Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 81 din 19 iulie 2023  privind modificarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 10/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind determinarea nivelului stocului minim de gaze naturale pe care titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale au obligaţia de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 81 din 19 iulie 2023 privind modificarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 10/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind determinarea nivelului stocului minim de gaze naturale pe care titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale au obligaţia de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 683 din 25 iulie 2023
    Având în vedere prevederile art. 140 alin. (2) lit. a), ale art. 143 alin. (1) lit. q) şi alin. (2^1) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 11 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu prevederile art. 6a alin. (1) lit. b) din Regulamentul (UE) 2017/1.938 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2017 privind măsurile de garantare a siguranţei furnizării de gaze şi de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 994/2010, cu modificările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi ale art. 10 alin. (1) lit. q) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 10/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind determinarea nivelului stocului minim de gaze naturale pe care titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale au obligaţia de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 166 din 27 februarie 2023, se modifică după cum urmează:
    1. La articolul 2 alineatul (1), litera b) va avea următorul cuprins:
    "b) încheierea, până la data de 31 octombrie a fiecărui an, de contracte de vânzare-cumpărare ce au ca obiect cantităţi de gaze naturale provenite din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale, înmagazinate de un alt furnizor de gaze naturale; şi/sau"

    2. Anexa se modifică după cum urmează:
    a) Articolul 7 va avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    (1) În situaţia modificării portofoliilor de clienţi finali CC şi PET ca urmare a exercitării de către clienţii finali a dreptului de schimbare a furnizorului de gaze naturale sau ca urmare a încetării contractelor de furnizare de gaze naturale, cantităţile de gaze naturale alocate în baza prevederilor art. 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare, şi capacităţile de înmagazinare aferente se transferă noului furnizor, conform prevederilor anexei nr. 5 la aceasta.
    (2) În situaţia modificării portofoliilor de clienţi finali NC ca urmare a exercitării de către clienţii finali a dreptului de schimbare a furnizorului de gaze naturale, cantităţile de gaze naturale înmagazinate şi capacităţile rezervate neutilizate se pot transfera între furnizori în condiţiile pieţei. Noul furnizor are obligaţia de a solicita vechiului furnizor transferul cantităţilor de gaze naturale înmagazinate şi al capacităţii rezervate şi neutilizate.
    (3) Volumele de gaze naturale aferente consumului clienţilor care fac obiectul transferului sunt egale cu volumele transmise/considerate de furnizorul iniţial în baza cărora a fost calculată şi stabilită obligaţia de înmagazinare.
    (4) Prin derogare de la prevederile Regulamentului de programare şi funcţionare a depozitelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 141/2021, drepturile şi obligaţiile ce decurg din contractul de înmagazinare încheiat de furnizorul de la care se transferă cantităţile de gaze naturale prevăzute la alin. (1) şi (2) se transferă noului furnizor pentru întreaga capacitate transferată. Furnizorul beneficiar al transferului îşi asumă toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din transfer; OÎ modifică în mod corespunzător contractele încheiate atât cu furnizorul iniţial, cât şi cu furnizorul beneficiar.
    (5) În situaţia transferului prevăzut la alin. (3), valoarea serviciilor de înmagazinare se reduce pentru furnizorul iniţial corespunzător capacităţilor transferate.
    (6) În vederea efectuării transferului, furnizorul iniţial şi furnizorul beneficiar încheie un protocol privind transferul de gaze naturale şi de capacitate rezervată şi îl transmit către operatorul de înmagazinare, cu cel puţin 5 zile lucrătoare anterior datei de la care se doreşte a fi operaţional transferul. Protocolul cuprinde cel puţin următoarele:
    a) datele de identificare ale furnizorului iniţial şi ale furnizorului beneficiar;
    b) datele de identificare ale contractului încheiat între furnizorul iniţial şi OÎ sau datele de identificare ale contractului de înmagazinare al furnizorului mandatat pentru prestarea serviciului de înmagazinare pentru furnizorii parte din transfer;
    c) datele de identificare ale contractului încheiat între furnizorul beneficiar şi OÎ sau datele de identificare ale contractului de înmagazinare al furnizorului mandatat pentru prestarea serviciului de înmagazinare pentru furnizorii parte din transfer;
    d) cantitatea de gaze naturale şi capacitatea de înmagazinare care fac obiectul transferului;
    e) data de începere a perioadei de transfer.
    (7) Programul de înmagazinare este cel convenit cu furnizorul iniţial. Programul de înmagazinare poate fi modificat numai cu acordul OÎ, în funcţie de posibilităţile tehnice ale depozitelor de înmagazinare la momentul solicitării."

    b) Articolul 9 va avea următorul cuprins:
    "ART. 9
    (1) Furnizorii/PET client direct raportează ANRE nivelul stocului minim constituit la fiecare dintre termenele prevăzute la art. 8 alin. (1).
    (2) Obligaţiile de constituire a stocului minim aferente titularilor licenţelor de furnizare a gazelor naturale/PET client direct care au comunicat în conformitate cu prevederile art. 7 modificări ale portofoliului de clienţi finali/necesarului de consum se verifică luând în considerare cantităţile transferate, în funcţie de sensul transferului, predare sau preluare.
    (3) Titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale care înregistrează modificări în portofoliul de clienţi finali ca urmare a exercitării de către aceştia a dreptului de schimbare a furnizorului de gaze naturale, precum şi PET client direct care înregistrează modificări ale necesarului de consum au obligaţia de a transmite ANRE, odată cu raportarea prevăzută la alin. (1), situaţii centralizatoare aferente modificărilor portofoliilor de clienţi finali/necesarului de consum intervenite în perioada cuprinsă între raportări, situaţii întocmite în conformitate cu modelul prevăzut în anexă, în format electronic - fişier tip Excel, semnate şi însuşite de către reprezentantul legal al titularilor de licenţă de furnizare a gazelor naturale/PET client direct.
    (4) În situaţia în care furnizorii implicaţi nu convin asupra condiţiilor de transfer al cantităţilor înmagazinate pentru consumul NC, fiecare furnizor are obligaţia de a-şi constitui stocul minim stabilit iniţial conform prevederilor art. 2 din ordin.
    (5) În situaţia constituirii stocului minim prin încheierea de contracte de vânzare-cumpărare ce au ca obiect cantităţi de gaze naturale provenite din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale înmagazinate de un alt furnizor de gaze naturale, se vor preciza denumirea vânzătorului şi cantitatea contractată (în cazul în care există mai multe asemenea contracte pentru îndeplinirea obligaţiei).
    (6) Vânzătorul prevăzut la alin. (5) are obligaţia de a raporta atât nivelul stocului constituit în nume propriu, cât şi pe cel constituit pentru cumpărător.
    (7) În situaţia constituirii stocului minim prin încheierea de contracte de mandat cu un alt furnizor în vederea înmagazinării gazelor naturale, se vor preciza denumirea furnizorului mandatat şi cantitatea pentru care se acordă mandatul (în cazul în care există mai multe asemenea contracte pentru îndeplinirea obligaţiei).
    (8) Furnizorul mandatat prevăzut la alin. (7) are obligaţia de a raporta atât nivelul stocului minim constituit în nume propriu, cât şi pe cel constituit pentru mandatar."




    ART. II
    Titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale, producătorii de energie termică client direct şi operatorii de înmagazinare duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar compartimentele de resort din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc îndeplinirea acestora.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    George-Sergiu Niculescu

    Bucureşti, 19 iulie 2023.
    Nr. 81.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016