Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 774 din 18 septembrie 2023  privind modificarea şi completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative pentru anii 2022 şi 2023, aprobate prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 180/2022     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 774 din 18 septembrie 2023 privind modificarea şi completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative pentru anii 2022 şi 2023, aprobate prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 180/2022

EMITENT: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 866 din 26 septembrie 2023
    Văzând Referatul de aprobare nr. DG 3.776 din 18.09.2023 al directorului general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate,
    având în vedere prevederile art. 51 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul art. 291 alin. (2) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 972/2006, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate emite următorul ordin:
    ART. I
    Normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative pentru anii 2022 şi 2023, aprobate prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 180/2022, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 318 şi 318 bis din 31 martie 2022, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La capitolul I articolul 3 alineatul (4), după litera d) se introduce o nouă literă, lit. e), cu următorul cuprins:
    "e) furnizori de servicii conexe actului medical pentru persoane cu tulburări din spectrul autist potrivit art. 3 alin. (4) din Legea nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist, cu modificările şi completările ulterioare."

    2. La capitolul I articolul 4 alineatul (2), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) asigurarea serviciilor de dozare a hemoglobinei glicozilate, investigaţiilor PET-CT, serviciilor prin tratament Gamma-Knife, serviciilor de diagnostic şi de monitorizare a afecţiunilor hematologice maligne prin imunofenotipare, examen citogenetic şi FISH şi examen de biologie moleculară, serviciilor de diagnosticare genetică a tumorilor solide maligne, serviciilor de testare genetică, precum şi a serviciilor de radioterapie."

    3. La capitolul I articolul 4 alineatul (2), după litera c) se introduce o nouă literă, lit. d), cu următorul cuprins:
    "d) asigurarea serviciilor conexe actului medical persoanelor cu tulburări din spectrul autist, denumite în continuare servicii conexe."

    4. La capitolul I articolul 6, alineatele (3), (4) şi (7) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Casele de asigurări de sănătate pot stabili şi alte termene de contractare, în funcţie de necesarul de servicii medicale, servicii conexe, de medicamente, materiale sanitare specifice, dispozitive medicale şi altele asemenea acordate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, în limita fondurilor aprobate fiecărui program/subprogram de sănătate.
(4) Modelele de contracte pentru derularea programelor naţionale de sănătate curative încheiate între casele de asigurări de sănătate şi unităţile de specialitate care derulează programe naţionale de sănătate curative sunt prevăzute în anexele nr. 1, 2, 3, 4, 5 şi 5^1 la prezentele norme.
    .................................................................................................
(7) Cheltuielile realizate în luna decembrie a anului precedent, peste limita maximă în cadrul căreia s-au încheiat angajamente legale, şi nedecontate pentru medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi altele asemenea utilizate în programele naţionale de sănătate curative în tratamentul ambulatoriu, eliberate prin farmaciile cu circuit deschis, precum şi pentru serviciile medicale şi serviciile conexe, pentru care documentele justificative nu au fost înregistrate pe cheltuiala anului precedent, sunt considerate angajamente legale ale anului în curs şi se înregistrează atât la plăţi, cât şi la cheltuieli în anul curent din creditele bugetare aprobate."

    5. La capitolul I articolul 11, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Contractele care se vor încheia între casele de asigurări de sănătate şi furnizorii prin care se derulează Programul naţional de diabet zaharat [dozarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c)], respectiv Programul naţional de PET-CT, Subprogramul de diagnostic şi de monitorizare a afecţiunilor hematologice maligne prin imunofenotipare, examen citogenetic şi FISH şi examen de biologie moleculară, Subprogramul de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne şi Subprogramul naţional de testare genetică se realizează după modelul de contract prevăzut în anexa nr. 3."

    6. La capitolul I articolul 11, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (5^1), cu următorul cuprins:
    "(5^1) Contractele care se vor încheia între casele de asigurări de sănătate şi furnizorii de servicii conexe prin care se derulează Subprogramul naţional de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist din cadrul Programului naţional de sănătate mintală se realizează după modelul de contract prevăzut în anexa nr. 5^1."

    7. La capitolul I, articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 12
    Contractele încheiate între casele de asigurări de sănătate şi unităţile de specialitate care efectuează servicii de dializă se realizează în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie în Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică. În situaţia în care o unitate sanitară este inclusă în program pe parcursul derulării acestuia, contractul cu casa de asigurări de sănătate se poate încheia prin preluarea bolnavilor existenţi în program de la alte unităţi sanitare sau, după caz, prin includerea în program a unor bolnavi noi."

    8. La capitolul I, articolul 15 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 15
    Decontarea medicamentelor, materialelor sanitare specifice, dispozitivelor medicale şi altele asemenea, serviciilor prin tratament Gamma Knife, serviciilor de diagnostic şi de monitorizare a afecţiunilor hematologice maligne prin imunofenotipare, examen citogenetic şi FISH şi examen de biologie moleculară, serviciilor de diagnosticare genetică a tumorilor solide maligne, serviciilor de testare genetică, investigaţiilor PET-CT, dozarea hemoglobinei glicozilate, serviciilor de radioterapie, serviciilor conexe, precum şi a serviciilor de dializă, în cadrul programelor naţionale de sănătate curative derulate de unităţile de specialitate aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate, se realizează lunar din fondurile aprobate cu această destinaţie."

    9. La capitolul I articolul 17, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Serviciile medicale, respectiv serviciile medicale prin tratament Gamma Knife, serviciile medicale de diagnostic şi de monitorizare a afecţiunilor hematologice maligne prin imunofenotipare, examen citogenetic şi FISH şi examen de biologie moleculară, serviciile medicale de diagnosticare genetică a tumorilor solide maligne, serviciile de testare genetică, serviciile medicale paraclinice, serviciile de radioterapie, serviciile de dializă şi serviciile conexe, inclusiv prescrierea şi eliberarea medicamentelor, materialelor sanitare, dispozitivelor medicale şi altora `asemenea în cadrul unităţilor de specialitate care implementează programe naţionale de sănătate curative validate şi decontate din bugetul alocat cu această destinaţie, se pot acorda concomitent cu furnizarea altor servicii medicale incluse în pachetul de servicii medicale de bază în asistenţa medicală spitalicească."

    10. La capitolul I articolul 17, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Serviciile de radioterapie efectuate bolnavilor aflaţi în regim de spitalizare continuă se decontează unităţilor de specialitate care implementează Subprogramul de radioterapie al bolnavilor cu afecţiuni oncologice, cu excepţia serviciilor efectuate bolnavilor aflaţi în regim de spitalizare continuă pe secţia/compartimentul de radioterapie."

    11. La capitolul I, articolul 22 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 22
    (1) Prevederile privind acordarea serviciilor medicale, serviciilor conexe, medicamentelor, materialelor sanitare specifice şi dispozitivelor medicale prin utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate de către furnizorii de servicii medicale, servicii conexe, medicamente, materiale sanitare specifice şi dispozitive medicale nu sunt aplicabile situaţiilor în care asiguraţii execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv, precum şi în care aceştia se află în executarea măsurilor prevăzute la art. 109 şi 110 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Pentru persoanele cu tulburări psihice prevăzute de Legea sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002, republicată, cu completările ulterioare, care au desemnat un reprezentant legal de către autorităţile competente potrivit legislaţiei în vigoare, acordarea de către furnizori a serviciilor medicale, serviciilor conexe, după caz, se face prin utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate al reprezentantului legal sau a cărţii de identitate/ buletinului de identitate/paşaportului, dacă reprezentantul legal nu poate prezenta cardul. Reprezentantul legal al persoanei cu tulburări psihice care însoţeşte persoana cu tulburări psihice la furnizorii de servicii medicale, servicii conexe, după caz, prezintă obligatoriu documentul prin care a fost desemnat reprezentant legal, în vederea înregistrării de către furnizori a acestui document în evidenţele proprii."

    12. La capitolul III articolul 26, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 26
    (1) Casele de asigurări de sănătate decontează contravaloarea serviciilor medicale, serviciilor conexe, medicamentelor, materialelor sanitare specifice, dispozitivelor medicale şi altora asemenea, acordate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, conform contractelor încheiate cu furnizorii."

    13. La capitolul III articolul 27, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Includerea bolnavilor noi în program se realizează cu încadrarea în bugetul aprobat pentru Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică."

    14. La capitolul III articolul 28, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Pentru serviciile prin tratament Gamma Knife, serviciile de diagnostic şi de monitorizare a afecţiunilor hematologice maligne prin imunofenotipare, examen citogenetic şi FISH şi examen de biologie moleculară, serviciile medicale de diagnosticare genetică a tumorilor solide maligne, serviciile de testare genetică, serviciile de dozare a hemoglobinei glicozilate şi investigaţiile PET-CT, serviciile de dializă, serviciile conexe, respectiv serviciile de radioterapie, unităţile de specialitate depun la casele de asigurări de sănătate factura/facturile, indicatorii specifici realizaţi în luna anterioară, documentele justificative cu privire la serviciile efectuate, care cuprind datele de identificare şi diagnosticul bolnavului, biletul de trimitere, referatul de solicitare al serviciilor de diagnostic şi de monitorizare a afecţiunilor hematologice maligne prin imunofenotipare, examen citogenetic şi FISH şi examen de biologie moleculară, serviciilor medicale de diagnosticare genetică a tumorilor solide maligne, serviciilor de testare genetică*), declaraţia de servicii lunare (centralizator şi desfăşurător), după caz.
    *) Modelul referatului de solicitare a serviciilor de diagnostic şi de monitorizare a afecţiunilor hematologice maligne prin imunofenotipare, examen citogenetic şi FISH şi examen de biologie moleculară, serviciilor medicale de diagnosticare genetică a tumorilor solide maligne şi al serviciilor de testare genetică este prevăzut în anexele nr. 9, 10 şi 10^1."

    15. La capitolul III, articolul 29 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 29
    Casele de asigurări de sănătate vor analiza şi vor valida, în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la primire, situaţiile prezentate de unităţile sanitare şi gradul de utilizare a fondurilor puse la dispoziţie anterior, precum şi stocurile cantitativ-valorice şi vor deconta lunar, în limita sumei prevăzute în contract şi a fondurilor disponibile cu această destinaţie, în ordine cronologică, în termen de până la 60 de zile calendaristice de la data depunerii facturii, contravaloarea facturilor aferente cererilor justificative pentru medicamentele şi/sau materialele sanitare specifice programelor/ subprogramelor naţionale de sănătate curative, cu excepţia serviciilor medicale şi serviciilor conexe, pentru care decontarea se face în termen de 30 de zile de la data depunerii facturii."

    16. La capitolul III articolul 32, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 32
    (1) În cadrul Subprogramului de diagnostic şi de monitorizare a afecţiunilor hematologice maligne prin imunofenotipare, examen citogenetic şi FISH şi examen de biologie moleculară, Subprogramului de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne şi al Subprogramului naţional de testare genetică, pentru probele pentru investigaţiile paraclinice decontate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative care nu se recoltează la furnizorii de servicii medicale nominalizaţi în normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative, dar sunt transmise la aceştia, însoţite de referatul de solicitare al cărui model este prevăzut în normele tehnice, nu este necesară prezentarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate. Decontarea acestor servicii se realizează furnizorilor de servicii medicale nominalizaţi în normele tehnice care le-au efectuat, fără a fi necesară prezentarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate."

    17. La capitolul V, articolul 37 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 37
    Pentru derularea programelor naţionale de sănătate curative în cadrul cărora se asigură medicamente, materiale sanitare specifice, dispozitive medicale şi altele asemenea, servicii prin tratament Gamma Knife, de diagnostic şi de monitorizare a afecţiunilor hematologice maligne prin imunofenotipare, examen citogenetic şi FISH şi examen de biologie moleculară, servicii medicale de diagnosticare genetică a tumorilor solide maligne, servicii de testare genetică, servicii medicale paraclinice, casele de asigurări de sănătate încheie contracte pentru derularea programelor naţionale de sănătate curative cu unităţile de specialitate prevăzute la art. 3 alin. (4), care sunt şi în relaţie contractuală pentru furnizare de servicii medicale spitaliceşti, furnizare de medicamente, respectiv pentru furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală de specialitate din ambulatoriu pentru specialităţile paraclinice, după caz. Medicamentele eliberate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care fac obiectul contractelor cost-volum, se eliberează de către farmaciile şi unităţile de specialitate în baza actelor adiţionale încheiate la contractele pentru derularea programelor naţionale de sănătate curative."

    18. La capitolul V articolul 38, partea introductivă a alineatului (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 38
    (1) Pentru derularea Subprogramului de radioterapie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice din cadrul Programului naţional de oncologie şi al Programului naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică, casele de asigurări de sănătate încheie contracte pentru furnizarea de servicii de radioterapie, respectiv contracte pentru furnizarea de servicii de dializă în regim ambulatoriu după cum urmează:"

    19. La capitolul V articolul 38, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:
    "(4) Pentru derularea Subprogramului naţional de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist din cadrul Programului naţional de sănătate mintală, casele de asigurări de sănătate încheie contracte pentru furnizarea de servicii conexe actului medical pentru persoane cu tulburări din spectrul autist cu unităţile de specialitate prevăzute la art. 3 alin. (4) lit. e) care au structură aprobată pentru furnizarea acestor tipuri de servicii, sunt autorizaţi şi evaluaţi, sau autorizaţi şi fac dovada acreditării/înscrierii în procesul de acreditare."

    20. La capitolul V, articolul 39 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 39
    Unităţile de specialitate aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate pentru derularea programelor naţionale de sănătate curative au obligaţiile, sancţiunile, precum şi condiţiile de reziliere, suspendare şi încetare a contractului prevăzute în Hotărârea Guvernului privind aprobarea programelor naţionale de sănătate şi asumate de părţile contractante prin contractele încheiate în acest sens, după modelele de contract prevăzute în anexele nr. 1-51 la prezentele norme tehnice."

    21. La capitolul V articolul 40 alineatul (2), literele a), b), f), g), i) şi j) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) să încheie contracte numai cu furnizorii autorizaţi şi evaluaţi sau cu furnizorii autorizaţi şi acreditaţi sau înscrişi în procesul de acreditare, după caz, şi care au îndeplinit criteriile din chestionarele de evaluare prevăzute în normele tehnice, aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizare de medicamente cu şi fără contribuţie personală pentru tratamentul ambulatoriu/furnizare de servicii medicale paraclinice/furnizare de servicii spitaliceşti, în condiţiile legii, precum şi cu furnizorii de servicii de dializă, furnizorii de servicii conexe, respectiv furnizorii de servicii de radioterapie, şi să facă publice, în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data încheierii contractelor, prin afişare pe pagina de internet proprie şi la sediul casei de asigurări de sănătate, lista nominală a acestora, pentru informarea asiguraţilor, precum şi valoarea de contract a fiecăruia, în cazul contractelor care au prevăzută o sumă ca valoare de contract, distinct pentru fiecare program/subprogram naţional de sănătate curativ şi să actualizeze permanent această listă în funcţie de modificările apărute, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data operării acestora, potrivit legii;
b) să deconteze furnizorilor, la termenele prevăzute în contract, pe baza facturii însoţite de documente justificative transmise pe suport hârtie/în format electronic, după caz, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor medicale, serviciilor conexe, contractate, efectuate, raportate şi validate de casele de asigurări de sănătate potrivit reglementărilor legale în vigoare, precum şi contravaloarea medicamentelor eliberate, în limita valorii de contract; pentru furnizorii care au semnătură electronică extinsă, raportarea în vederea decontării se face în sistem electronic;
    ..................................................................................................
f) să înmâneze la data finalizării controlului procesele-verbale de constatare/rapoartele de control/notele de constatare, după caz, furnizorilor de servicii, precum şi informaţiile despre termenele de contestare, la termenele prevăzute în Normele metodologice privind activitatea structurilor de control din cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.012/2013, cu modificările şi completările ulterioare; în cazul în care controlul este efectuat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sau cu participarea acesteia, notificarea privind măsurile dispuse se transmite furnizorului de către casele de asigurări de sănătate în termen de maximum 10 zile calendaristice de la data primirii raportului de control de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate la casa de asigurări de sănătate;
g) să recupereze de la furnizorii care derulează programe naţionale de sănătate curative sumele reprezentând contravaloarea serviciilor medicale, serviciilor conexe, medicamentelor, materialelor sanitare, investigaţiilor paraclinice sau altele asemenea, în situaţia în care asiguraţii nu erau în drept şi nu erau îndeplinite condiţiile să beneficieze de acestea, în situaţia în care furnizorul nu deţine documente justificative din care să reiasă efectuarea serviciilor medicale/serviciilor conexe/investigaţiilor paraclinice, respectiv administrarea medicamentelor, precum şi sumele reprezentând contravaloarea medicamentelor sau materialelor sanitare specifice expirate;
    ..................................................................................................
i) să ţină evidenţa distinctă pentru serviciile medicale, serviciile conexe, medicamentele, materialele sanitare specifice, dispozitivele medicale şi altele asemenea, acordate şi decontate din bugetul Fondului pentru bolnavii din statele membre ale Uniunii Europene/Spaţiului Economic European/Confederaţia Elveţiană/Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, titulari ai cardului european de asigurări sociale de sănătate, respectiv beneficiari ai formularelor/documentelor europene emise în temeiul prevederilor Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, după caz, precum şi din alte state cu care România a încheiat acorduri, înţelegeri, convenţii sau protocoale internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii, care beneficiază de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale acordate pe teritoriul României;
j) să deconteze contravaloarea serviciilor medicale, serviciilor conexe, medicamentelor, materialelor sanitare specifice, dispozitivelor medicale şi altele asemenea acordate, după caz, posesorilor de card european de asigurări sociale de sănătate emis de unul dintre statele membre ale Uniunii Europene/Spaţiului Economic European/Confederaţia Elveţiană/Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, în perioada de valabilitate a cardului, respectiv beneficiarilor de formulare/documente emise în temeiul prevederilor Regulamentului (CE) nr. 883/2004, în perioada de valabilitate a acestora, precum şi bolnavilor din alte state cu care România a încheiat acorduri, înţelegeri, convenţii sau protocoale internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii, în condiţiile prevăzute de respectivele documente internaţionale, urmând să întocmească ulterior formularele specifice şi să le transmită spre decontare, prin intermediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, instituţiilor competente din statele ai căror asiguraţi sunt."

    22. La capitolul V articolul 40, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(8) Casele de asigurări de sănătate au obligaţia de a publica pe pagina de internet proprie lista unităţilor de specialitate cu care se află în relaţie contractuală pentru finanţarea programelor naţionale de sănătate curative."

    23. La capitolul V articolul 46, literele a), b), e), f), g), h), i) şi j) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) Unităţile de specialitate care solicită includerea în programele naţionale de sănătate curative depun la casa de asigurări de sănătate în a cărei rază teritorial-administrativă îşi desfăşoară activitatea cererea de includere în program, însoţită de chestionarul de evaluare completat aferent programului/ subprogramului/activităţii pentru care se face solicitarea. Chestionarele de evaluare cuprind criteriile de includere în program/subprogram/activitate şi modelele acestora sunt prevăzute în anexa nr. 16 la prezentele norme tehnice.
b) Casa de asigurări de sănătate va face verificarea îndeplinirii criteriilor cuprinse în chestionarul de evaluare prin vizită la sediul unităţii de specialitate şi pe baza documentelor puse la dispoziţie de aceştia, în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data la care cererea a fost depusă la casa de asigurări. În urma verificării, casa de asigurări de sănătate va aviza sau nu va aviza îndeplinirea criteriilor cuprinse în chestionar prin completarea cap. 5 din acesta.
    ..................................................................................................
e) Unităţile de specialitate avizate depun la casa de asigurări de sănătate în a cărei rază teritorial-administrativă îşi desfăşoară activitatea fundamentarea solicitării de finanţare. În urma analizei acesteia, casa de asigurări de sănătate va stabili necesarul de fonduri în concordanţă cu structura organizatorică şi dotarea unităţii sanitare şi îl va transmite către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
f) Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va include unităţile de specialitate avizate în lista unităţilor care derulează programul/subprogramul, cu încadrarea în bugetul aprobat, precum şi cu respectarea prevederilor art. 3 alin. (4) lit. c), după depunerea la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a solicitărilor de finanţare de către casele de asigurări.
g) Pentru unităţile de specialitate aflate la data de 31.03.2017 în relaţie contractuală pentru derularea programelor/ subprogramelor naţionale de sănătate, care au fost evaluate, dar nu au îndeplinit toate criteriile cuprinse în chestionarele de evaluare, acestea vor fi avizate, cu plan de conformare, de către casa de asigurări de sănătate şi de direcţia de sănătate publică până la data de 31.12.2023. Neîndeplinirea criteriilor la data mai sus menţionată duce la încetarea de drept a contractului şi nu mai poate fi prelungit prin act adiţional.
h) Avizarea unităţilor de specialitate în baza criteriilor cuprinse în chestionarele de evaluare se menţine pe durata valabilităţii actelor normative în vigoare, cu excepţia situaţiilor în care apar modificări în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor din chestionarele de evaluare.
i) În anexele la anexa nr. 16, prevederile cap. 2 pct. II şi cap. 3 se aplică unităţilor de specialitate publice, potrivit dispoziţiilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 870/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar, cu modificările şi completările ulterioare, şi Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.224/2010 privind aprobarea normativelor de personal pentru asistenţa medicală spitalicească, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.778/2006 privind aprobarea normativelor de personal.
    Pentru unităţile de specialitate private numărul de personal şi modul de organizare şi asigurare a continuităţii asistenţei medicale sunt reglementate prin normele proprii de organizare şi funcţionare ale unităţii.
j) În anexele la anexa nr. 16, prevederile cap. 2 privind structura de specialitate în prevenirea infecţiilor nosocomiale asociate asistenţei medicale se aplică unităţilor de specialitate publice şi private cu paturi, potrivit dispoziţiilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.101/2016 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale în unităţile sanitare."

    24. La capitolul IX, titlul „Programul naţional de oncologie“, subtitlurile „Obiective“ şi „Structură“ se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    " Programul naţional de oncologie
    Obiective:
    a) tratamentul medicamentos al bolnavilor cu afecţiuni oncologice;
    b) reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare;
    c) diagnosticul şi monitorizarea afecţiunilor hematologice maligne;
    d) radioterapia bolnavilor cu afecţiuni oncologice;
    e) diagnosticul genetic al tumorilor solide maligne.
    Structură:
    1. Subprogramul de tratament medicamentos al bolnavilor cu afecţiuni oncologice;
    2. Subprogramul de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare;
    3. Subprogramul de diagnostic şi de monitorizare a afecţiunilor hematologice maligne prin imunofenotipare, examen citogenetic şi FISH şi examen de biologie moleculară;
    4. Subprogramul de radioterapie al bolnavilor cu afecţiuni oncologice;
    5. Subprogramul de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne;
    6. Subprogramul naţional de testare genetică."

    25. La capitolul IX titlul „Programul naţional de oncologie“, „Subprogramul de diagnostic şi de monitorizare a bolii minime reziduale a bolnavilor cu leucemii acute prin imunofenotipare, examen citogenetic şi/sau FISH şi examen de biologie moleculară la copii şi adulţi“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " Subprogramul de diagnostic şi de monitorizare a afecţiunilor hematologice maligne prin imunofenotipare, examen citogenetic şi FISH şi examen de biologie moleculară
    Activităţi:
    – asigurarea serviciilor pentru diagnosticul hemopatiilor maligne, progresia sau recăderea acestora, pierderea răspunsului şi pentru monitorizarea bolii minime reziduale a bolnavilor cu hemopatii maligne: leucemia acută, neoplasme mielodisplazice, sindroame mieloproliferative cronice (leucemie mieloidă cronică, sindroame mieloproliferative cronice Ph1 negativ, inclusiv mielofibroza, mastocitoza sistemică şi sindromul hipereozinofilic) şi sindroame limfoproliferative cronice (mielom multiplu şi alte sindroame limfoproliferative cronice). Criterii de includere:
    – bolnavi cu diagnostic de hemopatii maligne;
    – bolnavi cu diagnostic de hemopatii maligne cu progresia bolii sau cu recădere;
    – bolnavi cu diagnostic de hemopatii maligne pentru monitorizarea bolii minime reziduale. Servicii de testare
    I. LEUCEMII ACUTE Tabelul nr. 1

┌───────────────┬─────────┬─────────────┐
│Tip testare │Tip probă│Precizări │
├───────────────┼─────────┼─────────────┤
│Imunofenotipare│ │Se efectuează│
│Flowcitometrie │aspirat │la diagnostic│
│Panel │medular/ │sau recădere │
│diagnostic de │sânge │şi pentru │
│certitudine LA │periferic│monitorizarea│
│(40 markeri*) │ │bolii minime │
│ │ │reziduale. │
├───────────────┼─────────┼─────────────┤
│ │ │Se efectuează│
│ │aspirat │la diagnostic│
│Citogenetic şi │medular/ │şi pentru │
│FISH │sânge │monitorizarea│
│ │periferic│bolii minime │
│ │ │reziduale. │
├───────────────┼─────────┼─────────────┤
│ │ │Se efectuează│
│Biologie │ │la │
│moleculară PCR │aspirat │diagnostic, │
│calitativ/ │medular/ │la recădere │
│RT-qPCR (în │sânge │şi pentru │
│funcţie de │periferic│monitorizarea│
│indicaţie) │ │bolii minime │
│ │ │reziduale. │
├───────────────┼─────────┼─────────────┤
│ │ │Se efectuează│
│Biologie │ │la │
│moleculară │aspirat │diagnostic, │
│secvenţiere │medular/ │la recădere │
│convenţională/ │sânge │şi pentru │
│NGS (în funcţie│periferic│monitorizarea│
│de indicaţie) │ │bolii minime │
│ │ │reziduale. │
└───────────────┴─────────┴─────────────┘


    * Panelul de diagnostic se adaptează raportat la echipamentele utilizate în laboratoare, numărul de markeri testaţi pentru leucemiile acute fiind de 40. NOTĂ:
    Este obligatoriu ca acelaşi furnizor să efectueze şi să contracteze minimum panelul de teste prin imunofenotipare.
    II. NEOPLASME MIELODISPLAZICE Tabelul nr. 2

┌────────────────┬─────────┬───────────┐
│Tip testare │Tip probă│Precizări │
├────────────────┼─────────┼───────────┤
│Imunofenotipare │ │Se │
│Flowcitometrie │ │efectuează │
│Panel diagnostic│aspirat │la │
│de certitudine │medular │diagnostic,│
│neoplasme │ │la procent │
│mielodisplazice │ │peste 10% │
│(40 markeri*) │ │blaşti. │
├────────────────┼─────────┼───────────┤
│ │aspirat │ │
│ │medular/ │Se │
│Citogenetic şi │sânge │efectuează │
│FISH │periferic│la │
│ │cu │diagnostic.│
│ │separare │ │
│ │CD34 │ │
├────────────────┼─────────┼───────────┤
│Biologie │ │ │
│moleculară │ │ │
│secvenţiere │aspirat │Se │
│convenţională/ │medular/ │efectuează │
│NGS Panel │sânge │la │
│diagnostic │periferic│diagnostic.│
│neoplasme │ │ │
│mielodisplazice │ │ │
└────────────────┴─────────┴───────────┘


    * Panelul de diagnostic se adaptează raportat la echipamentele utilizate în laboratoare, numărul de markeri testaţi pentru sindroamele mielodisplazice fiind de 40. NOTĂ:
    Este obligatoriu ca acelaşi furnizor să efectueze şi să contracteze minimum panelul de teste prin imunofenotipare.
    III. SINDROAME MIELOPROLIFERATIVE CRONICE Tabelul nr. 3

┌──────────────────┬────────────┬─────────┬────────────────┐
│ │Tip testare │Tip probă│Precizări │
├──────────────────┼────────────┼─────────┼────────────────┤
│ │Citogenetic │aspirat │Se efectuează la│
│ │şi FISH BCR │medular │diagnostic. │
│ │ABL │ │ │
│ ├────────────┼─────────┼────────────────┤
│ │ │ │Se efectuează la│
│ │Biologie │ │diagnostic, dacă│
│ │moleculară: │sânge │se confirmă, se │
│ │PCR │periferic│trece la │
│ │calitativ - │ │testarea │
│ │BCR ABL │ │cantitativă │
│ │ │ │RT-qPCR. │
│ ├────────────┼─────────┼────────────────┤
│ │Citogenetic │aspirat │Se efectuează la│
│ │şi FISH BCR │medular │pierderea │
│ │ABL │ │răspunsului. │
│ ├────────────┼─────────┼────────────────┤
│ │Biologie │ │ │
│ │moleculară │ │ │
│1. Leucemie │secvenţiere │sânge │Se efectuează la│
│mieloidă cronică │(Sanger sau │periferic│pierderea │
│ │NGS) │ │răspunsului. │
│ │BCR ABL │ │ │
│ │mutaţii │ │ │
│ ├────────────┼─────────┼────────────────┤
│ │ │ │Se efectuează în│
│ │ │ │primul an la │
│ │ │ │diagnostic, la │
│ │ │ │3, 6, 12 luni, │
│ │ │ │la 18 luni şi │
│ │Biologie │ │apoi anual. În │
│ │moleculară: │sânge │caz de │
│ │RT- qPCR BCR│periferic│întrerupere a │
│ │ABL │ │tratamentului │
│ │ │ │(treatment-free)│
│ │ │ │se face lunar │
│ │ │ │primele 6 luni, │
│ │ │ │la 2 luni în │
│ │ │ │lunile 6-12, │
│ │ │ │apoi la 3 luni. │
├──────────────────┼────────────┼─────────┼────────────────┤
│ │ │aspirat │Se efectuează la│
│ │Citogenetic │medular/ │diagnostic/ │
│ │şi FISH │sânge │progresie. │
│ │ │periferic│ │
│ ├────────────┼─────────┼────────────────┤
│ │Biologie │ │ │
│ │moleculară: │ │ │
│ │PCR │ │ │
│ │calitativ - │aspirat │ │
│2. Sindroame │Panel │medular/ │Se efectuează la│
│mieloproliferative│diagnostic │sânge │diagnostic/ │
│cronice Ph 1 - │SMC Ph │periferic│progresie. │
│(SMPC) │negativ │ │ │
│ │mutaţii: │ │ │
│ │JAK2, CALR, │ │ │
│ │MPL │ │ │
│ ├────────────┼─────────┼────────────────┤
│ │Biologie │aspirat │Se efectuează la│
│ │moleculară │medular/ │pacienţii cu │
│ │secvenţiere │sânge │indicaţie de │
│ │(Sanger sau │periferic│transplant. │
│ │NGS) │ │ │
├──────────────────┼────────────┼─────────┼────────────────┤
│ │Biologie │ │ │
│ │moleculară: │ │ │
│ │PCR │ │ │
│ │calitativ/ │sânge/ │ │
│3. Mastocitoza │MLPA - Panel│aspirat │Se efectuează la│
│sistemică │diagnostic │medular │diagnostic. │
│ │mastocitoză │ │ │
│ │(c-kit D │ │ │
│ │816V, D816Y,│ │ │
│ │D816F) │ │ │
├──────────────────┼────────────┼─────────┼────────────────┤
│ │FISH - Panel│ │ │
│ │detecţie │sânge │ │
│ │rearanjament│periferic│Se efectuează la│
│ │FIP1L1/CHIC2│/aspirat │diagnostic. │
│4. Sindromul │/PDGFRA şi │medular │ │
│hipereozinofilic │PDGFRBbp │ │ │
│ ├────────────┼─────────┼────────────────┤
│ │Biologie │sânge │ │
│ │moleculară -│periferic│Se efectuează la│
│ │PCR │/aspirat │diagnostic. │
│ │calitativ │medular │ │
└──────────────────┴────────────┴─────────┴────────────────┘


    NOTĂ:
    Acelaşi furnizor poate să efectueze şi să contracteze unul sau mai multe paneluri de testare.
    IV. SINDROAME LIMFOPROLIFERATIVE CRONICE Tabelul nr. 4

┌──────────────────┬────────────────┬─────────┬────────────────┐
│ │Tip testare │Tip probă│Precizări │
├──────────────────┼────────────────┼─────────┼────────────────┤
│ │Imunofenotipare │ │Se efectuează la│
│ │Flowcitometrie │ │diagnostic şi │
│ │Panel diagnostic│aspirat │pentru │
│ │de certitudine │medular │monitorizarea │
│ │Mielom multiplu │ │bolii minime │
│ │(16 markeri*) │ │reziduale. │
│ ├────────────────┼─────────┼────────────────┤
│ │FISH selecţie │ │ │
│ │CD138 Panel │ │ │
│ │mutaţii genetice│ │ │
│ │mielom multiplu:│ │ │
│Mielom multiplu │TP53, CKS1B/ │ │ │
│ │CDKN2C (P18), │ │ │
│ │IGHbp, urmată de│ │Se efectuează la│
│ │utilizarea a │aspirat │diagnostic/la │
│ │încă 3 sonde în │medular │recădere. │
│ │a doua etapă: │ │ │
│ │CCND1::IGH t(11;│ │ │
│ │14); │ │ │
│ │IGH::MAF v2t(14;│ │ │
│ │16); │ │ │
│ │IGH::FGFR3t(4; │ │ │
│ │14) 4-6 sonde │ │ │
├──────────────────┼────────────────┼─────────┼────────────────┤
│ │Imunofenotipare │ │ │
│ │Flowcitometrie │ │ │
│ │Panel diagnostic│aspirat │ │
│ │de certitudine │medular/ │Se efectuează la│
│ │LLC/ │sânge │diagnostic. │
│ │limfoproliferare│periferic│ │
│ │B/T (16 │ │ │
│ │markeri*) │ │ │
│ ├────────────────┼─────────┼────────────────┤
│ │FISH – Panel │sânge │Se efectuează │
│ │prognostic LLC/ │periferic│după confirmarea│
│ │limfoproliferare│/ │diagnosticului │
│ │B/T (pentru LLC │aspirat │şi la recădere. │
│ │del 17p şi 11q) │medular │ │
│ ├────────────────┼─────────┼────────────────┤
│ │Biologie │ │ │
│Alte sindroame │moleculară │ │ │
│limfoproliferative│secvenţiere │ │ │
│cronice │(convenţională/ │ │ │
│ │NGS) │ │ │
│ │Panel prognostic│ │ │
│ │LLC/ │ │ │
│ │limfoproliferare│sânge │Se efectuează │
│ │B/T (pentru LLC │periferic│după confirmarea│
│ │mutaţie TP 53) │/ │diagnosticului │
│ │pentru LLC │aspirat │de │
│ │Status │medular │limfoproliferare│
│ │mutaţional al │ │cronică. │
│ │genelor ce │ │ │
│ │codează regiunea│ │ │
│ │variabilă a │ │ │
│ │lanţurilor grele│ │ │
│ │de │ │ │
│ │imunoglobuline │ │ │
│ │(IGHV) │ │ │
└──────────────────┴────────────────┴─────────┴────────────────┘


    * Panelul de diagnostic se adaptează raportat la echipamentele utilizate în laboratoare, numărul de markeri testaţi pentru Mielomul multiplu şi alte sindroame limfoproliferative cronice fiind de 16. NOTĂ:
    Acelaşi furnizor poate să efectueze şi să contracteze unul sau mai multe paneluri de testare. Indicatori de evaluare:
    1. indicatori fizici:
    a) număr de bolnavi cu leucemie acută şi neoplasme mielodisplazice beneficiari de servicii prin imunofenotipare/an: 1.220;
    b) număr de bolnavi cu sindroame limfoproliferative cronice beneficiari de servicii prin imunofenotipare/an: 2.800;
    c) număr de bolnavi cu leucemie acută, neoplasme mielodisplazice, leucemie mieloidă cronică, sindrom mieloproliferativ cronic Ph1 negativ beneficiari de servicii prin examen citogenetic şi FISH/an: 4.480;
    d) număr de bolnavi cu mielom multiplu beneficiari de servicii prin examen FISH/an: 800;
    e) număr de bolnavi cu leucemie acută, sindrom limfoproliferativ cronic, sindrom hipereozinofilic beneficiari de servicii prin examen FISH/an: 2.132;
    f1) număr de bolnavi cu leucemie mieloidă cronică beneficiari de servicii prin examen de biologie moleculară BCR-ABL calitativ/an: 2.000;
    f2) număr de bolnavi cu leucemie mieloidă cronică beneficiari de servicii prin examen de biologie moleculară BCR-ABL cantitativ/an: 2.000;
    g) număr de bolnavi cu leucemie mieloidă cronică beneficiari de servicii prin examen de biologie moleculară pentru detecţia mutaţiilor în gena BCR-ABL/an: 300;
    h) număr de bolnavi cu leucemie acută, neoplasme mielodisplazice, sindrom mieloproliferativ cronic Ph1 negativ, mastocitoză sistemică, sindrom hipereozinofilic, sindrom limfoproliferativ cronic beneficiari de servicii prin examen de biologie moleculară RT-qPCR/an: 6.070;
    i) număr de bolnavi cu leucemie acută, neoplasme mielodisplazice, sindrom mieloproliferativ cronic Ph1 negativ, sindrom limfoproliferativ cronic beneficiari de servicii prin examen de biologie moleculară NGS/an: 2.920;
    2. indicatori de eficienţă:
    a) tarif/serviciu prin imunofenotipare/bolnav cu leucemie acută/neoplasm mielodisplazic: 2.000 de lei;
    b) tarif/serviciu prin imunofenotipare/bolnav cu sindroame limfoproliferative cronice: 800 de lei;
    c) tarif/serviciu prin examen citogenetic şi FISH/bolnav cu leucemie acută/neoplasme mielodisplazice/leucemie mieloidă cronică/sindrom mieloproliferativ cronic Ph1 negativ: 1.200 de lei;
    d) tarif/serviciu prin examen FISH/bolnav cu mielom multiplu: 2.000 de lei;
    e) tarif/serviciu prin examen FISH/bolnav cu leucemie acută/sindrom limfoproliferativ cronic/sindrom hipereozinofilic: 1.000 de lei;
    f1) tarif/serviciu prin examen de biologie moleculară BCR-ABL calitativ/bolnav cu leucemie mieloidă cronică: 200 de lei;
    f2) tarif/serviciu prin examen de biologie moleculară BCR-ABL cantitativ/bolnav cu leucemie mieloidă cronică: 1.000 de lei;
    g) tarif/serviciu prin examen de biologie moleculară calitativ/RT-qPCR/bolnav cu leucemie acută/neoplasme mielodisplazice/sindrom mieloproliferativ cronic Ph1 negativ/ mastocitoză sistemică, sindrom hipereozinofilic/sindrom limfoproliferativ cronic: 1.000 de lei;
    h) tarif/serviciu prin examen de biologie moleculară prin examen secvenţiere convenţională sau NGS/bolnav cu leucemie mieloidă cronică pentru detecţia mutaţiilor BCR-ABL în caz de pierdere a răspunsului: 1.500 de lei;
    i) tarif/serviciu prin examen de biologie moleculară prin examen secvenţiere convenţională sau NGS/bolnav cu leucemie acută/neoplasme mielodisplazice/sindrom mieloproliferativ cronic Ph1 negativ/sindrom limfoproliferativ cronic: 4.000 de lei.
    NOTĂ:
    Din tarif se suportă şi costul de transport al probei biologice, după caz. Metodologia de transmitere a probei şi a rezultatului la testare pentru serviciile de testare prevăzute în tabelele nr. 1-4
    1. Pentru bolnavii eligibili pentru acordarea serviciilor de testare prevăzute în tabelele nr. 1-4, medicul în specialităţile hematologie, oncologie-hematologie pediatrică sau medicii din specialitatea pediatrie cu atestat/competenţă în oncologie-hematologie pediatrică, denumit în continuare medic curant, va întocmi un referat de solicitare a stabilirii profilului molecular hemopatii maligne, denumit în continuare referat de testare. Modelul de referat de testare este prevăzut în anexa nr. 9.
    2. Medicul curant poate să întocmească referatul de testare numai dacă se află în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate.
    3. Medicul curant, cu acordul bolnavului/aparţinătorului acestuia, după caz, se adresează/transmite referatul de testare unui furnizor de servicii medicale care efectuează testarea, dintre furnizorii aflaţi în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate care derulează Subprogramul de diagnostic şi de monitorizare a afecţiunilor hematologice maligne prin imunofenotipare, examen citogenetic şi FISH şi examen de biologie moleculară.
    4. În situaţia în care furnizorul de servicii medicale care efectuează testarea la care se transmite proba este diferit de unitatea sanitară care a diagnosticat iniţial bolnavul cu afecţiune hematologică malignă care face obiectul testărilor, acesta solicită unităţii sanitare transmiterea probei/probelor biologice de testat, conform specificaţiilor preanalitice puse la dispoziţie de către furnizorul ales de către medicul curant, cu acordul bolnavului/aparţinătorului acestuia.
    5. Rezultatul testării se transmite, de către furnizorul de servicii medicale care a efectuat testarea, medicului curant:
    5.1. în maximum 5 zile lucrătoare, pentru testările de imunofenotipare din tabelele 1 şi 2 şi maximum 15 zile lucrătoare pentru testările de imunofenotipare din tabelul 4:
    5.1.1. de la primirea probei pentru situaţia prevăzută la pct. 3;
    5.1.2. de la primirea referatului de testare, în situaţia în care furnizorul de servicii medicale care a efectuat testarea este acelaşi cu cel care a transmis proba/probele biologice de testat;
    5.2. în maximum 10 zile lucrătoare pentru testările citogenetice şi FISH, excepţie făcând analiza FISH PML-RARA (leucemii acute) la care trebuie furnizat rezultatul în maximum 3 zile:
    5.2.1. de la primirea probei pentru situaţia prevăzută la pct. 3;
    5.2.2. de la primirea referatului de testare, în situaţia în care furnizorul de servicii medicale care a efectuat testarea este acelaşi cu cel care a transmis proba/probele biologice de testat;
    5.3. în maximum 5 zile lucrătoare pentru testările de biologie moleculară FLT3 (leucemii acute) şi în maximum 15 zile lucrătoare pentru testările de biologie moleculară în celelalte situaţii:
    5.3.1. de la primirea probei pentru situaţia prevăzută la pct. 3;
    5.3.2. de la primirea referatului de testare, în situaţia în care furnizorul de servicii medicale care a efectuat testarea este acelaşi cu cel care a transmis proba/probele biologice de testat. Natura cheltuielilor subprogramului:
    – servicii pentru diagnosticul hemopatiilor maligne, progresia sau recăderea acestora, pierderea răspunsului la terapie şi pentru monitorizarea bolii minime reziduale a bolnavilor cu hemopatii maligne; cuprinde toate cheltuielile necesare realizării serviciilor de testare, inclusiv serviciile efectuate sau documentele eliberate în strânsă legătură şi în vederea efectuării serviciului medical respectiv. Unităţi care derulează subprogramul:
    a) Institutul Clinic Fundeni;
    b) Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti;
    c) Spitalul Clinic Colţea Bucureşti;
    d) Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Louis Ţurcanu» Timişoara;
    e) Institutul Oncologic «Prof. Dr. I. Chiricuţă» Cluj-Napoca;
    f) Institutul Regional de Oncologie Iaşi;
    g) Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş."

    26. La capitolul IX titlul „Programul naţional de oncologie“, „Subprogramul de radioterapie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice realizate în regim de spitalizare de zi“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " Subprogramul de radioterapie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice
    Activităţi
    – asigurarea serviciilor de radioterapie [radioterapie cu ortovoltaj/kilovoltaj, radioterapie cu accelerator liniar 2D, radioterapie cu accelerator liniar 3D, radioterapie cu modularea intensităţii (IMRT), brahiterapie, radioterapie stereotactică (SBRT), iradierea corporală totală sau derivate] a bolnavilor cu afecţiuni oncologice. Criterii de eligibilitate a bolnavilor oncologici
    a) Criterii de includere pentru: bolnavi cu afecţiuni oncologice, la recomandarea comisiei oncologice multidisciplinare instituţionale/regionale, conform ghidurilor naţionale/instituţionale de tratament în vigoare. Comisia oncologică multidisciplinară este formată dintr-un medic în specialitatea oncologie medicală, cel puţin un medic în specialitatea radioterapie, medicul curant al bolnavului şi medici din alte specialităţi medicale, chirurgicale, specialităţi paraclinice, medici specialişti cu competenţă/atestat în îngrijiri paliative, după caz.
    b) Criterii de întrerupere: întreruperea tratamentului prin radioterapie poate fi propusă de către medicul radioterapeut curant în următoarele situaţii: decizia bolnavului, evoluţia bolii sub tratament, apariţia de efecte secundare sau complicaţii acute ale tratamentului care pun în pericol viaţa bolnavului. În caz de întrerupere a radioterapiei din cauza unor defecţiuni ale sistemelor de administrare sau monitorizare a radioterapiei, unitatea sanitară în care s-a început radioterapia va identifica şi propune pacientului soluţii adecvate pentru compensarea prelungirii radioterapiei, continuarea radioterapiei în timp util, la nevoie, cu adaptarea fracţionării şi dozei totale în aceeaşi unitate sanitară sau la altă unitate sanitară aflată în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate pentru derularea acestui subprogram.
    c) Protocol de compensare a pauzelor neprevăzute ale radioterapiei Radioterapia se derulează în mod clasic cu 1,8-2 Gy/fracţie, 5 zile/săptămână, pentru câteva săptămâni consecutive, în funcţie de localizarea şi stadiul cancerului. În cazul apariţiei unor pauze neprevăzute în acordarea radioterapiei din motive ce ţin de:
    A. infrastructura unităţii sanitare obiectivată prin pauză prelungită de curent, defecţiunea aparatului de iradiere sau a sistemelor de planning sau monitorizare a derulării radioterapiei;
    sau
    B. pacient (afecţiune acută intercurentă, probleme personale/deces în familie) - unitatea sanitară în care pacientul este tratat prin radioterapie are obligaţia de a propune, cu consimţământul informat al acestuia, alternative de recuperare/compensare a pauzei, prin una sau mai multe modalităţi după cum urmează:
    1. în cazul unei pauze în acordarea tratamentului cu o durată estimată de peste o săptămână, legată de o funcţionare suboptimală a sistemului/sistemelor de administrare a radioterapiei, unitatea sanitară care are pacientul în tratament se va adresa către o altă unitate sanitară, aflată în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate pentru derularea acestui subprogram, aleasă în mod liber de pacient, care să administreze radioterapia corespunzătoare în conformitate cu ghidurile de tratament;
    2. în cazul unei pauze în acordarea tratamentului, cu o durată estimată sub o săptămână şi determinată de funcţionarea suboptimală a sistemului/sistemelor de administrare a radioterapiei:
    a) hipofracţionare, în zile lucrătoare;
    b) fracţionare accelerată, în zile lucrătoare;
    c) normofracţionare, în zile nelucrătoare (sâmbăta/duminica/ sărbători legale);
    d) suplimentarea cu o doză de iradiere cu aceeaşi fracţionare, echivalentă pauzei, cu prelungirea etalării, în zile lucrătoare;
    e) combinaţii între precedentele;
    3. în situaţia în care pauza intervenită în acordarea tratamentului este motivată de una dintre cauzele prevăzute la pct. 1 şi 2, iar pacientul îşi exprimă acordul pentru continuarea/reluarea radioterapiei se pot utiliza în mod singular sau combinat oricare dintre opţiunile de la pct. 1 şi 2, care permit finalizarea radioterapiei în cel mai scurt timp. Dacă pauza intervenită în acordarea tratamentului are o durată mai mare de trei săptămâni, compensarea eficientă a radioterapiei este extrem de puţin probabilă şi cazul este necesar să fie rediscutat în Comisia oncologică multidisciplinară, în vederea redefinirii strategiei terapeutice, considerând alternative chirurgicale, terapie sistemică sau tratament paliativ, în funcţie de starea generală a pacientului, tipul şi stadiul de cancer. Indicaţii de tratament prin radioterapie:
    a) Radioterapie cu ortovoltaj/kilovoltaj:
    1. tumori cutanate primare (carcinom bazocelular/ spinocelular) sau secundare (noduli de permeaţie, metastaze cutanate/subcutanate în tranzit);
    2. stadii incipiente de carcinoame scuamoase vulvare, peniene sau de margine anală;
    3. ganglioni maligni superficiali (cervicali, supraclaviculari, axilari, inghinali, popliteali) de dimensiuni < 3 cm;
    4. metastaze subcutanate sau osoase superficiale (costale, claviculare, sternale, calotă, sacrate inferioare sau coccigiene).
    b) Radioterapie cu accelerator liniar 2D:
    b.1) tratamente paliative sau simptomatice;
    b.2) tratamente cu intenţie curativă - strict la bolnavi selecţionaţi la care riscul de toxicitate radioindusă este mic şi nu ar fi semnificativ scăzut suplimentar printr-o tehnică 3D [vezi mai jos pct. c)].
    c) Radioterapie cu accelerator liniar 3D:
    c.1) tratamente cu intenţie curativă (toate localizările);
    c.2) paliaţie/tratamente simptomatice, toate localizările, exceptând situaţiile de la pct. b.2).
    d) Radioterapie cu modularea intensităţii (IMRT):
    d.1) cancerele pediatrice;
    d.2) în toate situaţiile în care se poate documenta o distribuţie mai favorabilă a dozei faţă de radioterapia 3D conformaţională, privind volumele-ţintă şi/sau organele de risc pentru o toxicitate radioindusă severă: cancerele sferei ORL, cancerul de prostată, tumori ale sistemului nervos central, cancer mamar, cancere digestive (esofag, stomac, pancreas, rect, canal anal), cancer traheo-bronho-pulmonar cu intenţie curativă, sarcoame osoase sau de părţi moi, limfoame, cancere rare cu indicaţie de radioterapie;
    d.3) iradierea recidivelor în teritoriul anterior iradiat.
    e) Brahiterapie:
    e.1) brahiterapie intracavitară - iradiere exclusivă sau suplimentarea dozei în cancere de col/corp uterin, vagin, anorectale, iradiere paliativă endobronşică, esofagiană, căi biliare, suplimentarea dozei sau iradierea paliativă a recidivelor cancerelor rinofaringelui foselor nazale, conductului auditiv extern;
    e.2) brahiterapie interstiţială - cancere avansate local de col uterin, corp uterin, vagin sau vulvă, cancerul canalului anal, cancerul sânului, cancerul prostatei, epitelioame maligne cutanate ale feţei (inclusiv buze) în regiuni anatomice cu relief anfractuos sau în proximitatea unor structuri critice care fac inoportună radioterapie externă, sarcoame, cancere ale cavităţii bucale, orofaringelui (ca reiradiere sau complement al unei radioterapii externe), alte cancere în care iradierea de primă intenţie sau iradierea este considerată superioară faţă de radioterapia externă;
    e.3) Brahiterapie de contact - epitelioame cutanate sau alte cancere cutanate/subcutanate (inclusiv metastaze) cu histologii radiosensibile.
    f) Radioterapie stereotactică (SBRT):
    1.1. indicaţii de cancer nonmetastatic cu intenţie curativă, ca alternativă faţă de chirurgia radicală la cazurile care refuză chirurgia radicală sau sunt inoperabile prin contraindicaţii medicale (risc anestezic major) sau prin extensia bolii:
    1.1.1. cancerul pulmonar microcelular sau nonmicrocelular stadializat PET-CT şi EBUS T1-2NoMo;
    1.1.2. adenocarcinom de prostată - grupa de risc scăzut sau intermediar favorabil;
    1.1.3. hepatocarcinom ca punte spre transplant hepatic, asociat TACE sau altui tratament ablativ nonchirurgical sau ca alternativă la acestea, în caz de inoperabilitate, contraindicaţii, refuz sau indisponibilitate într-un interval de timp rezonabil (< 30 de zile);
    1.1.4. cancer renal nonmetastatic, cu precădere pe rinichi unic congenital sau chirurgical;
    1.1.5. cancer de pancreas nonmetastatic;
    1.1.6. meningioame operate subtotal sau inoperabile prin extindere, topografie sau contraindicaţii anestezice;
    1.2. boala oligometastatică, inclusiv oligorecurentă (cu maximum 5 metastaze în maximum 3 organe), indiferent de sediul metastazelor (ganglionare extraregionale, cerebrale, hepatice, osoase, pulmonare, suprarenale), în măsura în care toxicitatea severă estimată este < 5% şi în măsura în care nu există o alternativă disponibilă cu un index terapeutic superior (de exemplu, ablaţia cu microunde sau radiofrecvenţă pentru metastazele hepatice din cancerul colorectal).
    NOTĂ:
    Numărul mediu de şedinţe de radioterapie stereotactică/ cură/bolnav este de 3,5.
    g) Iradierea corporală totală sau derivate:
    1. iradiere corporală/medulară totală în vederea realizării transplantului medular;
    2. iradiere cutanată totală a pacientului cu limfom cutanat extensiv.
    NOTĂ:
    Numărul mediu de şedinţe de radioterapie corporală/cură/bolnav este de 6. Indicatori de evaluare:
    1. indicatori fizici:
    a) număr de bolnavi cu afecţiuni oncologice trataţi prin radioterapie cu ortovoltaj/an: 189;
    b) număr de bolnavi cu afecţiuni oncologice trataţi prin radioterapie cu accelerator liniar 2D/an: 185;
    c) număr de bolnavi cu afecţiuni oncologice trataţi prin radioterapie cu accelerator liniar 3D/an: 3.723;
    d) număr de bolnavi cu afecţiuni oncologice trataţi prin radioterapie IMRT/an: 22.791;
    e) număr de bolnavi cu afecţiuni oncologice trataţi prin brahiterapie/an: 1.834;
    f) număr de bolnavi cu afecţiuni oncologice trataţi prin radioterapie stereotactică/an: 1.500;
    g) număr de bolnavi cu afecţiuni oncologice trataţi prin iradiere corporală totală sau cranio-spinală/an: 40;
    2. indicatori de eficienţă:
    a) tarif/serviciu de radioterapie cu ortovoltaj: 29 de lei;
    b) tarif/serviciu de radioterapie cu accelerator liniar 2D: 180 de lei;
    c) tarif/serviciu de radioterapie cu accelerator liniar 3D: 320 de lei;
    d) tarif/serviciu de radioterapie IMRT adulţi: 640 de lei;
    e) tarif/serviciu de radioterapie IMRT copii fără anestezie: 759 de lei;
    f) tarif/serviciu de radioterapie IMRT copii cu anestezie: 1.842 de lei;
    g) tarif/serviciu de brahiterapie: 302 lei;
    h) tarif/serviciu de radioterapie stereotactică bolnavi adulţi: 3.212 lei;
    i) tarif/serviciu de radioterapie stereotactică bolnavi copii fără anestezie: 3.270 de lei;
    j) tarif/serviciu de radioterapie stereotactică bolnavi copii cu anestezie: 4.352 de lei;
    k) tarif/serviciu de iradiere corporală totală adulţi fără anestezie: 2.560 de lei;
    l) tarif/serviciu de iradiere corporală totală sau cranio-spinală copii fără anestezie: 2.560 de lei;
    m) tarif/serviciu de iradiere corporală totală sau cranio-spinală copii cu anestezie: 3.642 de lei. Natura cheltuielilor subprogramului
    – cuprinde toate cheltuielile necesare realizării serviciilor de radioterapie, inclusiv serviciile efectuate sau documentele eliberate în strânsă legătură şi în vederea efectuării serviciului medical respectiv. Unităţi care derulează subprogramul:
    a) unităţile sanitare publice cu structuri de profil;
    b) unităţi sanitare private autorizate/avizate şi evaluate în condiţiile legii;
    c) unităţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitară proprie care au structuri de profil."

    27. La capitolul IX titlul „Programul naţional de oncologie“, „Subprogramul de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne (sarcom Ewing şi neuroblastom) la copii şi adulţi“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " Subprogramul de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne
    Activităţi:
    – Testarea profilului molecular şi/sau citogenetic al bolnavilor copii şi adulţi diagnosticaţi cu neuroblastom, sarcom Ewing, rabdomiosarcom, retinoblastom şi tumori primare ale sistemului nervos central, în vederea stabilirii deciziei terapeutice adaptate la forma histologică, precum şi la comportamentul biologic tumoral în funcţie de prezenţa/absenţa unor anomalii genetice. Criterii de includere:
    – bolnavi copii şi adulţi cu diagnostic de tumori solide: neuroblastom, sarcom Ewing, rabdomiosarcom, retinoblastom, tumori primare ale sistemului nervos central.
    I. NEUROBLASTOM
    a) Servicii de testare Tabelul nr. 1

┌───────┬─────────────┬───────┬────────┬─────────────────┐
│ │Teste │Tip │Tip │Precizări │
│ │ │testare│probă │ │
├───────┼─────────────┼───────┼────────┼─────────────────┤
│ │1. │ │ │ │
│ │Amplificare │ │ │ │
│ │N-MYC │ │ │ │
│ │2. │ │ │ │
│ │Citogenetica:│ │ │ │
│ │a) anomalii │ │ │ │
│ │numerice │ │ │ │
│ │b) anomalii │ │ │ │
│ │segmentare: │ │ │ │
│Panelul│deleţii la │ │ │Se testează toţi │
│de │nivelul │FISH │Bloc │bolnavii │
│teste │cromozomilor │ │parafină│nou-diagnosticaţi│
│nr. 1 │1p, 3p, 4p, │ │ │cu neuroblastom. │
│ │11q; │ │ │ │
│ │duplicaţie │ │ │ │
│ │1q, 2p sau │ │ │ │
│ │17q cu sau │ │ │ │
│ │fără anomalii│ │ │ │
│ │numerice; │ │ │ │
│ │c) │ │ │ │
│ │amplificare │ │ │ │
│ │ALK │ │ │ │
└───────┴─────────────┴───────┴────────┴─────────────────┘


    b) Indicatori de evaluare:
    1. indicatori fizici:
    - număr de bolnavi beneficiari de servicii de testare genetică pentru neuroblastom/an: 30;
    2. indicatori de eficienţă:
    - tarif/bolnav beneficiar de serviciu de testare genetică pentru neuroblastom (3 testări): 2.103 lei.
    NOTĂ:
    Din tarif se suportă şi costul de transport al probei biologice, după caz.
    II. SARCOM EWING
    a) Servicii de testare Tabelul nr. 2

┌───────┬─────┬───────┬────────┬─────────────────┐
│ │Teste│Tip │Tip │Precizări │
│ │ │testare│probă │ │
├───────┼─────┼───────┼────────┼─────────────────┤
│Panelul│ │ │ │Se testează toţi │
│de │EWS1 │FISH │Bloc │pacienţii │
│teste │ │ │parafină│nou-diagnosticaţi│
│nr. 1 │ │ │ │cu sarcom Ewing. │
└───────┴─────┴───────┴────────┴─────────────────┘


    b) Indicatori de evaluare:
    1. indicatori fizici:
    - număr de bolnavi beneficiari de servicii de testare genetică pentru sarcom Ewing/an: 40;
    2. indicatori de eficienţă:
    - tarif/bolnav beneficiar de serviciu de testare genetică pentru sarcom Ewing: 701 lei.
    NOTĂ:
    Din tarif se suportă şi costul de transport al probei biologice, după caz.
    III. RABDOMIOSARCOM
    a) Servicii de testare Tabelul nr. 3

┌───────┬─────┬───────┬────────┬───────────────┐
│ │Teste│Tip │Tip │Precizări │
│ │ │testare│probă │ │
├───────┼─────┼───────┼────────┼───────────────┤
│Panelul│ │ │ │Se testează │
│de │MYOD1│ │Bloc │toţi bolnavii │
│teste │sau │IHC* │parafină│cu diagnostic │
│nr. 1 │MYF4 │ │ │prezumtiv de │
│ │ │ │ │rabdomiosarcom.│
├───────┼─────┼───────┼────────┼───────────────┤
│ │ │ │ │Se testează │
│Panelul│PAX3:│ │ │doar bolnavii │
│de │FOXO1│ │Bloc │cu diagnostic │
│teste │sau │FISH** │parafină│de │
│nr. 2 │PAX7:│ │ │rabdomiosarcom │
│ │FOXO1│ │ │confirmat prin │
│ │ │ │ │IHC. │
└───────┴─────┴───────┴────────┴───────────────┘


     * Se poate efectua şi deconta maximum un set IHC/bolnav cu diagnostic prezumtiv de rabdomiosarcom într-un interval de 12 luni.
    ** Se poate efectua şi deconta o singură testare FISH/bolnav doar în situaţia în care pe panelul de teste nr. 1 se confirmă diagnosticul de rabdomiosarcom.
    NOTĂ:
    Sunt obligatorii contractarea şi efectuarea panelurilor de teste nr. 1 şi 2 de către acelaşi furnizor de servicii medicale care efectuează testarea.
    b) Indicatori de evaluare:
    1. indicatori fizici:
    - număr de bolnavi beneficiari de servicii de testare genetică pentru rabdomiosarcom/an: 20;
    2. indicatori de eficienţă:
    - tarif/bolnav beneficiar de serviciu de testare genetică pentru rabdomiosarcom - IHC: 240 de lei;
    – tarif/bolnav beneficiar de serviciu de testare genetică pentru rabdomiosarcom - FISH: 701 lei.
    NOTĂ:
    Din tarif se suportă şi costul de transport al probei biologice, după caz.
    IV. RETINOBLASTOM
    a) Servicii de testare Tabelul nr. 4

┌───────┬─────┬───────┬────────┬─────────────────┐
│ │Teste│Tip │Tip │Precizări │
│ │ │testare│probă │ │
├───────┼─────┼───────┼────────┼─────────────────┤
│Panelul│ │ │ │Se testează toţi │
│de │Rb1 │IHC* │Bloc │bolnavii │
│teste │ │ │parafină│nou-diagnosticaţi│
│nr. 1 │ │ │ │cu retinoblastom.│
└───────┴─────┴───────┴────────┴─────────────────┘


    * Se poate efectua şi deconta maximum un set IHC/bolnav într-un interval de 12 luni.
    b) Indicatori de evaluare:
    1. indicatori fizici:
    - număr de bolnavi beneficiari de servicii de testare genetică pentru retinoblastom/an: 10;
    2. indicatori de eficienţă:
    - tarif/bolnav beneficiar de serviciu de testare genetică prin IHC pentru retinoblastom: 240 de lei.
    NOTĂ:
    Din tarif se suportă şi costul de transport al probei biologice, după caz.
    V. TUMORI PRIMARE ALE SISTEMULUI NERVOS CENTRAL
    a) Servicii de testare Tabelul nr. 5

┌───────┬─────────────┬───────┬────────┬─────────────┐
│ │Teste* │Tip │Tip │Precizări │
│ │ │testare│probă │ │
├───────┼─────────────┼───────┼────────┼─────────────┤
│ │1. OLI2 │ │ │ │
│ │2. S100 │ │ │ │
│ │3. GFAP │ │ │ │
│ │4. KI67 │ │ │ │
│ │5. CD34 │ │ │ │
│ │6. ATRX │ │ │ │
│ │7. MGMT │ │ │ │
│ │8. IDH1 │ │ │ │
│ │9. p53 │ │ │ │
│ │10. BRAF │ │ │ │
│ │p.V600e │ │ │ │
│ │11. EMA │ │ │ │
│ │12. H3 p.K28M│ │ │ │
│ │(K27M) │ │ │ │
│ │13. H3 │ │ │ │
│ │p.K28me3 │ │ │ │
│ │(K27me3) │ │ │ │
│ │14. EZHIP │ │ │ │
│ │15. MAP2 │ │ │ │
│ │16. SOX10 │ │ │Se testează │
│ │17. p16 │ │ │toţi bolnavii│
│Panelul│18. │ │ │diagnosticaţi│
│de │CHROMOGRANINA│IHC** │Bloc │cu tumori │
│teste │A │ │parafină│primare ale │
│nr. 1 │19. │ │ │sistemului │
│ │SINAPTOFIZINA│ │ │nervos │
│ │20. NSE │ │ │central. │
│ │21. L1CAM │ │ │ │
│ │22. SMARCB1 │ │ │ │
│ │(INI1) │ │ │ │
│ │23. SMARCA4 │ │ │ │
│ │(BRG1) │ │ │ │
│ │24. MYC │ │ │ │
│ │25. TERT │ │ │ │
│ │26. NeuN │ │ │ │
│ │27. │ │ │ │
│ │NEUROFILAMENT│ │ │ │
│ │28. YAP1 │ │ │ │
│ │29. GAB1 │ │ │ │
│ │30. ALK │ │ │ │
│ │31. TTF1 │ │ │ │
│ │32. │ │ │ │
│ │BETA-CATENIN │ │ │ │
│ │33. LIN28A │ │ │ │
│ │34. NTRK1,2,3│ │ │ │
│ │35. BCOR │ │ │ │
├───────┼─────────────┼───────┼────────┼─────────────┤
│ │1.MYB sau │ │ │ │
│ │MYBL1 │ │ │Se testează │
│ │2.1p/19q │ │ │bolnavii │
│ │codeletion │ │ │diagnosticaţi│
│ │3. CDKN2A/B │ │ │cu tumori │
│ │deletion │ │ │primare ale │
│ │4. ZFTA │ │ │sistemului │
│ │5. H3G34 │ │ │nervos │
│Panelul│6. MYCN │ │ │central după │
│de │7. MYC │ │Bloc │testarea IHC │
│teste │8. MAPK │FISH │parafină│şi doar dacă │
│nr. 2 │9. FGFR1,2,3 │ │ │profilul │
│ │10. NTRK1,2,3│ │ │histologic al│
│ │11. PDGFRA │ │ │tumorii │
│ │12. EGFR │ │ │impune │
│ │13. TERT │ │ │identificarea│
│ │14. IDH1/2 │ │ │anomaliilor │
│ │15. C19MC │ │ │genetice prin│
│ │16. DICER1 │ │ │FISH***. │
│ │17. FOXR2 │ │ │ │
│ │18. NF1 │ │ │ │
└───────┴─────────────┴───────┴────────┴─────────────┘


      * Tipurile de teste vor fi identificate de către medicul anatomopatolog în funcţie de profilul histologic al tumorii.
     ** Se pot efectua şi deconta maximum 2 testări IHC/bolnav într-un interval de 12 luni.
    *** Se poate efectua şi deconta o singură testare FISH/bolnav pe răspunderea medicului anatomopatolog. NOTĂ:
    Sunt obligatorii contractarea şi efectuarea panelurilor de teste nr. 1 şi 2 de către acelaşi furnizor de servicii medicale care efectuează testarea.
    b) Indicatori de evaluare:
    1. indicatori fizici:
    - număr de bolnavi beneficiari de servicii de testare genetică pentru tumori primare ale sistemului nervos central/an: 65;
    2. indicatori de eficienţă:
    - tarif/bolnav beneficiar de serviciu de testare genetică pentru tumori primare ale sistemului nervos central - panel de teste nr. 1: 240 de lei/set, maximum 2 seturi/pacient, 1 set conţine 1-4 teste;
    – tarif/bolnav beneficiar de serviciu de testare genetică pentru tumori primare ale sistemului nervos central - panel de teste nr. 2: 701 lei.
    NOTĂ:
    Din tarif se suportă şi costul de transport al probei biologice, după caz. Metodologia de transmitere a probei şi a rezultatului la testare pentru serviciile de testare prevăzute în tabelele nr. 1-5
    1. Pentru bolnavii eligibili pentru acordarea serviciilor de testare prevăzute în tabelele nr. 1-5, medicul în specialităţile oncologie medicală, oncologie-hematologie pediatrică sau medicii din specialitatea pediatrie cu atestat/competenţă în oncologie pediatrică/hematologie şi oncologie pediatrică, denumit în continuare medic curant, va întocmi un referat de solicitare a stabilirii profilului molecular, denumit în continuare referat de testare. Modelul de referat de testare este prevăzut în anexa nr. 10.
    2. Medicul curant poate să întocmească referatul de testare numai dacă se află în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate.
    3. Bolnavul/Aparţinătorul acestuia, după caz, se adresează/transmite referatul de testare unui furnizor de servicii medicale care efectuează testarea. Bolnavul/Aparţinătorul acestuia, după caz, are dreptul să aleagă furnizorul de servicii medicale care efectuează testarea, dintre furnizorii aflaţi în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate care derulează subprogramul de diagnostic în tumori solide.
    4. În situaţia în care furnizorul de servicii medicale care efectuează testarea la care se adresează bolnavul este diferit de unitatea sanitară care a diagnosticat iniţial bolnavul cu tumorile solide ce fac obiectul testărilor în baza unei examinări anatomopatologice şi a emis buletinul de examinare histopatologică aferent, acesta solicită unităţii sanitare transmiterea probei (bloc de parafină), însoţită de buletinul de examinare histopatologică.
    5. Rezultatul testării se transmite de către furnizorul de servicii medicale care a efectuat testarea, atât bolnavului/ aparţinătorului acestuia, după caz, cât şi medicului curant:
    5.1. în maximum 5 zile lucrătoare, pentru testările IHC:
    5.1.1. de la primirea probei pentru situaţia prevăzută la pct. 3.
    5.1.2. de la primirea referatului de testare, în situaţia în care furnizorul de servicii medicale care a efectuat testarea este acelaşi cu cel care emis buletinul de examinare histopatologică;
    5.2. în maximum 10 zile lucrătoare pentru testările FISH:
    5.2.1. de la primirea probei pentru situaţia prevăzută la pct. 3;
    5.2.2. de la primirea referatului de testare, în situaţia în care furnizorul de servicii medicale care a efectuat testarea este acelaşi cu cel care emis buletinul de examinare histopatologică;
    5.2.3. de la transmiterea rezultatului pentru testarea IHC, pentru serviciile de testare prevăzute în tabelele nr. 3 şi 5. Natura cheltuielilor subprogramului:
    – servicii pentru testarea profilului molecular aferent neuroblastomului, sarcomului Ewing, rabdomiosarcomului, retinoblastomului şi tumorilor primare ale sistemului nervos central, în scopul evaluării preterapeutice, stabilirea protocolului de tratament adecvat agresivităţii tumorii şi al tratamentului ţintit, după caz. Unităţi care derulează subprogramul
    a) Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei şi Ştiinţelor Biomedicale «Victor Babeş» Bucureşti;
    b) Institutul Oncologic «Prof. Dr. I. Chiricuţă» Cluj-Napoca."

    28. La capitolul IX titlul „Programul naţional de oncologie“, după „Subprogramul de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne (sarcom Ewing şi neuroblastom) la copii şi adulţi“ se introduce un nou subprogram, „Subprogramul naţional de testare genetică“, cu următorul cuprins:
    " Subprogramul naţional de testare genetică
    Activităţi:
    – Testarea profilului molecular al bolnavilor diagnosticaţi cu anumite tumori solide maligne, în vederea asigurării tratamentului personalizat aferent medicamentelor incluse în Lista de medicamente aprobată prin hotărâre a Guvernului sau pentru care au fost emise decizii de includere condiţionată în Listă şi DAPP şi-au exprimat disponibilitatea pentru negocierea şi încheierea unor contracte cost-volum/cost-volum-rezultat. Criterii de includere:
    – bolnavi cu diagnostic de tumori solide maligne: cancer colorectal local avansat sau metastazat, cancer ovarian local avansat şi metastazat, cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC), cancer de sân.
    I. CANCER COLORECTAL LOCAL AVANSAT SAU METASTAZAT
    a) Servicii de testare Tabelul nr. 1

┌───────┬───────────────┬────────────────┬────────┬─────────────────┐
│ │Teste │Tip testare │Tip │Precizări │
│ │ │ │probă │ │
├───────┼───────────────┼────────────────┼────────┼─────────────────┤
│ │Instabilitatea │ │ │ │
│ │microsatelitară│ │ │ │
│ │sau deficienţa │Imunohistochimie│Bloc │ │
│ │de reparare a │(IHC) -MLH1, │parafină│ │
│ │nepotrivirii │MSH2, MSH6, PMS2│ │Se testează │
│Panelul│ADN-ului (MSI/ │ │ │pacienţii │
│de │dMMR) │ │ │nou-diagnosticaţi│
│teste ├───────────────┼────────────────┼────────┤cu cancer │
│nr. 1* │Mutaţii RAS │ │ │colorectal, local│
│ │(exon 2, 3, 4 │PCR/NGS │Bloc │avansat sau │
│ │in KRAS şi │ │parafină│metastazat. │
│ │NRAS) │ │ │ │
│ ├───────────────┼────────────────┼────────┤ │
│ │NTRK 1, NTRK 2,│IHC** │Bloc │ │
│ │NTRK 3 │ │parafină│ │
└───────┴───────────────┴────────────────┴────────┴─────────────────┘


     * Furnizorii de servicii medicale care efectuează testarea contractează pentru cancerul colorectal local avansat sau metastazat obligatoriu toate testările cuprinse în panelul de teste prevăzut în tabelul nr. 1.
    ** Pentru situaţiile în care NTRK este pozitiv prin IHC, confirmarea fuziunilor NTRK se face prin PCR sau FISH sau NGS, pe cheltuiala furnizorului, fiind o obligaţie a acestuia. Indicatori de evaluare:
    1. indicatori fizici:
    - număr de bolnavi beneficiari de servicii de testare genetică pentru cancer colorectal local avansat sau metastazat/an: 5.175;
    2. indicatori de eficienţă:
    - tarif/bolnav beneficiar de serviciu de testare genetică pentru cancer colorectal local avansat sau metastazat: 2.200 de lei.
    NOTA Nr. 1
    Din tarif se suportă şi costul de transport al probei biologice, după caz.
    Nota nr. 2
    Actualizarea panelului de teste se va realiza în funcţie de actualizarea listei de medicamente aprobate prin Hotărâre a Guvernului, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie.
    b) Metodologia de transmitere a probei şi a rezultatului la testare
    1. Pentru bolnavii eligibili pentru acordarea serviciului de testare prevăzut în tabelul nr. 1 medicul în specialitatea oncologie medicală va întocmi un referat de solicitare a stabilirii profilului molecular, denumit în continuare referat de testare. Modelul de referat de testare este prevăzut în anexa nr. 10^1.
    2. Medicul în specialitatea oncologie medicală poate să întocmească referatul de testare numai dacă se află în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate.
    3. Bolnavul/Aparţinătorul acestuia, după caz, se adresează/transmite referatul de testare unui furnizor de servicii medicale care efectuează testarea. Bolnavul/Aparţinătorul acestuia, după caz, are dreptul să aleagă furnizorul de servicii medicale care efectuează testarea dintre furnizorii aflaţi în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate care derulează Subprogramul naţional de testare genetică.
    4. În situaţia în care furnizorul de servicii medicale care efectuează testarea la care se adresează bolnavul este diferit de unitatea sanitară care a diagnosticat iniţial bolnavul cu cancer colorectal în baza unei examinări anatomopatologice şi a emis buletinul de examinare histopatologică aferent, acesta solicită, în maximum 2 zile lucrătoare de la primirea referatului de testare, unităţii sanitare transmiterea probei (bloc de parafină) însoţită de buletinul de examinare histopatologică.
    5. Rezultatul testării se transmite de către furnizorul de servicii medicale care a efectuat testarea atât bolnavului/aparţinătorului acestuia, după caz, cât şi medicului în specialitatea oncologie medicală, în maximum 10 zile lucrătoare:
    5.1. de la primirea probei pentru situaţia prevăzută la pct. 3;
    5.2. de la primirea referatului de testare, în situaţia în care furnizorul de servicii medicale care a efectuat testarea este acelaşi cu cel care a emis buletinul de examinare histopatologică.
    II. CANCER OVARIAN LOCAL AVANSAT ŞI METASTAZAT
    a) Servicii de testare Tabelul nr. 2

┌───────┬────────┬───────┬─────────┬─────────────────┐
│ │Teste │Tip │Tip probă│Precizări │
│ │ │testare│ │ │
├───────┼────────┼───────┼─────────┼─────────────────┤
│ │BRCA 1 │ │ │Se testează │
│ │şi 2 - │NGS cu │ │pacientele │
│ │mutaţii │panel │Ţesut │nou-diagnosticate│
│ │somatice│mic de │(bloc │cu cancer ovarian│
│ │ │gene │parafină)│epitelial cu grad│
│Panelul├────────┤ │ │înalt, stadiile │
│de │ │ │ │III-IV. │
│teste ├────────┼───────┼─────────┼─────────────────┤
│nr. 1* │ │ │ │Se testează │
│ │ │ │ │pacientele nou - │
│ │NTRK 1, │ │Bloc │diagnosticate cu │
│ │NTRK 2, │IHC** │parafină │cancer ovarian │
│ │NTRK 3 │ │ │epitelial cu grad│
│ │ │ │ │înalt, stadiile │
│ │ │ │ │III-IV. │
├───────┼────────┼───────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │ │Se testează │
│ │ │ │ │pacientele │
│ │ │ │ │diagnosticate cu │
│ │ │ │ │cancer ovarian │
│Panelul│BRCA 1 │ │ │epitelial cu grad│
│de │şi 2 - │NGS │Sânge sau│înalt, stadiile │
│teste │germline│ │salivă │III-IV, pentru │
│nr. 2* │şi MLPA │ │ │care rezultatul │
│ │ │ │ │BRCA 1 şi 2 la │
│ │ │ │ │panelul de teste │
│ │ │ │ │nr. 1 este │
│ │ │ │ │neconcludent. │
├───────┼────────┼───────┼─────────┼─────────────────┤
│ │ │ │ │Se testează │
│ │ │ │ │pacientele cu │
│ │ │ │ │carcinom ovarian │
│ │ │ │ │epitelial de grad│
│ │ │ │ │înalt în stadiu │
│ │ │ │ │avansat (stadiile│
│ │ │ │ │III şi IV FIGO), │
│Panelul│ │ │Ţesut │fără mutaţii BRCA│
│de │HRD-GIS │NGS │(bloc │1 şi 2, cu │
│teste │ │ │parafină)│răspuns (complet │
│nr. 3 │ │ │ │sau parţial) după│
│ │ │ │ │finalizarea │
│ │ │ │ │primei linii de │
│ │ │ │ │tratament cu │
│ │ │ │ │chimioterapie pe │
│ │ │ │ │bază de platină │
│ │ │ │ │în combinaţie cu │
│ │ │ │ │bevacizumab. │
└───────┴────────┴───────┴─────────┴─────────────────┘


    * Pentru un bolnav se efectuează panelul nr. 1 de testare, la recomandarea medicului în specialitatea oncologie medicală. În situaţia în care testarea BRCA 1 şi 2 pe panelul nr. 1 este neconcludentă (fără mutaţii BRCA somatice), se efectuează panelul de teste nr. 2, pe răspunderea medicului anatomopatolog. Furnizorii de servicii medicale care efectuează testarea contractează pentru cancerul ovarian local avansat şi metastazat, obligatoriu, toate testările cuprinse în panelurile de teste nr. 1 şi nr. 2 prevăzute în tabelul nr. 2.
    ** Pentru situaţiile în care NTRK este pozitiv prin IHC, confirmarea fuziunilor NTRK se face prin PCR sau FISH sau NGS, pe cheltuiala furnizorului, fiind o obligaţie a acestuia. Indicatori de evaluare:
    1. indicatori fizici:
    - număr de bolnavi beneficiari de servicii de testare genetică pentru cancer ovarian local avansat şi metastazat/an: 1.241;
    – număr de bolnavi beneficiari de servicii de testare genetică pentru cancer ovarian local avansat şi metastazat/an - panel de teste nr. 3: 450;
    2. indicatori de eficienţă:
    - tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică pentru cancer ovarian local avansat şi metastazat - panelul de testare nr. 1: 2.950 de lei;
    – tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică pentru cancer ovarian local avansat şi metastazat - panelul de testare nr. 2: 2.700 de lei;
    – tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică pentru cancer ovarian local avansat şi metastazat - panelul de testare nr. 3: 7.500 de lei.
    NOTA Nr. 1
    Din tarif se suportă şi costul de transport al probei biologice, după caz.
    NOTA Nr. 2
    Actualizarea panelului de teste se va realiza în funcţie de actualizarea listei de medicamente aprobate prin hotărâre a Guvernului, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie.
    b) Metodologia de transmitere a probei şi a rezultatului la testare
    1. Pentru bolnavii eligibili pentru acordarea panelului de testare nr. 1 sau panelului de testare nr. 3 medicul în specialitatea oncologie medicală va întocmi un referat de testare. Modelul de referat de testare este prevăzut în anexa nr. 10^1.
    2. Medicul în specialitatea oncologie medicală poate să întocmească referatul de testare numai dacă se află în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate.
    3. Bolnavul/Aparţinătorul acestuia, după caz, se adresează/transmite referatul de testare unui furnizor de servicii medicale care efectuează testarea. Bolnavul/Aparţinătorul acestuia, după caz, are dreptul să aleagă furnizorul de servicii medicale care efectuează testarea dintre furnizorii aflaţi în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate care derulează Subprogramul naţional de testare genetică.
    4. În situaţia în care furnizorul de servicii medicale care efectuează testarea la care se adresează bolnavul este diferit de unitatea sanitară care a diagnosticat iniţial bolnavul cu cancer ovarian în baza unei examinări anatomopatologice şi a emis buletinul de examinare histopatologică aferent, acesta solicită, în maximum 2 zile lucrătoare de la primirea referatului de testare, unităţii sanitare transmiterea probei (bloc de parafină) însoţită de buletinul de examinare histopatologică.
    5. Rezultatul testării se transmite de către furnizorul de servicii medicale care a efectuat testarea atât bolnavului/ aparţinătorului acestuia, după caz, cât şi medicului în specialitatea oncologie medicală, în maximum 10 zile lucrătoare:
    5.1. de la primirea probei pentru situaţia prevăzută la pct. 3;
    5.2. de la primirea referatului de testare, în situaţia în care furnizorul de servicii medicale care a efectuat testarea este acelaşi cu cel care emis buletinul de examinare histopatologică.
    6. În situaţia în care rezultatul la testarea BRCA 1 şi 2 pe panelul de teste nr. 1 este neconcludentă (fără mutaţii BRCA 1 şi 2), serviciul de testare aferent panelului de teste nr. 2 din tabelul nr. 2 se realizează pe răspunderea medicului anatomopatolog, iar rezultatul la testare se transmite de către furnizorul de servicii medicale care a efectuat testarea atât bolnavului/aparţinătorului acestuia, după caz, cât şi medicului în specialitatea oncologie medicală, în maximum 10 zile lucrătoare de la recoltarea probei biologice. Furnizorul care efectuează testarea aferentă panelului de teste nr. 2 are obligaţia de a solicita pacientului să se prezinte în vederea recoltării probei biologice în maximum 5 zile lucrătoare de la comunicarea rezultatului prevăzut la pct. 5.
    III. CANCER BRONHOPULMONAR, ALTUL DECÂT CEL CU CELULE MICI (NSCLC)
    a) Servicii de testare Tabelul nr. 3

┌───────┬──────────────┬───────┬────────┬─────────────────┐
│ │Teste │Tip │Tip │Precizări │
│ │ │testare│probă │ │
├───────┼──────────────┼───────┼────────┼─────────────────┤
│Panelul│Diagnostic de │ │ │ │
│de │certitudine a │ │Bloc │ │
│teste │cancerului │IHC* │parafină│ │
│nr. 1 │bronhopulmonar│ │ │ │
│ │NSCLC │ │ │ │
├───────┼──────────────┼───────┼────────┼─────────────────┤
│ │EGFR - mutaţii│ │ │Se testează │
│ │(exonii de la │ │ │pacienţii │
│ │18 la 21) │ │Bloc │nou-diagnosticaţi│
│Panelul│+ALK+ROS-1+ │NGS │parafină│cu NSCLC - │
│de │NTRK fuziuni │ │(ţesut) │nonscuamos şi │
│teste │+RET-fuziuni │ │ │scuamos │
│nr. 2 │ │ │ │nefumători, în │
│ ├──────────────┼───────┼────────┤stadiul │
│ │ │ │Bloc │metastatic sau │
│ │PD-L1 │IHC** │parafină│local avansat. │
│ │ │ │ │ │
├───────┼──────────────┼───────┼────────┼─────────────────┤
│ │ │ │ │Se testează │
│ │ │ │ │pacienţii │
│Panelul│ │ │ │nou-diagnosticaţi│
│de │PD-L1 │IHC** │Bloc │cu NSCLC scuamos │
│teste │ │ │parafină│fumători, în │
│nr. 3 │ │ │ │stadiul │
│ │ │ │ │metastatic sau │
│ │ │ │ │local avansat. │
├───────┼──────────────┼───────┼────────┼─────────────────┤
│ │EGFR - mutaţii│ │ │Se testează │
│Panelul│(exonii de la │PCR │ │pacienţii │
│de │18 la 21) │ │Bloc │nou-diagnosticaţi│
│teste ├──────────────┼───────┤parafină│cu NSCLC, în │
│nr. 4 │ALK │IHC │ │stadii operabile,│
│ ├──────────────┼───────┤ │după rezecţia │
│ │PD-L1 │IHC** │ │completă. │
├───────┼──────────────┼───────┼────────┼─────────────────┤
│ │ │ │ │Se testează │
│ │ │ │ │pacienţii NSCLC │
│Panelul│ │ │ │EGFR+, local │
│de │ │ │ │avansat sau │
│teste │Mutaţia T790M │PCR/NGS│Plasmă │metastazat, după │
│nr. 5 │ │ │ │terapia │
│ │ │ │ │anterioară cu │
│ │ │ │ │alţi inhibitori │
│ │ │ │ │EGFR. │
└───────┴──────────────┴───────┴────────┴─────────────────┘


     * Examinarea IHC, prin care se confirmă/infirmă diagnosticul de certitudine al cancerului bronhopulmonar NSCLC, este decontată din bugetul Subprogramului naţional de testare genetică, iar examinarea IHC efectuată anterior acesteia în scop diagnostic se supune reglementărilor Hotărârii Guvernului pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate şi ale normelor sale metodologice de aplicare.
    ** În cazul tumorilor metastatice se va testa clona 22 C3 cu platforma Dako-Agilent cu sistem de scorificare propriu şi clona SP 142 cu platforma Ventana cu sistem de scorificare propriu. În cazul tumorilor local avansate sau în stadii operabile, după rezecţia completă, se va testa clona SP 263 cu platforma Ventana cu sistem de scorificare propriu. NOTE:
    1. Sunt obligatorii contractarea şi efectuarea panelurilor de teste nr. 1, 2 şi 3 de către acelaşi furnizor de servicii medicale care efectuează testarea. În situaţia în care prin panelul de teste nr. 1 nu se confirmă diagnosticul de cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici, care să necesite testarea ulterioară prin panelurile de teste nr. 2 sau 3, acestea nu se vor efectua de către furnizorul de servicii de medicale care efectuează testarea;
    2. Sunt obligatorii contractarea şi efectuarea panelurilor de teste nr. 1 şi 4 de către acelaşi furnizor de servicii medicale care efectuează testarea. În situaţia în care prin panelul de teste nr. 1 nu se confirmă diagnosticul de cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici, care să necesite testarea ulterioară prin panelul de teste nr. 4, acesta nu se va efectua de către furnizorul de servicii medicale care efectuează testarea.
    3. Furnizorul de servicii medicale care contractează şi efectuează panelul de teste nr. 5 nu este obligatoriu să contracteze şi să efectueze şi panelurile de teste nr. 1, 2 şi 3 sau nr. 1 şi 4 sau nr. 1, 2, 3 şi 4.
    4. Furnizorul de servicii medicale care efectuează testarea poate contracta şi efectua toate cele 5 paneluri de teste.
    b) Metodologia de transmitere a probei şi a rezultatului la testare
    b1) Efectuarea panelurilor de testare nr. 1, 2 şi 3 sau a panelurilor de testare nr. 1 şi 4
    1. Pentru bolnavii eligibili pentru acordarea panelurilor de testare nr. 1, 2 sau 3 sau pentru acordarea panelurilor de testare nr. 1 şi 4, medicul în specialitatea oncologie medicală, pneumologie, chirurgie toracică, precum şi medicul anatomopatolog care a efectuat examenul histopatologic vor întocmi un referat de testare. Modelul de referat este prevăzut în anexa nr. 10^1.
    2. Medicul în specialitatea oncologie medicală, pneumologie, chirurgie toracică, precum şi medicul anatomopatolog care a efectuat examenul histopatologic pot să întocmească referatul de testare numai dacă se află în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate.
    3. Bolnavul/Aparţinătorul acestuia, după caz, se adresează/transmite referatul de testare unui furnizor de servicii medicale care efectuează testarea. Bolnavul/Aparţinătorul acestuia, după caz, are dreptul să aleagă furnizorul de servicii medicale care efectuează testarea dintre furnizorii aflaţi în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate care derulează Subprogramul naţional de testare genetică.
    4. Furnizorul de servicii medicale care efectuează testarea la care se adresează bolnavul solicită unităţii sanitare care a diagnosticat iniţial bolnavul cu cancer bronhopulmonar NSCLC, în maximum 2 zile lucrătoare de la primirea referatului de testare, transmiterea probei (bloc de parafină), însoţită de buletinul de examinare histopatologică.
    5. Rezultatul testării panelului de testare nr. 1, care confirmă/infirmă diagnosticul de certitudine, se transmite de către furnizorul de servicii medicale care a efectuat testarea atât bolnavului/aparţinătorului acestuia, după caz, cât şi medicului care a întocmit referatul de testare în maximum 5 zile lucrătoare de la primirea probei.
    6. Dacă se confirmă diagnosticul de certitudine prin efectuarea panelului de testare nr. 1, furnizorul de servicii medicale care a efectuat testarea va efectua panelul de testare nr. 2 sau 3 sau 4, conform celor solicitate în referatul de testare, şi va transmite rezultatul la testare atât pacientului, cât şi medicului care a întocmit referatul de testare, în maximum 10 zile lucrătoare de la transmiterea către aceştia a confirmării diagnosticului de certitudine.
    b2) Efectuarea panelului de testare nr. 5
    1. Pentru bolnavii eligibili pentru acordarea panelului de testare nr. 5 medicul în specialitatea oncologie medicală va întocmi un referat de testare. Modelul de referat este prevăzut în anexa nr. 10^1.
    2. Medicul în specialitatea oncologie medicală poate să întocmească referatul de testare numai dacă se află în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate.
    3. Bolnavul se prezintă la furnizorul de servicii medicale care efectuează testarea cu referatul de testare. Bolnavul are dreptul să aleagă furnizorul de servicii medicale care efectuează testarea dintre furnizorii aflaţi în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate care derulează Subprogramul naţional de testare genetică.
    4. Rezultatul testării panelului de testare nr. 5 se transmite de către furnizorul de servicii medicale care a efectuat testarea atât bolnavului, cât şi medicului care a întocmit referatul de testare, în maximum 10 zile lucrătoare de la recoltarea probei de sânge de către furnizor.
    c) Indicatori de evaluare:
    1. indicatori fizici:
    a) număr de bolnavi beneficiari de servicii de testare genetică, din panelul de teste nr. 1, pentru cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC)/an: 11.000;
    b) număr de bolnavi beneficiari de servicii de testare genetică, din panelul de teste nr. 2, pentru cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC)/an: 5.000;
    c) număr de bolnavi beneficiari de servicii de testare genetică, din panelul de teste nr. 3, pentru cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC)/an: 2.000;
    d) număr de bolnavi beneficiari de servicii de testare genetică, din panelul de teste nr. 4, pentru cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC)/an: 1.200;
    e) număr de bolnavi beneficiari de servicii de testare genetică, din panelul de teste nr. 5, pentru cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC)/an: 500;
    2. indicatori de eficienţă:
    a) tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică, din panelul de teste nr. 1, pentru cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC)/an: 240* lei/set, maximum 2 seturi/pacient, 1 set conţine 1-4 teste;
    b.1) tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică, din panelul de teste nr. 2, pentru cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC) - formele metastatice/an: 5.800 de lei;
    b.2) tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică, din panelul de teste nr. 2, pentru cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC) - formele local avansate/an: 5.150 de lei;
    c.1) tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică, din panelul de teste nr. 3, pentru cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC) - forme metastatice/an: 1.300 de lei;
    c.2) tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică, din panelul de teste nr. 3, pentru cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC) - forme local avansate/an: 650 de lei;
    d) tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică, din panelul de teste nr. 4, pentru cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC)/an: 1.964 de lei;
    e) tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică, din panelul de teste nr. 5, pentru cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC)/an: 834 de lei.
    NOTA Nr. 1
    Din tarif se suportă şi costul de transport al probei biologice, după caz.
    Nota nr. 2
    Actualizarea panelurilor de teste se va realiza în funcţie de actualizarea listei de medicamente aprobate prin Hotărâre a Guvernului, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie.
    IV. CANCER DE SÂN
    a) Servicii de testare Tabelul nr. 4

┌───────┬────────────┬───────┬────────┬─────────────┐
│ │Teste │Tip │Tip │Precizări │
│ │ │testare│probă │ │
├───────┼────────────┼───────┼────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │Se testează │
│Panelul│ │ │ │toţi │
│de │HR+HER2+Ki67│IHC │Bloc │pacienţii │
│teste │ │ │parafină│diagnosticaţi│
│nr. 1 │ │ │ │cu cancer de │
│ │ │ │ │sân*. │
├───────┼────────────┼───────┼────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │Se testează │
│ │ │ │ │doar pentru │
│Panelul│ │ │ │pacienţii │
│de │ │SISH/ │Bloc │pentru care │
│teste │HER2 │FISH │parafină│HER2 la IHC │
│nr. 2 │ │ │ │(oricare │
│ │ │ │ │determinare) │
│ │ │ │ │are valoarea │
│ │ │ │ │2+. │
├───────┼────────────┼───────┼────────┼─────────────┤
│ │BRCA 1 şi 2 │ │Sânge │ │
│ │- germline │NGS │sau │Se testează │
│ │şi MLPA │ │salivă │doar │
│ ├────────────┼───────┼────────┤pacienţii │
│Panelul│NTRK1, │IHC*** │Bloc │HER2 negativ,│
│de │NTRK2, NTRK3│ │parafină│cu cancer de │
│teste ├────────────┼───────┼────────┤sân în │
│nr. 3 │PIK3CA - │ │Bloc │stadiul local│
│ │mutaţii │PCR/NGS│parafină│avansat sau │
│ │hotspot │ │ │metastazat, │
│ ├────────────┼───────┼────────┤indiferent de│
│ │PD-L1 │IHC** │Bloc │statusul HR. │
│ │ │ │parafină│ │
└───────┴────────────┴───────┴────────┴─────────────┘


      * Se pot efectua şi deconta maximum 2 testări IHC/bolnav într-un interval de 12 luni, calculat de la prima testare.
     ** Se va testa clona SP 142 cu platforma Ventana cu sistem propriu de scorificare.
    *** Pentru situaţiile în care NTRK este pozitiv prin IHC, confirmarea fuziunilor NTRK se face prin PCR sau FISH sau NGS, pe cheltuiala furnizorului, fiind o obligaţie a acestuia.
    NOTE:
    1. Sunt obligatorii contractarea şi efectuarea panelurilor de teste nr. 1 şi 2 de către acelaşi furnizor de servicii medicale care efectuează testarea.
    2. Furnizorul de servicii medicale care efectuează testarea poate contracta şi efectua toate cele 3 paneluri de teste.
    b) Metodologia de transmitere a probei şi a rezultatului la testare
    b.1) Efectuarea panelului de testare nr. 1
    1. Pentru efectuarea panelului de testare nr. 1, medicul în specialitatea oncologie medicală, obstetrică-ginecologie, chirurgie generală, aflat în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate, în situaţia în care furnizorul la care acesta îşi desfăşoară activitatea nu a contractat panelurile de testare nr. 1 şi 2 pentru bolnavii eligibili care necesită testare în vederea iniţierii tratamentului personalizat, va întocmi un referat de testare al cărui model este prevăzut în anexa nr. 10^1.
    2. Bolnavul/Aparţinătorul acestuia, după caz, se adresează/transmite referatul de testare unui furnizor de servicii medicale care efectuează testarea. Bolnavul/Aparţinătorul acestuia, după caz, are dreptul să aleagă furnizorul de servicii medicale care efectuează testarea dintre furnizorii aflaţi în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate care derulează Subprogramul naţional de testare genetică.
    3. Furnizorul de servicii medicale care efectuează testarea solicită transmiterea probei (bloc de parafină) şi a buletinului de testare histopatologică unităţii sanitare care a emis buletinul de examinare histopatologică, în maximum 2 zile lucrătoare de la primirea referatului de testare.
    4. Rezultatul la testare se transmite atât bolnavului/ aparţinătorului acestuia, după caz, cât şi medicului care a întocmit referatul de testare în maximum 10 zile lucrătoare de la primirea probei de către furnizor.
    5. În situaţia în care furnizorul de servicii medicale din unitatea sanitară care a diagnosticat iniţial bolnavul cu cancer de sân a contractat panelurile de testare nr. 1 şi 2, testarea aferentă panelului de testare nr. 1 se realizează pe răspunderea medicului anatomopatolog, fără a mai fi necesară întocmirea referatului de testare.
    6. Rezultatul la testare se transmite către bolnav şi medicul în specialitatea oncologie medicală, obstetrică-ginecologie, chirurgie generală, după caz, în maximum 10 zile lucrătoare de la finalizarea examinării histopatologice.
    b.2) Efectuarea panelului de testare nr. 2
    1. Serviciul de testare aferent panelului de teste nr. 2 din tabelul nr. 4 se realizează pe răspunderea medicului anatomopatolog doar în situaţia în care la examenul imunohistochimic prevăzut în panelul de teste nr. 1 din tabelul nr. 4, HER2 are valoarea 2 +.
    2. Rezultatul testării se transmite de către furnizorul de servicii medicale care a efectuat serviciul de testare atât bolnavului, cât şi medicului în specialitatea oncologie medicală, obstetrică-ginecologie, chirurgie generală, după caz, în maximum 10 zile lucrătoare de la obţinerea rezultatului, urmare a efectuării serviciului de testare prevăzut la panelul de teste nr. 1 din tabelul nr. 4.
    b.3) Efectuarea panelului de testare nr. 3
    1. Pentru pacienţii eligibili, respectiv cu diagnosticul de cancer mamar în stadiul local avansat sau metastazat HER 2 negativ, pentru a beneficia de serviciul de testare prevăzut în panelul de teste nr. 3 din tabelul nr. 4, în scopul iniţierii tratamentului personalizat, medicul în specialitatea oncologie medicală, aflat în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate, va întocmi un referat de testare.
    2. Bolnavul/Aparţinătorul acestuia, după caz, se adresează/transmite referatul de testare unui furnizor de servicii medicale care efectuează testarea. Bolnavul/Aparţinătorul acestuia, după caz, are dreptul să aleagă furnizorul de servicii medicale care efectuează testarea dintre furnizorii aflaţi în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate care derulează Subprogramul naţional de testare genetică.
    3. Furnizorul de servicii medicale care efectuează testarea solicită transmiterea probei (bloc de parafină) şi a buletinului de testare histopatologică unităţii sanitare care a emis buletinul de examinare histopatologică, în maximum 2 zile lucrătoare de la primirea referatului de testare.
    4. Rezultatul testării se transmite de către furnizorul care a efectuat serviciul de testare genetică atât bolnavului/ aparţinătorului acestuia, după caz, cât şi medicului care a întocmit referatul de testare, în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la primirea probei.
    5. Dacă bolnavul se adresează aceluiaşi furnizor de servicii medicale care a efectuat testarea aferentă panelurilor de testare nr. 1 şi 2, nu mai este necesară transmiterea altei probe. Rezultatul testării se transmite de către furnizorul care a efectuat serviciul de testare genetică atât bolnavului/aparţinătorului acestuia, după caz, cât şi medicului care a întocmit referatul de testare, în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la primirea referatului de testare. Indicatori de evaluare:
    1. indicatori fizici:
    a) număr de bolnavi beneficiari de servicii de testare genetică, din panelul de teste nr. 1, pentru cancer de sân/an: 10.500;
    b) număr de bolnavi beneficiari de servicii de testare genetică, din panelul de teste nr. 2, pentru cancer de sân/an: 4.700;
    c) număr de bolnavi beneficiari de servicii de testare genetică, din panelul de teste nr. 3, cancer de sân/an: 4.200;
    2. indicatori de eficienţă:
    a) tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică, din panelul de teste nr. 1, pentru cancer de sân/an: 240 de lei/set, maximum 2 seturi/pacient, 1 set conţine 1-4 teste;
    b) tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică, din panelul de teste nr. 2, pentru cancer de sân/an: 670 de lei;
    c) tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică, din panelul de teste nr. 3, pentru cancer de sân/an: 4.864 de lei.
    NOTA Nr. 1
    Din tarif se suportă şi costul de transport al probei biologice, după caz.
    Nota nr. 2
    Actualizarea panelurilor de teste se va realiza în funcţie de actualizarea listei de medicamente aprobate prin Hotărâre a Guvernului, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie. Natura cheltuielilor subprogramului:
    – servicii pentru testarea profilului molecular al tumorilor solide maligne: cancer colorectal local avansat sau metastazat, cancer ovarian local avansat şi metastazat, cancer bronho-pulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC), cancer de sân."

    29. La capitolul IX titlul „Programul naţional de diabet zaharat“ subtitlul „Indicatori de evaluare“ punctul 2) „indicatori de eficienţă“, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) tarif/serviciu de dozare de hemoglobină glicozilată HbA1c: 38 de lei;"

    30. La capitolul IX, „Programul naţional de sănătate mintală“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " PROGRAMUL NAŢIONAL DE SĂNĂTATE MINTALĂ
    Obiective:
    a) asigurarea tratamentului specific la bolnavii cu toxicodependenţă, precum şi testarea metaboliţilor stupefiantelor la aceştia;
    b) acordarea serviciilor conexe persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist;
    c) asigurarea tratamentului specific bolnavilor cu tulburare depresivă majoră.
    Structură:
    1. Subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu toxicodependenţă, precum şi de testare a metaboliţilor stupefiantelor;
    2. Subprogramul naţional de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist;
    3. Subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră.
    Subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu toxicodependenţă, precum şi de testare a metaboliţilor stupefiantelor
    Activităţi
    a) asigurarea tratamentului de substituţie cu agonişti şi antagonişti de opiacee pentru persoane cu toxicodependenţă;
    b) testarea metaboliţilor stupefiantelor în urină în vederea introducerii în tratament şi pentru monitorizarea tratamentului. Criterii de eligibilitate:
    1. Pentru tratamentul de substituţie cu agonişti de opiacee: Criterii de includere a bolnavilor:
    a) vârsta peste 18 ani sau peste 16 ani, când beneficiul tratamentului este superior efectelor secundare şi doar cu consimţământul scris al reprezentantului legal;
    b) diagnostic DSM IV/ICD 10 de dependenţă de opiacee;
    c) test pozitiv la opiacee la testare urinară sau sanguină. Criterii de orientare pentru includerea în tratamentul de substituţie:
    a) afirmativ încercări repetate de întrerupere a consumului;
    b) comportament de consum cu risc;
    c) HIV/SIDA;
    d) femei însărcinate;
    e) comorbidităţi psihiatrice;
    f) comorbidităţi somatice;
    g) polidependenţă. Criterii de excludere a bolnavilor:
    a) nerespectarea îndeplinirii recomandărilor medicale primite pe parcursul programului;
    b) nerespectarea regulamentului de organizare internă al furnizorului de servicii medicale;
    c) refuzul de a se supune testării pentru depistarea prezenţei drogurilor sau metaboliţilor acestora în urină ori de câte ori se solicită de către medicul său curant;
    d) comportamente agresive fizice ori verbale;
    e) falsificarea de reţete sau orice alt tip de document medical;
    f) consumul şi traficul de droguri în incinta centrelor de tratament;
    g) înscrierea simultană la mai multe unităţi sanitare care derulează programul de tratament de substituţie.
    2. Pentru tratamentul de substituţie cu antagonişti de opiacee (naltrexonă): Criterii de includere a bolnavilor:
    a) vârsta peste 18 ani sau peste 16 ani, când beneficiul tratamentului este superior efectelor secundare şi doar cu consimţământul scris al reprezentantului legal;
    b) diagnostic DSM IV/ICD 10 de dependenţă de opiacee;
    c) test pozitiv la opiacee la testare urinară sau sanguină, urmat de o perioadă de abstinenţă între 7 şi 14 zile;
    d) declaraţia bolnavului pentru abstinenţa totală la opiacee pe termen lung, cu semnarea unui consimţământ informat asupra riscurilor şi beneficiilor tratamentului cu naltrexonă. Criterii de excludere a bolnavilor:
    a) test pozitiv de opiacee;
    b) semne şi simptome clinice de consum recent de opiacee;
    c) semne clinice şi paraclinice de citoliză hepatică. Indicatori de evaluare:
    1. indicatori fizici:
    a) număr de bolnavi în tratament substitutiv/an: 1.282;
    b) număr de teste pentru depistarea prezenţei drogurilor în urina bolnavilor/an: 13.238;
    2. indicatori de eficienţă:
    a) cost mediu/bolnav cu tratament de substituţie/an: 2.074 de lei;
    b) cost mediu pe test rapid de depistare a drogurilor în urină/an: 10 lei. Natura cheltuielilor subprogramului:
    – cheltuieli pentru tratamentul de substituţie cu agonişti şi antagonişti de opiacee pentru persoane cu toxicodependenţă;
    – cheltuieli pentru teste pentru depistarea prezenţei drogurilor în urina bolnavilor. Unităţi care derulează subprogramul:
    a) Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Jebel;
    b) Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca - Secţia clinică psihiatrie III acuţi - Compartiment toxicomanie;
    c) Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca - Secţia toxicomanie copii;
    d) Spitalul Clinic de Psihiatrie «Al. Obregia» Bucureşti;
    e) Centrul de evaluare şi tratament al toxicodependenţilor tineri «Sfântul Stelian» Bucureşti;
    f) Institutul Naţional de Boli Infecţioase «Prof. Dr. Matei Balş» Bucureşti;
    g) Penitenciarul Spital Rahova.
    NOTĂ:
    Implementarea activităţilor din cadrul Programului naţional de sănătate mintală se realizează cu respectarea metodologiei elaborate de către Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog, cu avizul Comisiei de psihiatrie şi psihiatrie pediatrică a Ministerului Sănătăţii. Subprogramul naţional de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist
    Activităţi
    - acordarea serviciilor conexe actului medical pentru persoanele (adulţi şi copii) diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, respectiv servicii de psihoterapie şi/sau consiliere psihologică clinică şi/sau consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie prin utilizarea de intervenţii validate ştiinţific în tulburări din spectrul autist, inclusiv elaborarea unui plan de intervenţie personalizat pentru fiecare bolnav care să conţină cel puţin elementele prevăzute în anexa nr. 15^1, pentru fiecare tip de serviciu acordat, la iniţierea terapiei şi la evaluările efectuate din 6 în 6 luni; timpul alocat întocmirii unui plan de intervenţie personalizat este de 2 şedinţe pentru fiecare bolnav şi pentru fiecare tip de serviciu din cuantumul numărului maxim de şedinţe de psihoterapie şi/sau consiliere psihologică clinică şi/sau consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie de care poate beneficia un bolnav în decursul unei luni.
    NOTĂ:
    Numărul maxim de şedinţe de psihoterapie şi/sau consiliere psihologică clinică şi/sau consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie de care poate beneficia un bolnav care îndeplineşte criteriile de eligibilitate pentru acordarea acestor servicii conexe este de 40/42/44/lună, după caz.
    Criterii de eligibilitate:
    Persoanele (adulţi şi copii) diagnosticate cu tulburări din spectrul autist de către medicul psihiatru/psihiatru pediatru
    Criterii de excludere:
    Lipsa de complianţă a persoanelor (adulţi şi copii) diagnosticate cu tulburări din spectrul autist la serviciile conexe actului medical acordate în cadrul acestui subprogram, constatată către medicul psihiatru/psihiatru pediatru, psiholog/logoped, după caz
    Indicatori de evaluare:
    1. indicatori fizici:
    a) număr de copii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist beneficiari de servicii conexe/an: 13.471;
    b) număr de adulţi diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist beneficiari de servicii conexe/an: 2.660;
    2. indicatori de eficienţă:
    - tarif/şedinţă de psihoterapie/de consiliere psihologică clinică/de consiliere sau intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie: 135 de lei
    NOTĂ:
    Durata şedinţei de psihoterapie/de consiliere psihologică clinică/de consiliere sau intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie este de 50 de minute.
    Natura cheltuielilor subprogramului:
    - cuprinde toate cheltuielile necesare realizării serviciilor conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, respectiv serviciilor de psihoterapie şi/sau consiliere psihologică clinică şi/sau consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie prin utilizarea de intervenţii validate ştiinţific în tulburări din spectrul autist, inclusiv întocmirea planului de intervenţie personalizat pentru fiecare bolnav şi tip de serviciu, precum şi documentele eliberate în strânsă legătură şi în vederea efectuării serviciului conex respectiv."

    31. La capitolul IX titlul „Programul naţional de ortopedie“, subtitlul „Activităţi“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Activităţi
    - asigurarea cu materiale sanitare specifice pentru tratamentul prin endoprotezare al bolnavilor cu afecţiuni articulare, asigurarea endoprotezelor articulare primare şi de revizie, elemente de ranforsare cotil, metafizo-diafizare, spacer articular cu antibiotic şi ciment ortopedic cu/fără antibiotic, asigurarea endoprotezelor articulare tumorale specifice tratamentului bolnavilor cu pierderi osoase importante epifizo-metafizare de cauză tumorală sau netumorală, pentru tratamentul prin implant segmentar de coloană al bolnavilor cu diformităţi de coloană pentru prevenirea insuficienţei cardio-respiratorii, precum şi pentru tratamentul prin chirurgie spinală pentru bolnavii cu patologie tumorală degenerativă sau traumatică, pentru tratamentul copiilor cu malformaţii grave vertebrale care necesită instrumentaţie specifică, asigurarea de implanturi de fixare pentru tratamentul instabilităţilor articulare cronice şi asigurarea materialelor sanitare specifice pentru corectarea inegalităţilor şi diformităţilor membrelor la copil;
    – obligativitatea unităţilor sanitare de a comunica datele către Registrul naţional de endoprotezare conform formularelor standardizate cu caracter de obligativitate în cadrul RNE."

    32. La capitolul IX titlul „Programul naţional de ortopedie“ subtitlul „Criterii de eligibilitate“, după punctul 7) „Tratamentul instabilităţilor articulare cronice la copil, prin implanturi de fixare“ se introduce un nou punct, punctul 8), cu următorul cuprins:
    "8) Tratamentul prin corectarea inegalităţilor şi diformităţilor membrelor la copil:
    - pacienţi sub 18 ani cu inegalitate de membre congenitală sau dobândită mai mare de 2 cm;
    – pacienţi sub 18 ani cu inegalităţi sau/şi deviaţii de membre care produc afectarea calităţii vieţii;"

    33. La capitolul IX titlul „Programul naţional de ortopedie“ subtitlul „Indicatori de evaluare“ punctul 1) „indicatori fizici“, după litera j) se introduce o nouă literă, lit. k), cu următorul cuprins:
    "k) număr de copii cu corectarea inegalităţi/diformităţi de membre/an: 40."

    34. La capitolul IX titlul „Programul naţional de ortopedie“ subtitlul „Indicatori de evaluare“ punctul 2) „indicatori de eficienţă“, după litera j) se introduce o nouă literă, lit. k), cu următorul cuprins:
    "k) cost mediu/copil cu inegalitate/diformităţi de membre tratat/an: 125.160 de lei."

    35. La capitolul IX titlul „Programul naţional de ortopedie“, subtitlul „Natura cheltuielilor programului“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Natura cheltuielilor programului:
    - cheltuieli materiale sanitare specifice: necesare endoprotezării primare şi de revizie, elemente de ranforsare cotil, metafizo-diafizare, spacer articular cu antibiotic şi ciment ortopedic cu/fără antibiotic, tratamentului bolnavilor cu pierderi osoase importante epifizo-metafizare de cauză tumorală sau netumorală prin endoprotezare articulară tumorală, tratamentului prin instrumentaţie segmentară de coloană, tratamentului prin chirurgie spinală, tratamentului copiilor cu malformaţii congenitale grave vertebrale care necesită instrumentaţie specifică, tratamentului instabilităţii articulare pentru prevenirea degenerării articulare utilizând implanturi de fixare şi tratamentului prin corectarea inegalităţilor şi diformităţilor membrelor la copil."

    36. La capitolul IX titlul „Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică“, subtitlul „Criterii de eligibilitate:“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Criterii de eligibilitate:
    - bolnavi cu insuficienţă renală cronică în stadiul uremie, care necesită tratament substitutiv renal (FG < 15 mL/min/1,73 mp).
    Hemodiafiltrarea intermitentă online este indicată următoarelor categorii de bolnavi:
    a) la care ţintele de eficienţă a dializei (eKt/V ≥ 1,4 sau fosfatemie < 5,5 mg/dl) nu pot fi atinse timp de 3 luni consecutive;
    b) tineri cu probabilitate mare de supravieţuire îndelungată prin dializă, dar cu şanse mici de transplant renal, din cauza comorbidităţilor asociate;
    c) cu polineuropatie «uremică» care nu a putut fi corectată prin tratament corect prin hemodializă convenţională;
    d) cu comorbidităţi cardiovasculare majore, diabet zaharat cu complicaţii sau obezitate severă.
    Dializa peritoneală automată este indicată următoarelor categorii de bolnavi dializaţi peritoneal:
    a) la care ţintele de eficienţă a dializei peritoneale ambulatorii (Kt/V uree > 1,7; clearance creatinină > 60 L/săptămână/1,73 m^2; ultrafiltrat < 1.000 ml/24 de ore, absent sau negativ după un schimb de 4 ore cu dextroză 4,25%) nu sunt atinse timp de 3 luni consecutive;
    b) copii preşcolari, la care hemodializa şi dializa peritoneală continuă ambulatorie sunt dificile şi grevate de posibile accidente şi complicaţii;
    c) care nu suportă presiunea intraabdominală crescută din cauza asocierii herniilor sau eventraţiilor abdominale;
    d) elevi, studenţi sau persoane active din punct de vedere profesional;
    e) cu dizabilităţi care îi împiedică să efectueze singuri schimburile peritoneale manuale, dar la care membrii familiei sau asistenţa la domiciliu pot face conectarea şi deconectarea de la aparatul de dializă peritoneală automată."

    37. La capitolul IX titlul „Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică“, subtitlul „Criterii de întrerupere a tratamentului prin dializă:“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Criterii de întrerupere a tratamentului prin dializă:
    a) efectuarea cu succes a transplantului renal;
    b) lipsa prezentării bolnavului la tratament sau dacă în termen de 30 de zile bolnavul nu poate fi contactat de către unitatea de dializă;
    c) refuzul scris al bolnavului sau al reprezentanţilor lui legali, atunci când acesta nu are discernământ, de a continua tratamentul, însoţit de retragerea consimţământului informat cu privire la metoda de tratament;
    d) indicaţie medicală: bolnavi care dezvoltă psihoze, neoplazii în stadiul terminal, la epuizarea posibilităţilor de acces vascular sau peritoneal, precum şi în orice altă situaţie care face imposibilă continuarea tratamentului prin dializă;
    e) decesul bolnavului."

    38. La capitolul IX titlul „Programul naţional de PET-CT“, subtitlul „Criterii de eligibilitate pentru monitorizarea bolii la bolnavii cu afecţiuni oncologice“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Criterii de eligibilitate pentru monitorizarea bolii la bolnavii cu afecţiuni oncologice
    I. CRITERII DE ELIGIBILITATE pentru PET-CT cu [18F]-FDG pentru tumorile maligne solide ale adultului:
    1. Cancere ale capului şi gâtului (tumori ale sferei ORL):
    a) identificarea tumorii primare la pacienţi diagnosticaţi clinic cu adenopatie laterocervicală unică cu examen histopatologic pozitiv pentru malignitate şi fără detecţie a localizării primare prin consult de specialitate ORL complet (inclusiv fibroscopie) şi alte metode imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM etc.);
    b) evaluarea răspunsului la tratament (la minimum 3-6 luni după radiochimioterapie) la pacienţi;
    c) diagnosticul diferenţial al recidivei tumorale suspectate clinic, faţă de efectele locale ale radioterapiei;
    d) stadializarea iniţială, dacă celelalte investigaţii imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM, scintigrafie etc.) sunt neconcludente.
    2. Cancerele tiroidiene şi paratiroidiene
    a) diagnosticul bolii reziduale sau al recidivei cancerului tiroidian cu nivele crescute de tiroglobulină şi/sau antitireglobulină şi scintigrafie de corp întreg cu I-131 negativă;
    b) evaluarea iniţială/postchirurgicală a extensiei reale a cancerului tiroidian diferenţiat cu histologie agresivă (componenta solidă, trabeculară, columnară, cu celule Hurthle, Whartin-like, celule înalte, difuz sclerozant, oncocitic) a cancerului tiroidian slab diferenţiat, a cancerului tiroidian anaplazic;
    c) diagnosticul bolii reziduale sau al recidivei carcinomului medular tiroidian tratat, asociat cu nivele crescute de calcitonină, cu investigaţii imagistice de înaltă performanţă (CT/IRM/ scintigrafie) normale sau neconcludente;
    d) cancerul paratiroidian în condiţii de suspiciune de boală persistentă/recidivă cu PTH crescut şi imagistică convenţională negativă/neconcludentă.
    3. Cancerul glandei mamare
    a) evaluarea leziunilor multifocale sau a suspiciunii de recurenţă la pacienţii cu sâni denşi la examen mamografic, cu examen IRM al glandei mamare neconcludent;
    b) diagnosticul diferenţial al plexopatiei brahiale induse de tratament faţă de invazia tumorală la pacienţi cu examen IRM echivoc sau normal;
    c) evaluarea extensiei reale a bolii la pacienţii cu tumori avansate loco-regional - categoria T3 sau T4 şi/sau afectarea ganglionilor regionali (N pozitiv), precum şi la pacienţii cu forme agresive ale cancerului glandei mamare: carcinom triplu negativ, grad diferenţiere G3, valori crescute ale ki67 sau receptori hormonali - ER/PR negativi;
    d) cazuri cu suspiciune de leziuni de recidivă sau metastaze la distanţă şi investigaţii imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM, scintigrafie etc.) neconcludente;
    e) înlocuirea imagisticii standard la pacienţii cu alergie la substanţa de contrast.
    4. Cancerul pulmonar fără celule mici (NSCLC)
    a) evaluarea extensiei reale a bolii la pacienţi consideraţi eligibili pentru intervenţie chirurgicală: în mod specific, pacienţii cu adenopatii mediastinale < 1 cm la examenul CT sau adenopatii mediastinale între 1 şi 2 cm la examenul CT şi pacienţi cu leziuni echivoce care ar putea reprezenta metastaze, cum ar fi mărirea de volum a glandei suprarenale;
    b) caracterizarea unui nodul pulmonar solitar cu dimensiuni peste 8-10 mm, în cazul unei biopsii eşuate sau cu risc procedural crescut sau la pacienţi cu comorbidităţi;
    c) evaluarea răspunsului la tratamentul sistemic în cazurile la care se intenţionează intervenţie chirurgicală radicală;
    d) evaluarea suspiciunii de recidivă sau de reluare a evoluţiei bolii atunci când celelalte evaluări imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM, scintigrafie etc.) sunt neconcludente;
    e) evaluarea iniţială a extensiei reale a bolii la pacienţi cu NSCLC în condiţiile în care celelalte investigaţii imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM, scintigrafie etc.) sunt neconcludente.
    5. Cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC)
    a) evaluarea iniţială a extensiei reale a bolii la pacienţi cu SCLC în condiţiile în care celelalte investigaţii imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM, scintigrafie etc.) sunt neconcludente;
    b) confirmarea recidivei atunci când celelalte mijloace diagnostice, inclusiv investigaţii imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM, scintigrafie etc.), sunt neconcludente.
    6. Mezoteliom malign (pleural sau peritoneal)
    a) mezoteliom malign pleural/peritoneal, în vederea stabilirii indicaţiei pentru intervenţie chirurgicală cu viză curativă
    7. Neoplazii timice (timom malign sau carcinom timic)
    a) evaluarea extensiei reale a afecţiunii în cazul pacienţilor consideraţi operabili, înaintea intervenţiei chirurgicale cu intenţie curativă
    8. Cancerul esofagian
    a) evaluarea extensiei reale a afecţiunii în cazul pacienţilor cu indicaţie de tratament cu viză curativă (chirurgical/radioterapie), atunci când investigaţiile imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM etc.) sunt neconcludente;
    b) evaluarea suspiciunii de recidivă la pacienţii cu investigaţii imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM, scintigrafie etc.) neconcludente.
    9. Cancerul gastric
    a) evaluarea extensiei reale a afecţiunii în cazurile cu indicaţie de tratament cu viză curativă, atunci când investigaţiile imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM etc.) sunt neconcludente;
    b) evaluarea suspiciunii de recidivă la pacienţii cu investigaţii imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM etc.) neconcludente.
    10. Tumorile stromale gastrointestinale (GIST)
    a) stabilirea indicaţiei de tratament sistemic (adjuvant sau paliativ) la pacienţii cu investigaţii imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM etc.) neconcludente;
    b) evaluarea extensiei reale a afecţiunii în vederea efectuării tratamentului chirurgical cu viză curativă, la pacienţii cu investigaţii imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM etc.) neconcludente;
    c) evaluarea răspunsului la terapia sistemică.
    11. Adenocarcinom pancreatic
    a) evaluarea extensiei reale a afecţiunii în vederea efectuării tratamentului chirurgical cu viză curativă la pacienţii cu investigaţii imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM etc.) neconcludente;
    b) reevaluarea cazurilor cu suspiciune de recidivă şi investigaţii imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM etc.) neconcludente.
    NOTĂ:
    Aproximativ 30% din cazurile de adenocarcinom pancreatic pot să nu capteze FDG.
    12. Carcinoamele colorectale
    a) evaluarea extensiei reale a afecţiunii în vederea efectuării tratamentului cu viză curativă (chirurgical sau tratament ţintit invaziv - de exemplu, SIRT) la pacienţii cu investigaţii imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM etc.) neconcludente;
    b) diagnosticul recidivelor la pacienţi cu markeri tumorali în creştere şi/sau suspiciune clinică de recidivă cu investigaţii imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM etc.) neconcludente;
    c) evaluarea iniţială a extensiei reale a afecţiunii în cancerul rectal;
    d) evaluarea maselor tumorale presacrate posttratament în cancerul rectal;
    e) evaluare după ablaţia metastazelor hepatice prin metode intervenţionale minim invazive.
    13. Carcinoamele ovariene
    a) evaluarea cazurilor cu suspiciune de recidivă în urma unor creşteri consecutive ale CA 125, la paciente cu investigaţii imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM etc.) negative sau neconcludente;
    b) evaluarea cazurilor cu suspiciune imagistică de recidivă, cu CA 125 normal.
    14. Carcinoamele uterine
    a) evaluarea extensiei reale a afecţiunii (la nivel regional - N1/2 versus N0 sau la distanţa - M1 versus M0) în vederea tratamentului cu intenţie de radicalitate;
    b) suspiciune de recidivă de carcinom al colului uterin sau carcinom endometrial la paciente cu investigaţii imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM etc.) negative sau neconcludente.
    15. Tumori ale celulelor germinale
    a) diagnosticul recidivei afecţiunii la pacienţii cu tumori nonseminomatoase sau seminomatoase, cu markeri tumorali crescuţi sau în creştere şi/sau cu investigaţii imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM etc.) negative sau neconcludente;
    b) evaluarea maselor reziduale postterapeutic la pacienţii cu tumori nonseminomatoase sau seminom;
    c) evaluarea iniţială a extensiei reale a afecţiunii la pacienţi cu investigaţii imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM etc.) neconcludente.
    16. Carcinoamele uroteliale
    a) evaluarea extensiei reale regionale şi la distanţă a afecţiunii la pacienţi cu carcinoame uroteliale invazive (vezică urinară/ureter/sistem pielocaliceal) consideraţi eligibili pentru intervenţie chirurgicală radicală, chimioradioterapie concomitentă sau radioterapie definitivă cu viză curativă în cazul în care investigaţiile imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM etc.) sunt neconcludente;
    b) suspiciune de recidivă regională sau la distanţă a unui carcinom urotelial invaziv, la pacienţi cu investigaţii imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM etc.) neconcludente.
    17. Carcinoamele anale, vulvare şi peniene
    a) evaluarea extensiei reale a afecţiunii în vederea tratamentului cu intenţie de radicalitate
    18. Melanomul malign
    a) evaluarea extensiei reale a afecţiunii în vederea tratamentului cu intenţie de radicalitate sau înainte de tratamentul sistemic, la pacienţi cu tumori primare cu invazie în profunzime mai mare de 0,8 mm sau ulceraţie prezentă (indiferent de profunzimea invaziei) sau la pacienţi cu ganglion santinelă pozitiv;
    b) confirmarea răspunsului complet la terapia specifică.
    19. Tumori cutanate nonmelanom
    a) evaluarea carcinomului Merkel - stadializare;
    b) evaluarea carcinomului Merkel - evaluare postterapeutică.
    20. Tumori musculoscheletale
    a) evaluarea iniţială a extensiei reale a sarcoamelor de părţi moi cu grad histologic înalt sau osteosarcoame, la pacienţi cu investigaţii imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM etc.) neconcludente;
    b) evaluarea răspunsului la tratament în sarcoame cu grad înalt sau osteosarcoame, la pacienţi cu investigaţii imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM etc.) neconcludente, în vederea tratamentului cu intenţie curativă (chirurgical sau radioterapie).
    21. Metastaze cu punct de plecare neprecizat
    a) identificarea tumorii primare oculte atunci când investigaţiile imagistice de înaltă performanţă (CT, IRM etc.) sunt neconcludente
    II. LIMFOAME ŞI MIELOAME
    22. Limfoame
    a) stadializarea şi restadializarea limfoamelor FDG avide, inclusiv limfomul indolent sau boala limfoproliferativă posttransplant (PTLD) preterapeutic;
    b) evaluarea răspunsului la tratament utilizând criteriile Deauville şi clasificarea Lugano;
    c) suspiciune clinică înaltă de transformare a unui limfom într-o formă histologică mai agresivă, pentru identificarea unui site pentru biopsie;
    d) evaluarea suspiciunii de recurenţă în limfoamele FDG avide;
    e) înainte de transplantul medular pentru evaluarea bolii reziduale comparativ cu remisiunea şi aprecierea indicaţiei de transplant;
    f) evaluarea posttransplant şi post CAR-T;
    g) histiocitoza la adult şi alte boli rare proliferative cu celule ale sistemului imun - bilanţ şi monitorizare răspuns.
    23. Mieloame
    a) evaluarea pacienţilor nou-diagnosticaţi sau în caz de boală refractară sau recurentă;
    b) pacienţi cu plasmocitom solitar extramedular sau în caz de plasmocitom solitar cu localizare osoasă, dacă MRI corp întreg nu este disponibilă sau este contraindicată;
    c) diagnostic diferenţial între forma activă sau inactivă;
    d) monitorizare postterapeutică.
    III. INDICAŢII PEDIATRICE
    24. OSTEOSARCOAME ŞI SARCOAME EWING
    a) stadializare;
    b) evaluarea răspunsului la tratament;
    c) suspiciune de recidivă evidenţiată prin alte investigaţii imagistice.
    25. Rabdomiosarcom şi sarcoame de ţesuturi moi nonrabdomiosarcom
    a) stadializare;
    b) evaluarea răspunsului la tratament;
    c) suspiciune de recidivă evidenţiată prin alte investigaţii imagistice;
    d) evaluarea suspiciunii de transformare malignă la pacienţii cu neurofibroame plexiforme asociate neurofibromatozei tip 1.
    26. Neuroblastom
    a) stadializare iniţială;
    b) evaluarea răspunsului la tratament;
    c) suspiciune de recidivă evidenţiată prin alte investigaţii imagistice.
    27. Tumora Wilms şi alte tumori renale maligne
    a) stadializare;
    b) evaluarea răspunsului la tratament;
    c) suspiciune de recidivă evidenţiată prin alte investigaţii imagistice.
    28. Histiocitoza cu celule Langerhans
    a) evaluare preterapeutică;
    b) evaluarea răspunsului la tratament;
    c) suspiciune de recidivă evidenţiată prin alte investigaţii imagistice.
    29. Tumori cu celule germinale cu localizări primare extracraniene
    a) stadializare;
    b) evaluarea răspunsului la tratament;
    c) suspiciune de recidivă evidenţiată prin alte investigaţii imagistice.
    30. Limfoame Hodgkin şi nonHodgkin - aceleaşi criterii ca şi la adult"

    39. La anexa nr. 1 punctul II „Obiectul contractului“, articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    Obiectul prezentului contract îl constituie finanţarea programului/subprogramului din cadrul programelor naţionale de sănătate curative .............. (Se specifică fiecare program/subprogram.)............... pentru asigurarea medicamentelor/materialelor sanitare specifice/ serviciilor medicale ................. (Se completează, după caz, în funcţie de program/subprogram.)............... necesare în terapia în spital/în spital şi ambulatoriu, conform Hotărârii Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare, şi Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative pentru anii 2022 şi 2023, aprobate prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 180/2022, denumite în continuare norme tehnice."

    40. La anexa nr. 1 articolul 4 alineatul (1), literele b) şi g) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "b) să deconteze furnizorilor, la termenele prevăzute în contract, pe baza facturii însoţite de documente justificative prezentate pe suport hârtie/în format electronic, după caz, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea medicamentelor, inclusiv pentru medicamentele ce fac obiectul contractelor cost-volum/materialelor sanitare/ serviciilor medicale, conform normelor tehnice, contractate, efectuate, raportate şi validate de casele de asigurări de sănătate potrivit reglementărilor legale în vigoare, în limita valorii de contract; pentru furnizorii care au semnătură electronică extinsă/calificată, raportarea în vederea decontării se face în sistem electronic;
    ..................................................................................................
g) să recupereze de la furnizorii care derulează programe/subprograme naţionale de sănătate curative sumele reprezentând contravaloarea medicamentelor/materialelor sanitare specifice/serviciilor medicale, în situaţia în care asiguraţii nu erau în drept şi nu erau îndeplinite condiţiile să beneficieze de acestea şi în situaţia în care furnizorul nu deţine documente justificative din care să reiasă efectuarea serviciilor medicale/investigaţiilor paraclinice, respectiv administrarea medicamentelor, precum şi sumele reprezentând contravaloarea medicamentelor sau materialelor sanitare specifice expirate;"

    41. La anexa nr. 1 articolul 5, litera u) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "u) să raporteze corect şi complet consumul de medicamente/materiale sanitare specifice ce se eliberează în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, serviciile medicale efectuate, după caz, potrivit prevederilor legale în vigoare;"

    42. La anexa nr. 1 articolul 7, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Pentru serviciile medicale, unitatea sanitară prezintă în primele 15 zile ale lunii curente decontul pentru luna precedentă, cuprinzând numărul de bolnavi, valoarea serviciilor efectuate, tariful/serviciu medical, copii ale referatelor de solicitare a serviciilor medicale, după caz."

    43. La anexa nr. 1 articolul 8, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Decontarea contravalorii facturii prezentate în copie de unitatea sanitară pentru medicamentele şi/sau materialele sanitare specifice achiziţionate, în condiţiile legii, se realizează de către casa de asigurări de sănătate, în ordine cronologică, în termen de până la 60 de zile calendaristice de la data depunerii acesteia, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie, cu excepţia serviciilor medicale pentru care decontarea se face în termen de 30 de zile de la data depunerii facturii."

    44. La anexa nr. 3 articolul 7, litera p) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "p) să transmită rezultatul investigaţiilor paraclinice, în cel mult 10 zile, medicului de familie care a făcut recomandarea şi la care este înscris asiguratul sau medicului de specialitate care a făcut recomandarea investigaţiilor medicale paraclinice, acesta având obligaţia de a transmite rezultatele investigaţiilor medicale paraclinice medicului de familie pe lista căruia este înscris asiguratul; transmiterea rezultatelor se poate face şi prin intermediul asiguratului;"

    45. La anexa nr. 3, articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    Modalitatea de plată în asistenţa medicală de specialitate din ambulatoriu este:
    a) Programul naţional de diabet zaharat - dozarea hemoglobinei glicozilate:
    - tarif/serviciu de dozare hemoglobină glicozilată: 38 de lei;
    b) Programul naţional de PET-CT:
    - tarif/serviciu investigaţie PET-CT: 4.000 de lei;
    c) Subprogramul de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne:
    - tarif/serviciu de testare genetică pentru neuroblastom (3 testări): 2.103 lei;
    – tarif/serviciu de testare genetică pentru sarcom Ewing: 701 lei;
    – tarif/serviciu de testare genetică pentru rabdomiosarcom - IHC: 240 de lei;
    – tarif/serviciu de testare genetică pentru rabdomiosarcom - FISH: 701 lei;
    – tarif/serviciu de testare genetică pentru retinoblastom: 240 de lei;
    – tarif/serviciu de testare genetică pentru tumori primare ale sistemului nervos central - panel de teste nr. 1: 240 de lei/set, maximum 2 seturi/pacient; 1 set conţine 1-4 teste;
    – tarif/serviciu de testare genetică pentru tumori primare ale sistemului nervos central - panel de teste nr. 2: 701 lei;
    d) Subprogramul de diagnostic şi de monitorizare a afecţiunilor hematologice maligne prin imunofenotipare, examen citogenetic şi FISH şi examen de biologie moleculară
    - tarif/serviciu prin imunofenotipare pentru neoplasm mielodisplazic: 2.000 de lei;
    – tarif/serviciu prin imunofenotipare pentru sindroame limfoproliferative cronice: 800 de lei;
    – tarif/serviciu prin examen citogenetic şi FISH pentru neoplasme mielodisplazice/leucemie mieloidă cronică/sindrom mieloproliferativ cronic Ph1 negativ: 1.200 de lei;
    – tarif/serviciu prin examen FISH pentru mielom multiplu: 2.000 de lei;
    – tarif/serviciu prin examen FISH pentru sindrom limfoproliferativ cronic/sindrom hipereozinofilic: 1.000 de lei;
    – tarif/serviciu prin examen de biologie moleculară BCR-ABL calitativ pentru leucemie mieloidă cronică: 200 de lei;
    – tarif/serviciu prin examen de biologie moleculară BCR-ABL cantitativ pentru leucemie mieloidă cronică: 1.000 de lei;
    – tarif/serviciu prin examen de biologie moleculară calitativ/RT-qPCR pentru neoplasme mielodisplazice/sindrom mieloproliferativ cronic Ph1 negativ/mastocitoză sistemică, sindrom hipereozinofilic/sindrom limfoproliferativ cronic: 1.000 de lei;
    – tarif/serviciu prin examen de biologie moleculară prin examen secvenţiere convenţională sau NGS pentru leucemie mieloidă cronică pentru detecţia mutaţiilor BCR-ABL în caz de pierdere a răspunsului: 1.500 de lei;
    – tarif/serviciu prin examen de biologie moleculară prin examen secvenţiere convenţională sau NGS pentru neoplasme mielodisplazice/sindrom mieloproliferativ cronic Ph1 negativ/ sindrom limfoproliferativ cronic: 4.000 de lei.
    e) Subprogramul naţional de testare genetică:
    1. cancer colorectal local avansat sau metastazat:
    - tarif/bolnav beneficiar de serviciu de testare genetică pentru cancer colorectal local avansat sau metastazat: 2.200 de lei;
    2. cancer ovarian local avansat şi metastazat:
    - tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică pentru cancer ovarian local avansat şi metastazat - panelul de testare nr. 1: 2.950 de lei;
    – tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică pentru cancer ovarian local avansat şi metastazat - panelul de testare nr. 2: 2.700 de lei;
    – tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică pentru cancer ovarian local avansat şi metastazat - panelul de testare nr. 3: 7.500 de lei;
    3. cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC):
    - tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică, din panelul de teste nr. 1, pentru cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC)/an: 240*lei/set, maximum 2 seturi/pacient, 1 set conţine 1-4 teste;
    – tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică din panelul de teste nr. 2, pentru cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC) - formele metastatice/an: 5.800 de lei;
    – tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică din panelul de teste nr. 2, pentru cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC) - formele local avansate/an: 5.150 de lei;
    – tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică din panelul de teste nr. 3, pentru cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC) - forme metastatice/an: 1.300 de lei;
    – tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică din panelul de teste nr. 3, pentru cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC) - forme local avansate/an: 650 de lei;
    – tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică din panelul de teste nr. 4, pentru cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC)/an: 1.964 de lei;
    – tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică din panelul de teste nr. 5, pentru cancer bronhopulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC)/an: 834 de lei;
    4. cancer de sân:
    - tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică din panelul de teste nr. 1, pentru cancer de sân/an: 240 de lei/set, maximum 2 seturi/pacient; 1 set conţine 1-4 teste;
    – tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică din panelul de teste nr. 2, pentru cancer de sân/an: 670 de lei;
    – tarif/bolnav beneficiar de serviciul de testare genetică din panelul de teste nr. 3, pentru cancer de sân/an: 4.864 de lei.

┌─────┬───────────┬────────┬─────┬─────┐
│Nr. │Serviciul │Număr │Tarif│Total│
│crt. │paraclinic │servicii│ │lei │
├─────┼───────────┼────────┼─────┼─────┤
│C0 │C1 │C2 │C3 │C4= │
│ │ │ │ │C2*C3│
├─────┼───────────┼────────┼─────┼─────┤
│1. │ │ │ │ │
├─────┼───────────┼────────┼─────┼─────┤
│2. │ │ │ │ │
├─────┼───────────┼────────┼─────┼─────┤
│.....│ │ │ │ │
├─────┼───────────┼────────┼─────┼─────┤
│TOTAL│ │x │x │ │
└─────┴───────────┴────────┴─────┴─────┘


    Suma anuală contractată este ...................... lei, din care:
    - suma aferentă trimestrului I ....................... lei,
    – suma aferentă trimestrului II ...................... lei,
    – suma aferentă trimestrului III ..................... lei,
    – suma aferentă trimestrului IV ..................... lei."

    46. Anexa nr. 4 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul ordin.
    47. Anexa nr. 5 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.
    48. După anexa nr. 5 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 5^1, având cuprinsul prevăzut în anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezentul ordin.
    49. Anexa nr. 9 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 4 care face parte integrantă din prezentul ordin.
    50. Anexa nr. 10 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 5 care face parte integrantă din prezentul ordin.
    51. După anexa nr. 10 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 10^1, având cuprinsul prevăzut în anexa nr. 6 care face parte integrantă din prezentul ordin.
    52. După anexa nr. 15 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 15^1, având cuprinsul prevăzut în anexa nr. 7 care face parte integrantă din prezentul ordin.
    53. În anexa nr. 16 tabelul „Chestionare de evaluare pentru includerea în programele/subprogramele naţionale de sănătate curative“, poziţia „Anexa 16 B 4 Programul naţional oncologie - Subprogramul de diagnostic şi de monitorizare a bolii minime reziduale a bolnavilor cu leucemii acute“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Anexa 16 B 4.1 Programul naţional oncologie - Subprogramul de diagnostic şi de monitorizare a afecţiunilor hematologice maligne prin imunofenotipare, examen citogenetic şi FISH şi examen de biologie moleculară - Leucemii acute şi neoplasme mielodisplazice"

    54. În anexa nr. 16 tabelul „Chestionare de evaluare pentru includerea în programele/subprogramele naţionale de sănătate curative“, după poziţia „Anexa 16 B 4.1 Subprogramul de diagnostic şi de monitorizare a afecţiunilor hematologice maligne prin imunofenotipare, examen citogenetic şi FISH şi examen de biologie moleculară - Leucemii acute şi neoplasme mielodisplazice“ se introduc două noi poziţii, cu următorul cuprins:
    "Anexa 16 B 4.2 Programul naţional oncologie - Subprogramul de diagnostic şi de monitorizare a afecţiunilor hematologice maligne prin imunofenotipare, examen citogenetic şi FISH şi examen de biologie moleculară - sindroame mieloproliferative cronice şi sindroame limfoproliferative cronice;
    Anexa 16 B 4.3 Programul naţional oncologie - Subprogramul de diagnostic şi de monitorizare a afecţiunilor hematologice maligne prin imunofenotipare, examen citogenetic şi FISH şi examen de biologie moleculară - Adeverinţa îndeplinire criterii expertiză în diagnosticul hemopatiilor maligne prin imunofenotipare/citogenetică/biologie moleculară"

    55. În anexa nr. 16 tabelul „Chestionare de evaluare pentru includerea în programele/subprogramele naţionale de sănătate curative“, poziţia „Anexa 16 B 6 Programul naţional de oncologie - Subprogramul de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne (sarcom Ewing şi neuroblastom) la copii şi adulţi“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Anexa 16 B 6 Subprogramul de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne"

    56. În anexa nr. 16 tabelul „Chestionare de evaluare pentru includerea în programele/subprogramele naţionale de sănătate curative“, după poziţia „Anexa 16 B 6“ se introduce o nouă poziţie, cu următorul cuprins:
    "Anexa 16 B 7 -Subprogramul naţional de testare genetică"

    57. În anexa nr. 16 tabelul „Chestionare de evaluare pentru includerea în programele/subprogramele naţionale de sănătate curative“, poziţia „Anexa 16 H - Programul naţional de sănătate mintală“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Anexa 16 H1 Programul naţional de sănătate mintală - Subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu toxicodependenţă, precum şi de testare a metaboliţilor stupefiantelor"

    58. În anexa nr. 16 tabelul „Chestionare de evaluare pentru includerea în programele/subprogramele naţionale de sănătate curative“, după poziţia „Anexa 16 H1“ se introduce o nouă poziţie, cu următorul cuprins:
    "Anexa 16 H2 - Programul naţional de sănătate mintală - Subprogramul naţional de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist"

    59. În anexa nr. 16 tabelul „Chestionare de evaluare pentru includerea în programele/subprogramele naţionale de sănătate curative“, după poziţia „Anexa 16 J.7 Programul naţional de ortopedie - Tratamentul instabilităţilor articulare cronice prin implanturi de fixare la copii“ se introduce o nouă poziţie, cu următorul cuprins:
    "Anexa 16 J.8 - Programul naţional de ortopedie - Corectarea inegalităţilor şi diformităţilor membrelor la copil"

    60. Anexa 16 B.4 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 8 care face parte integrantă din prezentul ordin.
    61. La anexa nr. 16, după anexa 16 B.4.1 se introduc două noi anexe, anexele 16 B.4.2 şi 16 B.4.3, având cuprinsul prevăzut în anexele nr. 9 şi 10 care fac parte integrantă din prezentul ordin.
    62. Anexa 16 B.5 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 11 care face parte integrantă din prezentul ordin.
    63. Anexa 16 B.6 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 12 care face parte integrantă din prezentul ordin.
    64. La anexa nr. 16, după anexa 16 B.6 se introduce o nouă anexă, anexa 16 B.7, având cuprinsul prevăzut în anexa nr. 13 care face parte integrantă din prezentul ordin.
    65. Anexa 16 H se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 14 care face parte integrantă din prezentul ordin.
    66. La anexa nr. 16, după anexa 16 H.1 se introduce o nouă anexă, anexa 16 H.2, având cuprinsul prevăzut în anexa nr. 15 care face parte integrantă din prezentul ordin.
    67. La anexa nr. 16, după anexa 16 J.7 se introduce o nouă anexă, anexa 16 J.8, având cuprinsul prevăzut în anexa nr. 16 care face parte integrantă din prezentul ordin.
    68. În tot cuprinsul normelor, sintagma „bolnavilor cu afecţiuni oncologice realizate în regim de spitalizare de zi“ se înlocuieşte cu sintagma „bolnavilor cu afecţiuni oncologice“.
    69. În tot cuprinsul normelor, sintagma „Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.718/2004 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de dializă publice şi private, cu modificările şi completările ulterioare“ şi sintagma „Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.718/2004, cu modificările şi completările ulterioare“ se înlocuiesc cu sintagma „Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.834/2023 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de dializă publice şi private“.


    ART. II
    Anexele nr. 1-16*) fac parte integrantă din prezentul ordin.
    *) Anexele nr. 1-16 se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 866 bis, care se poate achiziţiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul din şos. Panduri nr. 1, bloc P33, parter, sectorul 5, Bucureşti.


    ART. III
    Prevederile art. I pct. 25, 27, 28, 30, 38, 44, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 60, 61, 63, 64, 65 şi 66 se aplică începând cu data de 1 octombrie 2023.

    ART. IV
    Începând cu data intrării în vigoare a Subprogramului naţional de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, respectiv 1 octombrie 2023 şi până la data de 31.12.2023, persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist pot beneficia pentru tratamentul tulburărilor din spectrul autist de servicii conexe din cadrul pachetului de servicii de bază din ambulatoriul clinic de specialitate, dacă nu beneficiază de servicii ce fac obiectul subprogramului.

    ART. V
    Direcţiile de specialitate din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, casele de asigurări de sănătate şi unităţile de specialitate prin care se derulează programe naţionale de sănătate curative vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. VI
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate,
                    Romică-Andrei Baciu

    Bucureşti, 18 septembrie 2023.
    Nr. 774.
    ANEXA 1-16

    ANEXE

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016