Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 732 din 7 iunie 2002  pentru aprobarea Normelor de atestare a dreptului de amanare a exigibilitatii taxei pe valoarea adaugata conform   art. 17 din Legea nr. 345/2002 privind taxa pe valoarea adaugata, pentru livrarile efectuate in tara    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 732 din 7 iunie 2002 pentru aprobarea Normelor de atestare a dreptului de amanare a exigibilitatii taxei pe valoarea adaugata conform art. 17 din Legea nr. 345/2002 privind taxa pe valoarea adaugata, pentru livrarile efectuate in tara

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 410 din 13 iunie 2002
Ministrul finanţelor publice,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 18/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificãrile ulterioare,
în baza prevederilor <>art. 17 din Legea nr. 345/2002 privind taxa pe valoarea adãugatã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 371 din 1 iunie 2002,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele de atestare a dreptului de amânare a exigibilitatii taxei pe valoarea adãugatã conform <>art. 17 din Legea nr. 345/2002 privind taxa pe valoarea adãugatã, pentru livrãrile efectuate în ţara, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul finanţelor publice,
Maria Manolescu,
secretar de stat


ANEXA 1

NORME
de atestare a dreptului de amânare a exigibilitatii taxei pe valoarea adãugatã conform <>art. 17 din Legea nr. 345/2002 privind taxa pe valoarea adãugatã, pentru livrãrile efectuate în ţara

ART. 1
(1) Potrivit <>art. 17 din Legea nr. 345/2002 privind taxa pe valoarea adãugatã, pentru livrãrile de maşini industriale, mijloace de transport destinate realizãrii de activitãţi productive, utilaje tehnologice, instalaţii, echipamente, aparate de mãsura şi control, automatizãri şi produse de software, care au fost produse cu cel mult un an înaintea vânzãrii şi care nu au fost niciodatã utilizate, exigibilitatea taxei pe valoarea adãugatã se amana în urmãtoarele condiţii:
a) pe perioada de realizare a investiţiei, pana la punerea în funcţiune a acesteia, respectiv pana la data de 25 a lunii urmãtoare datei de punere în funcţiune a investiţiei, dar nu mai mult de 12 luni de la data începerii investiţiei, când livrãrile respective se efectueazã cãtre întreprinderile mici şi mijlocii, astfel cum sunt definite prin <>Legea nr. 133/1999 privind stimularea întreprinzãtorilor privati pentru înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificãrile ulterioare, precum şi cãtre societãţile comerciale cu capital majoritar privat, persoane juridice romane, persoanele fizice şi asociaţiile familiale, autorizate conform <>Decretului-lege nr. 54/1990 privind organizarea şi desfãşurarea unor activitãţi economice pe baza liberei iniţiative, cu modificãrile ulterioare, care îşi au sediul şi îşi desfãşoarã activitatea în zona defavorizatã, în vederea efectuãrii de investiţii în zonele defavorizate;
b) pe perioada de realizare a investiţiei, pana la punerea în funcţiune a acesteia, respectiv pana pe data de 25 a lunii urmãtoare datei de punere în funcţiune a investiţiei, dar nu mai mult de 30 de luni de la data înregistrãrii statistice la Ministerul Dezvoltãrii şi Prognozei, când livrãrile respective se efectueazã cãtre persoane impozabile care realizeazã investiţii ce se încadreazã în prevederile <>Legii nr. 332/2001 privind promovarea investiţiilor directe cu impact semnificativ în economie.
(2) Pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi pentru investitorii din zonele defavorizate data începerii investiţiei se declara pe propria rãspundere de cãtre reprezentanţii legali ai acestora.
(3) Data punerii în funcţiune a investiţiei o constituie data întocmirii procesului-verbal de recepţie finala, de dare în folosinta sau de punere în funcţiune, dupã caz.
ART. 2
(1) Atestarea dreptului de amânare a exigibilitatii taxei pe valoarea adãugatã se face pe baza de certificat, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 1, emis de direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene pentru unitãţile care îşi au sediul în raza teritorialã a acestora.
(2) Pentru unitãţile care au sediul în municipiul Bucureşti certificatul pentru amânarea exigibilitatii taxei pe valoarea adãugatã se elibereazã de administraţiile finanţelor publice de sector sau de Direcţia generalã a finanţelor publice a municipiului Bucureşti, dupã caz, la care sunt înregistrate ca plãtitoare de impozite şi taxe.
(3) Certificatul se elibereazã la solicitarea beneficiarilor mentionati la art. 1, pentru fiecare obiectiv de investiţii, pe o perioada de maximum 12 luni de la data începerii investiţiei, pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi pentru investitorii din zonele defavorizate, şi de maximum 30 de luni de la data înregistrãrii statistice la Ministerul Dezvoltãrii şi Prognozei, pentru investitorii care realizeazã investiţii ce se încadreazã în prevederile <>Legii nr. 332/2001 .
(4) În vederea obţinerii certificatului beneficiarii depun urmãtoarele documente:
a) cererea prevãzutã în anexa nr. 2;
b) copii de pe actele de înfiinţare;
c) copie de pe certificatul de înmatriculare;
d) copie de pe documentul care atesta calitatea de plãtitor de taxa pe valoarea adãugatã;
e) copie de pe documentul prin care s-a aprobat realizarea investiţiei;
f) certificat de atestare fiscalã, în original;
g) dovada, în original, privind numãrul mediu scriptic anual de salariaţi, eliberata în condiţiile legii de cãtre Camera de munca în a carei raza teritorialã activeazã unitatea respectiva, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii;
h) copie legalizatã de pe certificatul de investitor în zona defavorizatã sau certificatul provizoriu de investitor în zona defavorizatã, dupã caz, pentru unitãţile din zonele defavorizate;
i) copie legalizatã de pe dovada înregistrãrii statistice la Ministerul Dezvoltãrii şi Prognozei, în cazul unitãţilor care realizeazã investiţii ce se încadreazã în prevederile <>Legii nr. 332/2001 ;
j) declaraţie pe propria rãspundere, semnatã de persoana care angajeazã legal unitatea, din care sa rezulte data de începere a investiţiei, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii şi al investitorilor din zonele defavorizate.
ART. 3
(1) În urma analizarii documentaţiei prezentate de importator cererea se aproba sau se respinge de comisia constituitã în acest scop. Din comisie fac parte directorul general al direcţiei generale a finanţelor publice, respectiv directorul administraţiei finanţelor publice de sector, şi alţi 4 membri numiţi prin decizie a acestuia.
(2) Direcţiile generale ale finanţelor publice, respectiv administraţiile finanţelor publice de sector, vor tine evidenta certificatelor de amânare a exigibilitatii taxei pe valoarea adãugatã eliberate într-un registru de evidenta, conform modelului prezentat în anexa nr. 3.
ART. 4
(1) Furnizorii bunurilor prevãzute la art. 1 justifica amânarea exigibilitatii taxei pe valoarea adãugatã, pe baza copiei legalizate de pe certificatul de amânare, obţinutã de la beneficiari.
(2) Furnizorii sunt obligaţi sa dea o declaraţie pe propria rãspundere, semnatã de persoana care angajeazã legal unitatea, pe care o transmit beneficiarului, din care sa rezulte ca bunurile prevãzute la art. 1 au fost produse cu cel mult un an înaintea vânzãrii şi nu au fost niciodatã utilizate.
ART. 5
(1) Bunurile prevãzute la art. 1 nu pot face obiectul comercializãrii pe perioada acordãrii facilitatii prevãzute de lege.
(2) În situaţia nerespectãrii acestei prevederi exigibilitatea taxei pe valoarea adãugatã intervine la data efectuãrii livrãrii. Pentru perioada de la data efectuãrii livrãrii pana la data plãţii efective se datoreazã majorãri de întârziere şi penalitãţi de întârziere pentru neplata în termen a obligaţiilor bugetare, în conformitate cu <>Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creanţelor bugetare, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 108/1996 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 6
În caz de divizare, fuziune, lichidare, dizolvare fãrã lichidare unitãţile care beneficiazã de amânarea exigibilitatii taxei pe valoarea adãugatã au obligaţia de a achitã taxa pe valoarea adãugatã înainte de declanşarea acestor operaţiuni şi de a anunta concomitent organul fiscal care a emis certificatul de amânare a exigibilitatii taxei pe valoarea adãugatã.
ART. 7
Înregistrãrile contabile pentru transpunerea prevederilor <>art. 17 alin. (2) din Legea nr. 345/2002 sunt urmãtoarele:
A. La furnizori:
-------------
a) înregistrarea livrãrii de bunuri:
411 = %
707
4428
Operaţiunea se înscrie în jurnalul pentru vânzãri în coloanele 12 şi 13;
b) la data achitãrii taxei pe valoarea adãugatã de cãtre beneficiari operaţiunea se înscrie în jurnalul de vânzãri în coloanele 10 şi 11, iar pe baza copiei documentului de plata transmis de beneficiari se înregistreazã taxa pe valoarea adãugatã devenitã exigibilã:
4428 = 4427
c) concomitent se înregistreazã reducerea taxei colectate pentru aceste operaţiuni, care se evidenţiazã la rd. 2 din Decontul privind taxa pe valoarea adãugatã:
4427 = 411
B. La beneficiari:
---------------
a) înregistrarea achiziţiei de bunuri:
% = 404
212
4428
Operaţiunea se înscrie în jurnalul pentru cumpãrãri în coloanele 9 şi 10;
b) achitarea taxei pe valoarea adãugatã la bugetul de stat rezultatã din facturile furnizorilor pentru care s-a obţinut certificatul de amânare a exigibilitatii taxei pe valoarea adãugatã:
4426 = 512
Operaţiunea se înscrie în jurnalul pentru cumpãrãri în coloanele 7 şi 8;
c) stingerea datoriei fata de furnizor pentru partea privind taxa pe valoarea adãugatã achitatã în numele sau:
404 = 4428.


ANEXA 1
-------
la norme
---------

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
DIRECŢIA GENERALĂ A FINANŢELOR PUBLICE A JUDEŢULUI ..............
ADMINISTRAŢIA FINANŢELOR PUBLICE A SECTORULUI ................


CERTIFICAT
pentru amânarea exigibilitatii T.V.A.
nr. ....... data ...........

În conformitate cu prevederile <>art. 17 din Legea nr. 345/2002 privind taxa pe valoarea adãugatã se amana exigibilitatea taxei pe valoarea adãugatã pentru*) ...................................................... achiziţionate de cãtre ..............................., localitatea .................................., str. ............................. nr. ....., judeţul/sectorul ..............................., codul fiscal ...................................., pentru obiectivul de investiţii ...................................... .
Prezentul certificat este valabil pana la punerea în funcţiune a investiţiei, dar nu mai târziu de data de ................................................... .

Director general,

--------------
*) Se înscriu bunurile prevãzute la pct. 4 din cererea solicitantului.


ANEXA 2
--------
la norme
--------

CERERE
de amânare a exigibilitatii taxei pe valoarea adãugatã conform <>art. 17 din Legea nr. 345/2002 privind taxa pe valoarea adãugatã

1. Denumirea solicitantului ..............................................
2. Localitatea ............, str. ....... nr. ...., judeţul/sectorul .....
3. codul fiscal al plãtitorului de T.V.A. ...........................
4. Se marcheza cu "X":
- maşini industriale ........................ []
- utilaje tehnologice ....................... []
- instalaţii ................................ []
- echipamente ............................... []
- aparate de mãsura şi control .............. []
- automatizãri .............................. []
- mijloace de transport ..................... []
- produse de software ....................... []
5. Obiectivul de investiţii .....................................
6. Data începerii investiţiei (ziua/luna/anul) ..................
7. Data prognozata pentru punerea în funcţiune (luna/anul) ......
8. Valoarea estimativã a investiţiei (mii lei) ..................

Numele şi prenumele .......... Funcţia ......... Data ...........

Semnatura şi ştampila
.............................
(se semneazã de cãtre persoanele
care angajeazã solicitantul)




ANEXA 3


la norme
--------

REGISTRU
privind evidenta certificatelor de amânare a exigibilitatii
taxei pe valoarea adãugatã




┌────┬──────────────┬───────┬─────────────────────┬─────────────┐
│Nr. │ Denumirea │ Codul │ Nr. certificatului │ Natura │
│crt.│solicitantului│fiscal │emis şi data emiterii│investiţiei*)│
├────┼──────────────┼───────┼─────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────┼─────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────┼─────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │
└────┴──────────────┴───────┴─────────────────────┴─────────────┘



------------------
*) Maşini industriale, mijloace de transport destinate realizãrii de activitãţi productive, utilaje tehnologice, instalaţii, echipamente, aparate de mãsura şi control, automatizãri şi/sau produse de software.

Prezentul registru conţine ...... pagini numerotate de la 1 la ...., fiecare fila fiind parafatã/stampilata în data de ....................... .

Conducãtorul unitãţii,
..........................
(semnatura şi ştampila)


--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016