Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 707 din 28 septembrie 2000  privind stabilirea necesarului minim de substante nutritive pentru alimentatia zilnica a copiilor din unitatile de asistenta sociala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 707 din 28 septembrie 2000 privind stabilirea necesarului minim de substante nutritive pentru alimentatia zilnica a copiilor din unitatile de asistenta sociala

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 516 din 20 octombrie 2000

Ministru de stat, ministrul sãnãtãţii, şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului,
în temeiul prevederilor <>art. 2 din Hotãrârea Guvernului nr. 642/2000 privind alocaţiile de hrana pentru consumurile colective din unitãţile bugetare de asistenta socialã pentru copii, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 244/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 96/2000 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului,
având în vedere referatul de aprobare comun nr. GH/7.303 din 28 septembrie 2000 al Direcţiei generale de sãnãtate publica din cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi nr. 7.376 din 3 octombrie 2000 al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului,
emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se stabileşte necesarul minim de substanţe nutritive pentru alimentaţia zilnica a copiilor, pe grupe de varsta şi pe categorii de deficiente şi afecţiuni, conform anexelor nr. 1 şi 2 care fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Necesarul minim de substanţe nutritive pentru alimentaţia zilnica a unui copil se poate modifica în caz de boala acuta sau cronica, conform recomandãrilor medicului specialist pediatru/nutritionist pediatru.
ART. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Ministru de stat,
ministrul sãnãtãţii,
Hajdu Gabor

Preşedintele Agenţiei Naţionale
pentru Protecţia Drepturilor Copilului,
Vlad Mihai Romano

ANEXA 1

Necesarul minim de substanţe nutritive şi calorii pentru alimentaţia zilnica a copiilor din centrele rezidentiale, exprimat pe grupe de varsta şi pe sexe


┌─────────┬─────────────────┬────────┬─────┬───────────────────────────────────┐
│Necesarul│ 0 - 6 luni │ 6 - 12 │ 1-4 │ 4-18 ani │
│minim │ │ luni │ ani ├─────┬─────┬───────────┬───────────┤
│ │ │ │ │ 4-7 │4-10 │ 10-14 ani │ 10-18 ani │
│ │ │ │ │ ani │ ani ├─────┬─────┼─────┬─────┤
│ │ │ │ │ │ │Baie-│Fete │Baie-│Fete │
│ │ │ │ │ │ │ti │ │ti │ │
│─────────┼───────┬─────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Cal(kcal/│ 0 - 1 │80kcal/ │100kcal/│1.050│1.450│1.750│2.500│2.100│2.800│2.250│
│ zi) │ luna │kgcorp/zi│kgcorp/ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │zi │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ 1 - 3 │120kcl/ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ luni │kgcorp/zi│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├───────┼─────────┤ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ 3 - 6 │110kcl/ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ luni │kgcorp/zi│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼───────┼─────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Proteine │alimen-│1,8-2,3 g│ │ │ │ │ │ │ │ │
│totale │tatie │kgcorp/zi│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (g) │natu- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │rala │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├───────┼─────────┤1,5-2g/ │35-40│48-56│65-75│85-97│71-81│96 - │77-87│
│ │alimen-│3-3,5 g/ │kgcorp/ │ │ │ │ │ │110 │ │
│ │tatie │kgcorp/zi│zi │ │ │ │ │ │ │ │
│ │artifi-│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ciala │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼───────┴─────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Proteine │Pana la diversi- │ │ │ │ │ │ │ │ │
│animale │ficare necesarul │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(g) │proteic este asi-│1,25-1g/│25-29│32-37│40-45│41-44│39-44│48-55│38-43│
│ │gurat exclusiv │kgcorp/ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │din lapte uman/ │zi │ │ │ │ │ │ │ │
│ │formule de lapte │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │adaptate │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼─────────────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│% din │50 dupã începerea│ │ │ │ │ │ │ │ │
│cantita- │ diversificãrii│ 50 │ 70 │ 65 │ 60 │ 55 │ 55 │ 50 │ 50 │
│tea pro- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│teinilor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│totale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│─────────┼─────────────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Proteine │ │1,25-1g/│10-12│17-19│26-30│43-53│32-37│48-55│34-44│
│vegetale │ - │kgcorp/ │ │ │ │ │ │ │ │
│(g) │ │zi │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼─────────────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│% din │50 dupã începerea│ │ │ │ │ │ │ │ │
│cantita- │ diversificãrii│ 50 │ 30 │ 35 │ 40 │ 45 │ 45 │ 50 │ 50 │
│tea pro- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│teinilor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│totale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼─────────────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Lipide │3,5-6 g/kgcorp/zi│3,5-6g/ │39-48│46-54│52-62│66-80│56-67│75-90│60-72│
│totale │ │kgcorp/ │ │ │ │ │ │ │ │
│(g) │ │zi │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼─────────────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Lipide │Pana la diversi- │ │ │ │ │ │ │ │ │
│animale │ficare necesarul │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(g) │proteic este asi-│1,75-3g/│30-36│35-41│39-46│46-56│40-47│48-63│42-50│
│ │gurat exclusiv │kgcorp/ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │din lapte uman/ │zi │ │ │ │ │ │ │ │
│ │formule de lapte │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │adaptate │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼─────────────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│% din │50 dupã începerea│ │ │ │ │ │ │ │ │
│cantita- │ diversificãrii│ 50 │ 75 │ 75 │ 75 │ 70 │ 70 │ 70 │ 70 │
│tea li- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│pidelor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│totale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼─────────────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Lipide │ │1,75-3g/│10-12│11-14│13-15│20-24│16-20│22-37│17-21│
│vegetale │ - │kgcorp/ │ │ │ │ │ │ │ │
│(g) │ │zi │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼─────────────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│% din │50 dupã începerea│ │ │ │ │ │ │ │ │
│cantita- │ diversificãrii│ 50 │ 25 │ 25 │ 25 │ 30 │ 30 │ 30 │ 30 │
│tea li- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│pidelor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│totale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼─────────────────┼────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Glucide │12g/kcorp/zi │12g/ │114- │176- │257- │333- │279- │376- │301- │
│(g) │ │kgcorp/ │134 │192 │281 │363 │304 │417 │328 │
│ │ │zi │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────┴─────────────────┴────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┘



ANEXA 2

A. Necesarul minim obligatoriu de substanţe nutritive pentru alimentaţia zilnica a copiilor din instituţiile de asistenta socialã şi principalele surse ale acestora în alimentaţie*)

I. PROTEINE
a) Prezenta în alimentaţia zilnica a copilului: 15%
b) Surse alimentare furnizoare de proteine şi numãrul de calorii conţinute:
(1 gram de proteine furnizeazã 4,1 calorii)


┌──────────────────────────────────────────┬───────────────┬───────────────────┐
│ │Cantitatea de │ Echivalentul │
│ Alimentul │proteine (g) │caloric (cal) │
│ │100g aliment │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Carne (vita, porc, pasare, peste) │ 15-22 │ 61,5 - 90,2 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Mezeluri (salam, carnati, sunca) │ 10-20 │ 41-82 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Branzeturi │ 15-30 │ 61,5-123 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Lapte de vacã │ 3,5 │ 14,35 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Oua de gaina │ 14 │ 57,4 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Paste, gris, orez, fãina, malai │ 9-12 │ 36,9-49,2 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Legume uscate (fasole boabe, mazare) │ 20-25 │ 82-102,5 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Soia │ 30-33 │ 123-135,3 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Nuci │ 17 │ 69,7 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Pâine │ 7-8 │ 28,7-32,8 │
└──────────────────────────────────────────┴───────────────┴───────────────────┘


*) Pentru copilul cu varsta cuprinsã între 0-1 an vezi lit. C.

II. LIPIDE
a) Prezenta în alimentaţia zilnica a copilului: 35%
b) Surse alimentare furnizoare de lipide şi numãrul de calorii conţinute:
(1 gram de lipide furnizeazã 4,1 calorii)


┌──────────────────────────────────────────┬───────────────┬───────────────────┐
│ │Cantitatea de │ Echivalentul │
│ Alimentul │lipide (g) │caloric (cal) │
│ │100 g aliment │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Ulei, untura, unt topit │ 100 │ 930 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Unt, margarina │ 65-82 │ 604,5-762,6 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Slanina │ 70-75 │ 651-697,5 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Smantana │ 20-35 │ 186-325,5 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Branzeturi grase (telemea, burduf, │ │ │
│cascaval) │ 20-30 │ 186-279 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Carne de porc, de oaie, de rata, de gasca │ 10-30 │ 93-279 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Carne de vita, de gaina, de curca │ 5-25 │ 46,5-232,5 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Peste gras │ 15-20 │ 139,5-186 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Mezeluri │ 20-40 │ 186-372 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Nuci, arahide │ 40-55 │ 372-511,5 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Ciocolata, halva, prajituri cu crema │ 20-35 │ 186-325,5 │
└──────────────────────────────────────────┴───────────────┴───────────────────┘



III. GLUCIDE
a) Prezenta în alimentaţia zilnica a copilului: 50%
b) Surse alimentare furnizoare de glucide şi numãrul de calorii conţinute:
(1 gram de glucide furnizeazã 4,1 calorii)


┌──────────────────────────────────────────┬───────────────┬───────────────────┐
│ │Cantitatea de │ Echivalentul │
│ Alimentul │glucide (g) │caloric (cal) │
│ │100 g aliment │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Paste, fãina, biscuiti, orez, malai, │ │ │
│arpacas │ 70-75 │ 287-307,5 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Pâine, cornuri, chifle │ 40-45 │ 164-184,5 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Legume uscate │ 50-55 │ 205-225,5 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Cartofi │ 18-20 │ 73,8-82 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Struguri, prune, cirese, mere, pere │ 12-18 │ 49,2-73,8 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Miere de albine │ 70-80 │ 287-328 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Zahãr │ 100 │ 410 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Bomboane, caramele │ 80-90 │ 328-369 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Dulceţuri, gemuri, marmelade, jeleuri │ 55-75 │ 225,5-307,5 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Prajituri │ 20-40 │ 82-164 │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│Ciocolata │ 50-60 │ 205-246 │
└──────────────────────────────────────────┴───────────────┴───────────────────┘

IV. ECHIVALENTE ALIMENTARE
┌─────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┐
│100 ml lapte concentrat (condensat) │ 250 ml lapte proaspãt │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g lapte praf integral │ 800 ml lapte proaspãt │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g cascaval │ 700 ml lapte proaspãt │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g branza topita │ 700 ml lapte proaspãt │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g telemea de vacã │ 550 ml lapte proaspãt │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g telemea de oaie │ 450 ml lapte proaspãt │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g branza proaspãta de vacã │ 400 ml lapte proaspãt │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g cas │ 550 ml lapte proaspãt │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g mezeluri │ 125 g carne │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g preparate din carne (toba, caltabos, │ │
│ carne prajita) │ 125 g carne │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g smantana │ 40 g unt │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g slanina sarata, costita │ 88 g untura │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g slanina cruda │ 80 g untura │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g pâine neagra │ 71 g fãina │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g pâine intermediara │ 73 g fãina │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g pâine alba │ 76 g fãina │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g paste fainoase, biscuiti fãrã crema │ 100 g fãina │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g compot │ 15 g zahãr │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g dulceata │ 70 g zahãr │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g gem, peltea, marmelada │ 40 g zahãr │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g nectar de fructe │ 30 g zahãr │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g sirop de fructe concentrat │ 60 g zahãr │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g bomboane │ 90 g zahãr │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g miere │ 80 g zahãr │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g halva │ 45 g zahãr şi │
│ │ 30 g grasime vegetala│
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g ciocolata │ 50 g zahãr şi │
│ │ 30 g grasime vegetala│
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g bulion sau pasta de roşii │ 600 g roşii │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g suc de roşii │ 135 g roşii │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g varza acra │ 135 g varza cruda │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g muraturi │ 125 g legume crude │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g fulgi de cartofi │1.000 g cartofi cruzi │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g fructe deshidratate, afumate, uscate │ 400 g fructe crude │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g fulgi de fasole boabe │ 300 g fasole boabe │
│ │ uscata │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g morcovi deshidratati │1.700 g morcovi cruzi │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g conserve de legume │ 100 g legume crude │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g conserve din carne în suc propriu │ 100 g carne cruda │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│100 g conserve de peste │ 100 g peste crud │
└─────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────┘


B. Principalele elemente minerale necesare zilnic în alimentaţia copilului
┌───────────────┬────────────────────────────────────┬─────────────────────────┐
│Element mineral│Cantitatea necesarã zilnic │ Surse alimentare │
│ ├────────┬─────────┬───────┬─────────┤ principale │
│ │0-6 luni│6-12 luni│1-4 ani│4-18 ani │ │
├───────────────┼────────┼─────────┼───────┼─────────┼─────────────────────────┤
│Calciu (mg) │ 500 │ 600 │ 400 │500-700 │- lapte de vacã │
│ │ │ │ │ │- branzeturi │
├───────────────┼────────┼─────────┼───────┼─────────┼─────────────────────────┤
│Magneziu (mg) │ 40 │ 70 │ 150 │ 250 │- legume verzi (salata, │
│ │ │ │ │ │ spanac, ceapa verde); │
│ │ │ │ │ │- fasole, mazare │
│ │ │ │ │ │- fructe │
│ │ │ │ │ │- carne │
│ │ │ │ │ │- pâine neagra │
├───────────────┼────────┼─────────┼───────┼─────────┼─────────────────────────┤
│Fier (mg) │ 6 │ 10 │ 10 │ 10-12 │- carne, ficat, peste │
│ │ │ │ │ │- galbenus de ou │
│ │ │ │ │ │- legume verzi │
│ │ │ │ │ │- fructe │
│ │ │ │ │ │- pâine neagra │
├───────────────┼────────┼─────────┼───────┼─────────┼─────────────────────────┤
│Fosfor (mg) │ 50 │ 360 │ 800 │800-1.200│- lapte, branzeturi │
│ │ │ │ │ │- carne, peste │
│ │ │ │ │ │- galbenus de ou │
├───────────────┼────────┼─────────┼───────┼─────────┼─────────────────────────┤
│Iod (æg) │ 40 │ 50 │ 70 │ 90-150 │- peste │
│ │ │ │ │ │- legume │
│ │ │ │ │ │- sare iodata │
├───────────────┼────────┼─────────┼───────┼─────────┼─────────────────────────┤
│Seleniu (æg) │ 10 │ 15 │ 20 │ 30-50 │- carne, peste │
│ │ │ │ │ │- produse lactate │
│ │ │ │ │ │- oua │
│ │ │ │ │ │- derivate cerealiere │
├───────────────┼────────┼─────────┼───────┼─────────┼─────────────────────────┤
│Zing (mg) │ 5 │ 5 │ 10 │ 10-15 │- carne, peste │
│ │ │ │ │ │- legume │
│ │ │ │ │ │- fructe │
└───────────────┴────────┴─────────┴───────┴─────────┴─────────────────────────┘



C. Alimentaţia copilului cu varsta cuprinsã între 0-1 an

Alimentaţia artificiala (a sugarului cu varsta cuprinsã între 0-4 luni)


───────────────────────
● Se folosesc formule de lapte adaptate. De exemplu: Enfamil, Humana 1, Morinaga, Nutrilon, Similac, SMA; pentru prematur: Humana 0, Preaptamil, Milupa Prematil.
● Cantitatea de lapte necesarã zilnic se calculeazã astfel:
0-7 zile: L = (Z-1) x 70 sau 80; L - cantitatea de lapte necesarã/24 ore; Z - varsta în zile; 70 pentru greutatea la naştere < 3.250 g, iar 80 pentru greutatea la naştere > 3.250 g.
> 7 zile: L = G/10 + 200; G - greutatea actuala a sugarului.
● De la naştere pana la 3-4 luni laptele este singurul aliment necesar şi suficient.
● Numãrul orientativ de mese/zi: 6-7 mese/zi în prima luna, 6 mese/zi la 2-3 luni, 5 mese/zi la 3-4 luni.

Diversificarea alimentaţiei
───────────────────────────
● Pentru sugarul alimentat artificial diversificarea alimentaţiei poate începe mai devreme, la 3-3,5 luni.
● Reguli:
1. Diversificarea alimentaţiei va începe când sugarul este sanatos clinic.
2. Introducerea alimentului nou se va face progresiv, începând cu cantitãţi mici (câteva lingurite).
3. Alimentul nou-introdus se administreazã cu lingurita.
4. Nu se introduc simultan doua alimente noi.
5. Dacã sugarul refuza alimentul nou, acesta se suprima aproximativ o saptamana, dupã care se incearca reintroducerea lui.
6. În caz de intoleranta digestiva (varsaturi, diaree) la introducerea alimentului nou, acesta se suprima 1-2 sãptãmâni pana la refacerea digestiva, dupã care se incearca reintroducerea lui.
● Diversificarea alimentaţiei începe cu legume/fructe:
Legumele (morcovi, cartofi, pastarnac, patrunjel, spanac, dovlecei, roşii, ardei grasi, ceapa, fasole verde) se administreazã iniţial sub forma de supa strecurata, apoi imbogatita cu 1-3% cereale şi ulei (câteva picaturi), iar ulterior, sub forma de piure, care poate fi imbogatit cu puţin unt şi lapte. Varza, fasolea boabe şi mazarea se introduc în alimentaţie dupã varsta de 2 ani.
Fructele (mere, piersici, caise, citrice) se administreazã iniţial sub forma de suc, apoi sub forma de piureuri, care pot fi imbogatite cu cereale şi cu branza de vaci, iar ulterior, sub forma de compot. Perele se introduc dupã varsta de 6 luni, bananele dupã varsta de 8 luni, iar capsunele şi zmeura dupã varsta de 1 an.
Cerealele: pana la 8 luni se administreazã cereale fãrã gluten (orez, porumb), apoi se pot introduce şi cele cu gluten (grâu, ovaz). Painea intermediara şi neagra se introduc dupã varsta de 5 ani.
Carnea (gaina, pui, vita) se administreazã de la varsta de 5 luni, iniţial mixata, în supa/piure de legume, iar dupã 8 luni, taiata bucatele mici. De la varsta de 6 luni se poate da ficat de pasare, iar de la varsta de 10 luni, peste alb. Cantitate: 30-50 g/zi, de 3-4 ori/saptamana. Carnea de porc şi de oaie se va administra dupã varsta de 3 ani.
Oua: Se administreazã dupã varsta de 6 luni sub forma de galbenus de ou de gaina fiert tare. Albusul de ou se introduce dupã varsta de 1 an.
Branza de vaci: Se introduce de la varsta de 5 luni şi se poate administra cu orez fiert pasat.
Iaurtul: Se introduce de la varsta de 5 luni.
● Alimente interzise sau de evitat la sugar şi la copilul în varsta de pana la 3 ani:
- alimente care pot provoca aspiratie/inec: nuci, alune, fructe cu seminţe, seminţe, porumb fiert, floricele de porumb, cartofi prajiti, telina cruda, morcovi cruzi, peste cu oase, carne tare, bomboane;
- dulciuri care înlocuiesc alimentele nutritive: prajituri cu crema, cereale cu zahãr, bãuturi racoritoare, bãuturi cu arome artificiale de fructe;
- alimente greu de digerat: carnati, mancaruri prajite/grase, condimente;
- alimente alergizante: pana la varsta de 1 an - albusul de ou, capsunele, zmeura, laptele de vacã integral; pana la varsta de 3 ani - cacao, ciocolata, alune;
- mierea de albine nu trebuie folositã pana la varsta de 1 an, deoarece poate fi contaminata cu spori de Clostridium botulinicum.

──────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016