Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN  nr. 81 din 29 august 2017  privind modificarea Regulamentului de calificare a producţiei de energie electrică în cogenerare de înaltă eficienţă şi de verificare şi monitorizare a consumului de combustibil şi a producţiilor de energie electrică şi energie termică utilă, în cogenerare de înaltă eficienţă, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 114/2013     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 81 din 29 august 2017 privind modificarea Regulamentului de calificare a producţiei de energie electrică în cogenerare de înaltă eficienţă şi de verificare şi monitorizare a consumului de combustibil şi a producţiilor de energie electrică şi energie termică utilă, în cogenerare de înaltă eficienţă, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 114/2013

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 721 din 6 septembrie 2017
    Având în vedere prevederile art. 72 alin. (2) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile art. 6 lit. b) şi i) din Hotărârea Guvernului nr. 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prevederile Hotărârii Guvernului nr. 219/2007 privind promovarea cogenerării bazate pe cererea de energie termică utilă, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi art. 9 alin. (1) lit. x) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
    ART. I
    Regulamentul de calificare a producţiei de energie electrică în cogenerare de înaltă eficienţă şi de verificare şi monitorizare a consumului de combustibil şi a producţiilor de energie electrică şi energie termică utilă, în cogenerare de înaltă eficienţă, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 114/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 820 şi 820 bis din 21 decembrie 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. La articolul 1, litera b) va avea următorul cuprins:
    "b) procedura de determinare a cantităţilor de energie electrică ce beneficiază lunar de schema de sprijin, în cazul configuraţiilor de producţie în cogenerare amplasate în centrale care pot beneficia de prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă, cu modificările şi completările ulterioare;"

    2. La articolul 2, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Prezentul regulament se aplică producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare, administratorului schemei de sprijin, precum şi furnizorilor clienţilor-consumatori casnici care deţin unităţi de cogenerare."

    3. La articolul 18, alineatul (2) se abrogă.
    4. La articolul 25, alineatul (2) se abrogă.
    5. Articolul 28 va avea următorul cuprins:
    "ART. 28
    Pentru centralele care beneficiază de prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.215/2009, cu modificările şi completările ulterioare, regularizarea diferenţei dintre cantitatea totală de energie electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă şi livrată din centrală, care avea dreptul să beneficieze de schema de sprijin în anul n şi cantitatea totală de energie electrică livrată din respectiva centrală care a beneficiat efectiv de schema de sprijin în anul n se realizează la sfârşitul trimestrului I al anului n+1, pe baza deciziei de calificare emise în anul n+1."

    6. La articolul 33, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    "ART. 33
    (1) Pe baza datelor prevăzute la art. 32, precum şi a valorilor X, Y şi β din ultima decizie de calificare sau, după caz, din avizul de acreditare finală ori din ultima documentaţie de înregistrare validată, ANRE estimează lunar cantităţile de energie electrică ce beneficiază de schema de sprijin, prin aplicarea principiilor şi algoritmului descrise în secţiunea a 2-a, secţiunea a 7-a, secţiunea a 8-a şi secţiunea a 3-a sau, după caz, secţiunea a 4-a din cap. V."

    7. Articolul 34 va avea următorul cuprins:
    "ART. 34
    (1) Prevederile acestei secţiuni se aplică numai în cazul configuraţiilor de producţie în cogenerare amplasate în centrale care pot beneficia de prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.215/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În cazul configuraţiilor de producţie în cogenerare amplasate în centrale având o capacitate electrică instalată totală mai mică de 1 MW şi care nu intră sub incidenţa art. 27 din Hotărârea Guvernului nr. 1.215/2009, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile acestei secţiuni se aplică ulterior transmiterii documentaţiei de înregistrare prevăzute la art. 5, actualizate în conformitate cu prevederile prezentului regulament şi validării acesteia de către ANRE."

    8. La articolul 37, alineatele (2) şi (3) vor avea următorul cuprins:
    "(2) Datele prevăzute la alin. (1) se completează conform machetelor prezentate în tabelele 1, 2, 3 şi 4 din anexa nr. 2 la prezentul regulament.
(3) În cazul configuraţiilor de producţie în cogenerare pentru care se solicită calificarea, termenul-limită de transmitere a datelor este 25 ianuarie, odată cu documentaţia de calificare, iar în cazul configuraţiilor de producţie în cogenerare pentru care nu se solicită calificarea, termenul-limită de transmitere a datelor este 31 iulie."

    9. Articolul 69 va avea următorul cuprins:
    "ART. 69
    Pentru o configuraţie de producţie în cogenerare care a calificat cantitatea EEEC ca fiind energie electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă, cantitatea de energie electrică ce beneficiază de schema de sprijin, E^SS, se determină astfel:
    E^SS = min(E_livrat, EEEC) [MWh],
    unde:
    E_livrat este energia electrică livrată (vândută) din configuraţie, diminuată dacă este cazul cu cantitatea de energie electrică livrată din configuraţie care a fost vândută la preţuri mai mici decât zero (tranzacţionată la preţuri negative)."

    10. În anexa nr. 3 la regulament, tabelul 6 se modifică şi se înlocuieşte cu tabelul 6, care are cuprinsul prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.


    ART. II
    (1) Operatorii economici care deţin sau exploatează comercial unităţi de cogenerare, furnizorii clienţilor casnici şi Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ S.A. duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    (2) Entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Niculae Havrileţ

    Bucureşti, 29 august 2017.
    Nr. 81.
    ANEXĂ
    Tabelul 6. Rezultatele calculului de autoevaluare pentru calificarea energiei electrice

    
    ┌────────────────────────────────────────┬─────────────────┬────────┬────────────────┬──────────────────┐
    │Configuraţia de producţie în cogenerare/│Configuraţia │ ...... │Configuraţia │Total configuraţii│
    │rezultat calcul │nr. ...... │ │nr. ...... │supuse calificării│
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Energia Electrică Totală a Configuraţiei│ │ │ │ │
    │- EETC [MWh] │ │ ...... │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Energia Termică a Configuraţiei - │ │ │ │ │
    │ETC [MWh] │ │ ...... │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Consumul Serviciilor Interne Termice │ │ │ │ │
    │pentru Încălzire şi Combustibil ale │ │ │ │ │
    │Configuraţiei - CSITIC [MWh] │ │ ...... │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Consumul Total de Combustibil │ │ │ │ │
    │al Configuraţiei - CTCC [MWh] │ │ ...... │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Autoconsum [MWh] │ │ ...... │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Consum Propriu Tehnologic din producţia │ │ │ │ │
    │Proprie - CPTP [MWh] │ │ ...... │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Eficienţă electrică [%] │ │ ...... │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Eficienţă termică [%] │ │ ...... │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Eficienţă globală [%] │ │ ...... │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Factor de reducere a puterii electrice │ │ ...... │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Coeficientul de definiţie Y al │ │ │ │ │
    │Configuraţiei │ │ │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Coeficientul de definiţie X al │ │ │ │ │
    │Configuraţiei │ │ │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Eficienţa electrică de referinţă [%] │ │ ...... │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Eficienţa termică de referinţă [%] │ │ ...... │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Factor de corecţie cu pierderile evitate│ │ │ │ │
    │prin reţelele electrice │ │ ...... │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Factor de calitate al Configuraţiei │ │ ...... │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Factor de calitate minim al │ │ │ │ │
    │Configuraţiei │ │ ...... │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Eficienţă electrică în cogenerare de │ │ │ │ │
    │înaltă eficienţă [%] │ │ ...... │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Eficienţă termică în cogenerare de │ │ │ │ │
    │înaltă eficienţă [%] │ │ ...... │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Eficienţă globală în cogenerare de │ │ │ │ │
    │înaltă eficienţă [%] │ │ ...... │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Eficienţa globală minimă [%] │ │ ...... │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Energie electrică de înaltă eficienţă │ │ │ │ │
    │a Configuraţiei - EEEC [MWh] │ │ ...... │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Consum de combustibil în cogenerare │ │ │ │ │
    │de înaltă eficienţă [MWh] │ │ ...... │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Raport energie electrică/energie termică│ │ │ │ │
    │echivalent │ │ ...... │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼───────────┬─────┼────┬───┼───────────┬────┼────────┬─────────┤
    │Economie de Energie Primară │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │EEP [%]/EEP(abs) [MWh] │ │ │... │...│ │ │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼───────────┴─────┼────┴───┼───────────┴────┼────────┴─────────┤
    │Energie electrică livrată [MWh] │ │ │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Energie electrică livrată (vândută), │ │ │ │ │
    │diminuată cu cantitatea de energie │ │ │ │ │
    │electrică livrată din Configuraţie care │ │ │ │ │
    │a fost vândută la preţuri mai mici decât│ │ │ │ │
    │zero (tranzacţionată la preţuri │ │ │ │ │
    │negative) [MWh] │ │ │ │ │
    ├────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────┼──────────────────┤
    │Energie electrică ce beneficiază de │ │ │ │ │
    │schema de sprijin E^SS [MWh] │ │ ...... │ │ │
    └────────────────────────────────────────┴─────────────────┴────────┴────────────────┴──────────────────┘


    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016