Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 689 din 28 iunie 2005  privind aprobarea documentatiei standard de elaborare si prezentare a ofertei pentru externalizarea serviciilor de preparare si servire a hranei in unitatile sanitare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 689 din 28 iunie 2005 privind aprobarea documentatiei standard de elaborare si prezentare a ofertei pentru externalizarea serviciilor de preparare si servire a hranei in unitatile sanitare

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 708 din 5 august 2005
Având în vedere Referatul de aprobare al Serviciului achiziţii publice nr. M.C. 8.090/2005,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile ulterioare,

ministrul sãnãtãţii emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba documentaţia standard de elaborare şi prezentare a ofertei pentru externalizarea serviciilor de preparare şi servire a hranei în unitãţile sanitare, prevãzutã în anexa care face parte integanta din prezentul ordin.
ART. 2
Documentaţia este obligatorie pentru unitãţile sanitare din sistemul public de sãnãtate.
ART. 3
Direcţiile din cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi unitãţile sanitare implicate vor duce la îndeplinire prezentul ordin.
ART. 4
Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii,
Mircea Cinteza

Bucureşti, 28 iunie 2005.
Nr. 689.

ANEXA

SECŢIUNEA I
INFORMAŢII GENERALE

Secţiunea I conţine informaţiile generale referitoare la aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica, care sunt destinate potenţialilor ofertanţi interesaţi sa participe la procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de servicii. Informaţiile din aceasta secţiune sunt, dupã caz, completate, adaptate sau detaliate în cadrul Secţiunii II, în mãsura în care prevederile Secţiunii I nu sunt modificate în cadrul Secţiunii II, acestea devin obligatorii atât pentru autoritatea contractantã, cat şi pentru candidaţi/ofertanţi pe toatã perioada de aplicare a procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica.

A. Introducere
A.1. Informaţii privind autoritatea contractantã
A.1.1. Informaţiile privind autoritatea contractantã, precum şi sursele de finanţare asigurate pentru îndeplinirea contractului sunt prezentate în Fişa de date a achiziţiei.
A.2. Scopul aplicãrii procedurii
A.2.1. Autoritatea contractantã invita persoanele juridice sau fizice interesate sa depunã oferta în scopul atribuirii contractului pentru prestarea serviciilor descrise în Fişa de date a achiziţiei şi în Caietul de sarcini.
A.2.2. Pentru atribuirea acestui contract de achiziţie publica se aplica procedura indicatã în Fişa de date a achiziţiei.
A.3. Principii care stau la baza atribuirii contractului de achiziţie publica
A.3.1. a) libera concurenta;
b) eficienta utilizãrii fondurilor publice;
c) transparenta;
d) tratamentul egal;
e) confidenţialitatea.
A.4. Legislaţie aplicabilã
A.4.1. Atribuirea contractului de achiziţie publica se realizeazã în conformitate cu prevederile actelor normative indicate în Fişa de date a achiziţiei.

B. Calificarea candidaţilor/ofertanţilor
B.1. Eligibilitate
B.1.1. Orice persoana juridicã sau fizica, romana ori strãinã, are dreptul de a participa la procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publica.
B.1.2. Poate fi exclus dintr-o procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publica, respectiv nu este eligibil, orice ofertant/candidat care se afla în oricare dintre urmãtoarele situaţii:
a) este în stare de faliment ori lichidare, afacerile îi sunt administrate de un judecãtor-sindic sau activitãţile sale comerciale sunt suspendate ori este într-o situaţie similarã cu cele menţionate anterior, reglementatã prin lege;
b) face obiectul unei proceduri legale pentru declararea sa în una dintre situaţiile prevãzute la lit. a);
c) nu şi-a îndeplinit obligaţiile exigibile de plata a impozitelor şi taxelor cãtre stat, inclusiv cele locale, precum şi a contribuţiei pentru asigurãrile sociale de stat;
d) furnizeazã informaţii false în documentele prezentate;
e) a comis o grava greseala în materie profesionalã sau nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate printr-un alt contract de achiziţie publica, în mãsura în care autoritatea contractantã poate aduce ca dovada mijloace probante în acest sens.
Observatie:
Impozitele şi taxele pentru care s-au acordat înlesniri la plata (amânãri, eşalonãri etc.) de cãtre organele competente nu se considera obligaţii exigibile de plata, în mãsura în care s-au respectat condiţiile impuse la acordarea înlesnirilor.
B.1.3. Candidatul/ofertantul trebuie sa prezinte documentele care dovedesc eligibilitatea, astfel cum se precizeazã în Fişa de date a achiziţiei.
B.1.4. Persoanele fizice sau juridice, care au participat în orice fel la întocmirea documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei sau care fac parte din comisia de evaluare constituitã pentru atribuirea contractului de achiziţie publica, nu au dreptul sa aibã calitatea de ofertant, ofertant asociat şi nici de subcontractant (inclusiv angajat al acestora, cu carnet de munca sau pe baza de convenţie civilã), sub sancţiunea nulitãţii contractului în cauza.
B.1.5. Mai multe persoane juridice sau fizice au dreptul de a se asocia în scopul depunerii unei oferte comune.
B.1.6. Filialele agenţilor economici, cu personalitate juridicã şi înregistrate în conformitate cu prevederile de la B.2.1, au dreptul de a participa la procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publica în nume propriu şi în acest scop, trebuie sa prezinte documente care dovedesc eligibilitatea, înregistrarea, capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã, proprii filialei. Sucursalele neinregistrate au dreptul de a participa la procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publica şi de a încheia contractul respectiv numai în numele societãţii mama prin împuternicire. În acest caz documentele prezentate, care dovedesc eligibilitatea, înregistrarea, capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã, trebuie sa fie cele ale societãţii-mama.
B.1.7. La procedura aplicatã pentru atribuirea unui contract de achiziţie publica nu au dreptul de a participa doua sau mai multe filiale/sucursale ale aceleiaşi societãţi-mama.
B.2. Înregistrare
B.2.1. Autoritatea contractantã are dreptul de a solicita oricãrui ofertant/candidat sa prezinte dovada din care sa rezulte o forma de înregistrare ca persoana juridicã sau de înregistrare/atestare ori apartenenţa din punct de vedere profesional, în conformitate cu prevederile legale din România sau din ţara în care este stabilit, dupã caz.
B.2.2. Candidatul/ofertantul trebuie sa prezinte documentele care dovedesc înregistrarea, astfel cum se precizeazã în Fişa de date a achiziţiei.
B.3. Capacitate tehnica şi economico-financiarã
B.3.1. Autoritatea contractantã are dreptul de a solicita ofertanţilor/candidaţilor ca aceştia sa facã dovada capacitãţii tehnice şi capacitãţii economico-financiare de care dispun pentru îndeplinirea contractului.
B.3.2. Candidatul/ofertantul trebuie sa reprezinte documentele care dovedesc capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã, astfel cum se precizeazã în Fişa de date a achiziţiei.
B.4. Cerinţe minime de calificare
B.4.1. Fiecare candidat/ofertant trebuie sa facã dovada ca îndeplineşte cerinţele minime de calificare; aceste cerinţele minime sunt prevãzute în Fişa de date a achiziţiei.
B.4.2. În cazul asocierii mai multor prestatori cerinţele privind eligibilitatea, înregistrarea şi, dacã sunt solicitate, lichiditatea generalã şi solvabilitatea patrimonialã trebuie sa fie îndeplinite de fiecare asociat, iar celelalte cerinţe privind capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã trebuie sa fie îndeplinite prin cumul de grupul de asociaţi.

C. Elaborarea ofertei
C.1. Costul asociat elaborãrii şi prezentãrii ofertei
C.1.1. Ofertantul va suporta toate costurile asociate elaborãrii şi prezentãrii ofertei sale, precum şi a documentelor care o însoţesc, iar autoritatea contractantã nu va fi responsabilã sau rãspunzãtoare pentru costurile respective.
C.2. Limba de redactare a ofertei
C.2.1. Oferta şi documentele care o însoţesc trebuie sa fie redactate în limba specificatã în Fişa de date a achiziţiei.
Documentaţia tehnica (pliante, prospecte, manual de utilizare etc.) şi documentele emise de instituţii/organisme oficiale din ţara în care ofertanţii strãini sunt rezidenţi pot fi prezentate în alta limba, cu condiţia ca acestea sa fie însoţite de o traducere autorizata în limba specificatã în Fişa de date a achiziţiei.
C.3. Perioada de valabilitate a ofertei
C.3.1. Ofertantul are obligaţia de a menţine oferta valabilã pe toatã perioada de valabilitate prevãzutã în Fişa de date a achiziţie.
Orice oferta valabilã pentru o perioada mai mica decât cea prevãzutã în Fişa de date a achiziţiei va fi respinsã de comisia de evaluare ca fiind necorespunzãtoare.
C.3.2. Autoritatea contractantã are dreptul de a solicita ofertanţilor, în circumstanţe excepţionale, înainte de expirarea perioadei de valabilitate a ofertei, prelungirea acestei perioade. În cazul extinderii perioadei de valabilitate a ofertei perioada de valabilitate a garanţiei pentru participare va fi prelungitã în mod corespunzãtor. În orice situaţie autoritatea contractantã nu are dreptul de a solicita prelungirea perioadei de valabilitate a ofertei cu mai mult de 30 de zile.
C.3.3. Ofertantul are obligaţia de a comunica autoritãţii contractante dacã este sau nu este de acord cu prelungirea perioadei de valabilitate a ofertei.
C.3.4. Ofertantul care nu este de acord cu prelungirea perioadei de valabilitate a ofertei se considera ca şi-a retras oferta, fãrã ca acest fapt sa atragã pierderea garanţiei pentru participare.
C.4. Documentele ofertei
C.4.1. Oferta elaborata de ofertant trebuie sa cuprindã:
Propunerea tehnica
Ofertantul va elabora propunerea tehnica astfel încât aceasta sa respecte în totalitate cerinţele prevãzute în Caietul de sarcini.
Propunerea financiarã
Ofertantul va elabora propunerea financiarã astfel încât aceasta sa furnizeze toate informaţiile cu privire la preţ, tarif, dacã este cazul, la condiţii de cost ale creditului, precum şi la alte condiţii financiare şi comerciale legate de obiectul contractului de achiziţie publica.
C.5. Documentele care însoţesc oferta
C.5.1. Scrisoarea de inaintare
Ofertantul trebuie sa prezinte scrisoarea de inaintare în conformitate cu modelul prevãzut în secţiunea IV (Formularul 2A sau, în cazul aplicãrii procedurii de licitaţie restrânsã sau de negociere competitivã, Formularul B2).
C.5.2. Împuternicirea
Oferta trebuie sa fie însoţitã de împuternicirea scrisã prin care semnatarul ofertei este autorizat sa angajeze ofertantul în procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publica.
C.5.3. Garanţia pentru participare
Ofertantul trebuie sa prezinte garanţia pentru participare în conformitate cu prevederile referitoare la cuantumul şi forma de prezentare a acesteia, astfel cum sunt precizate în Fişa de date a achiziţiei.
C.5.4. Documentele de calificare
Ofertantul trebuie sa prezinte documentele care dovedesc eligibilitatea, înregistrarea, respectiv capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã, dupã cum se precizeazã la B.1.3, B.2.2 şi B.3.2.
C.6. Propunerea tehnica
C.6.1. Ofertantul are obligaţia de a face dovada conformitatii serviciilor cu cerinţele prevãzute în Caietul de sarcini. În acest scop propunerea tehnica va conţine, în funcţie de cerinţele prevãzute în Fişa de date a achiziţiei un comentariu, articol cu articol, al specificatiilor tehnice conţinute în Caietul de sarcini, prin care sa se demonstreze corespondenta propunerii tehnice cu specificaţiile respective.
C.6.2. Autoritatea contractantã are dreptul de a solicita ofertanţilor, precizând aceasta în Fişa de date a achiziţiei:
a) o descriere detaliatã a metodologiei şi a planului de lucru conceput pentru prestarea serviciilor;
b) activitãţile şi sarcinile concrete care vor fi încredinţate personalului implicat în îndeplinirea contractului precum şi graficul de timp prevãzut pentru îndeplinirea activitãţilor şi sarcinilor respective;
c) alte informaţii considerate semnificative pentru evaluarea corespunzãtoare a propunerii tehnice.
C.6.3. Autoritatea contractantã are dreptul de a solicita ofertanţilor, precizând acest lucru în Fişa de date a achiziţiei completarea unor formulare specifice care permit, în funcţie de particularitãţile achiziţiei sau ale tipului de contract, sintetizarea informaţiilor referitoare la elementele propunerii tehnice.
C.7. Propunerea financiarã
C.7.1. Ofertantul trebuie sa prezinte formularul de oferta indicat în secţiunea IV (Formularul 3), care reprezintã elementul principal al propunerii financiare. Celelalte formulare aferente propunerii financiare se vor completa corespunzãtor încadrãrii serviciilor în una dintre urmãtoarele grupe: Grupa III A: Servicii pentru care cel puţin 40% din valoarea contractului urmeazã sa se îndeplineascã:
a) cu mana de lucru formatã din cetãţeni romani; sau
b) de asociaţi şi/sau de subcontractanţi, care sunt persoane fizice sau juridice romane. Grupa III B: Servicii care nu îndeplinesc condiţiile de încadrare în Grupa III A.
C.7.2. Ofertantul va evidenţia, dacã în Fişa de date a achiziţiei nu se prevede altfel, preţul total/tariful ofertat pentru prestarea serviciilor, defalcat pe activitãţi (game) şi/sau pe faze, dupã cum urmeazã:
a) remuneraţia personalului necesar pentru îndeplinirea contractului de servicii;
b) preţul total/tariful pentru prestarea serviciilor, respectiv remuneraţia personalului necesar pentru îndeplinirea contractului de servicii la care se adauga costurile pentru transportul intern şi/sau internaţional, pentru diurna şi cazare (dacã este cazul), pentru instrumente, echipamente şi diverse consumabile, pentru asigurãri, precum şi alte costuri locale şi servicii neprevãzute;
c) taxa pe valoarea adãugatã.
C.7.3. În cazul în care contractul de achiziţie publica urmeazã sa fie finanţat printr-un credit a cãrui obţinere este în sarcina ofertantului, acesta trebuie sa prezinte şi oferta de credit a bãncii finanţatoare.
C.7.4. Autoritatea contractantã are dreptul de a solicita ofertanţilor, precizând aceasta în Fişa de date a achiziţiei, completarea unor formulare-tip care permit, în funcţie de particularitãţile achiziţiei, de durata şi de tipul contractului, furnizarea de informaţii suplimentare referitoare la preţuri, tarife, condiţii financiare şi comerciale specifice, grafice de eşalonare a plãţilor etc.
C.7.5. În scopul monitorizarii procedurilor pentru atribuirea contractelor de achiziţie publica ofertantul are obligaţia de a exprima preţul/tariful ofertat atât în lei, cat şi în euro. Echivalentul în euro al valorii exprimate în lei se va determina corespunzãtor cursului mediu al pieţei valutare, calculat de Banca Nationala a României pentru ziua precizatã în Fişa de date a achiziţiei (aceasta zi indica, implicit, reperul în timp la care se considera valabil costul resurselor necesare pentru îndeplinirea contractului).
C.8. Garanţia pentru participare
C.8.1. Ofertantul trebuie sa constituie, garanţia pentru participare în cuantumul şi pentru o perioada de valabilitate astfel cum sunt prevãzute acestea în Fişa de date a achiziţiei.
C.8.2. Garanţia pentru participare este necesarã pentru a proteja autoritatea contractantã fata de riscul unui eventual comportament necorespunzãtor al ofertantului, în sensul prevederilor de la C.8.5, pe intreaga perioada derulata pana la semnarea contractului de achiziţie publica.
C.8.3. Garanţia pentru participare se exprima în lei sau într-o valuta liber convertibilã şi poate fi constituitã în urmãtoarele forme:
a) scrisoare de garanţie bancarã în favoarea autoritãţii contractante; în acest caz se va utiliza modelul indicat în secţiunea IV (Formularul 4);
b) ordin de plata în contul autoritãţii contractante;
c) lichiditati şi/sau titluri de valoare, depuse la casieria autoritãţii contractante.
C.8.4. Ofertele care nu sunt însoţite de dovada constituirii garanţiei pentru participare vor fi respinse şi returnate la deschidere.
C.8.5. Autoritatea contractantã are dreptul de a vira garanţia pentru participare în bugetul propriu, ofertantul pierzand suma constituitã, atunci când acesta din urma se afla în oricare dintre urmãtoarele situaţii:
a) îşi retrage oferta în perioada de valabilitate a acesteia;
b) oferta sa fiind stabilitã câştigãtoare nu constituie garanţia de buna execuţie în perioada de valabilitate a ofertei în care urmeazã sa se semneze contractul;
c) oferta sa fiind stabilitã câştigãtoare, refuza sa semneze contractul de achiziţie publica în perioada de valabilitate a ofertei.
C.8.6. Garanţia pentru participare, constituitã de ofertantul a cãrui oferta a fost stabilitã ca fiind câştigãtoare, se returneazã de cãtre autoritatea contractantã în cel mult 3 zile lucrãtoare de la data semnãrii contractului de achiziţie publica.
C.8.7. Garanţia pentru participare, constituitã de ofertanţii ale cãror oferte nu au fost stabilite ca fiind câştigãtoare, se returneazã de cãtre autoritatea contractantã imediat dupã semnarea contractului, dar nu mai târziu de 3 zile lucrãtoare de la data expirãrii perioadei de valabilitate a ofertei.
C.9. Dreptul de a solicita clarificãri
C.9.1. Orice prestator care a obţinut un exemplar din documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei are dreptul de a solicita în scris clarificãri despre elementele cuprinse în aceasta.
C.9.2. Autoritatea contractantã are obligaţia de a transmite rãspuns la orice solicitare de clarificãri, dar numai acelor solicitãri primite cu cel puţin:
a) 8 zile înainte de data limita pentru depunerea ofertelor, în cazul aplicãrii procedurilor prin licitaţie deschisã, licitaţie restrânsã sau negociere competitivã;
b) 6 zile înainte de data limita pentru depunerea ofertelor, în cazul accelerarii procedurii de licitaţie restrânsã.
C.9.3. Autoritatea contractantã are obligaţia de a transmite rãspunsul la solicitarile de clarificãri cu cel puţin:
a) 6 zile înainte de data limita pentru depunerea ofertelor, în cazul prevãzut la C.9.2 lit. a);
b) 4 zile înainte de data limita pentru depunerea ofertelor, în cazul prevãzut la C.9.2 lit. b).
Conţinutul rãspunsului privind clarificãrile va fi transmis tuturor prestatorilor care au obţinut un exemplar din documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, fãrã a fi dezvaluita identitatea celui care a solicitat clarificãrile respective.

D. Prezentarea ofertelor
D.1. Data limita şi modalitãţi pentru depunerea ofertei
D.1.1. Ofertantul trebuie sa ia toate mãsurile astfel încât oferta sa fie primitã şi înregistratã de cãtre autoritatea contractantã pana la data limita pentru depunere, stabilitã în anunţul sau în invitaţia de participare.
D.1.2. Ofertele pot fi transmise prin posta sau depuse direct de cãtre ofertant la adresa indicatã în anunţul sau în invitaţia de participare. Indiferent de modalitatea de depunere/transmitere ofertantul îşi asuma riscurile transmiterii ofertei, inclusiv forta majorã.
D.1.3. Autoritatea contractantã are dreptul de a decala data limita pentru depunerea ofertei, caz în care aceasta va comunica noua data limita, în scris, cu cel puţin 6 zile înainte de data limita stabilitã iniţial, tuturor prestatorilor care au obţinut un exemplar al documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei.
D.2. Modul de prezentare
D.2.1. Ofertantul trebuie sa prezinte un exemplar al ofertei şi al documentelor care o însoţesc, în original, şi un numãr de copii de pe acestea conform prevederilor cuprinse în Fişa de date a achiziţiei. În eventualitatea unei discrepanţe între original şi copii va prevala originalul.
D.2.2. Originalul şi copia/copiile trebuie sa fie tipãrite sau scrise cu cerneala neradiabila şi vor fi semnate pe fiecare pagina de reprezentantul/reprezentanţii autorizat/autorizaţi corespunzãtor sa angajeze ofertantul în contract. În cazul documentelor emise de instituţii/organisme oficiale abilitate în acest sens documentele respective trebuie sa fie semnate şi parafate conform prevederilor legale. În cazul atribuirii unui contract de proiectare a lucrãrilor de construcţii propunerea tehnica nu se semneazã de ofertant, nu va conţine semne distinctive care sa conducã la deconspirarea ofertantului şi va include, în interior, un plic suplimentar, închis, în care se introduc elementele de identificare ale ofertantului (denumire şi adresa).
D.2.3. Orice stersatura, adaugare, interliniere sau scris peste cel dinainte sunt valide doar dacã sunt vizate de cãtre persoana/persoanele autorizata/autorizate sa semneze oferta.
Observatie:
În cazul în care, din motive obiective, ofertantul nu are posibilitatea de a prezenta în original anumite documente emise de instituţii/organisme oficiale, comisia de evaluare are obligaţia de a stabili o data limita pentru demonstrarea conformitatii cu originalul a copiilor prezentate.
D.3. Sigilarea şi marcarea ofertei
D.3.1. Ofertantul trebuie sa sigileze originalul şi fiecare set de copii în plicuri separate, marcand corespunzãtor plicurile cu "ORIGINAL" şi, respectiv, "COPIE". Plicurile se vor introduce într-un plic exterior, închis corespunzãtor şi netransparent. În cazul atribuirii unui contract de proiectare a lucrãrilor de construcţii plicurile în care fiecare ofertant va introduce propunerea tehnica sunt identice şi sunt distribuite de cãtre autoritatea contractantã o data cu documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei.
D.3.2. Plicurile interioare trebuie sa fie marcate cu denumirea şi adresa ofertantului, pentru a permite returnarea ofertei fãrã a fi deschisã, în cazul în care oferta respectiva este declarata intarziata Propunerea tehnica, Propunerea financiarã şi, dacã este cazul, documentele de calificare şi ofertele alternative se vor introduce, dupã cum este prevãzut în Fişa de date a achiziţiei, în plicuri distincte marcate corespunzãtor.
În cazul atribuirii unui contract de proiectare a lucrãrilor de construcţii plicul care conţine propunerea tehnica nu va fi marcat cu denumirea şi adresa ofertantului şi nu va avea nici un alt semn distinctiv în exterior.
D.3.3. Plicul exterior trebuie sa fie marcat cu adresa autoritãţii contractante şi cu inscripţia "A NU SE DESCHIDE ÎNAINTE DE DATA ..... ORA ....".
D.3.4. Dacã plicul exterior nu este marcat conform prevederilor de la D.3.3, autoritatea contractantã nu îşi asuma nici o responsabilitate pentru ratacirea ofertei.
D.4. Modificarea şi retragerea ofertei
D.4.1. Orice ofertant are dreptul de a-şi modifica sau de a-şi retrage oferta numai înainte de data limita stabilitã pentru depunerea ofertei şi numai printr-o solicitare scrisã în acest sens.
D.4.2. În cazul în care ofertantul doreşte sa opereze modificãri în oferta deja depusa, acesta are obligaţia de a asigura primirea şi înregistrarea modificãrilor respective de cãtre autoritatea contractantã pana la data limita pentru depunerea ofertelor.
Pentru a fi considerate parte a ofertei modificãrile trebuie prezentate în conformitate cu prevederile de la D.1-D.3, cu amendamentul ca pe plicul exterior se va marca în mod obligatoriu şi inscripţia "MODIFICĂRI".
D.4.3. Ofertantul nu are dreptul de a-şi retrage sau de a-şi modifica oferta dupã expirarea datei limita stabilite pentru depunerea ofertelor, sub sancţiunea excluderii acestuia de la procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publica şi a pierderii garanţiei pentru participare.
D.5. Oferte întârziate
D.5.1. Oferta care este depusa/transmisã la o alta adresa a autoritãţii contractante decât cea stabilitã în anunţul sau în invitaţia de participare ori care este primitã de cãtre autoritatea contractantã dupã expirarea datei limita pentru depunere se returneazã nedeschisã.
D.6. Oferte alternative
D.6.1. Ofertantul are dreptul de a depune, în plus fata de oferta de baza, şi alte oferte, denumite oferte alternative, dar numai în cazul în care în anunţul de participare nu exista o astfel de interdicţie şi numai dacã criteriul pentru atribuirea contractului de achiziţie publica este "oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere tehnico-economic".
Ofertele alternative se pot abate într-o anumitã mãsura de la cerinţele prevãzute în Caietul de sarcini pentru oferta de baza.
D.6.2. Ofertantul care intenţioneazã sa depunã oferta alternativa are obligaţia de a depune şi oferta de baza.
Oferta alternativa trebuie sa respecte, din punct de vedere al soluţiilor şi exigenţelor de calitate, cerinţele minimale prevãzute în Caietul de sarcini.
D.6.3. Ofertele alternative care nu respecta prevederile de la D.6.2 nu vor fi luate în considerare.
D.7. Oferta comuna
D.7.1. Mai multe persoane juridice sau fizice au dreptul de a se asocia şi de a depune oferta comuna, fãrã a fi obligate sa îşi prezinte asocierea într-o forma legalizatã. Fiecare dintre aceştia îşi asuma obligaţia pentru oferta comuna şi rãspunde pentru orice consecinţe ale viitorului contract de achiziţie publica.
D.7.2. Autoritatea contractantã are dreptul de a solicita ca asocierea sa fie legalizatã înainte de semnarea contractului, în cazul în care oferta comuna este declarata câştigãtoare.
D.7.3. Asociaţii desemneazã din rândul lor pe cel care, în cazul atribuirii contractului de achiziţie publica, îi reprezintã în raporturile cu autoritatea contractantã, în calitate de lider de asociaţie.
D.8. Interdicţia de a depune mai multe oferte
D.8.1. Ofertantul nu are dreptul de a depune decât o singura oferta de baza. Ofertanţii asociaţi nu au dreptul de a depune alte oferte, în mod individual, pe lângã oferta comuna.
D.8.2. Persoanele juridice sau fizice nominalizate ca subcontractanţi în cadrul uneia sau mai multor oferte nu au dreptul de a depune oferta în nume propriu sau în asociere.
D.8.3. Orice oferta pentru care se constata nerespectarea prevederilor de la D.8.1 sau D.8.2 va fi respinsã.

E. Deschiderea şi evaluarea ofertelor
E.1. Deschiderea ofertelor
E.1.1. Deschiderea ofertelor se va face de cãtre comisia de evaluare la data şi în locul indicate în anunţul sau în invitaţia de participare. Orice ofertant are dreptul de a fi prezent, prin reprezentanţii sãi, la deschidere.
E.1.2. Nici o oferta nu poate fi respinsã la deschidere, cu excepţia ofertelor care se returneazã nedeschise, conform prevederilor de la D.5, precum şi a celor care nu fac dovada constituirii garanţiei pentru participare.
E.1.3. Comisia de evaluare va întocmi un proces-verbal de deschidere care urmeazã sa fie semnat atât de cãtre membrii comisiei, cat şi de cãtre reprezentanţii ofertanţilor care sunt prezenţi la deschiderea ofertelor. Fiecare membru al comisiei de evaluare şi fiecare ofertant care a semnat procesul-verbal de deschidere au dreptul de a primi o copie de pe acesta.
E.2. Confidenţialitate
E.2.1. Autoritatea contractantã are obligaţia de a pãstra confidenţialitatea asupra conţinutului ofertei, precum şi asupra oricãrei informaţii privind ofertantul, a carei dezvaluire ar putea aduce atingere dreptului acestuia de a-şi proteja proprietatea intelectualã sau secretele comerciale. În cazul atribuirii unui contract de proiectare a lucrãrilor de construcţii autoritatea contractantã are obligaţia de a pãstra confidenţialitatea asupra conţinutului ofertei inclusiv dupã atribuirea contractului pe toatã perioada de pãstrare a dosarului achiziţiei publice.
E.2.2. Comisia de evaluare nu are dreptul de a dezvalui ofertanţilor sau altor persoane neimplicate oficial în procedura de atribuire a contractului de achiziţie publica informaţii legate de propria activitate pana când nu a fost comunicat rezultatul aplicãrii procedurii respective.
E.3. Frauda şi corupţie
E.3.1. Ofertantul nu are dreptul de a influenta sau de a incerca sa influenteze comisia de evaluare în procesul de examinare şi evaluare a ofertelor sau în decizia de stabilire a ofertei câştigãtoare sub sancţiunea excluderii acestuia de la procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de achiziţie publica.
E.3.2. Nici un ofertant nu are dreptul de a contacta comisia de evaluare asupra nici unei probleme legate de oferta sa, din momentul deschiderii ofertelor, pana în momentul atribuirii contractului de achiziţie publica. Ofertantul are dreptul de a aduce clarificãri la oferta şi/sau la documentele care însoţesc oferta numai ca urmare a unei solicitãri scrise din partea comisiei de evaluare.
E.3.3. Comisia de evaluare are obligaţia de a exclude orice ofertant în cazul în care se dovedeşte ca acesta a fost sau este angajat în practici corupte ori frauduloase în legatura cu procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de achiziţie publica.
E.4. Examinarea documentelor care însoţesc oferta
E.4.1. Fiecare ofertant trebuie sa îndeplineascã condiţiile referitoare la eligibilitate şi înregistrare, precum şi cerinţele solicitate privind capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã. Orice ofertant care îndeplineşte în totalitate cerinţele minime corespunzãtoare criteriilor de calificare este considerat ofertant calificat.
E.5. Examinarea ofertelor
E.5.1. Ofertele vor fi examinate de cãtre comisia de evaluare.
E.5.2. Comisia de evaluare are obligaţia de a stabili care sunt clarificãrile necesare pentru evaluarea fiecãrei oferte, precum şi perioada acordatã pentru transmiterea clarificarilor.
E.5.3. În cazul unei oferte care are un preţ aparent neobisnuit de scãzut în raport cu serviciul care urmeazã sa fie prestat, comisia de evaluare are obligaţia de a solicita, în scris şi înainte de a lua o decizie de respingere a acelei oferte, detalii şi precizãri pe care le considera relevante cu privire la oferta, precum şi de a verifica rãspunsurile care justifica preţul respectiv.
E.5.4. Comisia de evaluare are dreptul de a respinge o oferta în oricare dintre urmãtoarele cazuri:
a) oferta nu respecta cerinţele prevãzute în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei;
b) ofertantul nu transmite în perioada precizatã de cãtre comisia de evaluare clarificãrile solicitate;
c) ofertantul modifica prin clarificãrile pe care le prezintã, conţinutul propunerii tehnice şi/sau al propunerii financiare, cu excepţia situaţiei în care modificarea este determinata de corectarea erorilor aritmetice;
d) oferta conţine propuneri referitoare la clauzele contractuale, propuneri care sunt în mod evident dezavantajoase pentru autoritatea contractantã;
e) explicaţiile solicitate conform E.5.3 nu sunt concludente şi/sau nu sunt susţinute de documentele justificative cerute de comisia de evaluare.
E.6. Corectarea erorilor
E.6.1. Singura modificare a conţinutului propunerii financiare care este permisã în oferta, fãrã a atrage implicatiile de la E.5.4 lit. e), este corectarea eventualelor erori aritmetice.
E.6.2. Erorile aritmetice se corecteaza dupã cum urmeazã:
a) dacã exista o discrepanta între preţul unitar şi preţul total (care este obţinut prin multiplicarea preţului unitar cu cantitatea totalã), se va lua în considerare preţul unitar, iar preţul total va fi corectat în mod corespunzãtor;
b) dacã exista o discrepanta între litere şi cifre, se va lua în considerare valoarea exprimatã în litere, iar valoarea exprimatã în cifre va fi corectatã în mod corespunzãtor.
E.6.3. Comisia de evaluare are dreptul de a corecta erorile aritmetice numai cu acceptul ofertantului.
Dacã ofertantul nu accepta corectarea acestor erori, oferta sa va fi consideratã necorespunzãtoare şi, în consecinta, va fi respinsã de cãtre comisia de evaluare.
E.7. Criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de servicii
E.7.1. Criteriul pe baza cãruia se atribuie contractul de achiziţie publica este prevãzut în Fişa de date a achiziţiei şi nu poate fi schimbat pe toatã durata de aplicare a procedurii de atribuire a contractului respectiv.
E.7.2. Criteriul menţionat la E.7.1 poate fi numai:
a) fie oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere tehnico-economic;
b) fie, în mod exclusiv, preţul cel mai scãzut.
E.8. Evaluarea ofertelor
E.8.1. Evaluarea ofertelor şi, în urma acestei evaluãri, stabilirea ofertei câştigãtoare se realizeazã de cãtre comisia de evaluare, având în vedere încadrarea în perioada de valabilitate a ofertelor, precum şi criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de achiziţie publica.
E.8.2. În cazul în care atribuirea contractului de achiziţie publica se face pe baza criteriului menţionat la E.7.2 lit. a), evaluarea ofertelor consta în acordarea pentru fiecare oferta a unui punctaj rezultat ca urmare a aplicãrii algoritmului de calcul descris în Fişa de date a achiziţiei.
Clasamentul pe baza cãruia se stabileşte oferta câştigãtoare se întocmeşte în ordinea descrescãtoare a punctajului acordat.
E.8.3. În cazul în care atribuirea contractului de achiziţie publica se face pe baza criteriului menţionat la E.7.2 lit. b), evaluarea ofertelor consta în compararea preţurilor fiecãrei oferte şi în întocmirea, în ordinea descrescãtoare a preţurilor respective, a clasamentului pe baza cãruia se stabileşte oferta câştigãtoare.
E.8.4. Preţurile care se compara în scopul întocmirii clasamentului sunt preţurile ofertate pentru prestarea integrala a serviciilor, exclusiv T.V.A.
În cazul în care specificul contractului de servicii nu permite estimarea şi cotarea preţului total al prestaţiei, în Fişa de date a achiziţiei se va preciza ca baza de comparare a ofertelor o reprezintã:
a) tariful prestaţiei, dacã obiectul contractului este prestarea unui singur tip de operaţiune clar infinita; sau
b) un tarif mediu, care se va calcula - exclusiv în scopul comparãrii - prin însumarea ponderatã a tarifelor reale declarate pentru diferite prestaţii, dacã obiectul contractului este prestarea unei game diversificate de operaţiuni.
Ponderea fiecãrui tarif real declarat se determina de autoritatea contractantã în funcţie de ponderea anticipata a fiecãrei operaţiuni în ansamblul prestaţiilor care constituie obiect al contractului de servicii respectiv.
E.9. Stabilirea ofertei câştigãtoare
E.9.1. Oferta câştigãtoare stabilitã de cãtre comisia de evaluare va fi:
a) oferta care întruneşte punctajul cel mai mare rezultat din aplicarea algoritmului de calcul descris în Fişa de date a achiziţiei - în cazul în care pentru atribuirea contractului de servicii se aplica criteriul "oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere tehnico-economic"; sau
b) oferta cu cel mai mic preţ - în cazul în care pentru atribuirea contractului de servicii se aplica criteriul "preţul cel mai scãzut".

F. Atribuirea contractului de achiziţie publica
F.1. Comunicarea privind rezultatul aplicãrii procedurii
F.1.1. Autoritatea contractantã va comunica tuturor ofertanţilor rezultatul aplicãrii procedurii în cel mult doua zile de la data la care comisia de evaluare a stabilit oferta câştigãtoare.
F.1.2. În cazul ofertanţilor a cãror oferta nu a fost declarata câştigãtoare comunicarea va preciza dacã oferta a fost respinsã şi care sunt motivele respingerii, iar în cazul în care a fost admisã, va indica numele ofertantului câştigãtor precum şi caracteristicile şi avantajele relative ale ofertei câştigãtoare fata de oferta respectivului ofertant necastigator.
F.1.3. Autoritatea contractantã are dreptul de a nu furniza anumite informaţii referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publica care ar putea fi cuprinse în ansamblul informaţiilor pe care autoritatea contractantã trebuie sa le furnizeze în acord cu prevederile de la F.1.2, şi anume în situaţia în care aceasta furnizare:
a) ar conduce la neaplicarea unei prevederi legale şi, implicit, ar fi contrarã interesului public;
sau
b) ar prejudicia interesele comerciale ale ofertanţilor, inclusiv cele ale ofertantului a cãrui oferta a fost declarata câştigãtoare;
sau
c) ar prejudicia concurenta loiala între ofertanţi.
F.1.4. În cazul ofertantului câştigãtor comunicarea va preciza faptul ca oferta sa a fost declarata câştigãtoare şi ca acesta este invitat în vederea încheierii contractului.
F.1.5. În cazul în care decizia de atribuire a contractului de achiziţie publica este contestatã de cãtre unul dintre ofertanţi, în termenul prevãzut de lege, autoritatea contractantã are obligaţia de a transmite de îndatã contestaţia Ministerului de Finanţe şi Ministerului Sãnãtãţii.
F.2. Dreptul autoritãţii contractante de anula aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica
F.2.1. Autoritatea contractantã are dreptul de a anula aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica numai dacã ia aceasta decizie înainte de data transmiterii comunicãrii privind rezultatul aplicãrii procedurii respective şi numai în urmãtoarele circumstanţe:
a) nici unul dintre ofertanţi nu este eligibil sau nu a îndeplinit condiţiile de calificare prevãzute în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei;
b) numãrul de ofertanţi este mai mic de 2, în cazul aplicãrii procedurii prin negociere competitivã;
c) au fost prezentate numai oferte necorespunzãtoare respectivei oferte care:
(i) fie sunt depuse dupã data limita de depunere a ofertelor;
(ii) fie nu au fost elaborate şi prezentate în concordanta cu cerinţele prevãzute în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei;
(iii) fie conţin în propunerea financiarã preţuri care par în mod evident a nu fi rezultatul liberei concurente;
(iv) fie conţin propuneri referitoare la clauzele contractuale, propuneri care sunt în mod evident dezavantajoase pentru autoritatea contractantã;
(v) fie, prin valoarea inclusã în propunerea financiarã, fiecare dintre ele a depãşit valoarea fondurilor alocate pentru îndeplinirea contractului de achiziţie publica respectiv;
d) circumstanţe excepţionale afecteazã procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publica sau este imposibila încheierea contractului.
F.2.2. Decizia de anulare nu creeazã vreo obligaţie a autoritãţii contractante fata de ofertanţi, cu excepţia returnarii garanţiei pentru participare.
F.2.3. În cazul în care anuleazã aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica autoritatea contractantã are obligaţia de a comunica în scris tuturor ofertanţilor atât încetarea obligaţiilor pe care aceştia şi le-au creat prin depunerea de oferte, cat şi motivul anulãrii.
F.3. Actualizarea preţului contractului de achiziţie publica
F.3.1. Autoritatea contractantã are dreptul de a accepta actualizarea preţului contractului, caz în care în cadrul condiţiilor de contractare va fi prevãzutã o clauza în acest sens.
F.3.2. Autoritatea contractantã are obligaţia de a preciza în Fişa de date a achiziţiei dacã intenţioneazã sa accepte actualizarea preţului contractului de achiziţie publica şi în cazul în care actualizarea este acceptatã, formula de actualizare va fi precizatã în Fişa de date a achiziţiei.
F.3.3. Pentru contractele de achiziţie publica a cãror durata de îndeplinire nu depãşeşte 90 de zile autoritatea contractantã este indreptatita sa impunã un coeficient de actualizare egal cu 1 (preţurile din oferta nu se actualizeazã).
F.4. Încheierea contractului de achiziţie publica
F.4.1. Autoritatea contractantã are obligaţia de a suspenda încheierea contractului de achiziţie publica în cazul existenţei unei situaţii litigioase având ca obiect procedura de licitaţie publica organizatã, pana la soluţionarea cauzei.
F.4.2. Autoritatea contractantã are obligaţia de a încheia contractul de achiziţie publica cu ofertantul a cãrui oferta a fost stabilitã ca fiind câştigãtoare de comisia de evaluare.
F.4.3. Autoritatea contractantã are obligaţia de a încheia contractul de achiziţie publica în perioada de valabilitate a ofertelor, dar nu mai devreme de 15 zile de la data transmiterii comunicãrii privind rezultatul aplicãrii procedurii. Preţurile unitare prevãzute în oferta care a fost stabilitã câştigãtoare sunt ferme, contractantul neavând posibilitatea de a modifica oferta care va constitui parte integrantã a contractului de achiziţie publica.
F.4.4. În cazul în care oferta care a fost stabilitã câştigãtoare este oferta depusa în comun de mai mulţi ofertanţi, autoritatea contractantã are dreptul de a impune înainte de încheierea contractului legalizarea asocierii ofertanţilor respectivi.
F.4.5. În cazul în care autoritatea contractantã nu ajunge sa încheie contractul cu ofertantul a cãrui oferta a fost stabilitã ca fiind câştigãtoare aceasta are dreptul:
a) de a invita ofertanţii, în ordinea descrescãtoare a clasamentului, în vederea încheierii contractului;
sau
b) de a anula aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica.
F.4.6. Ofertantul invitat de autoritatea contractantã sa încheie contractul de achiziţie publica are obligaţia de a constitui garanţia de buna execuţie în forma/formele şi în cuantumul precizate în Fişa de date a achiziţiei.
În cazul încheierii unui contract de proiectare a lucrãrilor de construcţii garanţia de buna execuţie este reprezentatã de garanţia de aplicabilitate a proiectului.
F.4.7. Scrisoarea de garanţie bancarã prin care se constituie garanţia de buna execuţie trebuie sa fie întocmitã în conformitate cu modelul prevãzut în secţiunea IV (Formularul 5).

SECŢIUNEA II
FIŞA DE DATE A ACHIZIŢIEI

Secţiunea II conţine informaţiile specifice referitoare la aplicarea concretã a procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica, care sunt destinate potenţialilor ofertanţi interesaţi sa participe la procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de servicii.
Informaţiile conţinute în cadrul acestei secţiuni completeazã, adapteaza sau detaliazã prevederile Secţiunii I.
Numerotarea informaţiilor prevãzute în aceasta secţiune asigura concordanta cu prevederile corespondente din cadrul Secţiunii I.

A. Introducere
A.1. Denumirea autoritãţii contractante:
Cod fiscal:
Adresa:
Numãrul de telefon:
Fax:
e-mail:
Sursele de finanţare a contractului de servicii care urmeazã sa fie atribuit:
- asigurãri sociale de sãnãtate
A.2. Obiectul contractului de servicii:
a) prepararea şi servirea hranei în incinta unitãţii, prin modernizarea, amenajarea blocului alimentar existent, prestare serviciilor de preparare şi servire a hranei, în conformitate cu Sistemul de Management al Calitãţii ISO 9001:2000 PENTRU COD CPSA 5552 ŞI HACCP, în condiţiile punerii la dispoziţie a spaţiilor (cu chirie) şi a echipamentelor aflate în funcţiune la data preluãrii şi acceptate de cãtre prestatorul de servicii, din punct, de vedere al functionarii în parametrii normali;
b) preluarea personalului existent;
c) numãrul de portii estimate a fi pregãtite şi servite zilnic va fi în conformitate cu <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.177/02.10.2003 privind aprobarea cuantumului indemnizaţiei lunare de hrana cuvenitã persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA;
d) fluxurile tehnologice folosite în pregãtirea şi servirea hranei pentru unitatea spitaliceasca vor fi în conformitate cu <>Ordinul nr. 713/2004 al Ministerului Sãnãtãţii privind aprobarea normelor de autorizare a unitãţilor sanitare cu paturi (Anexele 1-4) şi Directiva 93/43 a Consiliului Europei privind implementarea Sistemului HACCP;
e) cod CPSA al activitãţii: 5552
A.3. Procedura aplicatã: licitaţie deschisã
A.4. Legislaţie aplicabilã
1. <>Legea nr. 346/2004 - privind stimularea infiintarii şi dezvoltãrii întreprinderilor mici şi mijlocii, publicatã în M.O. nr. 681/29.07.2004;
2. <>Ordinul nr. 713/2004 al Ministerului Sãnãtãţii privind aprobarea normelor de autorizare a unitãţilor sanitare cu paturi (Anexele 1-4);
3. <>Hotãrârea Guvernului nr. 1177/02.10.2003 privind aprobarea cuantumului indemnizaţiei lunare de hrana cuvenitã persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA;
4. <>Ordinul nr. 414/19.04.2005 privind proceduri prealabile de organizare a licitaţiilor de cãtre unitãţile sanitare din sistemul Ministerului Sãnãtãţii şi casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate;
5. Directiva 93/43 a Consiliului Europei privind implementarea Sistemului HACCP;
6. <>Hotãrârea de Guvern nr. 839/27.05.2004 privind nivelul alocaţiilor de hrana pentru consumurile colective din unitãţile sanitare publice şi din crese, cu modificãrile ulterioare.

B. Calificarea candidaţilor/ofertanţilor
B.1 . Documente care dovedesc eligibilitatea:
1. Declaraţie pe propria rãspundere completatã în conformitate cu Formularul B1 din secţiunea IV;
2. Certificate constatatoare privind îndeplinirea obligaţiilor exigibile de plata a impozitelor şi taxelor cãtre stat, inclusiv cele locale, precum şi a contribuţiei pentru asigurãrile sociale de stat (formulare-tip eliberate de autoritãţile competente din ţara în care candidatul/ofertantul este rezident) valabile la data depunerii ofertelor.
B.2. Documente care dovedesc înregistrarea:
● Pentru persoane juridice romane: Certificat constatator emis de oficiul registrului comerţului de pe lângã camera de comerţ şi industrie nationala sau teritorialã (Formular C4).
● Pentru persoane fizice romane: Se solicita autorizaţia de funcţionare, precum şi orice alt document edificator considerat necesar pentru dovedirea apartenentei la categoria profesionalã impusa de îndeplinirea contractului.
● Pentru persoane juridice/fizice strãine: Documente edificatoare care sa dovedeascã o forma de înregistrare ca persoana juridicã sau de înregistrare/atestare ori apartenenţa din punct de vedere profesional la organisme legal constituite, în conformitate cu prevederile legale din ţara în care este stabilit candidatul/ofertantul este rezident, traduse în limba romana şi legalizate.
● Pentru persoane juridice/fizice romane/strãine: Statutul societãţii care sa confirme posibilitatea efectuãrii activitãţilor cuprinse la codul C.P.S.A. 5552.
B.3. Documente care dovedesc capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã: (pentru documentele prevãzute la pct. 4-11 se bifeaza opţiunea aplicabilã)
1. Fişa de informaţii generale (Formularul B2 din secţiunea IV)
2. Lista cuprinzând subcontractantii, însoţitã şi de acordurile de sub contractare; subcontractantii care urmeazã sa îndeplineascã mai mult de 10% (în exprimare valoricã) din contractul de achiziţie publica trebuie sa completeze cu propriile date Formularul B2 din secţiunea IV
3. Fişa/fise de informaţii privind experienta similarã în realizarea de proiecte de aceeaşi anvergura, privind serviciile conexe în sistemul sanitar, (Formularul B3 din secţiunea IV)
4. Recomandãri din partea altor beneficiari/clienţi din sistemul sanitar (cel puţin 3)

[x] solicitat [ ] nesolicitat
- autoritatea contractantã nu solicita formular tip
5. Documente emise de organisme acreditate, care confirma certificarea sistemului calitãţii:

[x] solicitat [ ] nesolicitat
Autoritatea contractantã solicita un document prin care se certifica stadiul implementarii sistemului calitãţii ISO 9001:2000 PENTRU COD CPSA 5552 şi HACCP (implementat/în curs de implementare) pentru cod CPSA 5552 şi HACCP, emis de cãtre un organism de certificare a Sistemului Calitãţii recunoscut pe plan naţional şi internaţional.
6. Declaraţie care conţine informaţii privind dotãrile specifice, utilajele, echipamentul tehnic, mijloacele de transport, laboratoarele şi alte mijloace fixe pe care candidatul/ofertantul se angajeazã sa le utilizeze pentru îndeplinirea contractului, formularul B5.

[x] solicitat [ ] nesolicitat
7. Autorizaţia de funcţionare emisã de autoritatea de sãnãtate publica, precum şi orice alt document edificator considerat necesar pentru dovedirea apartenentei la categoria impusa de îndeplinirea contractului.
8. Declaraţie care conţine informaţii privind numãrul mediu, în ultimele 12 luni, al personalului angajat, asigurarea cu personal de specialitate, numãrul şi pregãtirea cadrelor de conducere, precum şi persoanele responsabile direct de îndeplinirea contractului.

[x] solicitat [ ] nesolicitat
- autoritatea contractantã nu solicita formular tip;
- autoritatea contractantã solicita preluarea întregului personal existent ce îşi desfãşoarã activitatea în sectorul bloc alimentar.
9. Declaraţie pe propria rãspundere ca va prelua întregul personal, prin transfer, asigurându-le sporurile, creşterile salariale şi tichetele de masa, conform legislaţiei muncii în vigoare în momentul preluãrii.
10. Obligaţii contractuale în desfãşurare fata de alţi beneficiari/clienţi

[x] solicitat [ ] nesolicitat
- autoritatea contractantã nu solicita formular tip;
11. Bilanţul contabil din anul precedent, vizat şi înregistrat de organele competente şi/sau, dupã caz rapoarte anuale, scrisori de audit financiar şi contabil, precum şi orice alte documente legale edificatoare prin care candidatul/ofertantul îşi poate dovedi capacitatea economico-financiarã.

[x] solicitat [ ] nesolicitat
B.4. Cerinţe minime referitoare la capacitatea tehnica şi la capacitatea economico-financiarã, pe care candidatul/ofertantul trebuie sa le îndeplineascã pentru a fi considerat calificat:
Capacitatea tehnica
1. Prezentare generalã
Autoritatea contractantã are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, obligativitatea prezentãrii Formularului B2 din secţiunea IV.
2. Sustinere tehnica
Autoritatea contractantã stabileşte urmãtoarele:
- obligativitatea prezentãrii proiectului tehnic de modernizare, amenajare a blocului alimentar şi implementare a sistemul calitãţii ISO 9001:2000 PENTRU COD CPSA 5552 ŞI HACCP;
- Ofertantul este obligat sa prezinte documente din care sa rezulte capacitatea de a aloca resurse umane (personal propriu instruit) şi tehnice (piese de schimb şi consumabile) în vederea asigurãrii unui program non stop de funcţionare a service-ului care sa permitã prestarea fãrã întrerupere şi în bune condiţii a serviciului de spalare;
- Ofertantul este obligat sa prezinte fise tehnice privind constituirea unui stoc de piese de schimb şi consumabile, compatibile cu utilajele ce vor deservi bucataria, şi care sa fie disponibil din momentul şi pe toatã durata derulãrii contractului;
- obligativitatea ofertantului de a prezenta în susţinerea proiectului tehnic de modernizare şi amenajare a blocului alimentar şi a celorlalte angajamente, documente justificative (deviz de lucrãri, facturi proforma emise de importatorul direct, orice alte acte de natura sa susţinã din punct de vedere financiar propunerea tehnica).
- aprobarea de cãtre Inspecţia Sanitarã de Stat a fluxurilor tehnologice în conformitate cu HACCP;
3. Experienta similarã
Autoritatea contractantã stabileşte, ca cerinta minima, îndeplinirea şi finalizarea, în ultimii 3 ani, a cel puţin doua contracte care au avut ca obiect prestarea unor servicii conexe actului medical pentru unitãţi medicale insumand 2000 paturi.
4. Recomandãri din partea altor beneficiari/clienţi
a) Autoritatea contractantã stabileşte, obligativitatea prezentãrii a cel puţin 3 (trei) recomandãri din partea unor beneficiari/clienţi din sistemul sanitar.
b) Sa aibã avizari din partea Ministerului Sãnãtãţii pentru acest gen de activitate, avize sanitare privind implementarea sistemului HACCP, pentru fluxurile tehnologice ce urmeazã a fi utilizate precum şi pentru maşinile de transport a hranei.
5. Certificarea sistemului calitãţii
Autoritatea contractantã stabileşte, ca cerinta minima, numai obligativitatea prezentãrii documentelor prevãzute la B.3. pct. 5.
6. Resurse umane
Autoritatea contractantã stabileşte, ca cerinta minima asigurarea personalului de specialitate care este considerat strict necesar pentru îndeplinirea contractului de servicii potrivit propriei oferte.
Capacitatea economico-financiarã
1. Obligaţii contractuale în desfãşurare
Autoritatea contractantã stabileşte, ca cerinta minima, numai obligativitatea prezentãrii informaţiilor solicitate cu privire la obligaţiile contractuale fata de alţi beneficiari/clienţi.
2. Situaţia financiarã
Autoritatea contractantã stabileşte, ca cerinta minima, încadrarea valorii unor indicatori financiari peste o valoare minima impusa. Indicatorii financiari trebuie sa se regaseasca în documentele prevãzute la B.3. pct. 11 sau sa poatã fi calculati pe baza informaţiilor prevãzute în documentele respective. Autoritatea contractantã stabileşte cerinţe minime pentru urmãtorii indicatori:
Cifra medie anuala de afaceri pe ultimii 3 ani rezultatã din activitatea de prestare servicii conexe actului medical şi din realizarea de proiecte de aceeaşi anvergura:

[x] solicitat [ ] nesolicitat
Autoritatea contractantã stabileşte, ca cerinta minima, realizarea unei cifre medii anuale de afaceri, rezultatã exclusiv din activitatea de prestare servicii conexe actului medical şi din realizarea de proiecte de aceeaşi anvergura, egala sau mai mare decât o valoare minima impusa: 15.000.000.000 lei. Valoarea minima impusa va fi exprimatã în mii lei şi în echivalent euro; echivalentul în euro al valorii exprimate în lei se va determina corespunzãtor cursului mediu al pieţei valutare, calculat de Banca Nationala a României pentru ziua premergãtoare transmiterii spre publicare a anunţului de participare cãtre Regia Autonomã "Monitorul Oficial".
3. Adresa la care se depune/transmite scrisoarea de interes însoţitã de documentele de calificare: .......................................
4. Limba de redactare a scrisorii de interes şi a documentelor de calificare: limba romana
5. Numãr de exemplare în copie: 1
6. Data limita pana la care se primeşte scrisoarea de interes însoţitã de documentele de calificare ......................................
Ora, data şi locul de deschidere a pachetelor care conţin documentele de calificare: ora .............. data: ..................... la sediul autoritãţii contractante ................. .
7. Selectarea candidaţilor calificaţi se realizeazã pe baza urmãtoarei modalitãţi de punctare a performantelor tehnice şi economico-financiare:
- nu este cazul, fiind licitaţie deschisã fãrã preselecţie.
8. Numãrul de candidaţi care vor fi selectaţi: - nu este cazul.

C. Elaborarea ofertei
C.1. Limba de redactare a ofertei: - limba romana.
C.2. Perioada de valabilitate a ofertelor: - 90 de zile.
Se precizeazã o perioada de valabilitate estimatã ca fiind suficienta pentru finalizarea într-o perioada rezonabila a evaluãrii ofertelor şi semnãrii contractului, precum şi pentru a se evita, în mãsura în care nu apar circumstanţe excepţionale, situaţia în care este necesarã solicitarea de prelungire a acestei perioade.
C.3. Documentele ofertei:
Ofertantul va elabora propunerea tehnica astfel încât aceasta sa respecte în totalitate cerinţele din fişa de date a achiziţiei şi caietul de sarcini. Propunerea financiarã va fi elaborata astfel încât aceasta sa furnizeze toate informaţiile cu privire la preţ/tarif.
C.3.1. Documente care însoţesc oferta:
1. Scrisoarea de inaintare - ofertantul trebuie sa prezinte scrisoarea de inaintare în conformitate cu Formularul 2A din secţiunea IV.
2. Împuternicire - oferta trebuie sa fie însoţitã de împuternicirea scrisã prin care semnatarul ofertei este autorizat sa angajeze ofertantul în procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publica.
C.3.2.1. Cuantumul garanţiei pentru participare: 300.000.000 lei
2. Perioada de valabilitate a garanţiei pentru participare: - 90 de zile
3. Modul de constituire a garanţiei pentru participare: scrisoarea de garanţie bancarã în favoarea autoritãţii contractante, ordin de plata sau fila CEC în favoarea autoritãţii contractante.
C.3.3. Prezentarea propunerii tehnice, trebuie facuta astfel încât sa se asigure posibilitatea verificãrii corespondentei propunerii tehnice cu specificaţiile tehnice prevãzute în Caietul de sarcini. La prezentarea propunerii tehnice trebuie sa se aibã în vedere şi algoritmul de calcul prevãzut pentru evaluarea ofertelor, astfel încât, în cazul în care elemente ale propunerii tehnice intervin în algoritmul utilizat, informaţiile prezentate de cãtre fiecare ofertant sa fie complete şi sa permitã calcularea corespunzãtoare a punctajului.
C.3.4. Se indica, dacã este cazul, formularele care trebuie prezentate de cãtre ofertant, inclusiv, în mãsura în care se considera necesar, informaţii detaliate privind modul de completare a acestora. Modelul oricãrui formular solicitat trebuie sa fie prezentat în cadrul secţiunii IV.
C.3.5. Modul de prezentare a propunerii financiare trebuie sa se aibã în vedere şi algoritmul de calcul prevãzut pentru evaluarea ofertelor, astfel încât, în funcţie de elementele propunerii financiare care intervin în algoritmul utilizat, informaţiile prezentate de cãtre fiecare ofertant sa fie complete şi sa permitã calcularea corespunzãtoare a punctajului.
C.3.6. În cazul în care finanţarea contractului urmeazã sa fie asigurata printr-un credit a cãrui obţinere este în sarcina ofertantului, este obligatorie precizarea ansamblului minim de informaţii solicitate care vor constitui oferta de credit a bãncii finanţatoare.

[x] este cazul [ ] nu este cazul
C.3.7. Data pentru care se determina echivalenta leu/euro. Data stabilitã trebuie sa fie cu cel mult 15 zile înainte de data de deschidere a ofertelor este cursul mediu al pieţei valutare, calculat de BNR pentru ziua premergãtoare transmiterii spre publicare a anunţului de participare cãtre Regia Autonomã Monitorul Oficial.

D. Prezentarea ofertei
D.1. Adresa la care se depune oferta: Sediul autoritãţii contractante: ......
D.2. Data limita pentru depunerea ofertei: ..................................
D.3. Numãrul de exemplare: un original şi o copie.
D.4. Nu se depun oferte alternative.
D.5. Se precizeazã modul de prezentare în plicuri separate, dupã caz, a documentelor care însoţesc oferta, a propunerii tehnice, a propunerii financiare:
● Ofertantul trebuie sa sigileze originalul şi fiecare set de copii în plicuri separate, marcand corespunzãtor plicurile cu "ORIGINAL" şi, respectiv, "COPIE". Plicurile se vor introduce într-un plic exterior, închis corespunzãtor şi netransparent.
● Plicurile interioare trebuie sa fie marcate cu denumirea şi adresa ofertantului, pentru a permite returnarea ofertei fãrã a fi deschisã în cazul în care oferta respectiva este declarata intarziata.
● Propunerea tehnica şi propunerea financiarã se vor introduce, în plicuri distincte, marcate corespunzãtor.
● Plicul exterior trebuie sa fie marcat cu adresa autoritãţii contractante şi cu inscripţia "A NU SE DESCHIDE ÎNAINTE DE DATA .............., ORA ..........".
D.6. Dacã plicul exterior nu este marcat conform prevederilor de la D.5, autoritatea contractantã nu îşi asuma nici o responsabilitate pentru ratacirea ofertei.
- Orice oferta depusa dupã termenul precizat va fi returnatã ofertantului, nedeschisã;
- Ofertanţii care nu vor prezenta documentele obligatorii conform reglementãrilor în vigoare vor fi respinsi;
- Omiterea vreunei informaţii cerute de autoritatea contractantã sau prezentarea unei oferte necorespunzãtoare fata de cerinţele din documentaţia licitaţiei reprezintã riscuri asumate de ofertanţi, care pot avea drept consecinta eliminarea ofertelor lor;
- Neîndeplinirea condiţiilor legale şi a cerinţelor Caietului de sarcini şi a Fisei de date a achiziţiei duc la eliminarea ofertei;
- Oferta va fi dactilografiata, semnatã şi stampilata de cãtre ofertant sau o persoana imputernicita de acesta, în acest sens;
- Oferta nu va conţine randuri suplimentare, ştersãturi sau modificãri.

E. Deschiderea şi evaluarea ofertelor
E.1. Ora, data şi locul deschiderii ofertelor: ora ......., data: .........., la sediul autoritãţii contractante în prezenta membrilor comisiei de licitaţie şi a reprezentanţilor ofertanţilor care doresc sa participe.
E.2. Criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de achiziţie publica: oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere tehnico-economic.
E.3. Varianta algoritmului de calcul în cazul utilizãrii criteriului "oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere tehnico-economic" este:
Metoda cost/calitate
Metoda presupune clasificarea ofertelor în ordinea descrescãtoare a punctajelor combinate, tehnic şi financiar, având în vedere ponderile indicate în Fişa de date a achiziţiei, pentru fiecare dintre punctajele respective.
Punctajul total acordat pentru fiecare oferta se calculeazã pe baza formulei:
P total = P financiar x F% + P tehnic x T%
în care:
F% reprezintã ponderea corespunzãtoare punctajului financiar = 60%
T% reprezintã ponderea corespunzãtoare punctajului tehnic = 40%
1. Punctajul financiar se acorda astfel:
a) pentru cel mai scãzut dintre preţurile ofertelor se acorda 100 de puncte;
b) pentru alt preţ decât cel prevãzut la lit. a) se acorda punctaj astfel:
P financiar n = (preţ minim/preţ n) x 100. Preţurile care se compara în vederea acordãrii punctajului sunt preţurile prevãzute în secţiunea I (E.8.4).
c) costul alocaţiei de hrana/pacient/zi se stabileşte având în vedere urmãtoarele: aprovizionare, preparare, distribuţie, servire, transport şi ambalare special; introducerea Sistemului de Management al Calitãţii ISO 9001:2000 PENTRU COD CPSA 5552 ŞI HACCP, <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.177/02.10.2003 privind aprobarea cuantumului indemnizaţiei lunare de hrana cuvenitã persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA.
2. Punctajul tehnic se acorda de cãtre comisia de evaluare pe baza aprecierii obiective efectuate de membrii acesteia, apreciere care trebuie sa se raporteze în totalitate la prevederile Caietului de sarcini, dupã cum urmeazã:

preluare personal ...................................................... 15
soluţii functionale .................................................... 35
modernizãri ............................................................ 30
preţ chirie/M2 oferit .................................................. 5
folosirea de sisteme moderne de distribuţie şi servire a hranei ........ 15
TOTAL PUNCTE .......................................................... 100

F. Atribuirea contractului de achiziţie publica
În conformitate cu art. 12 lit. d din OUG nr. 60/2001, autoritatea contractantã va proceda la prelungirea contractului prin negociere cu o singura sursa.
F.1. Actualizarea preţului
F.1.1. [ ] Nu se accepta actualizarea preţului contractului
[x] Se accepta actualizarea preţului contractului dupã urmãtoarea formula:
Precizare: Formula de actualizare se stabileşte de autoritatea contractantã, care are însã obligaţia de a se asigura ca nu va depãşi în urma actualizãrii preţului, limita fondurilor anuale alocate pentru îndeplinirea contractului respectiv. Un model de formula care poate fi utilizat pentru actualizarea preţului contractului de achiziţie publica este urmãtorul:
V = VO x KA
în care:
V reprezintã valoarea actualizatã a situaţiei de plata;
VO reprezintã valoarea situaţiei de plata întocmite la nivelul preţurilor declarate în oferta;
KA reprezintã coeficientul de actualizare care urmeazã sa fie aplicat.
Coeficientul de actualizare KA se determina dupã cum urmeazã:
KA = E/EO
în care:
E reprezintã cursul mediu în lei, calculat de Banca Nationala a României pentru 1 euro, corespunzãtor primei zile din saptamana premergãtoare sãptãmânii în care se prezintã situaţia de plata;
EO reprezintã cursul mediu în lei, calculat de Banca Nationala a României pentru 1 euro, corespunzãtor zilei stabilite în Fişa de date a achiziţiei ca reper pentru stabilirea preţurilor unitare din oferta.
F.1.2. Garanţia de buna execuţie
a) Cuantumul garanţiei de buna execuţie a contractului de servicii: 5% din valoarea contractului.
b) Modul de constituire a garanţiei de buna execuţie a contractului de servicii se va realiza, de comun acord, prin reţineri succesive lunar, din plata cuvenitã pentru facturile curente.

SECŢIUNEA III
CAIETUL DE SARCINI

Caietul de sarcini face parte integrantã din documentatia de elaborare şi prezentare a ofertei şi constituie ansamblu cerinţelor pe baza cãrora se elaboreazã de cãtre fiecare ofertant propunerea tehnica.
Caietul de sarcini conţine, în mod obligatoriu, specificaţii tehnice.
Acestea definesc, dupã caz şi fãrã a se limita la cele ce urmeazã, caracteristici referitoare la nivelul calitativ, tehnic şi de performanta, siguranta în exploatare, dimensiuni, precum şi sisteme de asigurare a calitãţii, terminologie, simboluri, teste şi metode de testare, ambalare, etichetare, marcare, condiţiile pentru certificarea conformitatii cu standarde relevante sau altele asemenea.
În acest scop propunerea tehnica va conţine, în funcţie de cerinţele prevãzute în Fişa de date a achiziţiei, un comentariu, articol cu articol, al specificatiilor tehnice conţinute în Caietul de sarcini, prin care sa se demonstreze corespondenta propunerii tehnice cu specificaţiile respective.
Condiţii minime impuse de autoritatea contractantã:
- preluarea personalului existent în conformitate cu legislaţia muncii în vigoare;
- existenta Sistemului de Management al Calitãţii ISO 9001:2000 pentru Cod CAEN: PENTRU COD CPSA 5552 şi HACCP pentru Cod CAEN: 5552.
- prezentare unei propuneri tehnice care sa fie în conformitate cu <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.177/02.10.2003 privind aprobarea cuantumului indemnizaţiei lunare de hrana cuvenitã persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, <>Ordinul nr. 713/2004 al al Ministerului Sãnãtãţii privind aprobarea normelor de autorizare a unitãţilor sanitare cu paturi şi Directiva 93/43 a Consiliului Europei privind implementarea Sistemului HACCP.
Ofertantul va depune în oferta tehnica:
a) o descriere detaliatã a metodologiei şi a planului de lucru conceput pentru amenajarea şi recompartimentarea spaţiului în conformitate cu <>Ordinul nr. 713/2004 al Ministerului Sãnãtãţii privind aprobarea normelor de autorizare a unitãţilor sanitare cu paturi, dupã cum urmeazã:
- recepţie şi depozitare produse alimentare neprelucrate, dimensionate în funcţie de stocul necesar pentru fiecare categorie;
- spaţii prelucrari primare, în numãr de minim 2 (doua), separat pentru legume, carne, peste, pãsãri; camerele pentru prelucrari primare se vor conecta direct cu spaţiile bucatariei propriu-zise, sau prin intermediul unui coridor intern "curat", neinterferat de circuitele de aprovizionare "murdare";
- spaţii pentru prelucrari finale, compartimentat în zone distincte, prin pereţi de compartimentare spatiala, astfel:
1) prelucrari termice pentru mesele principale (bucataria calda).
2) prelucrari dietetice;
3) prelucrari pentru micul dejun (bucataria lapte-ceai);
4) bucataria rece;
5) preparate de patiserie-cofetarie, dacã este cazul;
6) camera de spãlat vase.
- spaţiu pentru depozitarea alimentelor pentru o zi (depozit de o zi);
- oficiu de distribuţie, dotat cu o linie specialã de portionare şi catering; adiacent oficiului de distribuţie se vor prevedea spaţii, echipate cu linii mecanizate, pentru spalarea veselei întregului spital şi igienizarea carturilor, izolate termic;
- laboratorul de control dietetic, prevãzut cu un frigider pentru probe alimentare şi biroul dieteticianului;
- anexe pentru personal, care vor cuprinde:
1) vestiar cu grup sanitar şi dus, separat pe sexe, amplasate lângã accesul personalului;
2) sala de mese, amplasata în relatie cu oficiul de distribuţie;
- condiţiile de recepţie şi depozitare, prelucrare şi preparare a alimentelor, modul de organizare a circuitelor bucatariei şi mãsurile de protecţie igienico-sanitare sunt cele prevãzute în normele de funcţionare a unitãţilor de alimentaţie publica şi reglementãrile cuprinse în Directiva 93/43 a Consiliului Europei privind implementarea Sistemului HACCP;
- planurile, designul, construcţia şi dimensiunea spaţiului trebuie:
● sa permitã curãţenie adecvatã şi/sau dezinfectia;
● sa fie în asa fel încât sa nu permitã acumularea de mizerie, contactul cu substanţe toxice, rãspândirea particulelor în alimente şi formarea condensului sau a umezelii pe suprafeţe;
● sa permitã buna practicare a igienei, incluzând protecţia impotriva contaminarii între şi pe timpul operaţiunii dintre alimente şi echipament, materiale, apa, aer sau personal şi surse externe de contaminare ca epidemiile;
● obţinerea, acolo unde este necesar a unor condiţii adecvate de temperatura pentru procesul de igiena şi depozitare a produselor de resort;
● sa existe un numãr adecvat şi suficient de mijloace naturale sau mecanice de ventilare. Fluxurile mecanice de aer din zonele contaminate înspre zonele curate trebuiesc evitate. Sistemele de ventilare trebuiesc construite în asa fel încât sa permitã filtrelor şi altor pãrţi de curatare sa poatã fi accesate şi înlocuite uşor;
● toate utilitatile sanitare din cadrul blocului alimentar vor fi dotate cu ventilare naturala sau mecanicã;
● blocul alimentar sa aibe o iluminare adecvatã, naturala şi/sau artificiala;
● sistemele de canalizare trebuie sa fie adecvate scopului propus; ele trebuiesc create şi construite pentru prevenirea riscului de contaminare a alimentelor;
● spaţiile de depozitare a deşeurilor trebuiesc create şi administrate în asa fel încât sa poatã fi menţinute curate şi pentru a se preveni apariţia şi rãspândirea epidemiilor, contaminarea alimentelor, a apei potabile, echipamentului şi a spaţiilor.
b) Cerinţe specifice pentru camerele unde alimentele sunt preparate, tratate sau procesate:
● suprafata pardoselii trebuie menţinutã intactã şi trebuie sa poatã fi curatata uşor, şi unde este cazul dezinfectata. Acest lucru impune folosirea materialelor impermeabile, neabsorbante, lavabile şi non-toxice. Unde este oportun, pardoselile vor fi prevãzute cu scurgeri adecvate;
● suprafata pereţilor trebuie menţinutã intactã şi trebuie sa poatã fi curatata uşor şi unde este necesar dezinfectata. Acest lucru impune folosirea materialelor impermeabile, neabsorbante, lavabile şi non-toxice şi necesita o suprafata plana pana la o înãlţime potrivita operatiei de curatare;
● tavanele şi materialele suspendate trebuiesc create, construite şi finisate pentru a preveni acumularea de mizerie şi a reduce condensul, umezeala nedorita şi depunerea particulelor;
● ferestrele şi alte deschideri trebuiesc construite pentru a preveni acumularea de mizerie. Cele care se deschid în exterior trebuiesc prevãzute, unde este necesar, cu protecţie impotriva insectelor, uşor de demontat şi curatat. Atunci când geamurile deschise pot genera contaminarea alimentelor, acestea vor fi închise şi blocate pe perioada cat exista alimente în acel spaţiu;
● uşile trebuiesc sa fie uşor de curatat şi unde este necesar, dezinfectate. Acest lucru necesita folosirea unor suprafeţe plane şi impermeabile;
● suprafeţele (incluzând cele cu utilaje) în contact cu alimentele trebuiesc menţinute intacte şi sa fie uşor de curatat, şi acolo unde este necesar, dezinfectate. Acest lucru necesita folosirea unor suprafeţe plane şi impermeabile;
● unde este necesar, mijloace adecvate trebuiesc create pentru curãţenia şi dezinfectia uneltelor şi a utilajelor. Aceste mijloace trebuiesc construite din materiale rezistente la coroziune şi sa fie uşor de curatat, având totodatã o alimentare adecvatã şi permanenta cu apa calda şi rece;
● unde este oportun, se vor aplica prevederi adecvate pentru orice spalare necesarã a alimentelor. Fiecare chiuveta sau mijloc destinat spalarii alimentelor trebuie sa aibe o alimentare adecvatã şi permanenta cu apa calda şi rece şi sa fie menţinutã curata.
c) Cerinţe specifice privind transportul
● mijloacele de transport şi/sau containerele folosite la transportul alimentelor trebuiesc avizate de cãtre Ministerul Sãnãtãţii, menţinute curate şi în bune condiţii pentru a proteja alimentele de contaminare şi trebuie, unde este necesar, sa fie create şi construite pentru a permite o curãţire adecvatã şi/sau dezinfecţie;
● recipientele şi/sau containerele desemnate nu trebuiesc folosite decât la transportul alimentelor, acolo unde este riscul contaminarii alimentelor. Alimentele voluminoase sub forma lichidã, granulata sau pudra trebuiesc transportate în recipiente şi/sau containere/tancuri rezervate transportului alimentar. Aceste containere trebuiesc marcate în clar şi la loc vizibil şi care sa nu se poatã şterge, într-una sau mai multe limbi comunitare, care sa prezinte faptul ca ele sunt utilizate la transportul alimentelor sau sa fie marcate "doar pentru alimente";
● mijloacele de transport şi/sau containerele ce sunt folosite la transportul produselor adiţionale alimentelor sau la transportul diferitelor alimente în acelaşi timp se vor separa pe produse, acolo unde este necesar, pentru evitarea contaminarii;
● atunci când mijloacele de transport şi/sau containerele au fost folosite la transportul unor alimente diferite, se vor spala de fiecare data înainte de a fi reumplute pentru evitarea contaminarii;
● alimentele din mijloacele de transport şi/sau containere trebuiesc plasate şi protejate impotriva contaminarii;
● unde este necesar, mijloacele de transport şi/sau containerele folosite la transportul alimentelor trebuie sa fie capabile sa menţinã alimentele la o temperatura adecvatã şi, unde este cazul sa poatã permite ca aceste temperaturi sa fie monitorizate.
d) Cerinţe specifice privind deşeurile alimentare
● deşeurile alimentare nu trebuiesc lãsate sa se acumuleze în camera pentru alimente;
● deşeurile alimentare trebuiesc depozitate în containere închise; aceste containere trebuiesc sa fie de o construcţie adecvatã, pãstrate intacte, şi unde este necesar, uşor de curatat şi dezinfectat.
● spaţiile de depozitare a deşeurilor trebuiesc create şi administrate în asa fel încât sa poatã fi menţinute curate şi pentru a se preveni apariţia şi rãspândirea epidemiilor, contaminarea alimentelor, a apei potabile, echipamentului şi a spaţiilor.
e) Cerinţe privind igiena personalã
● fiecare persoana care lucreazã în zona de manipulare a alimentelor va menţine curãţenia personalã la un nivel înalt, şi va purta echipament de protecţie adecvat şi curat;
● personalul bucãtãriilor sau oficiilor va fi supus controlului medical la angajare şi controalelor medicale periodice;
● asistenta dieteticiana va supraveghea zilnic starea de sãnãtate şi de igiena individualã a personalului din blocul alimentar; ea va investiga activ pe toţi lucrãtorii înainte de a începe munca şi dacã prezintã semne de boala îi va trimite la medic; nici unei persoane, stiuta sau presupusa de a suferi sau fiind purtãtoare de boli transmisibile asupra alimentelor, ca rani infectate, infectii dermatologice, inflamatii sau diaree, nu i se va permite sa lucreze în nici o zona unde se manipuleaza alimentele, acolo unde este probabilitatea contaminarii directe sau indirecte a alimentelor cu agenţi patogeni; de asemenea, orice lucrator din blocul alimentar va raporta asistenţei dieteticiene apariţia în timpul lucrului a unor semne de boala.
f) Cerinţe specifice privind alimentele
● nu vor fi acceptate materii brute sau ingrediente dacã sunt stiute a fi sau pot fi presupuse de a fi contaminate cu paraziti, micro-organisme patogene sau toxice, descompuse sau sa conţinã substanţe necunoscute, astfel încât dupã o sortare normalã şi/sau preparare sau procesare aplicate în mod igienic în afacerile cu alimentele, ele sunt încã nepotrivite consumului uman;
● materiile brute şi ingredientele depozitate într-un loc se vor menţine în condiţii adecvate, create pentru a preveni deteriorarea şi contaminarea lor;
● toate alimentele care sunt depozitate, impachetate, manipulate, afişate şi transportate, vor fi protejate impotriva oricãror contaminari probabile ce va face alimentele improprii consumului uman, periclitarii sãnãtãţii sau contaminarii în asa mod încât nu se vor putea consuma în acea stare. În particular, alimentele trebuiesc amplasate şi/sau protejate încât sa se minimalizeze riscul contaminarii. Se vor introduce mãsuri adecvate încât se va asigura ca epidemiile vor putea fi controlate;
● materiile brute, ingredientele, produsele intermediare şi produsele finite, posibile de a fi mediu de dezvoltare a micro-organismelor patogene sau de a forma toxine, trebuiesc menţinute la temperaturi care sa nu prezinte risc pentru sãnãtate. Potrivit cu siguranta alimentelor, se vor permite perioade limitate, în afarã temperaturii potrivite, atunci când este necesar ca alimentele sa se adapteze modalitãţilor de preparare, transport, depozitare, prezentare şi servire;
● când alimentele se ţin sau se servesc la temperaturi joase, ele se vor raci cat se poate de repede, urmãrindu-se etapa finala de procesare calda sau preparare finala dacã nu se incalzesc, la o temperatura care sa nu provoace un risc pentru sãnãtate;
● se recomanda ca hrana bolnavilor sa fie servita la aproximativ 30 min. de la preparare. În caz contrar, ele trebuie menţinute la o temperatura mai mare de 60°C sau la max. 8°C. Alimentele preparate în afarã blocului alimentar vor fi transportate la rece şi incalzite la min. 60°C;
● este interzisã pãstrarea alimentelor de la o masa la alta;
● substantele periculoase şi/sau necomestibile, incluzând hrana animalelor, se vor eticheta corespunzãtor şi se vor depozita separat şi în containere sigure.
g) activitãţile şi sarcinile concrete care vor fi încredinţate personalului implicat în îndeplinirea contractului, precum şi graficul de timp prevãzut pentru îndeplinirea activitãţilor şi sarcinilor respective;
h) declaraţie pe proprie rãspundere prin care ofertantul îşi asuma obligaţia de a presta serviciul preparare şi servire a hranei în deplina concordanta cu <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.177/02.10.2003 privind aprobarea cuantumului indemnizaţiei lunare de hrana cuvenitã persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, <>Ordinul nr. 713/2004 al Ministerului Sãnãtãţii privind aprobarea normelor de autorizare a unitãţilor sanitare cu paturi (Anexele 1-4) şi Directiva 93/43 a Consiliului Europei privind implementarea Sistemului HACCP.
i) alte informaţii considerate semnificative pentru evaluarea corespunzãtoare a propunerii tehnice. Ofertantul va obţine de la instituţiile abilitate avize şi autorizaţii privind activitãţile de: protecţia muncii, P.S.I., şi protecţia mediului, în vigoare la data întocmirii contractului de furnizare servicii şi actualizarea acestora pe toatã durata contractului.
Echipamentele cu care prestatorul va furniza serviciile, cat şi echipamentele de rezerva, vor fi de ultima generaţie, conform legislaţiei romane în vigoare şi standardelor europene.
Prestatorul va utiliza pentru prestarea serviciilor echipamente cu urmãtoarele specificaţii:
- certificate ISO 9001 şi 14001 de la producãtor Echipamentele vor fi dotate cu dispozitive electronice de urmãrire a timpului preparare şi servire a hranei, dezinfecţie şi vor avea control electronic.
j) Obligaţiile Prestatorului:
● sa suporte cheltuielile de autorizare şi amenajare a spaţiului interior în vederea realizãrii functionalitatii tehnologice şi sanitare;
● sa asigure în cadrul blocului alimentar un circuit închis, cu acces direct din exterior pentru aprovizionare şi evacuare deşeuri menajere;
● sa asigure prin personal propriu instruit un program non stop de funcţionare a service-ului care sa permitã prestarea fãrã întrerupere şi în bune condiţii a serviciului de preparare şi servire a hranei;
● sa constituie un stoc de piese de schimb şi consumabile, compatibile cu utilajele ce vor deservi bucataria, disponibil din momentul şi pe toatã durata derulãrii contractului;
● sa asigure servicii de preparare şi servire a hranei conform standardelor existente pentru unitãţile sanitare prin instituirea unui management al calitãţii, pentru a îndeplini standardele calitative cerute de autoritatea contractantã;
● sa asigure termenele de livrare a hranei (conform graficului întocmit de autoritatea contractantã);
● sa asigure un mod de ambalare diferenţiat.
Persoanele care au achiziţionat documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei au dreptul de a vizita spaţiul menţionat, cu cel mult doua zile înainte de data limita de depunere a ofertelor. În acest sens vor înştiinţa conducerea autoritãţii contractante, cu o zi înainte de vizita solicitatã. Ofertanţii vor fi insotiti de o persoana desemnatã de directorul spitalului.
Durata contractului de prestãri servicii de preparare şi servire a hranei este de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire prin acte adiţionale, cu acordul ambelor pãrţi, iar pentru contractul de închiriere pentru spaţiile aferente blocului alimentar, tariful de închiriere se va raporta la cel stabilit anual prin hotãrârea Consiliului Local. Contractul pentru dotãrile existente, va face obiectul negocierii ulterioare.

SECŢIUNEA IV
FORMULARE

1. Scrisoare de inaintare, Formularul 2A,
2. Formular de oferta, Formular 3,
3. Scrisoare de garanţie bancarã pentru participare la licitaţie, Formularul 4,
4. Scrisoare de garanţie bancarã de buna execuţie, Formularul 5,
5. Declaraţie privind eligibilitatea, Formularul B1,
6. Informaţii generale, Formularul B2,
7. Experienta similarã, Formular B3,
8. Certificat constatator, Formularul C4,
9. Informaţii privind dotarea cu echipamente, mijloace de transport şi alte mijloace fixe.


FORMULARUL 2A


OFERTANTUL Înregistrat la sediul autoritãţii
.................... organizatoare
(denumirea/numele) .................. nr. ...../.......

SCRISOARE DE INAINTARE

Cãtre ..........................................................

Ca urmare a anunţului de participare apãrut în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, nr. ..... din ...(ziua/luna/anul).... privind aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica de vaccinuri ................, noi ....(denumirea/numele ofertantului)..... va transmitem alãturat urmãtoarele:
1. Documentul ....(tipul, seria/numãrul, emitentul)..... privind garanţia pentru participare, în cuantumul şi în forma stabilitã de dumneavoastrã prin documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei;
2. Coletul sigilat şi marcat în mod vizibil, conţinând, în original şi într-un numãr de 1 copie:
a) oferta;
b) documentele care însoţesc oferta.

Avem speranta ca oferta noastrã este corespunzãtoare şi va satisface cerinţele.

Data completãrii ............ Cu stima,
Ofertant,
......................
(semnatura autorizata)

FORMULARUL 3


OFERTANTUL Înregistrat la sediul autoritãţii
...................... contractante nr. ...../........
(denumirea/numele)

FORMULAR DE OFERTA

Cãtre ...................................................................
(denumirea autoritãţii contractante şi adresa completa)

Domnilor,
1. Examinând documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, subsemnaţii, reprezentanţi ai ofertantului .....(denumirea/numele ofertantului)......, ne oferim ca, în conformitate cu prevederile şi cerinţele cuprinse în documentaţia menţionatã mai sus, sa prestam ......(denumirea serviciului)........ pentru suma de/la un tarif de/la un tarif mediu de (se elimina opţiunile neaplicabile) .....euro, (suma în litere şi cifre)...... lei, reprezentând .....(suma în litere şi cifre).... la care se adauga taxa pe valoarea adãugatã în valoare de .....(suma în litere şi cifre).... lei.
2. Ne angajãm ca, în cazul în care oferta noastrã este stabilitã câştigãtoare, sa prestam produsele în graficul de timp anexat.
3. Ne angajãm sa menţinem aceasta oferta valabilã pentru o durata de ...(durata în litere şi cifre)... zile, respectiv pana la data de ...(ziua/luna/anul)...., şi ea va rãmâne obligatorie pentru noi şi poate fi acceptatã oricând înainte de expirarea perioadei de valabilitate.
4. Pana la încheierea şi semnarea contractului de achiziţie publica aceasta oferta, împreunã cu comunicarea transmisã de dumneavoastrã, prin care oferta noastrã este stabilitã câştigãtoare, vor constitui un contract angajant între noi.
5. Alãturi de oferta de baza:
[ ] depunem oferta alternativa, ale carei detalii sunt prezentate într-un formular de oferta separat, marcat în mod clar "alternativa";
[ ] nu depunem oferta alternativa.
(se bifeaza opţiunea corespunzãtoare)
6. Am înţeles şi consimtim ca, în cazul în care oferta noastrã este stabilitã ca fiind câştigãtoare, sa constituim garanţia de buna execuţie în conformitate cu prevederile din documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei.
7. Intelegem ca nu sunteţi obligaţi sa acceptaţi oferta cu cel mai scãzut preţ sau orice alta oferta pe care o puteti primi.

Data ....../......../........
......................., în calitate de .........................., legal
(semnatura)
autorizat sa semnez oferta pentru şi în numele .............................
(denumirea/numele ofertantului)


FORMULARUL 4

BANCA
.....................
(denumirea)


SCRISOARE DE GARANŢIE BANCARĂ
pentru participare cu oferta la procedura de atribuire
a contractului de achiziţie publica

Cãtre .........................................................................

Cu privire la procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publica de vaccinuri, noi ....(denumirea bãncii)..... având sediul înregistrat la .....(adresa bãncii)..... ne obligam fata de ..................... sa plãtim suma de ....(în litere şi în cifre)...., la prima sa cerere scrisã şi fãrã ca aceasta sa aibã obligaţia de a-şi motiva cererea respectiva, cu condiţia ca în cererea sa .................... sa specifice ca suma cerutã de ea şi datoratã ei este din cauza existenţei uneia sau mai multora dintre situaţiile urmãtoare:
a) ofertantul ....(denumirea/numele).... şi-a retras oferta în perioada de valabilitate a acesteia;
b) oferta sa fiind stabilitã câştigãtoare, ofertantul ....(denumirea/numele)...... nu a constituit garanţia de buna execuţie în perioada de valabilitate a ofertei;
c) oferta sa fiind stabilitã câştigãtoare, ofertantul ....(denumirea/numele).... a refuzat sa semneze contractul de achiziţie publica în perioada de valabilitate a ofertei.

Prezenta garanţie este valabilã pana la data de .......................... .

Parafatã de Banca ....................... în ziua.... luna........ anul.....
(semnatura autorizata)


FORMULARUL 5


BANCA
...................
(denumirea)

SCRISOARE DE GARANŢIE BANCARĂ DE BUNA EXECUŢIE

Cãtre ................................................................

Cu privire la contractul de achiziţie publica de servicii, încheiat între ....(denumirea contranctantului)..., în calitate de contractant, şi .........................., în calitate de achizitor, ne obligam prin prezenta sa plãtim în favoarea achizitorului, pana la concurenta sumei de ................ reprezentând .......% din valoarea contractului respectiv, orice suma cerutã de acesta la prima sa cerere însoţitã de o declaraţie cu privire la neîndeplinirea obligaţiilor ce revin contractantului, astfel cum sunt acestea prevãzute în contractul de achiziţie publica mai sus menţionat. Plata se va face în termenul menţionat în cerere, fãrã nici o alta formalitate suplimentarã din partea achizitorului sau a contractantului.
Prezenta garanţie este valabilã pana la data de .......................... .
În cazul în care pãrţile contractante sunt de acord sa prelungeascã perioada de valabilitate a garanţiei sau sa modifice unele prevederi contractuale care au efecte asupra angajamentului bãncii, se va obţine acordul nostru prealabil; în caz contrar prezenta scrisoare de garanţie îşi pierde valabilitatea.

Parafatã de Banca .................... în ziua.... luna........ anul.....
(semnatura autorizata)


FORMULARUL B1


CANDIDATUL
....................
(denumirea societãţii)


DECLARAŢIE PRIVIND ELIGIBILITATEA

1. Subsemnatul, reprezentant împuternicit al ....(denumirea/numele şi sediul/adresa candidatului).... declar pe propria rãspundere, sub sancţiunile aplicate faptei de fals în acte publice, ca nu ne aflam în nici una dintre situaţiile prevãzute la <>art. 30 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice.
2. Subsemnatul declar ca informaţiile furnizate sunt complete şi corecte în fiecare detaliu şi înţeleg ca autoritatea contractantã are dreptul de a solicita, în scopul verificãrii şi confirmãrii declaraţiilor, situaţiilor şi documentelor care însoţesc oferta, orice informaţii suplimentare privind eligibilitatea noastrã, precum şi experienta, competenta şi resursele de care dispunem.
3. Subsemnatul autorizez prin prezenta orice instituţie, societate comercialã, banca, alte persoane juridice sa furnizeze informaţii reprezentanţilor autorizaţi ai autoritãţii contractante, respectiv ai ................................., cu privire la orice aspect tehnic şi financiar în legatura cu activitatea noastrã.
4. Prezenta declaraţie este valabilã ....................... de zile de la data completãrii.

Data completãrii .................

Candidat,
.........................
(semnatura autorizata)

FORMULARUL B2


CANDIDATUL
........................
(denumirea societãţii)

INFORMAŢII GENERALE

1. Denumirea societãţii:
2. Codul fiscal:
3. Adresa sediului central:
4. Telefon: Fax: Telex: E-mail:
5. Certificatul de înmatriculare/înregistrare .....(numãrul, data şi locul de înmatriculare/înregistrare)....
6. Obiectul de activitate, pe domenii ....(în conformitate cu prevederile din statutul propriu)....
7. Birourile filialelor/sucursalelor locale, dacã este cazul: ..............
............................................................................
(adrese complete, telefon/telex/fax, certificate de înmatriculare/înregistrare)
8. Principala piata a afacerilor: .........................................
9. Cifra de afaceri pe ultimii 3 ani:


┌──────-┬──────────────────────┬──────────────────-┬──────────────────────────┐
│ Anul │ Cifra de afaceri │ Curs mediu euro │ Cifra de afaceri anuala │
│ │ (mii lei) │ │ (euro) │
├──────-┼──────────────────────┼──────────────────-┼──────────────────────────┤
├──────-┼──────────────────────┼──────────────────-┼──────────────────────────┤
├──────-┼──────────────────────┼──────────────────-┼──────────────────────────┤
└──────-┴──────────────────────┴──────────────────-┴──────────────────────────┘



10. Cifra medie de afaceri: .................................... (euro)
11. Declar pe propria rãspundere, sub sancţiunile aplicate faptei de fals în acte publice, ca respectam prevederile .........................., publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. ...... din .................

Candidat,
..........................
(semnatura autorizata)

FORMULARUL B3

CANDIDATUL/OFERTANTUL
.......................
(denumirea/numele)

EXPERIENTA SIMILARĂ


1. Denumirea şi obiectul contractului:
Numãrul şi data contractului:
2. Denumirea/numele beneficiarului/clientului:
Adresa beneficiarului/clientului:
Ţara:
3. Calitatea în care a participat la îndeplinirea contractului:
(se bifeaza opţiunea corespunzãtoare)
[ ] contractant unic sau contractant conducãtor (lider de asociaţie)
[ ] contractant asociat
[ ] subcontractant
4. Valoarea contractului
exprimatã în moneda exprimatã
în care s-a încheiat în echivalent
contractul euro
a) iniţialã (la data semnãrii contractului): ............ ...........
b) finala (la data finalizarii contractului): ............ ...........
5. Dacã au fost litigii privind îndeplinirea contractului, natura acestora şi modul lor de soluţionare:
6. Gama de servicii prestate în baza contractului, precum şi alte aspecte relevante prin care ofertantul/candidatul îşi susţine experienta similarã:

Candidat/ofertant,
..........................
(semnatura autorizata)

FORMULARUL C4

Informaţii minimale ce trebuie cuprinse în certificat

Certificat constatator, în original, eliberat de Oficiul Registrului Comerţului (eliberat cu cel mult 30 de zile înaintea ultimei date de depunere a documentaţiei) care trebuie sa cuprindã:
a) atributele de identificare legale (denumire, sediu, cod unic de înregistrare);
b) durata de funcţionare;
c) obiectul principal şi secundar de activitate;
d) valoarea şi structura capitalului social;
e) reprezentanţii legali;
f) existenta de menţiuni referitoare la declanşarea procedurii de reorganizare judiciarã sau faliment, conform <>Legii nr. 64/1995 republicatã, cu modificãrile ulterioare, lichidare judiciarã voluntara conform <>Legii nr. 31/1990 republicatã, sau orice alta procedura legalã similarã;
g) solicitãri de modificãri ale actelor constitutive nesolutionate pana la data atestarii.


FORMULARUL B5


CANDIDATUL
.............................
(denumirea societãţii/leaderului)


INFORMAŢII
privind dotarea cu echipamente, mijloace de transport şi alte mijloace fixe


A. Depozite


┌────┬──────────┬──────-┬──────-┬──────┬──────-┬──────-┬──────────-┬──────────-┐
│ │Denumirea │ │Supra- │ │Propri-│Grad de│Nr. autori-│ Nr. │
│Nr. │societãţii│Locali-│ fata │Volum │etate │ uzura │ zatiei de │persoanelor│
│crt.│ care le │zare │ (mp) │(mc) │(da/nu)│ (%) │funcţionare│ angajate │
│ │ deţine │ │ │ │ │ │ /data │ │
├────┼──────────┼──────-┼──────-┼──────┼──────-┼──────-┼──────────-┼──────────-┤
│ 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────-┼──────-┼──────┼──────-┼──────-┼──────────-┼──────────-┤
│ 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────-┼──────-┼──────┼──────-┼──────-┼──────────-┼──────────-┤
│... │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────-┼──────-┼──────┼──────-┼──────-┼──────────-┼──────────-┤
│ n │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────┴──────-┴──────-┴──────┴──────-┴──────-┴──────────-┼──────────-┤
TOTAL │ │
└──────────-┘



B. Mijloace de transport


┌────┬──────────┬──────-┬────────────────┬────────────────┬──────────────────-┐
│ │Denumirea │ │ │ │ │
│Nr. │societãţii│ Tipul │ Numãrul din │ Grad de uzura │Volum de transport,│
│crt.│ care le │masinii│ care: │ (%) │ din care: │
│ │ deţine │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────-┼────────┬──────-┼────────┬──────-┼────────┬──────────┤
│ │ │ │propri- │inchi- │propri- │inchi- │propri- │închiriate│
│ │ │ │ etate │ riate │ etate │ riate │ etate │ │
├────┼──────────┼──────-┼────────┼──────-┼────────┼──────-┼────────┼──────────┤
│ 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────-┼────────┼──────-┼────────┼──────-┼────────┼──────────┤
│ 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────-┼────────┼──────-┼────────┼──────-┼────────┼──────────┤
│... │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────-┼────────┼──────-┼────────┼──────-┼────────┼──────────┤
│ n │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────┴──────-┼────────┼──────-┼────────┴──────-┼────────┼──────────┤
TOTAL │ │ │ TOTAL │ │ │
└────────┴──────-┘ └────────┴──────────┘

Candidat,
........................
(semnatura autorizata)




SECŢIUNEA V


CONTRACT DE PRESTARE DE SERVICII
nr. ........ din ...............

1. Pãrţi contractante

Între
autoritatea contractantã ......................., adresa sediului .................., telefon/fax ................, numãr de înmatriculare ..........., cod fiscal ............., cont trezorerie ................, reprezentatã prin .....(denumirea conducatorului)...... funcţia ............................, în calitate de achizitor,
şi
prestatorul .....(denumirea)...., adresa sediului, .........................., telefon/fax ....................., numãrul de înmatriculare ....................., cod fiscal .........................., cont (trezorerie, banca) ....................., reprezentat prin ....(denumirea conducatorului)...., funcţia .....................,
în calitate de prestator, a intervenit prezentul contract.
2. Obiectul şi preţul contractului
2.1. - Prestatorul se obliga sa presteze ....(denumirea serviciilor) ..., în perioada/perioadele convenite şi în conformitate cu obligaţiile asumate prin prezentul contract.
2.2. - Achizitorul se obliga sa plãteascã prestatorului preţul convenit pentru îndeplinirea contractului de servicii .....(denumirea)... .
2.3. - Preţul convenit pentru îndeplinirea contractului, plãtibil prestatorului de cãtre achizitor, conform graficului de plati, este de ....... mii lei, din care T.V.A. ..... mii lei.
3. Durata contractului
3.1. - Prestatorul se obliga sa presteze ....(denumirea serviciilor)...., astfel cum este prevãzut în graficul de prestare pentru îndeplinirea sarcinilor, în decurs de .....(zile/luni calendaristice)..... de la data intrãrii în vigoare a contractului.
4. Definiţii
4.1. - În prezentul contract urmãtorii termeni vor fi interpretati astfel:
a) contract - actul juridic care reprezintã acordul de vointa al celor doua pãrţi încheiat între o autoritate contractantã, în calitate de achizitor, şi un prestator de servicii, în calitate de prestator;
b) achizitor şi prestator - pãrţile contractante, astfel cum sunt acestea denumite în prezentul contract;
c) preţul contractului - preţul plãtibil prestatorului de cãtre achizitor, în baza contractului, pentru îndeplinirea integrala şi corespunzãtoare a tuturor obligaţiilor asumate prin contract;
d) servicii - activitãţi a cãror prestare face obiectul contractului;
e) produse - echipamentele, maşinile, utilajele, piesele de schimb şi orice alte bunuri cuprinse în anexa/anexele la prezentul contract şi pe care prestatorul are obligaţia de a le furniza aferent serviciilor prestate conform contractului;
f) standarde - standardele, reglementãrile tehnice sau altele asemenea prevãzute în Caietul de sarcini şi în propunerea tehnica;
g) forta majorã - un eveniment mai presus de controlul pãrţilor, care nu se datoreazã greselii sau vinii acestora, care nu putea fi prevãzut în momentul încheierii contractului şi care face imposibila executarea şi, respectiv, îndeplinirea contractului, sunt considerate asemenea evenimente razboaie, revoluţii, incendii, inundatii sau orice alte catastrofe naturale, restrictii apãrute ca urmare a unei carantine, embargo, enumerarea nefiind exhaustiva ci enuntiativa. Nu este considerat forta majorã un eveniment asemenea celor de mai sus, care, fãrã a crea o imposibilitate de executare, face extrem de costisitoare executarea obligaţiilor uneia din pãrţi;
h) zi - zi calendaristicã; an - 365 de zile.
5. Aplicabilitate
5.1. - Contractul de servicii intra în vigoare dupã constituirea garanţiei bancare de buna execuţie, astfel cum s-a convenit la pct. 10, la data de ......(se precizeazã data la care intra în vigoare contractul)... .
6. Documentele contractului
6.1. - Documentele prezentului contract sunt:
a) graficul de prestare;
b) acte adiţionale, dacã exista;
c) propunerea tehnica şi propunerea financiarã;
d) Caietul de sarcini;
e) alte anexe la contract.
7. Standarde
7.1. - Serviciile prestate în baza contractului vor respecta standardele prezentate de cãtre prestator în propunerea sa tehnica.
8. Caracterul confidenţial al contractului
8.1. - ( ) O parte contractantã nu are dreptul, fãrã acordul scris al celeilalte pãrţi:
a) de a face cunoscut contractul sau orice prevedere a acestuia unei terţe pãrţi, în afarã acelor persoane implicate în îndeplinirea contractului;
b) de a utiliza informaţiile şi documentele obţinute sau la care are acces în perioada de derulare a contractului, în alt scop decât acela de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale.
(2) Dezvaluirea oricãrei informaţii fata de persoanele implicate în îndeplinirea contractului se va face confidenţial şi se va extinde numai asupra acelor informaţii necesare în vederea îndeplinirii contractului.
8.2. - O parte contractantã va fi exoneratã de rãspunderea pentru dezvaluirea de informaţii referitoare la contract dacã:
a) informaţia era cunoscutã partii contractante înainte ca ea sa fi fost primitã de la cealaltã parte contractantã; sau
b) informaţia a fost dezvaluita dupã ce a fost obţinut acordul scris al celeilalte pãrţi contractante pentru asemenea dezvaluire; sau
c) partea contractantã a fost obligatã în mod legal sa dezvaluie informaţia.
9. Drepturi de proprietate intelectualã
9.1. - Prestatorul are obligaţia de a despãgubi achizitorul impotriva oricãror:
a) reclamaţii şi acţiuni în justiţie, ce rezulta din încãlcarea unor drepturi de proprietate intelectualã (brevete, nume, mãrci înregistrate etc.), legate de echipamentele, materialele, instalaţiile sau utilajele folosite pentru sau în legatura cu prestarea serviciilor; şi
b) daune-interese, costuri, taxe şi cheltuieli de orice natura, aferente, cu excepţia situaţiei în care o astfel de încãlcare rezulta din respectarea Caietului de sarcini întocmit de cãtre achizitor.
10. Garanţia de buna execuţie a contractului
10.1. - (1 Pre statorul are obligaţia de a constitui garanţia de buna execuţie a contractului în perioada convenitã în contract.
(2) Achizitorul are obligaţia de a elibera garanţia pentru participare şi de a emite ordinul de începere a contractului numai dupã ce prestatorul a fãcut dovada constituirii garanţiei de buna execuţie.
10.2. - Cuantumul garanţiei de buna execuţie a contractului reprezintã un procent din preţul contractului.
(se precizeazã cuantumul garanţiei de buna execuţie a contractului, modul de constituire, perioada pentru care se constituie şi modul de restituire)
10.3. - Achizitorul are dreptul de a emite pretenţii asupra garanţiei de buna execuţie, în limita prejudiciului creat, dacã prestatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin prezentul contract. Anterior emiterii unei pretenţii asupra garanţiei de buna execuţie achizitorul are obligaţia de a notifica acest lucru prestatorului, precizând totodatã obligaţiile care nu au fost respectate.
11. Responsabilitãţile prestatorului
11.1. - (1 Pre statorul are obligaţia de a presta serviciile prevãzute în contract cu profesionalismul şi promptitudinea cuvenite angajamentului asumat şi în conformitate cu propunerea sa tehnica.
(2) Prestatorul are obligaţia de a supraveghea prestarea serviciilor, de a asigura resursele umane, materiale, instalaţiile, echipamentele sau altele asemenea, fie de natura provizorie, fie definitive cerute de şi pentru contract, în mãsura în care necesitatea asigurãrii acestora este prevãzutã în contract sau se poate deduce în mod rezonabil din contract.
11.2. - Prestatorul este pe deplin responsabil pentru prestarea serviciilor în conformitate cu graficul de prestare convenit. Totodatã este rãspunzãtor atât de siguranta tuturor operaţiunilor şi metodelor de prestare utilizate, cat şi de calificarea personalului folosit pe toatã durata contractului.
(se precizeazã anexa ce conţine graficul de prestare)
12. Responsabilitãţile achizitorului
12.1. - Achizitorul are obligaţia de a pune la dispoziţie prestatorului orice facilitãţi şi/sau informaţii pe care acesta le-a cerut în propunerea tehnica şi pe care le considera necesare pentru îndeplinirea contractului.
13. Recepţie şi verificãri
13.1. - Achizitorul are dreptul de a verifica modul de prestare a serviciilor pentru a stabili conformitatea lor cu prevederile din propunerea tehnica şi din Caietul de sarcini.
13.2. - Verificãrile vor fi efectuate în conformitate cu prevederile din prezentul contract. Achizitorul are obligaţia de a notifica în scris prestatorului identitatea reprezentanţilor sãi împuterniciţi pentru acest scop.
(se precizeazã anexa care conţine modul de verificare şi recepţie a serviciilor)
14. Începere, finalizare, întârzieri, sistare
14.1. - (1 Pre statorul are obligaţia de a începe prestarea serviciilor în timpul cel mai scurt posibil de la primirea ordinului de începere a contractului.
(se precizeazã data maxima de emitere a ordinului de începere a contractului)
(2) În cazul în care prestatorul suferã întârzieri şi/sau suporta costuri suplimentare, datorate în exclusivitate achizitorului, pãrţile vor stabili de comun acord:
a) prelungirea perioadei de prestare a serviciului, şi
b) totalul cheltuielilor aferente, dacã este cazul, care se vor adauga la preţul contractului.
14.2. - (1 Ser viciile prestate în baza contractului sau, dacã este cazul, orice faza a acestora prevãzutã sa fie terminatã într-o perioada stabilitã în graficul de prestare trebuie finalizatã în termenul convenit de pãrţi, termen care se calculeazã de la data începerii prestãrii serviciilor.
(2) În cazul în care:
a) orice motive de întârziere ce nu se datoreazã prestatorului; sau
b) alte circumstanţe neobisnuite, susceptibile de a surveni altfel decât prin încãlcarea contractului de cãtre prestator indreptatesc prestatorul sa solicite prelungirea perioadei de prestare a serviciilor sau a oricãrei faze a acestora, pãrţile vor revizui, de comun acord, perioada de prestare şi vor semna un act adiţional.
14.3. - Dacã pe parcursul îndeplinirii contractului prestatorul nu respecta graficul de prestare, acesta are obligaţia de a notifica acest lucru, în timp util, achizitorului. Modificarea datei/perioadelor de prestare asumate în graficul de prestare se face cu acordul pãrţilor, prin act adiţional.
14.4. - Cu excepţia prevederilor clauzei 22 şi în afarã cazului în care achizitorul este de acord cu o prelungire conform clauzei 14.3, o întârziere în îndeplinirea contractului da dreptul achizitorului de a solicita penalitãţi prestatorului potrivit prevederilor clauzei 19.
15. Modalitãţi de plata
15.1. - Achizitorul are obligaţia de a efectua plata cãtre prestator în termenul convenit de la emiterea facturii de cãtre prestator. Plãţile în valuta se vor efectua prin respectarea prevederilor legale.
(se precizeazã termenul de plata de la emiterea facturii şi, dupã caz, graficul de plata)
15.2. - Dacã achizitorul nu onoreazã facturile în termen de 14 zile de la expirarea perioadei prevãzute la clauza 15.1 şi fãrã a prejudicia dreptul prestatorului de a apela la prevederile clauzei 19.1, acesta din urma are dreptul de a sista prestarea serviciilor sau de a diminua ritmul prestãrii şi de a beneficia de reactualizarea sumei de plata la nivelul corespunzãtor zilei de efectuare a plãţii. Imediat ce achizitorul onoreazã factura, prestatorul va relua prestarea serviciilor în cel mai scurt timp posibil.
15.3. - Achizitorul are dreptul de a acorda avans prestatorului, dacã acesta solicita, numai contra unei scrisori de returnare a avansului şi numai în limita valoricã prevãzutã de lege
(se precizeazã cuantumul avansului)
16. Actualizarea preţului contractului
16.1. - Pentru serviciile prestate plãţile datorate de achizitor prestatorului sunt cele declarate în propunerea financiarã, anexa la contract.
16.2. - Preţul contractului se actualizeazã utilizându-se formula de actualizare convenitã.
(se precizeazã formula de actualizare)
17. Amendamente
17.1. - Pãrţile contractante au dreptul, pe durata îndeplinirii contractului, de a conveni modificarea clauzelor contractului prin act adiţional numai în cazul apariţiei unor circumstanţe care lezeaza interesele comerciale legitime ale acestora şi care nu au putut fi prevãzute la data încheierii contractului.
18. Subcontractanţi
18.1. - Prestatorul are obligaţia de a încheia contracte cu subcontractantii desemnaţi, în aceleaşi condiţii în care el a semnat contractul cu achizitorul.
18.2. - (1 Pre statorul are obligaţia de a prezenta la încheierea contractului toate contractele încheiate cu subcontractantii desemnaţi.
(2) Lista cuprinzând subcontractantii, cu datele de recunoaştere ale acestora, precum şi contractele încheiate cu aceştia se constituie în anexe la contract.
18.3. - (1 Pre statorul este pe deplin rãspunzãtor fata de achizitor de modul în care îndeplineşte contractul.
(2) Subcontractantul este pe deplin rãspunzãtor fata de prestator de modul în care îşi îndeplineşte partea sa din contract.
(3) Prestatorul are dreptul de a pretinde daune-interese subcontractanţilor dacã aceştia nu îşi îndeplinesc partea lor din contract.
18.4. - Prestatorul poate schimba oricare subcontractant numai dacã acesta nu şi-a îndeplinit partea sa din contract. Schimbarea subcontractantului nu va schimba preţul contractului şi va fi notificatã achizitorului.
19. Penalitãţi, daune-interese
19.1. - În cazul în care, din vina sa exclusiva, prestatorul nu reuşeşte sa îşi îndeplineascã obligaţiile asumate prin contract, achizitorul are dreptul de a deduce din preţul contractului, ca penalitãţi, o suma echivalenta cu o cota procentualã din preţul contractului.
Cota procentualã este de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, pana la îndeplinirea efectivã a obligaţiilor cu excepţia prevederilor clauzei 14.3 în cazul în care prestatorul îl notifica pe achizitor.
19.2. - În cazul în care achizitorul nu onoreazã facturile în termen de 28 de zile de la expirarea perioadei prevãzute la clauza 15.1, acesta are obligaţia de a plati, ca penalitãţi, o suma echivalenta cu o cota procentualã din plata neefectuata.
Cota procentualã este de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, pana la îndeplinirea efectivã a obligaţiilor.
20. Rezilierea contractului
20.1. - Nerespectarea obligaţiilor asumate prin prezentul contract de cãtre una dintre pãrţi da dreptul partii lezate de a cere rezilierea contractului de servicii şi de a pretinde plata de daune-interese.
20.2. - Achizitorul îşi rezerva dreptul de a denunta unilateral contractul de servicii, în cel mult 30 de zile de la apariţia unor circumstanţe care nu au putut fi prevãzute la data încheierii contractului şi care conduc la modificarea clauzelor contractuale în asa mãsura încât îndeplinirea contractului respectiv ar fi contrarã interesului public.
20.3. - În cazul prevãzut la clauza 20.2 prestatorul are dreptul de a pretinde numai plata corespunzãtoare pentru partea din contract îndeplinitã pana la data denunţãrii unilaterale a contractului.
21. Cesiunea
21.1. - Prestatorul are obligaţia de a nu transfera total sau parţial obligaţiile sale asumate prin contract, fãrã sa obţinã în prealabil acordul scris al achizitorului.
21.2. - Cesiunea nu va exonera prestatorul de nici o responsabilitate privind garanţia sau orice alte obligaţii asumate prin contract.
22. Forta majorã
22.1. - Forta majorã este constatatã de o autoritate competenta.
22.2. - Forta majorã exonereaza pãrţile contractante de îndeplinirea obligaţiilor asumate prin prezentul contract, pe toatã perioada în care aceasta acţioneazã.
22.3. - Îndeplinirea contractului va fi suspendatã în perioada de acţiune a forţei majore, dar fãrã a prejudicia drepturile ce li se cuveneau pãrţilor pana la apariţia acesteia.
22.4. - Partea contractantã care invoca forta majorã are obligaţia de a notifica celeilalte pãrţi, imediat şi în mod complet, producerea acesteia şi de a lua orice mãsuri care îi stau la dispoziţie în vederea limitãrii consecinţelor.
22.5. - Dacã forta majorã acţioneazã sau se estimeaza ca va acţiona o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte va avea dreptul sa notifice celeilalte pãrţi încetarea de plin drept a prezentului contract, fãrã ca vreuna dintre pãrţi sa poatã pretinde celeilalte daune-interese.
23. Soluţionarea litigiilor
23.1. - Achizitorul şi prestatorul vor face toate eforturile pentru a rezolva pe cale amiabila, prin tratative directe, orice neînţelegere sau disputa care se poate ivi între ei în cadrul sau în legatura cu îndeplinirea contractului.
23.2. - Dacã dupã 15 zile de la începerea acestor tratative neoficiale achizitorul şi prestatorul nu reuşesc sa rezolve în mod amiabil o divergenta contractualã, fiecare poate solicita ca disputa sa se soluţioneze fie prin arbitraj la Camera de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti, fie de cãtre instanţele judecãtoreşti din România.
24. Limba care guverneazã contractul
24.1. - Limba care guverneazã contractul este limba romana.
25. Comunicãri
25.1. - (1 Ori ce comunicare între pãrţi, referitoare la îndeplinirea prezentului contract, trebuie sa fie transmisã în scris.
(2) Orice document scris trebuie înregistrat atât în momentul transmiterii, cat şi în momentul primirii.
25.2. - Comunicãrile între pãrţi se pot face şi prin telefon, telegrama, telex, fax sau e-mail, cu condiţia confirmãrii în scris a primirii comunicãrii.
26. Legea aplicabilã contractului
26.1. - Contractul va fi interpretat conform legilor din România.

Achizitor, Prestator,
.................... .......................
(semnatura autorizata) (semnatura autorizata)


----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016