Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 71 din 23 aprilie 2020  pentru modificarea şi completarea Procedurii privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 179/2015     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 71 din 23 aprilie 2020 pentru modificarea şi completarea Procedurii privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 179/2015

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 341 din 28 aprilie 2020
    Având în vedere prevederile art. 99 lit. b) şi c) şi ale art. 102^1 alin. (8) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi alin. (5), precum şi ale art. 10 alin. (1) lit. a) şi alin. (3) lit. n) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Procedura privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 179/2015, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 969 din 28 decembrie 2015, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Prezenta procedură se aplică instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, cu presiunea egală sau mai mică de 10\'b710^5 Pa (10 bar), respectiv P ≤ 10\'b710^5 Pa (10 bar).
    (2) Prezenta procedură nu se aplică instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, cu presiunea mai mare de 10·10^5 Pa (10 bar), respectiv P > 10\'b710^5 Pa (10 bar)."

    2. La articolul 3, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Întreţinerea, exploatarea şi repararea instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale revine clientului final, care răspunde pentru buna lor funcţionare."

    3. După articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 3^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 3^1
    Verificările sau reviziile tehnice periodice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale care expiră pe perioada stării de urgenţă sunt considerate valabile pe întreg teritoriul României, până la încetarea stării de urgenţă, urmând a fi efectuate într-un termen de 30 de zile de la data încetării stării de urgenţă."

    4. La articolul 5, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Conţinutul minimal al notificării prevăzute la alin. (1) este prevăzut în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta procedură."

    5. La articolul 6 alineatul (9), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) să rezulte că a fost efectuată curăţarea şi verificarea coşurilor şi canalelor de evacuare a gazelor de ardere de către personal specializat în activităţi de coşerit, respectiv personal calificat în curăţarea coşurilor de fum, cu maximum 6 luni înainte de data verificării sau reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare;"

    6. La articolul 8, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    (1) Clientul final şi/sau membrii asociaţilor de proprietari/locatari au/are obligaţia să asigure respectarea condiţiilor tehnice pentru funcţionarea în siguranţă a instalaţiei de utilizare."

    7. La articolul 8, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins:
    "(4^1) Înlocuirea racordului flexibil prevăzut la alin. (4) se realizează de un OE sau o persoană fizică autorizată de ANRE, deţinător al autorizaţiei destinate racordării aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi, tip RPFA, selectat de clientul final, în baza unui contract de prestări servicii."

    8. La articolul 8, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Clientul final/Membrul asociaţiei de proprietari/locatari are obligaţia să înlocuiască detectorul/detectoarele automat/ automate de gaze montat/montate la locul de consum, înaintea expirării duratei normate de utilizare a acestora, în conformitate cu prescripţiile tehnice ale producătorului."

    9. La articolul 10, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(6) Montarea detectoarelor prevăzute la art. 8 alin. (2) şi (3), precum şi a electroventilelor se realizează de către OE fără a fi necesară întocmirea unei documentaţii tehnice de modificare a instalaţiei de utilizare, ci numai menţionarea acestui fapt în Fişa de evidenţă."

    10. La articolul 13, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) OS are dreptul să sisteze alimentarea cu gaze naturale a clientului final/clienţilor finali, în următoarele situaţii:
    a) situaţia prevăzută la art. 10 alin. (2), până la remedierea defectelor;
    b) în situaţia în care există pericol de explozie şi este afectată siguranţa în exploatare a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale, conform prevederilor art. 138 alin. (2) lit. f) din Legea energiei electrice şi gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare."

    11. La anexa nr. 2 punctul 5, liniuţa a treia se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " să întrerupă total/parţial vehicularea gazelor naturale prin instalaţia de utilizare de la robinetul de incendiu, robinetul de contor, robinetul de secţionare sau robinetul de închidere, după caz, în situaţia în care beneficiarul nu prezintă documentele din care să rezulte că a fost efectuată curăţarea şi verificarea coşurilor şi canalelor de evacuare a gazelor de ardere de către personal specializat în activităţi de coşerit, respectiv personal calificat în curăţarea coşurilor de fum, cu maximum 6 luni înainte de data verificării sau reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare, respectiv din care să rezulte efectuarea în termen a verificării tehnice periodice a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi şi/sau în situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice de funcţionare în siguranţă a instalaţiei de utilizare prevăzute de reglementările tehnice aplicabile în domeniul gazelor naturale."

    12. La anexa nr. 2 punctul 6 liniuţa a şasea, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) să rezulte că a fost efectuată curăţarea şi verificarea coşurilor şi a canalelor de evacuare a gazelor de ardere, de către personal specializat în activităţi de coşerit, respectiv personal calificat în curăţarea coşurilor de fum, emise cu maximum 6 luni înainte de data verificării/reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale;"

    13. La anexa nr. 4 alineatul (2) tabelul nr. 3 coloana „Operaţiuni“, numărul curent 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Verificarea documentelor prezentate de client, din care să reiasă ca a fost efectuată curăţarea şi verificarea coşurilor şi a canalelor de evacuare a gazelor de ardere de către personal specializat în activităţi de coşerit, respectiv personal calificat în curăţarea coşurilor de fum, emise cu maximum 6 luni înainte de data verificării tehnice a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale"

    14. La anexa nr. 4 alineatul (4) tabelul nr. 6, titlul coloanei trei se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Documentul care atestă curăţarea şi verificarea coşurilor şi a canalelor de evacuare a gazelor de ardere"

    15. La anexa nr. 5 alineatul (2) tabelul nr. 3 numărul curent 8, coloana „Operaţiuni“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Verificarea documentelor prezentate de client, din care să reiasă că a fost efectuată curăţarea şi verificarea coşurilor şi a canalelor de evacuare a gazelor de ardere de către personal specializat în activităţi de coşerit, respectiv personal calificat în curăţarea coşurilor de fum operatorii economici autorizaţi, emise cu maximum 6 luni înainte de data reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale"

    16. La anexa nr. 5 alineatul (5) tabelul nr. 7, titlul coloanei trei se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Documentul care atestă curăţarea şi verificarea coşurilor şi a canalelor de evacuare a gazelor de ardere"



    ART. II
    (1) Furnizorii de gaze naturale, clienţii finali, membrii asociaţiilor de proprietari/locatari, operatorii economici autorizaţi de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, operatorii conductelor de alimentare din amonte, operatorul de transport şi de sistem al gazelor naturale, operatorii sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, precum şi operatorii sistemelor de distribuţie închise duc la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.
    (2) Persoanele fizice şi/sau juridice prevăzute la alin. (1) răspund potrivit legii pentru eventuale consecinţe apărute ca urmare a nerespectării obligaţiilor ce le revin.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 23 aprilie 2020.
    Nr. 71.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016