Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 80 din 23 august 2017  pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind stabilirea modului de colectare a contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, şi de plată a bonusului pentru energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 116/2013     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 80 din 23 august 2017 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind stabilirea modului de colectare a contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, şi de plată a bonusului pentru energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 116/2013

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 721 din 6 septembrie 2017
    Având în vedere prevederile art. 72 alin. (1) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 6 lit. j) din Hotărârea Guvernului nr. 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 84/2013 privind aprobarea Metodologiei de determinare şi monitorizare a supracompensării activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă, care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 9 alin. (1) lit. x) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
    ART. I
    Regulamentul privind stabilirea modului de colectare a contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă şi de plată a bonusului pentru energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 116/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 825 din 23 decembrie 2013, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 4, litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "e) plătitori de contribuţie - consumatorii de energie electrică, prin furnizorii acestora, furnizorii - pentru energia electrică consumată la locurile de consum proprii pentru care fac autofurnizare - şi producătorii de energie electrică - atât pentru energia electrică consumată la locurile de consum proprii, cât şi pentru energia electrică furnizată consumatorilor racordaţi direct la barele centralelor şi pentru care au încheiate contracte de distribuţie/transport a/al energiei electrice;"

    2. La articolul 6, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Suma lunară menţionată la alin. (1) este determinată ca produs între contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, exprimată în lei/kWh, aprobată prin ordin al preşedintelui ANRE, şi cantitatea lunară de energie electrică, exprimată în kWh, facturată de plătitorii de contribuţie consumatorilor de energie electrică, la care se adaugă energia electrică consumată la locurile de consum proprii pentru care aceştia fac autofurnizare."

    3. Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 12
    Plătitorii de contribuţie transmit lunar administratorului schemei de sprijin, până la data de 10 a fiecărei luni, cantitatea totală de energie electrică facturată la consumatori - inclusiv pe cea consumată la locurile de consum proprii în luna anterioară."

    4. Articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 14
    Plătitorii de contribuţie achită facturile transmise de administratorul schemei de sprijin, în termen de maximum 7 zile de la primirea acestora, dar nu mai târziu de data de 20 a fiecărei luni următoare lunii de consum."

    5. La articolul 17, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) În cazul în care producătorul înregistrează obligaţii de plată neachitate la termenul de scadenţă rezultate din aplicarea schemei de sprijin către administratorul schemei de sprijin şi nu a încheiat/nu respectă convenţiile de compensare a datoriilor încheiate cu administratorul schemei de sprijin, administratorul schemei de sprijin sistează plata bonusului lunar către acel producător, până la achitarea datoriei respective."

    6. La articolul 17, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:
    "(6) Pentru bonusul reţinut la plată conform prevederilor alin. (5), producătorii nu vor calcula penalităţi de întârziere."

    7. La articolul 20, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Administratorul schemei de sprijin poate solicita ANRE aprobarea constituirii garanţiilor financiare, corespunzătoare returnării bonusului necuvenit/supracompensării de către producători, în conformitate cu prevederile prezentului regulament, în baza unei proceduri emise de administratorul schemei de sprijin şi aprobate de ANRE."

    8. La articolul 23, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 23
    (1) În cazul în care, după aplicarea prevederilor art. 21, pentru un producător rezultă o cantitate anuală de energie electrică pentru care avea dreptul să primească bonus mai mică decât cea determinată prin însumarea cantităţilor lunare de energie electrică pentru care a primit bonus lunar, inclusiv în cazul invalidării temporare de către ANRE a unei autoevaluări pentru calificare, administratorul schemei de sprijin, pe baza deciziilor de calificare anuale/lunare emise de ANRE, determină contravaloarea cantităţii de energie electrică pentru care respectivul producător a beneficiat de bonus necuvenit, emite decizie de recuperare a acestuia în conformitate cu legislaţia în domeniul ajutorului de stat, pe care o transmite producătorului respectiv, întocmeşte şi transmite factura de regularizare în termen de 7 zile de la primirea deciziei de calificare anuale de la ANRE."

    9. La articolul 24, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 24
    (1) După primii 3 ani de aplicare a schemei de sprijin, la sfârşitul primului trimestru al anului următor acestei perioade şi ulterior în fiecare an, în baza metodologiei de determinare a costurilor şi a veniturilor, respectiv a supracompensării, pentru activitatea de producere a energiei electrice şi a energiei termice în cogenerare, ANRE emite decizii de aprobare a cuantumului supracompensării activităţii aferente perioadei de evaluare a supracompensării pentru producătorii beneficiari, dacă este cazul, şi notifică administratorul schemei de sprijin.
    (2) Pe baza deciziei emise de ANRE, prevăzută la alin. (1), administratorul schemei de sprijin emite decizie de recuperare a supracompensării în conformitate cu legislaţia în domeniul ajutorului de stat, pe care o transmite acestuia, întocmeşte şi transmite producătorului respectiv factura de plată a cuantumului supracompensării, în termen de 7 zile de la primirea comunicării de la ANRE."

    10. La articolul 24, după alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alineatele (6)-(8), cu următorul cuprins:
    "(6) Deciziile ANRE referitoare la cuantumul supracompensării şi/sau bonusului necuvenit sunt obligatorii pentru producători şi se pun în aplicare în vederea recuperării prin emiterea unei decizii de către administratorul schemei de sprijin în conformitate cu legislaţia în domeniul ajutorului de stat.
(7) Contribuţia pentru cogenerare rămasă neachitată de către furnizorii de energie electrică pentru consumatorii din România către administratorul schemei de sprijin, pentru care s-au întreprins toate demersurile legale, se va recupera prin includerea acesteia în cadrul analizei de ajustare a contribuţiei pentru cogenerare.
(8) Supracompensarea şi/sau bonusul necuvenit rămase neachitate de către producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare care accesează schema de sprijin către administratorul acesteia, pentru care s-au întreprins toate demersurile legale, se va recupera prin includerea acestora în contribuţia pentru cogenerare."

    11. La articolul 25 alineatul (1) litera a), punctul (iv) se abrogă.
    12. La articolul 25 alineatul (1) litera b), după punctul (ii) se introduce un nou punct, punctul (iii), cu următorul cuprins:
    "(iii) cantitatea de energie electrică vândută la export, conform raportărilor furnizorilor."

    13. La articolul 26, literele c) şi e) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "c) să stabilească contravaloarea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă necesar a fi plătită de fiecare plătitor de contribuţie, în baza datelor privind cantităţile de energie electrică facturate/consumate la locurile de consum proprii primite de la plătitorii de contribuţie;
    …………………………………………
e) să notifice către ANRE neîndeplinirea de către plătitorii de contribuţie şi/sau de către producătorii care beneficiază de schema de sprijin a obligaţiilor instituite prin prezentul regulament, în special cele referitoare la neconstituirea/ neactualizarea garanţiei financiare sau neplata facturilor emise de administratorul schemei de sprijin, în vederea analizării condiţiilor referitoare la suspendarea şi retragerea licenţei, prevăzute la art. 41 din Regulamentul pentru acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul energiei electrice, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 12/2015, cu modificările şi completările ulterioare;"

    14. La articolul 26, după litera c) se introduce o nouă literă, litera c^1) cu următorul cuprins:
    "c^1) să emită deciziile de recuperare prevăzute la art. 23 şi 24 în conformitate cu legislaţia în domeniul ajutorului de stat, pe baza deciziilor emise de ANRE privind cuantumul supracompensării şi/sau bonusului necuvenit;"

    15. La articolul 27, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) să încaseze de la plătitorii de contribuţie/producătorii care beneficiază de schema de sprijin penalităţi pentru întârzierea la plată a facturilor emise de administratorul schemei de sprijin, conform prevederilor contractului-cadru elaborat de ANRE;"

    16. La articolul 28, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) să transmită administratorului schemei de sprijin, lunar, la termen, conform prevederilor art. 12, cantităţile totale de energie electrică facturate consumatorilor/consumate la locurile de consum proprii în luna anterioară;"

    17. La articolul 30, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) să achite contravaloarea bonusului necuvenit şi a supracompensării, conform prevederilor art. 23 şi 24;"

    18. La articolul 32, partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 32
    Consumatorii de energie electrică plătitori de contribuţie au următoarele obligaţii:"

    19. La articolul 34, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 34
    (1) Consumatorii de energie electrică plătitori de contribuţie au dreptul să fie informaţi de furnizor în legătură cu contravaloarea sumelor facturate reprezentând contravaloarea contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă."

    20. La articolul 36 se elimină nota de subsol.
    21. În tot cuprinsul regulamentului se elimină sintagma „Societatea Comercială OPCOM - S.A.“.
    22. În tot cuprinsul regulamentului sintagma „Consumatorii de energie electrică plătitori de contribuţie şi contrapartea furnizorilor care livrează energie electrică la export“ se înlocuieşte cu sintagma „Consumatorii de energie electrică plătitori de contribuţie“.


    ART. II
    Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ - S.A., producătorii de energie electrică, furnizorii de energie electrică, operatorii de distribuţie şi consumatorii de energie electrică vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. III
    Entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. IV
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Niculae Havrileţ

    Bucureşti, 23 august 2017.
    Nr. 80.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016