Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 77 din 9 noiembrie 2016  privind modificarea şi completarea Regulamentului de acreditare a producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 48/2014    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 77 din 9 noiembrie 2016 privind modificarea şi completarea Regulamentului de acreditare a producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 48/2014

EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 957 din 28 noiembrie 2016

    Având în vedere prevederile art. 3 alin. (9) şi (10), ale art. 6 alin. (6) lit. a) şi alin. (7) lit. b), precum şi ale art. 26 din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 5 alin. (4) din Procedura de emitere a certificatelor de origine pentru biomasa provenită din silvicultură şi industriile conexe şi utilizată în producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie, aprobată prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 1.534/2016,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi alin. (5) şi art. 9 alin. (1) lit. x) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012,

    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:

    ART. I
    Regulamentul de acreditare a producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 48/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 477 din 28 iunie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

    1. La articolul 5, alineatele (2) şi (2^1) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Solicitanţii prevăzuţi la art. 2 alin. (1) lit. a) care deţin centrale electrice de producere a E-SRE cu putere instalată mai mare de 250 MW şi care, conform art. 26 din Lege, au obligaţia notificării individuale a măsurii de sprijin la Comisia Europeană transmit ANRE cererea menţionată la alin. (1) numai după obţinerea deciziei Comisiei Europene de autorizare a sistemului de promovare prin CV.
    (2^1) În vederea obţinerii deciziei Comisiei Europene de autorizare a sistemului de promovare prin CV, operatorii economici prevăzuţi la alin. (2) transmit ANRE documentaţia necesară notificării individuale a măsurii de sprijin de către Comisia Europeană, care conţine documente contabile auditate, întocmite conform legii, din care să rezulte costurile de investiţie ale centralelor de producere a E-SRE supuse notificării individuale, precum şi informaţiile necesare în vederea completării formularelor din Regulamentul (UE) 2015/2.282 al Comisiei din 27 noiembrie 2015 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 794/2004 al Comisiei în ceea ce priveşte formularele de notificare şi fişele de informaţii, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 325/1 din 10 decembrie 2015."

    2. La articolul 6 alineatul (1), litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "f) procesele-verbale de recepţie a punerii în funcţiune a centralei electrice de producere a E-SRE supuse acreditării şi a racordului la reţeaua electrică, dacă acestea nu au fost transmise anterior la ANRE. Persoanele fizice care transmit certificatul de racordare la reţeaua electrică nu au obligaţia să transmită procesele-verbale de recepţie a punerii în funcţiune;"

    3. La articolul 6 alineatul (2), literele b), c), g) şi l) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "b) declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal sau a împuternicitului acestuia din care să rezulte toate tipurile de SRE şi alţi combustibili utilizaţi, precum şi angajamentul privind transmiterea la ANRE a certificatelor de origine a SRE utilizate, în termen de cel mult 6 luni de la data deciziei ANRE de acreditare a grupului/centralei electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi, în cazul grupurilor/centralelor electrice care utilizează SRE prevăzute la pct. 4 din anexa nr. 1;
    c) documentelor care să conţină date necesare stabilirii E-SRE pentru care se aplică sistemul de promovare prin CV, inclusiv procedura utilizată în vederea determinării puterii calorifice inferioare a combustibililor utilizaţi, în cazul centralelor multicombustibil, al centralelor care utilizează SRE care se încadrează în categorii diferite în ceea ce priveşte numărul de CV acordate pentru fiecare 1 MWh şi regimul de acordare a acestora, precum şi al celor de cogenerare care au optat pentru sistemul de promovare prin CV;
    .......................................................................
    g) documentelor prevăzute în anexa nr. 2 lit. B pct. 1-4 la Procedura de avizare a proiectelor noi sau de retehnologizare ale centralelor de cogenerare, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 115/2013, cu modificările şi completările ulterioare, altele decât cele prevăzute în prezentul regulament, în cazul grupurilor/centralelor de cogenerare;
    ........................................................................
    l) documentelor care atestă modul în care au fost dobândite echipamentele principale ce compun grupul/centrala electrică de producere a E-SRE, respectiv grupul/centrala electrică de producere a E-SRE, inclusiv copii ale documentelor de achiziţie şi ale certificatelor de garanţie emise de fabricanţii acestora;"

    4. La articolul 6 alineatul (2), după litera l) se introduce o nouă literă, litera m), cu următorul cuprins:
    "m) documentelor care atestă sigilarea de către OR a grupurilor de măsurare a energiei electrice montate în instalaţiile aparţinând solicitantului acreditării în baza cărora se realizează emiterea de certificate verzi, altele decât grupurile de măsurare de decontare aflate în proprietatea operatorului de reţea."

    5. La articolul 9, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) ANRE publică şi actualizează anual pe site-ul propriu lista operatorilor economici acreditaţi şi a centralelor electrice acreditate pentru aplicarea sistemului de promovare prin CV."

    6. La articolul 10, după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:
    "h) coeficientul de reducere calculat la pct. 3 din anexa nr. 11 la prezentul regulament este subunitar, în cazul centralelor de producere a E-SRE realizate cu ajutoare investiţionale de natura ajutorului de stat."

    7. La articolul 13, alineatul (6^1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(6^1) În funcţie de caracteristicile locului de producere/consum, sistemele de măsurare a energiei electrice montate în instalaţiile operatorului economic care realizează o centrală de producere a E-SRE trebuie să respecte aceleaşi cerinţe tehnice şi de securitate ca şi cele aferente punctelor de măsurare similare stabilite prin Codul de măsurare a energiei electrice, OR având obligaţia să sigileze inclusiv aceste sisteme de măsurare a energiei electrice."

    8. La articolul 14, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "Art. 14. - (1) Operatorii economici care deţin centrale multicombustibil sau care utilizează SRE ce se încadrează în categorii diferite în ceea ce priveşte numărul de CV/MWh şi regimul de acordare a acestora, precum şi cei care deţin centrale de producere a E-SRE în cogenerare sunt obligaţi să asigure măsurarea cantităţilor de combustibili utilizaţi şi să determine puterea calorifică inferioară a acestora.
    (2) Operatorii economici care deţin centrale electrice care utilizează ca SRE biomasa prevăzută la pct. 4 din anexa nr. 1, sub toate formele de agregare, sunt obligaţi să asigure măsurarea cantităţii de SRE utilizate."

    9. La articolul 14, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (2^1) şi (2^2), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Măsurarea cantităţii de SRE utilizate şi determinarea puterii calorifice inferioare a SRE utilizate se pot realiza în una dintre următoarele variante:
    a) pentru fiecare SRE utilizată; sau
    b) pentru amestecuri de SRE, cu condiţia ca toate SRE dintr-un amestec să se încadreze în aceeaşi categorie în ceea ce priveşte numărul de CV/MWh şi să aibă acelaşi regim de acordare a CV.
    (2^2) Determinarea puterii calorifice inferioare a SRE utilizate se realizează de către operatorii economici prevăzuţi la alin. (1) în baza unei proceduri specifice care detaliază modul de prelevare a probelor, mărimile măsurate şi modul de determinare a puterii calorifice inferioare luate în considerare în determinarea E-SRE beneficiară de CV."

    10. La articolul 14, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) În cazul în care, datorită schemelor de alimentare cu combustibil şi posibilităţilor limitate de dotare cu mijloace de măsurare a centralelor electrice de producere a E-SRE, cantităţile de combustibili utilizaţi nu pot fi rezultatul unor măsurători directe, este obligatorie prezentarea într-un document distinct a modului de stabilire a acestora, pornind de la valori măsurate ale mărimilor utilizate în calculul acestora."

    11. La articolul 14, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:
    "(6) Procedura de determinare a puterii calorifice inferioare a combustibililor utilizaţi, precum şi algoritmul de stabilire a cantităţilor de combustibili utilizaţi aplicabil în situaţiile prevăzute la alin. (5) sunt elaborate de solicitantul acreditării şi avizate de către ANRE."

    12. La articolul 15, alineatul (4) se abrogă.

    13. La articolul 23 alineatul (1), litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "f) să permită accesul în instalaţiile proprii personalului OR în vederea sigilării şi verificării sistemelor de măsurare a energiei electrice montate în instalaţiile aparţinând operatorului economic acreditat respectiv, în baza cărora se acordă sistemul de promovare prin certificate verzi;"

    14. La articolul 23, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
    "(3) În cel mult 6 luni de la data emiterii deciziei de acreditare preliminară/acreditare, operatorii economici care deţin centrale electrice care utilizează ca SRE biomasa prevăzută la pct. 4 din anexa nr. 1, sub toate formele de agregare, sunt obligaţi să transmită la ANRE certificatele de origine pentru biomasa utilizată drept combustibil sau materie primă emise în condiţiile art. 3 alin. (10) din Lege.
    (4) Netransmiterea certificatelor de origine pentru biomasa utilizată drept combustibil sau materie primă în termenul prevăzut la alin. (3) atrage suspendarea emiterii de certificate verzi până la remedierea situaţiei, în condiţiile reglementărilor ANRE."

    15. La articolul 25, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 25. - (1) ANRE poate modifica decizia de acreditare pentru aplicarea sistemului de promovare prin CV dacă se constată o eroare în conţinutul acesteia sau modificări ale circumstanţelor ce au stat la baza acreditării, modificări care conduc la neîndeplinirea cel puţin a uneia dintre condiţiile de acreditare prevăzute de prezentul regulament, sau la solicitarea operatorului economic acreditat, ca urmare a:
    a) modificării schemei sau echipamentelor principale din componenţa centralei electrice;
    b) acordării unui ajutor investiţional de natura ajutorului de stat efectiv primit diferit de cel prevăzut în contractul de finanţare nerambursabilă;
    c) acordării unui ajutor investiţional de natura ajutorului de stat primit ulterior acreditării pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi;
    d) retehnologizării unei centrale hidroelectrice cu puteri de cel mult 10 MW sau a unor grupuri din centrale hidroelectrice cu puteri de cel mult 10 MW;
    e) modificării cadrului legal aplicabil;
    f) emiterii deciziei individuale a Comisiei Europene pentru situaţia prevăzută la art. 30;
    g) modificării datelor de identificare a operatorului economic acreditat;
    h) altor cauze temeinic justificate de solicitant."

    16. La articolul 27 alineatul (1), după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:
    "e) la solicitarea operatorului economic acreditat."

    ART. II
    În termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, operatorii de reţea au obligaţia să sigileze sistemele de măsurare a energiei electrice în baza cărora se acordă certificate verzi, amplasate în instalaţiile electrice aparţinând operatorilor economici acreditaţi, inclusiv persoanelor fizice acreditate pentru aplicarea sistemului de promovare prin CV.
    ART. III
    În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, operatorii economici acreditaţi care produc energie electrică utilizând biomasa drept combustibil sau materie primă şi care se încadrează în prevederile art. 14 alin. (1) din regulamentul prevăzut la art. I transmit la ANRE în vederea avizării procedurile utilizate în vederea determinării puterii calorifice inferioare a combustibilului utilizat.
    ART. IV
    Operatorii economici, inclusiv persoanele fizice, care deţin grupuri/centrale de producere a E-SRE pentru care se solicită acreditarea/acreditate pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi şi operatorii de reţea duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. V
    Entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.
    ART. VI
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.


               Preşedintele Autorităţii Naţionale
               de Reglementare în Domeniul Energiei,
                        Niculae Havrileţ

    Bucureşti, 9 noiembrie 2016.
    Nr. 77.

                            ----




Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016