Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 69 din 4 aprilie 2018  privind modificarea şi completarea Codului reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 69 din 4 aprilie 2018 privind modificarea şi completarea Codului reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 314 din 10 aprilie 2018
    Având în vedere prevederile art. 99 lit. l) şi m) şi ale art. 130 alin. (1) lit. o) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi ale art. 10 alin. (1) lit. o) pct. 2 şi lit. q) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin:
    ART. I
    Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 171 şi 171 bis din 29 martie 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. Articolul 17^4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 17^4
    (1) Punctul virtual de tranzacţionare, denumit în continuare PVT, este un punct noţional, unic la nivelul SNT, situat între punctele de intrare în SNT şi punctele de ieşire din acesta, utilizat pentru notificarea următoarelor tranzacţii de vânzare-cumpărare încheiate între UR:
    a) tranzacţii având ca obiect cantităţi de gaze naturale ce urmează a fi predate de UR vânzător şi preluate de UR cumpărător în PVT în cursul zilei gaziere următoare - ziua gazieră D + 1 şi/sau în restul zilei gaziere de livrare - ziua gazieră D, cantităţi care pot face obiectul inclusiv al unei tranzacţii pe termen mediu sau lung;
    b) tranzacţii efectuate în scopul reducerii dezechilibrelor înregistrate, prin utilizarea FTG - până la momentul furnizării de informaţii de către OTS către UR în conformitate cu prevederile art. 32-42 din Regulamentul (UE) nr. 312/2014 al Comisiei din 26 martie 2014 de stabilire a unui cod de reţea privind echilibrarea reţelelor de transport de gaz, dar nu mai târziu de începutul zilei gaziere 1 octombrie 2018.
    (2) PVT are rol atât de punct virtual de intrare, cât şi de punct virtual de ieşire. În procesul de determinare a dezechilibrului zilnic aferent unui UR, o notificare a respectivului UR de vânzare a gazelor naturale în PVT, odată confirmată de către OTS în condiţiile Codului reţelei, echivalează cu o ieşire din SNT, în timp ce o notificare a aceluiaşi UR de cumpărare în PVT, odată confirmată de către OTS în condiţiile Codului reţelei, echivalează cu o intrare în SNT."

    2. La articolul 37, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 37
    (1) În sensul aplicării Codului reţelei, comunicarea dintre OTS şi UR, partenerii UR şi operatorii sistemelor adiacente a informaţiilor privind solicitările de capacitate, transferurile de capacitate între doi UR, transferurile de capacitate între un UR şi un solicitant de capacitate, transferurile de capacitate la nivel de UR, programul de transport, nominalizările/renominalizările/NIZ, notificările partenerilor UR necesare pentru corelare, notificările în PVT ale tranzacţiilor încheiate, cantităţile de gaze naturale măsurate, alocările iniţiale/finale, dezechilibrele iniţiale/finale, cantităţile de gaze naturale transferate între UR în urma utilizării FTG, informaţiile cu caracter general cu privire la starea de echilibru a SNT, precum şi mesajele OTS de informare către UR cu privire la acceptarea nominalizărilor, ajustarea nominalizărilor, aprobarea nominalizărilor, dezechilibrele prognozate se efectuează prin intermediul unei platforme informaţionale online securizate."

    3. La articolul 52, alineatul (4) se abrogă.
    4. La articolul 52, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Odată confirmate de către OTS, tranzacţiile notificate de către UR şi/sau de către operatorii pieţelor centralizate de gaze naturale în PVT sunt considerate angajamente ferme ale acestora, urmând a fi luate în considerare de către OTS în cadrul proceselor de nominalizare, renominalizare, alocare şi calcul al dezechilibrelor zilnice finale înregistrate de respectivii UR."

    5. La articolul 52, după articolul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu următorul cuprins:
    "(5^1) Responsabilitatea executării tranzacţiilor notificate în PVT şi confirmate de către OTS revine exclusiv celor doi UR implicaţi în tranzacţia respectivă."

    6. La articolul 52, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(6) În situaţia în care UR nu tranzacţionează sau tranzacţiile notificate de către UR şi/sau de către operatorii pieţelor centralizate de gaze naturale în PVT nu conduc la echilibrarea cantităţilor de gaze naturale din cadrul nominalizării acestuia, OTS va proceda la ajustarea valorii celei mai mari din relaţia precizată la alin. (3) la nivelul valorii celei mai mici, diminuând cantităţile de gaze naturale nominalizate în punctele de intrare în SNT sau de ieşire din SNT, după caz, fără a modifica însă structura cantităţilor de gaze naturale nominalizate sau cantităţile aferente tranzacţiilor efectuate în PVT şi notificate OTS. Nominalizările astfel ajustate vor reprezenta nominalizarea aprobată de către OTS la sfârşitul ciclului de nominalizare."

    7. La articolul 53, literele c) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "c) aprobă nominalizarea, dacă este îndeplinită condiţia prevăzută la art. 52 alin. (1) sau, după caz, informează UR asupra faptului că, potrivit nominalizării corelate cu partenerii acestuia, UR înregistrează, pentru ziua D, o stare de dezechilibru, pentru eliminarea căreia UR poate efectua tranzacţii notificate în PVT în condiţiile prevăzute la art. 52;
d) transmite UR şi partenerilor acestora nivelul şi structura nominalizărilor aprobate pentru ziua D, aferente portofoliilor individuale, respectiv pune la dispoziţia UR nivelul şi sensul dezechilibrului pentru ziua D - excedent sau deficit."

    8. Articolul 54 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 54
    (1) În ziua D-1, în intervalul orar 15,00-16,00, după încheierea ciclului de nominalizare, UR pot notifica în PVT tranzacţiile efectuate în conformitate cu prevederile art. 17^4 alin. (1) lit. a).
    (2) UR care au încheiat tranzacţii în conformitate cu prevederile art. 17^4 alin. (1) lit. a) notifică OTS, în platforma informaţională, în condiţiile art. 37 alin. (1), cu privire la fiecare tranzacţie încheiată, până cel târziu la ora 16,30, menţionând: UR vânzător, UR cumpărător, cantitatea tranzacţionată şi preţul la care s-a încheiat tranzacţia.
    (3) În situaţia în care, din motive tehnice legate de indisponibilitatea platformei informaţionale a OTS, UR nu pot transmite informaţiile direct în platformă, aceştia vor transmite o notificare de tranzacţionare, întocmită în conformitate cu modelul prevăzut în anexa nr. 13 la Codul reţelei şi semnată de ambii UR implicaţi în tranzacţie, prin intermediul următoarelor servicii de comunicare alternativă:
    a) prin e-mail;
    b) prin fax.
    (4) OTS nu ia în considerare notificările de tranzacţionare transmise în următoarele situaţii:
    a) cantităţile tranzacţionate, prevăzute în notificările de tranzacţionare transmise de către cei doi UR implicaţi în tranzacţie, nu sunt egale;
    b) preţurile de tranzacţionare, prevăzute în notificările de tranzacţionare transmise de către cei doi UR implicaţi în tranzacţie, sunt diferite;
    c) notificările de tranzacţionare nu sunt transmise de către ambii UR implicaţi;
    d) notificările de tranzacţionare nu sunt semnate de către ambii UR implicaţi, în cazul transmiterii acestora prin e-mail sau fax."

    9. La articolul 79, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Cererile de transfer de capacitate între un UR care doreşte să transfere capacitate, denumit în continuare UR care transferă, şi un UR sau solicitant care doreşte să preia respectiva capacitate, denumit în continuare beneficiar al transferului de capacitate, se transmit direct în platforma online informaţională a OTS. În situaţia în care platforma online informaţională a OTS este indisponibilă, UR care doreşte să transfere capacitate va înainta către UR sau solicitantul care doreşte să preia respectiva capacitate o cerere de transfer de capacitate, întocmită conform modelelor prevăzute în anexele nr. 8 şi/sau 8^1, după caz, datată şi semnată de către reprezentantul autorizat al UR."

    10. La articolul 79, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Cererile de transfer de capacitate operabile pentru o perioadă începând cu ziua gazieră D se transmit în platforma online informaţională a OTS până cel târziu în ziua calendaristică D-1, ora 12,00. Capacitatea de transport rezervată de către un UR, ajustată cu transferurile de capacitate efectuate de către acesta în conformitate cu prevederile prezentului alineat şi ale art. 80 alin. (2) şi aprobate de către OTS până cel târziu la ora 14,00 a zilei calendaristice D-1, este luată în considerare de către OTS în cadrul proceselor de nominalizare, renominalizare, NIZ şi calcul al depăşirilor de capacitate derulate pentru perioada de transfer de capacitate prevăzută în cererea de transfer de capacitate a UR respectiv şi aprobată de către OTS."

    11. La articolul 79, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins:
    "(4^1) Cererile de transfer de capacitate operabile pentru ziua gazieră D se transmit în platforma online informaţională a OTS în intervalul orar 06,00-15,00 al zilei calendaristice D. Capacitatea de transport rezervată de către un UR, ajustată cu transferurile de capacitate efectuate de către acesta în conformitate cu prevederile prezentului alineat şi ale art. 80 alin. (2^1) şi aprobate de către OTS până cel târziu la ora 17,00 a zilei calendaristice D, este luată în considerare de către OTS în cadrul proceselor de NIZ şi calcul al depăşirilor de capacitate derulate pentru ziua gazieră D."

    12. La articolul 80, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 80
    (1) UR poate solicita OTS efectuarea unui transfer de capacitate de transport din punctele de intrare/ieşire în/din SNT în care a rezervat capacitate în alte puncte de intrare/ieşire în/din SNT de acelaşi tip şi nivel tarifar în care a rezervat sau nu capacitate de transport, prin transmiterea către OTS a unei cereri de transfer de capacitate în platforma online informaţională a OTS. În situaţia în care platforma online informaţională a OTS este indisponibilă, UR transmite o cerere de transfer de capacitate întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 8^2."

    13. La articolul 80, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Cererile de transfer de capacitate operabile pentru o perioadă începând cu ziua gazieră D se transmit în platforma online informaţională a OTS până cel târziu în ziua calendaristică D-1, ora 12,00. Capacitatea de transport rezervată de către un UR, ajustată cu transferurile de capacitate efectuate de către acesta în conformitate cu prevederile prezentului alineat şi ale art. 79 alin. (4) şi aprobate de către OTS până, cel târziu, la ora 14,00 a zilei calendaristice D-1, este luată în considerare de către OTS în cadrul proceselor de nominalizare, renominalizare, NIZ şi calcul al depăşirilor de capacitate derulate pentru perioada de transfer de capacitate prevăzută în cererea de transfer de capacitate a UR respectiv şi aprobată de către OTS ."

    14. La articolul 80, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Cererile de transfer de capacitate operabile pentru ziua gazieră D se transmit în platforma online informaţională a OTS în intervalul orar 06,00-15,00 al zilei calendaristice D. Capacitatea de transport rezervată de către un UR, ajustată cu transferurile de capacitate efectuate de către acesta în conformitate cu prevederile prezentului alineat şi ale art. 79 alin. (4^1) şi aprobate de către OTS până cel târziu la ora 17,00 a zilei calendaristice D, este luată în considerare de către OTS în cadrul proceselor de NIZ şi calcul al depăşirilor de capacitate derulate pentru ziua gazieră D."

    15. După articolul 80 se introduce un nou articol, articolul 80^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 80^1
    Mecanismele de transfer al capacităţii de transport prevăzute la art. 79 şi 80 sunt aplicabile doar în cazul punctelor de intrare/ieşire în/din SNT pentru care rezervarea de capacitate se efectuează prin aplicarea principiului «primul venit-primul servit"

    16. La articolul 86, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 86
    (1) Diferenţa dintre cantităţile de gaze naturale efectiv livrate în punctele de intrare şi cele efectiv preluate în punctele de ieşire de către fiecare UR în parte, într-o anumită zi gazieră, cu luarea în considerare inclusiv a tranzacţiilor notificate în PVT şi confirmate de către OTS, reprezintă dezechilibrul zilnic."

    17. Titlul anexei nr. 13 la Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Notificare de tranzacţionare în PVT"



    ART. II
    (1) Prevederile art. I pct. 10 şi 13 intră în vigoare la data de 14 mai 2018.
    (2) Prevederile art. I pct. 11 şi 14 intră în vigoare la data de 2 iulie 2018.
    (3) În termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz“ - S.A. Mediaş are obligaţia de a prezenta Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei calendarul detaliat al acţiunilor aferente implementării şi testării modificărilor platformei online informaţionale în vederea aplicării prevederilor art. I pct. 11 şi 14 începând cu termenul prevăzut la alin. (2).

    ART. III
    Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz“ - S.A. Mediaş şi utilizatorii reţelei vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar direcţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei vor urmări respectarea acestora.

    ART. IV
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 4 aprilie 2018.
    Nr. 69.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016