Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 819/117 din 15 aprilie 1998  pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind constituirea Fondului initial de asigurari sociale de sanatate in anul 1998    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 819/117 din 15 aprilie 1998 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind constituirea Fondului initial de asigurari sociale de sanatate in anul 1998

EMITENT: Min. Muncii si Protectiei Sociale
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 166 din 28 aprilie 1998
În temeiul prevederilor art. 90 alin. (6) din Legea asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997, ministrul finanţelor, ministru de stat, ministrul muncii şi protecţiei sociale şi ministrul sãnãtãţii,

emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Normele metodologice privind constituirea Fondului iniţial de asigurãri sociale de sãnãtate în anul 1998, aprobate prin Ordinul comun al ministrului finanţelor, al ministrului de stat, ministrul muncii şi protecţiei sociale, şi al ministrului sãnãtãţii nr. 2.288 din 31 decembrie 1997 şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 394 din 31 decembrie 1997, se modifica şi se completeazã potrivit normelor prevãzute în anexa la prezentul ordin.
ART. 2
Normele metodologice privind constituirea Fondului iniţial de asigurãri sociale de sãnãtate în anul 1998, cu modificãrile şi completãrile aduse potrivit prezentului ordin, se vor republica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul finanţelor,
Daniel Daianu

Ministru de stat,
ministrul muncii
şi protecţiei sociale,
Alexandru Athanasiu

Ministrul sãnãtãţii,
Ion Victor Bruckner

ANEXA 1

NORME
pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind constituirea Fondului iniţial de asigurãri sociale de sãnãtate în anul 1998

ARTICOL UNIC
Normele metodologice privind constituirea Fondului iniţial de asigurãri sociale de sãnãtate în anul 1998, aprobate prin <>Ordinul nr. 2.288/1997 , se modifica dupã cum urmeazã:
1. La punctul 3 litera a), în loc de "1997" se va citi "1998".
2. Dupã primul alineat de la punctul 3 litera a) se introduc doua alineate cu urmãtorul cuprins:
"Contribuţia de 2%, menţionatã la alineatul precedent, se calculeazã în continuare conform reglementãrilor din Ordonanta Guvernului nr. 22/1992, aprobatã prin Legea nr. 114/1992, baza de calcul la care se aplica neincluzand sumele reprezentând indemnizaţii pentru concediile medicale plãtite din fondul de salarii potrivit Legii nr. 49/1992.
Drepturile salariale aferente perioadelor anterioare intrãrii în vigoare a legii şi plãtite dupã 1 ianuarie 1998 nu intra în calculul contribuţiei la asigurãrile sociale de sãnãtate, asupra acestor drepturi calculandu-se numai contribuţia de 2%, stabilitã potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 22/1992."
3. Punctul 3 litera b) se completeazã cu urmãtorul text:
"Contribuţiile pentru asigurãri sociale de stat rãmân în continuare în cota de 23% pentru grupa a III-a de munca, 28% pentru grupa a II-a de munca şi 33% pentru grupa I de munca, precum şi de 13% în cazul personalului casnic angajat de persoane fizice pentru îngrijirea persoanelor în varsta, a persoanelor cu handicap şi a copiilor, asa cum rezulta din Legea nr. 49/1992 şi, respectiv, din Ordonanta Guvernului nr. 22/1992."
4. Punctul 5 litera b) se completeazã cu un alineat cu urmãtorul cuprins:
"În sensul prevederilor Legii nr. 145/1997, membrii în consiliile de administraţie, cenzorii, membrii adunãrii generale a actionarilor, consilierii care participa la şedinţele consiliilor judeţene sau locale sau la alte şedinţe pentru care primesc indemnizaţii potrivit legii, membrii diverselor comisii care primesc indemnizaţii pentru activitatea prestatã, persoanele beneficiare de indemnizaţii şi de alte drepturi impozabile potrivit dispoziţiilor legale în vigoare se asimileazã cu persoanele încadrate pe baza de convenţie civilã de prestãri servicii."
5. Dupã litera b) de la punctul 5 se introduce litera b^1) cu urmãtorul cuprins:
"b^1) Contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate, care excede impozitului din care se deduce, se înregistreazã în contabilitate astfel:
- În cazul angajaţilor cu contract individual de munca


421/Personal = 4311 analitic "Contribuţia
remuneraţii datorate la Fondul iniţial de
asigurãri sociale de
sãnãtate"

- În cazul angajaţilor care lucreazã pe baza de convenţie civilã de prestãri servicii

401/analitic = 4311 analitic "Contribuţia
"colaboratori" la Fondul iniţial de
asigurãri sociale de
sãnãtate."


6. Primul alineat de la punctul 5 litera c) se înlocuieşte cu şase alineate cu urmãtorul cuprins:
"c) o cota de 5% aplicatã asupra venitului impozabil privind liber-profesioniştii.
Prin liber-profesionisti, în sensul art. 90 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 145/1997, se înţelege:
- persoanele care realizeazã venituri din activitãţi desfãşurate pe baza de libera initiativa, din drepturi de autor, inclusiv drepturile conexe, din cesionarea, din închirierea, precum şi din valorificarea unor astfel de drepturi dobândite prin moştenire;
- persoanele care realizeazã venituri din servicii prestate şi lucrãri executate, livrãri de mãrfuri, invenţii şi inovaţii şi venituri asimilate, altele decât cele menţionate mai sus.
Contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate pentru liber-profesionisti se stabileşte astfel:
- în cazul persoanelor impuse, pe baza venitului efectiv realizat, prin aplicarea cotei de 5% la venitul impozabil determinat de organele fiscale, ca diferenţa între totalul veniturilor încasate, în bani şi în natura, din activitatea desfasurata, şi cheltuielile efectuate pentru realizarea veniturilor.
În situaţia în care cheltuielile efectuate pentru realizarea veniturilor depãşesc veniturile realizate, calcularea contribuţiei pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se face la solicitarea expresã a asiguratului, pe baza venitului impozabil declarat de acesta, în scopul calculãrii contribuţiei. Acest venit nu va fi, totuşi, mai mic decât transa minima de venit anual impozabil pentru aceasta categorie de venituri, respectiv 3.000.000 lei;
- în cazul persoanelor impuse, pe baza de norme anuale de venit, prin aplicarea cotei de 5% la norma de venit, stabilitã prin hotãrâre a consiliilor judeţene sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
În situaţia în care persoanele menţionate mai sus beneficiazã de reducere a normelor de venit, cota se va aplica la norma redusã, determinata potrivit reglementãrilor în vigoare, pentru impunerea veniturilor respective;
- în cazul persoanelor supuse plãţii unui impozit forfetar trimestrial, o parte reprezentând 15% din impozitul forfetar se va vãrsa la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate, diferenţa de impozit de 85% urmând a fi virata la bugetul local;
- în cazul persoanelor care realizeazã venituri din drepturi de autor, inclusiv drepturile conexe, din cesionarea, închirierea, precum şi din valorificarea unor astfel de drepturi dobândite prin moştenire, prin aplicarea unei cote de 5% asupra venitului impozabil, determinat potrivit reglementãrilor în vigoare, aferente categoriei respective de venit.
Aceste prevederi se aplica şi persoanelor care realizeazã venituri din servicii prestate şi lucrãri executate, livrãri de mãrfuri, invenţii şi inovaţii, precum şi venituri asimilate, altele decât cele menţionate."
7. Punctul 5 litera d) se completeazã cu un alineat cu urmãtorul cuprins:
"Veniturile agricole impozabile, care stau la baza calculãrii contribuţiei pentru asigurãrile sociale de sãnãtate, se stabilesc la solicitarea expresã a asiguratului şi nu pot fi mai mici decât veniturile care s-ar determina potrivit legislaţiei privind impozitul pe venitul agricol."
8. Punctul 5 litera e) se completeazã cu doua alineate cu urmãtorul cuprins:
"În anul 1998, persoanele prevãzute la art. 6 din Legea nr. 145/1997, care realizeazã venituri din pensii, vor suporta contribuţia pentru formarea Fondului iniţial de asigurãri sociale de sãnãtate în condiţiile prevãzute la art. 90 alin. (3) lit. e) din legea menţionatã.
În sensul prevederilor Legii nr. 145/1997, ajutoarele sociale acordate în baza legislaţiei de pensii, precum şi pensiile I.O.V.R. se asimileazã cu pensiile de asigurãri sociale de stat."
9. Punctul 5 litera f) se completeazã cu un alineat cu urmãtorul cuprins:
"În sensul prevederilor Legii nr. 145/1997, ajutoarele acordate cadrelor militare trecute în rezerva, fãrã drept la pensie, şi ajutoarele acordate militarilor angajaţi pe baza de contract se asimileazã cu ajutorul de şomaj."
10. Punctul 7 litera b) se completeazã cu trei alineate cu urmãtorul cuprins:
"În cazul persoanelor care realizeazã venituri din drepturi de autor, inclusiv drepturile conexe, din cesionarea, din închirierea, precum şi din valorificarea unor astfel de drepturi dobândite prin moştenire, contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se calculeazã şi se retine de cãtre fiecare plãtitor de venit, la fiecare plata, şi se vireazã la termenul stabilit pentru virarea impozitului pe venitul respectiv.
Aceste prevederi se aplica şi în cazul persoanelor care realizeazã venituri din servicii prestate şi lucrãri executate, livrãri de mãrfuri, invenţii şi inovaţii, precum şi venituri asimilate, altele decât cele menţionate.
În situaţia în care, în urma definitivãrii impunerii pentru anul 1998, a rezultat plata unei contribuţii mai mari decât cea legal datoratã, aceasta se va regulariza cu suma contribuţiei datorate pentru perioadele urmãtoare datei regularizãrii."
11. La punctul 7 litera d), dupã primul alineat se introduc şase alineate cu urmãtorul cuprins:
"Pentru drepturile lunare curente, datele de virare corespund cu datele de depunere la posta a celei de-a doua transe a sumei de achitat, respectiv:
- 8 a lunii, pentru contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate, aferentã drepturilor de pensie pentru agricultori, beneficiari de ajutor de şomaj, de alocatie de sprijin sau de ajutor de integrare profesionalã;
- 18 a lunii, pentru pensiile de asigurãri sociale de stat şi militare de stat.
Oficiile de specialitate teritoriale ale Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, precum şi cele centrale ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului de Interne şi Serviciului Roman de Informaţii vor lua mãsuri de diminuare a sumelor virate cu valoarea contribuţiei pentru asigurãrile sociale de sãnãtate, calculatã pentru eventuale mandate reţinute de la achitare.
Virarea contribuţiei pentru asigurãrile sociale de sãnãtate, aferentã drepturilor restante de pensie de asigurãri sociale de stat, ce se achitã suplimentar prin mandat poştal în perioada 23-27 a fiecãrei luni, se va face în perioada 19-21 a lunii.
Pentru pensionãrii şi somerii nou-înscrişi, calculul contribuţiei pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se face de cãtre oficiile teritoriale de specialitate - pensii, şomaj - şi, respectiv, de cãtre instituţiile militare abilitate, de la data deschiderii drepturilor, dar nu mai înainte de data de 1 ianuarie 1998.
Pentru pensionãrii şi somerii aflaţi în plata curenta, calculul contribuţiei pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se face de cãtre instituţiile abilitate pentru întocmirea lunarã a documentelor de plata a drepturilor.
În cazul în care se constata ca au fost virate la Fondul iniţial de asigurãri sociale de sãnãtate contribuţii pentru persoane care nu mai beneficiau de dreptul de pensie sau de ajutor de şomaj, ordonatorii de credite pot efectua regularizari, prin diminuarea viramentelor, pe baza unor tabele justificative, cu ocazia plãţilor ce urmeazã a fi fãcute în termen de o luna."
12. Dupã alineatul 2 al punctului 7 litera d) se introduc trei alineate cu urmãtorul cuprins:
"În cursul anului 1998, eventualele modificãri generale - indexari, corectãri, majorãri etc. - ale drepturilor de pensii, ajutoare de şomaj, alocaţii de sprijin şi ajutoare de integrare profesionalã se vor aplica, asupra tuturor drepturilor în cauza, dupã deducerea din acestea a majorãrii prevãzute la art. 90 alin. (3) lit. e) din Legea nr. 145/1997.
Majorarea prevãzutã la art. 90 alin. (3) lit. e) din Legea nr. 145/1997 se aplica asupra noului cuantum al drepturilor pensionarilor sau şomerilor, rezultat ca urmare a aplicãrii prevederilor alineatului precedent, obtinandu-se noul cuantum absolut al contribuţiei datorate la Fondul iniţial de asigurãri sociale de sãnãtate.
Valoarea majorãrii prevãzute la art. 90 alin. (3) lit. e) din Legea nr. 145/1997 nu se menţioneazã în decizia de pensii."
13. Alineatul 2 al literei e) de la punctul 7 se înlocuieşte cu şase alineate cu urmãtorul cuprins:
"Lunar, pana la data de 10 a lunii curente pentru luna expiratã, primãrii comunica direcţiei generale de munca şi protecţie socialã judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti <<Situaţia cu persoanele din familiile beneficiare de ajutor social pentru care plata contribuţiei pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se suporta de la bugetul de stat>>, potrivit anexei.
Aceasta situaţie cuprinde date despre toate persoanele adulte din familia beneficiara de ajutor social pentru care drepturile au fost stabilite prin dispoziţie a primarului şi care nu au calitatea de asigurat potrivit art. 90 alin. (3) din Legea nr. 145/1997. Pentru aceste persoane angajatul primãriei care are atribuţii legate de aplicarea Legii nr. 67/1995 privind ajutorul social întocmeşte, lunar, tabelul prevãzut în anexa.
Tabelul se va completa astfel:
- în col. 1 se trec numele şi prenumele titularilor de ajutor social;
- în col. 2 şi 3 se trece adresa acestora (strada şi, respectiv, numãrul);
- în col. 4 se menţioneazã numãrul total al persoanelor din familie, inclusiv copiii;
- în col. 5 se nominalizeaza persoanele adulte din familie, care nu au calitatea de asigurat potrivit art. 90 alin. (3) din Legea nr. 145/1997 şi pentru care se suporta contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale;
- în col. 6 se trece codul numeric personal al persoanelor nominalizate în col. 5, care este prevãzut în actul de identitate al acestora.
Situaţia va prezenta în partea finala o recapitulatie în care se va consemna numãrul total de persoane pentru care urmeazã sa se plãteascã contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate (total col. 5) de cãtre Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, ca ordonator principal de credite bugetare.
Întrucât aceste situaţii reprezintã documente justificative de plata, ele vor fi dactilografiate sau redactate pe calculator şi vor fi semnate de cãtre primar.
Pentru persoanele din familiile beneficiare de ajutor social ale cãror date sunt cuprinse în <<Situaţia cu persoanele din familiile beneficiare de ajutor social pentru care plata contribuţiei pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se suporta de la bugetul de stat>>, primãria elibereazã adeverinte din care sa rezulte calitatea de beneficiar de ajutor social."
14. Punctul 7 litera f) se completeazã cu şase alineate cu urmãtorul cuprins:
"Potrivit art. 55 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 145/1997, contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate datoratã pentru persoanele prevãzute la art. 55 alin. (1) lit. b) se suporta de cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat pentru intreaga perioada în care persoana se afla în concediu medical sau în concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, potrivit art. III pct. 7 şi 8 din Legea nr. 49/1992.
Calculul sumelor datorate la asigurãrile sociale de sãnãtate se efectueazã astfel:


Salariul minim brut Nr. de zile lucrãtoare în
pe ţara x 2 x 5% care s-a aflat în


Nr. de zile lucrãtoare din luna din luna pentru care se
în care se face calculul face calculul


În cazul beneficiarilor de certificate medicale pentru program redus, calculul contribuţiei pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se face proporţional cu orele cumulate de program redus din cursul lunii.
Virarea, lunar, de cãtre angajator a sumelor astfel calculate se face în condiţiile prevãzute la pct. 7 lit. f).
În contabilitate, diminuarea contribuţiei de asigurãri sociale de stat se reflecta astfel:

- La agenţii economici:


4311/Contribuţia unitãţii = 4311/analitic distinct
la asigurãrile sociale

- La instituţiile publice şi la persoanele juridice fãrã scop lucrativ:

233/Decontãri privind = 233/Decontãri cu Fondul
contribuţia instituţiei iniţial de asigurãri
la asigurãrile sociale sociale de sãnãtate


În cazul în care salariatul, în luna în care se face calculul contribuţiei pentru asigurãrile sociale de sãnãtate, beneficiazã atât de indemnizaţia de concediu medical, cat şi de salariu pentru zilele efectiv lucrate, baza de calcul a contribuţiei personale a asiguratului este formatã numai din veniturile salariale, fãrã a se include indemnizaţia pentru concediu medical."
15. Punctul 7 se completeazã cu literele g)-i) cu urmãtorul cuprins:
"g) Persoanele care nu beneficiazã de calitatea de asigurat în condiţiile prevãzute la art. 55 şi art. 90 din Legea nr. 145/1997 se asigura în anul 1998 direct prin direcţia sanitarã judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, în conformitate cu prevederile art. 54 alin. (2) din legea menţionatã.
h) Persoanele fãrã venituri proprii şi care sunt ingrijite în unitãţi de asistenta socialã au obligaţia sa se asigure la direcţia sanitarã judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti prin grija conducerii acestor unitãţi.
i) Persoanele care declara ca nu au venituri sau au venituri sub plafoanele prevãzute în Legea nr. 67/1995 vor face dovada celor declarate, prin adeverinta eliberata de primarul localitãţii de domiciliu, în care se precizeazã motivele pentru care nu beneficiazã de prevederile acestei legi."
16. Dupã punctul 7 se introduce punctul 7^1 cu urmãtorul cuprins:
"7^1. Pana la intrarea în posesia carnetului de asigurãri sociale de sãnãtate, calitatea de asigurat va fi doveditã la unitãţile sanitare cu: adeverinta de la angajator - salariaţii şi cei cu convenţie civilã de prestãri servicii; document de la organele fiscale - liberi profesioniştii, agricultorii; documentul cu care primesc drepturile - beneficiarii Decretului-lege nr. 118/1990, ai Legii nr. 44/1994, ai Legii nr. 42/1990; adeverinta sau carnet de elev, student sau ucenic, pana la varsta de 26 ani, fãrã venituri din munca; certificatul de la comisia de expertiza medicalã - persoanele cu handicap; documentul eliberat de instituţiile abilitate - militari în termen şi persoanele private de libertate; adeverinta sau alt document eliberat de primãria de domiciliu - beneficiarii de ajutor social conform Legii nr. 67/1995, persoanele fãrã venituri, soţul, sotia, pãrinţii, bunicii fãrã venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate.
Pentru pensionari şi pentru beneficiarii de ajutor de şomaj, de alocatie de sprijin sau de ajutor de integrare profesionalã, dovada achitãrii contribuţiei pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se face cu talonul mandatului poştal de achitare a drepturilor sau cu talonul de plata prin cont curent personal, deschis la o unitate financiar-bancarã. Aceste documente au înscrisã în rubrici distincte valoarea contribuţiei pentru asigurãrile sociale de sãnãtate, defalcata pe surse de provenienta. În cazul pierderii acestor documente sau pana la dobândirea lor, calitatea de pensionar sau de beneficiar al prevederilor Legii nr. 1/1991 poate fi doveditã cu decizia de pensionare, carnetul de evidenta a drepturilor de şomaj sau cu o adeverinta eliberata de instituţia care administreazã fondurile respective."

ANEXA 1
-------
la norme
--------


Judeţul .....................................
Primãria ....................................
(municipiu, oraş, comuna, sector)
Anul ........................................
Luna ........................................

SITUAŢIA
cu persoanele din familiile beneficiare de ajutor social pentru care plata contribuţiei pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se suporta de la bugetul de stat


din care:
-------------------
Numele şi numele şi prenumele
prenumele Adresa Numãrul persoanelor care nu Codul
Nr. titularului -------------- total al au calitatea de numeric
crt. de ajutor Strada Nr. persoanelor asigurat potrivit personal
social din art. 90 alin. (3)
familie din Legea nr.
145/1997
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2 3 4 5 6
-------------------------------------------------------------------------------
1.
-------------------------------------------------------------------------------
2.
-------------------------------------------------------------------------------
3.
-------------------------------------------------------------------------------
4.
-------------------------------------------------------------------------------
5.
-------------------------------------------------------------------------------

NOTA:
Numãrul total de persoane pentru care urmeazã sa se plãteascã contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate (total col. 5): ....... persoane.

Primar, Întocmit,


--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016