Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 772 din 30 mai 2012  privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2012 privind stabilirea unor masuri de restituire a unor contributii de asigurari sociale de sanatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 772 din 30 mai 2012 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2012 privind stabilirea unor masuri de restituire a unor contributii de asigurari sociale de sanatate

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 367 din 30 mai 2012

    Având în vedere prevederile art. 3 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 17/2012 privind stabilirea unor mãsuri de restituire a unor contribuţii de asigurãri sociale de sãnãtate,
    în temeiul prevederilor:
    - art. 10 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    - art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 972/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    - art. 9 alin. (4) din Statutul Casei Naţionale de Pensii Publice, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 118/2012,

    viceprim-ministrul, ministrul finanţelor publice, preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice emit urmãtorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobã Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 17/2012 privind stabilirea unor mãsuri de restituire a unor contribuţii de asigurãri sociale de sãnãtate, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 2
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                               Viceprim-ministru,
                         ministrul finanţelor publice,
                                Florin Georgescu

                                  Preşedintele
                                Casei Naţionale
                                  de Asigurãri
                                  de Sãnãtate,
                                  Doru Bãdescu

                                  Preşedintele
                                Casei Naţionale
                               de Pensii Publice,
                                 Ileana Ciutan


    ANEXÃ
                               NORME METODOLOGICE
                  pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de
        urgenţã a Guvernului nr. 17/2012 privind stabilirea unor mãsuri
       de restituire a unor contribuţii de asigurãri sociale de sãnãtate

    1. Potrivit prevederilor art. 1 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 17/2012 privind stabilirea unor mãsuri de restituire a unor contribuţii de asigurãri sociale de sãnãtate, sumele reţinute de la data de 1 ianuarie 2011 pânã la data de 30 aprilie 2012, reprezentând diferenţa dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurãri sociale de sãnãtate asupra întregului cuantum al pensiei şi pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurãri sociale de sãnãtate asupra pãrţii din pensie care depãşeşte nivelul de 740 lei, se restituie astfel:
    a) pentru sumele reţinute în perioada ianuarie-martie 2011, restituirea se realizeazã în tranşe lunare egale în perioada iunie-august 2012;
    b) pentru sumele reţinute în perioada aprilie 2011-aprilie 2012, restituirea se realizeazã pânã la data de 31 decembrie 2013.
    1.1. Stabilirea tranşelor lunare egale prevãzute la pct. 1 lit. a) se face prin cumularea diferenţelor de pensii nete corespunzãtoare lunilor ianuarie, februarie şi martie 2011, suma rezultatã urmând a fi împãrţitã în 3 pãrţi egale.
    1.2. În cazul în care, în urma operaţiunii prevãzute la pct. 1.1, rezultã subdiviziuni ale leului, acestea se înmulţesc cu 3, iar suma rezultatã se adiţioneazã la diferenţa de restituit în prima tranşã, prin rotunjire la leu.
    2. Restituirea sumelor prevãzute la pct. 1 se face din oficiu de cãtre Casa Naţionalã de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum şi de cãtre casele de pensii sectoriale şi cele aparţinând sistemelor proprii de asigurãri sociale neintegrate în sistemul public de pensii.
    3. Restituirea sumelor reprezentând diferenţa dintre contribuţiile de asigurãri sociale de sãnãtate reţinute de la data de 1 ianuarie 2011 pânã la data de 30 aprilie 2012 rezultate prin aplicarea procentului de 5,5% asupra întregului cuantum al pensiei şi contribuţiile rezultate prin aplicarea procentului de 5,5% asupra pãrţii din pensie care depãşeşte 740 lei se face prin diminuarea veniturilor bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate şi se evidenţiazã la o poziţie distinctã de venituri bugetare.
    3.1. Sumele reprezentând diferenţe de platã la impozitul pe veniturile din pensii, dupã recalculare pe perioada 1 ianuarie 2011-30 aprilie 2012, se fac venit la bugetul de stat conform prevederilor legale în vigoare.
    4. Sumele prevãzute la pct. 3 se transferã de cãtre Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate în primele douã zile lucrãtoare ale lunii pentru care se efectueazã plata, în contul de sume de mandat şi în depozit al Casei Naţionale de Pensii Publice, al caselor de pensii sectoriale şi al celor aparţinând sistemelor proprii de asigurãri sociale neintegrate în sistemul public de pensii, dupã caz, la solicitarea acestora. Aceastã solicitare va fi transmisã Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate cu cel puţin 5 zile lucrãtoare înainte de data stabilitã pentru efectuarea plãţii, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 1.
    5. Pentru înscrierile noi la pensie, precum şi pentru pensiile recalculate din perioada 1 ianuarie 2011-30 aprilie 2012, restituirea sumelor reţinute, prevãzute la pct. 3, se face corespunzãtor fiecãrei luni pentru care s-a acordat pensia/pensia recalculatã, indiferent de data comunicãrii la platã în sistem centralizat.
    5.1. Calculul sumelor de restituit, în situaţiile prevãzute la pct. 5, se face, dupã caz, de cãtre casele teritoriale de pensii, casele de pensii sectoriale şi cele aparţinând sistemelor proprii de asigurãri sociale neintegrate în sistemul public de pensii.
    6. În scopul gestionãrii sumelor prevãzute la pct. 4, la unitãţile Trezoreriei Statului se deschide pe numele Casei Naţionale de Pensii Publice, al caselor teritoriale de pensii şi al caselor de pensii sectoriale contul 50.05.12 "Disponibil din sume de mandat şi în depozit conform Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 17/2012", iar pe numele caselor de pensii aparţinând sistemelor proprii de asigurãri sociale neintegrate în sistemul public de pensii, contul 50.05.13 "Disponibil din sume de mandat şi în depozit aferent sistemelor neintegrate în sistemul public de pensii conform Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 17/2012", la solicitarea acestora.
    6.1. Casele teritoriale de pensii din subordinea Casei Naţionale de Pensii Publice încaseazã în contul 50.05.12 "Disponibil din sume de mandat şi în depozit conform Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 17/2012" sumele primite de la Casa Naţionalã de Pensii Publice pentru restituirea sumelor prevãzute la pct. 1.
    6.2. Casa Naţionalã de Pensii Publice, casele de pensii sectoriale şi casele de pensii aparţinând sistemelor proprii de asigurãri sociale neintegrate în sistemul public de pensii au obligaţia de a comunica Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate codurile IBAN aferente conturilor prevãzute la pct. 6 şi celelalte informaţii necesare completãrii ordinelor de platã prin care vor fi transferate sumele care se restituie în condiţiile Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 17/2012.
    7. Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate vireazã sumele estimate de cãtre Casa Naţionalã de Pensii Publice, casele de pensii sectoriale şi cele aparţinând sistemelor proprii de asigurãri sociale neintegrate în sistemul public de pensii din contul de venituri al bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate 26.21.05.03.05 "Contribuţii de asigurãri sociale de sãnãtate restituite", codificat cu codul unic de identificare al Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, în conturile comunicate potrivit pct. 6.2.
    8. Sumele încasate în contul prevãzut la pct. 6 şi 6.1 pot fi utilizate de Casa Naţionalã de Pensii Publice şi casele teritoriale de pensii din subordine, de casele de pensii sectoriale şi de casele de pensii aparţinând sistemelor proprii de asigurãri sociale neintegrate în sistemul public de pensii numai pentru operaţiunile prevãzute la pct. 1 şi 3.1 sau pentru restituirea cãtre bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate a eventualelor sume încasate necuvenit.
    9. Plata cãtre titularii drepturilor de pensii a sumelor care se restituie în condiţiile Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 17/2012 se efectueazã împreunã cu drepturile de pensii aferente fiecãrei luni.
    9.1. Suma care se restituie titularului se evidenţiazã distinct pe talonul de platã a drepturilor de pensie.
    10. Eventualele sume solicitate eronat de casele de pensii se restituie la bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate în contul de venituri din care acestea au fost transferate şi se comunicã Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2.
    11. Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.


    ANEXA 1
    la normele metodologice

    Casa .......................*)
                                                          Aprobat
                                            Ordonator principal de credite**),
                                            ..................................

    Cãtre Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate

                   Sume estimate reprezentând contribuţii de
        asigurãri sociale de sãnãtate ce se vor restitui pensionarilor,
   conform Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 17/2012 privind stabilirea
      unor mãsuri de restituire a unor contribuţii de asigurãri sociale de
   sãnãtate, în luna ................/(anul), aferente lunii ......../(anul)

 ┌────┬──────────────────────────────────────────────────────────┬────────────┐
 │Nr. │ Explicaţii │ │
 │crt.│ │ │
 ├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
 │ 1. │Numãr de persoane beneficiare ale cãror pensii se situeazã│ │
 │ │peste 741 lei inclusiv │ │
 ├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
 │ 2. │Valoarea medie a restituirii - lei │ │
 ├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
 │ 3. │Valoarea totalã de restituit - lei │ │
 └────┴──────────────────────────────────────────────────────────┴────────────┘


    Valoarea totalã de restituit aferentã lunii ................/(anul) va fi viratã în contul nostru nr. ............. deschis la ................. .

                               Director economic,
                              ....................
_________
    *) Se completeazã cu denumirea casei de pensii care solicitã restituirea, dupã caz: Casa Naţionalã de Pensii Publice, casa sectorialã de pensii sau casa sistemului neintegrat în sistemul public de pensii.
    **) În cazul caselor din sistemele neintegrate în sistemul public de pensii se completeazã cu conducãtorul casei sau reprezentantul legal.


    ANEXA 2
    la normele metodologice

    Casa .......................*)
                                                          Aprobat
                                            Ordonator principal de credite**),
                                            ..................................

    Cãtre Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate

               Sume reprezentând contribuţii de asigurãri sociale
              de sãnãtate restituite în luna ............/(anul),
                 conform Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.
              17/2012 privind stabilirea unor mãsuri de restituire
                   a unor contribuţii de asigurãri sociale de
                sãnãtate, aferente lunii .............../(anul)

 ┌───────────────────┬────────┬──────────────┬───────────────┬────────────────┐
 │ Specificare │Nr. de │Sume virate de│Sume restituite│Sume neutilizate│
 │ │persoane│Casa Naţionalã│ pensionarilor │ la sfârşitul │
 │ │ │ de Asigurãri │în luna .......│ lunii ........ │
 │ │ │ de Sãnãtate │ │ │
 │ │ │ pentru luna │ │ │
 │ │ │ ............ │ │ │
 ├───────────────────┼────────┼──────────────┼───────────────┼────────────────┤
 │Pentru pensii al │ │ │ │ │
 │cãror nivel brut se│ │ │ │ │
 │situeazã peste 741 │ │ │ │ │
 │lei inclusiv │ │ │ │ │
 └───────────────────┴────────┴──────────────┴───────────────┴────────────────┘


                               Director economic,
                             ......................
__________
    *) Se completeazã cu denumirea casei de pensii care solicitã restituirea, dupã caz: Casa Naţionalã de Pensii Publice, casa sectorialã de pensii sau casa sistemului neintegrat în sistemul public de pensii.
    **) În cazul caselor din sistemele neintegrate în sistemul public de pensii se completeazã cu conducãtorul casei sau reprezentantul legal.

                                      ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016