Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 73 din 1 aprilie 2011  pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a programelor de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole, derulate cu sprijin comunitar pentru campaniile 2008/2009-2013/2014, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 247/2008    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 73 din 1 aprilie 2011 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a programelor de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole, derulate cu sprijin comunitar pentru campaniile 2008/2009-2013/2014, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 247/2008

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 238 din 5 aprilie 2011
    Vãzând Referatul de aprobare nr. 70.482 din 1 aprilie 2011 al Direcţiei generale politici în sectorul vegetal,
    ţinând cont de prevederile:
    - Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizãri comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole ("Regulamentul unic OCP"), cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    - Regulamentului (CE) nr. 555/2008 al Comisiei din 27 iunie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului privind organizarea comunã a pieţei vitivinicole în ceea ce priveşte programele de sprijin, comerţul cu ţãrile terţe, potenţialul de producţie şi privind controalele în sectorul vitivinicol,
    în temeiul <>art. 7 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale emite prezentul ordin.

    ART. I
    Normele de aplicare a programelor de restructurare/reconversie a plantaţiilor viticole, derulate cu sprijin comunitar pentru campaniile 2008/2009-2013/2014, aprobate prin <>Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale nr. 247/2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 355 din 8 mai 2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

    1. La punctul 1, dupã subpunctul 1.5 se introduc cinci noi subpuncte, subpunctele 1.6-1.10, cu urmãtorul cuprins:
    "1.6. bune condiţii agricole şi de mediu pentru viticulturã reprezintã obligaţiile pe care beneficiarii mãsurilor de reconversie/restructurare le au referitor la respectarea urmãtoarelor standarde:
    I. standarde pentru evitarea eroziunii solului: GAEC 3 - «Se menţin terasele existente pe terenul agricol»;
    II. standarde pentru menţinerea unui nivel minim de întreţinere a terenurilor agricole:
    a) GAEC 9: «Nu este permisã tãierea arborilor solitari şi/sau a grupurilor de arbori de pe terenurile agricole»;
    b) GAEC 10: «Evitarea instalãrii vegetaţiei nedorite pe parcelele viticole înfiinţate sau modernizate prin programele de reconversie/restructurare»;
    1.7. neconformitatea reprezintã nerespectarea unei norme de agromediu, cerinţe sau obligaţii prevãzute de bunele condiţii agricole şi de mediu, constatatã în cursul unei perioade de 3 ani de la efectuarea primei plãţi în cadrul planului de reconversie/restructurare;
    1.8. amploarea unui caz de neconformitate este determinatã de dimensiunea efectelor acesteia. Consecinţele pot afecta exploataţia respectivã sau pot avea un efect larg rãspândit;
    1.9. gravitatea unui caz de neconformitate este determinatã de intensitatea şi importanţa efectelor acesteia, ţinând seama de obiectivele cerinţei sau ale normei respective.
    1.10. caracterul persistent al cazului de neconformitate este determinat de durata neconformitãţii şi de gradul de repetabilitate a acesteia."

    2. La punctul 2 subpunctul 2.3, litera g) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "g) douã campanii viticole pentru solicitanţii de sprijin care solicitã plata în avans, indiferent de programul de reconversie/restructurare, cu excepţia cazurilor prevãzute la pct. 5.1^1, când termenul de executare a planurilor individuale se poate prelungi cu maximum o campanie viticolã; prelungirea termenului se poate aproba şi pentru planurile individuale aprobate şi aflate în derulare."

    3. La punctul 2, dupã subpunctul 2.5, se introduce un nou subpunct, subpunctul 2.5.1, cu urmãtorul cuprins:
    "2.5.1. Sprijinul financiar acordat pentru fiecare mãsurã eligibilã din programele de restructurare/reconversie nu depãşeşte 75% din valoarea cheltuielilor efectuate. Solicitantul va demonstra cu documente justificative efectuarea costurilor."

    4. La punctul 4, subpunctul 4.1, litera o) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "o) declaraţie de recoltã şi/sau declaraţie de producţie, a exploataţiei viticole, care cuprinde şi parcelele supuse programului de restructurare/reconversie, dupã caz;".

    5. La punctul 5, dupã subpunctul 5.1, se introduce un nou subpunct, subpunctul 5.1^1, cu urmãtorul cuprins:
    "5.1^1. Prin excepţie de la prevederile subpct. 5.1, se acceptã inclusiv modificarea suprafeţelor totale cuprinse în planul individual aprobat, dacã intervine una din urmãtoarele situaţii:
    a) suprafeţele respective au fost afectate de calamitãţi naturale recunoscute de autoritãţile competente în cauzã;
    b) suprafeţele respective au fãcut obiectul unor exproprieri de utilitate publicã;
    c) operaţiunile planificate nu pot fi realizate deoarece materialul sãditor prezintã probleme sanitare certificate de un organism recunoscut."

    6. La punctul 5, subpunctul 5.2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "5.2. În cazul aplicãrii prevederilor pct. 5.1 şi 5.1^1, solicitantul trebuie sã depunã la comisia prevãzutã la pct. 4.4 o cerere însoţitã de un memoriu justificativ, nu mai târziu de 30 de zile lucrãtoare de la apariţia oricãrei situaţii care impune modificarea planului. Dupã obţinerea aprobãrii, aceasta se depune la centrul judeţean A.P.I.A."

    7. Punctul 7.1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "7.1. Pentru mãsurile eligibile în cadrul planului individual aprobat de restructurare/reconversie se acordã un sprijin financiar în sumã forfetarã, care provine din fondurile europene de garantare agricolã - F.E.G.A., în conformitate cu art. 103q din Regulamentul (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizãri comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole («Regulamentul unic OCP») şi cu art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 555/2008 al Comisiei din 27 iunie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului privind organizarea comunã a pieţei vitivinicole în ceea ce priveşte programele de sprijin, comerţul cu ţãrile terţe, potenţialul de producţie şi privind controalele în sectorul vitivinicol."

    8. La punctul 7.2, litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "c) sã depunã la centrele judeţene A.P.I.A. urmãtoarele documente:
    - declaraţie de finalizare a mãsurii sau declaraţie de începere a mãsurii, în cazul solicitãrii de avans;
    - declaraţie de finalizare a unei pãrţi din mãsurã, în cazul solicitãrii de platã parţialã;
    - proces-verbal de recepţie finalã cantitativã şi calitativã a mãsurii ori proces-verbal de recepţie finalã cantitativã şi calitativã a unei pãrţi din mãsurã (în cazul solicitãrii de platã parţialã) sau proces-verbal de constatare a începerii mãsurii pentru solicitarea de avans;
    - documentele justificative menţionate la pct. 6.5, 6.6 şi 6.7, dupã caz."

    9. Dupã punctul 7.2, se introduc trei noi subpuncte, subpunctele 7.2.1-7.2.3, cu urmãtorul cuprins:
    "7.2.1. Beneficiarii care se încadreazã în prevederile pct. 5.1^1, iar modificarea planurilor individuale nu a presupus diminuarea suprafeţei, pot solicita plãţi parţiale aferente mãsurilor cuprinse în planul individual realizate în totalitate pe suprafeţele care fac obiectul solicitãrii de platã parţialã.
    7.2.2. La solicitarea beneficiarilor prevãzuţi la punctul 7.2.1, A.P.I.A. efectueazã plãţi parţiale, pentru suprafeţele pe care mãsurile au fost realizate efectiv, dupã realizarea recepţiei cantitative şi calitative.
    7.2.3. Prevederile pct. 7.2.1 şi 7.2.2 se aplicã şi beneficiarilor care au solicitat plata în avans, cu condiţia ca sumele acordate în avans şi nedecontate sã fie acoperite de o garanţie financiarã conform pct. 7.6 lit. c), constând într-o sumã egalã cu 120% din avansul financiar solicitat."

    10. La punctul 7.5, dupã subpunctul 7.5.2 se introduce un nou subpunct, subpunctul 7.5.3, cu urmãtorul cuprins:
    "7.5.3. În situaţia efectuãrii de plãţi parţiale potrivit subpunctului 7.2.2, prevederile pct. 7.5, 7.5.1 şi 7.5.2 se aplicã suprafeţelor rezultate la finalizarea planului individual."

    11. La punctul 7.8, dupã subpunctul 7.8.3 se introduce un nou subpunct, subpunctul 7.8.4, cu urmãtorul cuprins:
    "7.8.4. În situaţia efectuãrii de plãţi parţiale potrivit subpunctului 7.2.2, prevederile pct. 7.8.2 şi 7.8.3 se aplicã suprafeţelor rezultate la finalizarea planului individual."

    12. Dupã subpunctul 7.9 se introduce un nou subpunct, subpunctul 7.9.1, cu urmãtorul cuprins:
    "7.9.1. În cazul efectuãrii plãţilor parţiale, APIA va elibera valoarea garanţiei constituite în conformitate cu pct. 7.6 lit. c), proporţional cu suprafeţele pe care au fost decontate plãţile în avans, prin efectuarea recepţiei calitative şi cantitative."

    13. Dupã capitolul V se introduce un nou capitol, capitolul V^1, cu urmãtorul cuprins:
    "CAPITOLUL V^1
    Controlul planurilor individuale finanţate
    7^1. Nerespectarea bunelor condiţii agricole şi de mediu de cãtre beneficiarii de sprijin va duce la sancţionarea acestora de cãtre reprezentanţii A.P.I.A., având în vedere aspectele legate de amploarea neconformitãţii, repetabilitatea acesteia, precum şi gravitatea şi persistenţa neconformitãţii, dupã cum urmeazã:
    a) beneficiarii de sprijin care au încãlcat bunele condiţii agricole şi de mediu din neglijenţã se sancţioneazã cu «Avertisment», cu precizarea neconformitãţilor constatate şi stabilirea termenelor de remediere a acestora;
    b) beneficiarii de sprijin care au încãlcat bunele condiţii agricole şi de mediu din neglijenţã şi au fost sancţionaţi anterior cu «Avertisment» se sancţioneazã cu 5% din totalul sumei plãtite de cãtre A.P.I.A. pentru mãsura de restructurare/reconversie a plantaţiilor viticole;
    c) beneficiarii de sprijin care au încãlcat bunele condiţii agricole şi de mediu prin nerespectarea repetatã se sancţioneazã cu 15% din totalul sumei plãtite de cãtre A.P.I.A. pentru mãsura de restructurare/reconversie a plantaţiilor viticole;
    d) beneficiarii de sprijin care au încãlcat bunele condiţii agricole şi de mediu prin nerespectare deliberatã se sancţioneazã cu 20% din totalul sumei plãtite de cãtre A.P.I.A., pentru mãsura de restructurare/reconversie a plantaţiilor viticole, şi vor fi excluşi de la toate regimurile de platã pentru mãsurile financiare care fac obiectul Organizãrii comune de piaţã în sectorul vitivinicol, pe durata a 5 ani calendaristici;
    e) beneficiarii de sprijin care abandoneazã plantaţiile înfiinţate prin programe de restructurare/reconversie în primii 10 ani de la finalizarea planurilor individuale vor returna sumele plãtite de A.P.I.A., precum şi dobânzile calculate conform legislaţiei în vigoare."

    ART. II
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                 Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
                                 Valeriu Tabãrã

    Bucureşti, 1 aprilie 2011.
    Nr. 73.

                                     -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016