Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 75 din 12 aprilie 2012  privind autorizarea exercitarii pescuitului sturionilor in scopul reproducerii artificiale pentru obtinerea de puiet pentru acvacultura si popularea de sustinere a bazinelor piscicole naturale, precum si in scop stiintific    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 75 din 12 aprilie 2012 privind autorizarea exercitarii pescuitului sturionilor in scopul reproducerii artificiale pentru obtinerea de puiet pentru acvacultura si popularea de sustinere a bazinelor piscicole naturale, precum si in scop stiintific

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 252 din 13 aprilie 2012

    Având în vedere Referatul de aprobare al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvaculturã nr. 2.786 din 11 aprilie 2012,
    în temeiul:
    - art. 8, art. 12 alin. (6) şi art. 16 din Ordonanţa de urgenţa a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 317/2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    - art. 7 lit. A pct. h) din Hotãrârea Guvernului nr. 545/2010 privind organizarea, structura şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvaculturã, cu modificãrile ulterioare;
    - art. 7 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    - Regulamentului (CE) nr. 2.371/2002 al Consiliului din 20 decembrie 2002 privind conservarea şi exploatarea durabilã a resurselor piscicole în conformitate cu politica comunã în domeniul pescuitului,ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale emite urmãtorul ordin:

    ART. 1
    (1) Obiectul prezentului ordin îl constituie autorizarea exercitãrii pescuitului sturionilor vii în vederea folosirii acestora în scopul reproducerii artificiale pentru obţinerea de puiet pentru acvaculturã, pentru popularea de susţinere a bazinelor piscicole naturale, precum şi în scop ştiinţific.
    (2) Speciile de sturioni care se pot pescui potrivit alin. (1) sunt:
    a) vizã (Acipenser nudiventris);
    b) nisetru (Acipenser gueldenstaedt);
    c) pãstrugã (Acipenser stellatus);
    d) cegã (Acipenser ruthenus);
    e) morun (Huso huso).
    ART. 2
    (1) Capturarea unui numãr limitat de sturioni vii din speciile prevãzute la art. 1 alin. (2), prin metode de pescuit nedistructive, se face în baza unei autorizaţii de pescuit de sturioni emise de Agenţia Naţionalã pentru Pescuit şi Acvaculturã (ANPA), al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 1.
    (2) ANPA stabileşte şi aprobã un numãr de ambarcaţiuni şi un numãr de pescari participanţi, avându-se în vedere numãrul de sturioni recomandaţi a fi capturaţi anual de cãtre autoritatea CITES.
    (3) Numãrul de ambarcaţiuni, pescarii participanţi, precum şi criteriile de selectare a acestora se aprobã prin decizia preşedintelui ANPA.
    (4) Autorizaţia de pescuit de sturioni este un document unic, netransmisibil, care se elibereazã de ANPA prin serviciul de specialitate şi care conţine date referitoare la identificarea beneficiarului, la perioada de valabilitate, la zona de pescuit, cota alocatã pe specii şi la datele de identificare a pescarilor profesionişti pe ambarcaţiuni de pescuit.
    (5) Pentru eliberarea autorizaţiei de pescuit de sturioni, solicitanţii trebuie sã depunã la ANPA urmãtoarele documente:
    a) cerere, în care se va menţiona zona de pescuit, punctul de plecare/sosire;
    b) dovada plãţii taxei de autorizare, conform prevederilor legale în vigoare;
    c) tabel nominal cu pescarii profesionişti selectaţi, copie dupã licenţã de pescuit, tabel cu numãrul/tipul/mãrcile uneltelor de pescuit, care constituie anexã la autorizaţia de pescuit de sturioni;
    d) copia certificatului de înmatriculare emis de oficiul registrului comerţului pentru persoanele fizice autorizate care au ca obiect de activitate pescuitul comercial;
    e) declaraţie pe propria rãspundere din care sã reiasã cã solicitantul/operatorul nu a fost condamnat sau sancţionat penal pentru infracţiuni la Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 317/2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (6) În termen de 10 zile lucrãtoare de la depunerea documentaţiei prevãzute la alin. (5), ANPA emite autorizaţia de pescuit de sturioni.
    ART. 3
    (1) Autorizaţia de pescuit de sturioni se elibereazã persoanelor fizice sau juridice care au ca obiect de activitate pescuitul comercial, cu precizarea expresã a ambarcaţiunii utilizate.
    (2) Zona de pescuit alocatã, cota alocatã pe specii, precum şi organizarea şi monitorizarea pescuitului sturionilor vii sunt stabilite şi aprobate prin decizia preşedintelui ANPA.
    (3) Capturarea sturionilor vii se face strict în prezenţa personalului desemnat din cadrul ANPA.
    (4) Ambarcaţiunile de pescuit de sturioni vii pleacã şi se întorc în/şi din punctul înscris în autorizaţie.
    (5) Toate intrãrile şi ieşirile ambarcaţiunilor de pescuit de sturioni se înscriu într-un registru de evidenţã ţinut de Direcţia maritimã/filiala regionalã a ANPA, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 2
    (6) Sturionii capturaţi în urma pescuitului sunt destinaţi operatorilor economici solicitanţi care deţin licenţa de acvaculturã pentru producerea puietului de sturioni şi care au instalaţii de parcare, incubaţie, predezvoltare şi creştere pe familii, personal adecvat, precum şi institutelor de cercetare de profil în scopul realizãrii tematicii de cercetare ştiinţificã.
    ART. 4
    (1) Anual, la recomandarea Autoritãţii Ştiinţifice pentru Acipenseriforme, ANPA stabileşte şi aprobã, prin decizie a preşedintelui, numãrul de exemplare din fiecare specie de sturioni care va fi admis pentru pescuit în scopul reproducerii artificiale pentru obţinerea de puiet pentru acvaculturã şi popularea de susţinere a bazinelor piscicole naturale, precum şi pentru realizarea tematicii de cercetare ştiinţifice.
    (2) Numãrul de sturioni vii pe specii şi sexe se va atribui de ANPA în funcţie de capacitatea staţiei de reproducere a operatorului economic.
    (3) La capturare, se va completa fişa de capturã a sturionilor vii, în prezenţa personalului împuternicit din cadrul ANPA, dupã care se va transmite serviciului de specialitate ANPA.
    (4) Modelul fişei de capturã pentru reproducãtori de sturioni este prezentat în anexa nr. 3.
    (5) Fiecare sturion viu capturat va fi marcat cu mãrci PIT şi se va înscrie într-un registru special în care se vor menţiona toate etapele parcurse, de la capturare pânã la reproducere şi eliberare în mediul acvatic.
    (6) Modelul registrului de evidenţã a reproducerii sturionilor este prezentat în anexa nr. 4.
    (7) Se interzice reţinerea altor specii de peşti şi altor vieţuitoare acvatice vii la pescuitul de sturioni.
    ART. 5
    (1) Solicitanţii exemplarelor de sturioni capturaţi sunt operatorii economici care deţin licenţã de acvaculturã pentru producerea puietului de sturioni, instituţiile de cercetare şi trebuie sã prezinte urmãtoarele documente:
    - contracte de prestãri de servicii încheiate cu proprietarii de ambarcaţiuni autorizate pentru pescuitul sturionilor, în care se va menţiona preţul prestaţiei/kg sturion viu, dupã caz;
    - dovada plãţii materialului seminal, dupã caz;
    - copia licenţei de acvaculturã, dupã caz;
    - extras din planul de cercetare din care se rezulte cã obiectul de cercetare îl constituie sturionii, dupã caz;
    - nota de constatare întocmitã de personalul cu drept de inspecţie şi control din cadrul filialei regionale ANPA, din care sã reiasã cã solicitantul deţine instalaţii de parcare, incubaţie, predezvoltare şi creştere pe familii, precum şi personal adecvat, dupã caz.
    (2) Sturionii vii capturaţi de cãtre pescari autorizaţi sunt predaţi în cel mult douã ore personalului ANPA pentru a se întocmi fişa de capturã, dupã care se predau solicitanţilor menţionaţi la alin. (1), pe bazã de proces-verbal.
    (3) Sturionii vii capturaţi de cãtre pescari în scopul realizãrii tematicii de cercetare ştiinţificã sunt redaţi mediului acvatic, în prezenţa personalului ANPA, pe bazã de proces-verbal, dupã montarea emiţãtoarelor ultrasonice.
    (4) Sturionii vii capturaţi pentru producerea puietului de sturioni sunt redaţi în termen de maximum 14 zile mediului acvatic, în prezenţa personalului ANPA, pe bazã de proces-verbal. Reţinerea dupã acest termen constituie infracţiune şi se sancţioneazã conform prevederilor legale în vigoare.
    ART. 6
    La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale nr. 70/2010 privind pescuitul reproducãtorilor vii de sturioni în vederea folosirii acestora în scopul reproducerii artificiale pentru obţinerea de puiet pentru acvaculturã şi popularea de susţinere a bazinelor piscicole naturale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 200 din 30 martie 2010, se abrogã.
    ART. 7
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 8
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                 Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
                                  Stelian Fuia

    Bucureşti, 12 aprilie 2012.
    Nr. 75.


    ANEXA 1

    (Faţã)


 ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ ROMÂNIA │
 │ [STEMA] ┌─────────────┐│
 │ │01 ANPA 00001││
 │ └─────────────┘│
 │ MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTÃRII RURALE │
 │ AGENŢIA NAŢIONALÃ PENTRU PESCUIT ŞI ACVACULTURÃ │
 │ │
 │ AUTORIZAŢIE DE PESCUIT DE STURIONI │
 │ Nr. .... din .............. │
 │ Valabilã de la ........... pânã la ......... │
 │ │
 │ Titularul ............................. Ambarcaţiunea ....................│
 │adresa .................................. înregistrarea fiscalã ............│
 │poate practica pescuitul sturionilor în zonele .............................│
 │................................................ cu un numãr de pescari ....│
 │Sturionul capturat este predat .............................................│
 │............................................................................│
 │ │
 │ PREŞEDINTE │
 │ │
 │ │
 └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    (Verso)


 ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ PUNCTUL DE PLECARE/SOSIRE │
 │┌────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐│
 ││1. │2. ││
 │├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤│
 ││ │ ││
 │└────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘│
 │ UNELTE DE PESCUIT │
 │ COTE │
 │ - Tone - │
 │┌───────────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬─────────┐│
 ││ Specia │Zona: │Zona: │Zona: │ TOTAL ││
 ││ ├──────────────┼──────────────┼──────────────┤ ││
 ││ │ Cota alocatã │ Cota alocatã │ Cota alocatã │ ││
 │├───────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼─────────┤│
 │├───────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼─────────┤│
 │├───────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼─────────┤│
 │├───────────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼─────────┤│
 ││ Total │ │ │ │ ││
 │└───────────────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┴─────────┘│
 │ │
 │ Emitent │
 │ L.S. │
 │ │
 │ (Ştampila) │
 │ │
 └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




    ANEXA 2

                              REGISTRU DE EVIDENŢÃ
                   a ambarcaţiunilor de pescuit sturioni vii



 ┌─────────────┬────────┬────────┬───────┬──────────┬─────────────┬───────────┐
 │Ambarcaţiune/│Marcajul│ Data şi│Data şi│ Captura │ Semnãtura │Observaţii │
 │ proprietar │exterior│ ora │ ora │realizatã │inspectorului│ │
 │ │ │plecãrii│sosirii│ │ │ │
 ├─────────────┼────────┼────────┼───────┼──────────┼─────────────┼───────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────────────┼────────┼────────┼───────┼──────────┼─────────────┼───────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────────────┼────────┼────────┼───────┼──────────┼─────────────┼───────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────────────┼────────┼────────┼───────┼──────────┼─────────────┼───────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │
 └─────────────┴────────┴────────┴───────┴──────────┴─────────────┴───────────┘




    ANEXA 3



    Seria ......... nr. 000001
    Staţia de reproducere artificialã ............. ┌───────────────────────┐
    Administrator ................................. │ Vizat │
                                                       │ ----- │
                                                       │Inspector piscicol │
                                                       │Numele şi prenumele │
                                                       │.......................│
                                                       │Nr. marcã .............│
                                                       │Semnãtura │
                                                       └───────────────────────┘

                                FIŞA DE CAPTURÃ
                        pentru reproducãtori de sturioni
                         nr. ........ data ...........

 ┌───────────────────────┬──────────┬────────────┬─────────────┬──────────────┐
 │ Numele şi prenumele │ Nr. │ Nr. │ Marcajul │ Tipul uneltei│
 │ pescarului │permisului│autorizaţiei│ exterior al │ de pescuit │
 │ │ │ │ambarcaţiunii│ │
 ├───────────────────────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────────┤
 ├───────────────────────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────────┤
 ├───────────────────────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────────┤
 ├───────────────────────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────────┤
 └───────────────────────┴──────────┴────────────┴─────────────┴──────────────┘

    Zona/Locul unde a fost capturat ....................................
    Caracteristicile exemplarelor capturate:

 ┌────────────────────────────┬───┬──────────────────┐
 │Specificaţia │UM │ │
 ├────────────────────────────┼───┼──────────────────┤
 │Denumirea speciei │ │ │
 ├────────────────────────────┼───┼──────────────────┤
 │Sex │M/F│ │
 ├────────────────────────────┼───┼──────────────────┤
 │Lungime │cm │ │
 ├────────────────────────────┼───┼──────────────────┤
 │Greutate │kg │ │
 ├────────────────────────────┼───┼──────────────────┤
 │Marca aplicatã │ │ │
 └────────────────────────────┴───┴──────────────────┘

    Semnãtura de predare:
    1. ..................................
    2. ..................................
                                                                Am primit
                                                                ---------
                                                           Numele şi prenumele
                                                           ...................

                                                                Semnãtura
                                                              .............




    ANEXA 4

                                    REGISTRU
                     de evidenţã a reproducerii sturionilor


    Staţia de reproducere artificialã ...................................
    Administratorul staţiei .............................................
    Semnificaţia coloanelor din tabelul de mai jos este urmãtoarea:
    A - cantitatea de icre/lapţi extrasã;
    B - data obţinerii de icre embrionate/cantitatea;
    C - data/cantitatea de pui predezvoltaţi;
    D - data/locul eliberãrii reproducãtorilor în mediul natural;
    E - greutatea;
    F - sexul.

 ┌────┬─────────────┬───────────┬──────────┬──┬──┬──────────┬──┬──┬───────────┐
 │Nr. │ Specificaţie│ Data │ Data │A │B │ Data │C │D │Observaţii/│
 │crt.├───────┬──┬──┤capturãrii/│extragerii│ │ │eclozãrii/│ │ │ Semnãtura │
 │ │Specia/│E │F │ nr. fişei │ icrelor/ │ │ │ nr. de │ │ │ │
 │ │Marca │ │ │ de capturã│ lapţilor │ │ │ alevini │ │ │ │
 ├────┼───────┼──┼──┼───────────┼──────────┼──┼──┼──────────┼──┼──┼───────────┤
 │ 1│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼───────┼──┼──┼───────────┼──────────┼──┼──┼──────────┼──┼──┼───────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼───────┼──┼──┼───────────┼──────────┼──┼──┼──────────┼──┼──┼───────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼───────┼──┼──┼───────────┼──────────┼──┼──┼──────────┼──┼──┼───────────┤
 │ 2│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼───────┼──┼──┼───────────┼──────────┼──┼──┼──────────┼──┼──┼───────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼───────┼──┼──┼───────────┼──────────┼──┼──┼──────────┼──┼──┼───────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼───────┼──┼──┼───────────┼──────────┼──┼──┼──────────┼──┼──┼───────────┤
 │ 3│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼───────┼──┼──┼───────────┼──────────┼──┼──┼──────────┼──┼──┼───────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼───────┼──┼──┼───────────┼──────────┼──┼──┼──────────┼──┼──┼───────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 └────┴───────┴──┴──┴───────────┴──────────┴──┴──┴──────────┴──┴──┴───────────┘

    Numele şi prenumele şefului staţiei de reproducere
    ..........................
    Semnãtura
    ..........................



                                    -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016