Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 82/C din 12 ianuarie 2022  pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor şi programelor educative, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială din locurile de deţinere aflate în subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, aprobat prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 1.322/C/2017     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 82/C din 12 ianuarie 2022 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor şi programelor educative, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială din locurile de deţinere aflate în subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, aprobat prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 1.322/C/2017

EMITENT: Ministerul Justiţiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 76 din 26 ianuarie 2022
    Având în vedere prevederile art. 89 alin. (8) şi ale art. 165 alin. (5) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 187 alin. (2) din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 157/2016, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul art. 13 din Hotărârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul justiţiei emite următorul ordin:
    ART. I
    Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor şi programelor educative, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială din locurile de deţinere aflate în subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, aprobat prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 1.322/C/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 432 şi 432 bis din 12 iunie 2017, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 3, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Selecţia persoanelor private de libertate, în vederea includerii în demersurile de reintegrare socială, se realizează în condiţii nediscriminatorii şi are la bază nevoile, riscurile şi resursele individuale identificate în procesul obiectiv de evaluare multidisciplinară şi prioritizarea intervenţiei."

    2. La articolul 4 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) caracteristicile individuale, nevoile şi resursele educative, psihologice şi sociale ale persoanelor private de libertate;"

    3. La articolul 11, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 11
    (1) Programele şi activităţile opţionale sunt demersurile care, prin obiectivele stabilite, răspund nevoilor şi riscurilor, utilizând resursele individuale identificate, persoanele condamnate având posibilitatea de a opta pentru participarea la cel puţin unul dintre acestea."

    4. Articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 13
    Demersurile educative, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială sunt incluse în oferta de programe şi activităţi care este adusă la cunoştinţa persoanelor private de libertate în perioada de carantină şi observare, prin mijloacele de informare disponibile în mod constant la nivelul locului de deţinere."

    5. La articolul 14, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 14
    (1) Programele educative, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială reprezintă demersurile structurate, constituite din ansamblul activităţilor care utilizează metode şi tehnici specifice fiecărui domeniu de intervenţie, orientate spre compensarea nevoilor sau riscurilor identificate, din perspectiva comportamentului infracţional, precum şi din valorificarea resurselor individuale, în vederea creşterii şanselor de asumare a unui mod de viaţă independent şi prevenirii recidivei."

    6. La titlul II, titlul capitolului II se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "    CAP. II
    Activităţile şi programele desfăşurate cu minorii, tinerii, femeile şi persoanele cu dizabilităţi
"

    7. La articolul 19, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 19
    (1) Din perspectiva intervenţiei educative, psihologice şi sociale, sunt considerate persoane cu cerinţe speciale de asistenţă şi protecţie minorii, tinerii, femeile şi persoanele cu dizabilităţi."

    8. La articolul 23 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) cunoaşterea şi evaluarea iniţială a nevoilor, riscurilor şi resurselor individuale ale persoanelor private de libertate, din perspectivă educativă, psihologică şi socială, în vederea formulării recomandărilor de specialitate; pentru persoanele condamnate, acestea sunt consemnate în planul individualizat şi fundamentează propunerile pentru intervenţia specializată şi stabilirea regimului de executare a pedepsei privative de libertate;"

    9. La articolul 23 alineatul (1), după litera a) se introduce o nouă literă, litera a^1), cu următorul cuprins:
    "a^1) includerea în activităţi şi programe pentru echilibrarea psihocomportamentală, compensarea deficitului educaţional, orientarea profesională şi consolidarea relaţiilor cu familia;"

    10. La articolul 38, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 38
    (1) Evaluarea periodică se realizează pe parcursul privării de libertate şi are rolul de a evidenţia evoluţia înregistrată de către persoanele private de libertate, în plan educaţional, precum şi, după caz, de a identifica alte nevoi şi resurse individuale educative."

    11. Articolul 45 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 45
    Programele educative reprezintă demersurile structurate care utilizează metode şi tehnici psihopedagogice şi au drept scop compensarea nevoilor şi valorificarea resurselor educative ale deţinuţilor, identificate în procesul de evaluare, facilitând reintegrarea socială a acestora."

    12. Articolul 52 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 52
    Justificarea iniţierii unui program educativ vizează necesitatea aplicării acestuia în vederea compensării nevoilor educative, precum şi a valorificării resurselor individuale, identificate la nivelul persoanelor din cadrul locurilor de deţinere."

    13. Articolul 55 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 55
    Grupul-ţintă căruia i se adresează programul reprezintă categoria de persoane private de libertate care au ca trăsătură comună acelaşi tip de nevoie educativă identificată sau acelaşi tip de resursă care poate fi valorificată."

    14. La articolul 66, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins:
    "(4) Persoanele private de libertate pot participa, în condiţiile legii, la cursurile învăţământului dual, ca formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic.
(5) Aspectele procedurale specifice cu privire la participarea persoanelor private de libertate la cursurile învăţământului dual se aprobă prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor."

    15. La articolul 68, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 68
    (1) Instruirea şcolară a persoanelor adulte analfabete, a minorilor şi a tinerilor, în locurile de deţinere, reprezintă o prioritate pentru reintegrarea socială a acestora, aspect consemnat în planul individualizat din dosar."

    16. La articolul 73, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Data până la care se acceptă înscrierea persoanelor condamnate la cursuri de instruire şcolară este stabilită de către instituţia de învăţământ, în condiţiile legii."

    17. La articolul 93, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Costurile aferente organizării unui curs de formare profesională pot fi suportate din resursele bugetare aparţinând unităţilor subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu respectarea cumulativă a următoarelor condiţii:
    a) agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă din unitatea administrativ-teritorială în care este situat locul de deţinere nu dispune de fonduri necesare organizării cursului de formare profesională, situaţie care trebuie confirmată de aceasta printr-o comunicare scrisă;
    b) analiza nevoilor de educaţie a evidenţiat necesitatea derulării cursului de formare profesională;
    c) cursul de formare profesională reprezintă o prioritate, raportat la demersurile de reintegrare socială planificate la nivelul unităţii;
    d) demersul răspunde priorităţilor strategice stabilite la nivelul sistemului penitenciar."

    18. La articolul 167 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) contractul terapeutic, semnat de fiecare participant, conform anexei nr. 14."

    19. Articolul 186 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 186
    Standardul privind organizarea şi desfăşurarea programelor de asistenţă socială impune respectarea unui număr de minimum 12 şedinţe, cu o frecvenţă de maximum două şedinţe pe săptămână."

    20. Articolul 192 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 192
    Consilierea pe probleme sociale poate implica şi membri ai familiilor persoanelor private de libertate, atunci când situaţia impune acest demers, în cadrul locului de deţinere, în spaţii special amenajate, după caz, prin mijloace de comunicare la distanţă."



    ART. II
    Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate duc la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul justiţiei,
                    Marian-Cătălin Predoiu

    Bucureşti, 12 ianuarie 2022.
    Nr. 82/C.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016