Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 74 din 10 aprilie 2012  privind autorizarea unitatilor prim-procesatoare de tutun brut    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 74 din 10 aprilie 2012 privind autorizarea unitatilor prim-procesatoare de tutun brut

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 252 din 13 aprilie 2012

    Vãzând Referatul de aprobare nr. 67.131 din 4 aprilie 2012 al Direcţiei generale politici în sectorul vegetal,
    având în vedere prevederile art. 13 din Legea nr. 236/2003 privind organizarea pieţei tutunului brut în România, precum şi dispoziţiile Regulamentului (CE) nr. 792/2009 al Comisiei din 31 august 2009 de stabilire a normelor detaliate pentru comunicarea Comisiei de cãtre statele membre a informaţiilor şi documentelor cu privire la implementarea organizãrii comune a pieţelor, la sistemul de plãţi directe, la promovarea produselor agricole şi la regimul aplicabil regiunilor ultraperiferice şi insulelor mici din Marea Egee,
    în temeiul art. 7 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale emite urmãtorul ordin:

    ART. 1
    Prezentul ordin statueazã cadrul juridic privind autorizarea unitãţilor prim-procesatoare de tutun brut.
    ART. 2
    Comercializarea tutunului brut se face numai cãtre unitãţi prim-procesatoare autorizate, pe bazã de contract încheiat cu producãtorii agricoli cultivatori de tutun.
    ART. 3
    (1) Autorizarea unitãţilor prim-procesatoare pentru tutunul brut se face anual de cãtre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, în calitate de autoritate competentã.
    (2) În scopul obţinerii autorizaţiei, în cursul lunii octombrie a anului curent, operatorii economici depun la biroul unic al autoritãţii competente prevãzute la alin. (1) urmãtoarele documente:
    a) cerere de autorizare, conform modelului prevãzut în anexa nr. 1;
    b) copie a certificatului de înregistrare la registrul comerţului;
    c) situaţia estimativã a contractelor cu producãtorii agricoli cultivatori de tutun, pe soiuri şi regiuni;
    d) dosar tehnic cuprinzând descrierea procesului tehnologic, utilajele şi echipamentele componente ale instalaţiei proprii, utilizate la procesarea tutunului;
    e) lista potenţialilor cumpãrãtori ai tutunului procesat;
    f) cazierul fiscal eliberat în condiţiile legii din care sã rezulte cã nu au fost sãvârşite fapte sancţionate de legile fiscale, financiare, vamale, precum şi de cele care privesc disciplina financiarã, inactivitatea fiscalã şi neatragerea rãspunderii solidare.
    (3) Autoritatea competentã, prin direcţia cu atribuţii privind politicile în domeniul tutunului, analizeazã şi evalueazã documentaţia depusã de solicitant şi comunicã acestuia decizia sa asupra cererii de autorizare, în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii.
    (4) Autorizaţia se emite de cãtre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, conform modelului prevãzut în anexa nr. 2.
    (5) Autorizaţia de prim-procesare se înscrie în Registrul de evidenţã al unitãţilor prim-procesatoare a tutunului brut, deţinut de direcţia cu atribuţii privind politicile în domeniul tutunului din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, conform modelului prevãzut în anexa nr. 3.
    ART. 4
    (1) Unitatea prim-procesatoare poate contesta decizia emisã de autoritatea competentã asupra cererii sale de autorizare, în termen de 10 zile lucrãtoare de la data primirii acesteia.
    (2) Contestaţia se soluţioneazã de cãtre Comisia de soluţionare a contestaţiilor care se stabileşte prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale.
    ART. 5
    (1) Unitatea prim-procesatoare autorizatã are urmãtoarele obligaţii:
    a) sã anunţe direcţia cu atribuţii privind politicile în domeniul tutunului cu privire la orice modificare intervenitã în documentaţia depusã pentru obţinerea autorizaţiei, în termen de maximum 15 zile de la producerea modificãrii;
    b) sã utilizeze autorizaţia numai în condiţiile şi în scopul pentru care a fost emisã şi pentru perioada de valabilitate respectivã;
    c) sã transmitã direcţiei pentru agriculturã judeţene pe raza cãreia este înregistratã, în copie, urmãtoarele documente: autorizaţia de prim-procesator, contractele de culturã încheiate, declaraţiile de livrare şi situaţia centralizatoare a livrãrilor de tutun;
    d) sã rãspundã solicitãrilor autoritãţii competente în ceea ce priveşte comunicarea informaţiilor privind tutunul, cãtre Comisia Europeanã;
    e) sã respecte condiţiile existente la data acordãrii autorizaţiei de prim-procesare;
    f) sã permitã accesul autoritãţii competente pentru efectuarea controalelor oficiale;
    g) sã respecte condiţiile prevãzute în contractele de cultivare;
    h) sã preia cantitãţile de tutun prevãzute în contractele de cultivare.
    (2) În cazul în care o unitate prim-procesatoare autorizatã nu poate prelua tutunul prevãzut în contractele încheiate cu producãtorii agricoli, aceasta poate cesiona contractele de culturã încheiate unei alte unitãţi prim-procesatoare autorizate care are capacitate tehnicã şi financiarã.
    (3) Cesiunea se face cu respectarea prevederilor cuprinse în cartea a V-a titlul VI "Transmisiunea şi transformarea obligaţiilor" din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicatã.
    (4) În cazul prevãzut la alin. (2) este necesar acordul de voinţã exprimat în scris de cãtre producãtorii agricoli referitor la acceptarea unei unitãţi prim-procesatoare de tutun brut autorizate.
    (5) Acordul de cesiune poate fi încheiat cu orice unitate prim-procesatoare de tutun brut autorizatã din România sau alt stat membru al Uniunii Europene.
    ART. 6
    (1) Autoritatea competentã, prin intermediul structurii cu atribuţii de control şi inspecţii, verificã permanent modul de respectare a obligaţiilor unitãţii prim-procesatoare prevãzute la art. 5 alin. (1).
    (2) Nerespectarea în mod deliberat sau din neglijenţã a dispoziţiilor prevãzute la art. 5 alin. (1) atrage excluderea de la autorizare pentru urmãtorul an.
    ART. 7
    (1) În cazul în care prima procesare a tutunului are loc în alt stat membru al Uniunii Europene, unitatea prim-procesatoare este obligatã sã transmitã autoritãţii competente autorizaţia de prim-procesator emisã de statul membru în cauzã.
    (2) Dupã primirea tuturor documentelor care sã justifice autorizarea unitãţii prim-procesatoare în alt stat membru, producãtorul agricol înregistreazã contractul de culturã conform legislaţiei naţionale.
    (3) Lista unitãţilor prim-procesatoare a tutunului brut autorizate se publicã pe site-ul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale.
    ART. 8
    Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, prin intermediul direcţiei cu atribuţii privind politicile în domeniul tutunului, notificã Comisiei Europene, pânã la data de 31 ianuarie a fiecãrui an, unitãţile prim-procesatoare autorizate în anul respectiv şi structurile responsabile cu înregistrarea contractelor de cultivare.
    ART. 9
    (1) Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 503/2003 privind autorizarea unitãţilor prim-procesatoare de tutun, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 568 din 7 august 2003, cu modificãrile ulterioare, se abrogã.
    (2) Autorizaţiile de prim-procesare a tutunului emise în baza Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 503/2003, cu modificãrile ulterioare, pentru anul 2012, îşi menţin valabilitatea.
    ART. 10
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.


                             Ministrul agriculturii
                             şi dezvoltãrii rurale,
                                  Stelian Fuia

    Bucureşti, 10 aprilie 2012.
    Nr. 74.


    ANEXA 1

                                   - Model -

    Unitatea ........................ Nr. .... din ............
    Cod unic de înregistrare ........

                                     CERERE
                                 de autorizare

    Unitatea ......................................., cu sediul în .........................................., cod unic de înregistrare .................................., reprezentatã prin ........................................, CI seria ...... nr. ............, CNP ...................., tel. ................., e-mail ......................, în calitate de ........................................., solicitãm, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare, autorizarea ca unitate prim-procesatoare a tutunului brut în vederea încheierii contractelor de culturã cu producãtorii agricoli şi dreptul de a desfãşura activitatea de prim-procesare a tutunului brut, pentru anul ................ .
    În anul precedent am fost/nu am fost autorizat ca unitate prim-procesatoare pentru tutunul brut.

    Anexãm la prezenta cerere urmãtoarele documente:
    ..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................



       Data:
  ..................
                               ..........................................
                               (numele, prenumele, semnãtura şi ştampila)




    ANEXA 2
                                   - Model -

    MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
    DIRECŢIA ...............................


 ┌─────┐
 │Seria│
 │Nr. │
 └─────┘



                                  AUTORIZAŢIE

    În conformitate cu prevederile art. 12 şi 13 din Legea nr. 236/2003 privind organizarea pieţei tutunului brut în România şi în baza Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale nr. 74/2012 privind autorizarea unitãţilor prim-procesatoare de tutun brut.


                                   se acordã
                   AUTORIZAŢIE DE PRIM-PROCESARE A TUTUNULUI

    unitãţii .................................................................................................
    cu sediul firmei în ......................................................................................
    cod unic de înregistrare .................................................................................
    Autorizaţia conferã dreptul încheierii contractelor de culturã cu producãtorii agricoli şi dreptul de a desfãşura activitatea de prim-procesare a tutunului brut.
    Valabilitatea autorizaţiei de la ..../..../........ pânã la ..../..../........


                                Director general
                                ................

    Falsificarea sau contrafacerea acestei autorizaţii se pedepseşte conform legii.
--------
    NOTÃ(CTCE)
    Imaginea reprezentând modelul AUTORIZAŢIE, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 252 din 13 aprilie 2012, la pagina 7 (a se vedea imaginea asociatã).

    ANEXA 3

                                   - Model -

    MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
    DIRECŢIA ...............................


                             REGISTRUL DE EVIDENŢÃ
                al unitãţilor prim-procesatoare a tutunului brut

    Anul ............



 ┌─────┬─────────────────┬─────────────┬─────────┬──────────┬────────────┬────────────┬─────────┐
 │Seria│Denumirea │Codul unic de│Adresa, │Persoana │Data │Data │Semnãtura│
 │Nr. │unitãţii │identificare │datele de│de contact│solicitãrii │eliberãrii │ │
 │ │prim-procesatoare│ │contact │ │autorizaţiei│autorizaţiei│ │
 ├─────┼─────────────────┼─────────────┼─────────┼──────────┼────────────┼────────────┼─────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼─────────────────┼─────────────┼─────────┼──────────┼────────────┼────────────┼─────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼─────────────────┼─────────────┼─────────┼──────────┼────────────┼────────────┼─────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │
 └─────┴─────────────────┴─────────────┴─────────┴──────────┴────────────┴────────────┴─────────┘



    Anul ............

                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016