Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 77 din 13 mai 2020  privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 226/2018 pentru aprobarea regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 27 kW aparţinând prosumatorilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 77 din 13 mai 2020 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 226/2018 pentru aprobarea regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 27 kW aparţinând prosumatorilor

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 414 din 19 mai 2020
    Având în vedere prevederile art. 2 lit. x^1) şi ale art. 14 alin. (6), (6^2), (6^3) şi (6^4) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. III din Legea nr. 184/2018 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie şi pentru modificarea unor acte normative,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi alin. (5) şi ale art. 9 alin. (1) lit. x) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 226/2018 pentru aprobarea regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 27 kW aparţinând prosumatorilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.113 din 28 decembrie 2018, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1 alineatul (2), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) sistemul de măsurare a energiei electrice se realizează fie cu contoare inteligente, fie cu contoare care permit cel puţin citirea la distanţă, integrabile în sisteme de măsurare inteligente, astfel încât toate elementele din structura acestuia să respecte prevederile Codului de măsurare a energiei electrice, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 103/2015, şi să se asigure stabilirea, pe baza valorilor măsurate, a energiei electrice produse în centrala electrică din surse regenerabile de energie prevăzută la lit. b) şi livrată în reţeaua electrică, precum şi a energiei electrice consumate din reţea."

    2. La articolul 1, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(6) Montarea şi sigilarea contoarelor de măsurare a energiei electrice prevăzute la alin. (4) lit. a), lit. b) pct. (ii) şi lit. c), inclusiv montarea sistemelor de comunicaţie aferente acestora se realizează de către operatorul de distribuţie la reţelele căruia este racordată centrala electrică prevăzută la alin. (1), prin derogare de la prevederile art. 43 alin. (2) din anexa nr. 1, respectiv prevederile art. 39 alin. (2) din anexa nr. 2 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 73/2014 privind aprobarea Condiţiilor generale asociate licenţelor pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice, cu modificările ulterioare."

    3. La articolul 1, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (6^1), cu următorul cuprins:
    "(6^1) În vederea realizării de către operatorul de distribuţie a obligaţiilor prevăzute la alin. (6), prosumatorul va asigura accesul operatorului de distribuţie în instalaţiile proprii, inclusiv pentru activităţile ulterioare de verificare ale contoarelor de măsurare a energiei electrice."

    4. La articolul 1, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(7) Achiziţia şi montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice prevăzute la alin. (4) lit. b) pct. (i), inclusiv a sistemului de comunicaţie aferent acestora se realizează în conformitate cu prevederile programului privind instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională derulat prin Administraţia Fondului pentru Mediu, iar sigilarea acestor contoare se realizează de către operatorul de distribuţie respectiv."

    5. La articolul 4, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Prin derogare de la prevederile alin. (1), pentru situaţia prevăzută la art. 1 alin. (4) lit. b) pct. (i), operatorul de distribuţie a energiei electrice la reţelele electrice căruia este racordată centrala electrică de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu putere electrică instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum aparţinând unui prosumator realizează citirea numai a contorului de măsurare a energiei electrice livrate în reţelele electrice/consumate din reţelele electrice."

    6. La articolul 4, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alineatele (3^1) şi (3^2), cu următorul cuprins:
    "(3^1) În situaţia prevăzută la art. 1 alin. (4) lit. b) pct. (i), la cererea prosumatorului persoană fizică de a se citi contorul de măsurare a energiei electrice produse din surse regenerabile, operatorul de distribuţie a energiei electrice la reţelele electrice căruia este racordată centrala electrică de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu putere electrică instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum realizează citirea contorului de măsurare a energiei electrice produse din surse regenerabile în baza unei convenţii încheiate în acest sens între operatorul de distribuţie şi respectivul prosumator.
(3^2) Operatorul de distribuţie are obligaţia stocării datelor colectate conform alin. (1), alin. (1^1) sau alin. (2), după caz, pentru o perioadă de un an calendaristic."

    7. La articolul 4, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Formula de calcul şi datele colectate conform alin. (1), alin. (1^1) sau alin. (2), după caz, se transmit furnizorului de energie electrică de către operatorul de distribuţie a energiei electrice, în conformitate cu prevederile contractului de distribuţie a energiei electrice încheiat între aceştia."

    8. La articolul 7, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În baza datelor transmise de către furnizorii de energie electrică conform prevederilor art. 6 alin. (2) sau de către prosumatorii de la alin. (1), Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei suspendă prin decizie acreditarea acordată pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi prosumatorilor care au încheiat contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice prevăzut la art. 3 alin. (1), în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (3) lit. e) din Regulamentul de modificare, suspendare, întrerupere şi retragere a acreditării acordate centralelor electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie, precum şi de stabilire a drepturilor şi obligaţiilor producătorilor de energie electrică acreditaţi, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 179/2018."

    9. La articolul 10, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Operatorii de distribuţie asigură achiziţionarea şi montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice prevăzute la art. 1 alin. (3), respectiv montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice prevăzute la art. 1 alin. (4) lit. a), lit. b) pct. (ii) şi lit. c), inclusiv a sistemului de comunicaţie aferent acestora, în termen de cel mult 45 de zile de la data înregistrării la operatorii de distribuţie a unei solicitări în acest sens din partea prosumatorilor care deţin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu putere electrică instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum puse în funcţiune până la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României."



    ART. II
    Operatorii economici din sectorul energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. III
    Direcţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. IV
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 13 mai 2020.
    Nr. 77.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016