Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 787 din 2 august 2006  privind aprobarea Procedurilor de implementare, monitorizare si evaluare a subprogramului Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 787 din 2 august 2006 privind aprobarea Procedurilor de implementare, monitorizare si evaluare a subprogramului "Asistenta tehnica pentru pregatirea de proiecte, finantabile prin Programul operational regional 2007-2013"

EMITENT: MINISTERUL INTEGRARII EUROPENE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 736 din 29 august 2006

În baza dispoziţiilor:
- <>Legii nr. 315/2004 privind dezvoltarea regionalã în România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>art. 7 din Hotãrârea Guvernului nr. 811/2006 privind finanţarea din bugetul Ministerului Integrãrii Europene a asistenţei tehnice pentru pregãtirea de proiecte de investiţii publice, finanţabile prin Programul operaţional regional 2007-2013,
în temeiul prevederilor <>art. 6 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 243/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Integrãrii Europene,

ministrul integrãrii europene emite prezentul ordin.

ART. 1
Se aprobã Procedurile de implementare, monitorizare şi evaluare a subprogramului "Asistenţã tehnicã pentru pregãtirea de proiecte, finanţabile prin Programul operaţional regional 2007-2013", prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Autoritatea de management pentru Programul operaţional regional, prin Direcţia politici regionale şi coordonare program, va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul integrãrii europene,
Anca Daniela Boagiu

Bucureşti, 2 august 2006.
Nr. 787.

ANEXĂ

PROCEDURI
de implementare, monitorizare şi evaluare a subprogramului "Asistenţã tehnicã pentru pregãtirea de proiecte, finanţabile prin Programul operaţional regional 2007-2013"

1. Importanţa Subprogramului
Pentru a putea accesa şi asigura absorbţia fondurilor europene alocate României în calitate de viitor Stat Membru al Uniunii Europene, prin implementarea diferitelor Programe Operaţionale, între care se numãrã şi Programul Operaţional Regional 2007-2013 (POR), trebuie sã existe un portofoliu de proiecte mature, cu studii tehnice şi detalii de execuţie corespunzãtoare, pregãtite de implementare la 1 ianuarie 2007.
In scopul pregãtirii unui portofoliu de proiecte finanţabile prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Ministerul Integrãrii Europene a iniţiat subprogramul "Asistenţã tehnicã pentru pregãtirea portofoliului de proiecte, finanţabile prin Programul Operaţional Regional 2007-2013", finanţat din bugetul propriu al instituţiei.
Proiectele care vor beneficia de Asistentã Tehnicã contribuie la realizarea obiectivelor Strategiei Naţionale de Dezvoltare Regionalã a Planului Naţional de Dezvoltare 2007-2013, privind diminuarea decalajelor de dezvoltare dintre regiunile şi zonele ţãrii, prin investiţii în diferite tipuri de infrastructurã şi mediu de afaceri, investiţii care vor contribui la creşterea coeziunii economice şi sociale în România.
Proiectele pregãtite tehnic vor urma procesul de selecţie specific Fondurilor Structurale, în cadrul mecanismului de implementare a POR, care va deveni operaţional la cel mult 3 luni de la data aprobãrii acestuia de cãtre Comisia Europeanã.

2. Obiectivele Subprogramului
2.1. Obiectivul general al Subprogramului vizeazã sprijinirea autoritãţilor locale în pregãtirea unor proiecte mature de investiţii în infrastructura de drumuri, infrastructura de afaceri, infrastructura de turism şi infrastructura urbanã, având ca scop dezvoltarea infrastructuralã a regiunilor şi implicit absorbţia fondurilor structurale alocate prin Programul Operaţional Regional.
2.2. Obiectivele specifice ale Subprogramului constau în elaborarea documentaţiei de proiectare pentru realizarea obiectivelor prevãzute pentru fiecare proiect din cele 27 loturi în douã faze (Anexa nr. 1):
> Faza 1 (Studiui de Fezabilitate) cuprinde revizuirea/actualizarea Studiilor de Fezabilitate în conformitate cu prevederile legale, inclusiv efectuarea de investigaţii, la faţa locului, în vederea confirmãrii fezabilitãţii tehnice a proiectelor şi obţinerii unei baze reale de calcul pentru costurile de construcţie şi proiectare (Anexa nr. 2);
> Faza 2 (Proiectul Tehnic, inclusiv Detaliile de execuţie - DDE) cuprinde dezvoltarea Proiectului Tehnic, inclusiv a Detaliilor de execuţie (DDE) - Anexa nr. 3.

3. Bugetul Subprogramului
Bugetul total estimat al Subprogramului este de 82.009 mii lei, sumã care se regãseşte în bugetul pe anul 2006 al Ministerului Integrãrii Europene la Capitolul 80.01 "Acţiuni generale economice, comerciale şi de muncã", titlul "Alte transferuri", articolul 55.01.13 "Programe de dezvoltare".

4. Cadrul instituţional şi perioada de implementare a Subprogramului
■ Cadrul legal al subprogramului îl constituie <>Hotãrârea de Guvern nr. 811/2006 privind finanţare din bugetul Ministerului Integrãrii Europene a Asistenţei Tehnice pentru pregãtirea de proiecte de investiţii publice, finanţabile prin Programul Operaţional Regional 2007-2013;
■ Din Lista anexatã <>Hotãrârii de Guvern nr. 811/2006 care cuprinde 96 de proiecte, în cadrul Subprogramului vor fi pregãtite un numãr de 89 de proiecte, conform Anexei nr. 1. Un numãr de 7 proiecte nu mai fac obiectul Subprogramului din urmãtoarele considerente:
> 3 proiecte deoarece beneficiarul nu se încadreazã în categoria beneficiarilor eligibili stabiliţi prin POR (Compania Naţionalã de Autostrãzi şi Drumuri Naţionale);
> 1 proiect deoarece activitãţile acestuia nu se încadreazã în domeniile de intervenţie finanţate prin POR (finanţabil prin Programul Operaţional Sectorial pentru Infrastructura de Mediu);
> 1 proiect neeligibil pentru domeniile de intervenţie finanţate prin POR;
> 2 proiecte deoarece beneficiarii au optat pentru alte surse de finanţare ale acestora.
■ Ministerul Integrãrii Europene, în calitate de Autoritate Contractantã a Subprogramului, pregãteşte cu sprijinul asistenţei tehnice numai acele proiecte din Lista anexatã <>Hotãrârii de Guvern nr. 811/2006 care sunt în concordanţã cu obiectivele Strategiei Naţionale de Dezvoltare a Planului Naţional de Dezvoltare 2007-2013. În acest sens Ministerul Integrãrii Europene poate opera modificãri în Lista anexatã <>Hotãrârii de Guvern nr. 811/2006 , în vederea excluderii acelor proiecte care nu se încadreazã în domeniile de intervenţie finanţate prin Programul Operaţional Regional;
■ În cadrul Direcţiei Generale Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional, din cadrul Ministerului Integrãrii Europene funcţioneazã Unitatea de Management a Subprogramului (UMS). Structura organizatoricã, numãrul de persoane, atribuţiile şi responsabilitãţile sunt stabilite prin Ordin intern al ministrului integrãrii;
■ Termenul de implementare a subprogramului este 31 Martie 2007.

5. Promovarea subprogramului
În vederea achiziţionãrii de servicii de asistenţã tehnicã Ministerul Integrãrii Europene a publicat Anunţul de participare şi Anunţul de intenţie în Monitorul Oficial al României, Partea VI "Achiziţii publice".
Pentru informarea clarã şi unitarã a tuturor potenţialilor ofertanţi. Anunţul de participare a fost publicat în presa centralã şi pe pagina de web a instituţiei www.mie.ro..

6. Reguli cu privire la licitaţia de achiziţionare de servicii de asistenţã tehnicã
Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de furnizare de servicii este licitaţie deschisã, conform <>Ordonanţei de Urgenţã a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice, în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial a Anunţului de participare şi Anunţului de intenţie. Ofertanţii pot depune oferte pentru un lot, mai multe loturi sau toate loturile.
Durata contractului de furnizare de servicii este de 5 luni de la data semnãrii contractului de cãtre ambele pãrţi. Pentru achiziţii ulterioare se poate aplica procedura de negociere directã cu o singurã sursã.
Criteriul utilizat pentru atribuirea contractului de furnizare de servicii este "Oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere tehnico-economic".

6.1. Eligibilitatea Ofertantilor
Subprogramul se adreseazã societãţilor comerciale, institutelor de proiectare, societãţilor de consultanţã, persoanelor juridice române, cu atribuţii şi experienţã în domeniul proiectãrii şi consultanţei în lucrãri de construcţii, îndeosebi lucrãri de infrastructurã.
Mai multe persoane juridice sau fizice au dreptul de a se asocia în scopul depunerii unei oferte comune.
Filialele agenţilor economici, cu personalitate juridicã românã, au dreptul de a participa la procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publicã în nume propriu şi, în acest scop, trebuie sã prezinte documente care dovedesc eligibilitatea, înregistrarea, capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiara, proprii filialei.
Potenţialii solicitanţi nu sunt în drept sã participe la licitaţie dacã:
a) Sunt în stare de faliment sau pe cale de lichidare, au afacerile administrate de cãtre tribunal, au început proceduri de aranjamente cu creditorii, au activitatea suspendatã sau sunt în orice situaţie analogã provenind dintr-o procedurã similarã prevãzuta în legislaţia şi reglementãrile în vigoare;
b) Nu şi-au îndeplinit obligaţiile prevãzute în legi speciale;.
c) Nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale rezultate din derularea altor Programe cu finanţare de la bugetul de stat sau din fondurile Comisiei Europene;
d) Nu şi-au îndeplinit obligaţiile de platã cãtre bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, fondul asigurãrilor de sãnãtate şi fondul de şomaj, conform prevederilor legale;
e) Nu şi-au îndeplinit obligaţiile de platã a taxelor şi impozitelor locale, conform prevederilor legale;
f) Au furnizat informaţii eronate altor Autoritãţi Contractante în cadrul unor programe, indiferent de sursa de finanţare;
g) Nu şi-au îndeplinit obligaţiile provenind dintr-un contract finanţat din fondurile Comisiei Europene şi/sau bugetul României;
h) Au încercat sã obţinã informaţii confidenţiale sau sã influenţeze comisia de evaluare in timpul procesului de evaluare a proiectelor în cadrul Licitaţiilor anterioare;

6.2. Prezentarea Ofertelor
Ofertele se depun la sediul Ministerului Integrãrii Europene pânã la data de 21 august 2006, ora 12.00.
Oferta trebuie sã conţinã propuneri financiare pentru fiecare proiect din lotul ofertat. Ofertanţii pot depune oferte pentru un lot, mai multe loturi sau toate loturile.
Nu sunt admise oferte alternative.

6.3. Deschiderea si Evaluarea Ofertelor
Deschiderea ofertelor are loc în data de 21 august 2006, ora 12.30, la sediul Ministerului Integrãrii Europene.
La deschiderea ofertelor au dreptul de a participa membrii Comisie de Evaluare şi reprezentanţii mandataţi ai ofertanţilor. Absenta unui ofertant de la deschiderea ofertelor nu va atrage dupã sine respingerea ofertei respective.

7. Comisia de evaluare
Ministerul Integrãrii Europene are responsabilitatea organizãrii licitaţiei deschise pentru contractarea de asistenţã tehnicã. În acest scop, va stabili componenţa Comisiei de evaluare, denumitã în continuare Comisie, şi va asigura spaţiul necesar derulãrii licitaţiei.
Comisia va fi formatã din angajaţi ai Ministerului Integrãrii Europene şi un evaluator tehnic independent, astfel:
> Preşedinte;
> Secretar;
> 4 membri;
> 2 rezerve.
Membrii Comisiei şi preşedintele au drept de vot. Evaluatorul va fi selectat în baza unui contract de servicii.
Secretarul va asigura redactarea Raportului de evaluare a ofertelor şi a Procesului-verbal al şedinţei de evaluare.
Membrii Comisiei şi preşedintele trebuie aleşi dintre specialiştii cu experienţã în analiza planurilor de afaceri, a investiţiilor şi a documentelor financiar-contabile.
Comisia de evaluare a ofertelor se numeşte prin Ordin al Ministrului Integrãrii Europene.

7.1. Atribuţiile Comisiei de evaluare
Comisia de evaluare rãspunde de urmãtoarele activitãţi:
a) deschiderea, examinarea şi evaluarea ofertelor;
b) verificarea eligibilitãţii, înregistrãrii şi a îndeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnicã şi economico-financiarã de cãtre ofertanţi;
c) stabilirea punctajului pentru fiecare ofertã;
d) prezentarea Ministrului integrãrii europene a ofertei/ofertele câştigãtoare, în vederea încheierii contractului.
Evaluarea ofertelor se face de cãtre Comisia de evaluare conform metodei: Cost/Calitate. Aceastã metodã presupune clasificarea ofertelor în ordinea descrescãtoare a punctajelor cumulate, tehnic şi financiar.
Punctajul maxim este de 100 puncte (Punctaj tehnic - 40 puncte; Punctaj financiar - 60 puncte), conform urmãtoarei grilei:

Punctajul Tehnic
Punctajul tehnic - total 40 puncte - structurat astfel:


┌───┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬────┐
│Nr.│ CRITERII │PUN-│
│ │ │CTAJ│
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ 1.│Experienţa persoanelor cheie propuse (personal tehnic de │ 20 │
│ │specialitate) conform cerinţelor din Caietul de sarcini (CV-uri). │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │> inginer proiectant - construcţii civile │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │peste 10 ani experienţã în domeniu │ 5 │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │între 5-10 ani experienţã în domeniu │ 3 │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │5 ani experienţã în domeniu │ 1 │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │> inginer - construcţii civile │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │peste 10 ani experienţã în domeniu │ 5 │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │între 5-10 ani experienţã în domeniu │ 3 │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │5 ani experienţã în domeniu │ 1 │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │> economist /inginer- specialist analizã cost-beneficiu │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │peste 10 ani experienţã în domeniu │ 5 │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │între 5-10 ani experienţã în domeniu │ 3 │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │5 ani experienţã în domeniu │ 1 │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │> inginer/economist - specialist in evaluarea impactului de mediu │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │peste 10 ani experienţã în domeniu │ 5 │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │între 5-10 ani experienţã în domeniu │ 3 │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │5 ani experienţã în domeniu │ 1 │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ 2.│Disponibilitate şi capacitate de transfer de know-how │ 2 │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ 3.│Lista privind contractele de furnizare de servicii cu activitãţi │ 4 │
│ │similare realizate (se va menţiona denumirea beneficiarului, │ │
│ │valoarea contractului, gradul de finalizare şi o scurtã descriere a │ │
│ │activitãţilor contractului): │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │> Numãr contracte similare realizate │ 2 │
│ │Oferta cu numãrul maxim de contracte realizate primeşte punctajul │ │
│ │maxim. Restul ofertelor vor avea punctajul calculat conform │ │
│ │urmãtoarei formule: │ │
│ │Punctajul ofertei "X" = Numãr contracte ale ofertei "X"/Numãrul │ │
│ │maxim de contracte x Punctajul maxim │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │> Valoarea totalã a contractelor similare realizate │ 1 │
│ │Oferta cu valoarea totalã maximã de contracte realizate primeşte │ │
│ │punctajul maxim. Restul ofertelor vor avea punctajul calculat │ │
│ │conform urmãtoarei formule: │ │
│ │Punctajul ofertei "X" = Valoare totalã contracte ale │ │
│ │ofertei"X"/Valoare maximã totalã contracte x Punctajul │ │
│ │maxim │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │> Numãr de contracte similare realizate în România │ 1 │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ 4 │Descrierea activitãţilor care vor fi subcontraetate (dacã este │ 10 │
│ │cazul), procentul de subcontractare (fãrã a se preciza valoarea), │ │
│ │precum şi obligaţiile fiecãrui membru al asociaţiei (activitãţile │ │
│ │pe care fiecare membru al asociaţiei le va desfãşura) dacã este │ │
│ │cazul unei asociaţii │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │> fãrã subcontractor │ 10 │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │1. Între 1-3 subcontractori: │ 6 │
│ │> Dacã cel puţin 1 subcontractor este firmã cu capital │ 4 │
│ │majoritar românesc │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │> Dacã nici un subcontractor nu este firmã cu capital │ 2 │
│ │majoritar românesc │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │2. Peste 3 subcontractor │ 4 │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │> Dacã cel puţin 1 subcontractor este firmã cu capital │ 3 │
│ │majoritar românesc │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │> Dacã nici un subcontractor nu este firmã cu capital │ 1 │
│ │majoritar românesc │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ 5.│Grafic de executare a lucrãrilor (programarea, eşalonarea şi durata │ 4 │
│ │activitãţilor propuse). │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │Total │ 40 │
└───┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴────┘

Punctajul Financiar
Punctajul financiar - total 60 puncte - structurat astfel:
┌───┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬────┐
│Nr.│ CRITERII │PUN-│
│ │ │CTAJ│
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ 1.│Oferta financiarã elaboratã pentru fiecare proiect din lot, detaliatã│ 60 │
│ │pe activitãţi clare şi bine justificate, repartizate pe cele douã │ │
│ │faze ale contractului de servicii prevãzute în Caietul de Sarcini. │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │Total │ 60 │
└───┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴────┘



7.2. Raportul de evaluare

Raportul de evaluare se întocmeşte de cãtre secretarul Comisiei de evaluare, se semneazã de cãtre preşedintele Comisiei, membrii Comisiei şi se aprobã de Ministrul Integrãrii Europene.
Raportul de evaluare trebuie sã conţinã descrierea clarã şi argumentatã a motivaţiei atribuirii contractului de furnizare de servicii.

8. Condiţiile de încheiere a contractului de furnizare de servicii
Autoritatea Contractantã notificã firma câştigãtoare a licitaţiei şi încheie contractul de furnizare de servicii, conform modelului prezentat în Anexa nr. 4, în trei exemplare originale.
Douã exemplare ale contractului revin Autoritãţii Contractante şi un exemplar Prestatorului.

9. Efectuarea plãţilor
Ministerul Integrãrii Europene, în calitate de Autoritate Contractantã, va efectua plata cãtre Prestatorul contractului de furnizare de servicii, pentru fiecare proiect din lotul ofertat.
În cazul în care Prestatorul, dupã evaluarea Studiului de Fezabilitate, constatã cã proiectul nu poate fi dezvoltat (exemplu: nu existã o soluţie tehnicã acceptabilã; nu sunt întrunite condiţiile pentru implementarea proiectului ca de exemplu lipsa titlului de proprietate asupra terenului etc) proiectul este exclus de la pregãtire, iar valoarea contractului se va diminua cu valoarea corespunzãtoare serviciilor aferente etapelor subsecvente, pentru proiectul în cauzã.
Prestatorul poate modifica, în funcţie de anumite situaţii obiective întâlnite în derularea contractului, activitãţile iniţiale din ofertã, cu condiţia notificãrii Autoritãţii Contractante fãrã a modifica valoarea totalã a ofertei.

9.1. Documente şi modalitaţi de platã
Plata avansului
Pentru obţinerea avansului. Prestatorul va depune o cerere de platã (Anexa nr. 6) însoţitã de urmãtoarele documente:
a) garanţie bancarã pentru întreaga valoare a avansului, valabilã pe durata derulãrii contractului, la care se adaugã 30 de zile dupã data finalizãrii acestuia;
b) identificarea financiarã (Anexa nr. 5);
c) factura fiscalã;
d) raportul asupra analizei Studiului de Fezabilitate pentru fiecare proiect în parte, aprobat de beneficiarul proiectului şi avizat de Autoritatea Contractantã (Anexa nr.7).
Valoarea avansului reprezintã 30% din valoarea totalã a contractului.
Plata avansului se face intr-un cont deschis la Trezorerie sau la o bancã Comercialã în cazul persoanelor juridice strãine, numai dupã aprobarea de cãtre Autoritatea Contractantã (UMS) a Raportului asupra Analizei asupra Studiului de Fezabilitate pentru fiecare proiect în parte şi depus la Autoritatea Contractantã dupã prima lunã de la semnarea contractului.
Plata intermediarã
Plata tranşelor intermediare poate fi solicitatã, separat pentru fiecare proiect din componenţa lotului, pe mãsura derulãrii contractului, pe baza urmãtoarelor documente:
a) cererea de platã din partea Prestatorului, în care se va menţiona denumirea proiectului şi lotul din care face parte (Anexa nr. 6);
b) factura fiscalã;
c) sumar al lucrãrilor executate, defalcate pe proiecte (Anexa nr. 9);
d) raportul final pentru fiecare proiect al lotului, aprobat de beneficiarul proiectului şi avizat de Autoritatea Contractantã.
Plata finalã
Plata tranşei finale se va achita în termen de maxim 28 de zile de la primirea avizului favorabil de cãtre Prestator acordat de Autoritatea Contractantã pe baza raportului final aprobat de beneficiarul proiectului.
Documentele necesare plãţii tranşei finale sunt:
a) cererea de platã din partea Prestatorului, în care se va menţiona denumirea proiectului şi lotul din care face parte;
b) factura fiscalã;
c) sumar al lucrãrilor executate, defalcate pe proiecte;
d) raportul final pentru fiecare proiect al lotului, aprobat de beneficiarul proiectului şi avizat de Autoritatea Contractantã;
e) proces verbal de predare-primire a documentaţiei semnat de MIE (Autoritatea Contractantã) - Studiul de Fezabilitate şi Proiectul Tehnic, conform cerinţelor din Caietul de Sarcini.
Tranşa finalã poate fi solicitatã şi pe întreaga valoare a lotului, dacã nu au fost solicitatã plata avansului sau plata unor tranşe intermediare.
Autoritatea Contractantã poate suspenda plata atunci când la verificarea Raportului Final se constatã faptul cã existã diferenţe între devizul de cheltuieli prezentat la sfârşitul contractului şi cel întocmit de cãtre Prestator la momentul întocmirii şi prezentãrii ofertei, în condiţiile în care nu notificã Autoritatea Contractantã asupra modificãrilor operate (conform pct. 9).

10. Monitorizarea
Ministerul Integrãrii Europene este responsabil de derularea subprogramului "Asistenţã tehnicã pentru pregãtirea de proiecte, finantabile prin Programul Operaţional Regional 2007-2013".
Ministerul Integrãrii Europene va monitoriza respectarea de cãtre Prestatorul de furnizare de servicii a clauzelor contractuale.
Indicatori de monitorizare:
> Numãr Studii de Fezabilitate aprobate de beneficiar;
> Numãr Studii de Fezabilitate avizate de Autoritatea Contractantã;
> Numãr Studii de Fezabilitate respinse de Autoritatea Contractantã;
> Numãr Studii de Fezabilitate respinse de beneficiar;
> Numãr Studii de Fezabilitate revizuite la propunerea beneficiarului;
> Numãr Studii de Fezabilitate nefinalizate;
> Numãr Proiecte Tehnice aprobate de beneficiar;
> Numãr Proiecte Tehnice avizate de Autoritatea Contractantã;
> Numãr Proiecte Tehnice respinse de Autoritatea Contractantã;
> Numãr Proiecte Tehnice respinse de beneficiar;
> Numãr Proiecte Tehnice revizuite la propunerea beneficiarului
> Numãr proiecte cu documentaţia tehnicã completã;
> Numãr Proiecte Tehnice realizate în funcţie de timpul de implementare;
> Numãr proiecte pregãtite în funcţie de tipul de infrastructurã (drumuri judeţene, structuri de afaceri, turism, dezvoltare urbanã).
Beneficiarii proiectelor sunt autoritãţile administraţiei publice locale. Aceştia au obligaţia sã punã la dispoziţia Ministerului Integrãrii Europene şi Prestatorului de servicii documentaţia necesarã în vederea realizãrii activitãţilor contractului.

11. Raportarea
Beneficiarii colaboreazã cu Prestatorul contractului de furnizare de servicii.
Prestatorul întocmeşte documentaţia tehnicã şi raporteazã Ministerului Integrãrii Europene.

11.1. Numãrul şi tipul rapoartelor
Prestatorul contractului de furnizare servicii trebuie sã întocmeascã şi sã transmitã Autoritãţii Contractante urmãtoarele tipuri de rapoarte conform Anexelor nr.7 şi 8:
1. Raportul asupra analizei Studiului de Fezabilitate pentru fiecare proiect în parte;
2. Raportul asupra realizãrii Proiectului Tehnic şi a Detaliilor de Execuţie pentru fiecare proiect în parte;
3. Raportul Final pentru fiecare proiect al lotului va conţine explicaţii asupra tuturor serviciilor efectuate în cadrul proiectului.
Modelul de Raport asupra analizei Studiului de Fezabilitate şi Modelul de Raport Final constituie anexe la "Contractul de furnizare servicii".
Ministerul Integrãrii Europene va elabora un raport final, privind implementarea Subprogramului, care va fi prezentat Consiliului National pentru Dezvoltare Regionalã (CNDR).

11.2. Termenele de depunere a rapoartelor
Termenele de depunere pentru fiecare Raport transmis cãtre Autoritatea Contractantã sunt urmãtoarele:
■ 5 zile dupã prima lunã de la semnarea contractului pentru depunerea Raportului asupra analizei Studiului de Fezabilitate pentru fiecare proiect în parte, inclusiv completarea sau revizuirea analizei cost-beneficiu;
■ 5 zile de la finalul lunii a treia de la momentul semnãrii contractului pentru depunerea Raportului asupra realizãrii Proiectului Tehnic şi a Detaliilor de Execuţie pentru fiecare proiect în parte;
■ 14 zile de la finalizarea contractului pentru depunerea Raportului Final pentru fiecare proiect al lotului; acest raport va conţine explicaţii asupra tuturor serviciilor executate în cadrul contractului pentru fiecare proiect în parte.
Pe parcursul derulãrii contractului de servicii corespondenţa va fi în limba românã. Rapoartele şi alte documente solicitate se vor redacta în limba românã.

11.3 Distribuirea rapoartelor
Toate rapoartele menţionate în secţiunea 11.2 vor fi distribuite pãrţilor implicate dupã cum urmeazã:
■ MIE (Autoritate Contractantã):
> 2 copii (dupã toate rapoartele menţionate);
> 1 copie dupã Studiul de Fezabilitate;
> 1 copie dupã Proiectul Tehnic;
■ Beneficiar:
> 1 copie (dupã toate rapoartele menţionate);
> 1 copie dupã Studiul de Fezabilitate;
> 1 copie dupã Proiectul Tehnic.

11.4. Avizarea documentaţiei tehnice de cãtre verificatori independenti
Documentaţia de proiectare va fi elaboratã în conformitate cu legislaţia în vigoare.
In conformitate cu legislaţia în vigoare, Prestatorul va avea, printre altele, urmãtoarele obligaţii:
■ asigurarea prin Proiecte Tehnice şi Detalii de Execuţie a nivelului de calitate corespunzãtor cerinţelor cu respectarea reglementãrilor tehnice şi a clauzelor contractuale;
■ prezentarea Proiectelor Tehnice verificate de verificatori de proiecte atestaţi, conform legii;
■ soluţionarea neconformitãtilor şi/sau a neconcordantelor semnalate de cãtre beneficiari şi de cãtre verificatorii independenţi autorizaţi, în baza rapoartelor de verificare a acestora;
■ elaborarea Caietelor de Sarcini, a detaliilor de execuţie şi a tuturor specificaţiilor tehnice necesare privind execuţia, exploatarea şi întreţinerea lucrãrilor;
■ elaborarea proiectelor de urmãrire privind evoluţia în timp a lucrãrilor;
■ stabilirea prin Proiectul Tehnic a fazelor de execuţie determinante ale proiectului.
Dupã realizarea Proiectului Tehnic (cu toatã documentaţia aferentã), Prestatorul va obţine aprobarea beneficiarului proiectului de infrastructurã şi va înainta documentaţia respectivã Autoritãţii Contractante în vederea avizãrii şi efectuãrii plãţii finale.
În momentul avizãrii Proiectului Tehnic de cãtre Autoritatea Contractantã (care se va realiza în maxim _____ zile de la data depunerii documentaţiei de cãtre Prestator) va fi prezent şi proiectantul.
Având în vedere prevederile <>Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu modificãrile şi completãrile ulteriore. Prestatorul va avea obligaţia sã participe la fazele determinante ale proiectului în vederea verificãrii calitãţii lucrãrilor proiectate.
De asemenea. Prestatorul va avea obligaţia sã participe la elaborarea Cãrţii tehnice a construcţiei şi la recepţia lucrãrilor executate.

12. Evaluarea ex-post
Evaluarea ex-post trebuie sã determine, cu ajutorul indicatorilor fizici mãsurabili specifici subprogramului, calitatea documentaţiilor elaborate.

13. Dispoziţii finale
Procedurile privind implementarea, monitorizarea şi evaluarea Subprogramului "Asistenţã tehnicã pentru pregãtirea de proiecte, finanţabile prin Programul Operaţional Regional 2007-2013", se aprobã prin Ordin al Ministrului Integrãrii Europene şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Proiectele care vor beneficia de Asistentã Tehnicã contribuie la realizarea obiectivelor Strategiei Naţionale de Dezvoltare Regionalã a Planului Naţional de Dezvoltare 2007-2013, privind diminuarea decalajelor de dezvoltare dintre regiunile şi zonele ţãrii, prin investiţii în diferite tipuri de infrastructurã şi mediu de afaceri, investiţii care vor contribui la creşterea coeziunii economice şi sociale în România. Aceste obiective vor deveni operaţionale prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, care, prin reabilitarea infrastructurii de transport, educaţie, sãnãtate, turism, dezvoltarea urbanã şi sprijinirea mediului de afaceri, vizeazã dezvoltarea teritorialã echilibratã a tãrii.
Pe parcursul derulãrii contractului de furnizare de servicii corespondenţa (numai în formã scrisã) între Autoritatea Contractantã şi Prestator, precum şi redactarea rapoartelor şi a altor documente va fi în limba românã.
Toatã documentaţia aferentã fiecãrui proiect elaboratã sub orice formã, este şi va rãmâne în proprietatea MIE şi a beneficiarilor locali în timpul şi dupã finalizarea activitãţilor contractului pentru o perioadã de 5 ani. Ofertantul nu poate folosi sau dispune de aceastã documentaţie fãrã un acord scris în prealabil emis de Ministerul Integrãrii Europene.
Proiectele pregãtite tehnic vor urma procesul de selecţie specific Fondurilor Structurale, în cadrul mecanismului de implementare a POR, care va deveni operaţional la cel mult 3 luni de la data aprobãrii acestuia de cãtre Comisia Europeanã.
Beneficiarul va avea obligaţia de a efectua modificãrile necesare fiecãrui proiect, astfel încât acesta sã corespundã obiectivelor specifice fiecãrui domeniu de intervenţie finanţat prin Programul Operaţional Regional.
Pentru proiectele care nu obţin avizele şi acordurile necesare şi nu pot face dovada proprietãţii, în vederea pregãtirii documentaţiei tehnice, sprijinul asistenţei tehnice va înceta.

Anexele nr. 1 - 9 fac parte integrantã din prezentele Proceduri.

ANEXA 1

Numãrul şi structura loturilor
Proiectele de infrastructurã au fost împãrţite în 27 de loturi
cu urmãtoarea structurã:


LOT 1
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Restructurare şi lãrgire a │ DJ Viziru, Cuza- │
│Sud Est │Judeţean │drumului jud, Viziru, Cuza- │ Vodã, Mihai │
│ │Brãila │Vodã, Mihai-Bravu │ Bravu/Brãila │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Modernizare şi reabilitare │DJ204E DN │
│Sud Est │Judeţean │DJ204E DN Mãrãşeşti Panciu │Marasesti Panciu │
│ │Vrancea │Km 24+200-43+050 │km 24+200 │
│ │ │ │43+050/Vrancea │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Modernizarea şi reabilitarea │Poiana Cristei │
│Sud Est │Judeţean │DJ205R Coteşti-Poiana │Km 21+700 │
│ │Vrancea │Cristei Km2 +700 28+700 │28+700/Vrancea │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘

LOT 2
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Modernizarea infrastructurii de │ │
│Sud Est │Judeţean │acces la zonele turistice cu │Subcarpati de │
│ │Buzau │potenţial demonstrat ale jud. │Curbura/Buzãu │
│ │ │Buzau │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │ │ │
│Sud Est │Judeţean │Construire drum de centura in │ Tecuci/Galati │
│ │Galati │mun. Tecuci intre DN25-DN24 │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Reabilitarea şi modernizare │DJ251 intre Galaţi │
│Sud Est │Judeţean │DJ251 intre municipiile Galati │si Tecuci │
│ │Galaţi │Tecuci │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Primãria │Construirea unui drum de │Medgidia/Medgidia │
│Sud Est │Medgidia │centura Medgidia │ │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘


LOT 3
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Ramforsarea şi modernizarea │ │
│ │ │drumurilor judeţene DJ701, │ │
│ │Consiliul │DJ401 si DJ711A pe traseul │Târgovişte/ │
│Sud │Judetean │Dobra, Cornetelu, Braniştea, │Dâmboviţa │
│Muntenia │Dambovita │Titu, Odobesti, Podlogi, Corbii │ │
│ │ │Mari │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Primãria │Modernizarea şi reabilitarea │Targovişte/ │
│Sud │Municipiului │drumulu de centura al │Dambovita │
│Muntenia │Targovişte │municipiului Tãrgovişte │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Reabilitarea şi modernizarea │Ciochina-Ras / │
│Sud │Judeţean │drumului judeţean DJ 201B Km │judetul Ialomita │
│Muntenia │Ialomiţa │ 0 + 00- Km 19 │ │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘


LOT 4
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Modernizare DJ720: Podul │ │
│ │ │Dâmboviţa (DN73 │ │
│ │Consiliul │Dâmbovicioara - Ciocanu) limita │ │
│ Sud │Judeţean │jud. Braşov in vederea │Dâmbovicioara/Argeş│
│Muntenia │Argeş │îmbunãtãţirii şi dezvoltarii │ │
│ │ │infrastructurii de turism 0 + 000│ │
│ │ │-9 + 550 │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Modernizare DJ 734: Voineşti │ │
│ │ │(DN73 - Leresti Voina) în │ │
│ Sud │Consiliul │vederea îmbunãtãţirii şi │Leresti/Arget │
│ Muntenia │Judeţean │dezvoltarii infrastructurii de │ │
│ │ │turism Km 0 + 000-19+ 840 L │ │
│ │ │19,840 │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Modernizare DJ 7031: Musetesti │ │
│ │ │(DN73C) Brãduleţ, Brãdetu, │ │
│ │Consiliul │Poienile Valsanului în vederea │ Muşeteşt + │
│Sud │Judeţean │îmbunãtãţirii şi dezvoltarii │ Bradulet/Arget │
│Muntenia │ Argeş │infrastructurii de turism. Km 28 │ │
│ │ │+ 822-53 + 6 (lungime 24,778 Km) │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Drum de legãtura între DN 1B │ │
│Sud │Judeţean │(Ploieşti - Buzãu) şi DN 1 │Prahova/Prahova │
│Muntenia │Prahova │(Bucureşti - Braşov) │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Ocolirea municipiului Drãgãşani │ │
│Sud Vest │Local │pe drumul naţional de la Craiova │Drãgãşani/Vâlcea │
│ │Drãgãşanla │Vâlcea │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Modernizarea infrastructurii │ │
│Centru │Local │oraşulu Râşnov ptr. │Râşnov/Braşov │
│ │Râşnov │Dezvoltarea potenţialului │ │
│ │ │turistic │ │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘


LOT 5
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Sud Vest │Consiliul │Reabilitare drum judetean DJ │Gorj/Gorj │
│ │Judeţean │665 km 0+000-53+600 │ │
│ │Gorj │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Modernizare drumuri de rocada │Targu Jiu/Gorj │
│Sud Vest │Local │pentru Municipiul Targu Jiu │ │
│ │ Targu Jiu │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Modernizarea infrastructurii │ │
│ │Consiliul │pentru transport ca suport al │Gemeni-Darvari- │
│Sud Vest │Judeţean │dezvoltãrii durabile a zonei │Obârşia de │
│ │Mehedinţi │Gemeni - Darvari - Obârşia de │Câmp/Mehedinti │
│ │ │Câmp, Judeţul Mehedinţi │ │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘

LOT 6
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Pasaj denivelat auto şi pietonal │ │
│Vest │Consiliul │în zona Bulevardul Mihail │Deva/Hunedoara │
│ │Local Deva │Kogãlniceanu Str. Ardealului din │ │
│ │ │Municipiul Deva │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Reabilitare DJ 592 între │ │
│Vest │Judeţean │localitati Buziaş - Lugoj km │Buzias-Lugoj/Timis │
│ │Timis │25+000-km 54+200, L=29,2 km │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Centurã Nord - Vest de ocolire │ │
│Vest │Judetean │a orasului Buzias, L=4,3 km │Buziaş/Timis │
│ │Timis │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Reabilitare DJ 682 limitã Judeţ │Limitã Judeţ Arad -│
│ │Judetean │Arad - Periam - Saravale - │Periam - Saravale -│
│Vest │Timis │Sânnicolau Mare, km 129+200 │Sânnicolau │
│ │ │- km 153+200, L=24,0 km │Mare/Timiş │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘

LOT 7
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Vest │Consiliul │Centurã Sud Ineu │Ineu/Arad │
│ │Local Ineu │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Modernizare tronson Julita │Julita Madrigeşti/ │
│Vest │Judeţean │Madrigeşti - componenta │Arad │
│ │ Arad │traseului turistic E68 - Moneasa │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Reabilitare DJ 691 între │ │
│ │Consiliul │localitãţile Timişoara-Pişchia- │Timişoara-Pişchia │
│Vest │Judeţean │Maşloc - limitã Judeţ Arad, km │Maşloc/Timiş │
│ │Timis │2+500 - km 42+500, L=40,0 km │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Modernizarea şi extinderea │ │
│ │Consiliul │infrastructurii de acces in │Felix, 1 Ma/Bihor │
│Nord Vest │Judeţean │staţiunile balneare Baile Felix │ │
│ │Bihor │si 1 Mai │ │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘

LOT 8
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Modernizarea infrastructurii de │Rãchitele, Prislop,│
│Nord Vest │Judeţean │acces in zona turistica │Ic, Ponor/Cluj │
│ │Cluj │Rãchiţele-Prislop-IC Ponor │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Drum de centurã est Jibou (DN │ │
│Nord Vest │Local Jibou │1H-DJ 108A) km 0+000-5+050 │Jibou/Salaj │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Centru │Primãria │Deviere traseu DN 14 B km 22 │Blaj/Alba │
│ │Blaj │+ 270 - 25 + 300 │ │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘

LOT 9
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Nord Vest │Consiliul │Reabilitarea drumului nordului │Maramures │
│ │Judetean │ │Salaj/Maramureş │
│ │Maramureş │ │ │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘

LOT 10
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Modernizarea şi extinderea │Baia │
│Nord Vest │Local Baia │centurii Baia Mare │Mare/ Maramureş │
│ │Mare │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Modernizarea infrastructurii │Oraşu Nou, Negreşti│
│Nord Vest │Judeţean │drumurilor judeţene în Satu │Turţ, Tãşnad, │
│ │Satu Mare │Mare │Blaja/Satu Mare │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Modernizare drum de ocolire in │Satu Mare/Satu Mare│
│Nord Vest │Judeţean │zona nord, Satu Mare │ │
│ │Satu Mare │ │ │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘

LOT 11
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │ │Legãtura între DN │
│Centru │Judeţean │Reabilitarea DJ 132 │13A-Vlahita-Lueta │
│ │Harghita │ │si Ocland/Harghita │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │ │ │
│Centru │Judeţean │Reabilitarea DJ 123 A │Harghita/Harghita │
│ │Harghita │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Reabilitarea şi modernizarea - │Coroisinmartin │
│Centru │Judeţean │sistemului rutier pe DJ 142 C │Zagar, │
│ │Mureş │ │Viisoara/Mures │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘

LOT 12
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │ │ │
│ │Local al │Centru de afaceri │Comaneşti/Bacau │
│Nord Est │Oraşului │multifuncţional Trotuş │ │
│ │Comãneşti │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Reabilitarea Centrului Cultural │ │
│Nord Est │Judeţean │Istoric al Municipiului Bârlad, │Bârlad/Vaslui │
│ │Vaslui │judeţul Vaslui │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Primãria │ │ │
│Sud Est │Galaţi │Centrul de inovare Regiunea S-E │Galati/Galati │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘


LOT 13
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia
│ │aplicantului │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┐
│ │Consiliul │Reabilitarea si modernijarea │ │
│ │Judetean │staţiuni balneo-climaterice │Techirghiol/ │
│Sud Est │Constanta │Techirghil in vederea cresterii │Constanta │
│ │ │activitatii turistice │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Modernizarea infrastructurii de │Murghiol-Uzlina- │
│Sud Est │Judetean │acces catre zona turistica │Dunavat-Lacul │
│ │Tulcea │Murghiol-Uzlina Dunavat-Lacul │Razim/Tulcea │
│ │ │Razim │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Sud │Primãria │Amara II- Capitalizarea │ │
│Muntenia │Orasului │infrastructurii balneare │Amara/Ialomiţa │
│ │Amara │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Infrastructura tehnico edilitara │ │
│Sud │Consiliul │si de drumuri pentru dezvoltarea │Urziceni/Ialomita │
│Muntenia │Judeţean │zonelor industriale si incubator │ │
│ │Ialomita │de afaceri in municipiul Urziceni│ │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘

LOT 14
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Dezvoltarea infrastructurii │ │
│ │ │turistice a municipiului │ │
│Sud │Consiliul │Câmpulung prin reabilitarea │ │
│Muntenia │Local │zonei istorice balneare şi de │Câmpulung/Arges │
│ │Campulung │agrement - Complex Parc │ │
│ │ │Cretulescu │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Sud │Consiliul │Complexul integrat de afaceri │Pucioasa/Dambovita │
│Muntenia │Local │Pucioasa │ │
│ │Pucioasa │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │ │ │
│Sud Vest │Local │Parcul Zãvoi - Centru de │Râmnicu Vâlcea/ │
│ │Râmnicu │Recreere şi Agrement │Vâlcea │
│ │Vâlcea │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Reabilitarea infrastructurii │ │
│Sud Vest │Local Bãile │turistice a staţiunii balneare │Govora/Vâlcea │
│ │Govora │Bãile Govora, Judeţul Vâlcea │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Sud │Primãria │ │ │
│Muntenia │Oraşului │Buşteni o staţiune renãscuta │Buşteni/Prahova │
│ │Buşteni │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Reabilitarea şi extinderea │Rupea/Brasov │
│Centru │Local │infrastructurii in oraşul Rupea │ │
│ │Rupea │ │ │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘

LOT 15
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Primãria │ │ │
│Bucureşti │municipiului │Revitalizarea zonei Palatului │Bucureşti/ │
│Ilfov │Bucuresti │Voievodal "Curtea Veche" │Bucuresti-Ilfov │
│ │ │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │ │ │
│Centru │Local Alba │Reabilitarea centrului istoric │Alba lulia/Alba │
│ │Iulia │ │ │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘

LOT 16
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Sud Vest │Consiliul │Reabilitarea zonei industriale │Bumbesti Jiu/Gorj │
│ │Judetean │Bumbesti-Jiu │ │
│ │Gorj │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Reabilitarea complexului │ │
│Sud Vest │Judeţean │Muzeului Regiunii Portile de Fier│Mehedinti/Mehedinti│
│ │Mehedinti │si valorificarea lui ca produs │ │
│ │ │turistic │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │ │ │
│Sud Vest │Local │Centru de afaceri Slatina │Slatina/Olt │
│ │Slatina │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Reabilitarea spatiilor publice │ │
│ │Consiliul │din centrul istoric al oraşului │Timisoara/Timis │
│Vest │Local │Timişoara in vederea dezvoltarii │ │
│ │Timişoara │turismului │ │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘

LOT 17
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Centru de dezvoltare a │ │
│Vest │Local │afacerilor │Pecica/Arad │
│ │Pecica │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Incubator de afaceri - Centru │Simeria/Hunedoara │
│Vest │Judeţean │expozitional regional Simeria │ │
│ │Hunedoara │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Centru │Primaria │Reabilitare zona industriala │Zlatna/Alba │
│ │Zlatna │Zlatna ptr. infiintarea unui parc│ │
│ │ │ind. │ │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘


LOT 18
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │MarketiNV, Reţea regionalã de │Baia Mare, Bistrita│
│Nord Vest │Local Baia │centre de marketing si │Dej/Maramureş │
│ │Mare │microincubatoare │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Gutinul - Dezvoltarea zonelor │Baia Mare,Izvoarele│
│Nord Vest │Judeţean │turistice Baia Mare - Izvoarele, │Baia Sprie, Mogoşa,│
│ │Maramureş │Baia Sprie - Mogoşa şi Cavnic │Cavnic/Maramures │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘

LOT 19
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Nord Est │Consiliul │ │ │
│ │Judeţean │Schi Parc Slãnic Moldova │Slanic Moldova/ │
│ │Bacãu │ │Bacau │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Primãria │Dezvoltare Infrastructura │ │
│Nord Est │Piatra │Turistica Masivul Cozla - │Piatra Neamt/Neamt │
│ │Neamţ │Muncipiul Piatra-Neamţ │ │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘

LOT 20
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Dezvoltarea turismului de iarna │Nucet, Baişoara/ │
│Nord Vest │Judeţean │in Munţii Apuseni │Cluj │
│ │Cluj │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Reabilitarea şi dezvoltarea │ │
│ │Consiliul │infrastructurii generale şi de │Alba, Sibiu/Alba, │
│Centru │Judeţean │turism Marginimea Sibiului - │Sibiu │
│ │Sibiu │valea Sebeşului │ │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘

LOT 21
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Dezvoltarea domeniul schiabil în │Predeal/Brasov │
│Centru │Local │Predeal │ │
│ │Predeal │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Sud │Primaria │Dezvoltarea zonei turistice │Sinaia/Prahova │
│Muntenia │Oraşului │Sinaia - Perla Carpatilor │ │
│ │Sinaia │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Primãria │Reabilitarea staţiunii Azuga - │ │
│Sud │Oraşului │Zona Cazacu - în vederea │Azuga/Prahova │
│Muntenia │Azuga │creşterii atractivitãţii │ │
│ │ │turistice │ │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘

LOT 22
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Parcul Mihai Eminescu - │ │
│ │Consiliul │Dezvoltarea infrastructurii │Mihai │
│Nord Est │Judeţean │turistice in zona Ipoteşti - │Eminescu/Botoşani │
│ │Botoşani │Catamareşti │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Reabilitare şi modernizarea │ │
│Sud Est │Local │zonei industriale de est a │Tulcea/Tulcea │
│ │Tulcea │municipiul Tulcea │ │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘

LOT 23
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Infrastructura pentru turism │ │
│Vest │Local al │durabil in zona Parâng - │Parang - │
│ │Municipiului │Petrosani │Petroşani/Hunedoara│
│ │Petroşani │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Reabilitarea infrastructurii │Geoagiu │
│Vest │Local Oraş │staţiunii Geoagiu Bãi pentru │Bai/Hunedoara │
│ │Geoagiu │dezvoltarea turismului balnear │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │ │ │
│Vest │Judeţean │Zona industrialã Sãcãlaz │Sãcãlaz/Timiş │
│ │Timiş │ │ │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘


LOT 24
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Reabilitare şi Ecologizare │Mangalia, Staţiunea│
│Sud Est │Local │Lacuri Neptun │Olimp, zona Lacuri │
│ │Mangalia │ │Neptun/Constanta │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘

LOT 25
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Cãlimanest 2007 - │ │
│ │Consiliul │Dezvoltarea infrastructurii │Calimanesti/Valcea │
│Sud Vest │Local │turistice din staţiunea balneara │ │
│ │Calimaneşti │Calimaneşti - Caciulata │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │ │ │
│ │Local al │Reabilitarea centrului istoric │Arad/Arad │
│Vest │Municipiului │vechi al Municipiului Arad │ │
│ │Arad │ │ │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘

LOT 26
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Reabilitarea spaţiilor publice │ │
│ │Consiliul │din centrul istoric al staţiunii │Bãile │
│Vest │Local Bãile │balneoclimaterice Bãile │Herculane/Caraş │
│ │Herculane │Herculane în vederea dezvoltãrii │Severin │
│ │ │turismului │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │ │ │
│ │Local │Hunedoara - Regenerare │Hunedoara/Hunedoara│
│Vest │Municipal │urbana in fosta zona industriala │ │
│ │Hunedoara │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Reabilitarea zonei urbane │ │
│ │Consiliul │Dealul Cetãţii, monument al │ │
│Vest │Judeţean │naturii şi istoric cu valoare │Deva/Hunedoara │
│ │Hunedoara │turisticã ridicatã din Municipiul│ │
│ │ │Deva │ │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘

LOT 27
┌──────────┬─────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ Regiunea │ Numele │ Titlul proiectului │ Locaţia │
│ │aplicantului │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Dezvoltarea infrastructurii de │ │
│Sud Est │Judeţean │turism în zona Tulnici - Lepsa - │Lepşa - Focşani │
│ │Vrancea │Gresu - Soveja │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Valorificarea turistica a │Tulcea │
│ │Consiliul │mãnãstirilor tulcene prin │ │
│ Sud Est │Judeţean │îmbunãtãţirea infrastructurii de │ │
│ │Tulcea │acces şi de mediu │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Sud │Consiliul │Dezvoltarea zonei turistice │ │
│Muntenia │Judetean │Braţul Borcea-Calaraşi │Cãlãraşi │
│ │Cãlãraşi │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Protecţia mediului in zona │ │
│ │Consiliul │lacului Surduc - Reabilitarea │ │
│Vest │Judeţean │infrastructurii pentru integrarea│Timiş │
│ │Timis │zonei in circuitul turistic │ │
│ │ │internaţional │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Integrarea în circuitul turistic │ │
│ │Consiliul │European a Cetãţilor Dacice din │Sarmisegetusa │
│Vest │Judeţean │muntii Oraştie, marturii ale │ │
│ │Hunedoara │genezei poporului roman │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │ │ │
│ │Local │ │ │
│ │Sângeorz │Dezvoltarea infrastructurii de │ │
│Nord Vest │Bãi/Cons │turism balnear pentru sporirea │Turda - Sângeorz │
│ │Judeţ │atractivitãtii regiunii de Nord │Bãi │
│ │Cluj/Cons │Vest (Turda - Sângeorz Bãi) │ │
│ │Judeţ │ │ │
│ │Bistriţa │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Decongestionarea traficului │ │
│ │Local │rutier in principalii poli │ │
│Nord Vest │Oradea/ │economici ai regiunii Nord-Vest- │ Oradea -Cluj │
│ │Consiliul │Centrul oraselor Oradea si Cluj │ Napoca │
│ │Judetean │ │ │
│ │Cluj │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Valorificarea potenţialului │ │
│ │Consiliul │turistic si economic al vaii Aiud│ │
│Centru │Judeţean │prin reabilitarea infrastructurii│Aiud-Alba │
│ │Alba │de transport │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │Consiliul │Varianta de ocolire a │Brasov │
│Centru │Judeţean │Municipiului Braşov - Faza 1 │ │
│ │Brasov │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │Reabilitarea ecologica a │ │
│Bucuresti │Primaria │lacurilor pe râul Colentina şi a │Bucuresti │
│Ilfov │Municipiului │zonelor adiacente in vederea │ │
│ │Bucureşti │introducerii in circuitul │ │
│ │ │turistic │ │
└──────────┴─────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘




ANEXA 2

Conţinutul - cadru al Studiului de Fezabilitate

A. Pãrţile scrise:
1. Date generale
> Denumirea investiţiei
> Elaborator
> Ordonatorul principal de credite
> Autoritatea contractantã
> Amplasamentul (ţara, regiunea, judeţul, localitatea)
> Tema, cu fundamentarea necesitãţii şi oportunitãţii avute în vedere la aprobarea studiului de prefezabilitate (dacã este cazul)
> Descrierea investiţiei (descriere generalã, stare actualã, preconizãri)
2. Date tehnice ale investiţiei
> Date generale (zona şi amplasamentul, statutul juridic al terenului care urmeazã sã fie ocupat, caracteristicile geofizice ale terenului - studiu geotehnic, studii topografice, date climatice)
> Situaţia existentã a utilitãţilor şi analiza acesteia
> Obiectivele studiului de fezabilitate prioritãţi
> Analiza şi selecţia alternativelor optime
> Ipoteze de lucru şi evaluarea alternativelor optime selectate pe baza analizei multicriteriale (aspecte relevante privind parametrii tehnici, economici, de mediu, legalitate, riscuri)
3. Durata de realizare şi etape principale
4. Costul estimativ al investiţiei
> Componente majore ale proiectului
> Asistenţã tehnicã şi supervizare
> Publicitate
5. Analiza economico-financiarã
> Investiţia de capital
> Strategia de contractare
> Ipoteze în evaluarea alternativelor (scenariilor)
> Evoluţia prezumatã a tarifelor (dacã este cazul)
> Evoluţia prezumatã a costurilor de operare (servicii existente, personal, energie, operarea noilor investiţii, întreţinerea de rutinã şi reparaţii)
> Evoluţia prezumatã a veniturilor (dacã este cazul)
> Analiza cost-beneficiu
> Riscuri asumate (tehnice, financiare, instituţionale, legale)
> Analiza de senzitivitate
> Indicatori calitativi
> Indicatori cantitativi
6. Finanţarea investiţiei
Din valoarea totalã a investiţiei:
> sume nerambursabile provenite de la Comisia Europeanã;
> împrumuturi;
> buget de stat;
> buget local.
7. Estimãri privind forţa de muncã ocupatã prin realizarea investiţiei
> Numãr de locuri de muncã create în faza de execuţie
> Numãr de locuri de muncã create în faza de operare
8. Avize şi acorduri
Avizele şi acordurile emise de organele în drept, potrivit legislaţiei în vigoare, privind:
> avizul ordonatorului principal de credite privind necesitatea şi oportunitatea realizãrii investiţiei;
> certificatul de urbanism, cu încadrarea amplasamentului în planul urbanistic, avizat şi aprobat potrivit legii;
> avizele privind asigurarea utilitãţilor (energie termicã şi electricã, gaz metan, apã, canal, telecomunicaţii etc);
> avizele pentru consumul de combustibil;
> acordurile şi avizele pentru protecţia mediului şi a apelor;
> alte avize de specialitate, stabilite potrivit dispoziţiilor legale.

B. Pãrţile desenate
> Plan de amplasare în zonã (1:25.000 -1:5.000)
> Plan general (1:5.000-1:500)"

ANEXA 3

Conţinutul-cadru al Proiectului Tehnic şi al Detaliilor de execuţie

A. Pãrţile scrise
1 Descrierea generalã a lucrãrilor
1.1. Elemente generale:
Proiectul tehnic verificat, avizat şi aprobat potrivit prevederilor legale reprezintã documentaţia scrisã şi desenatã pe baza cãreia se executã lucrarea.
Proiectul tehnic trebuie sã fie elaborat în mod clar şi sã asigure informaţii complete, astfel încât autoritatea contractantã sã obţinã date tehnice şi economice complete privind viitoarea lucrare care va rãspunde cerinţelor sale tehnice, economice şi tehnologice.
De asemenea, este necesar ca proiectul tehnic sã fie complet şi suficient de clar, astfel încât sã se poatã elabora pe baza lui detaliile de execuţie în conformitate cu materialele şi tehnologia de execuţie propusã, dar cu respectarea strictã a prevederilor proiectului tehnic, fãrã sã fie necesarã suplimentarea cantitãţilor de lucrãri respective şi fãrã a se depãşi costul lucrãrii, stabilit în faza de ofertã pentru execuţia lucrãrilor.
1.2. Descrierea lucrãrilor
În cadrul descrierii lucrãrilor care fac obiectul proiectului tehnic se vor face referiri asupra urmãtoarelor elemente:
> amplasamentul;
> topografia;
> clima şi fenomenele naturale specifice zonei;
> geologia, seismicitatea;
> prezentarea proiectului pe volume, broşuri, capitole;
> organizarea de şantier, descriere sumarã, demolãri, devieri de reţele etc;
> cãile de acces provizorii;
> sursele de apã, energie electricã, gaze, telefon etc., pentru organizarea de şantier şi definitive;
> cãile de acces, cãile de comunicaţii etc;
> programul de execuţie a lucrãrilor, graficele de lucru, programul de recepţie;
> graficul de urmãrire a calitãţii lucrãrilor, vizat de ISC;
> trasarea lucrãrilor;
> protejarea lucrãrilor executate şi a materialelor din şantier;
> mãsurarea lucrãrilor;
> laboratoarele contractantului (ofertantului) şi testele care cad în sarcina sa;
> curãţenia în şantier;
> serviciile sanitare;
> relaţiile dintre contractant (ofertant), consultant şi persoana juridicã achizitoare (investitor);
> memoriile tehnice, pe specialitãţi.

2. Caietele de sarcini pe specialitãţi
Caietele de sarcini dezvoltã în scris elementele tehnice menţionate în planşe şi prezintã informaţii, precizãri şi prescripţii complementare planşelor.
Aceste caiete de sarcini se elaboreazã de cãtre proiectant pe baza planşelor deja terminate şi se organizeazã, de regulã, în broşuri distincte, pe specialitãţi.
2.1. Rolul şi scopul caietelor de sarcini
> Reprezintã descrierea scrisã a lucrãrilor a cãror execuţie va face obiect al achiziţiei;
> În planşe se face prezentarea lor graficã, iar în breviarele de calcul se justificã dimensionarea elementelor constituente.
> Planşele, breviarele de calcul şi caietele de sarcini sunt complementare. Notele explicative înscrise în planşe sunt scurte şi cu caracter general, vizând în special explicitarea desenelor.
> Conţin nivelul de performanţã al lucrãrilor, descrierea soluţiilor tehnice şi tehnologice folosite, care sã asigure exigenţele de performanţã calitative.
> Detaliazã aceste note şi cuprind caracteristicile şi calitãţile materialelor folosite, testele şi probele acestora, descriu lucrãrile care se executã, calitatea, modul de realizare, testele, verificãrile şi probele acestor lucrãri, ordinea de execuţie şi de montaj şi aspectul final.
> Împreunã cu planşele, trebuie sã fie astfel concepute încât pe baza lor sã se poatã determina cantitãţile de lucrãri, costurile lucrãrilor şi utilajelor, forţa de muncã şi dotarea necesarã în vederea execuţiei lucrãrilor.
> Elaborarea acestora se face pe baza breviarelor de calcul şi a planşelor de cãtre ingineri specialişti, pentru fiecare categorie de lucrare.
> Forma de prezentare trebuie sã fie amplã, clarã, sã conţinã şi sã clarifice precizãrile din planşe, sã defineascã calitãţile materialelor, cu trimitere la standarde, sã defineascã calitatea execuţiei, normativele şi prescripţiile tehnice în vigoare.
> Stabilesc responsabilitãţile pentru calitãţile materialelor şi ale lucrãrilor şi responsabilitãţile pentru teste, verificãri şi probe.
> Orice neclaritate în execuţia lucrãrilor trebuie sã îşi gãseascã precizãri în caietele de sarcini.
> Nu trebuie sã fie restrictive.
> Redactarea acestora trebuie sã fie concisã, sistematizatã şi exprimarea se va face cu minimum de cuvinte.
> Sã prevadã modul de urmãrire a comportãrii în timp a lucrãrii.
> Sã prevadã mãsurile şi acţiunile de demontare, de demolare (inclusiv reintegrarea în mediul natural al deşeurilor), dupã expirarea perioadei de viaţã (postutilizarea).
2.2. Tipuri şi forme de caiete de sarcini
În funcţie de destinaţie caietele de sarcini pot fi:
> caiete de sarcini pentru execuţia lucrãrilor;
> caiete de sarcini pentru recepţii, teste, probe, verificãri şi puneri în funcţiune, urmãrirea comportãrii în timp a construcţiilor şi conţinutul cãrţii tehnice a construcţiei;
> caiete de sarcini pentru furnizori de materiale, utilaje, echipamente şi confecţii diverse.
În funcţie de domeniul la care se referã caietele de sarcini pot fi:
> caiete de sarcini speciale care se referã la lucrãri specifice şi care sunt elaborate independent pentru fiecare lucrare.
2.3. Conţinutul caietelor de sarcini
Dat fiind cã fiecare lucrare în construcţii are un anumit specific, caietele de sarcini sunt elaborate pentru fiecare lucrare, folosindu-se, dacã este posibil, pãrţi, secţiuni capitole etc, elaborate anterior, verificate şi adaptate la noile condiţii tehnice ale lucrãrii şi puse de acord cu prescripţiile tehnice în vigoare.
Astfel, conţinutul unui capitol de lucrãri din caietul de sarcini trebuie sã cuprindã:
> breviarele de calcul pentru dimensionarea elementelor de construcţii şi de instalaţii;
> nominalizarea planşelor care guverneazã lucrarea;
> proprietãţile fizice, chimice, de aspect, de calitate, toleranţe, probe, teste etc. pentru materialele componente ale lucrãrii, cu indicarea standardelor;
> dimensiunea, forma, aspectul şi descrierea execuţiei lucrãrii;
> ordinea de execuţie, probe, teste şi verificãri ale lucrãrii;
> standardele, normativele şi alte prescripţii care trebuie respectate la materiale, utilaje, confecţii, execuţie, montaj, probe, teste şi verificãri;
> condiţiile de recepţie, mãsurãtori, aspect, culori, toleranţe etc.

3. Listele cantitãţilor de lucrãri
Acest capitol va cuprinde toate elementele necesare în vederea cuantificãrii valorice şi a duratei de execuţie a lucrãrilor, şi anume:
> centralizatorul obiectelor,
> centralizatorul categoriilor de lucrãri, pe obiecte;
> listele cuprinzând cantitãţile de lucrãri pe capitole de lucrãri, aferente categoriilor de lucrãri, cu descrierea în detaliu a acestora;
> listele cuprinzând cantitãţile de utilaje şi echipamente tehnologice, inclusiv dotãrile (dupã caz);
> specificaţiile tehnice.

4. Graficul general de realizare a lucrãrii

B. Pãrţile desenate
Sunt documentele principale ale proiectului tehnic pe baza cãrora se elaboreazã pãrţile scrise ale proiectului şi care, de regulã, se compun din:

1. Planurile generale:
> planurile de amplasare a reperelor de nivelment şi planimetrice;
> planurile topografice principale;
> planurile de amplasare a forajelor, profilurilor geotehnice, inclusiv cu înscrierea în acestea a condiţiilor şi a recomandãrilor privind lucrãrile de pãmânt şi de fundare;
> planurile principale de amplasare a obiectelor, inclusiv cote de nivel, distanţe de amplasare, orientãri, coordonate, axe, repere de nivelment şi planimetrice, cotele +/-0,00, cotele trotuarelor, cotele şi distanţele principale de amplasare a drumurilor, trotuarelor, aleilor pietonale, platformelor etc;
> planurile principale privind sistematizarea pe verticalã a terenului, inclusiv înscrierea în acestea a volumelor de terasamente, sãpãturi-umpluturi, depozite de pãmânt, volumul pãmântului transportat (excedent şi deficit), lucrãrile privind stratul vegetal, precum şi precizãri privind utilajele şi echipamentele de lucru, completãri şi alte date şi elemente tehnice şi tehnologice;
> planurile principale privind construcţiile subterane - amplasarea lor, secţiuni, profiluri longitudinale, dimensiuni, cote de nivel, cofraj şi armare, ariile şi marca secţiunilor din oţel, marca betoanelor, protecţii şi izolaţii hidrofuge, protecţii împotriva agresivitãţii solului, a coroziunii etc;
> planurile de amplasare a reperelor fixe şi mobile de trasare.

2. Planşele principale ale obiectelor
Se recomandã ca fiecare obiect subteran sau suprateran sã aibã un numãr sau un cod şi o denumire proprii, iar planşele sã fie organizate într-un volum propriu, independent pentru fiecare obiect.
În cazul în care proiectul este voluminos planşele se vor organiza în volume şi sau broşuri pentru fiecare specialitate, distinct.

3. Arhitectura
Va cuprinde planşe privind arhitectura fiecãrui obiect, inclusiv cote, dimensiuni, tolerante, dintre care:
> planul individual de amplasare;
> planurile de arhitecturã ale nivelurilor subterane şi supraterane, ale teraselor, acoperişurilor etc, inclusiv cote, dimensiuni, suprafeţe, funcţiuni tehnologice, cu precizãri privind materialele, confecţiile etc;
> secţiuni, faţade, detalii importante, cotate etc;
> tablouri de prefabricate, confecţii;
> tablouri de tâmplarii şi tablouri de finisaje interioare şi exterioare.
Planşele vor conţine cote, dimensiuni, distanţe, funcţiuni, arii, precizãri privind finisajele şi calitatea acestora etc.

4. Structura
Va cuprinde planşele privind alcãtuirea şi execuţia structurii de rezistenţã, pentru fiecare obiect, şi anume:
> planurile infrastructurii şi secţiunile caracteristice cotate;
> planurile suprastructurii şi secţiunile caracteristice cotate;
> descrierea soluţiilor constructive, descrierea ordinii tehnologice de execuţie şi montaj, recomandãri privind transportul, manipularea, depozitarea şi montajul, care se vor înscrie pe planşele principale.

5. Instalaţiile
Vor cuprinde planşele privind execuţia instalaţiilor fiecãrui obiect, inclusiv cote, dimensiuni, toleranţe etc, şi anume:
> planurile principale de amplasare a utilajelor;
> scheme principale ale instalaţiilor;
> secţiuni, vederi, detalii
Planşele vor conţine cote, dimensiuni, calitãţile materialelor, verificãrile şi probele necesare, izolaţii termice, acustice, protecţii anticorosive şi parametrii principali ai instalaţiilor.

6. Dotãri şi instalaţii tehnologice
Vor cuprinde planurile de tehnologie şi montaj, secţiuni, vederi, detalii, inclusiv cote, dimensiuni, toleranţe, detalii montaj etc, şi anume:
> desenele de ansamblu;
> schemele tehnologice ale fluxului tehnologic;
> schemele cinematice, cu indicarea principalilor parametri;
> schemele instalaţiilor hidraulice, pneumatice, electrice, de automatizare, comunicaţii, reţele de combustibil, apã, iluminat etc, ale instalaţiilor tehnologice;
> planurile de montaj, geometrii, dimensiuni de amplasare, prestaţii, sarcini etc, inclusiv schemele tehnologice de montaj;
> diagramele, nomogramele, calculele inginereşti, tehnologice şi de montaj, inclusiv materialul grafic necesar punerii în funcţiune şi exploatãrii;
> listele cu utilajele şi echipamentele din componenţa planurilor tehnologice, inclusiv parametrii, performanţele şi caracteristicile.
7. Dotãri de mobilier, inventar gospodãresc, pazã contra incendiilor, protecţia muncii etc:
> planurile de amplasare şi montaj, inclusiv cote, dimensiuni, secţiuni, vederi, tablouri de dotãri etc;
> listele cu dotãri, inclusiv parametrii, performanţele şi caracteristicile acestora.


ANEXA 4

CONTRACT DE FURNIZARE DE SERVICII
nr....... din .............

1. Pãrţi Contractante
Autoritatea Contractantã MINISTERUL INTEGRĂRII EUROPENE, cu sediul în Str. Apolodor nr. 17, sector 5, Bucureşti, telefon fax 301.14.14/ 336.85.93, cont în lei RO95TREZ70023510170XXXXX, deschis la Trezoreria Municipiului Bucureşti, reprezentatã prin Ministrul Integrãrii Europene Anca Daniela BOAGIU, în calitate de achizitor.
Şi
.......... cu sediul în ........., telefon ........., fax ........., înregistratã la Registrul Comerţului ............, Cod Unic de Înregistrare nr. ......., cont nr. ........... deschis la ........., reprezentatã legal prin ......, în de calitate de prestator.

2. Obiectul şi preţul contractului
2.1. - Prestatorul se obligã sã elaboreze şi sã furnizeze documentaţia de proiectare aferentã obiectivelor fiecãrui proiect în conformitate cu activitãţile prevãzute pentru Faza I şi Faza II din Caietul de Sarcini şi cu obligaţiile asumate prin prezentul contract.
2.2. - Achizitorul se obligã sã plãteascã Prestatorului preţul convenit pentru îndeplinirea contractului.
2.3. - Preţul convenit pentru îndeplinirea contractului, plãtibil Prestatorului de cãtre achizitor conform graficului de plãti, este de ............. lei (RON), din care T.V.A ....... lei (RON).

3. Durata contractului
3.1. - Prestatorul se obligã sã furnizeze serviciile, astfel cum este prevãzut în graficul de livrare, în decurs de 5 luni de la data intrãrii în vigoare a contractului.

4. Aplicabilitate
4.1. - Contractul intrã în vigoare la constituirea scrisorii de garanţie bancarã de bunã execuţie.
5. Documentele contractului
5.1. - Documentele contractului sunt:
a) propunerea tehnicã şi propunerea financiarã;
b) graficul de livrare;
c) Caietul de sarcini;
d) acte adiţionale, dacã existã;
e) scrisoarea de garanţie bancarã pentru bunã execuţie;
f) scrisoarea de garanţie pentru plata avansului;
g) alte anexe la contract.

6. Standarde
6.1. - Serviciile furnizate în baza contractului vor respecta standardele prezentate de cãtre furnizor în propunerea sa tehnicã.

7. Caracterul confidenţial al contractului
7.1. - (1) O parte contractantã nu are dreptul, fãrã acordul scris al celeilalte pãrţi:
a) de a face cunoscut contractul sau orice prevedere a acestuia unei terţe pãrţi, în afara acelor persoane implicate în îndeplinirea contractului;
b) de a utiliza informaţiile şi documentele obţinute sau la care are acces în perioada de derulare a contractului, în alt scop decât acela de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale.
(2) Dezvãluirea oricãrei informaţii faţã de persoanele implicate în îndeplinirea contractului se va face confidenţial şi se va extinde numai asupra acelor informaţii necesare în vederea îndeplinirii contractului.
7.2. - O parte contractantã va fi exoneratã de rãspunderea pentru dezvãluirea de informaţii referitoare la contract dacã:
a) informaţia era cunoscutã pãrţii contractante înainte ca ea sã fi fost primitã de la cealaltã parte contractantã; sau
b) informaţia a fost dezvãluitã dupã ce a fost obţinut acordul scris al celeilalte pãrţi contractante pentru asemenea dezvãluire; sau
c) partea contractantã a fost obligatã în mod legal sã dezvãluie informaţia.

8. Drepturi de proprietate intelectualã
8.1. - Prestatorul are obligaţia de a despãgubi achizitorul împotriva oricãror:
a) reclamaţii şi acţiuni în justiţie, ce rezultã din încãlcarea unor drepturi de proprietate intelectualã (brevete, nume, mãrci înregistrate etc. şi
b) daune-interese, costuri, taxe şi cheltuieli de orice naturã, aferente, cu excepţia situaţiei în care o astfel de încãlcare rezultã din respectarea Caietului de sarcini întocmit de cãtre achizitor.

9. Garanţia de platã a avansului
9.1. - (1) Prestatorul are obligaţia de a constitui garanţia de platã a avansului în termen de maxim 10 zile de la data semnãrii contractului.
(2) Garanţia de platã a avansului se constituie prin scrisoare bancarã.
(3) Achizitorul are obligaţia de a efectua plata avansului numai dupã ce Prestatorul a fãcut dovada constituirii garanţiei bancare de platã a avansului.
9.2. - Cuantumul garanţiei de platã a avansului este de 30% din valoarea contractului.

10. Garanţia de bunã execuţie a contractului
10.1. - (1) Prestatorul are obligaţia de a constitui garanţia de bunã execuţie a contractului în termen de maxim 10 zile de la data semnãrii contractului.
(2) Garanţia de bunã execuţie a contractului se constituie prin scrisoare bancarã de garanţie de bunã execuţie.
(3) Achizitorul are obligaţia de a elibera garanţia pentru participare şi de a emite ordinul de începere a contractului numai dupã ce Prestatorul a fãcut dovada constituirii garanţiei de bunã execuţie.
10.2. - (1) Cuantumul garanţiei de bunã execuţie a contractului este de 5% din valoarea contractului de furnizare, respectiv .......... RON.
(2) Scrisoarea de garanţie de bunã execuţie va fi valabilã pe o perioadã de minim 3 ani.
10.3. Achizitorul are dreptul de a emite pretenţii asupra garanţiei de bunã execuţie, în limita prejudiciului creat, dacã Prestatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin prezentul contract. Anterior emiterii unei pretenţii asupra garanţiei de bunã execuţie achizitorul are obligaţia de a notifica acest lucru Prestatorului, precizând totodatã obligaţiile care nu au fost respectate.
10.4. Achizitorul va elibera scrisoarea de garanţie bancarã de bunã execuţie în termen de maxim 30 de zile de la expirarea perioadei de valabilitate a acesteia, pe baza solicitãrii Prestatorului.

11. Servicii
11.1. - Prestatorul are obligaţia de a presta serviciile aferente furnizãrii documentaţiei conform caietului de sarcini, fãrã a modifica preţul contractului.
11.2. Dupã predarea documentaţiei, prestatorul va avea obligaţia de a rãspunde tuturor solicitãrilor fãcute în baza <>Legii nr. 10/1995 , pe o duratã de 5 ani de la data terminãrii contractului fãrã a pretinde costuri suplimentare.

12. Raportãri şi termene de depunere
12.1. Pe parcursul perioadei de implementare. Prestatorul are obligaţia de a prezenta Achizitorului Rapoarte obligatorii dupã cum urmeazã:
a) Raportul asupra analizei Studiului de Fezabilitate pentru fiecare proiect în parte, inclusiv revizuirea sau completarea analizei cost-beneficiu, va fi depus la MIE dupã prima lunã de la semnarea contractului, în termen de maxim 5 zile.
b) Raportul asupra realizãrii Proiectului Tehnic şi a detaliilor de execuţie pentru fiecare proiect în parte, va fi depus la MIE, la finalul lunii a treia, în termen de maxim 5 zile.
c) Raportul Final aprobat de beneficiar pentru fiecare proiect al lotului va conţine explicaţii asupra tuturor serviciilor executate în cadrul proiectului şi va fi depus la MIE, în termen de 14 zile de la finalizarea acestuia.
12.2. Nerespectarea obligaţiilor de la pct. 12.1. atrage dupã sine dreptul Achizitorului de a nu plãti preţul stabilit în contract.

13. Documente şi modalitãţi de platã
13.1. Platã avans, reprezentând 30% din valoarea contractului se va înainta Prestatorului pe baza urmãtoarelor documente:
a) garanţie bancarã pentru întreaga valoare a avansului, valabilã pe durata derulãrii contractului, la care se adaugã 30 de zile dupã data finalizãrii acestuia;
b) cerere de platã din partea Prestatorului, în care se va menţiona denumirea proiectului şi lotul din care face parte;
c) identificarea financiarã;
d) factura fiscalã;
e) raportul asupra analizei Studiului de Fezabilitate pentru fiecare proiect în parte, aprobat de beneficiarul proiectului şi avizat de Achizitor.
13.2. Avansul plãtit Prestatorului se va folosi numai în scopul realizãrii proiectului.
13.3. Platã tranşe intermediare
Plata tranşelor intermediare poate fi solicitatã, separat pentru fiecare proiect din componenţa lotului, pe mãsura derulãrii contractului, în baza urmãtoarelor documente:
a) cererea de platã din partea Prestatorului, în care se va menţiona denumirea proiectului şi lotul din care face parte;
b) factura fiscalã;
c) sumar al lucrãrilor executate, defalcate pe proiecte;
d) raportul final pentru fiecare proiect al lotului, aprobat de beneficiarul proiectului şi avizat de Achizitor.
13.4. Platã tranşã finalã
Tranşa finalã se va achita în termen de maxim 28 de zile de la primirea avizului favorabil al Autoritãţii Contractante pe baza raportului final aprobat de beneficiarul proiectului.
Documentele necesare plaţii tranşei finale sunt:
a) cererea de platã din partea Prestatorului, în care se va menţiona denumirea proiectului şi lotul din care face parte;
b) factura fiscalã;
c) sumar al lucrãrilor executate, defalcate pe proiecte;
d) raportul final pentru fiecare proiect al lotului, aprobat de beneficiarul proiectului şi avizat de Achizitor;
e) proces verbal de predare-primire a documentaţiei semnat de MIE (Achizitor) -Studiul de Fezabilitate şi Proiectul Tehnic, conform cerinţelor din Caietul de Sarcini.
Tranşa finalã poate fi solicitatã şi pe întreaga valoare a lotului, dacã nu a fost solicitatã plata avansului sau plata unor tranşe intermediare.
13.5. În situaţia existenţei unor modificãri în devizul de lucrãri prezentat de cãtre Prestator la momentul semnãrii contractului. Achizitorul va trebui notificat în termen de maxim 10 zile de la data apariţiei situaţiei care necesitã efectuarea acestor modificãri sub sancţiunea neacceptãrii la platã a acestora. Ulterior notificãrii, pãrţile vor stabili dacã aceste modificãri vor face obiectul unui act adiţional de modificare a contractului.
13.6. Achizitorul poate suspenda termenul de platã atunci când la verificarea Raportului Final se constatã faptul cã existã diferenţe între devizul de cheltuieli prezentat la sfârşitul contractului şi cel întocmit de cãtre Prestator la momentul întocmirii şi prezentãrii ofertei.

14. Actualizarea preţului contractului
14.1. - Pentru serviciile prestate plãţile datorate de achizitor Prestatorului sunt cele declarate în propunerea financiarã, anexã la contract.
14.2. - Preţul contractului nu se actualizeazã.

15. Amendamente
15.1. - Pãrţile contractante au dreptul, pe durata îndeplinirii contractului, de a conveni modificarea clauzelor contractului, prin act adiţional.

16. Subcontractanti
16.1. - (1) Prestatorul are obligaţia de a prezenta împreunã cu Raportul asupra analizei Studiului de Fezabilitate contractele încheiate cu subcontractantii desemnaţi.
(2) Lista cuprinzând subcontractantii, cu datele de recunoaştere a acestora, cât şi contractele încheiate cu aceştia se constituie anexe la contract.
16.2. - (1) Prestatorul este pe deplin rãspunzãtor faţã de Achizitor de modul în care îndeplineşte contractul.
(2) Subcontractantul este pe deplin rãspunzãtor faţã de prestator de modul în care îşi îndeplineşte partea sa din contract.
(3) Prestatorul are dreptul de a pretinde daune-interese subcontractanţilor dacã aceştia nu îşi îndeplinesc partea lor din contract.
16.3. - Prestatorul poate schimba oricare subcontractant numai dacã acesta nu şi-a îndeplinit partea sa din contract. Schimbarea subcontractantului nu va schimba preţul contractului şi va fi notificatã achizitorului.

17. Întârzieri în îndeplinirea contractului
17.1. - Prestatorul are obligaţia de a îndeplini contractul de furnizare în perioada perioadele înscrise în graficul de livrare.
17.2. - Dacã pe parcursul îndeplinirii contractului Prestatorul nu respectã graficul de livrare sau de prestare a serviciilor, acesta are obligaţia de a notifica, în timp util, achizitorului; modificarea datei perioadelor de furnizare asumate în graficul de livrare se face cu acordul pãrţilor, prin act adiţional.
17.3. - Cu excepţia prevederilor clauzei 21 şi în afara cazului în care achizitorul este de acord cu o prelungire conform clauzei 17.2, o întârziere în îndeplinirea contractului dã dreptul achizitorului de a solicita penalitãţi Prestatorului, potrivit prevederilor clauzei 18.

18. Penalitãţi, daune-interese
18.1. - In cazul în care Prestatorul nu reuşeşte sã îşi îndeplineascã obligaţiile asumate prin contract, la termenele stabilite. Achizitorul are dreptul de a aplica penalitãţi de 0,5% din valoarea contractului pentru fiecare zi de întârziere.

19. Rezilierea contractului
19.1. - Nerespectarea obligaţiilor asumate prin prezentul contract de cãtre una dintre pãrţi dã dreptul pãrţii lezate de a cere rezilierea contractului de furnizare şi de a pretinde plata de daune-interese.
19.2. - Achizitorul îşi rezervã dreptul de a denunţa unilateral contractul de furnizare, în cel mult 10 de zile de la apariţia unor circumstanţe care nu au putut fi prevãzute la data încheierii contractului şi care conduc la modificarea clauzelor contractuale în aşa mãsurã încât îndeplinirea contractului respectiv ar fi contrarã interesului public.
19.3. - În cazul prevãzut la clauza 19.2 Prestatorul are dreptul de a pretinde numai plata corespunzãtoare pentru partea din contract îndeplinitã pânã la data denunţãrii unilaterale a contractului.
19.4 - Prezentul contract înceteazã de plin drept, fãrã a mai fi necesarã intervenţia unei instanţe judecãtoreşti în cazul în care una dintre pãrţi:
- este declaratã în stare de incapacitate de plãţi sau a fost declanşatã procedura de lichidare;
- cesioneazã drepturile şi obligaţiile sale prevãzute în prezentul contract fãrã acordul celeilalte pãrţi;
- primeşte o notificare (argumentate prin motive întemeiate) prin care i se aduce la cunoştinţã faptul cã nu şi-a executat sau îşi executã în mod necorespunzãtor obligaţiile care îi revin.
19.5. - În cazul prevãzut la pct. 19.4 Prestatorul are dreptul de a pretinde numai plata corespunzãtoare pentru partea din contract îndeplinitã pânã la data încetãrii de plin drept a contractului.

20. Cesiunea
20.1. - Prestatorul are obligaţia de a nu transfera total sau parţial, în nici o situaţie, obligaţiile sale asumate prin contract.

21. Forţa majorã
21.1. - Forţa majorã este constatatã de o autoritate competentã.
21.2. - Forţa majorã exonereazã pãrţile contractante de îndeplinirea obligaţiilor asumate prin prezentul contract, pe toatã perioada în care aceasta acţioneazã.
21.3. - Îndeplinirea contractului va fi suspendatã în perioada de acţiune a forţei majore, dar fãrã a prejudicia drepturile ce li se cuveneau pãrţilor pânã la apariţia acesteia.
21.4. - Partea contractantã care invocã forţa majorã are obligaţia de a notifica celeilalte pãrţi, imediat şi în mod complet, producerea acesteia şi de a lua orice mãsuri care îi stau la dispoziţie în vederea limitãrii consecinţelor.
21.5. - Dacã forţa majorã acţioneazã sau se estimeazã cã va acţiona o perioadã mai mare de 15 zile, fiecare parte va avea dreptul sã notifice celeilalte pãrţi încetarea de plin drept a prezentului contract, fãrã ca vreuna dintre pãrţi sã poatã pretinde celeilalte daune-interese.

22. Soluţionarea litigiilor
22.1. - Achizitorul şi Prestatorul vor face toate eforturile pentru a rezolva pe cale amiabilã, prin tratative directe, orice neînţelegere sau disputã care se poate ivi între ei în cadrul sau în legãturã cu îndeplinirea contractului.
22.2. - Dacã dupã 10 zile de la începerea tratativelor directe achizitorul şi Prestatorul nu reuşesc sã rezolve în mod amiabil o divergenţã contractualã, fiecare poate solicita ca disputa sã se soluţioneze de cãtre instanţele judecãtoreşti din România.

23. Limba care guverneazã contractul
23.1. - Limba care guverneazã contractul este limba românã.

24. Comunicãri
24.1. - (1) Orice comunicare între pãrţi, referitoare la îndeplinirea prezentului contract, trebuie sã fie transmisã în scris.
(2) Orice document scris trebuie înregistrat atât în momentul transmiterii, cât şi în momentul primirii.
24.2. - Comunicãrile dintre pãrţi se pot face şi prin telefon, telegramã, telex, fax sau e-mail, cu condiţia confirmãrii în scris a primirii comunicãrii.

25. Legea aplicabilã contractului
25.1. - Contractul va fi interpretat conform legilor din România.

26. Dispoziţii finale
26.1. Prezentul contract, împreunã cu anexele sale care fac parte integrantã din cuprinsul sãu, reprezintã voinţa pãrţilor şi înlãturã orice înţelegere verbalã dintre acestea, anterior şi ulterior încheierii lui.
26.2. Prezentul contract a fost semnat în 2 exemplare originale fiecare cu aceeaşi forţã probantã.

Achizitor,
(semnãtura autorizatã) L.S.

Prestator,
(semnãtura autorizatã) L.S.



ANEXA 5

IDENTIFICARE FINANCIARA


╔═════════════════════════════════════════════════════════════════════════════╗
║ ║
║ TITULARUL CONTULUI ║
║ ║
║ ║
║ NUME ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ ADRESA └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ ║
║ LOCALITATE/JUDET ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ COD POŞTAL ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ └─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ PERSOANE DE CONTACT ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ TELEFON ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ FAX ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ COD FISCAL ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ ║
╚═════════════════════════════════════════════════════════════════════════════╝

╔═════════════════════════════════════════════════════════════════════════════╗
║ ║
║ BANCA ║
║ ║
║ NUME ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ ADRESA ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ LOCALITATE/JUDET ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ COD POSTAL ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ ║
║ NUMĂR CONT ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ MONEDA DE SCHIMB ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ COD BIC┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ ║
╚═════════════════════════════════════════════════════════════════════════════╝

╔═════════════════════════════════════════════════════════════════════════════╗
║ ║
║ BENEFICIARUL ║
║ (numai daca este diferit de titularul contului) ║
║ ║
║ NUME ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ ADRESA ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ LOCALITATE/JUDET ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ COD POŞTAL ║
║ ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ║
║ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ ║
║ ║
║ ║
║ ║
╚═════════════════════════════════════════════════════════════════════════════╝

OBSERVAŢII: ___________________________________________________
___________________________________________________

DATA: _____________

SEMNĂTURA BENEFICIAR __________________




ANEXA 6

Cerere de platã pentru contractul de furnizare de servicii


Data cererii de platã .................
In atenţia
Ministerului Integrãrii Europene
Numãrul de referinţã pentru Contractul de furnizare de
servicii: ..........................................................
Titlul Contractului de furnizare de servicii: ......................
Numele şi adresa Beneficiarului: ...................................
Cererea de platã numãrul: ..........................................
Perioada acoperitã de cererea de platã: ............................

Domnule Doamnã,
Subsemnatul a, ...... (nume), solicit prin prezenta plata avansului/
intermediarã/finalã*1 în cadrul contractului menţionat mai sus.
Suma cerutã este urmãtoarea: ....................................

S-au anexat urmãtoarele documente suport:
- raportul final
- identificarea financiarã;
- factura fiscalã;
- sumar al lucrãrilor executate, defalcate pe proiecte;
- raportul final pentru fiecare proiect al lotului, avizat de
beneficiarul proiectului;
- proces verbal de predare-primire a documentaţiei semnat de M.I.E.-
(Achizitor) -Studiul de Fezabilitate şi Proiectul Tehnic, conform
cerinţelor din Caietul de Sarcini.

Plata trebuie fãcutã în urmãtorul cont bancar: ......................

Cu stimã,
semnãtura
_________
*1) Se va selecta opţiunea aplicabilã



ANEXA 7

Model de raport asupra analizei Studiului de Fezabilitate



Aprob, Avizat,
Denumire beneficiar Denumire Autoritate Contractantã
(semnãtura autorizatã) (semnãtura autorizatã)
L.S. L.S.

1. Scurtã descriere a activitãţilor în perioada de raportare
2. Prezentarea analizei Studiului de Fezabilitate şi documentele
suport pentru fiecare proiect în parte

Titlul proiectului

Beneficiar

Documentele proiectului
(de exemplu):

■ Aviz mediu - valabil
- de actualizat

■ Studiu de trafic - complet
- de completat/date lipsã

■ Studiu de piaţã - complet
- de completat/date lipsã

etc.)

3. Probleme identificate şi soluţii propuse
4. Planificarea activitãţilor de actualizare a Studiului de
fezabilitate (dacã este cazul)
5. Grafic de livrare a Studiului de Fezabilitate pentru fiecare
proiect în parte
6. Grafic propus de elaborare a Proiectului Tehnic pentru fiecare
proiect

Întocmit.
Denumire Prestator
(semnãtura autorizatã) L.S.



ANEXA 8



Model de raport final
(se va elabora pentru fiecare proiect în parte)


Aprob, Avizat,
Denumire beneficiar Denumire Autoritate Contractantã
(semnãtura autorizatã) (semnãtura autorizatã)
L.S. L.S.

1. Prezentarea activitãţilor desfãşurate în cadrul fiecãrei faze
2. Raport asupra realizãrii actualizãrii Studiului de Fezabilitate
(inclusiv probleme întâmpinate, soluţii propuse, recomandãri)
3. Raport asupra elaborãrii Proiectului Tehnic (inclusiv probleme
întâmpinate, soluţii propuse, recomandãri)
4. Resurse financiare alocate
5. Sumarul lucrãrilor executate

Întocmit.
Denumire Prestator
(semnãtura autorizatã)
L.S.



ANEXA 9


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│SUMARUL LUCRĂRILOR EXECUTATE Cerere de platã nr. ┌───────────┐ │
│ └───────────┘ │
│ Perioada pentru ┌───────────┐ │
│ care se solicitã └───────────┘ │
│ plata: │
├─┬──────────┬────────┬──────────┬──────────┬──────────┬───────────────────────┤
│1│ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
├─┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────────────────┤
│N│Descrierea│Buget │Descrierea│Buget │ Suma │ Diferenta de │
│r│activita- │initial/│activita- │revizuit/ │solicitata│ incasat cf. │
│ │tilor (cf.│activi- │tilor │activitati│ prin │ Contractului │
│c│Ofertei) │tati │revizuite │ │Cererea de│ │
│r│ │ │ │ │ plata │ │
│t│ │ │ │ │ │ │
├─┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──────────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────────────────┤
│ │ │Total │ │Total │Total │Total │
├─┴──────────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────────────────┤
│Reprezen- │Nume: │ │Semnatura:│ │Data: │
│tantul legal│ │ │ │ │ │
│al Prestato-│ │ │ │ │ │
│rului │ │ │ │ │ │
├────────────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────────────────┤
│Aprobat de │Nume: │ │Semnatura:│ │Data: │
│Bebeficiarul│ │ │ │ │ │
│proiectului │ │ │ │ │ │
├────────────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────────────────┤
│Avizat de │Nume: │ │Semnatura:│ │Data: │
│Autoritatea │ │ │ │ │ │
│Contractanta│ │ │ │ │ │
└────────────┴────────┴──────────┴──────────┴──────────┴───────────────────────┘



___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016