Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 77 din 8 octombrie 2010  privind aprobarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 13/20/2010 pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 77 din 8 octombrie 2010 privind aprobarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 13/20/2010 pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating

EMITENT: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 725 din 1 noiembrie 2010

    Având în vedere dispoziţiile art. 126, 130-134, 278, 384 şi 385 din <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 227/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>art. 2 lit. a) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 13/18/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în temeiul prevederilor <>art. 420 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 227/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, precum şi ale art. 1, 2 şi art. 7 alin. (1), (3), (10) şi (15) din Statutul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, aprobat prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 25/2002, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 514/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    Banca Naţionalã a României şi Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare emit urmãtorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobã Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 13/20/2010 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordãrii bazate pe modele interne de rating, aprobat prin Ordinul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 12/109/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 2
    Prezentul ordin şi regulamentul menţionat la art. 1 se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    ART. 3
    Banca Naţionalã a României şi Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare vor urmãri ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
    ART. 4
    Ordinul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 12/109/2006 pentru aprobarea Regulamentului Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordãrii bazate pe modele interne de rating, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.033 şi 1.033 bis din 27 decembrie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezentul ordin, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.


          Preşedintele Consiliului de administraţie
               al Bãncii Naţionale a României,
                   Mugur Constantin Isãrescu

              Preşedintele Comisiei Naţionale
                    a Valorilor Mobiliare,
                     Gabriela Anghelache


    ANEXÃ

                       REGULAMENTUL Nr. 13/20/2010
   pentru modificarea şi completarea Regulamentului Bãncii Naţionale a României
    şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 15/20/2006 privind
    tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele
       de investiţii potrivit abordãrii bazate pe modele interne de rating

    ART. I
    Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordãrii bazate pe modele interne de rating, aprobat prin Ordinul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 12/109/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.033 şi 1.033 bis din 27 decembrie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 1, alineatul (10) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(10) Termenii şi expresiile «securitizare» şi «poziţie din securitizare» au semnificaţia prevãzutã de <>Regulamentul BNR -CNVM nr. 18/16/2010 privind tratamentul riscului de credit aferent expunerilor securitizate şi poziţiilor din securitizare."
    2. La articolul 1, alineatul (12) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(12) Semnificaţia expresiei «grup de clienţi aflaţi în legãturã» este cea prevãzutã de <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/24/2010 privind expunerile mari ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii."
    3. La articolul 20 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 20. - Clasa de expuneri prevãzutã la lit. g) a art. 13 include valoarea rezidualã a activelor în regim de leasing, dacã aceasta nu este inclusã în valoarea expunerii pentru operaţiunile de leasing, aşa cum este definitã la art. 103 din cap. IV."
    4. La articolul 22, alineatul (10) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(10) Valoarea ponderatã la risc în cazul expunerilor securitizate şi al expunerilor încadrate în clasa de expuneri prevãzutã la art. 13 lit. f) se calculeazã în conformitate cu prevederile <>cap. II din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/16/2010."
    5. La articolul 23, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 23. - (1) În cazul în care expunerile sub forma titlurilor de participare deţinute în organismele de plasament colectiv (OPC) îndeplinesc condiţiile prevãzute la <>art. 61 şi 62 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordãrii standard, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi instituţia de credit are cunoştinţã de toate sau de o parte din expunerile-suport ale OPC, instituţia de credit trebuie sã ia în considerare în mod direct aceste expuneri-suport în vederea calculãrii valorilor ponderate la risc ale expunerilor şi a valorilor pierderii aşteptate, în conformitate cu metodele prevãzute în prezentul regulament."
    6. La articolul 23, dupã primul alineat se introduc douã noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) Prevederile alin. (3) şi (4) se aplicã acelei pãrţi din expunerile-suport ale OPC de care instituţia de credit nu are cunoştinţã sau de care nu ar putea, în mod rezonabil, sã aibã cunoştinţã.
    (1^2) Prevederile alin. (3) şi (4) se aplicã, în special, în cazul în care luarea în considerare în mod direct a expunerilor-suport pentru scopurile calculãrii valorilor ponderate la risc ale expunerilor şi valorilor pierderii aşteptate, în conformitate cu metodele prevãzute în prezentul regulament, ar reprezenta un efort excesiv pentru instituţia de credit."
    7. La articolul 23, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) În cazul în care instituţia de credit nu îndeplineşte condiţiile pentru utilizarea metodelor prevãzute în prezentul regulament pentru toate sau pentru o parte din expunerile-suport ale OPC, valorile ponderate la risc ale expunerilor şi valorile pierderii aşteptate se calculeazã în conformitate cu urmãtoarele abordãri:
    a) pentru expunerile încadrate în clasa de expuneri prevãzutã la art. 13 lit. e), abordarea stabilitã în art. 48-50 din cap. II. În cazul în care, pentru aceste scopuri, instituţia de credit nu are capacitatea de a distinge între expuneri din investiţii de tip private equity, expuneri din titluri de capital tranzacţionate la bursã şi expuneri din alte titluri de capital, aceasta trebuie sã trateze respectivele expuneri ca expuneri din alte titluri de capital. Fãrã a aduce atingere prevederilor art. 261^1, în cazul în care aceste expuneri, luate împreunã cu expunerile directe ale instituţiei de credit încadrate în clasa de expuneri respectivã, nu sunt importante în sensul art. 31, se pot aplica, cu aprobarea Bãncii Naţionale a României, prevederile art. 30;
    b) pentru toate celelalte expuneri-suport, abordarea stabilitã în cadrul <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sub rezerva urmãtoarelor modificãri:
    (i) pentru expunerile cãrora li se aplicã o pondere de risc specificã, aferentã expunerilor pentru care nu este disponibil un rating, sau care se încadreazã la nivelul scalei de evaluare a calitãţii creditului cãruia îi este asociatã cea mai ridicatã pondere de risc pentru o clasã de expuneri datã, ponderea de risc trebuie înmulţitã cu un factor de 2, dar nu trebuie sã fie mai mare de 1.250%;
    (ii) pentru toate celelalte expuneri, ponderea de risc trebuie înmulţitã cu un factor de 1,1 şi trebuie sã fie de minimum 5%."
    8. La articolul 23, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Ca alternativã la aplicarea metodei descrise la alin. (3), instituţiile de credit pot calcula ele însele sau pot recurge la o terţã parte pentru calcularea şi raportarea valorilor medii ponderate la risc ale expunerilor, pe baza expunerilor-suport ale OPC, în conformitate cu abordãrile prevãzute la alin. (2), cu condiţia sã se asigure în mod adecvat corectitudinea calculãrii şi a raportãrii."
    9. Articolul 26 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 26. - În cazul expunerilor securitizate, valoarea pierderii aşteptate se calculeazã în conformitate cu prevederile <>cap. II din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/16/2010."
    10. La articolul 30 alineatul (1) litera d), partea introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "d) expuneri faţã de administraţiile centrale ale statelor membre şi faţã de administraţiile regionale, autoritãţile locale şi organele administrative ale acestora, dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:".
    11. La articolul 30 alineatul (1), litera e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "e) expuneri ale unei instituţii de credit faţã de o contrapartidã care este societatea-mamã a acesteia, filiala sa ori o filialã a societãţii-mamã a acesteia, cu condiţia ca respectiva contrapartidã sã fie o instituţie, o societate financiarã holding, o instituţie financiarã, o societate de administrare a investiţiilor sau o societate prestatoare de servicii auxiliare, supusã unor cerinţe prudenţiale adecvate, ori o entitate legatã printr-o relaţie în sensul <>art. 19 alin. (4) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe bazã consolidatã a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, cu modificãrile ulterioare, şi expuneri între instituţii de credit care îndeplinesc cerinţele prevãzute la <>art. 5 alin. (8) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;".
    12. Articolul 38 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 38. - În cazul creanţelor achiziţionate faţã de societãţi, discounturile de achiziţionare rambursabile, garanţiile reale sau garanţiile personale parţiale care oferã protecţie pentru prima pierdere în cazul pierderilor din nerambursare, pierderilor din diminuarea valorii creanţei sau pierderilor provenind din ambele situaţii pot fi tratate drept poziţii care suportã prima pierdere în aplicarea prevederilor aferente abordãrii bazate pe modele interne de rating din <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/16/2010."
    13. La articolul 39, teza 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 39. - În cazul în care o instituţie de credit oferã protecţie a creditului pentru un coş de expuneri, în condiţiile în care apariţia stãrii de nerambursare de ordinul n aferentã expunerilor declanşeazã plata şi acest eveniment de credit conduce la încetarea contractului, dacã produsul respectiv beneficiazã de o evaluare externã a creditului furnizatã de o instituţie externã de evaluare a creditului eligibilã, se aplicã ponderile de risc prevãzute în <>cap. II din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/16/2010."
    14. Articolul 45 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 45. - În cazul creanţelor achiziţionate, discounturile de achiziţionare rambursabile, garanţiile reale sau garanţiile personale parţiale care oferã protecţie pentru prima pierdere în cazul pierderilor din nerambursare, pierderilor din diminuarea valorii creanţei sau pierderilor provenind din ambele situaţii pot fi tratate drept poziţii care suportã prima pierdere în aplicarea prevederilor aferente abordãrii bazate pe modele interne de rating din <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/16/2010."
    15. La articolul 47, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Instituţia de credit poate folosi metode diferite pentru portofolii diferite în cazul în care utilizeazã pe plan intern metode diferite. În acest caz, instituţia de credit trebuie sã demonstreze Bãncii Naţionale a României cã alegerea este fãcutã de o manierã consecventã şi coerentã şi nu este determinatã de consideraţii legate de arbitrajul de reglementare."
    16. La articolul 51, alineatul (1) se abrogã.
    17. Articolul 54 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 54. - (1) Valoarea ponderatã la risc a expunerilor este pierderea potenţialã, înmulţitã cu 12,5, care corespunde expunerilor din titluri de capital ale instituţiei de credit, aşa cum este aceasta obţinutã prin utilizarea unor modele interne valoare-la-risc (value-at-risk) cu un interval de încredere unilateral (one-tailed) de 99% pentru diferenţa dintre randamentele trimestriale şi o ratã fãrã risc adecvatã, calculatã pentru o perioadã de eşantionare (sample period) de lungã duratã.
    (2) Valorile ponderate la risc ale expunerilor la nivel de portofoliu de titluri de capital nu trebuie sã fie mai mici decât totalul sumelor dintre valorile minime ponderate la risc ale expunerilor potrivit metodei bazate pe probabilitatea de nerambursare/pierderea în caz de nerambursare (PD/LGD) şi valorile corespunzãtoare ale pierderii aşteptate înmulţite cu 12,5 şi calculate pe baza valorilor probabilitãţii de nerambursare prevãzute la art. 95 din cap. III şi a valorilor corespunzãtoare ale pierderii în caz de nerambursare prevãzute la art. 96 şi art. 97 din cap. III."
    18. Articolul 56 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 56 - Valoarea ponderatã la risc a expunerilor se calculeazã conform urmãtoarei formule:
    Valoarea ponderatã la risc a expunerii = 100%* valoarea expunerii,
    cu excepţia cazului în care expunerea reprezintã o valoare rezidualã a activelor în regim de leasing, situaţie în care aceasta trebuie calculatã dupã cum urmeazã:



     1
    ─── * 100% * valoarea expunerii,
     t



    unde t reprezintã maximul dintre 1 şi cel mai apropiat numãr întreg de ani aferenţi duratei rãmase a contractului de leasing."
    19. La articolul 60, dupã primul alineat se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
    "(2) În cazul în care Banca Naţionalã a României a autorizat o instituţie de credit sã aplice, de o manierã generalã, ponderi de risc preferenţiale de 50% expunerilor din categoria 1 şi, respectiv, de 70% expunerilor din categoria 2, pierderea aşteptatã (EL) ia valoarea 0% pentru expunerile din categoria 1 şi 0,4% pentru expunerile din categoria 2."
    20.La articolul 65, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Discounturile aferente expunerilor bilanţiere achiziţionate atunci când acestea se aflã în stare de nerambursare, potrivit prevederilor art. 100 din cap. IV, trebuie tratate în aceeaşi manierã ca ajustãrile de valoare."
    21. La articolul 73 alineatul (1), litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "d) obligaţiunilor garantate, aşa cum sunt definite la <>art. 52-54 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, le poate fi atribuitã o valoare a pierderii în caz de nerambursare de 11,25%;".
    22. Articolul 80 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 80. - În cazul expunerilor din tranzacţii cu instrumente financiare derivate, prevãzute în anexa la <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 20/25/2006 privind tratamentul riscului de credit al contrapartidei în cazul instrumentelor financiare derivate, al tranzacţiilor de rãscumpãrare, al operaţiunilor de dare/luare de titluri/mãrfuri cu împrumut, al tranzacţiilor cu termen lung de decontare şi al tranzacţiilor de creditare în marjã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, acoperite integral sau aproape integral cu garanţii reale, şi al expunerilor din tranzacţii de creditare în marjã, acoperite integral sau aproape integral cu garanţii reale, care fac obiectul unui acord-cadru de compensare, scadenţa este media ponderatã a scadenţelor rãmase ale tranzacţiilor şi nu poate fi mai micã de 10 zile. Pentru tranzacţiile de rãscumpãrare sau operaţiunile de dare sau luare de titluri sau mãrfuri cu împrumut care fac obiectul unui acord-cadru de compensare, scadenţa este media ponderatã a scadenţelor rãmase ale tranzacţiilor şi nu poate fi mai micã de 5 zile. Pentru ponderarea scadenţelor se utilizeazã valoarea noţionalã a fiecãrei tranzacţii."
    23. La articolul 85 alineatul (1), partea introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 85. - (1) Fãrã a aduce atingere prevederilor art. 78-82, scadenţa este de cel puţin o zi pentru:".
    24. La articolul 100, teza a 2-a se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Pentru activele achiziţionate, diferenţa dintre suma datoratã şi valoarea netã înregistratã în bilanţul instituţiilor de credit este numitã discount, dacã suma datoratã este mai mare, şi, respectiv, primã, dacã aceasta este mai micã."
    25. Articolul 152 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 152. - Instituţiile de credit trebuie sã colecteze şi sã pãstreze date cu privire la diverse aspecte referitoare la ratingurile lor interne, conform cerinţelor prevãzute la <>art. 159-163 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 227/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi la <>art. 3 şi 4 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 25/30/2006 privind cerinţele de transparenţã şi de publicare pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    26. Articolul 211 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 211. - Cerinţele prevãzute la art. 212-219 nu se aplicã în cazul garanţiilor furnizate de instituţii, administraţii centrale sau bãnci centrale, precum şi de societãţi care îndeplinesc cerinţele stipulate la <>art. 27 lit. g) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 19/24/2006 privind tehnicile de diminuare a riscului de credit utilizate de instituţiile de credit şi firmele de investiţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dacã instituţia de credit a primit aprobarea de a aplica, pentru expunerile faţã de astfel de entitãţi, regulile prevãzute în <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. În acest caz se aplicã cerinţele prevãzute la art. 2 alin. (6) pct. 1 şi <>art. 3-10 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 19/24/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    27. La articolul 243 litera b), teza a 3-a se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Asemenea examinãri sunt efectuate de cãtre o structurã internã independentã."
    28. Articolul 258 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 258. - Auditul intern trebuie sã examineze, cel puţin anual, sistemele de rating ale instituţiei de credit şi funcţionarea acestora, inclusiv funcţia de creditare şi estimarea probabilitãţilor de nerambursare, pierderilor în caz de nerambursare, pierderilor aşteptate şi factorilor de conversie. Sfera de examinare trebuie sã includã respectarea tuturor cerinţelor minime aplicabile."
    29. Articolul 261 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 261. - Pânã la data de 31 decembrie 2012, valoarea medie ponderatã în funcţie de expunere a pierderii în caz de nerambursare, pentru toate expunerile de tip retail garantate cu proprietãţi imobiliare locative şi care nu beneficiazã de garanţii din partea administraţiilor centrale, nu trebuie sã fie mai micã de 10%."
    ART. II
    Prezentul regulament intrã în vigoare la data de 31 decembrie 2010, cu excepţia prevederilor de la art. I pct. 21 şi 29, care intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2011.

                       *

    Prezentul regulament transpune prevederile art. 1 pct. 3-5 din Directiva 2009/83/CE a Comisiei din 27 iulie 2009 de modificare a unor anexe la Directiva 2006/48/C E a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte normele tehnice referitoare la administrarea riscurilor, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 196 din 28 iulie 2009, ale art. 1 pct. 16 şi 17 din Directiva 2009/111/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 septembrie 2009 de modificare a directivelor 2006/48/CE , 2006/49/CE şi 2007/64/CE în ceea ce priveşte bãncile afiliate instituţiilor centrale, anumite elemente ale fondurilor proprii, expunerile mari, reglementãrile privind supravegherea, precum şi gestionarea crizelor, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 302 din 17 noiembrie 2009, precum şi ale art. 1 pct. 17 şi anexa I pct. 3 din Directiva Parlamentului European şi a Consiliului de modificare a directivelor 2006/48/CE şi 2006/49/CE în ceea ce priveşte cerinţele de capital pentru portofoliul de tranzacţionare şi resecuritizare, precum şi procesul de supraveghere a politicilor de remunerare.
                _________


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016