Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 82 din 2 august 2023  privind modificarea şi completarea unor ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale  de Reglementare în Domeniul Energiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 82 din 2 august 2023 privind modificarea şi completarea unor ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 721 din 4 august 2023
    Având în vedere prevederile art. 76 alin. (1) şi ale art. 79 alin. (1) şi alin. (5) lit. a), b) şi g) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. b), c) şi f) şi alin. (5) şi ale art. 9 alin. (1) lit. b) şi h) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Norma tehnică energetică privind determinarea consumului propriu tehnologic în reţelele electrice de interes public - NTE 013/16/00, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 26/2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 536 şi 536 bis din 18 iulie 2016, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, după litera f) se introduce o nouă literă, litera g), cu următorul cuprins:
    "g) determinarea componentelor utilă şi suplimentară ale consumului propriu tehnologic în reţeaua de 110 kV."

    2. La articolul 3 alineatul (1), după termenul „Randament al unui element de reţea“ se introduc patru noi termeni, cu următorul cuprins:
    "CPT util - CPT din reţeaua de 110 kV, corespunzător tranzitului util;
    CPT suplimentar - CPT din reţeaua de 110 kV, corespunzător tranzitului suplimentar;
    Tranzit util - Tranzit în reţelele electrice de 110 kV care satisface nevoile de consum ale unei zone de licenţă;
    Tranzit suplimentar - tranzit în reţelele de 110 kV care excedează, într-o măsură stabilită convenţional, nevoilor de consum ale unei zone de licenţă."

    3. La articolul 3 alineatul (2), după abrevierea „TR - transformator de putere“ se introduc două noi abrevieri, cu următorul cuprins:
    "OD - operatorul de distribuţie a energiei electrice;
    OTS - operatorul de transport al energiei electrice."

    4. La articolul 4, după litera e) se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins:
    "f) Metoda indicilor de tranzit, care constă în determinarea CPT aferent tranzitelor suplimentare în reţelele de 110 kV."

    5. După articolul 35 se introduce o nouă secţiune, secţiunea 8, care cuprinde articolele 35^1 şi 35^2, cu următorul cuprins:
    " SECŢIUNEA 8.
    Metoda indicilor de tranzit
    ART. 35^1
    (1) OD determină anual tranzitul util, tranzitul suplimentar, precum şi CPT util, respectiv CPT suplimentar în reţeaua electrică de 110 kV. OD stabileşte cotele de atribuire a CPT suplimentar către producători şi OTS.
    (2) Pentru aplicarea metodei indicilor de tranzit se utilizează următoarele formule de calcul: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    T_u - tranzit util;
    B_1 - cantităţile de energie distribuite direct către consumatorii racordaţi la instalaţiile de 110 kV din zona de licenţă a OD;
    B_4 - energiile transmise la alte niveluri de tensiune din reţeaua proprie a OD, măsurate la nivelul de 110 kV;
    CPT - consumul propriu tehnologic aferent nivelului de 110 kV, determinat prin metoda bilanţului de energie electrică;
 (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    T_s - tranzit suplimentar;
    A - energia intrată în contur la nivelul 110 kV.
 (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    It - indice de tranzit, necesar pentru identificarea obiectivă a unor regimuri comparabile între zonele de licenţă;
    int (x) - parte întreagă din x;
 (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    ID - interval de decontare la 15 minute;
    D^(n) - mulţimea intervalelor de decontare pentru care indicele de tranzit se încadrează într-un anumit interval valoric;
    D^(0) - mulţimea intervalelor de decontare pentru care tranzitul suplimentar este sub 10% din tranzitul util;
    D^(1) - mulţimea intervalelor de decontare pentru care tranzitul suplimentar este situat între 10% şi 20% din tranzitul util;
    etc.
 (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    CPT_prod - CPT suplimentar cauzat de producători;
    CPT_suplim - CPT suplimentar;
    E_PROD - cantitatea de energie injectată în reţeaua de 110 kV de către producători;
    E_OTS - cantitatea de energie injectată în reţeaua de 110 kV de OTS.
 (a se vedea imaginea asociată)
    unde
    CPT_OTS - CPT suplimentar cauzat de OTS;
    CPT_suplim - CPT suplimentar.
    (3) Se stabilesc domeniile D^(0) şi D^(1), care definesc convenţional regimul de referinţă.
    (4) Prin derogare de la prevederile alin. (3), OD poate modifica numărul domeniilor care definesc regimul de referinţă, în situaţia în care modificarea este impusă de condiţiile specifice zonei de licenţă proprii dintr-un anumit an, cu informarea OTS şi ANRE însoţită de justificări.
    ART. 35^2
    OD determină CPT suplimentar şi alocarea acestuia către părţile responsabile, respectiv CPT suplimentar cauzat de producători şi CPT suplimentar cauzat de OTS, prin parcurgerea următoarelor etape:
    a) se calculează pentru fiecare interval de decontare tranzitul util T_u cu formula (50);
    b) se calculează pentru fiecare interval de decontare tranzitul suplimentar T_s cu formula (51);
    c) se calculează pentru fiecare interval de decontare indicele de tranzit cu formula (52);
    d) se asociază fiecare interval de decontare unui domeniu de tranzit cu formula (53);
    e) se selectează intervalele de decontare aflate în domeniile de tranzit care definesc regimul de referinţă şi se determină o funcţie de regresie liniară CPT util = funcţie (T_util) pentru intervalele selectate, care modelează dependenţa CPT de tranzitul util;
    f) se calculează CPT util pentru fiecare interval de decontare aflat în afara domeniilor de tranzit care definesc regimul de referinţă, prin aplicarea funcţiei de regresie;
    g) se calculează CPT suplimentar pentru fiecare interval de decontare, aflat în afara domeniilor de tranzit care definesc regimul de referinţă, ca diferenţă dintre CPT calculat prin metoda bilanţului şi CPT util, cu formula (54);
    h) se consideră CPT suplimentar egal cu zero pentru intervalele de decontare pentru care valorile obţinute sunt negative;
    i) se calculează CPT suplimentar total anual utilizând rezultatele obţinute din parcurgerea etapelor prevăzute la lit. g) şi h) şi se alocă producătorilor şi OTS, proporţional cu cantitatea de energie injectată anual în reţeaua de 110 kV, prin utilizarea formulelor (55) şi (56)."

    6. La articolul 37 alineatul (1), după litera c) se introduce o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins:
    "d) valoarea CPT suplimentar în reţeaua de 110 kV stabilită postcalcul prin metoda indicilor de tranzit."

    7. Articolul 38 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 38
    (1) Operatorii de reţea transmit anual la ANRE documentele prevăzute la art. 37 alin. (1) aferente unui an calendaristic, împreună cu machetele de monitorizare aferente încheierii acestuia, însoţite de un memoriu de prezentare a metodelor utilizate şi a datelor obţinute, precum şi a rezultatelor analizelor efectuate şi a măsurilor care au rezultat ca necesare pentru reducerea CPT.
    (2) OD transmite OTS calculul CPT suplimentar în reţeaua de 110 kV, efectuat conform prevederilor art. 35^2, şi rezultatele obţinute, în scopul validării acestora, dacă din calcul a rezultat o valoare mai mare decât zero pentru CPT suplimentar.
    (3) OTS validează rezultatele primite de la OD, transmise conform alin. (2), în termen de 30 de zile de la primirea acestora.
    (4) OD transmite rezultatele calculului CPT suplimentar în reţeaua de 110 kV la ANRE conform alin. (1), după validarea rezultatelor de către OTS.
    (5) OD se va adresa ANRE în cazul unor divergenţe privind validarea prevăzută la alin. (4).
    (6) Datele prevăzute la alin. (2) sunt însoţite de lista producătorilor care deţin centrale cu capacitatea instalată mai mare de 5 MW, racordaţi la reţelele de distribuţie, şi a cantităţii de energie electrică produse de fiecare centrală şi evacuate în reţeaua de distribuţie proprie în anul anterior."



    ART. II
    Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 169/2018, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 810 din 21 septembrie 2018, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 44 alineatul (1), după litera b) se introduce o nouă literă, litera b^1), cu următorul cuprins:
    "b^1) cantitatea de CPT aferentă tranzitelor suplimentare din reţelele de 110 kV din anii anteriori;"

    2. Articolul 95 se abrogă la data de 1 ianuarie 2024.
    3. După articolul 95 se introductrei noi articole, articolele 95^1-95^3, cu următorul cuprins:
    "ART. 95^1
    (1) Începând cu anul 2024 (anul t + 1), OD transmit ANRE, până la data de 1 iulie (dată de înregistrare la ANRE) a fiecărui an t, solicitarea privind aprobarea cantităţii prognozate de CPT aferent tranzitelor suplimentare de energie electrică din reţelele electrice de 110 kV pentru anul t + 1, defalcat pentru cotele atribuite producătorilor şi OTS.
    (2) Cantitatea de CPT prognozată prevăzută la alin. (1) se determină de OD ca medie a cantităţilor de CPT aferente tranzitelor suplimentare din reţelele de 110 kV realizate într-o perioadă anterioară de minimum trei ani, stabilite conform reglementărilor ANRE.
    (3) La stabilirea costului prognozat cu CPT aferent tranzitelor suplimentare din reţelele de 110 kV pentru anul t + 1 corespunzător cantităţii de CPT prevăzute la alin. (1), ANRE ia în considerare preţul utilizat la stabilirea costului prognozat al energiei electrice pentru acoperirea CPT reglementat al serviciului de distribuţie.
    (4) În absenţa solicitării privind aprobarea cantităţii prognozate de CPT aferent tranzitelor suplimentare de energie electrică din reţelele electrice de 110 kV până la data prevăzută la alin. (1), prognoza costurilor cu CPT aferent tranzitelor suplimentare de energie electrică din reţelele electrice de 110 kV pentru anul t + 1 se consideră egală cu zero.
    (5) Prin derogare de la prevederile alin. (1), solicitarea privind aprobarea cantităţii prognozate de CPT aferent tranzitelor suplimentare de energie electrică din reţelele electrice de 110 kV pentru anul 2024 se transmite la ANRE până la data de 1 septembrie 2023.
    ART. 95^2
    (1) Începând cu anul 2025 (anul t), dacă din aplicarea pentru anul t – 1 a Metodei indicilor de tranzit prevăzute în capitolul II secţiunea 8 din Norma tehnică energetică privind determinarea consumului propriu tehnologic în reţelele electrice de interes public - NTE 013/16/00, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 26/2016, cu modificările şi completările ulterioare, rezultă pentru anul t – 1 o valoare mai mare decât zero pentru CPT aferent tranzitelor suplimentare de energie electrică din reţelele electrice de 110 kV, OD solicită ANRE aprobarea cantităţii realizate de CPT aferent tranzitelor suplimentare pentru anul t – 1, defalcat pentru cotele atribuite producătorilor şi OTS.
    (2) Costul corespunzător cantităţii prevăzute la alin. (1) se determină de ANRE luând în considerare preţul de CPT recunoscut prevăzut la art. 94, defalcat pentru cotele atribuite producătorilor şi OTS.
    (3) ANRE determină o corecţie anuală a costului cu CPT aferent tranzitelor suplimentare de energie electrică din reţelele electrice de 110 kV pentru anul t – 1, care este egală cu diferenţa între costul determinat conform alin. (2) şi costul prognozat stabilit conform art. 95^1, calculate separat pentru cotele atribuite producătorilor şi OTS.
    (4) În absenţa unei solicitări conform prevederilor alin. (1), costul realizat cu CPT aferent tranzitelor suplimentare de energie electrică din reţelele de 110 kV pentru anul t – 1 se consideră egal cu zero în calculul prevăzut la alin. (3).
    (5) În situaţia de la alin. (1), în cadrul corecţiei anuale a CPT reglementat prevăzute la art. 94 pentru nivelul de 110 kV, se iau în considerare următoarele cantităţi:
    a) cantitatea de CPT realizată diminuată cu cantitatea de CPT aferentă tranzitelor suplimentare prevăzută la alin. (1);
    b) cantitatea de CPT reglementat determinată ca diferenţă între cantitatea rezultată din aplicarea procentelor de CPT reglementat la cantitatea de energie electrică intrată şi cantitatea de CPT aferentă tranzitelor suplimentare prevăzută la alin. (1).
    (6) Datele prevăzute la alin. (1) sunt însoţite de lista producătorilor care deţin centrale cu capacitatea instalată mai mare de 5 MW, racordaţi la reţelele de distribuţie, şi a cantităţii de energie electrică produse de fiecare centrală şi evacuate în reţeaua de distribuţie proprie în anul anterior.
    ART. 95^3
    (1) ANRE aprobă anual, prin decizie a preşedintelui ANRE, cantităţile de CPT aferent tranzitelor suplimentare prognozate pentru anul t + 1 şi/sau realizate pentru anul t – 1 şi valoarea costului cu CPT aferent tranzitelor suplimentare de energie electrică din reţelele de 110 kV pentru anul t + 1, pentru fiecare OD, defalcat pentru cotele atribuite producătorilor şi OTS.
    (2) Costul prevăzut la alin. (1) pentru anul t + 1 este egal cu costul CPT prognozat stabilit conform prevederilor art. 95^1 pentru anul t + 1, la care se adună algebric valoarea corecţiei stabilite conform prevederilor art. 95^2 alin. (3) pentru anul t – 1.
    (3) Aprobarea cantităţilor solicitate de OD conform prevederilor art. 95^1 alin. (1) şi ale art. 95^2 alin. (1) este condiţionată de transmiterea la ANRE de către acesta, la termenele prevăzute de reglementări, a documentelor justificative din care rezultă modul de determinare a cantităţii de CPT, defalcată pentru cotele atribuite producătorilor şi OTS, respectiv calculul validat de acesta din urmă, cu semnăturile reprezentanţilor celor doi operatori de reţea.
    (4) OD recuperează de la OTS costul cu CPT aferent tranzitelor suplimentare de energie electrică din reţelele de 110 kV, aprobat de ANRE conform alin. (1)."

    4. După articolul 102^3 se introduce un nou articol, articolul 102^4, cu următorul cuprins:
    "ART. 102^4
    Veniturile înregistrate din recuperarea de la OTS a contravalorii cantităţii de CPT aferente tranzitului suplimentar de energie electrică din reţelele electrice de 110 kV aprobate de ANRE nu se iau în considerare la stabilirea corecţiilor venitului reglementat, deoarece aceste venituri corespund costurilor suplimentare neincluse în venitul reglementat, care se determină şi se recuperează conform art. 95^3."



    ART. III
    Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 171/2019, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 654 şi 654 bis din 7 august 2019, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 36, după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:
    "e) costuri cu CPT aferent tranzitului suplimentar de energie electrică din reţelele electrice de 110 kV, aprobate de ANRE pentru fiecare operator de distribuţie, pentru cotele atribuite OTS, pe care operatorii de distribuţie le recuperează de la OTS."

    2. Articolul 97 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 97
    (1) Tariful pentru serviciul de transport al energiei electrice are două componente, respectiv TG şi TL.
    (2) Tariful TG are două subcomponente, respectiv: o subcomponentă principală, TGP, şi o subcomponentă privind CPT aferent tranzitelor suplimentare, TGT."

    3. La articolul 98, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Prin TGP se recuperează o parte din costul de achiziţie a energiei electrice pentru acoperirea CPT reglementat în RET pentru anul t, corespunzător producţiei exportate stabilite pe baza regimurilor de funcţionare a SEN, costul mediu prognozat pentru eliminarea congestiilor prin redispecerizare, stabilit pentru anul t în conformitate cu prevederile prezentei metodologii, precum şi costurile prevăzute la art. 36 lit. e) pentru anul t pentru cotele atribuite OTS."

    4. La articolul 98, după alineatul (2) se introduc şase noi alineate, alineatele (3)-(8), cu următorul cuprins:
    "(3) Subcomponenta tarifară TGP se stabileşte luând în considerare costurile prevăzute la alin. (2) şi cantitatea prognozată de energie electrică introdusă în reţele din centralele cu capacitatea instalată mai mare de 5 MW.
(4) Anual, se determină venitul VTGT prognozat pentru fiecare zonă de reţea de distribuţie.
(5) VTGT prevăzut la alin. (4) pentru anul t este egal cu valoarea costurilor privind CPT aferent tranzitelor suplimentare în reţelele de distribuţie de 110 kV din zona respectivă, aprobate de ANRE pentru cotele atribuite producătorilor pentru anul t, la care se adună algebric valoarea corecţiei de venit VTGT pentru anul t – 2.
(6) Corecţia venitului VTGT se calculează de OTS, distinct pentru fiecare zonă de reţea de distribuţie, prin diferenţa dintre VTGT realizat şi valoarea prognozată prevăzută la alin. (5).
(7) Subcomponenta tarifară TGT se stabileşte pentru fiecare zonă de reţea a operatorilor de distribuţie, luând în considerare venitul prevăzut la alin. (5) pentru zona de reţea şi cantitatea prognozată de energie electrică introdusă în zona de reţea de distribuţie respectivă din centralele cu capacitatea instalată mai mare de 5 MW.
(8) Subcomponenta tarifară TGT prevăzută la alin. (7) se plăteşte de producătorii care deţin centrale cu capacitatea instalată mai mare de 5 MW, racordaţi la reţelele operatorilor de distribuţie din zona de reţea de distribuţie respectivă."

    5. Articolul 99 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 99
    Componenta de extragere a energiei electrice din reţea (TL) pentru anul t se calculează cu formula:
    T(L,t) = [V(reglementat,t) – TGP * Q(i,t)]/Q(E,t) (lei/MWh) (22),
    unde:
    V(reglementat,t) - venitul reglementat în anul t;
    Q(i,t) - cantitatea de energie electrică introdusă în reţele, din centralele cu capacitatea instalată mai mare de 5 MW, prognozată pentru anul t;
    Q(E,t) - cantitatea de energie electrică extrasă din reţele, prognozată pentru anul t."

    6. La articolul 114, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică veniturilor aferente subcomponentei tarifare TGT."



    ART. IV
    Operatorii economici din sectorul energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. V
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 15 august 2023.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    George-Sergiu Niculescu

    Bucureşti, 2 august 2023.
    Nr. 82.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016