Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 86 din 20 septembrie 2023  privind modificarea anexei la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2020 pentru aprobarea Metodologiei de regularizare a diferenţelor dintre alocări şi cantităţile de gaze naturale distribuite şi modificarea şi completarea anexei nr. 1 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 78/2020 privind aprobarea Contractului-cadru de distribuţie a gazelor naturale şi a Condiţiilor generale de contractare pentru prestarea serviciului de distribuţie a gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 86 din 20 septembrie 2023 privind modificarea anexei la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2020 pentru aprobarea Metodologiei de regularizare a diferenţelor dintre alocări şi cantităţile de gaze naturale distribuite şi modificarea şi completarea anexei nr. 1 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 78/2020 privind aprobarea Contractului-cadru de distribuţie a gazelor naturale şi a Condiţiilor generale de contractare pentru prestarea serviciului de distribuţie a gazelor naturale

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 862 din 25 septembrie 2023
    Având în vedere prevederile art. 99 lit. l) şi ale art. 138 alin. (1) lit. h) şi alin. (2) lit. a), precum şi ale art. 179 alin. (2) lit. i) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi ale art. 10 alin. (1) lit. a), lit. o) pct. 2 şi lit. q) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2020 pentru aprobarea Metodologiei de regularizare a diferenţelor dintre alocări şi cantităţile de gaze naturale distribuite, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 92 din 7 februarie 2020, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. II
    Anexa nr. 1 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 78/2020 privind aprobarea Contractului-cadru de distribuţie a gazelor naturale şi a Condiţiilor generale de contractare pentru prestarea serviciului de distribuţie a gazelor naturale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 430 din 22 mai 2020, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 11, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) UD are obligaţia de a constitui garanţia prevăzută la alin. (1) în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii solicitării din partea OSD."

    2. Articolul 11^1 se abrogă.
    3. Articolul 11^2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 11^2
    (1) Garanţia financiară prevăzută la art. 11 alin. (1) poate fi constituită sub formă de:
    a) scrisoare de garanţie bancară emisă de o bancă agreată de OSD; şi/sau
    b) cont garantat (depozit colateral); şi/sau
    c) cont escrow; şi/sau
    d) numerar într-un cont specific al OSD.
    (2) OSD poate executa garanţia prevăzută la art. 11 alin. (1) în situaţia în care UD nu îşi îndeplineşte integral sau parţial obligaţiile contractuale sau le îndeplineşte cu întârziere.
    (3) Cu cel puţin 5 zile calendaristice anterior executării garanţiei, OSD are obligaţia de a notifica în scris UD, precizând obligaţiile care nu au fost respectate.
    (4) În situaţia executării parţiale sau totale a garanţiei financiare, UD are obligaţia de a reconstitui această garanţie în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (2), în termen de maximum 5 zile lucrătoare."



    ART. III
    Operatorii de distribuţie a gazelor naturale, furnizorii de gaze naturale sau clienţii finali, după caz, şi Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz“ - S.A. Mediaş vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar compartimentele de resort din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei vor urmări respectarea acestora.

    ART. IV
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    p. Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Mircea Man

    Bucureşti, 20 septembrie 2023.
    Nr. 86.
    ANEXA 1

    (Anexa la Ordinul nr. 16/2020)
    METODOLOGIE
    de regularizare a diferenţelor dintre alocări şi cantităţile de gaze naturale distribuite
    CAP. I
    Scop
    ART. 1
    Prezenta metodologie stabileşte modalitatea de determinare şi regularizare a diferenţelor dintre alocări şi cantităţile de gaze naturale distribuite.

    CAP. II
    Definiţii
    ART. 2
    (1) Abrevierile utilizate în prezenta metodologie au semnificaţiile definite în Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, şi în Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Codul reţelei.
    (2) În înţelesul prezentei metodologii, următorii termeni se definesc după cum urmează:
    a) cantitatea lunară distribuită - cantitatea de gaze naturale pentru care OD facturează lunar servicii de distribuţie UR conform prevederilor contractului de distribuţie a gazelor naturale încheiat cu acesta;
    b) convenţie - documentul încheiat de OD cu UR în vederea regularizării cantitative a diferenţelor între alocări şi cantităţile de gaze naturale distribuite, întocmit cu respectarea modelului de convenţie-cadru prevăzut în anexa nr. 1;
    c) perioada de regularizare valorică - perioada care cuprinde ultimul an gazier încheiat, în cazul încetării contractului de distribuţie la finalul anului gazier, respectiv perioada din anul gazier în curs până la data încetării contractului de distribuţie, în cazul încetării acestuia în cursul anului gazier, la care se adaugă perioada anterioară în care au fost înregistrate diferenţele calculate în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1), evidenţiate în ultima convenţie încheiată de OD cu UR.

    (3) Termenii utilizaţi în prezenta metodologie se completează cu cei definiţi în Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, şi în reglementările aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.

    CAP. III
    Determinarea diferenţelor dintre alocări şi cantităţile de gaze naturale distribuite
    ART. 3
    (1) OD are obligaţia să centralizeze, până la data de 20 a lunii în curs pentru luna anterioară de livrare, următoarele informaţii:
    a) alocările lunare;
    b) cantităţile de gaze naturale distribuite în luna respectivă pentru fiecare UR cu care a încheiat un contract de distribuţie.

    (2) OD evaluează lunar pentru fiecare SD balanţa cantităţilor de gaze naturale intrate/ieşite din SD, după următoarea formulă: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    ∑Q_nPVTrans - suma cantităţilor de gaze naturale intrate prin punctele de intrare în sistemul de distribuţie al OD, inclusiv din conductele de alimentare din amonte operate de OTS, pentru care acesta încheie procesele-verbale cu OTS în luna n;
    ∑Q_nCAmonte - suma cantităţilor de gaze naturale intrate din conductele de alimentare din amonte prin punctele de intrare în sistemul de distribuţie al OD, pentru care acesta a încheiat procesele-verbale cu producătorul în luna n;
    ∑Q_nTranzit preluat - suma cantităţilor de gaze naturale intrate şi preluate de către OD din aval pentru care a încheiat procese-verbale cu OD din amonte, în luna n, pe care urmează să o distribuie clienţilor proprii;
    ∑Q_nDistr - suma cantităţilor de gaze naturale distribuite de OD în luna n;
    ∑Q_nCT - suma consumurilor tehnologice ale OD, achiziţionate în luna n;
    ∑Q_nTranzit predat - suma cantităţilor de gaze naturale ieşite şi predate către OD din aval, pentru care a încheiat procese-verbale cu OD din aval, în luna n.



    ART. 4
    (1) OD calculează lunar, până la data de 20 a lunii în curs pentru luna anterioară de livrare, pentru fiecare UR, diferenţele dintre alocarea lunară finală, determinată în conformitate cu prevederile Codului reţelei, şi cantitatea lunară distribuită de OD, după următoarea formulă: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    Q_nreg - cantitatea de gaze naturale necesar a fi regularizată aferentă UR pentru luna n;
    Q_naloc - alocarea lunară finală aferentă UR pentru luna n; cantitatea nu include alocările transmise de către OD din aval şi include alocările transmise către OD din amonte, după caz;
    Q_ndistr - cantitatea de gaze naturale distribuită de OD pentru UR în luna n;
    Q_nCAmonte - cantitatea de gaze naturale intrată în luna n în sistemul de distribuţie al OD din conductele de alimentare din amonte ale producătorilor, aferentă UR;
    Q_nCT - cantitatea de gaze naturale achiziţionate de la UR de OD în luna n pentru acoperirea consumului tehnologic.


    (2) Pentru fiecare OD în parte, suma Q_nreg a tuturor UR care au clienţi finali racordaţi în sistemul de distribuţie al respectivului OD trebuie să fie egală cu 0.
    (3) OD are obligaţia să transmită fiecărui UR, până la data de 20 a lunii în curs pentru luna anterioară de livrare, informaţiile cu privire la diferenţele determinate în conformitate cu prevederile alin. (1).
    (4) În cazul în care OD nu transmite UR informaţiile până la data de 20 a lunii în curs pentru luna anterioară de livrare, UR calculează diferenţele prevăzute la alin. (1) pe baza informaţiilor disponibile în platforma informaţională a OTS şi în facturile aferente serviciilor de distribuţie primite de la OD.
    (5) Prevederile alin. (1)-(3) vor fi aplicate de OD din aval pentru UR din sistemul propriu de distribuţie.

    CAP. IV
    Regularizarea cantitativă a diferenţelor dintre alocări şi cantităţile de gaze naturale distribuite
    ART. 5
    (1) Până la data de 30 octombrie a anului gazier în curs, OD transmite fiecărui UR o convenţie întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 1, prin care sunt recunoscute diferenţele dintre alocări şi cantităţile de gaze naturale distribuite şi care cuprinde următoarele:
    a) diferenţele calculate în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1), aferente ultimului an gazier încheiat, defalcate pe fiecare lună de livrare;
    b) diferenţele dintre alocarea lunară finală şi cantitatea lunară distribuită aferente fiecărui an gazier anterior pentru care regularizarea valorică a acestor diferenţe nu s-a efectuat;
    c) soldul diferenţelor dintre alocarea lunară finală şi cantitatea lunară distribuită cumulate din toată perioada pentru care regularizarea valorică a acestor diferenţe nu s-a efectuat;
    d) modalitatea de ajustare a alocărilor, respectiv prin împărţirea soldului prevăzut la lit. c) la numărul de zile rămas din anul gazier în curs sau orice altă modalitate agreată de OD cu UR.

    (2) Începând cu anul gazier 2023-2024, OD are obligaţia să monitorizeze constant diferenţele calculate în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1), aferente fiecărui UR, şi să ia măsurile necesare în vederea diminuării acestora, prin aplicarea unui mecanism de ajustare a alocărilor astfel încât soldul de la finalul ultimului an gazier încheiat să fie mai mic decât soldul de la finalul anului gazier anterior acestuia.
    (3) UR transmite convenţia contrasemnată sau o eventuală contestare a diferenţelor calculate în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1), aferente ultimului an gazier încheiat, în termen de maximum 5 zile lucrătoare.
    (4) OD transmit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, până la data de 30 a lunii octombrie a fiecărui an, în format electronic de tip Excel, o situaţie privind diferenţele dintre alocarea lunară finală şi cantitatea distribuită, aferentă ultimului an gazier încheiat, defalcată pe fiecare lună, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, precum şi soldul diferenţelor care nu au fost regularizate valoric, evidenţiate în convenţiile încheiate anterior între OD şi UR.

    CAP. V
    Regularizarea valorică a diferenţelor dintre alocări şi cantităţile de gaze naturale distribuite
    ART. 6
    (1) În cazul în care contractul de distribuţie încetează la finalul unui an gazier sau în cursul unui an gazier, inclusiv în situaţia în care OD îşi pierde calitatea de distribuitor ca urmare a expirării/suspendării/retragerii licenţei de distribuţie a gazelor naturale, diferenţele determinate conform art. 4 alin. (1) aferente perioadei de regularizare valorică se regularizează prin emiterea facturii/facturilor până pe data de 20 a lunii următoare ultimei luni de livrare.
    (2) În situaţia în care OD constată că suma diferenţelor lunare dintre alocare şi cantitatea distribuită aferente portofoliului unui UR în perioada regularizării valorice este pozitivă, OD plăteşte UR factura aferentă regularizării cantităţii de gaze naturale care reprezintă această diferenţă.
    (3) În situaţia în care OD constată că suma diferenţelor lunare dintre alocare şi cantitatea distribuită aferentă portofoliului unui UR în perioada regularizării valorice este negativă, UR plăteşte OD factura aferentă regularizării cantităţii de gaze naturale care reprezintă această diferenţă.
    (4) Termenul scadent al facturilor emise în conformitate cu alin. (1) este de 20 de zile calendaristice de la data emiterii facturii. În situaţia în care ultima zi a termenului este o zi nelucrătoare, termenul se socoteşte împlinit în următoarea zi lucrătoare.

    ART. 7
    (1) OTS determină, până la data de 14 a lunii octombrie a anului gazier în curs, pentru anul gazier anterior, preţul mediu ponderat anual calculat ca medie ponderată a preţurilor medii determinate zilnic în conformitate cu prevederile art. 102^1 din Codul reţelei, ponderate cu cantităţile de gaze naturale tranzacţionate în anul gazier respectiv.
    (2) Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz“ - S.A. Mediaş (SNTGN Transgaz - S.A.) publică pe pagina proprie de internet informaţiile prevăzute la alin. (1) până la data de 15 octombrie a anului gazier în curs, pentru anul gazier anterior.
    (3) În situaţia în care contractul de distribuţie încheiat de OD cu UR încetează în cursul unui an gazier, oricare dintre aceştia poate solicita OTS determinarea preţului mediu ponderat aferent regularizării pentru perioada din anul gazier respectiv în care contractul a fost în vigoare cumulat cu perioada aferentă ultimului an gazier încheiat, preţul mediu ponderat aferent acestei perioade fiind calculat ca medie ponderată a preţurilor medii determinate zilnic în conformitate cu prevederile art. 102^1 din Codul reţelei, ponderate cu cantităţile de gaze naturale tranzacţionate în perioada respectivă, conform următoarei formule: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    PMP_reg - preţul mediu ponderat aferent regularizării pentru situaţia în care contractul de distribuţie încheiat de OD cu UR încetează în cursul unui an gazier;
    PMP_An i-1 - preţul mediu ponderat aferent ultimului an gazier încheiat calculat în conformitate cu prevederile alin. (1);
    Q _An i-1 - cantitatea totală de gaze naturale tranzacţionată în ultimul an gazier încheiat;
    PMP_p An i - preţul mediu ponderat aferent perioadei din anul gazier în curs în care contractul de distribuţie încheiat de OD cu UR a fost în vigoare, calculat ca medie ponderată a preţurilor medii determinate zilnic în conformitate cu prevederile art. 102^1 din Codul reţelei, ponderate cu cantităţile de gaze naturale tranzacţionate în perioada respectivă;
    Q_p An i - cantitatea totală de gaze naturale tranzacţionată în perioada din anul gazier în curs în care contractul de distribuţie încheiat de OD cu UR a fost în vigoare.


    (4) OTS are obligaţia să răspundă OD sau UR, după caz, în termen de maximum 5 zile de la primirea solicitării prevăzute la alin. (3).

    ART. 8
    Regularizarea valorică a diferenţelor dintre alocarea lunară finală determinată în conformitate cu prevederile Codului reţelei şi cantitatea distribuită aferentă portofoliului unui UR se calculează conform următoarei formule:
 (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    VR_UR - regularizarea valorică a diferenţelor dintre alocarea lunară finală şi cantitatea de gaze naturale distribuită în perioada de regularizare valorică;
    Qreg_Ln - cantitatea de gaze naturale necesar a fi regularizată în fiecare lună n a anului/anilor gazier/i din perioada de regularizare valorică, aferentă UR, calculată în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1);
    PMP_reg - preţul mediu ponderat aferent regularizării, respectiv preţul mediu ponderat aferent ultimului an gazier încheiat calculat în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (1) sau, în cazul în care contractul de distribuţie încheiat de OD cu UR încetează în cursul unui an gazier, preţul mediu ponderat aferent regularizării calculat în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (3);
    Ct_n - costul de transport aferent ultimului an gazier încheiat, calculat ca sumă între tariful volumetric pentru activitatea de transport şi tariful anual de rezervare de capacitate pe punctul de ieşire din SNT, sau, în cazul în care contractul de distribuţie încheiat de OD cu UR încetează în cursul unui an gazier, costul de transport aferent anului gazier din care face parte luna n.


    ART. 9
    În cazul în care OD nu transmite UR informaţiile prevăzute la art. 4 alin. (3) până pe data de 20 a lunii următoare încetării contractului de distribuţie, UR emite facturile aferente regularizării valorice a diferenţelor dintre alocări şi cantităţile de gaze naturale distribuite pe baza datelor calculate conform art. 4 alin. (4) şi a informaţiilor din ultima convenţie încheiată cu OD conform art. 5 alin. (1), după caz.

    ART. 10
    În situaţia în care un OD îşi pierde calitatea de distribuitor ca urmare a expirării/suspendării/retragerii licenţei de distribuţie a gazelor naturale, acesta are obligaţia:
    a) să notifice toţi UR cel târziu până la data expirării/suspendării/retragerii licenţei;
    b) să transmită UR toate informaţiile necesare şi să regularizeze valoric diferenţele determinate conform art. 4 alin. (1), până pe data de 20 a lunii următoare ultimei luni de livrare.


    CAP. VI
    Dispoziţii tranzitorii
    ART. 11
    (1) Pentru fiecare lună a anului gazier 2022-2023, OD are obligaţia să calculeze şi să transmită fiecărui UR, până la data de 20 a lunii în curs pentru luna anterioară de livrare, atât diferenţele calculate conform prevederilor art. 4 alin. (1), cât şi diferenţele dintre alocarea lunară finală determinată în conformitate cu prevederile art. 74 şi 75 din Codul reţelei aferentă fiecărui UR şi suma cantităţilor alocate zilnic în luna respectivă în conformitate cu prevederile art. 71^3 din Codul reţelei.
    (2) Diferenţele dintre alocarea lunară finală aferentă fiecărui UR şi suma cantităţilor alocate zilnic în luna respectivă, aferente anului gazier 2022-2023, precum şi diferenţele dintre alocarea lunară finală şi suma cantităţilor alocate zilnic care nu au fost regularizate valoric, aferente anilor gazieri anteriori, se regularizează valoric prin emiterea facturii până la data de 30 octombrie 2023.
    (3) În cazul în care contractul de distribuţie încetează în cursul anului gazier 2022-2023, inclusiv în situaţia în care OD îşi pierde calitatea de distribuitor ca urmare a expirării/suspendării/retragerii licenţei de distribuţie a gazelor naturale, diferenţele care nu au fost regularizate valoric dintre alocarea lunară finală aferentă fiecărui UR şi suma cantităţilor alocate zilnic în luna respectivă se regularizează valoric prin emiterea facturii până pe data de 20 a lunii următoare ultimei luni de livrare.
    (4) În situaţia în care OD constată că suma diferenţelor care nu au fost regularizate valoric dintre alocarea lunară finală şi suma cantităţilor alocate zilnic în luna respectivă este pozitivă, UR plăteşte OD factura aferentă regularizării cantităţii de gaze naturale care reprezintă această diferenţă.
    (5) În situaţia în care OD constată că suma diferenţelor care nu au fost regularizate valoric dintre alocarea lunară finală şi suma cantităţilor alocate zilnic în luna respectivă este negativă, OD plăteşte UR factura aferentă regularizării cantităţii de gaze naturale care reprezintă această diferenţă.
    (6) Termenul scadent al facturilor emise în conformitate cu alin. (2) sau (3), după caz, este de 20 de zile calendaristice de la data emiterii facturii. În situaţia în care ultima zi a termenului este o zi nelucrătoare, termenul se socoteşte împlinit în următoarea zi lucrătoare.
    (7) Regularizarea valorică a diferenţelor dintre alocarea lunară finală determinată în conformitate cu prevederile art. 74 şi 75 din Codul reţelei aferentă fiecărui UR şi suma cantităţilor alocate zilnic în luna respectivă în conformitate cu prevederile art. 71^3 din Codul reţelei, care nu au fost regularizate valoric, se calculează conform următoarei formule: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    VR_URreg - regularizarea valorică a diferenţelor dintre alocarea lunară finală şi suma cantităţilor alocate zilnic în luna respectivă, care nu au fost regularizate valoric;
    Q_Ln reg - diferenţele lunare dintre alocarea lunară finală şi suma cantităţilor alocate zilnic în luna respectivă, care nu au fost regularizate valoric;
    PMP_reg - preţul mediu ponderat aferent regularizării, respectiv preţul mediu ponderat aferent anului gazier 2022-2023 calculat în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (1) sau, în cazul în care contractul de distribuţie încheiat de OD cu UR încetează în cursul anului gazier, preţul mediu ponderat aferent regularizării calculat în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (3).



    ART. 12
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta metodologie.

    ANEXA 1

    la metodologie
    CONVENŢIE-CADRU
    de regularizare cantitativă a diferenţelor dintre alocări şi cantităţile de gaze naturale distribuite
    Încheiată între .........................., cu sediul în ................................, reprezentată legal prin ..............................., în calitate de operator de distribuţie a gazelor naturale, denumită în continuare OD,
    şi
    ................................, cu sediul în ........................, reprezentată legal prin ......................., în calitate de beneficiar al serviciilor de distribuţie a gazelor naturale, denumită în continuare UR
    (fiecare denumită în continuare „partea“, iar împreună „părţile“)
    Având în vedere:
    - prevederile Metodologiei de regularizare a diferenţelor dintre alocări şi cantităţile de gaze distribuite, aprobată prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei;
    – Contractul de distribuţie nr. ................, încheiat între părţi, denumit în cele ce urmează Contractul;
    – calitatea beneficiarului serviciilor de distribuţie a gazelor naturale de UR, conform prevederilor Codului reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013, cu modificările şi completările ulterioare,

    părţile au agreat încheierea prezentei convenţii.
    ART. 1
    Obiectul convenţiei
    Obiectul prezentei convenţii îl constituie regularizarea cantitativă a soldului diferenţelor dintre alocări şi cantităţile de gaze naturale distribuite, determinate în conformitate cu Metodologia de regularizare a diferenţelor dintre alocări şi cantităţile de gaze distribuite, aprobată prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, cumulate din toată perioada pentru care regularizarea valorică a acestor diferenţe nu s-a efectuat, înregistrat la finalul anului gazier ...................-.................., în cursul anului gazier următor ...................-................ .

    ART. 2
    Stabilirea diferenţelor cantitative
    (1) Soldul iniţial al diferenţelor la începutul anului gazier ..................-.................., conform soldului final din convenţia încheiată între părţi de la finalul anului gazier anterior, este prevăzut în anexa la prezenta convenţie.
    (2) Diferenţele lunare dintre alocări şi cantităţile de gaze naturale distribuite în fiecare lună a anului gazier ..................-.................. sunt prevăzute în anexa la prezenta convenţie.
    (3) Soldul final la finalul anului gazier .................-................., prevăzut în anexa la prezenta convenţie, este de .................. (MWh).

    ART. 3
    Regularizarea cantitativă a diferenţelor
    Regularizarea cantitativă a soldului final prevăzut la art. 2 alin. (3) se va efectua în cursul anului gazier ..................-.................., după cum urmează:
    a) în situaţia în care soldul final prevăzut la art. 2 alin. (3) este pozitiv, OD utilizează respectivele cantităţi pentru alimentarea clienţilor finali din portofoliul UR până la finele anului gazier ..................-.................., OD având obligaţia să ............................. [Se completează modalitatea aleasă de părţi, respectiv fie să diminueze alocările zilnice cu o cantitate egală cu soldul final prevăzut la art. 2 alin. (3) împărţit la numărul de zile rămase din anul gazier în curs, fie se specifică o altă modalitate agreată de OD cu UR.]
    b) în situaţia în care soldul final prevăzut la art. 2 alin. (3) este negativ, UR are obligaţia de a introduce în sistemele de distribuţie ale OD respectiva cantitate pentru alimentarea clienţilor finali din portofoliul propriu, până la finele anului gazier ..................-.................., OD având obligaţia să ............................. [Se completează modalitatea aleasă de părţi, respectiv fie să majoreze alocările zilnice cu o cantitate egală cu soldul final prevăzut la art. 2 alin. (3) împărţit la numărul de zile rămase din anul gazier în curs, fie se specifică o altă modalitate agreată de OD cu UR.].


    ART. 4
    Căi de comunicare
    În vederea îndeplinirii obiectivului prevăzut în prezenta convenţie, căile de comunicare sunt:
    - pentru UR
    persoana de contact: ................., e-mail: .............; tel. ............

    – pentru OD
    persoana de contact: ................., e-mail: .............; tel. ............



    ART. 5
    Dispoziţii finale
    (1) În situaţia în care contractul de distribuţie încheiat între părţi încetează în cursul anului gazier ..................-.................., regularizarea valorică a soldului final din prezenta convenţie, precum şi a diferenţelor calculate până la data încetării contractului, se calculează şi se facturează conform prevederilor Metodologiei de regularizare a diferenţelor dintre alocări şi cantităţile de gaze distribuite, aprobată prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
    (2) Anexa face parte integrantă din prezenta convenţie.

    Prezenta convenţie a fost încheiată în data de ................... în două exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte.
    ANEXA 1

    la Convenţia-cadru de regularizare cantitativă a diferenţelor dintre alocări şi cantităţile de gaze naturale distribuite
    (1) Soldul iniţial, respectiv soldul prevăzut în convenţia anului gazier anterior, este următorul: .................. MWh.
    (2) Diferenţele dintre alocarea lunară finală şi cantitatea lunară distribuită UR, aferente fiecărei luni din anul gazier ..................-.................., sunt următoarele:

┌───────┬────┬───┬────────┬───────────┬─────────┬───┬─────────┐
│ │ │ │Alocarea│Cantitate │Cantitate│CT │ │
│NUME_UR│Luna│An │finală │distribuită│din │- │Diferenţe│
│ │ │ │- MWh - │- MWh - │amonte │MWh│- MWh - │
│ │ │ │ │ │- MWh - │- │ │
├───────┼────┼───┼────────┼───────────┼─────────┼───┼─────────┤
│ │10 │N │ │ │ │ │ │
├───────┼────┼───┼────────┼───────────┼─────────┼───┼─────────┤
│ │11 │N │ │ │ │ │ │
├───────┼────┼───┼────────┼───────────┼─────────┼───┼─────────┤
│ │12 │N │ │ │ │ │ │
├───────┼────┼───┼────────┼───────────┼─────────┼───┼─────────┤
│ │1 │N+1│ │ │ │ │ │
├───────┼────┼───┼────────┼───────────┼─────────┼───┼─────────┤
│ │2 │N+1│ │ │ │ │ │
├───────┼────┼───┼────────┼───────────┼─────────┼───┼─────────┤
│ │3 │N+1│ │ │ │ │ │
├───────┼────┼───┼────────┼───────────┼─────────┼───┼─────────┤
│ │4 │N+1│ │ │ │ │ │
├───────┼────┼───┼────────┼───────────┼─────────┼───┼─────────┤
│ │5 │N+1│ │ │ │ │ │
├───────┼────┼───┼────────┼───────────┼─────────┼───┼─────────┤
│ │6 │N+1│ │ │ │ │ │
├───────┼────┼───┼────────┼───────────┼─────────┼───┼─────────┤
│ │7 │N+1│ │ │ │ │ │
├───────┼────┼───┼────────┼───────────┼─────────┼───┼─────────┤
│ │8 │N+1│ │ │ │ │ │
├───────┼────┼───┼────────┼───────────┼─────────┼───┼─────────┤
│ │9 │N+1│ │ │ │ │ │
├───────┼────┴───┴────────┴───────────┴─────────┴───┴─────────┤
│TOTAL │ │
└───────┴─────────────────────────────────────────────────────┘



    (3) Totalul diferenţelor dintre alocarea lunară finală şi cantitatea lunară distribuită UR, aferente anului gazier .................-.................., este următorul: ........................ MWh.
    (4) Soldul final al anului gazier .................-.................. [(1) + (3)] este următorul: ....................... MWh.

    ANEXA 2

    la metodologie
    SITUAŢIE
    privind diferenţele dintre alocarea lunară finală şi cantitatea distribuită aferente anului gazier ..............................
 (a se vedea imaginea asociată)
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016