Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Ministrul Sănătăţii
Având în vedere prevederile Legii nr. 145/1997 a asigurărilor sociale de sănătate, ale Legii nr. 146/1999 privind organizarea, funcţionarea şi finanţarea spitalelor, şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, cu modificările şi completările ulterioare,
În temeiul H.G. nr. 244/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
emite următorul ordin:
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Asistenţa medicală de specialitate în ambulator se reorganizează urmând a fi acordată prin următoarele unităţi sanitare:
a) Ambulatoriul de specialitate al spitalului;
b) Centrul de diagnostic şi tratament;
c) Centrul medical;
d) Centre de sănătate rurale sau urbane.
e) Cabinetul medical.
CAP. 2
Înfiinţarea şi organizarea ambulatoriului de specialitate al spitalului.
ART. 2
(1) Ambulatoriul de specialitate al spitalului este unitatea sanitară fără personalitate juridică, ce face obligatoriu parte din structura spitalului, care acorda asistenţa medicală de specialitate în ambulator, asigurând:
- controlul medical iniţial după externare, pacientilor cărora li se recomanda acest lucru în biletul de externare;
– consultaţii interdisciplinare pacientilor internati, la solicitarea medicilor din spital;
– consultaţii pacientilor trimişi de către medicul de familie, dacă acesta apreciază necesitatea internării în spital.
(2) Ambulatoriul de specialitate al spitalului se înfiinţează prin reorganizarea actualelor policlinici fără personalitate juridică - care funcţionează în clădiri comune cu spitalul sau clădiri separate - aflate în administrarea spitalului.
(3) În localităţile în care funcţionează un spital şi o singura policlinica, aceasta devine ambulatoriul de specialitate al spitalului, dacă spitalul nu dispune de un alt spaţiu necesar organizării ambulatoriului de specialitate.
(4) Ambulatoriul de specialitate al spitalului poate păstra în componenta şi specialităţi medicale existente, care nu au corespondenta la nivelul secţiilor cu paturi, dar care asigura buna funcţionare a activităţii spitalului.
(5) Cabinetele de planing familial, organizate în baza Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 136/1994 , vor funcţiona în continuare în acelaşi sediu şi în condiţiile în care medicul a optat pentru a încheia contract cu casa de asigurări ca medic de familie, urmând ca, în baza unui contract separat, să asigure şi activitatea legată de planing familial.
(6) Laboratoarele de sănătate mintală care asigura asistenţa medicală de psihiatrie în ambulator, vor fi incluse în structura spitalului de specialitate sau a spitalului în cadrul căruia funcţionează secţia de psihiatrie, în situaţia în care nu se solicita organizarea conform Ordonanţei Guvernului nr. 124/1998.
(7) Dispensarele TBC se păstrează sau vor fi incluse în structura spitalelor de specialitate sau a spitalului teritorial, în cadrul ambulatoriului de specialitate al spitalului.
(8) Spaţiile rămase disponibile ca urmare a reorganizării policlinicii ca ambulatoriu de specialitate al spitalului, se pot închiria sau atribui în folosinţă gratuita - comodat -, după caz, de către spitalul în administrarea căruia se afla clădirea policilinicii.
(9) Personalul care acorda asistenţa medicală în ambulatoriul de specialitate al spitalului, pentru specialitatile care au corespondenta în spital, este format din medicii încadraţi la data prezentului ordin în spital şi în policlinica care se reorganizează ca ambulatoriul de specialitate al spitalului.
(10) Programul de activitate în cabinetele medicale din ambulatoriul de specialitate al spitalului va fi diferenţiat, în funcţie de locul de muncă unde medicul are norma de baza.
(11) La cabinetele care nu au corespondenta în spital, personalul încadrat la data prezentului ordin îşi va desfăşura activitatea de baza în cadrul ambulatoriului de specialitate.
(12) În situaţia în care cabinetul din ambulatoriul de specialitate al spitalului funcţionează în doua ture, medicii de aceeaşi specialitate încadraţi în secţia cu paturi vor consulta într-un cabinet separat.
(13) Direcţiile de sănătate publică, sau, după caz, unităţile subordonate direct Ministerului Sănătăţii, vor inainta Ministerului Sănătăţii, în vederea aprobării, propunerile de înfiinţare a ambulatorului de specialitate al spitalului şi structura acestuia.
(14) Contractul cu casa de asigurări de sănătate pentru serviciile medicale acordate în ambulatoriul de specialitate, se încheie de către spitalul în structura căruia se găseşte acesta.
CAP. 3
Înfiinţarea şi organizarea centrului de diagnostic şi tratament
ART. 3
(1) Centrul de diagnostic şi tratament este unitatea sanitară cu personalitate juridică care acorda asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, a cărui structura standard este prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
(2) Centrele de diagnostic şi tratament se vor înfiinţa prin reorganizarea policlinicilor care dispun de resursele umane şi dotările tehnice necesare în vederea stabilirii diagnosticului, recomandărilor terapeutice şi tratamentului ambulator, cu maximum de eficienta în folosirea resurselor umane materiale şi de timp.
(3) Înfiinţarea centrelor de diagnostic şi tratament ca unităţi cu personalitate juridică, se face de către Ministerul Sănătăţii, la propunerea direcţiilor de sănătate publică, cu respectarea prevederilor alin. (1) şi (2).
(4) Centrul de diagnostic şi tratament ca unitate sanitară cu personalitate juridică, furnizoare de servicii medicale conform H.G. nr. 312/1999, art. 20, va încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate, pentru furnizarea de servicii medicale, iar personalul medical va fi încadrat cu contract de muncă şi va primi un venit negociabil, potrivit normelor metodologice la contractul - cadru.
CAP. 4
Organizarea şi înfiinţarea centrelor medicale.
ART. 4
Actualele policlinici, care nu sunt reorganizate conform art. 2 şi art. 3 din prezentul ordin, vor fi organizate în una din următoarele forme:
(1) centre medicale, care sunt unităţi cu personalitate juridică, furnizoare de servicii medicale de specialitate în ambulator ce încheie contract cu casele de asigurări de sănătate, centrele medicale se înfiinţează de către Ministerul Sănătăţii la propunerea direcţiilor de sănătate publică.
(2) În una din formele de organizare potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 124/1998:
- cabinet medical individual;
– cabinete medicale grupate;
– cabinete medicale asociate;
– societate civilă medicală.
CAP. 5
Centrele de sănătate rurale sau urbane
ART. 5
Centrele de sănătate rurale sau urbane îşi vor organiza cabinetele de specialitate, aflate la ora actuala în componenta lor, în una din variantele:
(1) Cabinete medicale organizate conform Ordonanţei Guvernului nr. 124/1998, art. 1, alin. (3).
- cabinet medical individual;
– cabinete medicale cu paturi;
– cabinete medicale asociate;
– societate civilă medicală.
(2) Păstrarea în structura actuala a centrului de sănătate, pentru serviciile medicale prestate de aceste cabinete de specialitate, contractul cu casa de asigurări fiind încheiat de către centrul de sănătate, dacă acesta are personalitate juridică sau de către spitalul în subordinea căruia se afla centrul de sănătate, dacă acesta nu are personalitate juridică.
ART. 6
Cabinetul medical se organizează într-una din formele de organizare prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 7
(1) Personalul medical din cadrul centrelor de diagnostic şi tratament şi al centrelor medicale cu personalitate juridică, are statut de angajat şi un venit negociat.
(2) Medicii care se organizează într-una din formele de organizare prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 124/1998, au statut de liber profesionist.
ART. 8
Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi unităţile subordonate, vor inainta Ministerului Sănătăţii - Direcţia Strategie, Dezvoltare şi Management - în termen de 15 zile - propunerile privind reorganizarea asistenţei medicale ambulatorii de specialitate, conform art. 1 lit. (a), (b), (c) şi structura acestora.
ART. 9
Direcţiile din Ministerul Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi unităţile subordonate Ministerului Sănătăţii, vor aduce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.
ART. 10
Nerespectarea prevederilor prezentului ordin atrage răspunderea disciplinară a persoanelor vinovate.
ART. 11
Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 572/1997 , privind reorganizarea asistenţei medicale de specialitate în ambulator, se abroga.
MINISTRUL SĂNĂTĂŢII
GABOR HAJDU
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: