Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 825 din 23 aprilie 2024  pentru aprobarea procedurii de punere în aplicare a prevederilor art. 321^2 alin. (7) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (396) Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 825 din 23 aprilie 2024 pentru aprobarea procedurii de punere în aplicare a prevederilor art. 321^2 alin. (7) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (396) "Declaraţie informativă privind plăţile transfrontaliere efectuate de prestatorii de servicii de plată"

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 398 din 29 aprilie 2024
    În temeiul art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 321^2 alin. (8) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere prevederile art. 321^2 alin. (2), alin. (7) lit. b) şi alin. (8) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi avizul conform al Ministerului Finanţelor, comunicat prin Adresa nr. 740.406 din 18.04.2024,
    preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
    ART. 1
    Se aprobă procedura de punere în aplicare a prevederilor art. 321^2 alin. (7) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Codul fiscal, prevăzută în anexa nr. 1.

    ART. 2
    Se aprobă modelul, conţinutul, modul şi instrucţiunile de completare ale formularului (396) „Declaraţie informativă privind plăţile transfrontaliere efectuate de prestatorii de servicii de plată“, prevăzute în anexa nr. 2.

    ART. 3
    Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, de utilizare şi de păstrare ale formularului menţionat la art. 2 sunt prevăzute în anexa nr. 3.

    ART. 4
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 5
    Prevederile prezentului ordin se aplică pentru plăţile transfrontaliere efectuate începând cu trimestrul 1 din 2024.

    ART. 6
    Direcţia generală antifraudă fiscală şi Unitatea de management al informaţiei vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin, cu suportul tehnic de specialitate al Centrului Naţional pentru Informaţii Financiare.

    ART. 7
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
                    Nicoleta-Mioara Cîrciumaru

    Bucureşti, 23 aprilie 2024.
    Nr. 825.
    ANEXA 1

    PROCEDURĂ
    de punere în aplicare a prevederilor art. 321^2 alin. (7) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
    1. În situaţia în care România este stat membru de origine sau stat membru gazdă, prestatorii de servicii de plată cărora li se aplică obligaţia prevăzută la art. 321^2 alin. (2) din Codul fiscal pun la dispoziţie evidenţele prevăzute la art. 321^2 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal, prin depunerea formularului (396) „Declaraţie informativă privind plăţile transfrontaliere efectuate de prestatorii de servicii de plată“.
    2. Formularul (396) „Declaraţie informativă privind plăţile transfrontaliere efectuate de prestatorii de servicii de plată“ se depune exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, potrivit legii, până cel târziu la sfârşitul lunii care urmează după expirarea trimestrului calendaristic la care se referă informaţiile, care se consideră a fi ultima zi calendaristică a respectivei luni, chiar dacă aceasta este o zi nelucrătoare.
    3. Prestatorii de servicii de plată trebuie să valideze datele din cuprinsul formularului (396) înainte de a-l transmite către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în conformitate cu informaţiile obligatorii care trebuie raportate, prevăzute în cuprinsul anexei nr. 2 la ordin.
    4. Datele transmise de prestatorii de servicii de plată sunt validate inclusiv de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În situaţia în care rezultatul validării este negativ, se respinge întregul formular (396), iar prestatorii de servicii de plată cărora li se aplică obligaţia prevăzută la art. 321^2 alin. (2) din Codul fiscal trebuie să depună un nou formular (396). Termenul de depunere pentru noul formular (396) este cel prevăzut la pct. 2.
    5. În situaţia în care prestatorii de servicii de plată cărora li se aplică obligaţia prevăzută la art. 321^2 alin. (2) din Codul fiscal constată anumite erori în formularul depus iniţial, aceştia pot să corecteze informaţiile referitoare la datele eronate prin depunerea unui nou formular (396), cel târziu înainte de sfârşitul perioadei de 5 ani de păstrare a datelor, conform art. 24c alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 904/2010 al Consiliului din 7 octombrie 2010 privind cooperarea administrativă şi combaterea fraudei în domeniul taxei pe valoarea adăugată.

    ANEXA 2

    MODELUL, CONŢINUTUL, MODUL ŞI INSTRUCŢIUNILE DE COMPLETARE
    ALE FORMULARULUI (396) „DECLARAŢIE INFORMATIVĂ PRIVIND PLĂŢILE TRANSFRONTALIERE
    EFECTUATE DE PRESTATORII DE SERVICII DE PLATĂ“
    *) Formularul prevăzut în anexă este reprodus în facsimil.
    Modelul formularului (396) „Declaraţie informativă privind plăţile transfrontaliere efectuate de prestatorii de servicii de plată“*)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Modul de completare a formularului (396)
    I. Tipul declaraţiei
    Se marchează cu „X“ pct. 1 sau 2, după caz.
    1. Iniţială: se marchează cu „X“ în situaţia în care este depus pentru prima dată formularul (396) „Declaraţie informativă privind plăţile transfrontaliere efectuate de prestatorii de servicii de plată“ pentru perioada de raportare la care se referă.
    2. Rectificativă: se marchează cu „X“ în situaţia în care este depus un nou formular (396) „Declaraţie informativă privind plăţile transfrontaliere efectuate de prestatorii de servicii de plată“, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

    II. Date de identificare ale prestatorului de servicii de plată
    Rândul 1. Denumire
    Se completează denumirea prestatorului de servicii de plată.

    Rândul 2. Forma juridică (din ţara de origine)
    Se completează cu forma juridică din ţara de origine a prestatorului de servicii de plată.

    Rândul 3. Date privind adresa sediului social din ţara de origine
    Se completează cu date privind adresa sediului social din ţara de origine a prestatorului de servicii de plată.

    Rândul 4. Cod de identificare fiscală din ţara de origine
    Se completează cu codul de identificare fiscală din ţara de origine a prestatorului de servicii de plată.

    Rândul 5. Cod de identificare comercială/Număr de evidenţă
    Se completează cu orice cod de identificare comercială care identifică fără echivoc prestatorul de servicii de plată.


    III. Informaţii cuprinse în formular
    Informaţiile furnizate de prestatorii de servicii de plată cărora li se aplică obligaţia prevăzută la art. 321^2 alin. (2) din Codul fiscal şi care depun formularul (396), referitoare la plăţile transfrontaliere raportate, care se transmit prin intermediul unui formular electronic pentru transmiterea datelor, sunt:
    1. Cod de identificare comercială care identifică fără echivoc prestatorul de servicii de plată care transmite datele: se completează cu codul de înregistrare fiscală sau orice alt cod de identificare comercială care identifică fără echivoc prestatorul de servicii de plată care transmite datele. Câmpul se completează în mod obligatoriu.
    2. Numele beneficiarului plăţii: se completează toate numele beneficiarului plăţii, astfel cum figurează în evidenţele prestatorilor de servicii de plată, inclusiv denumirea juridică şi denumirea comercială. Câmpul se completează în mod obligatoriu.
    3. Codul TVA/NIF al beneficiarului plăţii: se completează cu orice cod de înregistrare în scopuri de TVA şi/sau orice alt cod naţional de identificare fiscală al beneficiarului plăţii. Câmpul se completează în mod obligatoriu, dacă este disponibil.
    4. Numărul de identificare al contului beneficiarului plăţii: se completează codul IBAN sau, în absenţa codului IBAN, orice alt identificator care identifică fără echivoc şi furnizează locaţia beneficiarului plăţii. Câmpul se completează în mod obligatoriu, dacă fondurile sunt transferate într-un cont de plăţi al beneficiarului plăţii.
    5. Codul BIC/Identificatorul prestatorului de servicii de plată al beneficiarului plăţii: se completează cu codul BIC sau orice alt cod de identificare comercială care identifică fără echivoc şi furnizează locaţia prestatorului de servicii de plată care acţionează în numele beneficiarului plăţii. Câmpul se completează în cazul în care beneficiarul primeşte fonduri fără să aibă un cont de plăţi.
    6. Adresa beneficiarului plăţii: se completează cu adresa beneficiarului plăţii, astfel cum figurează în evidenţele prestatorului de servicii de plată. Câmpul se completează dacă informaţia este disponibilă.
    7. Restituire: se completează cu orice menţiune a faptului că tranzacţia este o restituire şi legătura cu tranzacţia anterioară raportată. Câmpul se completează dacă este cazul.
    8. Data/ora: se completează cu data şi ora efectuării operaţiunii de plată sau a restituirii plăţii. Câmpul se completează în mod obligatoriu.
    9. Suma: se completează cu suma aferentă operaţiunii de plată sau restituirii plăţii. Câmpul se completează în mod obligatoriu.
    10. Moneda: se completează cu moneda operaţiunii de plată sau a restituirii plăţii. Câmpul se completează în mod obligatoriu.
    11. Statul membru de origine a plăţii: se completează cu statul membru de origine a plăţii primite de beneficiarul plăţii. Câmpul se completează în mod obligatoriu, dacă tranzacţia este o plată.
    12. Statul membru de destinaţie a restituirii: se completează cu statul membru de destinaţie a restituirii. Câmpul se completează în mod obligatoriu, dacă tranzacţia este o restituire menţionată la pct. 7.
    13. Informaţii privind locul unde se află plătitorul: se completează cu menţiuni referitoare la informaţiile utilizate pentru a stabili originea plăţii sau destinaţia restituirii. Nu se transmit detaliile informaţiilor, pentru a se evita identificarea plătitorului. Prestatorii de servicii de plată menţionează că locul a fost dedus din numărul IBAN al plătitorului, tranşa în care este cuprins numărul de identificare bancară al titularului cardului sau alte informaţii. Câmpul se completează în mod obligatoriu.
    14. Codul de identificare al tranzacţiei: se completează cu orice menţiune care identifică fără echivoc operaţiunea de plată. Câmpul se completează în mod obligatoriu.
    15. Prezenţa fizică: se completează cu orice menţiune care indică prezenţa plătitorului în spaţiile fizice ale comerciantului în momentul iniţierii plăţii. Câmpul se completează doar dacă este cazul.


    IV. Reprezentare prin
    Se marchează cu „X“ în funcţie de reprezentarea contribuabilului în relaţia cu organul fiscal, prin împuternicit/reprezentant legal, şi se înscriu numărul şi data înregistrării la organul fiscal, de către împuternicit, a actului de împuternicire, în original sau în copie legalizată, sau numărul şi data documentului care atestă calitatea de reprezentant legal, după caz.
    Date de identificare
    Se completează cu datele de identificare ale împuternicitului/reprezentantului legal, după caz.


    ANEXA 3

    Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, de utilizare şi de păstrare
    ale formularului (396) „Declaraţie informativă privind plăţile transfrontaliere
    efectuate de prestatorii de servicii de plată“
    1. Prestatorii de servicii de plată cărora li se aplică obligaţia prevăzută la art. 321^2 alin. (2) din Codul fiscal trebuie să utilizeze formularul (396), precum şi programul de asistenţă, disponibil pe portalul A.N.A.F. la adresa www.anaf.ro, în scopul raportării informaţiilor prevăzute în ordin.
    2. Formularul de raportare se transmite prin portalul eguvernare.ro, secţiunea „Depunere declaraţii ANAF“, sub forma unui fişier PDF cu XML ataşat, semnat electronic, prin mijloace de transmitere la distanţă. Fişierul PDF este editabil doar pentru punctele I, II şi IV, iar fişierul XML ataşat cuprinde datele de la punctul III.
    3. Pentru depunerea formularului (396), prestatorii de servicii de plată cărora li se aplică obligaţia prevăzută la art. 321^2 alin. (2) din Codul fiscal trebuie să deţină un certificat calificat, eliberat în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    4. Orice modificare a formularului (396) se aduce la cunoştinţa prestatorilor de servicii de plată cărora li se aplică obligaţia prevăzută la art. 321^2 alin. (2) din Codul fiscal, prin publicare pe portalul A.N.A.F., cu minimum 15 zile înainte de aplicarea modificărilor efectuate, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    5. Formularul (396) circulă în format electronic la organul fiscal central - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin structurile de specialitate, şi se arhivează, în format electronic, în arhiva electronică centralizată. Perioada de stocare a datelor este de 5 ani, calculată de la sfârşitul anului calendaristic în care au fost primite de către organul fiscal central.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016