Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 8 din 27 martie 2024  pentru modificarea unor ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare  în Domeniul Energiei privind piaţa de energie electrică    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 8 din 27 martie 2024 pentru modificarea unor ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei privind piaţa de energie electrică

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 267 din 28 martie 2024
    Având în vedere prevederile art. 6 alin. (3) din Regulamentul (UE) 2017/2.195 al Comisiei din 23 noiembrie 2017 de stabilire a unei linii directoare privind echilibrarea sistemului de energie electrică şi ale art. 4 alin. (7) din Regulamentul (UE) 2017/2.196 al Comisiei din 24 noiembrie 2017 de stabilire a unui cod de reţea privind starea de urgenţă şi restaurarea sistemului electroenergetic,
    în temeiul dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi ale art. 9 alin. (1) lit. h) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin.
    ART. I
    Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 127/2021 pentru aprobarea Regulamentului privind clauzele şi condiţiile pentru furnizorii de servicii de echilibrare şi pentru furnizorii de rezervă de stabilizare a frecvenţei şi a Regulamentului privind clauzele şi condiţiile pentru părţile responsabile cu echilibrarea şi pentru modificarea şi abrogarea unor ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1196 din 17 decembrie 2021, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. La articolul 7, alineatul (1) şi partea introductivă a alineatului (2) vor avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    (1) Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, intră în vigoare la data publicării şi se aplică de la 1 iunie 2024, cu excepţia art. 3 şi 4, care se aplică de la data intrării în vigoare.
    (2) La data de 1 iunie 2024 se abrogă:"

    2. Anexa nr. 1 se modifică după cum urmează:
    a) Articolul 64 va avea următorul cuprins:
    "ART. 64
    Selectarea ofertelor de energie de echilibrare pentru orice tip de produs standard se face în ordine de preţ, folosind ordinele de merit pentru fiecare produs şi pentru fiecare sens, astfel:
    a) pentru ordinea de merit la creştere se ordonează ofertele în sens crescător al preţului, iar selectarea se face începând cu oferta cu cel mai mic preţ, până se acoperă volumul de energie de echilibrare solicitat de OTS care utilizează platformele europene de echilibrare sau platforma PE pentru perioada în care OTS nu este conectat la platformele europene;
    b) pentru ordinea de merit la scădere se ordonează ofertele în sens descrescător al preţului, iar selectarea se face începând cu oferta cu cel mai mare preţ, până se acoperă volumul de energie de echilibrare solicitat de OTS care utilizează platformele europene de echilibrare sau platforma PE pentru perioada în care OTS nu este conectat la platformele europene."

    b) Articolul 65 va avea următorul cuprins:
    "ART. 65
    Selectarea ofertelor de energie de echilibrare a produselor standard RRFm şi RRFa se realizează din ordinele de merit comune la nivel european sau ordinea de merit de pe platforma PE pentru perioada în care OTS nu este conectat la platformele europene, pe fiecare tip de produs. Funcţia de optimizare a fiecărei platforme europene pentru tranzacţionarea produselor standard de energie de echilibrare realizează selecţiile în funcţie de preţuri şi de capacitatea disponibilă pe liniile de interconexiune."

    c) Articolul 70 va avea următorul cuprins:
    "ART. 70
    În cazul utilizării platformei PE sau în situaţia în care platforma europeană dedicată produsului mFRR nu funcţionează pe o perioadă limitată, în intervalul ID-25 de minute şi cel târziu ID-12 minute, OTS stabileşte necesarul de RRFm, face selecţia ofertelor pe platforma PE a OTS şi transmite dispoziţiile de dispecer între ID-15 minute şi ID-7,5 minute în cazul activării programate şi în orice moment al zilei de livrare D în cazul activării directe."

    d) Articolul 71 va avea următorul cuprins:
    "ART. 71
    În situaţia unor congestii interne, care pot apărea doar în apropierea ID şi care impun selectarea anumitor UFR/GFR pentru creştere sau reducere de putere, OTS selectează ofertele marcate ca indisponibile pentru platformele europene sau platforma PE pentru perioada în care OTS nu este conectat la platformele europene, a acestor UFR/GFR, conform prevederilor art. 52 şi 53."

    e) Articolul 77 va avea următorul cuprins:
    "ART. 77
    Sunt acceptate contestaţii la conţinutul confirmărilor de tranzacţie angajată numai în cazul unor erori transmise din platformele europene, din platforma informatică a PE şi/sau erori rezultate din acţiunile OTS."

    f) Articolul 237 va avea următorul cuprins:
    "ART. 237
    Funcţionarea în reglaj de stabilizare a frecvenţei este detectată prin semnalul binar (on/off) transmis în sistemul EMS - SCADA şi ia în calcul perioada de timp aferentă ID în care furnizorul de RSF a furnizat RSF. Energia de echilibrare realizată de furnizorul de RSF se determină cu formula:
    a) în cazul în care I = 1 şi fm > 50 energia determinată reprezintă energia furnizată la reducere în procesul de stabilizare a frecvenţei: (a se vedea imaginea asociată)

    b) în cazul în care I = 1 şi fm < 50 energia determinată reprezintă energia furnizată la creştere în procesul de stabilizare a frecvenţei: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    I reprezintă valoarea semnalului;
    I = 1 unitate generatoare cu funcţionare în reglaj de stabilizare a frecvenţei;
    I = 0 unitatea generatoare nu funcţionează în reglaj de stabilizare a frecvenţei;
    f_m - frecvenţa măsurată la nivelul regulatorului central frecvenţă - putere şi calculată ca valoare medie pentru fiecare ID;
    f_0 - frecvenţa nominală (şi anume valoarea de 50 Hz);
    s - factorul de dependenţă frecvenţă - putere al furnizorului de RSF;
    Pmax - puterea maximă a unităţii generatoare cu funcţionare în reglaj de stabilizare a frecvenţei;
    TimpFuncţionare - perioada de timp aferentă ID în care furnizorul de RSF a furnizat RSF; TimpFuncţionare ≤ durata ID;
    În situaţia în care furnizorul de RSF participă la RSF cu o singură unitate generatoare, statismul este fie statismul grupului generator sincron, fie panta dependenţei frecvenţă - putere a centralei formate din module generatoare. În situaţia în care UFR/GFR este formată dintr-o agregare de unităţi generatoare, energia de echilibrare furnizată de furnizorul de RSF este fie suma energiilor fiecărei unităţi generatoare componente agregării şi care a participat la stabilizarea frecvenţei, fie statismul setat la nivelul agregării, dacă furnizorul de RSF a fost calificat în acest mod."

    g) La articolul 245, litera d) va avea următorul cuprins:
    "d) modificarea configuraţiei platformei PE existente, conform cerinţelor din prezentul regulament în termen de 2 ani şi 2 luni de la publicarea acestuia în Monitorul Oficial al României, Partea I."


    3. Anexa nr. 2 se modifică după cum urmează:
    a) La articolul 187, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    "
(2) Pentru fiecare ID_i în care │Dez_SENi│ < 0,1% * C_SENi, sau 4 * │Dez_SENi│< Suma │q_i,j^cres│ + Suma │q_i,x^red│ + │kΔft_i│ + │SN_i│,
    unde:
    - C_SENi reprezintă consumul estimat la nivel SEN determinat de OTS pe baza măsurătorilor din EMS-SCADA;
    – Dez_SENi reprezintă dezechilibrul SEN estimat conform prevederilor art. 172 pentru fiecare IDi;
    – kΔft_i reprezintă volumul estimat al schimburilor planificate de energie pentru stabilizarea frecvenţei în aria sincronă Europa Continentală;
    – SN_i reprezintă volumul estimat al schimburilor neintenţionate determinat pe baza măsurătorilor din EMS-SCADA.
    OTS determină operativ preţul estimat de deficit, P^def_estim,i, şi preţul estimat de excedent, P^exc_estim,i, cu formulele următoare: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    - P^Cres_med,i reprezintă media ponderată a preţurilor marginale pentru fiecare tip de energie de echilibrare activată pentru creştere de putere în ID_i;
    – P^Red_med,i reprezintă media ponderată a preţurilor marginale pentru fiecare tip de energie de echilibrare activată pentru reducere de putere în ID_i."

    b) La articolul 195, alineatele (1) şi (5) vor avea următorul cuprins:
    "ART. 195
    (1) În fiecare ID_i al lunii de livrare, în care se verifică următoarele condiţii, ODDPRE stabileşte un preţ final unic de dezechilibru: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    - C_SENi reprezintă consumul total al SEN, stabilit de ODDPRE pe baza valorilor măsurate;
    – │Dez_SENi│reprezină dezechilibrul SEN calculat conform prevederilor art. 168;
    – q_i,j^cres şi qi,x^red reprezintă cantitatea energiei activate pentru echilibrarea SEN, corespunzătoare tranzacţiei angajate j/x pentru furnizarea creşterii/reducerii de putere în ID_i;
    – kΔft_i reprezintă volumul schimburilor planificate de energie pentru stabilizarea frecvenţei în aria sincronă Europa Continentală;
    – SN_i reprezintă volumul schimburilor neintenţionate determinat conform art. 176;
    – │∑DezPREi│ reprezintă suma algebrică a dezechilibrelor PRE în ID_i; se consideră dezechilibrul PRE pozitiv cu semnul plus şi dezechilibrul PRE negativ cu semnul minus.
    .................................................................................................
    (5) În fiecare Idi al lunii de livrare, în care nu se verifică condiţiile de la alin. (1), ODDPRE aplică metoda celor două preţuri de dezechilibru, respectiv calculează preţul final de deficit, P^def_fin,i, şi preţul final de excedent, P^exc_fin,i, după cum urmează:
    a) Se determină preţurile de deficit şi de excedent iniţiale în IDi cu următoarele formule: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    - P^Cres_med,i reprezintă media ponderată a preţurilor marginale pentru fiecare tip de energie de echilibrare activată pentru creştere de putere în ID_i;
    – P^Red_med,i reprezintă media ponderată a preţurilor marginale pentru fiecare tip de energie de echilibrare activată pentru reducere de putere în ID_i.
    b) Pentru fiecare ID se calculează drepturile de încasare iniţiale ale PRE, (DI_PRE) şi obligaţiile de plată iniţiale ale acestora, (OP_PRE) prin înmulţirea dezechilibrelor negative ale PRE cu preţul de deficit iniţial şi a dezechilibrelor pozitive cu preţul de excedent iniţial.
    c) Dacă (OP_PRE – DI_PRE) > CE_EchSist,i atunci:
    (i) Dacă într-un ID SEN se află în deficit, se calculează componenta de neutralitate financiară a OTS cu următoarea formulă: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    - OP_PRE reprezintă obligaţiile de plată ale PRE;
    – DI_PRE reprezintă drepturile de încasare ale PRE;
    – CE_EchSist,i reprezintă costurile efective pentru echilibrarea SEN în ID_i, calculate conform prevederilor art. 184;
    – ∑DezPRE_poz,i reprezintă suma dezechilibrelor pozitive ale tuturor PRE.
    Preţurile finale de deficit şi excedent se calculează cu următoarele formule: (a se vedea imaginea asociată)

    (ii) Dacă într-un ID SEN se află în excedent, se calculează componenta de neutralitate financiară a OTS cu următoarea formulă: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    - OP_PRE reprezintă obligaţiile de plată ale PRE;
    – DI_PRE reprezintă drepturile de încasare ale PRE;
    – CE_EchSist,i reprezintă costurile efective pentru echilibrarea SEN în ID_i, calculate conform prevederilor art. 184;
    – ∑DezPRE_neg,i reprezintă suma dezechilibrelor negative ale tuturor PRE.
    Preţurile finale de deficit şi excedent se calculează cu următoarele formule: (a se vedea imaginea asociată)

    d) Dacă (OP_PRE – DI_PRE) < CE_EchSist,i atunci se calculează componenta de neutralitate financiară a OTS cu următoarea formulă: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    - OP_PRE reprezintă obligaţiile de plată ale PRE;
    – DI_PRE reprezintă drepturile de încasare ale PRE;
    – CE_EchSist,i reprezintă costurile efective pentru echilibrarea SEN în ID_i, calculate conform prevederilor art. 184;_
    – ∑DezPRE_poz,i reprezintă suma dezechilibrelor pozitive ale tuturor PRE;
    – ∑DezPRE_neg,i reprezintă suma dezechilibrelor negative ale tuturor PRE.
    Preţurile finale de deficit şi excedent se calculează cu următoarele formule: (a se vedea imaginea asociată)

    Dacă C3^fin_neutr,i < 0 preţurile finale de deficit şi excedent se calculează cu următoarele formulele: (a se vedea imaginea asociată)

    Dacă C3^fin_neutr,i > 0 preţurile finale de deficit şi excedent se calculează cu următoarele formulele: (a se vedea imaginea asociată)
"




    ART. II
    Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 128/2021 pentru aprobarea regulilor de suspendare şi restabilire a activităţilor de piaţă şi a regulilor de decontare aplicabile, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1187 din 15 decembrie 2021, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. Articolul 5 va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi pe pagina de internet a Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice «Transelectrica» - S.A. şi se aplică de la data de 1 iunie 2024."

    2. Articolul 6 va avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    La data de 1 iunie 2024 se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 23/2016 pentru aprobarea Regulamentului privind suspendarea funcţionării pieţei angro de energie electrică şi regulile comerciale aplicabile, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 377 din 17 mai 2016, cu modificările ulterioare."



    ART. III
    Operatorii economici din sectorul energiei electrice, operatorii pieţelor de energie electrică şi Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice «Transelectrica» - S.A. duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. IV
    Direcţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. V
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 31 martie 2024.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    George-Sergiu Niculescu

    Bucureşti, 27 martie 2024.
    Nr. 8.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016