Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 73 din 27 mai 2013  privind organizarea şi funcţionarea camerelor de corpuri delicte    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 73 din 27 mai 2013 privind organizarea şi funcţionarea camerelor de corpuri delicte

EMITENT: Ministerul Afacerilor Interne
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 315 din 31 mai 2013
    Având în vedere prevederile art. 109, 110, 165, 214 şi 215 din Codul de procedură penală, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 942-947 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, ale art. 24 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 3 şi art. 130 lit. c) din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, republicată, cu modificările ulterioare, ale art. 17 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare, ale Ordonanţei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 731/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, republicată,
    în aplicarea Deciziei Comitetului Executiv Schengen din 28 aprilie 1999 privind traficul ilegal cu arme de foc [SCH/Comex (99) 10],
    ţinând seama de competenţele ce revin unităţilor Ministerului Afacerilor Interne potrivit art. 26 alin. (1) pct. 10, 16 şi 17 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, cu modificările şi completările ulterioare, art. 19 alin. (1) lit. q) şi r) din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, precum şi potrivit art. 21 lit. m) şi u) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române, aprobată cu modificări prin Legea nr. 81/2002, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul afacerilor interne emite următorul ordin:
    ART. 1
    (1) Camerele de corpuri delicte se organizează şi funcţionează în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratului General al Jandarmeriei Române sau, după caz, la nivelul structurilor teritoriale ale acestor instituţii.
    (2) În camerele de corpuri delicte se depun spre păstrare, în condiţiile prevăzute de prezentul ordin, bunurile care constituie mijloace materiale de probă, ridicate cu ocazia constatării sau cercetării unor infracţiuni, precum şi alte categorii de bunuri ridicate potrivit legii de către personalul Ministerului Afacerilor Interne.
    (3) În raport cu natura bunurilor ridicate, la nivelul unităţilor Ministerului Afacerilor Interne prevăzute la alin. (1) se organizează, în condiţiile prezentului ordin, următoarele tipuri de camere de corpuri delicte:
    a) camere de corpuri delicte în care se păstrează bunuri nesupuse unui regim special;
    b) camere de corpuri delicte în care se păstrează autovehiculele ridicate;
    c) camere de corpuri delicte în care se păstrează armele şi muniţiile;
    d) camere de corpuri delicte în care păstrează substanţe aflate sub control naţional.


    ART. 2
    (1) Bunurile din categoria celor care se introduc în camera de corpuri delicte se predau la camerele de corpuri delicte organizate la nivelul unităţii din care face parte personalul Ministerului Afacerilor Interne care le-a ridicat, cu excepţia situaţiei în care organul de urmărire penală sau instanţa de judecată dispune altfel.
    (2) Bunurile mobile pierdute sau abandonate ai căror proprietari sunt neidentificaţi se ridică şi se predau unităţii de poliţie pe a cărei rază teritorială a fost găsit bunul respectiv.
    (3) În cazul în care la nivelul unităţii nu este organizată o cameră de corpuri delicte, bunurile se depun la cea mai apropiată cameră de corpuri delicte, cu respectarea prevederilor prezentului ordin.
    (4) Şeful/Comandantul unităţii stabileşte, prin dispoziţie/ordin de zi, camera de corpuri delicte la care se depun bunurile în situaţia prevăzută la alin. (3).
    (5) Pentru punerea în aplicare a prevederilor alin. (3) şi (4), între unităţile Ministerului Afacerilor Interne pot fi încheiate protocoale de cooperare.

    ART. 3
    (1) Camerele de corpuri delicte se amenajează în încăperi special destinate, corespunzătoare depozitării fiecărei categorii de bunuri în parte, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, spaţioase, uscate, cu condiţii de aerisire, dotate cu mijloace de depozitare şi identificare a obiectelor, asigurate cu uşi metalice sau grilaje metalice la uşi, grilaje metalice la ferestre, sisteme de închidere şi de alarmare sigure, cu respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă şi a celor de apărare împotriva incendiilor.
    (2) Ordonatorii de credite la nivelul cărora sunt organizate camere de corpuri delicte alocă resursele necesare conservării şi menţinerii stării tehnice corespunzătoare a bunurilor.

    ART. 4
    (1) Pentru executarea activităţilor specifice de primire, păstrare, predare şi evidenţă a bunurilor care se depun la camera de corpuri delicte, şeful/comandantul unităţii desemnează, prin dispoziţie/ordin de zi pe unitate, un poliţist/jandarm ori personal contractual în calitate de gestionar, cu respectarea condiţiilor legale privind ocuparea unei funcţii cu atribuţii de gestiune, precum şi un înlocuitor al gestionarului, pentru perioada cât acesta lipseşte din unitate/subunitate.
    (2) Prin aceeaşi dispoziţie/ordin de zi pe unitate se stabilesc situaţiile în care înlocuitorul gestionarului îndeplineşte atribuţiile acestuia. Perioadele de înlocuire nu vor depăşi 60 de zile, în conformitate cu prevederile art. 10 din Legea nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi răspunderea în legătură cu gestionarea bunurilor agenţilor economici, autorităţilor sau instituţiilor publice, cu modificările ulterioare.
    (3) Gestionarul este obligat la constituirea de garanţii, conform prevederilor Legii nr. 22/1969, cu modificările ulterioare.
    (4) Înlocuitorul gestionarului nu este obligat la constituirea de garanţii materiale.
    (5) Încadrarea funcţiei de gestionar al camerei de corpuri delicte în care se păstrează armele şi muniţiile, precum şi a funcţiei de înlocuitor se efectuează cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind încadrarea funcţiilor în compartimentele armament şi tehnică specială.

    ART. 5
    (1) Gestionarii camerelor de corpuri delicte răspund de evidenţa, păstrarea, conservarea, gestionarea şi predarea spre valorificare, în condiţiile legii, a bunurilor introduse în camerele de corpuri delicte.
    (2) Pe timpul păstrării bunurilor, gestionarul asigură menţinerea ordinii şi curăţeniei, aerisirea încăperii, iar pentru prevenirea degradării bunurilor din cauza dăunătorilor sau a rozătoarelor, solicită măsuri de dezinsecţie sau deratizare, atunci când se impune.

    ART. 6
    Se interzic:
    a) folosirea în alte scopuri a bunurilor ridicate în vederea confiscării, găsite ori abandonate, precum şi a celor care se află depuse în camerele de corpuri delicte, de către personalul Ministerului Afacerilor Interne care le-a ridicat sau le-a găsit, de către gestionari ori de către alte persoane;
    b) substituirea, înlocuirea, modificarea sau orice alte operaţiuni de natură a afecta integritatea fizică a bunurilor depuse în camera de corpuri delicte.


    ART. 7
    (1) În camera de corpuri delicte au acces doar gestionarul, persoanele care execută activităţi de control, precum şi membrii comisiilor de predare-primire, inventariere, evaluare şi valorificare.
    (2) În situaţia în care gestionarul lipseşte din unitate, accesul în camera de corpuri delicte este permis înlocuitorului acestuia, în conformitate cu dispoziţiile/ordinele de zi pe unitate emise în condiţiile art. 4 alin. (2).

    ART. 8
    (1) În vederea cunoaşterii modului de soluţionare a cauzelor penale în care au fost ridicate bunuri, precum şi a contestaţiilor introduse împotriva proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, gestionarii camerelor de corpuri delicte sunt obligaţi să solicite în scris informaţiile necesare de la unităţile de parchet şi instanţele judecătoreşti.
    (2) Şefii unităţilor de poliţie care au avut în lucru cauzele în care s-au ridicat bunuri au obligaţia de a colabora cu gestionarii pentru clarificarea situaţiei juridice a acestora şi de a propune măsuri pentru eficientizarea comunicării cu cei în drept, în vederea atingerii acestui scop.

    ART. 9
    În situaţia în care se constată că organele prevăzute la art. 8 alin. (1) nu s-au pronunţat cu privire la bunurile în cauză, gestionarul informează de îndată prim-procurorul sau preşedintele instanţei de judecată, pentru completarea ordonanţei procurorului sau a hotărârii judecătoreşti, în sensul înlăturării omisiunilor.

    ART. 10
    (1) În situaţia în care a fost dispusă, potrivit legii, măsura restituirii bunurilor, informarea proprietarului sau a persoanei îndreptăţite care are domiciliul pe teritoriul României cu privire la modul în care poate intră în posesia acestora se face prin scrisoare recomandată sau afişare la domiciliu ori sediu, prin grija:
    a) gestionarului, în cazul în care bunul este introdus în camera de corpuri delicte;
    b) poliţistului/jandarmului care a lăsat bunul în custodie sau şefului acestuia, în cazul bunurilor lăsate în custodia unor persoane fizice sau juridice.

    (2) În situaţia în care proprietarul sau persoana îndreptăţită nu are domiciliul pe teritoriul României, informarea acesteia se face prin scrisoare recomandată sau prin intermediul canalelor de cooperare poliţienească internaţională, în termen de 30 de zile de la obţinerea deciziei de restituire.

    ART. 11
    Gestionarul, în cazul în care bunurile sunt introduse în camera de corpuri delicte, sau personalul Ministerului Afacerilor Interne care a ridicat bunurile, în cazul celor lăsate în custodia unor persoane fizice ori juridice, are obligaţia de a verifica apariţia situaţiilor ce fac posibilă valorificarea bunurilor anterior intrării în proprietatea statului şi de a sesiza, după caz:
    a) şeful/comandantul unităţii, în vederea formulării cererii prevăzute la art. 6^1 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) procurorul competent, în vederea aplicării prevederilor art. 168^1 şi următoarele din Codul de procedură penală, republicat, cu modificările şi completările ulterioare;


    ART. 12
    (1) Şefii/Comandanţii unităţilor desemnează, prin dispoziţie/ordin de zi pe unitate, o comisie care va executa controale inopinate, ori de câte ori este nevoie, precum şi inventarierea faptică a bunurilor din camera de corpuri delicte, cu ocazia inventarierii anuale a patrimoniului unităţii şi la schimbarea gestionarului.
    (2) Înainte de începerea operaţiunii de control sau inventariere, gestionarul dă o declaraţie scrisă din care să rezulte dacă gestionează bunuri şi în alte locuri de depozitare, dacă are în gestiune şi alte bunuri aparţinând terţilor, primite cu sau fără documente, dacă are plusuri ori lipsuri în gestiune despre a căror cantitate sau valoare are cunoştinţă, dacă a primit sau a eliberat bunuri fără documente legale, precum şi dacă are documente de primire-eliberare care nu au fost operate în evidenţa gestiunii.
    (3) Gestionarul menţionează în declaraţia scrisă numărul şi data ultimului document de intrare/ieşire a bunurilor în/din gestiune.
    (4) Declaraţia se datează şi se semnează de gestionar şi de către comisia de control sau inventariere, care atestă că a fost dată în prezenţa acesteia.
    (5) Cu ocazia controalelor sau a inventarierilor se au în vedere existenţa şi integritatea bunurilor din gestiune, în raport cu starea acestora la momentul introducerii în camera de corpuri delicte, modul de înregistrare şi evidenţă a bunurilor introduse şi ieşite din gestiune, precum şi modul în care se respectă normele specifice.
    (6) Concluziile desprinse în urma controalelor şi a inventarierilor se consemnează într-un proces-verbal ce se înregistrează la secretariatul unităţii la nivelul căreia s-a constituit comisia. În cazul constatării unor nereguli, comisia propune şefului/comandantului unităţii măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, declanşarea cercetării administrative, disciplinare sau, după caz, sesizarea organelor competente, conform prevederilor legale.
    (7) La finalizarea acţiunilor de control/inventariere, valorificarea rezultatelor acţiunilor respective va implica şi actualizarea evidenţei specifice camerei de corpuri delicte, cu înregistrarea diminuării sau majorării cantităţilor de bunuri gestionate în cameră.

    ART. 13
    În situaţia în care intervin evenimente care afectează integritatea fizică a bunurilor din camerele de corpuri delicte, gestionarul informează, de îndată, organul de urmărire penală care instrumentează cauza sau instanţa de judecată pe rolul căreia se află aceasta, pentru luarea măsurilor ce se impun.

    ART. 14
    Declararea, evaluarea, distrugerea, predarea şi valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului se fac în condiţiile stabilite de Ordonanţa Guvernului nr. 14/2007, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Hotărârea Guvernului nr. 731/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, republicată.

    ART. 15
    Competenţele stabilite prin prezentul ordin şefilor/comandanţilor de unităţi referitoare la aprobarea documentelor de introducere/scoatere a bunurilor în/din camera de corpuri delicte pot fi delegate în scris unui adjunct al acestora sau:
    a) şefului serviciului de cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative, în cazul structurilor Poliţiei Române;
    b) şefului structurii din care face parte gestionatul camerei de corpuri delicte, în cazul structurilor Poliţiei de Frontieră Române;
    c) şefului serviciului de prevenire şi combatere a faptelor antisociale, în cazul structurilor Jandarmeriei Române.


    ART. 16
    Şefii/Comandanţii de unităţi dispun măsurile necesare ţinerii evidenţei centralizate la nivel de unitate a bunurilor lăsate în custodie.

    ART. 17
    Normele specifice privind organizarea şi funcţionarea camerelor de corpuri delicte, în raport cu tipul acestora stabilit potrivit art. 1 alin. (3), sunt prevăzute în anexele nr. 1-4, care fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 18
    (1) Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (2) La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 245/2010 privind introducerea armelor şi muniţiilor în camerele de corpuri delicte ale Poliţiei Române, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 17 noiembrie 2010, se abrogă.


                    p. Ministrul afacerilor interne,
                    Constantin-Cătălin Chiper,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 27 mai 2013.
    Nr. 73.

    ANEXA 1

    NORME SPECIFICE

    ANEXA 2

    NORME SPECIFICE

    ANEXA 3

    NORME SPECIFICE

    ANEXA 4

    NORME SPECIFICE

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016