Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 839 din 22 mai 2014  pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de porci    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 839 din 22 mai 2014 pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de porci

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 394 din 28 mai 2014

    Văzând Adresa Comisiei de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine nr. 1/2014, transmisă Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi Referatul de aprobare al Direcţiei inspecţii de stat nr. 323.386 din 10 aprilie 2014,
    având în vedere prevederile art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu modificările şi completările ulterioare,
    ţinând cont de prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.249/2008 al Comisiei din 10 decembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a grilelor comunitare de clasificare a carcaselor de bovine, porcine şi ovine şi privind raportarea preţurilor acestora, ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 148/2014 al Comisiei din 17 februarie 2014 de modificare a Regulamentul (CE) nr. 1.249/2008 în ceea ce priveşte categoriile şi clasele pentru înregistrarea preţurilor pieţei în sectorul cărnii de vită şi în ceea ce priveşte preţul pieţei pentru carcasele de porc şi ale Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 şi (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului,
    în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificările şi completările ulterioare,

    viceprim-ministrul, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, emite prezentul ordin.

    ART. 1
    Se aprobă Normele tehnice de clasificare a carcaselor de porci, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. 2
    Prezentul ordin intră în vigoare la 60 de zile de la data publicării.
    ART. 3
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 457/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de porci, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 564 din 25 iunie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.
    ART. 4
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                             p. Viceprim-ministru,
                 ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                            Dumitru Daniel Botănoiu,
                                secretar de stat

    Bucureşti, 22 mai 2014.
    Nr. 839.


    ANEXĂ

                                 NORME TEHNICE
                      de clasificare a carcaselor de porci

    CAP. I
    Clasificarea obligatorie a carcaselor

    ART. 1
    (1) Prezentele norme tehnice creează cadrul juridic pentru aplicarea Regulamentului (CE) nr. 1.249/2008 al Comisiei din 10 decembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a grilelor comunitare de clasificare a carcaselor de bovine, porcine şi ovine şi privind raportarea preţurilor acestora şi ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 148/2014 al Comisiei din 17 februarie 2014 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.249/2008 în ceea ce priveşte categoriile şi clasele pentru înregistrarea preţurilor pieţei în sectorul cărnii de vită şi în ceea ce priveşte preţul pieţei pentru carcasele de porc, denumit în continuare Regulamentul (CE) nr. 1.249/2008, şi stabilesc reguli privind activitatea de clasificare a carcaselor de porci, întocmirea rapoartelor de clasificare cu rezultatele de clasificare şi preţurile carcaselor, transmiterea acestora şi înregistrarea lor în baza naţională de date, conform Sistemului informatic de gestiune a rezultatelor activităţii de clasificare (SIGRAC).
    (2) Grila comunitară de clasificare a carcaselor de porci, menţionată la art. 10 din Regulamentul (CE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 şi (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului, denumit în continuare Regulamentul (CE) nr. 1.308/2013, se utilizează în toate abatoarele pentru clasificarea tuturor carcaselor cu greutatea între 50 kg şi 120 kg cu scopul de a permite o plată echitabilă a producătorilor pe baza greutăţii carcasei şi a conţinutului de carne macră a porcilor livraţi la abator, de a înregistra preţurile, de a gestiona măsurile de piaţă şi de a aplica mecanismele de intervenţie ale Comisiei Europene în acest sector. Excepţie de la această cerinţă de clasificare o au porcii folosiţi pentru reproducere: carcasele de vieri, vieruşi şi scroafe.
    (3) Pentru toate carcasele de porci sacrificaţi în toate abatoarele se întocmesc obligatoriu rapoarte de clasificare, în care se înregistrează, conform SIGRAC, următoarele categorii de carcase:
    a) C - carcase care se clasifică, pentru care se înregistrează greutatea, grosimea slăninii, grosimea muşchiului, conţinutul de carne macră estimat şi clasele de calitate. În această categorie sunt incluse carcasele de porci castraţi şi femele, cu greutatea caldă finală între 50 kg şi 120 kg;
    b) X - carcase care nu se clasifică, pentru care se înregistrează numai greutatea. În această categorie sunt incluse carcasele de vieri, vieruşi şi scroafe, cu greutatea caldă finală între 50 kg şi 120 kg, precum şi toate carcasele cu greutatea caldă finală mai mare de 120 kg;
    c) T - carcase care nu se clasifică, pentru care se înregistrează numai greutatea. În această categorie sunt incluse toate carcasele cu greutatea caldă finală mai mică de 50 kg.
    (4) În sensul prezentelor norme tehnice, conform pct. B.I din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 1.308/2013, "carcasa" reprezintă corpul unui porc după sacrificare, sângerare şi eviscerare, întreg sau secţionat de-a lungul liniei mediane.
    (5) Conform pct. B.III din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 1308/2013, "carcasa" se prezintă fără limbă, păr, ongloane, organe genitale, osânza, rinichi şi diafragmă şi este denumită în continuare carcasă prezentată standard.
    (6) Modul de realizare a carcasei prezentate standard:
    a) înjunghierea şi sângerarea se fac în conformitate cu normele sanitar-veterinare;
    b) eviscerarea se face prin îndepărtarea organelor conţinute în cavitatea toracică şi abdominală: laringele, esofagul, traheea, plămânii, inima, osânza, splina, ficatul, pancreasul, rinichii, stomacul şi grăsimea din jurul epiplonului, intestinele şi grăsimea din jurul intestinelor, pilierii diafragmatici, diafragma;
    c) limba se îndepărtează cu muşchii aferenţi, dar evitându-se o decupare excesivă;
    d) vena jugulară, grăsimea adiacentă, ganglionii limfatici şi cheagurile de sânge se îndepărtează;
    e) organele genitale se îndepărtează cu muşchii aferenţi, dar evitându-se o decupare excesivă;
    f) rectul se îndepărtează cu muşchii aferenţi, dar evitându-se o decupare excesivă;
    g) părul se îndepărtează, după opărire;
    h) ongloanele se îndepărtează după opărire.
    (7) Semicarcasa de porc se obţine prin separarea simetrică a carcasei, pe linia mediană a capului şi a fiecărei vertebre cervicale, dorsale, lombare, sacrale, şi prin mijlocul sternului şi simfizei ischiopubiene.
    (8) Fără a aduce atingere pct. B.III din anexa nr. IV la Regulamentul (CE) nr. 1.308/2013, este interzisă îndepărtarea de pe carcase a altor porţiuni decât cele prevăzute la alin. (6) înaintea cântăririi, clasificării şi marcării carcaselor. Excepţie fac exciziile (confiscările) din motive sanitar-veterinare menţionate la art. 19 alin. (3)-(5).
    (9) În cazul în care, după finalizarea clasificării, se îndepărtează şoriciul, este obligatorie menţinerea pe carcasă, prin decupare, a porţiunii de şoric pe care este marcată clasa de calitate.
    ART. 2
    Nerespectarea prevederilor prezentului capitol constituie contravenţie care este sancţionată conform art. 11^2 lit. a) din Hotărârea Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Hotărârea Guvernului nr. 267/2004.

    CAP. II
    Cântărire, clasificare, marcare

    ART. 3
    (1) În sensul prezentelor norme tehnice, carcasele prezentate standard se clasifică la momentul cântăririi, în conformitate cu clasificarea definită la pct. B.II din anexa nr. IV la Regulamentul (CE) nr. 1.308/2013 şi cu clasele de calitate prevăzute în anexa nr. 1.
    (2) Imediat după clasificare, carcasele de porci sunt marcate prin ştampilare, cu litera majusculă care desemnează clasa de calitate a carcasei sau cu procentul care exprimă conţinutul estimat de carne macră conform anexei nr. 1.
    (3) Literele sau cifrele trebuie să aibă o înălţime de cel puţin 2 cm. Marcarea se efectuează cu o cerneală care nu este toxică, nu se şterge şi care rezistă la căldură sau cu orice alt mijloc de marcare permanentă.
    (4) Fără a aduce atingere alin. (2), pe carcase se pot marca indicaţii care să precizeze greutatea carcasei, precum şi alte indicaţii în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    (5) Jumătăţile de carcasă se marchează pe şoriciul gambei din spate sau al pulpei.
    (6) Este admisă şi utilizarea de etichete, astfel încât să nu fie posibilă îndepărtarea acestora fără a le deteriora.
    ART. 4
    Nerespectarea prevederilor prezentului capitolul constituie contravenţie care este sancţionată conform art. 11^2 lit. a) şi f) din Hotărârea Guvernului nr. 267/2004.

    CAP. III
    Greutatea carcasei

    ART. 5
    (1) În sensul aplicării art. 10 din Regulamentul (CE) nr. 1.308/2013, greutatea se raportează la carcasa rece prezentată în conformitate cu pct. B.III din anexa nr. IV la Regulamentul (CE) nr. 1.308/2013.
    (2) Carcasa se cântăreşte cât de repede posibil după sacrificare şi în maximum 45 de minute de la înjunghierea porcului. Greutatea carcasei reci corespunde greutăţii la cald înregistrate după cum se menţionează la paragraful anterior minus 2%.
    (3) Dacă într-o unitate de abatorizare intervalul de 45 de minute cuprins între înjunghierea porcului şi cântărirea carcasei nu poate fi respectat, se autorizează depăşirea acestui interval cu condiţia ca reducerea de 2% menţionată la alin. (2) să fie diminuată cu 0,1 puncte procentuale pentru fiecare sfert de oră suplimentar de depăşire, chiar dacă acest interval de timp încă nu a trecut.
    ART. 6
    Nerespectarea prevederilor prezentului capitol constituie contravenţie care este sancţionată conform art. 11^2 lit. a) din Hotărârea Guvernului nr. 267/2004.

    CAP. IV
    Conţinutul de carne macră al carcaselor de porc

    ART. 7
    În sensul aplicării pct. B.IV din anexa nr. IV la Regulamentul (CE) nr. 1.308/2013, conţinutul de carne macră al unei carcase de porc se determină conform prevederilor art. 23 din Regulamentul (CE) nr. 1.249/2008.
    ART. 8
    Conţinutul de carne macră din greutatea carcaselor de porc poate fi estimat prin:
    a) metode şi echipamente de clasificare cu sondă optică, prevăzute în anexa nr. 2;
    b) metoda Zwei Punkte, prevăzută în anexa nr. 3.

    CAP. V
    Preţul de piaţă şi plata pentru carcasele de porci

    ART. 9
    (1) Preţul de bază al carcaselor de porci la intrarea în abator se stabileşte prin liberă negociere şi consens între vânzătorul de porci vii (producători, furnizori) şi cumpărător, respectiv abatorul.
    (2) Preţul de bază se referă la nivelul de referinţă de 56% conţinut de carne macră din greutatea carcasei din grila de preţuri prevăzută în anexa nr. 4.
    (3) Preţul de bază poate fi negociat, conform alin. (1), la carcasă în lei/kg carcasă sau la viu în lei/kg porc viu şi este folosit ca bază de calcul la aplicarea grilei de preţuri, calculându-se în funcţie de acesta procentele de bonificaţie sau penalizări prevăzute de grilă, corespunzătoare fiecărui procent de carne macră, respectiv clase de calitate ale sistemului SEUROP.
    (4) Valoarea comercială a carcasei de porc, rezultată în urma clasificării, se referă la valoarea carcasei prezentate standard, cântărită şi clasificată pe cârligul de abator, şi include valoarea organelor comestibile neprocesate şi a resturilor animale (păr, ongloane, sânge).
    ART. 10
    (1) Abatorul poate folosi opţional pentru plata carcaselor şi o grilă de bonificaţii/penalizări pentru un interval de greutate a carcaselor, utilizând o listă de bonificaţii/penalizări pentru greutatea carcaselor, stabilită prin decizie proprie. Abatorul are obligaţia de a aplica această grilă uniform tuturor furnizorilor de porci (producători, comercianţi), pe parcursul întregului an calendaristic pentru care declară că foloseşte o astfel de grilă. Modul de folosire a acestei grile este descris la cap. VI privind responsabilităţile abatorului.
    (2) Limitele inferioare ale grilei menţionate la alin. (1) pot fi: 75 kg, 80 kg sau 85 kg, iar limitele superioare pot fi: 95 kg, 100 kg, 105 kg sau 120 kg.
    (3) Lista de bonificaţii/penalizări pentru greutatea carcaselor, prevăzută la alin. (1), începe cu valoarea iniţială 0%, iar celelalte valori se obţin prin incrementarea cu +1%/-1% până la +10%/-10%.
    ART. 11
    (1) Preţul forfetar se stabileşte pentru lotul de porci vii la intrarea în abator, prin liberă negociere şi consens între vânzătorul de porci vii şi cumpărător, respectiv abatorul, pentru întreaga achiziţie de porci vii/lot, utilizându-se, în acest caz, un preţ/kg porc viu unic pentru toate animalele lotului. După clasificarea carcaselor rezultate în urma sacrificării, acestea vor avea un preţ/kg carcasă unic, indiferent de încadrarea lor în diferitele clase de calitate ale sistemului SEUROP.
    (2) Preţul forfetar, prevăzut la alin. (1), se aplică în cazul achiziţionării de către abator a unor loturi de porci vii din următoarele categorii: porci reformă, porci taraţi, porci sacrificaţi de necesitate, porci din rasele Mangaliţa, Vietnamez, Bazna.
    ART. 12
    Preţul pentru porcii ale căror carcase se încadrează în categoriile X şi T, prevăzute la art. 1 alin. (3) lit. b) şi c), se stabileşte în funcţie de categorie, prin liberă negociere şi consens între vânzătorul de porci vii şi cumpărător, respectiv abatorul, înainte de livrarea porcilor pentru sacrificare.
    ART. 13
    Preţul pentru porcii proveniţi din producţia proprie sau din prestări de servicii, destinaţi sacrificării şi clasificării, este cel declarat şi comunicat de proprietarul animalelor abatorului, înainte de livrarea porcilor.
    ART. 14
    Preţurile stabilite conform prevederilor art. 9, 10, 11, 12 şi 13 se comunică de abator clasificatorului prin formularul prevăzut în anexa nr. 5.
    ART. 15
    În luna decembrie a anului în curs, după consultarea prealabilă şi acordul producătorilor şi abatoarelor, Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine propune Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale menţinerea sau modificarea nivelului de referinţă şi a procentelor de bonificaţie şi penalizări din grila de preţuri pentru anul următor.
    ART. 16
    Pe baza preţurilor carcaselor de porc înregistrate în rapoartele de clasificare, stabilite conform prevederilor art. 9 şi 10, se întocmesc rapoartele naţionale de preţuri săptămânale, care se transmit la DG-AGRI Bruxelles, conform Regulamentului (CE) nr. 1.249/2008.
    ART. 17
    Nerespectarea prevederilor prezentului capitol constituie contravenţie, care este sancţionată conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare, aprobată cu modificări prin Legea nr. 24/2009, cu modificările ulterioare, denumită în continuare Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 67/2008.

    CAP. VI
    Responsabilităţile abatorului pentru prezentarea standard, cântărirea carcaselor, prezentarea documentaţiei de clasificare, precum şi pentru comunicarea preţului de bază negociat

    ART. 18
    (1) Abatorul are obligaţia de a afişa la poarta abatorului grila de preţuri, prevăzută în anexa nr. 4, cu nivelul de referinţă 56% conţinut de carne macră în carcasă pentru care se face negocierea preţului de bază.
    (2) Abatorul are obligaţia de a afişa la poarta abatorului grila de bonificaţie şi penalizare pentru intervalul de greutate a carcaselor, în cazul în care foloseşte, indicând limita inferioară şi superioară a intervalului şi bonificaţiile/penalizările pe care le stabileşte prin decizie proprie, conform prevederilor art. 10.
    (3) Abatorul stabileşte, o singură dată pe an calendaristic, respectiv în luna decembrie a anului în curs, atât intervalul de greutate, cât şi bonificaţiile/penalizările pentru greutatea carcaselor, acestea fiind valabile în perioada 1 ianuarie-31 decembrie a anului următor.
    (4) Abatorul are obligaţia să comunice în scris, în cursul lunii decembrie a fiecărui an, inspectorului zonal pentru clasificarea carcaselor, comisiei de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine şi clasificatorului independent sau angajat al agenţiei de clasificare cu care are încheiat contract de prestări servicii, sub formă de declaraţie pe propria răspundere, faptul că foloseşte o grilă de bonificaţie/penalizare pentru un interval de greutate, indicând limitele intervalului şi bonificaţiile/penalizările pe care le stabileşte prin decizie proprie.
    (5) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), pentru anul 2014, abatorul stabileşte atât intervalul de greutate, cât şi bonificaţiile/penalizările pentru greutatea carcaselor şi le comunică, conform prevederilor alin. (4), în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme tehnice.
    ART. 19
    (1) Abatorul se asigură că la momentul clasificării şi marcării carcasele îndeplinesc prevederile art. 1 alin. (4)-(8).
    (2) Abatorul are obligaţia de a efectua cântărirea individuală a carcaselor, de a ţine o evidenţă a acestor greutăţi şi de a lua măsuri pentru înlăturarea cauzelor care pot influenţa corectitudinea cântăririi şi greutăţii carcasei, respectiv:
    a) verifică echipamentele de cântărire, conform normelor metrologice în vigoare, având obligaţia de a solicita efectuarea verificării metrologice periodice şi de a deţine declaraţia de conformitate a cântarului şi buletinul de verificare metrologică periodică a cântarului;
    b) în cazul în care constată funcţionarea incorectă a cântarului, abatorul dispune măsuri pentru repararea imediată a acestuia de un organism autorizat, iar până la funcţionarea în parametri normali va utiliza un alt cântar care permite determinarea corectă a greutăţii carcaselor;
    c) înregistrează corect greutatea cârligelor de abator şi răspunde de scăderea, în mod corect, a greutăţii acestora din greutatea carcaselor în momentul cântăririi carcaselor. În cazul în care abatorul dispune de mai multe tipuri constructive de cârlige, acestea vor fi, obligatoriu, sortate şi folosite grupat. Nu se admite folosirea intercalată a cârligelor de diferite tipuri constructive şi nici a cârligelor de acelaşi tip constructiv care datorită uzurii sau altor motive prezintă greutăţi diferite (+/- 0,1 kg).
    (3) Prin decizia personalului sanitar-veterinar se efectuează, după caz, exciziile (confiscările) din motive sanitar-veterinare. Aceste excizii (confiscări) sunt considerate:
    a) din vina abatorului, când sunt din cauza:
    - manevrelor defectuoase de pe linia de sacrificare, care duc la infectarea parţială a diferitelor părţi anatomice din carcasă;
    - manevrelor defectuoase de transport a animalelor, în cazul efectuării transportului de către abator, care duc la producerea unor fracturi ale membrelor sau coastelor, apariţia unor hemoragii interne şi hematoame în carcasă etc.;
    b) din vina furnizorului, când sunt din cauza manevrelor defectuoase de transport a animalelor, în cazul efectuării transportului de către furnizor, care duc la producerea unor fracturi ale membrelor sau coastelor, apariţia unor hemoragii interne şi hematoame sau la existenţa unor abcese în carcasă, sau din alte cauze produse în perioada de creştere şi îngrăşare în ferme.
    (4) Exciziile (confiscările) din vina abatorului sunt cântărite şi comunicate obligatoriu în scris, de către acesta, clasificatorului. Documentul conţine: data sacrificării, numărul de sacrificare al animalului, tatuajul de lot şi menţiunea (+ abator, ......kg). Greutatea acestora este adăugată la greutatea cântărită a carcasei, la momentul clasificării, şi luată în calcul pentru greutatea finală a carcasei şi plata furnizorului.
    (5) Exciziile (confiscările) din vina furnizorului sunt cântărite şi comunicate obligatoriu în scris, de către abator, clasificatorului. Documentul conţine: data sacrificării, numărul de sacrificare al animalului, tatuajul de lot şi menţiunea (- abator, ...... kg). Greutatea acestora nu se ia în calcul pentru plata furnizorului.
    (6) Documentele prevăzute la alin. (4) şi (5) trebuie păstrate ataşate rapoartelor de clasificare aferente, în arhiva abatorului.
    ART. 20
    (1) Abatorul are obligaţia să aloce un număr de sacrificare (serial secvenţial) care să stabilească ordinea de intrare la sacrificare a porcilor, în vederea identificării individuale a carcaselor şi asigurării trasabilităţii.
    (2) Abatorul are obligaţia de a încheia contract de prestări de servicii pentru clasificare carcase numai cu clasificatori independenţi sau cu agenţii de clasificare, conform legislaţiei în vigoare în domeniu, şi de a anunţa în scris (fax, e-mail) clasificatorul ori de câte ori se fac sacrificări şi programul de realizare a acestora.
    ART. 21
    (1) Abatorul care a sacrificat peste 200 de porci în medie/săptămână în anul precedent respectă obligaţia de clasificare a carcaselor numai cu echipamente de clasificare cu sondă optică, prevăzute în anexa nr. 2, încheind contracte de prestări de servicii de clasificare carcase cu clasificatori independenţi sau agenţii de clasificare în acest sens.
    (2) În cazul în care echipamentul de clasificare cu sondă optică se defectează, abatorul are obligaţia de a asigura realizarea clasificării carcaselor în continuare, putând accepta utilizarea de către clasificator a metodei de clasificare Zwei Punkte pentru o perioadă de maximum 30 de zile de la data defectării echipamentului. După această perioadă, abatorul are obligaţia asigurării clasificării carcaselor de porci, cu echipamente de clasificare cu sondă optică, conform normelor tehnice în vigoare.
    (3) Abatorul, care a sacrificat sub 200 de porci în medie/săptămână în anul precedent, respectă obligaţia de clasificare a carcaselor cu echipamente de clasificare cu sondă optică, prevăzute în anexa nr. 2, sau cu metoda de clasificare Zwei Punkte, prevăzută în anexa nr. 3, încheind contracte de prestări de servicii de clasificare carcase cu clasificatori independenţi sau agenţii de clasificare în acest sens.
    ART. 22
    (1) În vederea înscrierii corecte în raportul de clasificare a datelor conforme cu realitatea, respectiv date de identificare a animalelor, date de identificare a furnizorilor şi/sau producătorilor, preţ, documente cu excizii (confiscări) efectuate de personalul sanitar-veterinar, abatorul are obligaţia de a pune la dispoziţia clasificatorului, înainte de începerea clasificării, următoarele documente:
    a) formularul de mişcare şi avizul de însoţire a fiecărui lot de animale, care conţin data sosirii animalelor, numărul de animale, provenienţa acestora, numele furnizorului şi/sau producătorului, C.U.I./C.N.P., codul exploataţiei A.N.S.V.S.A, codul tatuajului de lot;
    b) formularul de comunicare a preţului, aşa cum este prevăzut în anexa nr. 5.
    (2) Este interzisă orice modificare pe formularul de comunicare a preţului ulterior clasificării carcaselor şi întocmirii raportului de clasificare.
    (3) Formularul de comunicare a preţului este editat de abator sub forma unui carnet cu număr şi serie tipărite, care conţine file autocopiative. Fila originală se înmânează clasificatorului înainte de începerea clasificării, iar fila autocopiativă rămâne ataşată carnetului, în arhiva abatorului.
    ART. 23
    (1) Abatorul are obligaţia să menţină în arhivă, în ordine cronologică, pentru o perioadă de 2 ani calendaristici, de la terminarea anului în care au fost elaborate documentele de clasificare pentru fiecare lot de carcase clasificate: raportul de clasificare, factura fiscală pentru plata animalelor, avizul de însoţire, listingul complet pe care îl generează echipamentele de clasificare cu sondă optică, pe suport de hârtie sau în format electronic, formularul cu greutăţile carcaselor şi măsurătorile de clasificare când se clasifică carcasele prin metoda Zwei Punkte, documentul cu greutatea exciziilor (confiscărilor) efectuate de personalul sanitar-veterinar, formularul de comunicare a preţului, respectiv carnetul cu fila autocopiativă.
    (2) Abatorul are obligaţia să înmâneze raportul de clasificare, editat de clasificator, tuturor furnizorilor sau producătorilor de porci.
    (3) Abatorul are obligaţia să permită desfăşurarea inspecţiilor şi să pună la dispoziţia persoanelor împuternicite, conform legislaţiei în vigoare, accesul la toate documentele şi evidenţele necesare în vederea verificării datelor conforme cu realitatea şi a informaţiilor de piaţă care fac obiectul Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare (SIPPAA), prevăzut în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 67/2008.
    ART. 24
    (1) Nerespectarea prevederilor din prezentul capitol constituie contravenţie, care este sancţionată conform prevederilor art. 11^2 lit. a), b), d) şi j) din Hotărârea Guvernului nr. 267/2004.
    (2) Nerespectarea prevederilor art. 22 constituie contravenţie care este sancţionată conform prevederilor din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 67/2008.

    CAP. VII
    Responsabilităţile clasificatorului pentru clasificarea carcaselor prezentate standard, marcarea carcaselor, identificarea, înregistrarea documentaţiei de clasificare, întocmirea raportului de clasificare şi transmiterea, conform SIGRAC

    ART. 25
    Clasificatorul independent sau angajat al unei agenţii de clasificare are următoarele obligaţii:
    a) să fie în posesia documentelor prevăzute la art. 22 alin. (1), înainte de începerea clasificării;
    b) să înregistreze corect în aplicaţia software datele de identificare a animalelor, datele de identificare a furnizorilor de porci (producători, comercianţi), a abatorului, a clasificatorului independent sau angajat al unei agenţii de clasificare, a agenţiei de clasificare, astfel:
    - denumirea abatorului şi furnizorului trebuie să fie identică, inclusiv semnele de punctuaţie, cu denumirea din Certificatul de înregistrare la registrul comerţului. În cazul în care în denumire sunt prezente elemente pentru care pot fi folosite acronime (Societatea Comercială, Persoană Fizică Autorizată, Întreprindere Individuală, Întreprindere Familială, Societate pe Acţiuni, Societate cu Răspundere Limitată etc.) trebuie folosit acronimul şi obligatoriu caracterul punct (.) după fiecare literă a acestuia (S.C., P.F.A, I.I., I.F., S.A., S.R.L. etc.). La momentul introducerii în aplicaţia software se verifică datele menţionate anterior pe site-ul www.mfinante.ro;
    - codul unic de înregistrare (CUI) al abatorului şi furnizorului trebuie să fie identic cu cel specificat în Certificatul de înregistrare la registrul comerţului şi trebuie precizat şi atributul fiscal RO, acolo unde este cazul. Nu se admit pauze între litere şi cifre. La momentul introducerii în aplicaţia software se verifică datele menţionate anterior pe site-ul www.mfinante.ro;
    - C.N.P.-ul pentru persoanele fizice, numele urmat de prenume şi judeţul de domiciliu se preiau din cartea de identitate sau buletinul de identitate. La momentul introducerii în aplicaţia software se verifică datele menţionate anterior pe site-ul www.validări.ro;
    - la editarea electronică a raportului de clasificare este interzis să se folosească caracterele: virgulă (,), apostrof (' '), punct şi virgulă (;). Folosirea caracterelor nepermise modifică structura fişierului tip txt de export în SIGRAC;
    c) să efectueze 3 măsurători de verificare cu blok-testul sondei optice, înainte de începerea clasificării, astfel încât acestea să fie imprimate pe listingul echipamentului de clasificare;
    d) să nu efectueze clasificarea carcaselor cu un echipament de clasificare defect, în abatoarele care au obligaţia de a efectua clasificarea cu echipament cu sondă optică, şi să notifice defecţiunea în scris, prin e-mail/fax, inspectorului zonal pentru clasificarea carcaselor şi Comisiei de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, la data la care s-a defectat sonda optică;
    e) în cazul prevăzut la lit. d), să continue clasificarea carcaselor, prin utilizarea metodei de clasificare Zwei Punkte, pe o perioadă de maximum 30 de zile;
    f) să efectueze corect clasificarea carcaselor de porc prezentate standard, conform claselor de calitate prevăzute în anexa nr. 1 şi metodelor de clasificare prevăzute în anexele nr. 2 şi 3:
    I. Clasificare corectă şi abateri admise pentru clasificarea carcaselor prin metodele de clasificare cu echipamente cu sondă optică:
    - locul de introducere a sondei în carcasă este între coastele 3 şi 4. Orice introducere a sondei în afara locului menţionat se consideră abatere;
    - distanţa de la linia mediană a coloanei vertebrale la punctul de intrare al sondei trebuie să fie de 7 cm, cu o toleranţă admisă de +/- 1 cm. Orice depăşire a limitelor menţionate se consideră abatere;
    - distanţa de la linia mediană a coloanei vertebrale la punctul de ieşire al sondei trebuie să fie de 4 cm, cu o toleranţă admisă de +/- 1 cm. Orice depăşire a limitelor menţionate se consideră abatere;
    - unghiul de inserare a sondei în carcasă este de 90°, cu o toleranţă admisă de +/- 15°. Orice depăşire a mărimii unghiului de inserare în afara limitelor menţionate se consideră abatere.
    II. Clasificare corectă şi abateri admise pentru clasificarea carcaselor prin metoda de clasificare Zwei Punkte:
    II.1. pentru verificări efectuate pe carcasa caldă:
    - grosimea slăninii (incluzând şoriciul) se măsoară în milimetri, deasupra muşchiului Gluteus medius, determinată la minimum, cu o toleranţă admisă de +/- 2 mm. Orice depăşire a limitelor menţionate se consideră abatere;
    - grosimea muşchiului se măsoară în milimetri, în linie dreaptă pe carcasă, reprezentând distanţa dintre canalul medular şi vârful anterior al muşchiului Gluteus medius, cu o toleranţă admisă de +/- 3 mm. Orice depăşire a limitelor menţionate se consideră abatere;
    II.2. pentru verificări efectuate pe carcasa rece:
    - grosimea slăninii (incluzând şoriciul) se măsoară în milimetri, deasupra muşchiului Gluteus medius, determinată la minimum, cu o toleranţă admisă de +/- 3 mm. Orice depăşire a limitelor menţionate se consideră abatere;
    - grosimea muşchiului se măsoară în milimetri, în linie dreaptă pe carcasă, reprezentând distanţa dintre canalul medular şi vârful anterior al muşchiului Gluteus medius, cu o toleranţă admisă de +/- 5 mm. Orice depăşire a limitelor menţionate se consideră abatere;
    g) în cazul în care observă că sunt carcase care nu sunt prezentate standard, completează obligatoriu rubrica observaţii din raportul de clasificare, cu menţiunile referitoare la abaterile de la prezentarea standard a carcaselor;
    h) să marcheze carcasele, conform prevederilor cap. II;
    i) să înregistreze corect greutatea reală a carcaselor în raportul de clasificare şi să ţină cont de exciziile (confiscările) efectuate de personalul sanitar-veterinar şi comunicate în scris de abator, returnând documentele cu exciziile abatorului pentru arhivare;
    j) să înregistreze corect în aplicaţia software preţul comunicat de abator, conform formularului din anexa nr. 5, astfel încât valoarea finală a carcaselor să fie calculată automat;
    k) să descarce listingul complet, generat de echipamentul de clasificare cu sondă optică, după efectuarea clasificării, în baza proprie de date şi să facă o copie electronică sau pe suport hârtie pentru arhiva abatorului. Se realizează obligatoriu şi o copie de siguranţă pe un alt suport electronic;
    l) să reţină în arhiva proprie formularul cu înregistrarea greutăţilor carcaselor şi măsurătorile de clasificare (grosime slănină şi grosime muşchi) după efectuarea clasificării prin metoda Zwei Punkte, la abatoarele care pot folosi această metodă de clasificare, şi să facă o copie pentru arhiva abatorului;
    m) să întocmească, individual, raportul de clasificare numai prin aplicaţia software, distribuită gratuit de Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, conform SIGRAC şi conform modelului aprobat de legislaţia în vigoare;
    n) să întocmească raportul de clasificare în aceeaşi zi în care au fost sacrificaţi porcii şi clasificate carcasele obţinute sau în maximum 24 de ore. Nu sunt permise raportări ale datelor de clasificare dintr-o săptămână într-o altă săptămână de raportare şi nici într-o altă lună calendaristică;
    o) să editeze raportul de clasificare în 3 exemplare: unul pentru furnizorul sau producătorul animalelor sau reprezentantul legal al acestora, unul pentru abator şi unul pentru arhiva proprie, dacă este clasificator independent, sau pentru agenţia de clasificare, când este angajat al acesteia;
    p) să menţină în arhivă, în ordine cronologică, pentru o perioadă de 2 ani calendaristici de la terminarea anului în care au fost elaborate, documentele de clasificare pentru fiecare lot de carcase clasificate, respectiv: raportul de clasificare, listingul complet pe care îl generează echipamentele de clasificare cu sondă optică, pe suport de hârtie sau în format electronic, formularul cu greutăţile carcaselor şi cu măsurătorile de clasificare când se clasifică carcasele prin metoda de clasificare Zwei Punkte, formularul de comunicare a preţului, fila originală a carnetului;
    r) să transmită individual, dacă este clasificator independent, sau prin intermediul agenţiei de clasificare, dacă este angajat al acesteia, Comisiei de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, în fiecare zi de luni a săptămânii, până la ora 24,00, pentru perioada de referinţă cuprinsă între ziua de luni şi ziua de duminică din săptămâna precedentă, obligatoriu prin SIGRAC, fişierul tip txt de export conţinând toate datele privind rezultatele clasificării carcaselor de porcine, inclusiv preţurile, de la toate abatoarele cu care are încheiate contracte de prestări de servicii. În cazul în care, în perioada de referinţă, nu s-au efectuat activităţi de clasificare, notifică acest lucru prin SIGRAC. În cazuri excepţionale, atunci când nu este posibil accesul la SIGRAC sau atunci când se solicită explicit de către Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, transmite prin e-mail fişierul sau notificarea sus-menţionate, după caz;
    s) să respecte structura stabilită a fişierului, precum şi extensia admisă, conform SIGRAC, chiar dacă sunt clasificatori independenţi sau agenţii de clasificare şi utilizează aplicaţii informatice proprii;
    ş) să nu divulge informaţii cu caracter confidenţial, respectiv preţuri negociate de abator cu diferiţi furnizori de animale;
    t) să permită desfăşurarea inspecţiilor şi să pună la dispoziţia persoanelor împuternicite, conform legislaţiei în vigoare, accesul la toate documentele şi evidenţele necesare în vederea verificării datelor conforme cu realitatea şi a informaţiilor de piaţă care fac obiectul SIPPAA, prevăzut în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 67/2008.
    ART. 26
    (1) Clasificatorii independenţi sau angajaţi ai agenţiilor de clasificare au obligaţia să verifice cu atenţie toate detaliile înscrise în raportul de clasificare înainte de a-l semna, ştampila şi trimite conform SIGRAC în baza naţională de date, răspunzând în mod direct de orice înregistrare de informaţii neconforme cu realitatea.
    (2) În cazul semnalării oricăror neconcordanţe între detaliile înscrise în raportul de clasificare şi realitate, precum şi a unor neconformităţi a prezentării standard a carcaselor, clasificatorul notifică în scris conducerea abatorului şi inspectorul zonal pentru clasificarea carcaselor.
    ART. 27
    (1) Nerespectarea prevederilor art. 25 constituie contravenţie, care este sancţionată conform art. 11^2 lit. a), e), f), g), h), i) şi j) din Hotărârea Guvernului nr. 267/2004.
    (2) Nerespectarea prevederilor art. 26 constituie contravenţie, care este sancţionată conform prevederilor din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 67/2008.
    ART. 28
    Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezentele norme tehnice.


    ANEXA 1
    la normele tehnice

                        Clasele de calitate a carcaselor
                              prezentate standard

    Carcasele sunt clasificate în funcţie de conţinutul lor estimativ de carne macră şi sunt împărţite în următoarele clase:

┌─────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Clasa │ Procentul de carne macră din greutatea carcasei │
├─────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ S │ 60% sau mai mult │
├─────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ E │ 55% sau peste, dar să nu depăşească 60% │
├─────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ U │ 50% sau peste, dar să nu depăşească 55% │
├─────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ R │ 45% sau peste, dar să nu depăşească 50% │
├─────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ O │ 40% sau peste, dar să nu depăşească 45% │
├─────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ P │ sub 40% │
└─────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    Carcasele provenite din sacrificarea vierilor, vieruşilor şi scroafelor fac excepţie de la încadrarea în clasele de calitate.


    ANEXA 2
    la normele tehnice


                     Metode şi echipamente cu sondă optică


    a) FAT-O-MEATER (FOM)
    1. Clasificarea carcaselor de porc se realizează cu ajutorul aparatului denumit Fat-O-Meater (FOM).
    2. Aparatul este dotat cu o sondă cu diametrul de 6 mm, care conţine o fotodiodă de tip Siemens SFH 950/960, având o marjă de operare cuprinsă între 3 şi 103 mm. Rezultatele măsurătorilor sunt convertite în conţinut estimat de carne macră cu ajutorul unui computer.
    3. Conţinutul de carne macră al carcasei se calculează după următoarea formulă:
    Y = 60,26989 - 0,81506 x X1, + 0,20097 x X2,
    unde:
    Y = procentul estimat de carne macră în carcasă;
    X1 = grosimea slăninii (incluzând şoriciul) în milimetri, măsurată la distanţa de 7 cm de linia mediană, între a treia şi a patra ultimă coastă;
    X2 = grosimea muşchiului în milimetri, măsurată la 7 cm de linia mediană, între a treia şi a patra ultimă coastă.
    Formula este valabilă pentru carcasele având o greutate cuprinsă între 50 şi 120 kg.
    4. Metoda se poate aplica în toate abatoarele şi obligatoriu în abatoarele care au sacrificat peste 200 de porci în medie/săptămână în anul precedent.
    b) OPTIGRADE-PRO (OGP)
    1. Clasificarea carcaselor de porc se realizează cu ajutorul unui aparat denumit OptiGrade-Pro (OGP).
    2. Aparatul este dotat cu o sondă optică cu diametrul de 6 mm, o fotodiodă sensibilă la infraroşii (Siemens) şi un fototranzistor (Siemens). Marja de operare este cuprinsă între 0 şi 110 mm. Rezultatele măsurătorilor sunt convertite în conţinut estimat de carne macră cu ajutorul unui computer.
    3. Conţinutul de carne macră al carcasei se calculează după următoarea formulă:
    Y = 61,21920 - 0,77665 x X1, + 0,15239 x X2,
    unde:
    Y = procentul estimat de carne macră în carcasă;
    X1 = grosimea slăninii (incluzând şoriciul) în milimetri, măsurată la 7 cm de linia mediană, între a treia şi a patra ultimă coastă;
    X2 = grosimea muşchiului în milimetri, măsurată la 7 cm de linia mediană, între a treia şi a patra ultimă coastă.
    Formula este valabilă pentru carcasele având o greutate cuprinsă între 50 şi 120 kg.
    4. Metoda se poate aplica în toate abatoarele şi obligatoriu în abatoarele care au sacrificat peste 200 de porci în medie/săptămână în anul precedent.


    ANEXA 3
    la normele tehnice

                               Metoda Zwei Punkte

    METODA ZWEI PUNKTE (ZP) CU RIGLA
    1. Clasificarea carcaselor de porc se realizează cu ajutorul RIGLEI.
    2. Conţinutul de carne macră al carcasei se calculează după următoarea formulă:
    Y = 50,89767 - 0,70985 x X1 + 0,26457 x X2,
    unde:
    Y = procentul estimat de carne macră în carcasă;
    X1 = grosimea slăninii (incluzând şoriciul) în milimetri, deasupra muşchiului Gluteus medius, determinată la minimum;
    X2 = grosimea muşchiului în milimetri, în linie dreaptă, între canalul medular şi vârful anterior al muşchiului Gluteus medius.
    Formula este valabilă pentru carcasele având o greutate cuprinsă între 50 şi 120 kg.
    3. Metoda se poate aplica doar în abatoarele care au sacrificat sub 200 de porci în medie/săptămână în anul precedent.


    ANEXA 4
    la normele tehnice

                                GRILA DE PREŢURI
               aplicată la plata carcaselor de porci clasificate

┌─────────────────────────────────┬──────────────────┬──────────────────┐
│Procent de carne macră în carcasă│ Bonificaţie/ │Total bonificaţii/│
│ │ Reducere preţ │ reduceri preţ │
├─────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ ≥ 64% │ - 0,50% │ 8,00% │
├─────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ 63% │ 0,00% │ 8,50% │
├─────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ 62% │ 0,00% │ 8,50% │
├─────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ 61% │ 1,00% │ 8,50% │
├─────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ 60% │ 1,50% │ 7,50% │
├─────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ 59% │ 2,00% │ 6,00% │
├─────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ 58% │ 2,00% │ 4,00% │
├─────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ 57% │ 2,00% │ 2,00% │
├─────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ 56% │ 0,00% │ 0,00% │
├─────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ 55% │ - 1,00% │ - 1,00% │
├─────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ 54% │ - 1,00% │ - 2,00% │
├─────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ 53% │ - 2,00% │ - 4,00% │
├─────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ 52% │ - 2,00% │ - 6,00% │
├─────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ 51% │ - 4,00% │ - 10,00% │
├─────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ ≤ 50% │ - 10,00% │ - 20,00% │
└─────────────────────────────────┴──────────────────┴──────────────────┘


    Nivelul de referinţă al grilei de preţuri se referă la un conţinut de 56% carne macră din greutatea carcasei şi reprezintă baza de negociere pentru stabilirea preţului de bază.


    ANEXA 5
    la normele tehnice


                       Formular de comunicare a preţului

    Nr. ........ Seria ..........
    Data: .......................

┌───────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┐
│Abator: │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│C.U.I. │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│Cod abator A.N.S.V.S.A.│ │
└───────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────┬─────────────────┬────────────────────────────────────┐
│ │ Furnizor │ Producător │
├──────────────────────┼─────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Denumire │ │ │
├──────────────────────┼─────────────────┼────────────────────────────────────┤
│C.U.I./C.N.P.: │ │ │
├──────────────────────┼─────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Cod exploataţie │ │ │
│A.N.S.V.S.A. │ │ │
├──────────────────────┼─────────────────┴────────────────────────────────────┤
│Tatuaj lot: │ │
├──────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Număr porci │ │
├──────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────┤
│ PROVENIENŢA PORCILOR │
├──────────────────────┬───────────────────────────────┬──────────────────────┤
│Tranzacţii comerciale │Cumpăraţi din ţară [] │Producţie proprie [] │
│ │Cumpăraţi intracomunitar/ │Prestări servicii [] │
│ │import [] │ │
└──────────────────────┴───────────────────────────────┴──────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────┬──────┬─────────────────┐
│*)PREŢ DE BAZĂ PENTRU NIVELUL DE REFERINŢĂ 56% │ │lei/kg carcasă │
│ ├──────┼─────────────────┤
│ │ │lei/kg porc viu │
├───────────────────────────────────────────┬─────────┼──────┼─────────────────┤
│*)PREŢ PORCI ALE CĂROR CARCASE NU SE │ │ │lei/kg porc viu │
│ CLASIFICĂ │ X ├──────┼─────────────────┤
│ │ │ │lei/kg carcasă │
│ ├─────────┼──────┼─────────────────┤
│ │ │ │lei/kg porc viu │
│ │ T ├──────┼─────────────────┤
│ │ │ │lei/kg carcasă │
├───────────────────────────────────────────┴─────────┴──────┴─────────────────┤
│SE APLICĂ GRILĂ DE BONIFICAŢII/PENALIZĂRI PENTRU GREUTATE DA[] NU[] │
├────────────────────────┬──────────────────┬─────────┬──────┬─────────────────┤
│*) PREŢ FORFETAR/LOT │ kg lot porci vii:│lei/total│ │lei/kg porc viu │
│PORCI VII │ │ lot: │ │ │
└────────────────────────┴──────────────────┴─────────┴──────┴─────────────────┘
--------
    *) Informaţii confidenţiale folosite numai pentru întocmirea raportului
de clasificare.

      Reprezentant abator Clasificator

      Numele şi prenumele Numele şi prenumele
     ..................... .....................
     Semnătura şi ştampila Număr atestat clasificator
    ....................... ...........................
                                         Semnătura şi ştampila
                                      ...........................


                                  --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016