Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 86 din 30 iunie 2021  privind modificarea şi completarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice de operatori, alţii decât operatorii de distribuţie concesionari, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 102/2016     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 86 din 30 iunie 2021 privind modificarea şi completarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice de operatori, alţii decât operatorii de distribuţie concesionari, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 102/2016

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 687 din 12 iulie 2021
    Având în vedere prevederile art. 1 alin. (2), ale art. 50 alin. (3) şi (5), precum şi ale art. 76 alin. (1) şi (3) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. b) şi alin. (5) şi ale art. 9 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
    ART. I
    Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice de operatori, alţii decât operatorii de distribuţie concesionari, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 102/2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1017 din 19 decembrie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 4 se abrogă.
    2. La articolul 17, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu următorul cuprins:
    "(3^1) Operatorul de distribuţie titular al deciziei de confirmare a sistemului de distribuţie închis ataşează la cererea de aprobare a tarifelor de distribuţie a energiei electrice doar documentele prevăzute la alin. (1) lit. a), e)-k), m)-q), s), t), u), celelalte documente prevăzute la alin. (1) fiind necesar să fie transmise numai dacă au înregistrat modificări ulterior datei de acordare a deciziei."

    3. Articolul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 19
    (1) Decizia de aprobare a tarifelor de distribuţie a energiei electrice prevăzută la art. 18 alin. (1) îşi încetează valabilitatea în următoarele situaţii:
    a) în termen de 5 ani de la data comunicării;
    b) la cererea motivată a operatorului de distribuţie;
    c) la încetarea dreptului de a deţine capacităţile energetice exploatate;
    d) la retragerea licenţei de distribuţie a energiei electrice sau în cazul falimentului operatorului de distribuţie care conform legii nu este obligat să deţină licenţă pentru distribuţia energiei electrice.
    (2) Operatorul de distribuţie este obligat să notifice ANRE situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. c) şi d) în termen de 10 zile de la apariţia acestora."

    4. Articolul 33 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 33
    (1) ANRE invalidează tarifele de distribuţie aprobate şi practicate de operatorul de distribuţie, cu anunţarea prealabilă a acestuia dacă, în urma verificărilor şi pe baza datelor furnizate în urma unei acţiuni de control, se constată că:
    a) un cost a fost inclus de mai multe ori;
    b) stabilirea tarifelor s-a efectuat pe baza unor elemente de cost, cantităţi de energie electrică sau niveluri de pierderi tehnologice nejustificate sau pe baza unor informaţii false furnizate de operatorul de distribuţie;
    c) există greşeli în determinarea tarifelor de distribuţie aplicate;
    d) nu au fost respectate prevederile art. 14 alin. (3).
    (2) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) şi d):
    a) ANRE emite decizia de încetare a aplicabilităţii deciziei anterioare;
    b) operatorul de distribuţie solicită ANRE aprobarea tarifelor de distribuţie a energiei electrice conform prevederilor prezentei metodologii;
    c) operatorul de distribuţie are obligaţia să aplice tarife de distribuţie stabilite conform art. 9 alin. (1), în perioada cuprinsă între data de la care îşi produce efectele decizia prevăzută la lit. a) şi data comunicării unei noi decizii de aprobare a tarifelor.
    (3) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), ANRE emite decizia de încetare a aplicabilităţii deciziei anterioare şi de aprobare a noilor tarife de distribuţie determinate prin corectarea erorilor constatate."

    5. La articolul 36, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 36
    (1) Operatorul de distribuţie încheie cu utilizatorul sau cu furnizorul acestuia un contract pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, cu respectarea prevederilor aplicabile din contractul-cadru pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice încheiat între operatorul de distribuţie concesionar şi furnizor, respectiv a contractului-cadru pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice încheiat între operatorul de distribuţie şi utilizator, aprobate prin ordin al preşedintelui ANRE."

    6. La articolul 37, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu următorul cuprins:
    "(1^1) În situaţia serviciului de distribuţie a energiei electrice prestat utilizatorilor liniilor electrice dedicate exclusiv tracţiunii pe calea ferată, pentru care zona de alimentare cu energie electrică nu poate fi determinată cu certitudine, costul serviciului de distribuţie a energiei electrice prestat de operatorul de distribuţie concesionar din amonte care trebuie plătit de fiecare utilizator aflat în această situaţie se stabileşte în baza unei metode convenite de operatorul de distribuţie cu utilizatorii respectivi.
(1^2) Până la data la care operatorul de distribuţie a reţelei de contact feroviar şi utilizatorii convin metoda prevăzută la alin. (1^1), se aplică o metodă stabilită pe baza principiilor prevăzute în anexa nr. 7 la prezenta metodologie."

    7. Articolul 45 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 45
    (1) Tarifele de distribuţie aprobate prin decizie a preşedintelui ANRE rămân valabile până la încetarea valabilităţii deciziei de aprobare conform prevederilor art. 19 sau până la adoptarea unei decizii a preşedintelui ANRE de încetare a efectelor juridice ale acesteia.
    (2) În situaţia prevăzută la art. 19 alin. (1) lit. a) documentaţia de aprobare a unui nou tarif prevăzută la art. 17 se depune la ANRE cu minimum 90 de zile înainte de data încetării valabilităţii deciziei de aprobare a tarifelor de distribuţie."

    8. Articolul 50 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 50
    Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezenta metodologie."

    9. Nota din cuprinsul anexei nr. 6 la metodologie se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "NOTĂ:
    Operatorii de distribuţie a energiei electrice au obligaţia de a solicita la ANRE acordarea unei licenţe pentru distribuţia energiei electrice, în condiţiile legii şi ale cadrului de reglementare aplicabil."

    10. După anexa nr. 6 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 7, al cărei conţinut este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.


    ART. II
    În termen de un an de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei analizează deciziile de aprobare a tarifelor de distribuţie emise anterior datei de intrare în vigoare a prezentului ordin în vederea stabilirii încadrării acestora în situaţiile prevăzute la art. 19 alin. (1) lit. a) din Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice de operatori, alţii decât operatorii de distribuţie concesionari, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 102/2016, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum a fost modificată şi completată prin prezentul ordin şi după anunţarea prealabilă a operatorilor de distribuţie procedează la:
    a) emiterea unor noi decizii de aprobare a tarifelor de distribuţie în condiţiile prevăzute la art. 16 din Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice de operatori, alţii decât operatorii de distribuţie concesionari, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 102/2016, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) emiterea unor decizii de încetare a efectelor juridice a deciziilor de aprobare a tarifelor de distribuţie anterior emise.


    ART. III
    Operatorii economici din sectorul energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. IV
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 30 iunie 2021.
    Nr. 86.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 7 la metodologie)
    PRINCIPII
    privind stabilirea contravalorii serviciului de distribuţie a energiei electrice
    prestat de operatorul de distribuţie concesionar din amonte, în situaţia
    unui operator de distribuţie a reţelei de contact feroviar, pentru utilizatorii
    pentru care zona de alimentare cu energie electrică aferentă operatorului
    de distribuţie concesionar nu este certă
    1. Cantitatea de energie electrică distribuită de fiecare operator de distribuţie concesionar din amonte este cea măsurată în punctele de delimitare patrimonială dintre instalaţiile acestuia şi instalaţiile operatorului de distribuţie a reţelei de contact feroviar.
    2. În cazul locurilor de consum fixe şi a altor locuri de consum pentru care determinarea zonei de alimentare cu energie electrică este certă, se aplică tariful de distribuţie al operatorului de distribuţie concesionar.
    3. Pentru locurile de consum altele decât cele prevăzute la pct. 2, se determină un tarif mediu corespunzător serviciului de distribuţie prestat de operatorii de distribuţie concesionari din amonte, după cum urmează:
    a) din cantitatea de energie electrică distribuită de fiecare operator de distribuţie concesionar din amonte se scade cantitatea de energie electrică distribuită locurilor de consum prevăzute la pct. 2;
    b) tariful mediu se calculează ca medie ponderată a tarifelor de distribuţie aplicate de fiecare operator de distribuţie concesionar, cu cantităţile de energie electrică distribuite determinate conform lit. a).

    4. La stabilirea contravalorii serviciului de distribuţie prestat de operatorul de distribuţie din amonte care trebuie suportat de fiecare utilizator, operatorul de distribuţie a reţelei de contact feroviar ia în considerare:
    a) cantităţile de energie electrică distribuite fiecărui utilizator;
    b) tariful de distribuţie al operatorului de distribuţie concesionar în cazul locurilor de consum fixe şi a altor locuri de consum pentru care determinarea zonei de alimentare cu energie electrică este certă;
    c) tariful mediu ponderat de distribuţie determinat conform pct. 3 pentru locurile de consum altele decât cele prevăzute la lit. b).

    5. Lunar sau trimestrial, operatorul de distribuţie a reţelei de contact feroviar compară următoarele valori:
    a) suma cheltuielilor aferente serviciului de distribuţie prestat de operatorii de distribuţie concesionari din amonte;
    b) suma costurilor aferente serviciului de distribuţie prestat de operatorii de distribuţie concesionari din amonte suportate de utilizatori stabilite conform pct. 4, la care se adaugă contravaloarea serviciului de distribuţie prestat de operatorii de distribuţie concesionari din amonte corespunzătoare consumului propriu tehnologic aferent reţelei de contact feroviar.
    Consumul propriu tehnologic al instalaţiilor operatorului reţelei de contact feroviar se determină ca diferenţă între cantităţile de energie electrică stabilite conform pct. 1 şi suma dintre cantităţile de energie electrică măsurate la utilizatori şi, după caz, cantitatea de energie electrică măsurată la propriile locuri de consum.
    În cazul în care există diferenţe pozitive sau negative între valorile calculate conform prevederilor lit. a) şi b), acestea se distribuie utilizatorilor cărora li se pot atribui aceste diferenţe conform calculelor efectuate, în perioada de facturare următoare.

    6. Operatorul de distribuţie a reţelei de distribuţie de contact feroviar anexează la factura emisă utilizatorilor reţelei de contact feroviar modalitatea de calcul a contravalorii serviciului de distribuţie a energiei electrice prestat de operatorul de distribuţie concesionar din amonte.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016