Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 693 din 13 aprilie 2004  privind modificarea Reglementarilor privind certificarea incadrarii vehiculelor rutiere, inmatriculate, in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si folosinta conform destinatiei, prin inspectia tehnica periodica, aprobate prin   Ordinul ministrului transporturilor nr. 353/1998 , cu modificarile si completarile ulterioare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 693 din 13 aprilie 2004 privind modificarea Reglementarilor privind certificarea incadrarii vehiculelor rutiere, inmatriculate, in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si folosinta conform destinatiei, prin inspectia tehnica periodica, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 353/1998 , cu modificarile si completarile ulterioare

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 409 din 7 mai 2004
În temeiul prevederilor <>art. 12 lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale art. 4 alin. (2) lit. b) şi f) şi alin. (3) lit. c) şi k) din Ordonanţa Guvernului nr. 44/1997 privind transporturile rutiere, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 105/2000 , cu modificãrile ulterioare, precum şi ale <>art. 5 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 412/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului,

ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului emite urmãtorul ordin:

ART. I
Reglementãrile privind certificarea încadrãrii vehiculelor rutiere, înmatriculate, în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi folosinţa conform destinaţiei, prin inspecţia tehnicã periodicã, aprobate prin <>Ordinul ministrului transporturilor nr. 353/1998 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 285 bis din 3 august 1998, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã conform anexei*) care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. II
Regia Autonomã "Registrul Auto Român" va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. III
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul transporturilor,
construcţiilor şi turismului,
Ileana Tureanu,
secretar de stat

ANEXA


1. Caseta reglementãrilor va avea urmãtorul cuprins:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR ŞI TURISMULUI
RNTR 1
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Reglementãri privind certificarea încadrãrii vehiculelor rutiere,
înmatriculate, în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere,
protecţia mediului şi folosinţa conform destinaţiei, prin inspecţia tehnicã
periodicã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Aprobate prin:
<>Ordinul ministrului transporturilor nr. 353/1998
Modificate şi completate prin:
<>Ordinul ministrului transporturilor nr. 565/2000
Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei
nr. 418/2001
Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei
nr. 756/2002
<>Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 61/2003
Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. ......
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



2. La capitolul I, articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Inspecţia tehnicã periodicã la vehiculele rutiere certificate pentru transportul de mãrfuri periculoase sau pentru transportul de mãrfuri perisabile, la autospecializatele pentru transport de butelii de gaze, la remorcile-cisternã lente destinate transportului de mãrfuri periculoase, la autovehiculele de epocã, la autovehiculele pentru competiţii sportive şi la vehiculele rutiere cu caracteristici speciale se efectueazã de RAR în staţiile reprezentanţelor sale.
Inspecţia tehnicã periodicã la autovehiculele echipate cu instalaţii de alimentare cu gaz petrolier lichefiat (GPL) se efectueazã în staţiile reprezentanţelor RAR sau în staţii de inspecţie tehnicã autorizate în acest scop de cãtre Registrul Auto Român.
Pentru autovehiculele menţionate la primele douã alineate, precum şi pentru vehiculele destinate transportului de persoane, cu excepţia autovehiculelor destinate transportului de persoane care efectueazã transport de persoane în interes personal, nu se acordã inspecţia tehnicã periodicã dacã nu sunt îndeplinite condiţiile privind încadrarea în categoria de folosinţã conform destinaţiei."
3. La capitolul II, articolul 10, punctul 2 se completeazã cu urmãtorul alineat:
"Analizoarele de gaze cu care sunt echipate staţiile de inspecţie tehnicã care efectueazã inspecţia tehnicã la autovehiculele echipate cu instalaţii de alimentare cu gaz petrolier lichefiat (GPL) trebuie sã aibã posibilitatea de a efectua mãsurarea emisiilor poluante pentru aceste autovehicule."
4. La capitolul IV, articolul 19 se completeazã cu urmãtorul alineat:
"Staţiile de inspecţie tehnicã pot efectua inspecţia tehnicã la autovehiculele echipate cu instalaţii de alimentare cu gaz petrolier lichefiat (GPL) numai dacã îndeplinesc cerinţele specifice precizate prin prezentele reglementãri."
5. La capitolul IV, articolul 20 primul alineat se completeazã cu urmãtorul text:
"Modelul pentru autorizaţia tehnicã de funcţionare este prezentat în anexa nr. 8. În cazul staţiilor de inspecţie tehnicã autorizate sã efectueze inspecţia tehnicã şi la autovehiculele echipate cu instalaţii de alimentare cu gaz petrolier lichefiat (GPL), aceasta se menţioneazã în mod expres în autorizaţia tehnicã de funcţionare."
6. La capitolul IV, articolul 21, punctul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"3. copie de pe certificatul de înmatriculare sau înregistrare de la Registrul Comerţului, cu anexa la acesta conţinând activitatea de inspecţii tehnice periodice conform cod CAEN, pentru locaţia în care se desfãşoarã activitatea de inspecţii tehnice periodice;"
7. La capitolul V, primul alineat al articolului 23, va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - Atestarea personalului care efectueazã inspecţia tehnicã periodicã se face dupã absolvirea unui curs de specialitate organizat de cãtre Registrul Auto Român, în urma cãruia se elibereazã un certificat de atestare.
Atestarea personalului care efectueazã inspecţia tehnicã periodicã la autovehiculele echipate cu instalaţii de alimentare cu gaz petrolier lichefiat (GPL) este condiţionatã de absolvirea unui curs de specialitate suplimentar organizat de cãtre Registrul Auto Român. La acest curs poate participa numai personalul care este atestat ca inspector tehnic, în conformitate cu prevederile alineatului anterior şi care îşi desfãşoarã activitatea într-o staţie de inspecţie tehnicã autorizatã pentru efectuarea inspecţiei tehnice periodice la autovehiculele echipate cu instalaţii de alimentare cu gaz petrolier lichefiat (GPL) sau într-o staţie de inspecţie tehnicã care îndeplineşte condiţiile privind capabilitatea tehnicã pentru efectuarea inspecţiei tehnice periodice la autovehiculele echipate cu instalaţii de alimentare cu gaz petrolier lichefiat (GPL) prevãzute în prezentele reglementãri.
Modelul certificatului de atestare este prezentat în anexa nr. 10. În cazul inspectorilor tehnici atestaţi sã efectueze inspecţia tehnicã şi la autovehiculele echipate cu instalaţii de alimentare cu gaz petrolier lichefiat (GPL), aceasta se menţioneazã în mod expres în certificatul de atestare, dupã cum este precizat în anexa nr. 10";
8. La anexa nr. 2 la reglementãri, la nr. crt. 0, la coloana 2 se adaugã un nou alineat care va avea urmãtorul cuprins:
"Se verificã existenţa şi valabilitatea Certificatului de agreare emis de cãtre RAR (numai pentru autovehiculele TAXI)";
9. La anexa nr. 2 la reglementãri, la nr. crt. 0, la coloana 4 se adaugã un nou alineat care va avea urmãtorul cuprins:
"Certificat de agreare lipsã, care nu corespunde cu datele de identificare ale autovehiculului sau cu termen de valabilitate depãşit"
10. La anexa nr. 2 la reglementãri, nr. crt. 04 va avea urmãtorul cuprins;


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04 STARE, FIXARE, Control vizual Conform anexei nr. Conform anexei nr.
ETANŞEITATE: Verificarea 2^1 la reglementãri 2^1 la reglementãri
- instalaţie etanşeitãţii
alimentare cu instalaţiei
GPL
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



11. La anexa nr. 2 la reglementãri, la nr. crt. 24, la coloana 4 alineatul "Lipsã 2 uşi pe partea dreaptã (numai pentru autoturisme "TAXI")" se abrogã;
12. La anexa nr. 2 la reglementãri, la nr. crt. 29, la coloana 1 alineatul "- aparat taxare (numai pentru autovehicule "TAXI")" se abrogã;
13. La anexa nr. 2 la reglementãri, la nr. crt. 29, la coloana 4 alineatul "Aparat taxare lipsã, nesigilat, neavizat metrologic" se abrogã;
14. La anexa nr. 2 la reglementãri, la nr. crt. 33, la coloana 1, ultimul alineat va avea urmãtorul cuprins:
"- casetã iluminatã (numai pentru autovehiculele "ŞCOALĂ")";
15. Dupã anexa nr. 2 la reglementãri se introduce o nouã anexã nr. 2^1 care va avea urmãtorul cuprins:


"ANEXA NR. 2^1 la reglementãri



OPERAŢIUNI PENTRU VERIFICAREA STĂRII, FIXĂRII ŞI ETANŞEITĂŢII INSTALAŢIEI
DE ALIMENTARE CU GPL



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea verificãrii Defecte constatate
crt. ────────────────────────────────────────────────
grupa cod 100 grupa cod 200
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I IDENTIFICARE
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04.1 Înregistrarea instalaţiei Neînregistrarea instalaţiei
de alimentare cu GPL în de alimentare cu GPL în
cartea de identitate a cartea de identitate a
vehiculului vehiculului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04.2 Conformitatea instalaţiei Neconcordanţa reductorului-
GPL montatã pe vaporizator (marca şi tipul)
autovehicul cu datele şi/sau a rezervorului GPL
înregistrate în cartea de (marca, capacitatea şi
de identitate a seria)
vehiculului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
II STARE, FIXARE, ETANŞEITATE
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04.3 Starea componentelor Carcasa etanşã
instalaţiei GPL montatã pe rezervo-
rul GPL fisuratã,
fãrã garnituri de
etanşare sau fãrã
capac
Furtunurile şi
ţevile pentru
evacuarea scãpãrilor
de GPL fisurate sau
neasigurate cu
coliere
Ţevi pentru GPL din
cupru fãrã înveliş
de protecţie anti-
corozivã
Tuburi flexibile
pentru GPL uzate sau
îmbãtrânite
Racorduri sudate sau
alãmite pe ţevi
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04.4 Vechimea rezervorului Vechime mai mare de
GPL 10 ani faţã de data
poansonatã pe placa
cu caracteristici a
rezervorului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04.5 Fixarea componentelor Gura de umplere
instalaţiei GPL fixatã necorespun-
zãtor
Rezervorul GPL fixat
necorespunzãtor
Reductor-vaporizator
fixat necorespun-
zãtor
Tuburi flexibile
fãrã coliere pentru
etanşare, neasigu-
rate împotriva
frecãrii de elemente
metalice
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04.6 Starea şi fixarea Fixare necorespun-
instalaţiei electrice zãtoare, izolaţii
pentru aparatele GPL degradate, lipsa a
cel puţin o sigu-
ranţã fuzibilã
independentã pe
conductorul
pentru alimentarea
aparatelor GPL
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04.7 Etanşeitatea instalaţiei Scurgeri de GPL
GPL
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTĂ: Operaţiunile de identificare (prevãzute la nr. crt. 04.1 şi 04.2) se efectueazã odatã cu celelalte operaţiuni de identificare prevãzute pentru inspecţia tehnicã a vehiculelor rutiere.

În cazul în care la aceste operaţiuni de identificare se constatã necesitatea respingerii pentru motivele precizate la rubrica "Defecte constatate", grupa cod 200, se interzice continuarea efectuãrii inspecţiei tehnice, persoana care a prezentat vehiculul rutier fiind îndrumatã la reprezentanţa Registrului Auto Român sau la un atelier autorizat pentru activitãţi privind instalaţiile de alimentare cu GPL, dupã caz, pentru rezolvarea neconformitãţilor constatate. În acest caz nu se acceptã efectuarea inspecţiei tehnice decât dupã rezolvarea problemelor care au condus la respingere pentru motivele precizate la grupa cod 200";
16. La anexã nr. 5 la reglementãri (verso), la coloana "Denumirea ansamblurilor şi a lucrãrilor" corespunzãtoare codului defect 229 textul "aparat taxare" se abrogã;
17. La anexa nr. 9 la reglementãri, punctul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"2. copie de pe certificatul de înmatriculare sau înregistrare de la Registrul Comerţului, cu anexa la acesta conţinând activitatea de inspecţii tehnice periodice conform cod CAEN, pentru locaţia în care se desfãşoarã activitatea de inspecţii tehnice periodice;"
18. În cuprinsul Certificatului de atestare (faţã), al cãrui model este prevãzut în Anexa nr. 10 la reglementãri, dupã textul: "Este atestat (ã) sã execute inspecţii tehnice, conform Reglementãrilor RNTR - 1, pentru clasele de inspecţie tehnicã I/a Il-a/a IlI-a" se adaugã urmãtoarea sintagmã: "inclusiv la autovehiculele echipate cu GPL."
19. La anexa nr. 16 la reglementãri, din lista operaţiunilor efectuate la controlul tehnic în trafic, la liniuţa "dotare", textul "aparate de taxare (numai pentru autovehicule "TAXI")" se abrogã;
20. La anexa nr. 16 la reglementãri alineatul "Criteriile de apreciere a defecţiunilor şi operaţiunile corespunzãtoare sunt prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 la reglementãri" se înlocuieşte cu urmãtorul alineat "Criteriile de apreciere a defecţiunilor şi operaţiunile corespunzãtoare sunt prevãzute în anexele nr. 1, 2 şi 2^1 la reglementãri",
21. La anexa nr. 16 la reglementãri la Raportul de control tehnic în trafic, la coloana "Denumirea ansamblurilor şi a lucrãrilor" corespunzãtoare nr. crt. 20 textul "aparat taxare" se abrogã.

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016