Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 8 din 7 iulie 2009  pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2009 a societăţilor comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare şi de reasigurare, precum şi a brokerilor de asigurare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 8 din 7 iulie 2009 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2009 a societăţilor comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare şi de reasigurare, precum şi a brokerilor de asigurare

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURĂRILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 486 din 14 iulie 2009

    Potrivit Hotărârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor din data de 7 iulie 2009 prin care s-a adoptat Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2009 a societăţilor comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare şi de reasigurare, precum şi a brokerilor de asigurare,
    în temeiul prevederilor art. 4 alin. (27) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare,

    preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor emite următorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobă Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2009 a societăţilor comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare şi de reasigurare, precum şi a brokerilor de asigurare, cuprins în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. 2
    Direcţia generală reglementări contabile din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor va lua măsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

                   Preşedintele Comisiei
              de Supraveghere a Asigurărilor,
                     Angela Toncescu

    Bucureşti, 7 iulie 2009.
    Nr. 8.


    ANEXĂ

                                   SISTEMUL
                    de raportare contabilă la 30 iunie 2009
       a societăţilor comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare
             şi de reasigurare, precum şi a brokerilor de asigurare


    A. Norme metodologice privind întocmirea şi verificarea raportărilor contabile ale societăţilor comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare şi de reasigurare, precum şi ale brokerilor de asigurare/reasigurare la 30 iunie 2009

    1. Generalităţi
    Societăţile comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare şi de reasigurare, denumite în continuare asigurători, precum şi brokerii de asigurare, de asigurare-reasigurare şi de reasigurare, denumiţi în continuare brokeri de asigurare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale normelor emise în aplicarea acesteia, au obligaţia să întocmească şi să depună raportări contabile la data de 30 iunie 2009 astfel: un exemplar la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, iar al doilea exemplar, vizat prin aplicarea ştampilei Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, după caz, la registratura acestora sau la oficiile poştale, prin scrisori cu valoare declarată, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 627/1995 privind îmbunătăţirea disciplinei depunerii bilanţurilor contabile şi a altor documente cu caracter financiar-contabil şi fiscal, de către agenţii economici şi alţi contribuabili. De asemenea, la depunere se vor avea în vedere şi prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.085/2003 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, referitoare la implementarea Sistemului Electronic Naţional, cu modificările şi completările ulterioare.

    2. Prezentarea şi modul de completare a raportărilor contabile la 30 iunie 2009
    Asigurătorii vor întocmi şi vor depune raportări contabile care cuprind următoarele formulare:
    1. Bilanţ (cod 01);
    2. Contul de profit şi pierdere, compus din:
    - Contul tehnic al asigurării generale (cod 02);
    - Contul tehnic al asigurării de viaţă (cod 03);
    - Contul netehnic (cod 04);
    3. Date informative (cod 05).
    Asigurătorii care administrează fonduri de pensii facultative vor întocmi şi vor prezenta şi situaţiile prevăzute la cap. V pct. 2 "Situaţii prezentate de asigurătorii care administrează fonduri de pensii facultative" din Reglementările contabile conforme cu directivele europene specifice domeniului asigurărilor, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 3.129/2005, cu modificările şi completările ulterioare, astfel:
    A. Situaţia activelor, pasivelor şi capitalurilor proprii;
    B. Situaţia veniturilor şi cheltuielilor.
    Brokerii de asigurare vor întocmi şi vor depune raportări contabile care cuprind următoarele formulare:
    1. Bilanţ (cod 01);
    2. Contul de profit şi pierdere (cod 02);
    3. Date informative (cod 03).
    Asigurătorii şi brokerii de asigurare vor completa datele de identificare (denumirea societăţii, adresa, telefonul şi numărul de înmatriculare la registrul comerţului), precum şi pe cele referitoare la încadrarea corectă în forma de proprietate şi codul unic de înregistrare, citeţ, fără a se folosi prescurtări sau iniţiale. În căsuţe se vor trece codurile care delimitează încadrarea asigurătorilor şi a brokerilor de asigurare.
    Necompletarea corectă pe prima pagină a formularului "Bilanţ" a datelor prevăzute mai sus conduce la imposibilitatea identificării societăţii şi, în consecinţă, se consideră că lucrarea nu a fost depusă, asigurătorii sau brokerii de asigurare fiind sancţionaţi potrivit prevederilor art. 39 din Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, şi prevederilor art. 42 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată.
    Asigurătorii şi brokerii de asigurare completează codul privind activitatea, cod format din 4 cifre (clase de activităţi), din Clasificarea activităţilor din economia naţională - CAEN, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997, cu actualizările ulterioare.
    Bilanţul prezintă, în formă sintetică, elementele de activ şi de pasiv, grupate după natură şi lichiditate, respectiv după natură şi exigibilitate.
    Bilanţul se întocmeşte pe baza balanţei de verificare a conturilor sintetice la data de 30 iunie 2009, puse de acord cu soldurile din balanţa conturilor analitice, încheiată după înregistrarea tuturor documentelor în care au fost consemnate operaţiunile financiar-contabile aferente perioadei de raportare.
    Pentru prezentarea contului de profit şi pierdere la data de 30 iunie 2009, asigurătorii, în funcţie de activitatea de asigurare pe care o desfăşoară, vor completa formularul Contul tehnic al asigurării generale (cod 02), formularul Contul tehnic al asigurării de viaţă (cod 03) şi formularul Contul netehnic (cod 04).
    Brokerii de asigurare vor întocmi formularul Contul de profit şi pierdere (cod 02).
    Datele care se raportează în formularele contului de profit şi pierdere sunt cumulate de la începutul anului până la sfârşitul perioadei de raportare.
    În formularul Date informative, la rândurile 01 şi 02 coloana 1, asigurătorii şi brokerii de asigurare care au în subordine subunităţi vor înscrie cifra 1, indiferent de numărul acestora.
    La rândurile privind plăţile restante se înscriu sumele de la sfârşitul perioadei de raportare care au depăşit termenele de plată prevăzute în contracte sau acte normative.
    Formularele de raportare contabilă întocmite pentru data de 30 iunie 2009 sunt semnate de persoanele în drept, cuprinzând şi numele în clar al acestora.
    Rândul corespunzător calităţii persoanei care a întocmit raportările contabile se completează astfel:
    - directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie, potrivit legii;
    - persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
    Asigurătorii şi brokerii de asigurare care au în subordine sucursale sau subunităţi fără personalitate juridică vor verifica şi vor centraliza balanţele de verificare ale acestora, întocmind raportările contabile la 30 iunie 2009.
    Asigurătorii şi brokerii de asigurare care au în subordine sucursale sau alte subunităţi fără personalitate juridică, care desfăşoară activitate şi au sediul în străinătate, vor evalua în lei rulajele şi soldurile exprimate în valută, din balanţele de verificare a conturilor sintetice transmise de acestea, la cursul valutar din ultima zi a perioadei de raportare, şi le vor centraliza cu balanţa de verificare întocmită pentru operaţiunile economico-financiare desfăşurate în ţară.
    În situaţia în care operaţiunile subunităţilor proprii în străinătate au fost evidenţiate în cursul perioadei atât în valută, cât şi în lei, pentru cuprinderea în raportările contabile la data de 30 iunie 2009 ale persoanei juridice din ţară, vor fi preluate ca atare soldurile şi rulajele conturilor, exprimate în lei.
    Formularele care compun raportările contabile la data de 30 iunie 2009 se vor completa în lei.
    Asigurătorii şi brokerii de asigurare vor depune la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor raportările contabile întocmite pentru data de 30 iunie 2009 astfel:
    - pe suport hârtie (formatul C.S.A.), semnate şi ştampilate, conform legii, împreună cu o copie a codului unic de înregistrare, raportul administratorului, precum şi o copie de pe balanţa de verificare a conturilor sintetice;
    - în format electronic, prin încărcarea datelor în aplicaţia CSA-EWS.
    Asigurătorii şi brokerii de asigurare vor depune la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice formatul electronic al raportărilor contabile întocmite pentru data de 30 iunie 2009 conţinând formularistica necesară şi programul de verificare cu documentaţia de utilizare aferentă, folosind programul de asistenţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice.
    Programul de asistenţă este pus la dispoziţia asigurătorilor şi brokerilor de asigurare, gratuit, de unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice sau poate fi descărcat de pe serverul de web al Ministerului Finanţelor Publice, la adresa www.mfinante.ro
    Asigurătorii şi brokerii de asigurare care nu au desfăşurat activitate de la data înfiinţării până la 30 iunie 2009 nu întocmesc raportări contabile la data de 30 iunie 2009, urmând să depună o declaraţie pe propria răspundere la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, care să cuprindă toate datele de identificare a societăţii:
    - denumirea completă (conform certificatului de înmatriculare);
    - adresa şi numărul de telefon;
    - numărul de înregistrare la registrul comerţului;
    - codul unic de înregistrare;
    - capitalul social.
    O declaraţie similară vor depune şi persoanele juridice care se află în curs de lichidare, potrivit legii.
    3. Termenul pentru depunerea raportărilor contabile la 30 iunie 2009 la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice
    Raportările contabile întocmite pentru data de 30 iunie 2009, precum şi declaraţiile asigurătorilor şi brokerilor de asigurare care nu au desfăşurat activitate se vor depune până cel mai târziu la data de 14 august 2009.
    Nedepunerea raportărilor contabile întocmite pentru data de 30 iunie 2009 la termenul stabilit, a formularelor listate, semnate şi ştampilate, sau a declaraţiilor, după caz, se sancţionează conform prevederilor art. 39 din Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, şi prevederilor art. 42 din Legea nr. 82/1991, republicată.
    4. Completarea raportărilor contabile la 30 iunie 2009 de către asigurători şi brokerii de asigurare se efectuează folosind planul de conturi prevăzut la cap. III pct. 1 şi 2 din Reglementările contabile conforme cu directivele europene specifice domeniului asigurărilor, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 3.129/2005, cu modificările şi completările ulterioare.

    B. Nomenclator - forme de proprietate

    COD DENUMIRE

    20 PROPRIETATE MIXTĂ (cu capital de stat şi privat)
              PROPRIETATE MIXTĂ (cu capital de stat - sub 50%)
    21 Societăţi comerciale cu capital de stat autohton şi de stat străin
    22 Societăţi comerciale cu capital de stat şi privat autohton şi străin
    23 Societăţi comerciale cu capital de stat şi privat autohton
    24 Societăţi comerciale cu capital de stat şi privat străin
              PROPRIETATE MIXTĂ (cu capital de stat - 50% şi peste 50%)
    25 Societăţi comerciale cu capital de stat autohton şi de stat străin
    26 Societăţi comerciale cu capital de stat şi privat autohton şi străin
    27 Societăţi comerciale cu capital de stat şi privat autohton
    28 Societăţi comerciale cu capital de stat şi privat străin

    30 PROPRIETATE INDIVIDUALĂ - PRIVATĂ
              (cu capital: privat autohton, privat autohton şi străin, privat străin)
    34 Societăţi comerciale pe acţiuni
    35 Societăţi comerciale cu răspundere limitată


                                   ---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016