Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 709 din 10 august 2007  privind aprobarea Ghidului solicitantului pentru selectarea si finantarea proiectelor din cadrul programului de interes national in domeniul asistentei sociale a persoanelor victime ale violentei in familie Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 709 din 10 august 2007 privind aprobarea Ghidului solicitantului pentru selectarea si finantarea proiectelor din cadrul programului de interes national in domeniul asistentei sociale a persoanelor victime ale violentei in familie "Sustinerea sistemului de servicii specializate prin finantarea in parteneriat de proiecte destinate dezvoltarii si mentinerii unitatilor pentru prevenirea si combaterea violentei in familie" si a Ghidului solicitantului pentru selectarea si finantarea proiectelor din cadrul programului de interes national in domeniul asistentei sociale a persoanelor victime ale violentei in familie "Dezvoltarea serviciilor de recuperare si reintegrare sociala destinate agresorilor familiali"

EMITENT: MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI SI EGALITATII DE SANSE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 649 din 24 septembrie 2007

Având în vedere prevederile:
- art. 9 alin. (3) din Metodologia de evaluare, selectare şi de finanţare a proiectelor din cadrul programelor de interes naţional în domeniul asistenţei sociale a persoanelor vârstnice, a persoanelor fãrã adãpost şi a persoanelor victime ale violenţei în familie, aprobatã prin <>Ordinul ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei nr. 325/2006 ,
în baza prevederilor <>art. 14 din Hotãrârea Guvernului nr. 381/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse,

ministrul muncii, familiei şi egalitãţii de şanse emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Ghidul solicitantului pentru selectarea şi finanţarea proiectelor din cadrul programului de interes naţional în domeniul asistenţei sociale a persoanelor victime ale violenţei în familie "Susţinerea sistemului de servicii specializate prin finanţarea în parteneriat de proiecte destinate dezvoltãrii şi menţinerii unitãţilor pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie", prevãzut în anexa nr. 1.
ART. 2
Se aprobã Ghidul solicitantului pentru selectarea şi finanţarea proiectelor din cadrul programului de interes naţional în domeniul asistenţei sociale a persoanelor victime ale violenţei în familie "Dezvoltarea serviciilor de recuperare şi reintegrare socialã destinate agresorilor familiali", prevãzut în anexa nr. 2.
ART. 3
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 4
Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei şi direcţiile de muncã şi protecţie socialã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin compartimentul cu atribuţii privind combaterea violenţei în familie, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Ministrul muncii,
familiei şi egalitãţii de şanse,
Paul Pãcuraru

Bucureşti, 10 august 2007.
Nr. 709.

ANEXA 1

GHIDUL SOLICITANTULUI
pentru selectarea şi finanţarea proiectelor din cadrul programului de interes naţional în domeniul asistenţei sociale a persoanelor victime ale violenţei în familie "Susţinerea sistemului de servicii specializate prin finanţarea în parteneriat de proiecte destinate dezvoltãrii şi menţinerii unitãţilor pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie"

CAP. I
Context general

1.1. Dezvoltarea serviciilor sociale în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie
Pentru politica socialã din România violenţa în familie reprezintã un domeniu nou, faţã de care abia în ultimii ani s-a declanşat un proces de construcţie legislativã şi instituţionalã. Având în vedere datele colectate care reflectã situaţia actualã şi amploarea acestui fenomen, prevenirea şi combaterea violenţei în familie necesitã dezvoltarea unor structuri prin intermediul cãrora serviciile sociale destinate victimelor sã ajungã la acestea cât mai repede şi eficient.
Ca urmare a situaţiei expuse, prevenirea şi combaterea violenţei în familie trebuie realizate în fiecare judeţ sau sector al municipiului Bucureşti prin intermediul unui sistem de centre specializate în domeniu. Astfel, se va acorda un set de servicii destinate asistenţei victimelor violenţei în familie prin susţinerea şi înfiinţarea de centre pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie, denumite în continuare adãposturi.
1.2. Obiectivele programului de interes naţional "Susţinerea sistemului de servicii specializate prin finanţarea în parteneriat de proiecte destinate dezvoltãrii şi menţinerii unitãţilor pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie", prevãzut în anexa nr. 8 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 197/2006 privind aprobarea programelor de interes naţional în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor cu handicap, precum şi în domeniul asistenţei sociale a persoanelor vârstnice, persoanelor fãrã adãpost şi persoanelor victiime ale violenţei în familie şi a finanţãrii acestor programe, cu modificãrile ulterioare, denumit în continuare program, sunt:
- înfiinţarea în anii 2006-2008 a cel puţin 13 unitãţi de prevenire şi combatere a violenţei în familie (adãposturi), prin cofinanţarea proiectelor depuse de organizaţii neguvernamentale şi/sau instituţii publice locale;
- susţinerea financiarã a cel puţin 8 unitãţi de prevenire şi combatere a violenţei în familie, respectiv adãposturi existente, dar rãmase fãrã finanţare.
Programul a fost elaborat cu scopul creãrii, dezvoltãrii şi promovãrii serviciilor sociale specializate la nivelul comunitãţilor locale, facilitãrii accesului victimelor la unitãţile pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie şi implicãrii mai multor instituţii publice locale şi organizaţii neguvernamentale în oferirea acestor servicii.
1.3. Indicatorii programului
1.3.1. Indicatorii de eficienţã ai programului sunt:
a) reducerea cu 25% a costurilor medii destinate reintegrãrii victimelor violenţei în familie;
b) reducerea cu cel puţin 20% a numãrului mediu de cazuri de vãtãmare corporalã şi vãtãmare corporalã gravã, ca urmare a actelor de violenţã în familie.
1.3.2. Indicatorii de rezultat ai programului sunt:
a) creşterea cu 20% anual a numãrului de beneficiari ai serviciilor specializate în prevenirea şi combaterea violenţei în familie;
b) îmbunãtãţirea anualã cu 25% a calitãţii serviciilor destinate beneficiarilor.
1.4. Sumele alocate pentru programul de interes naţional
Bugetul total al acestui program este de 1.475 mii lei, din care 50 mii lei pentru anul 2006, 875 mii lei pentru anul 2007 şi 550 mii lei pentru anul 2008, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 197/2006 , cu modificãrile ulterioare.
Fondurile necesare pentru finanţarea programului se asigurã de la bugetul de stat, prin bugetul alocat Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei, care reprezintã autoritatea finanţatoare, respectiv autoritatea contractantã.
Finanţarea programului se realizeazã în baza proiectelor elaborate de furnizorii de servicii sociale, publici sau privaţi ori în parteneriat, în urma unui proces de evaluare şi selecţie. Furnizorii de servicii sociale selectaţi, care reprezintã contractanţii, vor încheia contracte de finanţare cu autoritatea contractantã.
1.5. Beneficiarii programului - grupuri-ţintã:
Grupul-ţintã este reprezentat de persoanele victime ale violenţei în familie (femei, copii, vârstnici, bãrbaţi etc.).
Conform <>Legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie nr. 217/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, "violenţa în familie reprezintã orice acţiune fizicã sau verbalã sãvârşitã cu intenţie de cãtre un membru de familie împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care provoacã o suferinţã fizicã, psihicã, sexualã sau un prejudiciu material".
1.6. Organizarea unitãţii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie:
Unitatea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie de tipul centru pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie (adãpost) este organizatã în conformitate cu prevederile <>Ordinului ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei nr. 383/2004 privind aprobarea standardelor de calitate pentru serviciile sociale din domeniul protecţiei victimelor violenţei în familie şi ale Ordinului ministrului administraţiei şi internelor, al ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei şi al ministrului sãnãtãţii nr. 304/385/1.018/2004 privind aprobarea Instrucţiunilor de organizare şi funcţionare a unitãţilor pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, în vederea acordãrii urmãtoarelor tipuri de servicii:
a) primire şi gãzduire temporarã pe o perioadã determinatã cuprinsã între 7 şi 60 de zile;
b) asistenţã medicalã şi îngrijire;
c) consiliere în vederea integrãrii sociale (psihologicã, juridicã, profesionalã, familialã etc.);
d) acompaniere în vederea obţinerii unor documente şi acte de identitate sau de stare civilã, certificate medico-legale, taxe judiciare/notariale;
e) facilitarea accesului la alte tipuri de prestaţii şi servicii sociale;
f) servicii de informare asupra drepturilor sociale, asupra serviciilor disponibile pe raza teritorialã a localitãţii respective;
g) distribuirea de alimente, hranã, medicamente şi materiale sanitare;
h) realizarea de campanii de informare şi educare a comunitãţilor locale şi distribuirea de materiale de promovare.

CAP. II
Cerinţele minime de calificare

2.1. Proiectele pentru susţinerea financiarã a unor adãposturi deja existente/înfiinţarea adãposturilor noi pot fi depuse de cãtre urmãtoarele categorii de furnizori de servicii sociale, denumiţi în continuare solicitanţi:
a) publici: serviciul public de asistenţã socialã la nivel judeţean şi local; alte servicii publice specializate la nivel judeţean sau local; instituţiile publice care au constituit compartimente de asistenţã socialã;
b) privaţi, fãrã scop patrimonial: asociaţii, fundaţii (constituite conform legii) sau culte religioase (recunoscute conform legii).
2.2. Furnizorii prevãzuţi la pct. 2.1. pot depune proiecte şi în parteneriat public-public sau public-privat, iar solicitantul este stabilit de pãrţi.
2.3. Criteriile de eligibilitate pentru solicitanţi:
a) 1. în cazul înfiinţãrii adãpostului sunt acreditaţi ca furnizori de servicii sociale şi acreditaţi / în curs de acreditare pe serviciul specializat pentru care solicitã finanţarea;
2. în cazul susţinerii funcţionãrii adãpostului sunt acreditaţi ca furnizori de servicii sociale pe serviciul specializat pentru care solicitã finanţarea;
b) în cazul susţinerii funcţionãrii adãpostului au avizul de înfiinţare emis de Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei pe acest tip de centru specializat;
c) dispun de resursele materiale şi umane necesare derulãrii proiectelor pe care le propun;
d) au drept de proprietate sau de administrare pe termen de cel puţin 5 ani (de la data semnãrii contractului de finanţare nerambursabilã) asupra spaţiilor pe care doresc sã le utilizeze pentru adãposturi;
e) au sediul/filiala/punctul de lucru în judeţul sau în sectorul municipiului Bucureşti în care va fi derulat proiectul, în cazul în care solicitanţii/partenerii sunt furnizori de servicii sociale privaţi, astfel cum sunt menţionaţi la pct. 2.1. lit. b);
f) asigurã o contribuţie de minimum 10% din valoarea totalã a finanţãrii;
g) menţin obiectul de activitate al adãpostului şi asigurã funcţionarea acestuia cel puţin 3 ani dupã semnarea contractului de finanţare; ulterior acestei perioade, menţin în urmãtorii 2 ani obiectul de activitate al centrului în sfera serviciilor sociale;
h) prezintã declaraţia de imparţialitate în nume propriu privind obligaţia solicitantului de a lua toate mãsurile necesare pentru evitarea conflictului de interese;
i) prezintã declaraţia pe propria rãspundere privind încadrarea în prevederile <>art. 12 din Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţãrilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitãţi nonprofit de interes general, conform modelului prevãzut în formularul nr. 5.
2.4. Nu sunt eligibili solicitanţii care se aflã în urmãtoarele situaţii:
a) sunt beneficiari ai programului de interes naţional prevãzut în anexa nr. 8 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 197/2006 , cu modificãrile ulterioare;
b) nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevãzute la pct. 2.3;
c) nu şi-au îndeplinit obligaţiile de platã a impozitelor şi taxelor cãtre stat, inclusiv a celor locale, precum şi a contribuţiilor pentru asigurãri sociale de stat (pensii, sãnãtate, şomaj), conform <>art. 21 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 350/2005 ;
d) furnizeazã informaţii false cu privire la datele solicitate în vederea selectãrii şi finanţãrii proiectelor, conform <>art. 21 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 350/2005 ;
e) au comis o gravã greşealã în materie profesionalã sau nu şi-au îndeplinit obligaţiile asumate printr-un alt contract de finanţare nerambursabilã, în conformitate cu <>art. 21 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 350/2005 ;
f) fac obiectul unei proceduri de dizolvare sau de lichidare ori se aflã deja în stare de dizolvare sau de lichidare, conform <>art. 21 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 350/2005 ;
g) solicitã reparaţiile curente ale unui spaţiu pentru care existã înregistratã o cerere de revendicare sau care se aflã în litigiu.
2.5. Dosarul de solicitare a finanţãrii înaintat de solicitant trebuie sã conţinã urmãtoarele documente:
În original:
a) cererea de solicitare a finanţãrii, conform modelului prevãzut în formularul nr. 1;
b) propunerea de proiect, conform modelului prevãzut în formularul nr. 2;
c) bugetul proiectului, conform modelului prevãzut în formularul nr. 3;
d) planificarea activitãţilor, conform modelului prevãzut în formularul nr. 4.
Cererea de solicitare, propunerea de proiect, bugetul proiectului şi planificarea activitãţilor vor fi semnate şi ştampilate;
e) hotãrârea consiliului judeţean/Consiliului General al Municipiului Bucureşti/local, respectiv hotãrârea organului de conducere deliberativ al furnizorului de servicii sociale privat privind înfiinţarea/susţinerea funcţionãrii adãpostului, care trebuie sã cuprindã date concrete privind:
- înfiinţarea/susţinerea funcţionãrii adãpostului;
- organizarea adãpostului;
- asigurarea contribuţiei de minimum 10% din valoarea totalã a finanţãrii, care poate fi în bani şi/sau în naturã;
- asumarea costurilor de funcţionare a adãpostului pentru o perioadã de 3 ani dupã semnarea contractului de finanţare de la bugetul de stat şi a menţinerii obiectului de activitate al acestuia în sfera serviciilor sociale în urmãtorii 2 ani;
f) certificatul de atestare fiscalã, iar în cazuri speciale şi alte documente doveditoare;
g) declaraţia de imparţialitate, dupã caz, şi a partenerului de proiect, conform modelului prevãzut în formularul nr. 6;
h) declaraţia pe propria rãspundere a proprietarului spaţiului/imobilului, din care sã reiasã faptul cã nu existã înregistratã o cerere de revendicare pentru imobilul care face obiectul proiectului, faptul cã imobilul nu se aflã în litigiu, precum şi asumarea obligaţiei de a anunţa în termen de 10 zile orice modificare a situaţiei juridice a spaţiului;
i) declaraţia pe propria rãspundere privind încadrarea în prevederile <>art. 12 din Legea nr. 350/2005 , conform modelului prevãzut la formularul nr. 5, inclusiv a partenerului de proiect, dupã caz;
În copie:
j) 1. în cazul susţinerii funcţionãrii adãpostului, certificatul de acreditare a solicitantului ca furnizor de servicii sociale pe serviciul specializat pentru care solicitã finanţarea şi certificatul partenerului, dupã caz;
2. în cazul înfiinţãrii adãpostului, certificatul de acreditare a solicitantului ca furnizor de servicii sociale, precum şi acreditarea/informarea privind stadiul în care se aflã demersul acreditãrii pe serviciul specializat, prin adresã de la direcţia de muncã şi protecţie socialã; certificatul partenerului, dupã caz;
k) ultima situaţie financiarã înregistratã la administraţia financiarã pe raza cãrei razã de competenţã îşi are sediul solicitantul, precum şi ultima balanţã de verificare;
l) situaţia juridicã a sediului în care va funcţiona adãpostul (contract de vânzare-cumpãrare, contract de concesiune, de închiriere, hotãrâre a consiliului judeţean/local, însoţitã de contractul de parteneriat/închiriere/dare în folosinţã şi alte documente doveditoare, inclusiv acordul proprietarului de a efectua lucrãri de reparaţii curente ale imobilului, în cazul în care actul de dare în administrare nu prevede expres acest lucru), cu toate anexele şi procesele-verbale de predare-primire incluse, unde este cazul;
m) acorduri de parteneriat, conform modelului prevãzut în formularul nr. 7.
Se recomandã ca aceste documente sã fie însoţite de un opis la începutul fiecãrui dosar, iar documentele în copie, având menţiunea "conform cu originalul", sã fie semnate şi ştampilate.
2.6. Dosarul de solicitare a finanţãrii se depune la registratura Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei pânã la termenul limitã prevãzut în anunţul de participare, în pachet închis, în 3 exemplare conţinând: un original şi douã copii, iar documentele prevãzute la pct. 2.5. lit. a)-d) se depun şi în format electronic.
Pe plic se fac urmãtoarele menţiuni:
- Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei;
- numele solicitantului;
- denumirea programului de interes naţional - cu precizare "proiect de înfiinţare"/"proiect de susţinere".
- A NU SE DESCHIDE ÎNAINTE DE DATA ................ (termenul limitã de depunere a documentaţiei, prevãzut în anunţul de participare).
În dosarul de solicitare a finanţãrii, documentele se prezintã în ordinea prevãzutã la pct. 2.5.
2.7. Solicitãrile privind clarificãrile asupra unor aspecte legate de procedurile cuprinse în prezentul ghid pot fi transmise sub formã de întrebãri, prin fax sau e-mail, la urmãtoarea adresã, indicându-se clar cã este vorba de programul de interes naţional "Susţinerea sistemului de servicii specializate prin finanţarea în parteneriat de proiecte destinate dezvoltãrii şi menţinerii unitãţilor pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie", în baza anexei nr. 8 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 197/2006 , cu modificãrile ulterioare; fax 021/314.82.45; e-mail: directia.programe@anpf.ro. Întrebãrile şi rãspunsurile vor fi afişate pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei: http://www.anpf.ro.
2.8. În vederea clarificãrii situaţiei prezentate în dosarul de solicitare a finanţãrii, Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei, prin Comisia de evaluare, are dreptul de a solicita orice alte informaţii şi documente (de exemplu, extras de carte funciarã).

CAP. III
Termenii de referinţã

3.1. Programul de interes naţional se deruleazã pe perioada 2006-2008 şi se va finaliza nu mai târziu de 31 decembrie 2008, în conformitate cu <>Hotãrârea Guvernului nr. 197/2006 , cu modificãrile ulterioare.
Suma maximã solicitatã pentru înfiinţarea unui adãpost nu poate depãşi 75 mii lei.
Suma maximã solicitatã pentru susţinerea funcţionãrii unui adãpost deja existent nu poate depãşi 40 mii lei.
Capacitate minimã a adãpostului este de 6 locuri.
În sensul <>Legii nr. 217/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prin unitate de prevenire şi combatere a violenţei în familie, în cadrul prezentului program, se înţelege un centru pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie. Prin centru pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie, în cadrul prezentului program, se înţelege o structurã organizatoricã formatã dintr-o locaţie unicã sau din mai multe locaţii, cu condiţia ca acestea sã aibã o administraţie unicã, în sensul organizãrii şi funcţionãrii acestora ca un singur centru.
În cadrul programului de interes naţional prevãzut în anexa nr. 8 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 197/2006 , cu modificãrile ulterioare, în perioada 2007-2008, în urma unei noi selecţii, poate primi finanţare numai câte un proiect depus de organizaţii neguvernamentale şi/sau instituţii publice locale din fiecare sector al municipiului Bucureşti, judeţ sau municipiul Bucureşti pentru înfiinţarea a cel puţin 6 centre pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie.
Excluzând proiectele care beneficiazã de finanţare contractatã din anul 2007, în cadrul programului de interes naţional prevãzut în anexa nr. 8 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 197/2006 , cu modificãrile ulterioare, în baza noii selecţii de proiecte, în perioada 2007-2008, poate primi finanţare numai câte un proiect din fiecare judeţ, sector al municipiului Bucureşti şi municipiul Bucureşti pentru susţinerea funcţionãrii a cel puţin 3 centre pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie, existente şi rãmase fãrã finanţare.
Finanţarea acordatã de la bugetul de stat prin bugetul alocat Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei cu aceastã destinaţie trebuie însoţitã de o contribuţie (în bani sau/şi în naturã) din partea solicitantului de minimum 10% din costul total al finanţãrii.
3.2. Eligibilitatea proiectelor:
Sunt eligibile proiectele care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) obiectivele propunerii de proiect se încadreazã în obiectivele programului, menţionate la pct.1.2., iar adãposturile propuse pentru înfiinţare sunt organizate conform prevederilor pct. 3.1.;
b) activitãţile propuse se încadreazã în tipurile de servicii prevãzute la pct. 1.6.;
c) perioada de derulare a proiectului nu depãşeşte durata maximã permisã prevãzutã la pct. 3.1.;
d) valoarea finanţãrii solicitate se încadreazã în suma maximã permisã prevãzutã la pct.3.1.;
e) capacitatea adãposturilor se încadreazã în prevederile pct. 3.1.;
f) cheltuielile propuse pentru finanţare se încadreazã în categoria cheltuielilor eligibile conform prevederilor pct. 3.3.
3.3. Condiţii şi cheltuieli eligibile:
3.3.1. Condiţii
Pentru a fi considerate eligibile, în contextul proiectului, cheltuielile trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sã fie necesare pentru realizarea proiectului;
b) sã fie prevãzute în bugetul proiectului;
c) sã se încadreze în costul maxim prevãzut pentru înfiinţarea/susţinerea unui adãpost;
d) sã fie în conformitate cu principiul unui management financiar solid, respectiv prin utilizarea eficientã a banilor, care sã ducã la un raport optim cost/beneficiu şi sã corespundã nivelului preţurilor practicate pe piaţã la momentul respectiv;
e) sã fie corespunzãtoare perioadei de derulare a proiectului, dupã semnarea contractului;
f) sã se realizeze în fapt şi sã fie înregistrate în contabilitatea solicitantului sau, dupã caz, a partenerilor;
g) sã fie identificabile, verificabile şi sã fie dovedite prin documente originale.
3.3.2. Cheltuieli eligibile
Sub rezerva condiţiilor menţionate anterior şi având în vedere prevederile Ordinului ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei, al ministrului administraţiei şi internelor şi al ministrului sãnãtãţii nr. 304/385/1.018/2004, cheltuielile eligibile pentru finanţare, în cadrul acestui program, sunt dupã cum urmeazã:
a) 1. cheltuieli cu servicii sociale, cum ar fi prestãri de servicii de consiliere psihologicã, juridicã, asistenţã socialã;
2. cheltuieli cu certificate medico-legale, taxe judiciare/ notariale;
3. cheltuieli cu transportul beneficiarilor (victime ale violenţei în familie).
b) hranã;
c) medicamente şi materiale sanitare;
d) cheltuieli pentru întreţinere şi gospodãrie, cum ar fi:
încãlzire, electricitate, apã, canal, salubritate, materiale igienico-sanitare;
e) 1. cheltuieli cu obiecte de inventar de micã valoare sau scurtã duratã, cum ar fi: lenjerie şi accesorii de pat, mic mobilier etc.;
2. cheltuieli cu piese de schimb;
3. cheltuieli cu întreţinerea şi reparaţiile echipamentelor;
4. cheltuieli cu reparaţii curente, care pot fi definite "cheltuielile ulterioare efectuate cu un activ fix corporal dupã achiziţionarea, finalizarea acestuia sau primirea cu titlu gratuit, care au drept scop menţinerea parametrilor funcţionali stabiliţi iniţial şi se înregistreazã în conturile de cheltuieli atunci când sunt efectuate" (<>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.917/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea contabilitãţii instituţiilor publice, Planul de conturi pentru instituţiile publice şi instrucţiunile de aplicare a acestuia, cap. III "Prevederi referitoare la elemente de bilanţ", lit. A "Active" pct. 1.2.4.3. "Cheltuieli ulterioare"). Sunt considerate reparaţii curente, de exemplu: reparaţii la instalaţia electricã, instalaţia de apã curentã, instalaţia de încãlzire - alimentare cu gaz sau energie termicã, reparaţii/înlocuiri articole de tâmplãrie mecanicã, lucrãri de igienizare - reacoperit interioare cu vopsea, var sau echivalente, fãrã modificarea proiectului iniţial;
f) materiale de promovare;
g) cheltuieli neprevãzute de maximum 5% din finanţarea acordatã, care pot fi utilizate potrivit prevederilor pct. 3.3 din prezentul ghid.
3.4. Cheltuieli neeligibile:
a) cheltuieli pentru asigurarea racordãrii exterioare la utilitãţile necesare obiectivului;
b) cheltuielile cu organizarea de şantier, taxe, dirigenţia de şantier;
c) cheltuieli cu aplicarea procedurilor de achiziţie;
d) cheltuieli cu manopera, cu excepţia celor incluse în întreţinerea şi reparaţiile echipamentelor;
e) cheltuieli cu personalul;
f) plata chiriei pentru sediul centrului;
g) cheltuieli cu poştã, telecomunicaţii (telefon fix, mobil), radio, TV, internet etc.;
h) cheltuieli cu formarea personalului centrului;
i) diverse forme de asigurare;
j) achiziţionare de mijloace de transport auto;
k) estimãri privind posibile pierderi sau datorii viitoare;
l) dobânzi datorate.
3.5. Activitãţi neeligibile:
a) sponsorizãri individuale pentru participarea la workshopuri, seminarii, conferinţe, congrese;
b) burse de studii sau cursuri de instruire individualã;
c) dubla finanţare pentru aceleaşi tipuri de activitãţi prin programe derulate de Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei.

CAP. IV
Procedura de evaluare şi selecţionare a proiectelor

4.1. Criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de finanţare nerambursabilã este oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere tehnico-economic.
Evaluarea se realizeazã pe baza grilei de evaluare, iar selectarea proiectelor se realizeazã în ordinea descrescãtoare a punctajului obţinut prin aplicarea grilei de evaluare, prevãzutã în formularul nr. 11.
Pot fi finanţate proiectele care au obţinut un punctaj minim de 60 de puncte.
4.2. Evaluarea şi selecţionarea proiectelor se realizeazã pe baza urmãtoarelor criterii:
a) consistenţa tehnicã - calitatea proiectului din punct de vedere tehnic:
- corespondenţa dintre problemele identificate şi obiectivele şi activitãţile proiectului;
- justificarea înfiinţãrii/susţinerii adãpostului, pe baza evaluãrii nevoilor comunitãţii pe teritoriul cãreia trãiesc persoanele beneficiare;
- încadrarea obiectivelor proiectului în prioritãţile strategiei naţionale în domeniu;
- eficacitatea proiectului - coerenţa conceperii planului general al proiectului, claritatea planului de acţiune, indicatori de rezultat şi eficienţã;
b) soliditate economicã şi financiarã - eficienţa proiectului (raportul cost-beneficiu):
- realismul şi echilibrul costurilor prevãzute în bugetul proiectului;
- bugetul este întocmit corect şi conţine toate informaţiile solicitate în formular;
c) rezultatele aşteptate:
- corespondenţa dintre indicatorii de rezultat evidenţiaţi în proiect cu indicatorii programului de interes naţional;
- utilizarea de cãtre furnizor a unei metodologii pentru monitorizarea activitãţilor şi evaluarea calitãţii serviciilor;
d) capacitatea de realizare a proiectului/de management al proiectului:
- structura şi profesionalismul echipei de implementare a proiectului;
- preocuparea furnizorului de servicii pentru calitatea serviciilor acordate;
e) participarea beneficiarilor:
- utilizarea unei modalitãţi de consultare a beneficiarilor cu privire la aspecte legate direct de serviciile pe care le primesc;
- implicarea beneficiarilor şi a membrilor comunitãţii în desfãşurarea activitãţilor adãpostului şi a altor activitãţi pentru soluţionarea situaţiei acestora;
f) implicarea partenerului/partenerilor în implementarea proiectului:
- existenţa unor contracte/acorduri de parteneriat pentru implementarea proiectului, prin care sunt asumate responsabilitãţi concrete de cãtre furnizorii de servicii sociale parteneri;
g) sustenabilitatea proiectului:
- existenţa resurselor concrete de menţinere a proiectului printr-un plan bugetar, prin convenţii, pentru primii 2 ani de la încetarea finanţãrii de la bugetul de stat;
- contribuţia entitãţilor locale depãşeşte 10% din valoarea totalã a finanţãrii;
- realismului/susţinerea cu documente de angajare (hotãrâre a consiliului local, respectiv a organului de conducere deliberativ al furnizorului privat de servicii sociale) a planului de continuare a proiectului;
h) unicitatea proiectului:
- este singurul proiect pentru înfiinţarea/susţinerea funcţionãrii unui centru pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie din unitãţile administrativ-teritoriale (judeţ/sector al municipiului Bucureşti).
4.3. Evaluarea proiectelor se realizeazã în douã etape:
a) evaluarea de birou:
- verificarea conformitãţii din punct de vedere administrativ;
- verificarea eligibilitãţii proiectelor conform prevederilor pct. 3.2;
- selectarea în vederea evaluãrii de teren;
b) evaluarea de teren (se va trimite o copie a documentaţiei de proiect cãtre direcţia de muncã şi protecţie socialã judeţeanã, exemplarul având menţiunea "Confidenţial").
4.3.1. Evaluarea de birou se realizeazã pe baza criteriilor de evaluare prevãzute la pct. 4.2, de cãtre o comisie de evaluare, denumitã în continuare Comisie, a cãrei componenţã este aprobatã prin decizie a preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei.
4.3.2. Evaluarea de teren se realizeazã, la solicitarea Comisiei, de cãtre reprezentanţii compartimentului cu atribuţii privind combaterea violenţei în familie din cadrul direcţiei de muncã şi protecţie socialã, denumit în continuare Compartimentul din cadrul direcţiei teritoriale, în a cãrei razã teritorialã îşi au sediul furnizorii de servicii sociale solicitanţi şi/sau reprezentanţi ai autoritãţii contractante, având drept scop verificarea veridicitãţii informaţiilor conţinute în dosarul de solicitare a finanţãrii, precum şi obţinerea de informaţii suplimentare despre anumite aspecte care nu sunt suficient descrise în proiect.
4.4. Decizia de respingere a cererii de finanţare a proiectului are la bazã urmãtoarele motive:
1. documentaţia de proiect este primitã dupã termenul limitã de depunere (data, ora);
2. cererea de solicitare a finanţãrii, precum şi propunerea de proiect prevãzutã în formularul nr. 2 nu conţin toate datele solicitate şi nu sunt însoţite de toate documentele în forma prevãzutã la pct. 2.5;
3. solicitantul sau unul ori mai mulţi parteneri nu sunt eligibili;
4. proiectul propus nu este eligibil (de exemplu, activitatea propusã nu se încadreazã în obiectivele programului, propunerea depãşeşte durata maximã permisã, valoarea finanţãrii solicitate este mai mare decât suma maximã permisã etc.);
5. proiectul a obţinut un punctaj mai mic decât proiectele selectate pentru finanţare.
4.5. În baza criteriilor prevãzute la pct. 4.2 şi ţinând seama de propunerea din raportul de evaluare de teren, Comisia selecţioneazã proiectele care urmeazã sã primeascã finanţare.
4.6. Lista proiectelor selecţionate pentru a fi finanţate, precum şi cuantumul sumelor acordate se aprobã prin decizie a preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei.
4.7. Rezultatul evaluãrii propunerilor de proiecte se comunicã în scris solicitanţilor, în termen de cel mult 3 zile lucrãtoare (conform <>art. 206 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publicã, a contractelor de concesiune de lucrãri publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 337/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare) de la data emiterii deciziei prevãzute la pct. 4.6, în cazul respingerii precizându-se motivele.
4.8. Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei are dreptul de a încheia contractul de finanţare nerambursabilã numai dupã îndeplinirea termenului de 7 zile de la data transmiterii comunicãrii prevãzute la pct. 4.7 (conform <>art. 205 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 337/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare). Contractul de finanţare nerambursabilã, denumit în continuare contract, este încheiat între Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei, în calitate de autoritate contractantã, şi solicitantul selectat, în calitate de contractor.
4.8.1. Modelul contractului este prezentat în formularul nr. 8.
4.8.2. Contractul se încheie în douã exemplare originale şi se semneazã de cãtre preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei sau de cãtre persoana delegatã/autorizatã şi de cãtre persoana autorizatã din partea contractorului. Un exemplar va fi pãstrat de cãtre contractor, iar cel de-al doilea exemplar de Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei.
4.8.3. Contractul se încheie cu precizarea sumei în lei, pentru valoarea aprobatã prin decizie a preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei, rezultatã din propunerea Comisiei.

CAP. V
Achiziţii

5.1. În cadrul proiectelor selectate pentru a primi finanţare, achiziţiile materialelor pentru reparaţii, precum şi cele pentru echipamente şi mobilier pentru dotarea adãposturilor se realizeazã de cãtre contractor, cu respectarea prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 337/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. VI
Acordarea finanţãrii

6.1. Finanţarea proiectelor se realizeazã de cãtre autoritatea contractantã cu care contractorii au încheiat contractul de finanţare nerambursabilã şi conform prevederilor acestuia.
6.2. Contribuţia de minimum 10% a contractorului este reprezentatã de contribuţii în naturã (teren, clãdiri, materiale etc.) şi/sau contribuţii în bani destinate activitãţilor necesare realizãrii şi funcţionãrii proiectului.
6.3. Responsabilitatea monitorizãrii derulãrii proiectelor conform prevederilor legii şi ale contractului de finanţare revine Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei, fiind realizatã şi prin intermediul compartimentului din cadrul direcţiei teritoriale.
6.4. Modificarea contractului
6.4.1. Orice modificare a contractului, precum şi orice modificare a proiectului aprobat şi care face parte integrantã din contract sunt permise numai cu acceptul ambelor pãrţi, prin încheierea unui act adiţional la contract.
6.4.2. Modificãrile referitoare la adresã, cont bancar etc., care nu conduc la schimbarea condiţiilor contractuale în ceea ce priveşte valoarea, destinaţia sumelor, termenele de realizare, activitãţile şi alte aspecte legate de realizarea proiectului etc., sunt doar notificate Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei.
6.5. Finanţarea proiectului
Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei, în calitate de autoritate contractantã, va încheia şi va semna contractul cu contractorii beneficiari ai finanţãrii conform legislaţiei în vigoare şi prevederilor prezentului ghid.
Virarea sumelor prevãzute în contractul de finanţare se realizeazã în tranşe, la solicitarea contractorului, pe mãsura derulãrii proiectului.
Activitatea de finanţare se deruleazã în urmãtoarele etape:
Întocmirea documentaţiei de solicitare a finanţãrii de cãtre contractor, care constã în urmãtoarele documente:
- solicitare de platã, conform modelului prezentat în formularul nr. 9;
- raport financiar privind plãţile efectuate, la care sunt anexate urmãtoarele documente:
- dacã este cazul, documentele justificative: facturi fiscale contrasemnate de solicitantul beneficiar al finanţãrii, facturi fiscale pentru celelalte tipuri de cheltuieli eligibile ale proiectului, precum şi alte documente justificative.
Decontarea cheltuielilor se realizeazã numai în condiţiile în care documentele justificative sunt complete şi întocmite corect.
Documentaţia prezentatã cuprinde acte doveditoare pentru cheltuielile efectuate în perioada anterioarã datei de depunere a acestora.
Înaintarea documentaţiei justificative cãtre Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei se face pânã la sfârşitul lunii în curs.
Pentru asigurarea ritmicitãţii finanţãrii, Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei va primi fundamentarea necesarului de credite bugetare prin trimiterea unei note estimative pentru decontarea cheltuielilor eligibile din luna urmãtoare pânã la data de 10 a lunii în curs.
Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei va întocmi documentaţia privind deschiderea de credite, pe care o va înainta Ministerului Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse.
În urma depunerii documentaţiei la Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei, contractorul va primi sumele cuvenite în contul comunicat în acest scop.
Contractorul are obligaţia ţinerii unor evidenţe contabile separate pentru proiectul finanţat în conformitate cu legislaţia în vigoare.
6.6. Suspendarea şi rezilierea contractului de finanţare nerambursabilã
6.6.1. Suspendarea contractului de finanţare nerambursabilã
Nerespectarea prevederilor contractului de finanţare nerambursabilã, altele decât cele legate de utilizarea fondurilor şi prezentarea documentelor justificative false sau neconforme cu realitatea, conduce la suspendarea finanţãrii proiectului pânã la remedierea situaţiei respective de cãtre contractor.
Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei transmite contractorului notificarea cu privire la suspendarea finanţãrii, iar acesta este obligat sã remedieze situaţia respectivã în termen de 15 zile de la primirea notificãrii.
În condiţiile în care, în termenul menţionat, contractorul nu remediazã situaţia, Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei va desfiinţa unilateral contractul, fãrã a mai fi necesarã intervenţia instanţei judecãtoreşti.
În acest caz, contractorul va fi direct rãspunzãtor şi obligat la plata eventualelor daune, conform legislaţiei în vigoare.
6.6.2. Rezilierea contractului de finanţare nerambursabilã
Rezilierea contractului se realizeazã în urmãtoarele condiţii:
a) utilizarea fondurilor în alte scopuri decât cele convenite;
b) prezentarea de documente justificative false sau neconforme cu realitatea;
c) orice altã situaţie de încãlcare a contractului sau a condiţiilor generale prevãzute în contract ori în anexele sale, în condiţiile în care acesta a fost suspendat şi nu a fost remediatã situaţia care a condus la luarea acestei mãsuri.
În condiţiile prevãzute la lit. a)-c), contractul de finanţare nerambursabilã se constituie cu titlu executoriu, fãrã a mai fi necesarã intervenţia instanţei judecãtoreşti.
În condiţiile menţionate mai sus, contractorul este obligat sã returneze autoritãţii contractante, în termen de 30 de zile de la primirea notificãrii de la Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei, sumele primite pânã la momentul notificãrii.

CAP. VII
Raportare

7.1. Contractorul înainteazã rapoarte tehnice şi financiare privind stadiul derulãrii proiectului cãtre Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei.
7.2. Rapoartele tehnice şi financiare prevãzute la pct. 7.1. reprezintã:
(i) raport tehnic (trimestrial, cel mai târziu în termen de 7 zile de la începutul trimestrului urmãtor asupra cãruia se face raportarea, realizat pe baza indicatorilor stabiliţi în propunerea de proiect - formularul nr. 2 - pentru evaluarea stadiului de realizare a obiectivelor proiectului);
(ii) raport financiar (lunar, cu ocazia solicitãrii decontãrii cheltuielilor, cel mai târziu în termen de 7 zile de la începutul lunii urmãtoare celei asupra cãreia se face raportarea) privind stadiul implementãrii proiectului;
(iii) raport lunar cu privire la activitatea de prevenire şi monitorizare a fenomenului violenţei în familie, urmând a fi trimis compartimentului cu atribuţii privind combaterea violenţei în familie din cadrul direcţiei de muncã şi protecţie socialã în a cãrei razã teritorialã contractorul îşi desfãşoarã activitatea;
(iv) raport final care trebuie transmis în termen de 15 de zile de la data finalizãrii proiectului.
7.3. Autoritatea contractantã poate solicita rapoartele tehnice şi financiare prevãzute la pct. 7.1. ori de câte ori este nevoie.
7.4. Pânã la data de 20 ianuarie a anului urmãtor, Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei întocmeşte raportul privind derularea contractelor de finanţare nerambursabilã în anul anterior.

CAP. VIII
Control

8.1. Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei, atât direct, cât şi prin intermediul Compartimentului din cadrul direcţiei teritoriale, controleazã modul de implementare a proiectului de cãtre contractor.
8.2. Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei îşi rezervã dreptul de a controla în orice etapã derularea proiectului.
8.3. Derularea activitãţii prin contractele finanţate în cadrul programului se supune controlului financiar al Curţii de Conturi, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

CAP. IX
Finalizarea proiectelor

9.1. Proiectele sunt considerate finalizate dacã au fost justificate cu acte doveditoare sumele primite, dacã Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei a primit raportul Compartimentului din cadrul direcţiei teritoriale privind verificarea finalã în teren şi raportul final al contractorului prevãzut la pct. 7.2. (iv) şi dacã s-au îndeplinit formalitãţile de finalizare a proiectului, care constau în încheierea procesuluiverbal de finalizare între Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei şi contractor.
9.2. Procesul-verbal de finalizare prevãzut la pct. 9.1. cuprinde detalii privind realizarea obiectivelor proiectului, modul de utilizare a sumelor, modul de funcţionare a adãpostului în continuare, precum şi alte aspecte considerate necesare.
9.3. Cu 15 zile înaintea declarãrii finalizãrii proiectului şi a semnãrii procesului-verbal, Compartimentul din cadrul direcţiei teritoriale va efectua verificarea finalã a acestuia la faţa locului.

CAP. X
Dispoziţii generale

10.1. În raport cu autoritatea contractantã, contractorul are obligaţia sã manifeste bunã-credinţã, loialitate, imparţialitate şi discreţia cuvenitã şi sã respecte regulile şi codul de comportament al profesiunii sale.
10.2. Contractorul asigurã secretul profesional pe durata contractului, precum şi dupã încetarea acestuia. Contractorul are obligaţia de a nu comunica în nicio situaţie altor persoane sau entitãţi informaţii confidenţiale aparţinând autoritãţii contractante sau obţinute de el în baza relaţiilor contractuale cu aceasta, cu excepţia celor pentru care are consimţãmântul scris al autoritãţii contractante, obţinut în prealabil.

CAP. XI
Documentaţie formular-tip

11.1. Pentru facilitarea elaborãrii documentaţiei necesare pentru solicitarea finanţãrii se vor utiliza şi se vor completa urmãtoarele formulare-tip, dupã cum urmeazã:
1. cererea de solicitare a finanţãrii - formularul nr.1;
2. propunerea de proiect - formularul nr.2;
3. bugetul proiectului pentru cheltuielile eligibile - formularul nr. 3;
4. planificarea activitãţilor - formularul nr.4;
5. declaraţia pe propria rãspundere privind încadrarea în prevederile <>art. 12 din Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţãrilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitãţi nonprofit de interes general - formularul nr. 5;
6. declaraţia de imparţialitate - formularul nr.6;
7. acordul de parteneriat - formularul nr.7;
8. contractul de finanţare - formularul nr.8;
9. solicitarea de platã - formularul nr.9;
10. model de raport tehnic trimestrial privind acordarea serviciilor de asistenţã socialã în cadrul centrului pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie şi utilizarea finanţãrii - formularul nr. 10.
11.2. Evaluarea proiectelor în vederea selecţiei are la bazã grila de evaluare prevãzutã în formularul nr. 11.

Formularul nr. 1

CEREREA DE SOLICITARE A FINANŢĂRII

1. Date despre solicitant:
- Furnizor de servicii sociale (denumire):
- cu sediul în ......... (localitatea, strada, sectorul/judeţul, telefon/fax)
- document de înfiinţare:
- Hotãrârea consiliului judeţean/local nr.: .......................;
- certificat de înscriere în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor: ........;
- alt document care dovedeşte înfiinţarea: .................................;
- codul fiscal nr. ......, emis de ....... din data de .....................;
- nr. contului bancar ......, deschis la Trezoreria/Banca ...., cu sediul în ..........
2. Proiectul (înfiinţare/susţinere centru pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie)
- titlu .............................................................;
- durata de derulare ................................................;
- costul proiectului pe surse de finanţare
- fonduri solicitate de la bugetul de stat prin bugetul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei (cuantumul finanţãrii solicitate)
- contribuţia solicitantului beneficiar al finanţãrii (de minimum 10%) ... lei
- alte finanţãri (dupã caz) ....................................... .
- total cost proiect: .... (finanţarea solicitatã + contribuţia solicitantului).
Subsemnata/Subsemnatul ......., posesor/posesoare al/a buletinului/cãrţii de identitate seria ....... nr. ......., eliberat/eliberatã la data de ....... de cãtre ........., împuternicit/împuternicitã de furnizorul de servicii sociale .......... prin Hotãrârea nr. ......./..........., cunoscând prevederile art. 292 din Codul penal cu privire la falsul în declaraţii, declar pe propria rãspundere urmãtoarele:
- datele, informaţiile şi documentele prezentate corespund realitãţii;
- furnizorul de servicii sociale solicitant nu are sume neachitate la scadenţã cãtre persoane fizice sau juridice ori bunuri urmãrite în vederea executãrii silite;
- furnizorul de servicii sociale nu a comis o gravã greşealã în materie profesionalã sau nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate printr-un alt contract de finanţare, mã angajez ca suma de ...... sã o utilizez în scopul realizãrii proiectului, conform datelor prezentate în propunerea de proiect.


Persoana împuternicitã ........... Data .................

Semnãtura şi ştampila
.............................



Formularul nr. 2

PROPUNERE DE PROIECT
privind centru pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie

1. Denumirea şi adresa furnizorului de servicii sociale solicitant ......
2. Proiectul (înfiinţare/susţinere centru pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie)
- titlu ............................................................;
- durata de derulare ...............................................;
- suma solicitatã de la autoritatea finanţatoare .... lei.
3. Sediul/sediile*1) centrului pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie, (localitatea, strada, numãrul, sectorul/judeţul) ....., tel. ........
----
*1) În cazul în care centrul pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie are mai multe locaţii.

4. Justificarea înfiinţãrii/susţinerii centrului pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie: (rezumaţi în maximum 4 pagini):
- descrieţi succint problemele sociale existente la nivelul unitãţii administrativ-teritoriale (judeţul/sectorul municipiului Bucureşti), inclusiv date cantitative şi calitative;
- motivaţi necesitatea şi oportunitatea înfiinţãrii/susţinerii centrului pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie;
- precizaţi existenţa altor servicii sociale destinate acestei categorii de populaţie, dupã caz;
- prezentaţi date cantitative şi calitative cu privire la victimele violenţei în familie (numãr, evidenţe, surse, estimãri), în condiţiile în care dispuneţi de astfel de evaluãri;
- precizaţi care sunt beneficiile centrului pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie şi ale serviciilor prevãzute a fi acordate de cãtre acesta asupra grupului-ţintã.
5. Serviciile sociale acordate (enumerare) ........................
6. Date despre persoanele beneficiare:
6.1. Capacitatea centrului pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie ................
6.2. Numãrul de persoane beneficiare (persoane asistate anul precedent, în cazul unui proiect de susţinere a unui centru deja existent sau numãrul de potenţiali beneficiari ai centrului care va fi înfiinţat) ...................
7. Proiectul centrului pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie:
7.1. Descrierea proiectului
În maximum douã pagini descrieţi obiectivele proiectului, activitãţile din proiect şi planificarea acestora, organizarea şi administrarea centrului pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie, accesarea serviciilor (informare, admitere, evaluare, planificarea serviciilor, încheierea contractului, dupã caz etc., acordarea serviciilor de gãzduire, consiliere, îngrijire, dupã caz, notificarea incidentelor etc.)
7.2. Parteneri în proiect şi natura parteneriatului ....... (prezentaţi în copie acordurile de parteneriat)
7.3. Acordarea serviciilor sociale:
7.3.1. Instrumente de lucru utilizate ............. (anchete sociale, planificare de caz, fişe de evaluare, metodologii aplicate etc.)
7.3.2. Proceduri de evaluare a serviciilor sociale (acestea vor fi în conformitate cu <>Ordinul ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei nr. 383/2005 pentru aprobarea standardelor generale de calitate privind serviciile sociale şi a modalitãţii de evaluare a îndeplinirii acestora de cãtre furnizori şi <>Ordinul ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei nr. 383/2004 privind aprobarea standardelor de calitate pentru serviciile sociale din domeniul protecţiei victimelor violenţei în familie) ............
7.3.3. Date tehnice*2) referitoare la centrul pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie:
----
*2) Cu respectarea normelor de autorizare sanitarã.

a) Condiţii de funcţionare pentru gãzduire:
- suprafaţã locuibilã/persoanã beneficiarã ...............................;
- numãr de persoane/dormitor .............................................;
- numãr de dormitoare ....................................................;
- numãr de grupuri sanitare ..............................................;
b) Alte condiţii în funcţie de tipul de servicii sociale acordate:
- suprafaţã amenajatã (camerã) pentru prepararea şi servirea hranei .......;
- suprafaţã amenajatã (nr. de camere) pentru spãlãtorie ...................;
- numãr de camere pentru administraţie ................................... .
- numãr de camere pentru personalul de specialitate implicat în acordarea serviciilor sociale planificate (consiliere psihologicã, juridicã, socialã, asistenţã medicalã etc.) ..............;
- camerã pentru socializare.
7.3.4. Procedura de informare a populaţiei privind funcţiile centrului pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie şi serviciile acordate de acesta.
8. Resurse umane:
Numãrul total de personal: ...................., din care:
- Numãr personal calificat în domeniul serviciilor sociale şi încadrarea acestora (asistent social, psiholog, medic specialist, asistent medical, infirmier) .......................;
- ................................................................;
- ................................................................;
- Numãr personal administrativ şi încadrarea acestora (contabil, paznic, persoanã de curãţenie etc.);
- ................................................................;
- ................................................................;
- Personal voluntar ..............................................;
9. Patrimoniul centrului pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie (precizaţi valoarea):
- construcţii .....................................................;
- terenuri ........................................................;
- alte mijloace fixe ..............................................;
- mijloace de transport .......................................... .
10. Rezultate preconizate în urma acordãrii finanţãrii: (prezentaţi în maximum 20 de rânduri rezultatele proiectului, de exemplu: asigurarea accesului la serviciile sociale destinate victimelor violenţei în familie);
11. Indicatori:
- Indicatori de rezultat (numãr de victime ale violenţei în familie care beneficiazã de servicii sociale în centrul pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie; numãrul persoanelor care au primit consiliere);
- Indicatori de eficienţã (cost mediu/ beneficiar/ lunã/fiecare tip de serviciu - conform serviciilor prevãzute la pct. 1.6 din prezentul ghid);
- Planul de finanţare a cheltuielilor de funcţionare a centrului pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie, dupã încheierea finanţãrii de la bugetul de stat (modul şi sursele de finanţare pe capitole de cheltuieli).

Date privind coordonatorul centrului pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie:

Numele ........... prenumele ..........., profesia ....................;

Funcţia în serviciul public de asistenţã socialã/serviciul public specializat/instituţie publicã cu compartiment de asistenţã socialã/ asociaţie/fundaţie/cult religios ......................... .

Formularul nr. 3

BUGETUL PROIECTULUI PENTRU CHELTUIELILE ELIGIBILE

Denumirea centrului pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie .... cu sediul în .............



┌──────────────────────────────────────┬───────────────────┬───────────────┬───┐
│ │Finanţare de la bu-│ Contribuţie │ │
│ │getul de stat, prin│ localã │TO-│
│ │bugetul alocat A- │ │TAL│
│ │genţiei Naţionale │ │ │
│ │pentru Protecţia │ │ │
│ │Familiei │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────┬───────┬─────┼────┬────┬─────┤ │
│ Linie bugetarã*) │Unita│Cost │Cost │Uni-│Cost│Cost │ │
│ │te │unitar │total│tate│uni-│total│ │
│ │ │ │ │ │tar │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼────┼────┼─────┼───┤
│1. Cheltuieli cu servicii sociale, │ │ │ │ │ │ │ │
│taxe şi certificate, transport │ │ │ │ │ │ │ │
│1.1. cheltuieli cu servicii sociale, │ │ │ │ │ │ │ │
│cum ar fi: prestãri de servicii de │ │ │ │ │ │ │ │
│consiliere psihologicã, juridicã, │ │ │ │ │ │ │ │
│asistenţã socialã; │ │ │ │ │ │ │ │
│1.2. cheltuieli cu certificate │ │ │ │ │ │ │ │
│medico-legale, taxe judiciare/ │ │ │ │ │ │ │ │
│notariale; │ │ │ │ │ │ │ │
│1.3. cheltuieli cu transportul │ │ │ │ │ │ │ │
│beneficiarilor - victimele violenţei │ │ │ │ │ │ │ │
│în familie. │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼────┼────┼─────┼───┤
│2. Cheltuieli cu hranã; │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼────┼────┼─────┼───┤
│3.Cheltuieli cu medicamente şi mate- │ │ │ │ │ │ │ │
│riale sanitare; │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼────┼────┼─────┼───┤
│4. Cheltuieli pentru întreţinere şi │ │ │ │ │ │ │ │
│gospodãrie, cum ar fi: încãlzire, │ │ │ │ │ │ │ │
│electricitate, apã-canal, salubritate,│ │ │ │ │ │ │ │
│materiale igienico-sanitare; │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼────┼────┼─────┼───┤
│5. Cheltuieli cu obiecte de inventar, │ │ │ │ │ │ │ │
│piese de schimb, întreţinerea │ │ │ │ │ │ │ │
│echipamentelor, reparaţii curente; │ │ │ │ │ │ │ │
│5.1. cheltuieli cu obiecte de inventar│ │ │ │ │ │ │ │
│de micã valoare sau scurtã duratã, │ │ │ │ │ │ │ │
│cum ar fi: lenjerie şi accesorii de │ │ │ │ │ │ │ │
│pat, mic mobilier etc. │ │ │ │ │ │ │ │
│5.2. cheltuieli cu piese de schimb; │ │ │ │ │ │ │ │
│5.3. cheltuieli cu întreţinerea şi │ │ │ │ │ │ │ │
│reparaţiile echipamentelor │ │ │ │ │ │ │ │
│5.4. cheltuieli cu reparaţii curente; │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼────┼────┼─────┼───┤
│6. Cheltuieli cu materiale de promo- │ │ │ │ │ │ │ │
│vare │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼────┼────┼─────┼───┤
│7. Cheltuieli neprevãzute, de maximum │ │ │ │ │ │ │ │
│5% din finanţarea acordatã, care pot │ │ │ │ │ │ │ │
│fi utilizate potrivit prevederilor │ │ │ │ │ │ │ │
│punctului 3.3 din prezentul ghid al │ │ │ │ │ │ │ │
│solicitantului. │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼────┼────┼─────┼───┤
│TOTAL: │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────────────────┴─────┴───────┴─────┴────┴────┴─────┴───┘


----
*) Recomandãm, în vederea monitorizãrii, ca fiecare categorie de cheltuieli sã fie detaliatã.

Formularul nr. 4

PLANIFICAREA ACTIVITĂŢILOR


┌─────────────────┬──────────────────────────┬──────────────────────────┐
│Activitatea nr. │ Anul I │ Anul II │
│ │ │ │
│ │ │ │
│ Lunile├─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬──┬──┬──┼─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬──┬──┬──┤
│ │1│2│3│4│5│6│7│8│9│10│11│12│1│2│3│4│5│6│7│8│9│10│11│12│
├─────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│Activitatea nr. 1│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│Activitatea nr. 2│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│Activitatea nr. 3│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│ ... │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│ ... │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────────────┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴──┴──┴──┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴──┴──┴──┘



Activitãţile se detaliazã pe etape, faze de lucrãri etc.

Legendã:
Se va considera luna 1 ca fiind prima lunã de desfãşurare a proiectului, urmând ca activitãţile sã se deruleze în funcţie de numãrul de luni stabilite prin proiectul aprobat de comisia de evaluare, dacã în contract nu se prevede altfel.

Formularul nr.5

DECLARAŢIE
pentru încadrarea în prevederile <>art. 12 din Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţãrilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitãţi nonprofit de interes general

Pentru aceeaşi activitate nonprofit un solicitant nu poate contracta decât o singurã finanţare nerambursabilã de la aceeaşi autoritate finanţatoare în decursul unui an fiscal (calendaristic), în urma aplicãrii procedurii selecţiei publice de proiecte.
În cazul în care solicitantul contracteazã, în cursul aceluiaşi an fiscal (calendaristic), mai mult de o finanţare nerambursabilã de la aceeaşi autoritate finanţatoare, nivelul finanţãrii nu poate depãşi o treime din totalul fondurilor publice alocate programelor aprobate anual în bugetul autoritãţii finanţatoare respective.
Subsemnatul, ca persoanã fizicã autorizatã sau ca persoanã cu drept de reprezentare a serviciului public de asistenţã socialã/serviciului public specializat/instituţiei publice cu compartiment de asistenţã socialã/fundaţiei/asociaţiei/cultului religios solicitante în ceea ce priveşte participarea la selecţia publicã de proiecte, declar pe propria rãspundere cã serviciul public de asistenţã socialã/serviciul public specializat/instituţia publicã cu compartiment de asistenţã socialã/fundaţia/asociaţia/cultul religios cunoaşte şi se încadreazã în prevederile mai sus menţionate.

Numele: .................................

Funcţia: ................................

Semnãtura şi ştampila:
......................

Formularul nr. 6

DECLARAŢIE DE IMPARŢIALITATE*)
----
*) Se completeazã la data semnãrii contractului de finanţare nerambursabilã.

Reprezintã conflict de interese orice situaţie care îl împiedicã pe beneficiar în orice moment sã acţioneze în conformitate cu obiectivele autoritãţii finanţatoare, precum şi situaţia în care executarea obiectivã şi imparţialã a funcţiilor oricãrei persoane implicate în implementarea proiectului poate fi compromisã din motive familiale, politice, economice sau orice alte interese comune cu o altã persoanã.
Subsemnatul, ca persoanã fizicã sau ca persoanã cu drept de reprezentare a organizaţiei solicitante în ceea ce priveşte implementarea proiectului, mã oblig sã iau toate mãsurile preventive necesare pentru a evita orice conflict de interese, aşa cum este acesta definit mai sus, şi, de asemenea, mã oblig sã informez autoritatea finanţatoare despre orice situaţie ce genereazã sau ar putea genera un asemenea conflict.

Numele şi prenumele: ...............................
Funcţia: ...........................................
Semnãtura: .........................................
Ştampila: ..........................................

Formularul nr. 7

ACORD DE PARTENERIAT*3)
----
*3) Trebuie dat de cãtre solicitant şi de cãtre fiecare partener.

Parteneriat
Un parteneriat este o relaţie esenţialã între douã sau mai multe organizaţii, ce presupune împãrţirea responsabilitãţilor în derularea proiectului finanţat de cãtre autoritatea contractantã. Pentru a înlesni o derulare uşoarã a proiectului, autoritatea contractantã solicitã tuturor partenerilor (inclusiv solicitantului principal care semneazã contractul) sã recunoascã acest lucru, consimţind la principiile de bunã practicã a parteneriatului stipulate mai jos:
Principiile de bunã practicã a parteneriatului
1. Toţi partenerii trebuie sã citeascã formularul de cerere şi sã înţeleagã care va fi rolul lor în cadrul proiectului.
2. Solicitantul beneficiar al finanţãrii trebuie sã se consulte permanent cu partenerii sãi şi sã-i informeze în totalitate asupra evoluţiei proiectului.
3. Toţi partenerii trebuie sã primeascã copiile rapoartelor - tehnice şi financiare -, elaborate de solicitantul beneficiar al finanţãrii şi înaintate cãtre autoritatea contractantã.
4. Modificãrile esenţiale propuse în cadrul proiectului (de exemplu, activitãţi finanţate din alte surse decât finanţarea atribuitã în cadrul programului de interes naţional, parteneri etc.) trebuie sã fie aprobate de parteneri anterior înaintãrii acestora cãtre autoritatea contractantã. În cazul în care aceste modificãri nu au putut fi aprobate de cãtre toţi partenerii, solicitantul beneficiar al finanţãrii trebuie sã informeze autoritatea contractantã cu privire la acest lucru, atunci când înainteazã spre aprobare propunerea de modificare.

Aceastã secţiune trebuie completatã pentru fiecare partener. Puteţi reproduce acest tabel, conform necesitãţilor, pentru a prezenta mai mulţi parteneri.



┌──────────────────────────┬───────────────┬─────────────────┐
│ │ Partener 1 │ Partener 2 │
├──────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│Denumire legalã completã │ │ │
├──────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│Statut juridic │ │ │
├──────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│Adresa oficialã │ │ │
├──────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│Reprezentant │ │ │
├──────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│Telefon: │ │ │
├──────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│Fax: │ │ │
├──────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│Adresa de e-mail │ │ │
├──────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│Numãrul de angajaţi │ │ │
│(permanenţi şi temporari) │ │ │
├──────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│Istoria cooperãrii cu │ │ │
│solicitantul │ │ │
├──────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│Rolul şi implicarea în │ │ │
│pregãtirea proiectului │ │ │
│propus │ │ │
├──────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│Rolul şi implicarea în │ │ │
│punerea în aplicare a pro-│ │ │
│iectului propus │ │ │
├──────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│Contribuţia/implicarea │ │ │
│partenerului la funcţio- │ │ │
│narea centrului pentru │ │ │
│adãpostirea victimelor │ │ │
│violenţei în familie, │ │ │
│dupã încheierea finanţãrii│ │ │
│de la bugetul de stat │ │ │
└──────────────────────────┴───────────────┴─────────────────┘


Declaraţie de parteneriat

Am citit şi am consimţit asupra conţinutului proiectului înaintat autoritãţii contractante. Ne angajãm sã acţionãm în conformitate cu principiile de bunã practicã a parteneriatului.



┌───────────────┬─────────────────────────────────┐
│Nume: │ │
├───────────────┼─────────────────────────────────┤
│Organizaţie: │ │
├───────────────┼─────────────────────────────────┤
│Funcţie: │ │
├───────────────┼─────────────────────────────────┤
│Semnãtura: │ │
├───────────────┼─────────────────────────────────┤
│Data şi locul: │ │
└───────────────┴─────────────────────────────────┘



Formularul nr. 8

CONTRACT DE FINANŢARE
Nr. .... din ....

I. PĂRŢILE CONTRACTULUI
Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei, în calitate de autoritate contractantã ...................., cu sediul în ................... şi cont cu numãrul ........, deschis la Trezoreria .........., reprezentatã prin preşedinte, pe de o parte,
şi
.../(numele întreg al furnizorului de servicii sociale, beneficiar al finanţãrii)*1)......, în calitate de contractor, cu sediul în ..../(adresa).... şi cont cu numãrul ..........., deschis la......., reprezentat prin .../(nume, prenume, calitate)...., de cealaltã parte,
au convenit urmãtoarele:
----
*1) Serviciul public de asistenţã, în cazul în care acesta are personalitate juridicã, sau autoritatea publicã localã prin serviciul public de asistenţã socialã, în cazul în care acesta nu are personalitate juridicã.

ART. 1
Obiectul contractului

1.1. Obiectul contractului îl reprezintã finanţarea nerambursabilã acordatã contractorului de la bugetul de stat, prin bugetul alocat autoritãţii contractante pentru punerea în aplicare a proiectului intitulat ..../(titlul proiectului)...., denumit în continuare proiectul. Valoarea contractului de finanţare a proiectului este în suma de .... lei.
1.2. Contractorului îi va fi acordatã finanţarea în termenii şi condiţiile stabilite în acest contract şi în anexele lui, pe care contractorul declarã cã le cunoaşte şi le acceptã.
1.3. Contractorul acceptã finanţarea şi se angajeazã sã utilizeze suma primitã, exclusiv pentru derularea proiectului aprobat de comisia de evaluare a proiectelor, prevãzut în anexa nr. 1 la prezentul contract, şi conform bugetului proiectului prevãzut în anexa nr. 2 la prezentul contract.
1.4. Contractorul se angajeazã sã contribuie cu minimum 10% din valoarea totalã a finanţãrii, respectiv cu suma de .... lei în bani şi/sau naturã, dupã cum urmeazã:
în bani .......... lei;
în naturã ........ lei.
1.5. Costul proiectului este ferm şi este prezentat pe categorii de cheltuieli şi, respectiv, pe surse de finanţare în bugetul proiectului (anexa nr. 2).

ART. 2
Plata

2.1. Autoritatea contractantã va asigura contractorului decontarea cheltuielilor efectuate la solicitarea acestuia şi în baza documentelor justificative prezentate.
2.2. Plãţile se vor efectua în tranşe, în funcţie de derularea proiectului, de cãtre autoritatea contractantã, în contul special deschis de contractor.
2.3. Solicitarea de platã însoţitã de documentaţia justificativã se înainteazã autoritãţii contractante pânã la sfârşitul lunii în curs, sumele încadrându-se în limitele fundamentãrii necesarului de credite bugetare. Documentaţia prezentatã (cea care însoţeşte solicitarea de platã) cuprinde acte doveditoare pentru cheltuielile efectuate în perioada anterioarã datei de depunere a acestora. Nota estimativã pentru cheltuielile eligibile din luna urmãtoare trebuie trimisã de contractant pânã la data de 10 a lunii precedente.
2.4. Decontarea cheltuielilor se realizeazã în urma primirii documentaţiei justificative conform pct. 2.3, numai în condiţiile în care documentele justificative sunt complete şi întocmite corect.
2.5. Autoritatea contractantã va efectua plãţile în limita disponibilitãţilor bugetare alocate cu aceastã destinaţie.
2.6. În eventualitatea nerespectãrii termenelor de depunere a solicitãrii de platã şi a documentelor justificative, prevãzute la pct. 2.3, pentru eventualele întârzieri în efectuarea plãţilor autoritatea contractantã va fi exoneratã de orice rãspundere.
2.7. Stadiul de realizare a activitãţilor proiectului şi rezultatele ce decurg din acestea vor fi examinate lunar în teren, prin intermediul compartimentului cu atribuţii privind combaterea violenţei în familie din cadrul direcţiei teritoriale de muncã şi protecţie socialã, şi vor fi comunicate operativ autoritãţii contractante.
2.8. În cazul în care examinarea prevãzutã la pct. 2.7 evidenţiazã nerealizarea activitãţilor planificate sau alte deficienţe, autoritatea contractantã va sista efectuarea plãţilor pânã la remedierea situaţiei.

ART. 3
Durata de execuţie

3.1. Durata de execuţie a proiectului este de .... luni, începe cu data semnãrii contractului şi se încheie în conformitate cu planificarea prevãzutã în anexa nr. 3 la prezentul contract.

ART. 4
Obligaţiile contractorului

3.1. Durata de execuţie a proiectului este de ..... luni, începe cu data semnãrii contractului şi se încheie în conformitate cu planificarea prevãzutã în anexa nr. 3 la prezentul contract.
4.2. Contractorul are obligaţia de a permite reprezentanţilor autoritãţii contractante, inclusiv celor ai compartimentului cu atribuţii privind combaterea violenţei în familie din cadrul direcţiei de muncã şi protecţie socialã, efectuarea controlului necondiţionat al stadiului de realizare a proiectului, în toate etapele de derulare, inclusiv accesul la orice fel de documente, precum şi la alte informaţii în contextul proiectului.
4.3. Contractorul are obligaţia de a transmite compartimentului cu atribuţii privind combaterea violenţei în familie din cadrul direcţiei de muncã şi protecţie socialã rapoarte lunare cu privire la activitatea de prevenire şi monitorizare a fenomenului violenţei în familie.
4.4. Contractorul trebuie sã utilizeze procedurile de achiziţie a bunurilor, lucrãrilor şi serviciilor în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publicã, a contractelor de concesiune de lucrãri publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 337/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi a altor dispoziţii legale în vigoare.

ART. 5
Modificarea contractului

5.1. Orice modificare a prezentului contract se face în scris, cu acordul pãrţilor, prin încheierea unui act adiţional.
5.2. Ca o excepţie de la pct. 5.1, modificãrile referitoare la adresã, cont bancar etc., care nu conduc la schimbarea condiţiilor contractuale în ceea ce priveşte valoarea, destinaţia sumelor, termenele de realizare, activitãţile şi alte aspecte majore legate de realizarea proiectului sunt doar notificate autoritãţii contractante, fãrã a mai fi necesarã încheierea unui act adiţional.

ART. 6
Suspendarea şi rezilierea contractului

6.1. Suspendarea contractului
a) În cazul în care, pe parcursul executãrii contractului, contractorul nu respectã prevederile prezentului contract, altele decât cele pentru care se pot aplica motivele de reziliere, autoritatea contractantã suspendã finanţarea proiectului pânã la remedierea situaţiei notificate.
b) Dacã în termen de 15 zile de la primirea notificãrii transmise de autoritatea contractantã privind suspendarea finanţãrii contractorul nu remediazã situaţia, autoritatea contractantã va rezilia contractul, contractorul fiind direct rãspunzãtor şi obligat la plata eventualelor daune, conform legislaţiei în vigoare.
6.2. Rezilierea contractului: nerespectarea obligaţiilor asumate prin prezentul contract de cãtre una dintre pãrţi dã dreptul pãrţii lezate de a cere rezilierea contractului.
a) În cazul în care, pe parcursul executãrii contractului, contractorul utilizeazã fondurile acordate de autoritatea contractantã în alte scopuri decât cele prevãzute de prezentul contract, prezintã documente justificative false sau neconforme cu realitatea ori în condiţiile în care contractul a fost suspendat şi nu a fost remediatã situaţia care a condus la luarea acestei mãsuri, contractul se reziliazã.
b) În cazurile menţionate la lit. a), autoritatea contractantã notificã situaţia constatatã contractorului, care este obligat ca, în termen de 30 de zile de la primirea notificãrii, sã returneze autoritãţii contractante toate fondurile primite pânã la momentul rezilierii.
6.3. Autoritatea contractantã îşi rezervã dreptul de a denunţa unilateral contractul de finanţare în condiţiile prevãzute la pct. 6.1 şi 6.2.

ART. 7
Rezolvarea litigiilor

7.1. Orice diferende apãrute între pãrţi cu privire la valabilitatea sau rezultând din interpretarea, execuţia ori rezilierea prezentului contract vor fi rezolvate de pãrţi pe cale amiabilã.
7.2. Dacã în termenul de 15 zile diferendele nu pot fi stinse conform prevederilor pct. 7.1, ele vor fi rezolvate de instanţele judecãtoreşti teritoriale competente de pe raza judeţului sau a sectorului municipiului Bucureşti unde s-a produs diferendul.

ART. 8
Raportãri

8.1. Contractorul se angajeazã sã transmitã Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei urmãtoarele rapoarte:
- raport tehnic (trimestrial, cel mai târziu în termen de 7 zile de la începutul lunii urmãtoare celei asupra cãreia se face raportarea);
- raport financiar (lunar, cu ocazia solicitãrii decontãrii cheltuielilor, cel mai târziu în termen de 7 zile de la începutul lunii urmãtoare celei asupra cãreia se face raportarea) privind stadiul implementãrii proiectului;
- raport final (tehnic şi financiar) care trebuie transmis în termen de 15 zile de la data finalizãrii proiectului.
8.2. Rapoartele se fac pe baza indicatorilor stabiliţi în propunerea de proiect (anexa nr. 1 la prezentul contract) şi în concordanţã cu bugetul proiectului şi planificarea activitãţilor (anexele nr. 2 şi 3 la prezentul contract) pentru evaluarea stadiului de realizare a obiectivelor proiectului (indicatori de rezultat, indicatori de eficienţã).
8.3. Contractorul se angajeazã sã transmitã direct compartimentului cu atribuţii privind combaterea violenţei în familie din cadrul direcţiei teritoriale de muncã şi protecţie socialã rapoarte lunare cu privire la activitatea de prevenire şi monitorizare a fenomenului violenţei în familie.

ART. 9
Control

9.1. Autoritatea contractantã, atât direct, cât şi prin intermediul compartimentului cu atribuţii privind combaterea violenţei în familie din cadrul direcţiei teritoriale de muncã şi protecţie socialã, controleazã modul de implementare a proiectului de cãtre contractor.
9.2. Autoritatea contractantã îşi rezervã dreptul de a controla în orice etapã derularea proiectului.
9.3. Curtea de Conturi exercitã controlul financiar asupra activitãţii derulate prin prezentul proiect.

ART. 10
Asigurãri

10.1. Autoritatea contractantã nu este responsabilã pentru niciun fel de daune-interese, compensaţii plãtibile prin lege în privinţa sau ca urmare a unui accident ori prejudiciu produs de contractor.

ART. 11
Cesiunea

11.1. Contractorul are obligaţia de a nu cesiona total sau parţial obligaţiile asumate prin contract, fãrã sã obţinã, în prealabil, acordul scris al autoritãţii contractante.
11.2. Cesiunea nu va exonera contractorul de responsabilitãţile privind obligaţiile asumate prin contract.

ART. 12
Dispoziţii finale

12.1. Orice comunicare între pãrţi referitoare la îndeplinirea prezentului contract se transmite în scris. Orice document scris este înregistrat în momentul transmiterii şi în momentul primirii.
Comunicãrile dintre pãrţi se pot face şi prin alte mijloace de comunicare, cu condiţia confirmãrii scrise a primirii comunicãrii.
12.2. Contractorul garanteazã cã, la data închiderii finanţãrii, centrul pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie va corespunde propunerii de proiect.
12.3. Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentul contract şi constituie împreunã un singur act juridic, obligatoriu şi legal valabil pentru ambele pãrţi.
12.4. Prezentul contract a fost încheiat la data de ................, în douã exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte, având aceeaşi valoare juridicã.


Pentru furnizorul de Pentru Agenţia Naţionalã
servicii sociale pentru Protecţia Familiei
(Contractor) (autoritate contractantã)
.../(numele şi funcţia .../(numele persoanei/persoanelor
persoanei/persoanelor oficiale autorizatã/autorizate
autorizatã/autorizate sã semneze) ...
sã semneze) ...

Semnãtura Semnãtura

Data Data



Formularul nr. 9

Model
SOLICITARE DE PLATĂ

Data de platã .....................

În atenţia Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei ..............

Numãrul de referinţã pentru contractul de finanţare: ..................
Titlul contractului de finanţare: .....................................
Numele şi adresa contractorului, codul fiscal/cod unic de înregistrare (solicitantului beneficiar al finanţãrii): ..............................
Solicitarea de platã numãrul: .......................................
Perioada acoperitã de solicitarea de platã: .........................
Domnule/Doamnã,
Subsemnatul/a, .../(numele şi prenumele) ... , solicit decontarea cheltuielilor efectuate în perioada menţionatã mai sus.
Suma cerutã este de: ...... lei şi a fost utilizatã conform documentelor justificative şi planificãrii activitãţilor.
Sunt anexate la prezenta solicitare urmãtoarele documente:
..............................
..............................
..............................
Plata se efectueazã în contul cu numãrul: .........................

Numele şi prenumele ....................
Funcţia, poziţia, titlul ...............
Semnãtura ..............................

Formularul nr. 10

Model

RAPORT TEHNIC TRIMESTRIAL
privind acordarea serviciilor de asistenţã socialã în cadrul centrului pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie şi utilizarea finanţãrii
în perioada ......... anul ................

Instituţia publicã/Asociaţia/Fundaţia/Cultul religios .........

În baza Contractului nr. ......., încheiat la data ......... între Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei .......... şi Contractorul (serviciul public de asistenţã socialã/alt serviciu public specializat/instituţia publice care a constituit un compartiment de asistenţã socialã/asociaţia/fundaţia/cultul religios) .........., cu sediul în ......., a primit finanţare în sumã de ....... lei, acordatã în luna ...., şi a fost utilizatã dupã cum urmeazã:

I. Raport de activitate

1. Descrierea pe scurt a derulãrii serviciilor de asistenţã socialã a victimelor violenţei în familie pânã la data întocmirii raportului (beneficiarii, servicii de asistenţã socialã acordate, resurse umane, eventualele modificãri în desfãşurarea activitãţilor, colaborarea cu alţi parteneri etc.; descrierea nu va depãşi o paginã):
- activitãţi planificate şi realizate;
- activitãţi planificate şi nerealizate;
- activitãţi neplanificate şi realizate;
- rezultate obţinute.
2. Numãrul total de persoane beneficiare ale centrului pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie şi informaţii privind sexul, vârsta, nivelul educaţiei şi perioada de şedere în centru, în luna care constituie perioada raportãrii: .............................
3. Costul mediu/beneficiar/lunã la tipurile de servicii oferite în centrul pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie (estimativ în perioada anterioarã deschiderii centrului cãtre beneficiari şi efectiv dupã demararea asistenţei propriu-zise în cadrul acestuia) ........................

II. Raport financiar

- valoarea finanţãrii de la bugetul de stat/lunã .................;
Cheltuieli efectuate (mii lei):


┌──────────────────────────────────────┬────────────┬──────────────┬───────────┐
│ Cheltuieli │Cheltuieli │Cheltuieli fi-│Cheltuieli │
│ │totale │nanţate în ba-│din contri-│
│ │ │za Hotãrârii │buţia ins- │
│ │ │Guvernului │tituţiei │
│ │ │nr. 197/2006, │publice/ │
│ │ │cu modificãri-│asociaţiei/│
│ │ │le ulterioare,│fundaţiei/ │
│ │ │şi a Legii │cultului │
│ │ │nr. 350/2005 │religios │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│1.*)Cheltuieli cu salariile de înca- │ │ │ │
│drare a personalului centrului pentru │ │ │ │
│adãpostirea victimelor violenţei în │ │ │ │
│familie, care participã efectiv la │ │ │ │
│acordarea serviciilor sociale │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│2.1 Cheltuieli cu servicii sociale, │ │ │ │
│cum ar fi: prestãri servicii de │ │ │ │
│consiliere psihologicã, juridicã, │ │ │ │
│asistenţã socialã; │ │ │ │
│2.2. cheltuieli cu certificate medico-│ │ │ │
│legale, taxe judiciare/notariale; │ │ │ │
│2.3 cheltuieli cu transportul bene- │ │ │ │
│ficiarilor (victimele violenţei în │ │ │ │
│familie) │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│3.*)Cheltuieli cu salariile de înca- │ │ │ │
│drare a personalului administrativ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│4.*)Cheltuieli cu formarea personalu- │ │ │ │
│lui în domeniul prevenirii şi │ │ │ │
│combaterii violenţei în familie │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│5. Cheltuieli cu hrana pentru persoa- │ │ │ │
│nele asistate │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│6. Cheltuieli cu medicamente şi │ │ │ │
│materiale sanitare │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│7. Cheltuieli pentru întreţinere şi │ │ │ │
│gospodãrire, cum ar fi: încãlzire, │ │ │ │
│apãcanal, salubritate, materiale │ │ │ │
│igienico-sanitare │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│8.*)Cheltuieli cu iluminatul │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│9.*)Cheltuieli cu poştã, telecomuni- │ │ │ │
│caţii (telefon fix, mobil), radio, TV,│ │ │ │
│internet etc. │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│10. Cheltuieli cu obiecte de inventar │ │ │ │
│de micã valoare sau scurtã duratã; │ │ │ │
│cheltuieli cu piese de schimb; chel- │ │ │ │
│tuieli cu întreţinerea şi reparaţiile │ │ │ │
│echipamentelor │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│11. Cheltuieli cu reparaţiile curente │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│12.*)Cheltuieli cu reparaţiile capi- │ │ │ │
│tale, recompartimentarea, modernizarea│ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│13. Cheltuieli cu promovarea centrului│ │ │ │
│şi sensibilizarea opiniei publice │ │ │ │
│privind problematica violenţei în │ │ │ │
│familie │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│14. Cheltuieli neprevãzute (menţionaţi│ │ │ │
│de ce naturã) │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│TOTAL: │ │ │ │
└──────────────────────────────────────┴────────────┴──────────────┴───────────┘

Reprezentantul serviciului public Responsabilul financiar al
de asistenţã socialã/altui centrului pentru adãpostirea
serviciu public specializat/ victimelor violenţei în familie,
instituţiei publice care a .../(numele şi prenumele)...
constituit un compartiment
de asistenţã socialã/asociaţiei/
fundaţiei/cultului religios,
.../(numele şi prenumele)... Semnãtura şi ştampila
.........................
Semnãtura şi ştampila
.........................


*) Completarea acestor rubrici este opţionalã.


Formularul nr. 11


GRILA DE EVALUARE
┌──────────────────────────────────────────┬────────┬──────────────────┬───────┐
│ CRITERII │Punctaj │Punctaj acordat de│Punctaj│
│ │maxim │ evaluatori │obţinut│
│ │ ├───┬───┬───┬───┬──┤ │
│ │ │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │5 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│1. Consistenţa tehnicã - calitatea proiec-│ │ │ │ │ │ │ │
│tului din punct de vedere tehnic: │ 20 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Corespondenţa dintre problemele identifi- │ │ │ │ │ │ │ │
│cate pe de o parte şi obiectivele şi │ │ │ │ │ │ │ │
│activitãţile proiectului, pe de altã parte│ 5 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Justificarea înfiinţãrii centrului pe baza│ │ │ │ │ │ │ │
│evaluãrii nevoilor comunitãţii pe terito- │ │ │ │ │ │ │ │
│riul cãreia trãiesc persoanele │ 5 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Încadrarea activitãţilor proiectului în │ │ │ │ │ │ │ │
│obiectivele prioritare ale strategiei │ │ │ │ │ │ │ │
│naţionale în domeniu │ 5 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Eficacitatea proiectului - coerenţa conce-│ │ │ │ │ │ │ │
│perii planului general al proiectului, │ │ │ │ │ │ │ │
│claritatea planului de acţiune, indicatori│ │ │ │ │ │ │ │
│de rezultat şi eficienţã │ 5 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│2. Soliditate economicã şi financiarã - │ │ │ │ │ │ │ │
│eficienţa proiectului: │ 20 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Realismul şi echilibrul costurilor prevã- │ │ │ │ │ │ │ │
│zute în bugetul proiectului │ 15 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Bugetul este întocmit corect şi conţine │ │ │ │ │ │ │ │
│toate informaţiile solicitate în formular │ 5 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│3. Rezultatele aşteptate: │ 10 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Corespondenţa dintre indicatorii de rezul-│ │ │ │ │ │ │ │
│tat evidenţiaţi în proiect cu indicatorii │ │ │ │ │ │ │ │
│prevãzuţi în programului de interes │ │ │ │ │ │ │ │
│naţional │ 5 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Utilizarea de cãtre furnizor a unei │ │ │ │ │ │ │ │
│metodologii pentru monitorizarea activitã-│ │ │ │ │ │ │ │
│ţilor şi evaluarea calitãţii serviciilor │ 5 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│4. Capacitatea de realizare a proiectului/│ │ │ │ │ │ │ │
│management al proiectului: │ 15 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Structura şi profesionalismul echipei de │ │ │ │ │ │ │ │
│implementare a proiectului │ 10 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Preocuparea furnizorului de servicii soci-│ │ │ │ │ │ │ │
│ale pentru calitatea serviciilor acordate │ 5 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│5. Participarea beneficiarilor: │ 6 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Utilizarea unei modalitãţi de consultare a│ │ │ │ │ │ │ │
│beneficiarilor cu privire la aspecte lega-│ │ │ │ │ │ │ │
│te direct de serviciile pe care le primesc│ 3 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Implicarea beneficiarilor şi ai membrilor │ │ │ │ │ │ │ │
│comunitãţii în desfãşurarea activitãţilor │ │ │ │ │ │ │ │
│centrului şi a altor activitãţi pentru │ │ │ │ │ │ │ │
│soluţionarea situaţiei acestora │ 3 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│6. Sustenabilitatea proiectului: │ 14 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Existenţa resurselor concrete de menţinere│ │ │ │ │ │ │ │
│a proiectului printr-un plan bugetar sau │ │ │ │ │ │ │ │
│prin convenţii pentru primii 2 ani de la │ │ │ │ │ │ │ │
│încetarea finanţãrii de la bugetul de stat│ 8 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Contribuţia entitãţilor locale depãşeşte │ │ │ │ │ │ │ │
│procentul minim de 10 % prevãzut │ 4 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Realismul/susţinerea cu documente de anga-│ │ │ │ │ │ │ │
│jare (hotãrâre a consiliului judeţean/ │ │ │ │ │ │ │ │
│local/Consiliul General al Municipiului │ │ │ │ │ │ │ │
│Bucureşti, respectiv a organului de condu-│ │ │ │ │ │ │ │
│cere deliberativ al furnizorului privat │ │ │ │ │ │ │ │
│de servicii sociale) a planului de menţi- │ │ │ │ │ │ │ │
│nere a proiectului │ 2 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│7. Implicarea partenerului/partenerilor în│ │ │ │ │ │ │ │
│implementarea proiectului: │ 5 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Existenţa unor contracte de parteneriat │ │ │ │ │ │ │ │
│pentru implementarea proiectului prin care│ │ │ │ │ │ │ │
│sunt asumate responsabilitãţi concrete de │ │ │ │ │ │ │ │
│cãtre furnizorii de servicii sociale │ │ │ │ │ │ │ │
│parteneri │ 5 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│8. Unicitatea proiectului: │ 10 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Este singurul proiect pentru înfiinţarea │ │ │ │ │ │ │ │
│unui centru pentru adãpostirea victimelor │ │ │ │ │ │ │ │
│violenţei în familie din unitãţile admi- │ │ │ │ │ │ │ │
│nistrativ-teritoriale (judeţ/sector al │ │ │ │ │ │ │ │
│municipiului Bucureşti). │ 10 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│ Semnãtura evaluatorului │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│ Punctaj total: │ 100 │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────────────────────┴────────┴───┴───┴───┴───┴──┴───────┘




ANEXA 2

GHIDUL SOLICITANTULUI
pentru selectarea şi finanţarea proiectelor din cadrul programului de interes naţional în domeniul asistenţei sociale a persoanelor victime ale violenţei în familie "Dezvoltarea serviciilor de recuperare şi reintegrare socialã destinate agresorilor familiali"

CAP. I
Context general

1.1. Dezvoltarea serviciilor sociale în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie
Pentru politica socialã din România violenţa în familie reprezintã un domeniu nou, faţã de care abia în ultimii ani s-a declanşat un proces de construcţie legislativã şi instituţionalã.
Prevenirea şi combaterea fenomenului violenţei în familie se realizeazã atât prin asistarea victimelor violenţei în familie, cât şi a agresorilor familiali. În acest sens, se va dezvolta un sistem de centre de asistenţã destinate agresorilor familiali, care sã ofere (într-un judeţ sau sector al municipiului Bucureşti) un set de servicii sociale prin care sã se asigure reintegrarea socialã a acestora.
1.2. Obiectivele programului de interes naţional "Dezvoltarea serviciilor de recuperare şi reintegrare socialã destinate agresorilor familiali", prevãzut în anexa nr. 9 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 197/2006 privind aprobarea programelor de interes naţional în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor cu handicap, precum şi în domeniul asistenţei sociale a persoanelor vârstnice, persoanelor fãrã adãpost şi persoanelor victime ale violenţei în familie şi a finanţãrii acestor programe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumit în continuare program, sunt:
- înfiinţarea în anii 2006-2008 a cel puţin 10 unitãţi de recuperare şi reintegrare socialã şi susţinerea financiarã a acestora.
Programul a fost elaborat în scopul responsabilizãrii agresorilor familiali asupra consecinţelor comportamentului violent în familie, informãrii şi educãrii acestora prin mijloacele specifice asupra responsabilitãţilor şi riscurilor pe care le comportã actele de violenţã în familie, precum şi pentru instituirea de mãsuri de protecţie specialã a membrilor familiei în raport cu agresorul familial.
1.3. Indicatorii programului
1.3.1. Indicatorii de eficienţã ai programului sunt:
a) reducerea cu 50% a repetabilitãţii cazurilor de violenţã în familie;
b) reducerea cu 50% a numãrului de cazuri de violenţã în familie soldate cu vãtãmare corporalã şi vãtãmare corporalã gravã.
1.3.2. Indicatorii de rezultat ai programului sunt:
- tratarea a cel puţin 1.000 de cazuri de violenţã în familie în unitãţile înfiinţate în cadrul prezentului program.
1.4. Sumele alocate pentru programul de interes naţional Bugetul total al acestui program este de 685 mii lei, din care 40 mii lei pentru anul 2006, 335 mii de lei pentru anul 2007 şi 310 mii lei pentru anul 2008, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 197/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Fondurile necesare pentru finanţarea programului se asigurã de la bugetul de stat, prin bugetul alocat Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei, care reprezintã autoritatea finanţatoare, respectiv autoritatea contractantã.
Finanţarea programului se realizeazã în baza proiectelor elaborate de furnizorii de servicii sociale, publici sau privaţi ori în parteneriat, în urma unui proces de evaluare şi selecţie.
Furnizorii de servicii sociale selectaţi, care reprezintã contractanţii, vor încheia contracte de finanţare cu autoritatea contractantã.
1.5. Beneficiarii programului - grupuri-ţintã:
Grupul-ţintã este reprezentat de agresorii familiali.
În sensul "Manualului de psihologie socialã" (Adrian Neculau), agresorul este persoana care adoptã o conduitã agresivã cu intenţia de a rãni fizic, psihologic şi/sau sexual o altã persoanã.
Conform <>Legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie nr. 217/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, violenţa în familie reprezintã orice acţiune fizicã sau verbalã sãvârşitã cu intenţie de cãtre un membru de familie împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care provoacã o suferinţã fizicã, psihicã, sexualã sau un prejudiciu material.
1.6. Organizarea unitãţii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie:
Unitatea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie de tipul centru de asistenţã destinat agresorilor este organizatã în conformitate cu prevederile <>Ordinului ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei nr. 383/2004 privind aprobarea standardelor de calitate pentru serviciile sociale din domeniul protecţiei victimelor violenţei în familie şi ale Ordinului ministrului administraţiei şi internelor, al ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei şi al ministrului sãnãtãţii nr. 304/385/1.018/2004 privind aprobarea Instrucţiunilor de organizare şi funcţionare a unitãţilor pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, în vederea acordãrii urmãtoarelor tipuri de servicii:
a) consiliere în vederea asigurãrii şi facilitãrii accesului agresorilor familiali la tratamente psihologice, psihiatrice, de dezalcoolizare sau de dezintoxicare;
b) servicii de consiliere şi mediere a conflictului pentru pãrţile implicate, în vederea depãşirii situaţiilor de risc;
c) consiliere juridicã;
d) servicii de informare şi orientare în vederea integrãrii sociale şi ocupaţionale;
e) realizarea de campanii de informare şi educare a comunitãţilor locale şi distribuirea de materiale de promovare.

CAP. II
Cerinţele minime de calificare

2.1. Proiectele pentru înfiinţarea centrelor de asistenţã destinate agresorilor familiali pot fi depuse de cãtre urmãtoarele categorii de furnizori de servicii sociale, denumiţi în continuare solicitanţi:
a) publici: serviciul public de asistenţã socialã la nivel judeţean şi local; alte servicii publice specializate la nivel judeţean sau local; instituţiile publice care au constituit compartimente de asistenţã socialã;
b) privaţi, fãrã scop patrimonial: asociaţii, fundaţii (constituite conform legii) sau culte religioase (recunoscute conform legii).
2.2. Furnizorii prevãzuţi la pct. 2.1. pot depune proiecte şi în parteneriat public - public sau public - privat, iar solicitantul este stabilit de pãrţi.
2.3. Criteriile de eligibilitate pentru solicitanţi:
a) sunt acreditaţi ca furnizori de servicii sociale şi acreditaţi/în curs de acreditare pe serviciul specializat pentru care solicitã finanţarea;
b) dispun de resursele materiale şi umane necesare derulãrii proiectelor pe care le propun;
c) au drept de proprietate sau de administrare pe termen de cel puţin 5 ani (de la data semnãrii contractului de finanţare nerambursabilã) asupra spaţiilor în care va funcţiona centrul;
d) au sediul/filiala/punctul de lucru în judeţul sau în sectorul municipiului Bucureşti în care va fi derulat proiectul, în cazul în care solicitanţii/partenerii sunt furnizori de servicii sociale privaţi, astfel cum sunt menţionaţi la pct. 2.1 lit. b);
e) asigurã o contribuţie de minimum 10% din valoarea totalã a finanţãrii;
f) menţin obiectul de activitate al centrului şi asigurã funcţionarea acestuia cel puţin 3 ani dupã semnarea contractului de finanţare; ulterior acestei perioade menţin în urmãtorii 2 ani obiectul de activitate al centrului în sfera serviciilor sociale;
g) prezintã declaraţia de imparţialitate în nume propriu, privind obligaţia solicitantului de a lua toate mãsurile necesare pentru evitarea conflictului de interese;
h) prezintã declaraţia pe propria rãspundere privind încadrarea în prevederile <>art. 12 din Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţãrilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitãţi nonprofit de interes general, conform modelului prevãzut la formularul nr. 5.
2.4. Nu sunt eligibili solicitanţii care se aflã în urmãtoarele situaţii:
a) sunt beneficiari ai programului de interes naţional prevãzut în anexa nr. 9 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 197/2006 , cu modificãrile ulterioare;
b) nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevãzute la pct. 2.3;
c) nu şi-au îndeplinit obligaţiile de platã exigibile impozitelor şi taxelor cãtre stat, inclusiv a celor locale, precum şi a contribuţiilor pentru asigurãri sociale de stat (pensii, sãnãtate, şomaj) conform <>art. 21 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 350/2005 ;
d) furnizeazã informaţii false cu privire la datele solicitate în vederea selectãrii şi finanţãrii proiectelor, conform <>art. 21 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 350/2005 ;
e) au comis o gravã greşealã în materie profesionalã sau nu şi-au îndeplinit obligaţiile asumate printr-un alt contract de finanţare nerambursabilã, în conformitate cu <>art. 21 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 350/2005 ;
f) fac obiectul unei proceduri de dizolvare sau de lichidare ori se aflã deja în stare de dizolvare sau de lichidare, conform <>art. 21 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 350/2005 ;
g) solicitã reparaţiile curente ale unui spaţiu pentru care existã înregistratã o cerere de revendicare sau se aflã în litigiu.2.5. Dosarul de solicitare a finanţãrii înaintat de solicitant trebuie sã conţinã urmãtoarele documente:
În original:
a) cererea de solicitare a finanţãrii, conform modelului prevãzut în formularul nr. 1;
b) propunerea de proiect, conform modelului prevãzut în formularul nr. 2;
c) bugetul proiectului, conform modelului prevãzut în formularul nr. 3;
d) planificarea activitãţilor, conform modelului prevãzut în formularul nr. 4; cererea de solicitare, propunerea de proiect, bugetul proiectului şi planificarea activitãţilor vor fi semnate şi ştampilate;
e) hotãrârea consiliului judeţean/local/Consiliului General al Municipiului Bucureşti, respectiv hotãrârea organului de conducere deliberativ al furnizorului de servicii sociale privat privind înfiinţarea centrului de asistenţã destinat agresorilor familiali, care trebuie sã cuprindã date concrete privind:
- înfiinţarea centrului de asistenţã destinat agresorilor familiali;
- organizarea centrului de asistenţã destinat agresorilor familiali;
- asigurarea contribuţiei de minimum 10% din valoarea totalã a finanţãrii, care poate fi în bani şi/sau în naturã; se menţioneazã în ce constã contribuţia în naturã şi se ataşeazã un document care atestã valoarea acestuia (valoare de inventar, adeverinţã, evaluare etc.);
- asumarea costurilor de funcţionare a centrului de asistenţã destinat agresorilor familiali pentru o perioadã de 3 ani, dupã semnarea contractului de finanţare de la bugetul de stat şi a menţinerii obiectului de activitate al centrului în sfera serviciilor sociale urmãtorii 2 ani;
f) certificat de atestare fiscalã, iar în cazuri speciale şi alte documente doveditoare;
g) declaraţia de imparţialitate, dupã caz şi a partenerului de proiect, conform modelului prevãzut în formularul nr. 6;
h) declaraţia pe propria rãspundere a proprietarului spaţiului/imobilului, din care sã reiasã faptul cã nu existã înregistratã o cerere de revendicare pentru imobilul care face obiectul proiectului, faptul cã imobilul nu se aflã în litigiu, precum şi asumarea obligaţiei de a anunţa în termen de 10 zile orice modificare a situaţiei juridice a spaţiului;
i) declaraţia pe propria rãspundere privind încadrarea în prevederile <>art. 12 din Legea nr. 350/2005 , conform modelului prevãzut la formularul nr. 5;
În copie:
j) certificatul de acreditare al solicitantului ca furnizor de servicii sociale şi certificatul partenerului, dupã caz, precum şi acreditarea/informarea privind stadiul acreditãrii pe serviciul specializat, prin adresa de la Direcţia de muncã şi protecţie socialã;
k) ultima situaţie financiarã înregistratã la administraţia financiarã pe a cãrei razã de competenţã îşi are sediul solicitantul, precum şi ultima balanţã de verificare;
l) situaţia juridicã a sediului în care va funcţiona centrul de asistenţã destinat agresorilor familiali (contract de vânzarecumpãrare, contract de concesiune, de închiriere, hotãrâre a consiliului judeţean/local, însoţitã de contractul de parteneriat/închiriere/dare în folosinţã şi alte documente doveditoare, inclusiv acordul proprietarului de a efectua lucrãri de reparaţii curente ale imobilului, în cazul în care actul de dare în administrare nu prevede expres acest lucru), cu toate anexele şi procesele-verbale de predare-primire incluse, unde este cazul;
m) acorduri de parteneriat, de exemplu cu Serviciul de Probaţiune, Poliţie, clinici de psihiatrie, în vederea acordãrii serviciilor de dezalcoolizare/dezintoxicare, conform modelului prevãzut în formularul nr. 7.
Se recomandã ca aceste documente sã fie însoţite de un opis la începutul fiecãrui dosar, iar documentele în copie, având menţiunea "conform cu originalul", sã fie semnate şi ştampilate.
2.6. Dosarul de solicitare a finanţãrii se depune la registratura Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei pânã la termenul limitã prevãzut în anunţul de participare, în pachet închis, în 3 exemplare conţinând: un original şi douã copii, iar documentele prevãzute pct. 2.5. lit. a)-d) se depun şi în format electronic.
Pe plic se fac urmãtoarele menţiuni:
- Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei (referinţa anunţului publicitar);
- Numele solicitantului;
- Denumirea programului de interes naţional;
- A NU SE DESCHIDE ÎNAINTE DE DATA ....... (termenul limitã de depunere a documentaţiei, prevãzut în anunţul de participare).
În dosarul de solicitare a finanţãrii, documentele se prezintã în ordinea prevãzutã la pct. 2.5.
2.7. Solicitãrile privind clarificãrile asupra unor aspecte legate de procedurile cuprinse în prezentul ghid pot fi transmise sub formã de întrebãri, prin fax sau e-mail, la urmãtoarea adresã, indicându-se clar cã este vorba despre formularul programului de interes naţional "Dezvoltarea serviciilor de recuperare şi reintegrare socialã destinate agresorilor familiali" în baza anexei nr. 9 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 197/2006 , cu modificãrile ulterioare: fax 021/314.82.45; e-mail: directia.programe@anpf.ro.
Întrebãrile şi rãspunsurile vor fi afişate pe site-ul: http://www.anpf.ro.
2.8. În vederea clarificãrii situaţiei prezentate în dosarul de solicitare a finanţãrii, Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei, prin comisia de evaluare, are dreptul de a solicita orice alte informaţii şi documente (exemplu: extras de carte funciarã).

CAP. III
Termenii de referinţã

3.1. Programul de interes naţional conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 197/2006 , cu modificãrile ulterioare, se deruleazã pe perioada 2006-2008 şi se va finaliza nu mai târziu de 31 decembrie 2008.
Suma maximã solicitatã pentru înfiinţarea unei unitãţi de prevenire şi combatere a violenţei în familie, respectiv centru de asistenţã destinat agresorilor familiali, nu poate depãşi 56 mii lei.
În sensul <>Legii nr. 217/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prin unitate de prevenire şi combatere a violenţei în familie, în cadrul prezentului program, se înţelege un centru de asistenţã destinat agresorilor familiali. Prin centrul de asistenţã destinat agresorilor familiali, în cadrul prezentului program, se înţelege o structurã organizatoricã formatã dintr-o locaţie unicã sau din mai multe locaţii, cu condiţia ca acestea sã aibã o administraţie unicã, în sensul organizãrii şi funcţionãrii acestora ca un singur centru.
În cadrul programului de interes naţional prevãzut în anexa nr. 9 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 197/2006 , cu modificãrile ulterioare, în perioada 2007-2008, în urma unei noi selecţii, poate primi finanţare numai câte un proiect depus de organizaţii nonguvernamentale şi/sau instituţii publice locale din fiecare sector al municipiului Bucureşti sau judeţ pentru înfiinţarea a cel puţin 8 centre de asistenţã destinate agresorilor familiali şi susţinerea financiarã a acestora prin cofinanţarea proiectelor depuse.
Finanţarea acordatã de la bugetul de stat, prin bugetul alocat Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei cu aceastã destinaţie, trebuie însoţitã de o contribuţie (în bani şi/sau în naturã) din partea solicitantului de minimum 10% din costul total al finanţãrii.
3.2. Eligibilitatea proiectelor
Sunt eligibile proiectele care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) obiectivele propunerii de proiect se încadreazã în obiectivele programului, menţionate la pct. 1.2, iar centrele propuse pentru înfiinţare sunt organizate conform prevederilor pct. 3.1;
b) activitãţile propuse se încadreazã în tipurile de servicii prevãzute la pct. 1.6;
c) perioada de derulare a proiectului nu depãşeşte durata maximã permisã prevãzutã la pct. 3.1;
d) valoarea finanţãrii solicitate se încadreazã în suma maximã permisã prevãzutã la pct. 3.1;
e) cheltuielile propuse pentru finanţare se încadreazã în categoria cheltuielilor eligibile conform prevederilor pct. 3.3.
3.3. Condiţii şi cheltuieli eligibile
3.3.1. Condiţii
Pentru a fi considerate eligibile, în contextul proiectului, cheltuielile trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sã fie necesare pentru realizarea proiectului;
b) sã fie prevãzute în bugetul proiectului;
c) sã se încadreze în costul maxim prevãzut la pct. 3.1 pentru înfiinţarea unui centru de asistenţã destinat agresorilor;
d) sã fie în conformitate cu principiul unui management financiar solid, respectiv prin utilizarea eficientã a banilor care sã ducã la un raport optim cost/beneficiu şi sã corespundã nivelului preţurilor practicate pe piaţã la momentul respectiv;
e) sã fie corespunzãtoare perioadei de derulare a proiectului, dupã semnarea contractului;
f) sã se realizeze în fapt şi sã fie înregistrate în contabilitatea solicitantului sau, dupã caz, a partenerilor acestuia;
g) sã fie identificabile, verificabile şi sã fie dovedite prin documente originale.
3.3.2. Cheltuieli eligibile
Sub rezerva condiţiilor menţionate anterior şi având în vedere prevederile Ordinului ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei, al ministrului administraţiei şi internelor şi al ministrului sãnãtãţii nr. 304/385/1.018/2004, cheltuielile eligibile pentru finanţare în cadrul acestui program sunt dupã cum urmeazã:
a) cheltuieli cu servicii sociale, cum ar fi: prestãri de servicii de consiliere psihologicã, juridicã, informare, asigurarea şi facilitarea accesului la tratamente psihologice, psihiatrice, de dezalcoolizare sau dezintoxicare, dupã caz, orientare ocupaţionalã şi mediere a conflictului pentru pãrţile implicate în vederea depãşirii situaţiilor de risc etc.;
b) cheltuieli pentru întreţinere şi gospodãrie, cum ar fi: încãlzire, electricitate, apã-canal, salubritate, materiale igienicosanitare;
c) 1. cheltuieli cu obiecte de inventar de micã valoare sau scurtã duratã, cum ar fi: mic mobilier;
2. cheltuieli cu întreţinerea şi reparaţiile echipamentelor;
3. cheltuieli cu reparaţii curente, care pot fi definite drept "cheltuielile ulterioare efectuate cu un activ fix corporal dupã achiziţionarea, finalizarea acestuia sau primirea cu titlu gratuit care au drept scop menţinerea parametrilor funcţionali stabiliţi iniţial şi se înregistreazã în conturile de cheltuieli atunci când sunt efectuate" (<>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.917/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea contabilitãţii instituţiilor publice, Planul de conturi pentru instituţiile publice şi instrucţiunile de aplicare a acestuia, cap. III "Prevederi referitoare la elemente de bilanţ", lit. A "Active", pct. 1.2.4.3 "Cheltuieli ulterioare"). Sunt considerate reparaţii curente, de exemplu: reparaţii la instalaţia electricã, instalaţia de apã curentã, instalaţia de încãlzire - alimentare cu gaz sau energie termicã, reparaţii/înlocuiri ale articolelor de tâmplãrie mecanicã, lucrãri de igienizare - reacoperit interioare cu vopsea, var sau echivalente, fãrã modificarea proiectului iniţial;
d) materiale de promovare;
e) cheltuieli neprevãzute de maximum 5% din finanţarea acordatã, care pot fi utilizate potrivit prevederilor pct. 3.3.
3.4. Cheltuieli neeligibile:
a) cheltuieli pentru asigurarea racordãrii exterioare la utilitãţile necesare obiectivului;
b) cheltuieli cu organizarea de şantier, taxe, dirigenţia de şantier;
c) cheltuieli cu aplicarea procedurilor de achiziţie;
d) cheltuieli cu manopera, cu excepţia celor incluse în reparaţia şi întreţinerea echipamentelor;
e) cheltuieli cu personalul;
f) plata chiriei pentru sediul centrului;
g) cheltuieli cu poştã, telecomunicaţii (telefon fix, mobil), radio, TV, internet etc.;
h) cheltuieli cu formarea personalului centrului;
i) diverse forme de asigurare;
j) achiziţionare de mijloace de transport auto;
k) estimãri privind posibile pierderi sau datorii viitoare;
l) dobânzi datorate.
3.5. Activitãţi neeligibile:
a) sponsorizãri individuale pentru participarea la workshopuri, seminarii, conferinţe, congrese;
b) burse de studii sau cursuri de instruire individualã;
c) dubla finanţare pentru aceleaşi tipuri de activitãţi, prin programe derulate de Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei.

CAP. IV
Procedura de evaluare şi selecţionare a proiectelor

4.1. Criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de finanţare nerambursabilã este oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere tehnico-economic.
Evaluarea se realizeazã pe baza grilei de evaluare, iar selectarea proiectelor se realizeazã în ordinea descrescãtoare a punctajului obţinut prin aplicarea grilei de evaluare prevãzute în formularul nr. 11.
Pot fi finanţate proiectele care au obţinut un punctaj de minim 60 de puncte.
4.2. Evaluarea şi selecţionarea proiectelor se realizeazã pe baza urmãtoarelor criterii:
a) consistenţa tehnicã - calitatea proiectului din punct de vedere tehnic:
- corespondenţa dintre problemele identificate şi obiectivele şi activitãţile proiectului;
- justificarea înfiinţãrii centrului de asistenţã destinat agresorilor familiali, pe baza evaluãrii nevoilor comunitãţii pe al cãrei teritoriu trãiesc persoanele beneficiare;
- încadrarea obiectivelor proiectului în prioritãţile strategiei naţionale în domeniu;
- eficacitatea proiectului - coerenţa conceperii planului general al proiectului, claritatea planului de acţiune, indicatori de rezultat şi eficienţã;
b) soliditate economicã şi financiarã - eficienţa proiectului (raportul cost-beneficiu):
- realismul şi echilibrul costurilor prevãzute în bugetul proiectului;
- bugetul este întocmit corect şi conţine toate informaţiile solicitate în formular;
c) rezultatele aşteptate:
- corespondenţa dintre indicatorii de rezultat evidenţiaţi în proiect şi indicatorii programului de interes naţional;
- utilizarea de cãtre furnizor a unei metodologii pentru monitorizarea activitãţilor şi evaluarea calitãţii serviciilor;
d) capacitatea de realizare a proiectului/de management al proiectului:
- structura şi profesionalismul echipei de implementare a proiectului;
- preocuparea furnizorului de servicii pentru calitatea serviciilor acordate;
e) participarea beneficiarilor:
- utilizarea unei modalitãţi de consultare a beneficiarilor cu privire la aspecte legate direct de serviciile pe care le primesc;
- implicarea beneficiarilor şi a membrilor comunitãţii în desfãşurarea activitãţilor centrului de asistenţã destinat agresorilor familiali şi a altor activitãţi pentru soluţionarea situaţiei acestora;
f) implicarea partenerului/partenerilor în implementarea proiectului:
- existenţa unor acorduri/contracte de parteneriat pentru implementarea proiectului, prin care sunt asumate responsabilitãţi concrete de cãtre furnizorii de servicii sociale parteneri;
g) sustenabilitatea proiectului:
- existenţa resurselor concrete de menţinere a proiectului printr-un plan bugetar sau printr-o convenţie pentru primii 2 ani de la încetarea finanţãrii nerambursabile de la bugetul de stat;
- contribuţia entitãţilor locale depãşeşte procentul minim de 10% din valoarea finanţãrii;
- realismul/susţinerea cu documente de angajare (hotãrâre a consiliului local, respectiv a organului de conducere al furnizorului privat de servicii sociale) a planului de continuare a proiectului;
h) unicitatea proiectului:
- este singurul proiect pentru înfiinţarea unui centru de asistenţã destinat agresorilor familiali din unitãţile administrativteritoriale (judeţe sau sectoare ale municipiului Bucureşti).
4.3. Evaluarea proiectelor se realizeazã în douã etape:
a) evaluarea de birou:
- verificarea conformitãţii administrative;
- verificarea eligibilitãţii proiectelor conform prevederilor pct. 3.2;
- selectarea în vederea evaluãrii de teren;
b) evaluarea de teren (se va trimite o copie a documentaţiei de proiect cãtre direcţia de muncã şi protecţie socialã, exemplarul având menţiunea "Confidenţial").
4.3.1. Evaluarea de birou se realizeazã pe baza criteriilor de evaluare prevãzute la pct. 4.2 de cãtre o comisie de evaluare, denumitã în continuare Comisie, a cãrei componenţã este aprobatã prin decizie a preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei.
4.3.2. Evaluarea de teren se realizeazã, la solicitarea Comisiei, de cãtre reprezentanţii compartimentului cu atribuţii privind combaterea violenţei în familie din cadrul direcţiei de muncã şi protecţie socialã, denumit în continuare Compartimentul din cadrul direcţiei teritoriale, în a cãrei razã teritorialã îşi au sediul furnizorii de servicii sociale solicitanţi, şi/sau reprezentanţi ai autoritãţii contractante, în baza unei decizii. Evaluarea are drept scop verificarea veridicitãţii informaţiilor conţinute în dosarul de solicitare a finanţãrii, precum şi obţinerea de informaţii suplimentare despre anumite aspecte care nu sunt suficient descrise în proiect.
4.4. Decizia de respingere a cererii de finanţare a proiectului are la bazã urmãtoarele motive:
1. documentaţia de proiect este primitã dupã termenul limitã de depunere (data şi ora);
2. cererea de solicitare a finanţãrii, precum şi propunerea de proiect prevãzutã în formularul nr. 2 nu conţin toate datele solicitate şi nu sunt însoţite de toate documentele în forma prevãzutã la pct. 2.5;
3. solicitantul sau unul ori mai mulţi parteneri nu sunt eligibili;
4. proiectul propus nu este eligibil (de exemplu, nu se încadreazã în obiectivele programului, propunerea depãşeşte durata maximã permisã, valoarea finanţãrii solicitate este mai mare decât suma maximã permisã etc.);
5. proiectul a obţinut un punctaj mai mic decât proiectele selectate pentru finanţare.
4.5. În baza criteriilor prevãzute la pct. 4.2 şi ţinând seama de propunerea din raportul de evaluare de teren, Comisia selecţioneazã proiectele care urmeazã sã primeascã finanţare.
4.6. Lista proiectelor selecţionate pentru a fi finanţate, precum şi cuantumul sumelor acordate se aprobã prin decizie a preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei.
4.7. Rezultatul evaluãrii propunerilor de proiecte se comunicã în scris solicitanţilor, în termen de cel mult 3 zile lucrãtoare, conform <>art. 206 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publicã, a contractelor de concesiune de lucrãri publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 337/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de la data emiterii deciziei prevãzute la pct. 4.6, iar în cazul respingerii se precizeazã motivele.
4.8. Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei are dreptul de a încheia contractul de finanţare nerambursabilã numai dupã împlinirea termenului de 7 zile de la data transmiterii comunicãrii prevãzute la pct. 4.7, conform <>art. 205 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 337/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Contractul de finanţare nerambursabilã, denumit în continuare contract, este încheiat între Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei, în calitate de autoritate contractantã, şi furnizorul de servicii sociale solicitant selectat, în calitate de contractor.
4.8.1. Modelul contractului este prezentat în formularul nr. 8.
4.8.2. Contractul se încheie în douã exemplare originale şi se semneazã de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei sau de persoana delegatã/autorizatã şi de persoana autorizatã din partea contractorului. Un exemplar va fi pãstrat de cãtre contractor, iar cel de-al doilea exemplar de Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei.
4.8.3. Contractul se încheie cu precizarea sumei în lei, pentru valoarea aprobatã prin decizie a preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei, rezultatã din propunerea Comisiei.

CAP. V
Achiziţii

În cadrul proiectelor selectate pentru a primi finanţare, achiziţiile materialelor pentru reparaţii, precum şi cele de echipamente şi mobilier pentru dotarea centrelor de asistenţã destinate agresorilor familiali se realizeazã de cãtre contractor, cu respectarea prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 337/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. VI
Acordarea finanţãrii

6.1. Finanţarea proiectelor se realizeazã de cãtre autoritatea contractantã cu care contractorii au încheiat contractul de finanţare nerambursabilã şi conform prevederilor acestuia.
6.2. Contribuţia de minimum 10% din valoarea totalã a finanţãrii a contractorului beneficiar al finanţãrii este reprezentatã de contribuţii în naturã (teren, clãdiri, materiale etc.) şi/sau contribuţii în bani având ca destinaţie activitãţile necesare pentru realizarea şi funcţionarea proiectului.
6.3. Responsabilitatea monitorizãrii derulãrii proiectelor conform prevederilor legii şi ale contractului de finanţare revine Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei, realizatã şi prin intermediul Compartimentului din cadrul direcţiei teritoriale.
6.4. Modificarea contractului
6.4.1. Orice modificare a contractului, precum şi orice modificare a proiectului aprobat şi care face parte integrantã din contract sunt permise numai cu acceptul ambelor pãrţi, prin încheierea unui act adiţional la contract.
6.4.2. Modificãrile referitoare la adresã, cont bancar etc., care nu conduc la schimbarea condiţiilor contractuale în ceea ce priveşte valoarea, destinaţia sumelor, termenele de realizare, activitãţile şi alte aspecte legate de realizarea proiectului etc. sunt doar notificate Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei.
6.5. Finanţarea proiectului
Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei, în calitate de autoritate contractantã, va încheia şi va semna contractul cu solicitanţii beneficiari ai finanţãrii, conform legislaţiei în vigoare şi prevederilor prezentului ghid al solicitantului.
Virarea sumelor prevãzute în contractul de finanţare se realizeazã în tranşe, la solicitarea contractorului, pe mãsura derulãrii proiectului.
Activitatea de finanţare se deruleazã în urmãtoarele etape:
- Întocmirea documentaţiei de solicitare a finanţãrii de cãtre contractor, care constã în urmãtoarele documente:
- solicitarea de platã, conform modelului prezentat în formularul nr. 9;
- raport financiar privind plãţile efectuate, la care sunt anexate urmãtoarele documente: dacã este cazul, documentele justificative: facturi fiscale contrasemnate de solicitantul beneficiar al finanţãrii; facturi fiscale pentru celelalte tipuri de cheltuieli eligibile ale proiectului, precum şi alte documente justificative.
- Decontarea cheltuielilor se realizeazã numai în condiţiile în care documentele justificative sunt complete şi sunt întocmite corect.
- Documentaţia prezentatã cuprinde acte doveditoare pentru cheltuielile efectuate în perioada anterioarã datei de depunere a acestora.
- Înaintarea documentaţiei justificative cãtre Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei se face pânã la sfârşitul lunii în curs.
Pentru asigurarea ritmicitãţii finanţãrii, Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei va primi fundamentarea necesarului de credite bugetare, prin trimiterea unei note estimative pentru decontarea cheltuielilor eligibile din luna urmãtoare, pânã la data de 10 a lunii în curs.
- Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei va întocmi documentaţia privind deschiderea de credite, pe care o înainteazã Ministerului Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse.
- În urma depunerii documentaţiei la Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei, contractorul va primi sumele cuvenite în contul comunicat în acest scop.
- Contractorul are obligaţia ţinerii unor evidenţe contabile separate pentru proiectul finanţat, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
6.6. Suspendarea şi rezilierea contractului de finanţare nerambursabilã
6.6.1. Suspendarea contractului de finanţare nerambursabilã
Nerespectarea prevederilor contractului, altele decât cele legate de utilizarea fondurilor, şi prezentarea documentelor justificative false sau neconforme cu realitatea conduc la suspendarea finanţãrii proiectului pânã la remedierea situaţiei respective de cãtre contractor.
Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei transmite contractorului notificarea cu privire la suspendarea finanţãrii, iar acesta este obligat sã remedieze situaţia respectivã în termen de 15 zile de la primirea notificãrii.
În condiţiile în care în termenul menţionat contractorul nu remediazã situaţia, Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei va desfiinţa unilateral contractul, fãrã a mai fi necesarã intervenţia instanţei judecãtoreşti.
În acest caz, contractorul va fi direct rãspunzãtor şi obligat la plata eventualelor daune, conform legislaţiei în vigoare.
6.6.2. Rezilierea contractului de finanţare nerambursabilã
Rezilierea contractului de finanţare nerambursabilã se realizeazã în urmãtoarele condiţii:
a) utilizarea fondurilor în alte scopuri decât cele convenite;
b) prezentarea de documente justificative false ori neconforme cu realitatea;
c) orice altã situaţie de încãlcare a contractului sau a condiţiilor generale prevãzute în contract ori în anexele sale, în condiţiile în care acesta a fost suspendat şi nu a fost remediatã situaţia care a condus la luarea acestei mãsuri.
În condiţiile prevãzute la lit. a)-c), contractul se constituie cu titlu executoriu, fãrã a mai fi necesarã intervenţia instanţei judecãtoreşti.
În condiţiile menţionate mai sus, contractorul este obligat sã returneze autoritãţii contractante, în termen de 30 de zile de la primirea notificãrii de la Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei, sumele primite pânã la momentul notificãrii.

CAP. VII
Raportare

7.1. Contractorul înainteazã rapoarte tehnice şi financiare privind stadiul derulãrii proiectului cãtre Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei.
7.2. Rapoartele tehnice şi financiare prevãzute la pct. 7.1 reprezintã:
(i) raport tehnic (trimestrial, cel mai târziu în termen de 7 zile de la începutul trimestrului urmãtor asupra cãruia se face raportarea, realizat pe baza indicatorilor stabiliţi în propunerea de proiect - formularul nr. 2 - pentru evaluarea stadiului de realizare a obiectivelor proiectului);
(ii) raport financiar privind stadiul implementãrii proiectului (lunar, cu ocazia solicitãrii decontãrii cheltuielilor, cel mai târziu în termen de 7 zile de la începutul lunii urmãtoare celei asupra cãreia se face raportarea);
(iii) raport lunar cu privire la activitatea de prevenire şi monitorizare a fenomenului violenţei în familie (care sã cuprindã în special date despre agresorii familiali aflaţi în evidenţã), urmând a fi trimis compartimentului cu atribuţii privind combaterea violenţei în familie din cadrul direcţiei de muncã şi protecţie socialã din raza teritorialã în care contractorul îşi desfãşoarã activitatea;
(iv) raport final care trebuie transmis în 15 zile de la data finalizãrii proiectului.
7.3. Autoritatea contractantã poate solicita rapoartele tehnice şi financiare prevãzute la pct. 7.1 ori de câte ori este nevoie.
7.4. Pânã la data de 20 ianuarie a anului urmãtor, Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei întocmeşte raportul privind derularea contractelor în anul anterior.

CAP. VIII
Control

8.1. Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei, atât direct, cât şi prin intermediul Compartimentului din cadrul direcţiei teritoriale, controleazã modul de implementare a proiectului de cãtre contractor.
8.2. Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei îşi rezervã dreptul de a controla în orice etapã derularea proiectului.
8.3. Derularea activitãţii prin contractele finanţate în cadrul programului se supune controlului financiar al Curţii de Conturi, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

CAP. IX
Finalizarea proiectelor

9.1. Proiectele sunt considerate finalizate dacã sumele primite au fost justificate cu acte doveditoare, dacã Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei a primit raportul Compartimentului din cadrul direcţiei teritoriale privind verificarea finalã în teren şi raportul final al contractorului, prevãzut la pct. 7.2 (iv), şi dacã s-au îndeplinit formalitãţile de finalizare a proiectului, care constau în încheierea procesuluiverbal de finalizare între Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei şi contractor.
9.2. Procesul-verbal de finalizare prevãzut la pct. 9.1 cuprinde detalii privind realizarea obiectivelor proiectului, modul de utilizare a sumelor, modul de funcţionare în continuare a centrului, precum şi alte aspecte considerate necesare.
9.3. Cu 15 zile înaintea declarãrii finalizãrii proiectului şi a semnãrii procesului-verbal, Compartimentul din cadrul direcţiei teritoriale va efectua verificarea finalã a acestuia la faţa locului.

CAP. X
Dispoziţii generale

10.1. În raport cu autoritatea contractantã, contractorul are obligaţia sã manifeste bunã-credinţã, loialitate, imparţialitate şi discreţia cuvenitã şi sã respecte regulile şi codul de comportament al profesiunii sale.
10.2. Contractorul asigurã secretul profesional pe durata contractului, precum şi dupã încetarea acestuia. Contractorul are obligaţia de a nu comunica, în nicio situaţie, altor persoane sau entitãţi informaţii confidenţiale aparţinând autoritãţii contractante sau obţinute de el în baza relaţiilor contractuale cu aceasta, cu excepţia celor pentru care are consimţãmântul scris al autoritãţii contractante, obţinut în prealabil.

CAP. XI
Documentaţia formular-tip

11.1. Pentru facilitarea elaborãrii documentaţiei necesare pentru solicitarea finanţãrii se vor utiliza şi completa urmãtoarele formulare-tip, dupã cum urmeazã:
1. cererea de solicitare a finanţãrii - formularul nr.1;
2. propunerea de proiect - formularul nr. 2;
3. bugetul proiectului pentru cheltuielile eligibile - formularul nr. 3;
4. planificarea activitãţilor - formularul nr. 4;
5. declaraţia pe propria rãspundere privind încadrarea în prevederile <>art. 12 din Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţãrilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitãţi nonprofit de interes general - formularul nr. 5;
6. declaraţia de imparţialitate - formularul nr. 6;
7. acordul de parteneriat - formularul nr. 7;
8. contractul de finanţare - formularul nr. 8;
9. solicitarea de platã - formularul nr. 9;
10. modelul de raport tehnic trimestrial privind acordarea serviciilor de asistenţã socialã în cadrul centrului de asistenţã destinat agresorilor familiali şi utilizarea finanţãrii - formularul nr. 10.
11.2. Evaluarea proiectelor în vederea selecţiei are la bazã grila de evaluare prevãzutã în formularul nr.11.

Formularul nr. 1

CEREREA DE SOLICITARE A FINANŢĂRII

1. Date despre solicitant:
- Furnizor de servicii sociale (denumire):
- cu sediul în .../(localitatea, str., sector/judeţ, tel./fax)...
- document înfiinţare:
- Hotãrârea consiliului judeţean/local nr. ../............................;
- Certificat de înscriere în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor: ......;
- alt document care dovedeşte înfiinţarea ................................;
- codul fiscal nr. ......, emis de ......... din data de ..................;
- nr. contului bancar ....., deschis la Trezoreria/Banca ........., cu sediul în .............;
2. Proiectul (centrul de asistenţã destinat agresorilor familiali):
- titlu ..........................................................;
- durata de derulare .............................................;
- costul proiectului pe surse de finanţare:
- fonduri solicitate de la bugetul de stat prin bugetul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei (cuantumul finanţãrii solicitate).............lei;
- contribuţia solicitantului beneficiar al finanţãrii (de minimum 10% din valoarea finanţãrii solicitate) .................... lei;
- alte finanţãri (dupã caz) ......................;
- total cost proiect: ...(finanţarea solicitatã + contribuţia solicitantului).
Subsemnatul/Subsemnata ........, posesor/posesoare al/a buletinului/cãrţii de identitate seria ..... nr. ........, eliberat/eliberatã la data de ........ de cãtre ......., împuternicit/împuternicitã de furnizorul de servicii sociale ....... prin Hotãrârea nr. ..../........, cunoscând prevederile art. 292 din Codul penal cu privire la falsul în declaraţii, declar pe propria rãspundere urmãtoarele:
- datele, informaţiile şi documentele prezentate corespund realitãţii;
- furnizorul de servicii sociale solicitant nu are sume neachitate la scadenţã cãtre persoane fizice sau juridice ori bunuri urmãrite în vederea executãrii silite;
- furnizorul de servicii sociale nu a comis o gravã greşealã în materie profesionalã sau nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate printr-un alt contract de finanţare;
mã angajez ca suma de .......... sã o utilizez în scopul realizãrii proiectului, conform datelor prezentate în propunerea de proiect.

Persoana împuternicitã ........................
Semnãtura şi ştampila
Data .................

Formularul nr. 2

PROPUNERE DE PROIECT
privind centrul de asistenţã destinat agresorilor familiali

1. Denumirea şi adresa furnizorului de servicii sociale solicitant .........
2. Proiectul (centrul de asistenţã destinat agresorilor familiali)
- titlu ...................................................................;
- durata de derulare ......................................................;
- suma solicitatã de la autoritatea finanţatoare .... lei.
3. Sediul/sediile*1) centrului de asistenţã destinat agresorilor familiali .../(localitatea, str., nr., sector/judeţ)......., tel. ..............
4. Justificarea înfiinţãrii centrului de asistenţã destinat agresorilor familiali (rezumaţi în maximum 4 pagini):
- descrieţi succint problemele sociale existente la nivelul unitãţii administrativ-teritoriale (judeţ sau sector al municipiului Bucureşti), inclusiv date cantitative şi calitative;
- motivaţi necesitatea şi oportunitatea înfiinţãrii centrului de asistenţã destinat agresorilor familiali;
- precizaţi existenţa altor servicii sociale destinate acestei categorii de populaţie, dupã caz;
- prezentaţi date cantitative şi calitative cu privire la agresorii familiali (numãr, evidenţe, surse, estimãri), în condiţiile în care dispuneţi de astfel de evaluãri;
- precizaţi care sunt beneficiile centrului de asistenţã destinat agresorilor familiali, ale serviciilor prevãzute a fi acordate de cãtre acesta asupra grupului-ţintã.
5. Serviciile sociale acordate ...../(enumerare)........................
6. Date despre persoanele beneficiare:
6.1. Capacitatea centrului de asistenţã destinat agresorilor ...........
6.2. Numãrul de persoane beneficiare (numãrul de potenţiali beneficiari ai centrului care va fi înfiinţat) .............................
7. Proiectul centrului de asistenţã destinat agresorilor familiali:
7.1. Descrierea proiectului
În maximum douã pagini descrieţi obiectivele proiectului, activitãţile din proiect şi planificarea acestora, organizarea şi administrarea centrului de asistenţã destinat agresorilor familiali, accesarea serviciilor (informare, admitere, evaluare, planificarea serviciilor, încheierea contractului, dupã caz etc.), acordarea serviciilor de consiliere etc.
7.2. Parteneri în proiect şi natura parteneriatului ..../(prezentaţi în copie acordurile de parteneriat)..........
7.3. Acordarea serviciilor sociale:
7.3.1. Instrumente de lucru utilizate .../(anchete sociale, planificare de caz, fişe de evaluare, metodologii aplicate etc.)....
7.3.2. Proceduri de evaluare a serviciilor sociale (acestea vor fi în conformitate cu <>Ordinul ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei nr. 383/2005 pentru aprobarea standardelor generale de calitate privind serviciile sociale şi a modalitãţii de evaluare a îndeplinirii acestora de cãtre furnizori şi cu <>Ordinul ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei nr. 383/2004 privind aprobarea standardelor de calitate pentru serviciile sociale din domeniul protecţiei victimelor violenţei în familie)........................
7.3.3. Date tehnice*2) referitoare la centrul de asistenţã destinat agresorilor familiali:
----
*1) În cazul în care centrul de asistenţã destinat agresorilor familiali are mai multe locaţii.
*2) Cu respectarea normelor de autorizare sanitarã.

Condiţii în funcţie de tipul de servicii sociale acordate:
- numãrul de camere pentru personalul de specialitate implicat în acordarea serviciilor sociale planificate (consiliere psihologicã, juridicã, socialã, mediere familialã) ....;
- alte condiţii în funcţie de tipul de servicii sociale acordate ......... .
7.3.4. Procedura de informare a populaţiei privind funcţiile centrului de asistenţã destinat agresorilor familiali şi serviciile acordate de acesta
8. Resurse umane:
Numãrul total de personal: ....................., din care:
- Numãrul de personal calificat în domeniul serviciilor sociale şi încadrarea acestora (asistent social, psiholog, jurist):
- ........................;
- ........................;
- ........................;
- Numãrul de personal administrativ şi încadrarea acestuia (contabil, persoanã de curãţenie etc.):
- ...............................;
- ...............................;
- Personalul voluntar .......... .
9. Patrimoniul centrului de asistenţã destinat agresorilor familiali (valoarea):
- construcţii .....................................;
- terenuri ........................................;
- alte mijloace fixe ..............................;
- mijloace de transport .......................... .
10. Rezultate preconizate în urma acordãrii finanţãrii (prezentaţi în maximum 20 de rânduri rezultatele proiectului; de exemplu: asigurarea accesului la serviciile sociale destinate agresorilor familiali).
11. Indicatori:
- Indicatori de rezultat (numãr de agresori familiali care beneficiazã de servicii sociale în centrul de asistenţã destinat agresorilor familiali/persoane care au primit consiliere)
- Indicatori de eficienţã (cost mediu/beneficiar/lunã/fiecare tip de serviciu oferit - conform serviciilor prevãzute la pct. 1.6 din prezentul ghid)
- Planul de finanţare a cheltuielilor de funcţionare a centrului de asistenţã destinat agresorilor familiali dupã încheierea finanţãrii de la bugetul de stat (modul şi sursele de finanţare pe capitole de cheltuieli)
Date privind coordonatorul centrului de asistenţã destinat agresorilor familiali:
Numele ....... prenumele ..........., profesia ..............................
Funcţia în serviciul public de asistenţã socialã/serviciul public specializat/instituţie publicã cu compartiment de asistenţã socialã/asociaţie/fundaţie/cult religios .......................


Formularul nr. 3

Bugetul proiectului pentru cheltuielile eligibile

Denumirea centrului de asistenţã destinat agresorilor familiali ...., cu sediul în .............


┌──────────────────────────────────────┬───────────────────┬───────────────┬───┐
│ │Finanţare de la bu-│ │ │
│ │getul de stat, prin│ │TO-│
│ │bugetul alocat A- │ │TAL│
│ │genţiei Naţionale │ │ │
│ │pentru Protecţia │ │ │
│ │Familiei │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────┬───────┬─────┼────┬────┬─────┤ │
│ Linie bugetarã*) │Unita│Cost │Cost │Uni-│Cost│Cost │ │
│ │te │unitar │total│tate│uni-│total│ │
│ │ │ │ │ │tar │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼────┼────┼─────┼───┤
│1. Cheltuieli cu servicii sociale, cum│ │ │ │ │ │ │ │
│ar fi: prestãri de servicii de consi- │ │ │ │ │ │ │ │
│liere psihologicã, juridicã, informa- │ │ │ │ │ │ │ │
│re, asigurarea şi facilitarea accesu- │ │ │ │ │ │ │ │
│lui la tratamente psihologice, psihi- │ │ │ │ │ │ │ │
│atrice, de dezalcoolizare sau dezin- │ │ │ │ │ │ │ │
│toxicare, dupã caz, orientare ocupa- │ │ │ │ │ │ │ │
│ţionalã şi mediere a conflictului │ │ │ │ │ │ │ │
│pentru pãrţile implicate în vederea │ │ │ │ │ │ │ │
│depãşirii situaţiilor de risc: │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼────┼────┼─────┼───┤
│2. Cheltuieli pentru întreţinere şi │ │ │ │ │ │ │ │
│gospodãrie, cum ar fi: încãlzire, │ │ │ │ │ │ │ │
│electricitate, apã-canal, salubritate,│ │ │ │ │ │ │ │
│materiale igienico-sanitare │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼────┼────┼─────┼───┤
│3. Cheltuieli cu obiecte de inventar, │ │ │ │ │ │ │ │
│întreţinerea şi reparaţiile echipamen-│ │ │ │ │ │ │ │
│telor şi cu reparaţii curente: │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼────┼────┼─────┼───┤
│3.1. cheltuieli cu obiecte de inventar│ │ │ │ │ │ │ │
│de micã valoare sau scurtã duratã, │ │ │ │ │ │ │ │
│cum ar fi: mic mobilier │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼────┼────┼─────┼───┤
│3.2. cheltuieli cu întreţinerea şi │ │ │ │ │ │ │ │
│reparaţiile echipamentelor │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼────┼────┼─────┼───┤
│3.3. cheltuieli cu reparaţii curente │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼────┼────┼─────┼───┤
│4. Cheltuieli cu materiale de promo- │ │ │ │ │ │ │ │
│vare │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼────┼────┼─────┼───┤
│5. Cheltuieli neprevãzute, de maximum │ │ │ │ │ │ │ │
│5% din finanţarea acordatã, care pot │ │ │ │ │ │ │ │
│fi utilizate potrivit prevederilor │ │ │ │ │ │ │ │
│pct. 3.3 din prezentul ghid al solici-│ │ │ │ │ │ │ │
│tantului │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼────┼────┼─────┼───┤
│TOTAL: │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────────────────┴─────┴───────┴─────┴────┴────┴─────┴───┘


----
*) Recomandãm ca în vederea monitorizãrii fiecare categorie de cheltuieli sã fie detaliatã.

Formularul nr. 4
PLANIFICAREA ACTIVITĂŢILOR


┌─────────────────┬──────────────────────────┬──────────────────────────┐
│Activitatea nr. │ Anul I - 2007 │ Anul II - 2008 │
│ │ │ │
│ │ │ │
│ Lunile├─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬──┬──┬──┼─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬──┬──┬──┤
│ │1│2│3│4│5│6│7│8│9│10│11│12│1│2│3│4│5│6│7│8│9│10│11│12│
├─────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│Activitatea nr. 1│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│Activitatea nr. 2│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│Activitatea nr. 3│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│ ... │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│ ... │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────────────┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴──┴──┴──┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴──┴──┴──┘




Activitãţile se detaliazã pe etape, faze de lucrãri etc.

Legendã:

Se va considera luna 1 ca fiind prima lunã de desfãşurare a proiectului, urmând ca activitãţile sã se deruleze în funcţie de numãrul de luni stabilite prin proiectul aprobat de comisia de evaluare, dacã în contract nu se prevede altfel.

Formularul nr. 5

DECLARAŢIE
privind încadrarea în prevederile <>art. 12 din Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţãrilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitãţi nonprofit de interes general

Pentru aceeaşi activitate nonprofit un solicitant nu poate contracta decât o singurã finanţare nerambursabilã de la aceeaşi autoritate finanţatoare în decursul unui an fiscal (calendaristic), în urma aplicãrii procedurii selecţiei publice de proiecte.
În cazul în care solicitantul contracteazã, în cursul aceluiaşi an fiscal (calendaristic), mai mult de o finanţare nerambursabilã de la aceeaşi autoritate finanţatoare, nivelul finanţãrii nu poate depãşi o treime din totalul fondurilor publice alocate programelor aprobate anual în bugetul autoritãţii finanţatoare respective.
Subsemnatul, ca persoanã fizicã autorizatã sau ca persoanã cu drept de reprezentare a serviciului public de asistenţã socialã/serviciului public specializat/instituţiei publice cu compartiment de asistenţã socialã/asociaţiei/fundaţiei/cultului religios solicitante în ceea ce priveşte participarea la selecţia publicã de proiecte, declar pe propria rãspundere cã serviciul public de asistenţã socialã/serviciul public specializat/instituţia publicã cu compartiment de asistenţã socialã/asociaţia/fundaţia/cultul religios cunoaşte şi se încadreazã în prevederile mai sus menţionate.

Numele: .......................................
Funcţia: ......................................
Semnãtura şi ştampila: ........................

Formularul nr. 6

DECLARAŢIE DE IMPARŢIALITATE*)
----
*) Se completeazã la data semnãrii contractului de finanţare nerambursabilã.

Reprezintã conflict de interese orice situaţie care îl împiedicã pe beneficiar în orice moment sã acţioneze în conformitate cu obiectivele autoritãţii finanţatoare, precum şi situaţia în care executarea obiectivã şi imparţialã a funcţiilor oricãrei persoane implicate în implementarea proiectului poate fi compromisã din motive familiale, politice, economice sau orice alte interese comune cu o altã persoanã.
Subsemnatul, ca persoanã fizicã sau ca persoanã cu drept de reprezentare a organizaţiei solicitante în ceea ce priveşte implementarea proiectului, mã oblig sã iau toate mãsurile preventive necesare pentru a evita orice conflict de interese, aşa cum este acesta definit mai sus, şi, de asemenea, mã oblig sã informez autoritatea finanţatoare despre orice situaţie ce genereazã sau ar putea genera un asemenea conflict.

Numele: ...................................
Funcţia: ..................................
Semnãtura: ........................
Ştampila:

Formularul nr. 7

ACORD DE PARTENERIAT*3)
----
*3) Trebuie dat de cãtre solicitant şi de cãtre fiecare partener.

Parteneriat
Un parteneriat este o relaţie esenţialã între douã sau mai multe organizaţii, ce presupune împãrţirea responsabilitãţilor în derularea proiectului finanţat de autoritatea contractantã. Pentru a înlesni o derulare uşoarã a proiectului, autoritatea contractantã solicitã tuturor partenerilor (inclusiv solicitantului principal care semneazã contractul) sã recunoascã acest lucru, consimţind la principiile de bunã practicã a parteneriatului, stipulate mai jos:
Principiile de bunã practicã a parteneriatului
1. Toţi partenerii trebuie sã citeascã formularul de cerere şi sã înţeleagã care va fi rolul lor în cadrul proiectului.
2. Solicitantul beneficiar al finanţãrii trebuie sã se consulte permanent cu partenerii sãi şi sã-i informeze în totalitate asupra evoluţiei proiectului.
3. Toţi partenerii trebuie sã primeascã copiile rapoartelor - tehnice şi financiare -, elaborate de solicitantul beneficiar al finanţãrii şi înaintate cãtre autoritatea contractantã.
4. Modificãrile esenţiale propuse în cadrul proiectului (de exemplu, activitãţi finanţate din alte surse decât finanţarea atribuitã în cadrul programului de interes naţional, parteneri etc.) trebuie sã fie aprobate de parteneri, anterior înaintãrii acestora cãtre autoritatea contractantã. În cazul în care aceste modificãri nu au putut fi aprobate de cãtre toţi partenerii, solicitantul beneficiar al finanţãrii trebuie sã informeze autoritatea contractantã cu privire la acest lucru, atunci când înainteazã spre aprobare propunerea de modificare.

Aceastã secţiune trebuie completatã pentru fiecare partener. Puteţi reproduce acest tabel, conform necesitãţilor, pentru a prezenta mai mulţi parteneri.



┌──────────────────────────────┬────────────┬───────────────┐
│ │Partener 1 │ Partener 2 │
├──────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│Denumire legalã completã │ │ │
├──────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│Statut juridic │ │ │
├──────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│Adresa oficialã │ │ │
├──────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│Reprezentant │ │ │
├──────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│Telefon: │ │ │
├──────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│Fax: │ │ │
├──────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│Adresa de e-mail │ │ │
├──────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│Numãrul de angajaţi (perma- │ │ │
│nenţi şi temporari) │ │ │
├──────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│Istoria cooperãrii cu solici- │ │ │
│tantul │ │ │
├──────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│Rolul şi implicarea în pregã- │ │ │
│tirea proiectului propus │ │ │
├──────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│Rolul şi implicarea în punerea│ │ │
│în aplicare a proiectului │ │ │
│propus │ │ │
├──────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│Contribuţia/implicarea parte- │ │ │
│nerului la funcţionarea cen- │ │ │
│trului de asistenţã destinat │ │ │
│agresorilor familiali, dupã │ │ │
│încheierea finanţãrii de la │ │ │
│bugetul de stat │ │ │
└──────────────────────────────┴────────────┴───────────────┘



Declaraţie de parteneriat
Am citit şi am consimţit asupra conţinutului proiectului înaintat autoritãţii contractante. Ne angajãm sã acţionãm în conformitate cu principiile de bunã practicã a parteneriatului.


┌─────────────────────┬───────────────────────┐
│Nume: │ │
├─────────────────────┼───────────────────────┤
│Organizaţie: │ │
├─────────────────────┼───────────────────────┤
│Funcţie: │ │
├─────────────────────┼───────────────────────┤
│Semnãtura: │ │
├─────────────────────┼───────────────────────┤
│Data şi locul: │ │
└─────────────────────┴───────────────────────┘



Formularul nr. 8

CONTRACT DE FINANŢARE
Nr. ...... din .....

I. PĂRŢILE CONTRACTULUI

Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei, în calitate de autoritate contractantã ..............., cu sediul în ..... şi cont cu numãrul ...., deschis la Trezoreria ........, reprezentatã prin preşedinte, pe de o parte, şi
.../(numele întreg al furnizorului de servicii sociale, beneficiar al finanţãrii)*1)....., în calitate de contractor, cu sediul în .../(adresa).... şi cont nr. ......, deschis la......., reprezentat prin .../(numele, prenumele şi calitatea)......., de cealaltã parte,
au convenit urmãtoarele:
----
*1) Serviciul public de asistenţã socialã, în cazul în care acesta are personalitate juridicã, sau autoritatea publicã localã prin serviciul public de asistenţã socialã, în cazul în care acesta nu are personalitate juridicã.

ART. 1
Obiectul contractului
1.1. Obiectul contractului îl reprezintã finanţarea nerambursabilã acordatã contractorului de la bugetul de stat, prin bugetul alocat autoritãţii contractante pentru punerea în aplicare a proiectului intitulat ..../(titlul proiectului)..., denumit în continuare proiectul. Valoarea contractului de finanţare a proiectului este în suma de .... lei.
1.2. Contractorului îi va fi acordatã finanţarea în termenii şi condiţiile stabilite în acest contract şi anexele lui, pe care contractorul declarã cã le cunoaşte şi le acceptã.
1.3. Contractorul acceptã finanţarea şi se angajeazã sã utilizeze suma primitã, exclusiv pentru derularea proiectului aprobat de comisia de evaluare a proiectelor, prevãzut în anexa nr.1 la prezentul contract şi conform bugetului proiectului prevãzut în anexa nr.2 la prezentul contract.
1.4. Contractorul se angajeazã sã contribuie cu minimum 10% din valoarea totalã a finanţãrii, respectiv cu suma de ...._ lei în bani şi/sau naturã, dupã cum urmeazã:
în bani ............ lei;
în naturã .......... lei.
1.5. Costul proiectului este ferm şi este prezentat pe categorii de cheltuieli şi, respectiv, pe surse de finanţare în bugetul proiectului (anexa nr. 2).
ART. 2
Plata
2.1. Autoritatea contractantã va asigura contractorului decontarea cheltuielilor efectuate la solicitarea acestuia şi în baza documentelor justificative prezentate.
2.2. Plãţile se vor efectua în tranşe, în funcţie de derularea proiectului de cãtre autoritatea contractantã, în contul special deschis de contractor.
2.3. Solicitarea de platã însoţitã de documentaţia justificativã se înainteazã autoritãţii contractante pânã la sfârşitul lunii în curs, sumele încadrându-se în limitele fundamentãrii necesarului de credite bugetare. Documentaţia prezentatã (cea care însoţeşte solicitarea de platã) cuprinde acte doveditoare pentru cheltuielile efectuate în perioada anterioarã datei de depunere a acestora. Nota estimativã pentru cheltuielile eligibile din luna urmãtoare trebuie trimisã de contractant pânã la data de 10 a lunii precedente.
2.4. Decontarea cheltuielilor se realizeazã în urma primirii documentaţiei justificative conform pct. 2.3, numai în condiţiile în care documentele justificative sunt complete şi întocmite corect.
2.5. Autoritatea contractantã va efectua plãţile în limita disponibilitãţilor bugetare alocate cu aceastã destinaţie.
2.6. În eventualitatea nerespectãrii termenelor de depunere a solicitãrii de platã şi a documentelor justificative, prevãzute la pct. 2.3, pentru eventualele întârzieri în efectuarea plãţilor autoritatea contractantã va fi exoneratã de orice rãspundere.
2.7. Stadiul de realizare a activitãţilor proiectului şi rezultatele ce decurg din acestea vor fi examinate lunar în teren prin intermediul compartimentului cu atribuţii privind combaterea violenţei în familie din cadrul direcţiei teritoriale de muncã şi protecţie socialã şi vor fi comunicate operativ autoritãţii contractante.
2.8. În cazul în care examinarea, prevãzutã la punctul 2.7 evidenţiazã nerealizarea activitãţilor planificate sau alte deficienţe, autoritatea contractantã va sista efectuarea plãţilor pânã la remedierea situaţiei.
ART. 3
Durata de execuţie
3.1. Durata de execuţie a proiectului este de .... luni, începe cu data semnãrii contractului şi se încheie în conformitate cu planificarea prevãzutã în anexa nr. 3 la prezentul contract.
ART. 4
Obligaţiile contractorului
4.1. Contractorul va realiza toate activitãţile conform propunerii de proiect (anexa nr. 1) şi planificãrii activitãţilor (anexa nr. 3).
4.2. Contractorul are obligaţia de a permite reprezentanţilor autoritãţii contractante, precum şi celor ai compartimentului cu atribuţii privind combaterea violenţei în familie din cadrul direcţiei teritoriale de muncã şi protecţie socialã, efectuarea controlului necondiţionat al stadiului de realizare a proiectului, în toate etapele de derulare, inclusiv accesul la orice fel de documente, precum şi la alte informaţii în contextul proiectului.
4.3. Contractorul are obligaţia de a transmite compartimentului cu atribuţii privind combaterea violenţei în familie din cadrul direcţiei teritoriale de muncã şi protecţie socialã rapoarte lunare cu privire la activitatea de prevenire şi monitorizare a fenomenului violenţei în familie.
4.4. Contractorul trebuie sã utilizeze procedurile de achiziţie a bunurilor, lucrãrilor şi serviciilor în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publicã, a contractelor de concesiune de lucrãri publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 337/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi a altor dispoziţii legale în vigoare.
ART. 5
Modificarea contractului
5.1. Orice modificare a prezentului contract se face în scris, cu acordul pãrţilor, prin încheierea unui act adiţional.
5.2. Ca o excepţie de la pct. 5.1, modificãrile referitoare la adresã, cont bancar etc., care nu conduc la schimbarea condiţiilor contractuale în ceea ce priveşte valoarea, destinaţia sumelor, termenele de realizare, activitãţile şi alte aspecte majore legate de realizarea proiectului sunt doar notificate autoritãţii contractante, fãrã a mai fi necesarã încheierea unui act adiţional.
ART. 6
Suspendarea şi rezilierea contractului
6.1. Suspendarea contractului
a) În cazul în care, pe parcursul executãrii contractului, contractorul nu respectã prevederile prezentului contract, altele decât cele pentru care se pot aplica motivele de reziliere, autoritatea contractantã suspendã finanţarea proiectului pânã la remedierea situaţiei notificate.
b) Dacã în termen de 15 zile de la primirea notificãrii transmise de autoritatea contractantã privind suspendarea finanţãrii contractorul nu remediazã situaţia, autoritatea contractantã va rezilia contractul, contractorul fiind direct rãspunzãtor şi obligat la plata eventualelor daune, conform legislaţiei în vigoare.
6.2. Rezilierea contractului: nerespectarea obligaţiilor asumate prin prezentul contract de cãtre una dintre pãrţi dã dreptul pãrţii lezate de a cere rezilierea contractului.
a) În cazul în care, pe parcursul executãrii contractului, contractorul utilizeazã fondurile acordate de autoritatea contractantã în alte scopuri decât cele prevãzute de prezentul contract, prezintã documente justificative false sau neconforme cu realitatea ori în condiţiile în care contractul a fost suspendat şi nu a fost remediatã situaţia care a condus la luarea acestei mãsuri, contractul se reziliazã.
b) În cazurile menţionate la lit. a), autoritatea contractantã notificã situaţia constatatã contractorului care este obligat ca, în termen de 30 de zile de la primirea notificãrii, sã returneze autoritãţii contractante toate fondurile primite pânã la momentul rezilierii.
6.3. Autoritatea contractantã îşi rezervã dreptul de a denunţa unilateral contractul de finanţare în condiţiile prevãzute la pct. 6.1 şi 6.2.
ART. 7
Rezolvarea litigiilor
7.1. Orice diferende apãrute între pãrţi cu privire la valabilitatea sau rezultând din interpretarea, execuţia ori rezilierea prezentului contract vor fi rezolvate de pãrţi pe cale amiabilã.
7.2. Dacã în termenul de 15 zile diferendele nu pot fi stinse, conform prevederilor pct. 7.1, ele vor fi rezolvate de instanţele judecãtoreşti teritoriale competente de pe raza judeţului sau a sectorului municipiului Bucureşti unde s-a produs diferendul.
ART. 8
Raportãri
8.1. Contractorul se angajeazã sã transmitã Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei urmãtoarele rapoarte:
- raport tehnic (trimestrial, cel mai târziu în termen de 7 zile de la începutul lunii urmãtoare celei asupra cãreia se face raportarea);
- raport financiar (lunar, cu ocazia solicitãrii decontãrii cheltuielilor, cel mai târziu în termen de 7 zile de la începutul lunii urmãtoare celei asupra cãreia se face raportarea) privind stadiul implementãrii proiectului;
- raport final (tehnic şi financiar) care trebuie transmis în 15 zile de la data finalizãrii proiectului.
8.2. Rapoartele se fac pe baza indicatorilor stabiliţi în propunerea de proiect (anexa nr.1 la prezentul contract) şi în concordanţã cu bugetul proiectului şi planificarea activitãţilor (anexele nr. 2-3 la prezentul contract) pentru evaluarea stadiului de realizare a obiectivelor proiectului (indicatori de rezultat, indicatori de eficienţã).
8.3. Contractorul se angajeazã sã transmitã direct compartimentului cu atribuţii privind combaterea violenţei în familie din cadrul direcţiei teritoriale de muncã şi protecţie socialã rapoarte lunare cu privire la activitatea de prevenire şi monitorizare a fenomenului violenţei în familie.
ART. 9
Control
9.1. Autoritatea contractantã, atât direct, cât şi prin intermediul compartimentului cu atribuţii privind combaterea violenţei în familie din cadrul direcţiei teritoriale de muncã şi protecţie socialã, controleazã modul de implementare a proiectului de cãtre contractor.
9.2. Autoritatea contractantã îşi rezervã dreptul de a controla în orice etapã derularea proiectului.
9.3. Curtea de Conturi exercitã controlul financiar asupra activitãţii derulate prin prezentul proiect.
ART. 10
Asigurãri
10.1. Autoritatea contractantã nu este responsabilã pentru niciun fel de daune-interese, compensaţii plãtibile prin lege în privinţa sau ca urmare a unui accident ori prejudiciu produs de contractor.
ART. 11
Cesiunea
11.1. Contractorul are obligaţia de a nu cesiona total sau parţial obligaţiile asumate prin contract, fãrã sã obţinã, în prealabil, acordul scris al autoritãţii contractante.
11.2. Cesiunea nu va exonera contractorul de responsabilitãţile privind obligaţiile asumate prin contract.
ART. 12
Dispoziţii finale
12.1. Orice comunicare între pãrţi referitoare la îndeplinirea prezentului contract se transmite în scris. Orice document scris este înregistrat în momentul transmiterii şi în momentul primirii.
Comunicãrile dintre pãrţi se pot face şi prin alte mijloace de comunicare, cu condiţia confirmãrii scrise a primirii comunicãrii.
12.2. Contractorul garanteazã cã, la data închiderii finanţãrii, centrul de asistenţã destinat agresorilor familiali va corespunde propunerii de proiect.
12.3. Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentul contract şi constituie împreunã un singur act juridic, obligatoriu şi legal valabil pentru ambele pãrţi.
12.4. Prezentul contract a fost încheiat la data de ..............., în douã exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte, având aceeaşi valoare juridicã.


Pentru furnizorul de Pentru Agenţia Naţionalã
servicii sociale pentru Protecţia Familiei
(Contractor) (autoritate contractantã)
.../ (numele şi funcţia persoanei/ .../(numele persoanei/persoanelor
persoanelor autorizatã/ oficiale autorizatã/autorizate
autorizate sã semneze)... sã semneze)...

Semnãtura Semnãtura

Data Data



Formularul nr. 9

Model
SOLICITARE DE PLATĂ
Data de platã ....................

În atenţia
Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei ........

Numãrul de referinţã pentru contractul de finanţare: ...........
Titlul contractului de finanţare: ..............................
Numele şi adresa contractorului, cod fiscal/cod unic de înregistrare (solicitantului beneficiar al finanţãrii): .........................
Solicitarea de platã numãrul: ..................................
Perioada acoperitã de solicitarea de platã: ....................

Domnule/Doamnã,
Subsemnatul/a, ...(numele şi prenumele)..., solicit decontarea cheltuielilor efectuate în perioada menţionatã mai sus.
Suma cerutã este de: ..... lei şi a fost utilizatã conform documentelor justificative şi planificãrii activitãţilor.
Sunt anexate la prezenta solicitare urmãtoarele documente:
..............................
..............................
..............................
Plata se efectueazã în contul cu numãrul: ....................

Numele şi prenumele ....................
Funcţia, poziţia, titlul ...............
Semnãtura ..............................

Formularul nr. 10

Model

RAPORT TEHNIC TRIMESTRIAL
privind acordarea serviciilor de asistenţã socialã în cadrul centrului de asistenţã destinat agresorilor familiali şi utilizarea finanţãrii

în perioada ......... anul ................

Instituţia publicã/Asociaţia/Fundaţia/Cultul religios ..........

În baza Contractului nr. ......., încheiat la data ....... între Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei ..... şi Contractorul (serviciul public de asistenţã socialã/alt serviciu public specializat/instituţia publice care a constituit un compartiment de asistenţã socialã/asociaţia/fundaţia/cultul religios) ......, cu sediul în ........, a primit finanţare în sumã de ....... lei, acordatã în luna ....., şi a fost utilizatã dupã cum urmeazã:

I. Raport de activitate

1. Descrierea pe scurt a derulãrii serviciilor de asistenţã socialã destinate prevenirii şi combaterii violenţei în familie pânã la data întocmirii raportului (beneficiarii, servicii de asistenţã socialã acordate, resurse umane, eventualele modificãri în desfãşurarea activitãţilor, colaborarea cu alţi parteneri etc.; descrierea nu va depãşi o paginã):
- activitãţi planificate şi realizate;
- activitãţi planificate şi nerealizate;
- activitãţi neplanificate şi realizate;
- rezultate obţinute.
2. Numãrul total de persoane beneficiare ale centrului de asistenţã destinat agresorilor familiali şi informaţii privind sexul, vârsta, nivelul de educaţie şi numãrul de şedinţe la care au participat în centru, în luna care constituie perioada raportãrii:
.......................................................................
3. Costul mediu/beneficiar/lunã la tipurile de servicii oferite în centrul de asistenţã destinat agresorilor familiali (estimativ în perioada anterioarã deschiderii centrului cãtre beneficiari şi efectiv dupã demararea asistenţei propriu-zise în cadrul acestuia):
.......................................................................

II. Raport financiar

- valoarea finanţãrii de la bugetul de stat/lunã ......................;
Cheltuieli efectuate (mii lei):



┌──────────────────────────────────────┬────────────┬──────────────┬───────────┐
│ Cheltuieli │Cheltuieli │Cheltuieli fi-│Cheltuieli │
│ │totale │nanţate în ba-│din contri-│
│ │ │za Hotãrârii │buţia ins- │
│ │ │Guvernului │tituţiei │
│ │ │nr. 197/2006, │publice/ │
│ │ │cu modificãri-│asociaţiei/│
│ │ │le ulterioare,│fundaţiei/ │
│ │ │şi a Legii │cultului │
│ │ │nr. 350/2005 │religios │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│1. Cheltuieli cu salariile de înca- │ │ │ │
│drare a personalului centrului de │ │ │ │
│asistenţã destinat agresorilor fami- │ │ │ │
│liali, care participã efectiv la │ │ │ │
│acordarea serviciilor sociale │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│2. Cheltuieli cu servicii sociale cum │ │ │ │
│ar fi: │ │ │ │
│- prestãri servicii de consiliere psi-│ │ │ │
│hologicã, juridicã, informare │ │ │ │
│- asigurarea şi facilitarea accesului │ │ │ │
│la tratamente psihologice, psihiatri- │ │ │ │
│ce, de dezalcoolizare sau dezintoxi- │ │ │ │
│care, dupã caz │ │ │ │
│- orientare ocupaţionalã │ │ │ │
│- mediere a conflictului pentru │ │ │ │
│pãrţile implicate, în vederea depãşi- │ │ │ │
│rii situaţiilor de risc etc. │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│3.*)Cheltuieli cu salariile de înca- │ │ │ │
│drare a personalului administrativ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│4.*)Cheltuieli cu formarea personalu- │ │ │ │
│lui în domeniul prevenirii şi │ │ │ │
│combaterii violenţei în familie │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│5. Cheltuieli pentru întreţinere şi │ │ │ │
│gospodãrire, cum ar fi: încãlzire, │ │ │ │
│apã-canal, salubritate, materiale │ │ │ │
│igienico-sanitare │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│6.*)Cheltuieli cu iluminatul │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│7.*)Cheltuieli cu poştã, telecomuni- │ │ │ │
│caţii (telefon fix, mobil), radio, TV,│ │ │ │
│internet etc. │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│8. Cheltuieli cu obiecte de inventar │ │ │ │
│de micã valoare sau scurtã duratã; │ │ │ │
│cheltuieli cu întreţinerea şi repara- │ │ │ │
│ţiile echipamentelor │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│9. Cheltuieli cu reparaţiile curente │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│10. Cheltuieli cu promovarea centrului│ │ │ │
│şi sensibilizarea opiniei publice │ │ │ │
│privind problematica violenţei în │ │ │ │
│familie │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│11. Cheltuieli neprevãzute (precizaţi │ │ │ │
│de ce naturã) │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼───────────┤
│TOTAL: │ │ │ │
└──────────────────────────────────────┴────────────┴──────────────┴───────────┘


----
*) Completarea acestor rubrici este opţionalã.

Reprezentantul serviciului public Responsabilul financiar al
de asistenţã socialã/al altui centrului destinat agresorilor
serviciu public specializat/ familiali
instituţiei publice care a .../(numele şi prenumele)...
constituit un compartiment
de asistenţã socialã/asociaţiei/
fundaţiei/cultului religios,
.../(numele şi prenumele)... Semnãtura şi ştampila
.........................
Semnãtura şi ştampila
.........................

Formularul nr. 11



GRILA DE EVALUARE
┌──────────────────────────────────────────┬────────┬──────────────────┬───────┐
│ CRITERII │Punctaj │Punctaj acordat de│Punctaj│
│ │maxim │ evaluatori │obţinut│
│ │ ├───┬───┬───┬───┬──┤ │
│ │ │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │5 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│1. Consistenţa tehnicã - calitatea pro- │ │ │ │ │ │ │ │
│iectului din punct de vedere tehnic: │ 20 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Corespondenţa dintre problemele identifi- │ │ │ │ │ │ │ │
│cate, pe de o parte, şi obiectivele şi │ │ │ │ │ │ │ │
│activitãţile proiectului, pe de altã parte│ 5 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Justificarea înfiinţãrii centrului pe baza│ │ │ │ │ │ │ │
│evaluãrii nevoilor comunitãţii pe terito- │ │ │ │ │ │ │ │
│riul cãreia trãiesc persoanele beneficiare│ 5 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Încadrarea activitãţilor proiectului în │ │ │ │ │ │ │ │
│obiectivele prioritare ale strategiei na- │ │ │ │ │ │ │ │
│ţionale în domeniu │ 5 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Eficacitatea proiectului - coerenţa conce-│ │ │ │ │ │ │ │
│perii planului general al proiectului, │ │ │ │ │ │ │ │
│claritatea planului de acţiune, indicatori│ │ │ │ │ │ │ │
│de rezultat şi eficienţã │ 5 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│2. Soliditate economicã şi financiarã - │ │ │ │ │ │ │ │
│eficienţa proiectului: │ 20 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Realismul şi echilibrul costurilor prevã- │ │ │ │ │ │ │ │
│zute în bugetul proiectului │ 15 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Bugetul este întocmit corect şi conţine │ │ │ │ │ │ │ │
│toate informaţiile solicitate în formular │ 5 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│3. Rezultatele aşteptate: │ 10 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Corespondenţa dintre indicatorii de rezul-│ │ │ │ │ │ │ │
│tat evidenţiaţi în proiect cu indicatorii │ │ │ │ │ │ │ │
│prevãzuţi în programul de interes naţional│ 5 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Utilizarea de cãtre furnizor a unei meto- │ │ │ │ │ │ │ │
│dologii pentru monitorizarea activitãţilor│ │ │ │ │ │ │ │
│şi evaluarea calitãţii serviciilor │ 5 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│4. Capacitatea de realizare a proiectului/│ │ │ │ │ │ │ │
│management al proiectului: │ 15 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Structura şi profesionalismul echipei de │ │ │ │ │ │ │ │
│implementare a proiectului │ 10 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Preocuparea furnizorului de servicii soci-│ │ │ │ │ │ │ │
│ale pentru calitatea serviciilor acordate │ 5 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│5. Participarea beneficiarilor: │ 6 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Utilizarea unei modalitãţi de consultare a│ │ │ │ │ │ │ │
│beneficiarilor cu privire la aspecte │ │ │ │ │ │ │ │
│legate direct de serviciile pe care le │ │ │ │ │ │ │ │
│primesc │ 3 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Implicarea beneficiarilor şi a altor mem- │ │ │ │ │ │ │ │
│bri ai comunitãţii în desfãşurarea activi-│ │ │ │ │ │ │ │
│tãţilor centrului de asistenţã destinat │ │ │ │ │ │ │ │
│agresorilor familiali şi a altor activi- │ │ │ │ │ │ │ │
│tãţi pentru soluţionarea situaţiei │ │ │ │ │ │ │ │
│acestora │ 3 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│6. Sustenabilitatea proiectului : │ 14 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Existenţa resurselor concrete de menţinere│ │ │ │ │ │ │ │
│a proiectului printr-un plan bugetar sau │ │ │ │ │ │ │ │
│prin convenţii pentru primii 2 ani de la │ │ │ │ │ │ │ │
│încetarea finanţãrii de la bugetul de stat│ 8 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Contribuţia entitãţilor locale depãşeşte │ │ │ │ │ │ │ │
│procentul minim de 10% prevãzut │ 4 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Realismul/susţinerea cu documente de anga-│ │ │ │ │ │ │ │
│jare (hotãrâre a consiliului judeţean/ │ │ │ │ │ │ │ │
│local, respectiv a organului de conducere │ │ │ │ │ │ │ │
│deliberativ a furnizorului privat de │ │ │ │ │ │ │ │
│servicii sociale) a planului de menţinere │ │ │ │ │ │ │ │
│a proiectului │ 2 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│7. Implicarea partenerului/partenerilor în│ │ │ │ │ │ │ │
│implementarea proiectului: │ 5 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Existenţa unor contracte/acorduri de │ │ │ │ │ │ │ │
│parteneriat pentru implementarea proiec- │ │ │ │ │ │ │ │
│tului prin care sunt asumate responsabili-│ │ │ │ │ │ │ │
│tãţi concrete de cãtre furnizorii de │ │ │ │ │ │ │ │
│servicii sociale parteneri │ 5 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│8. Unicitatea proiectului: │ 10 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│Este singurul proiect pentru înfiinţarea │ │ │ │ │ │ │ │
│unui centru de asistenţã destinat │ │ │ │ │ │ │ │
│agresorilor familiali din unitãţile admi- │ │ │ │ │ │ │ │
│nistrativ teritoriale (judeţ sau sector al│ │ │ │ │ │ │ │
│municipiului Bucureşti) │ 10 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┴────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│ Semnãtura evaluatorului │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┬────────┼───┼───┼───┼───┼──┼───────┤
│ Punctaj total: │ 100 │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────────────────────┴────────┴───┴───┴───┴───┴──┴───────┘



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016