Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 682 din 9 octombrie 2006  privind aprobarea Grilei de parametri pentru negocierea pretului de livrare al laptelui de vaca materie prima, stabilita de reprezentantii producatorilor si ai cumparatorilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 682 din 9 octombrie 2006 privind aprobarea Grilei de parametri pentru negocierea pretului de livrare al laptelui de vaca materie prima, stabilita de reprezentantii producatorilor si ai cumparatorilor

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 846 din 13 octombrie 2006
ORDIN nr. 682 din 9 octombrie 2006
privind aprobarea Grilei de parametri pentru negocierea preţului de livrare al laptelui de vacã materie prima, stabilitã de reprezentanţii producãtorilor şi ai cumparatorilor
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 846 din 13 octombrie 2006


Vazand Referatul de aprobare nr. 101.182/2006, întocmit de Direcţia de creştere a animalelor şi produse animaliere,
având în vedere prevederile <>art. 10 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 48/2005 privind organizarea pieţei laptelui de vacã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 72/2006 ,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Grila de parametri pentru negocierea preţului de livrare al laptelui de vacã materie prima, stabilitã de reprezentanţii producãtorilor şi ai cumparatorilor, definiţi la lit. c) şi h) din anexa nr. 1 la <>Ordonanta Guvernului nr. 48/2005 privind organizarea pieţei laptelui de vacã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 72/2006 , prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Preţul laptelui de vacã materie prima, negociat între producãtor şi cumpãrãtor conform grilei de parametri aprobate, se menţioneazã în contractul comercial al acestora.
ART. 3
(1) Analiza laptelui de vacã materie prima se realizeazã în:
a) laboratoarele producãtorilor, cumparatorilor sau ale asociaţiilor acestora, dotate cu facilitãţile corespunzãtoare, care participa la testele interlaboratoare prin intermediul Institutului de Igiena şi Sãnãtate Publica Veterinara Bucureşti;
b) laboratoarele autoritãţilor competente pentru executarea controlului oficial al alimentelor, conform <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 57/2002 ;
c) laboratoarele neutre, independente, acreditate de RENAR, conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 38/1998 privind activitatea de acreditare a laboratoarelor şi organismelor pentru evaluarea conformitatii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 245/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Laboratoarele sunt obligate sa respecte metodele de analiza stabilite de laboratorul naţional de referinta pentru analiza şi testarea laptelui, Institutul de Igiena şi Sãnãtate Publica Veterinara Bucureşti, precum şi metodologia privind comunicarea, înregistrarea şi pãstrarea rezultatelor.
(3) Denumirea şi locaţia laboratorului de analiza a laptelui ce face obiectul livrãrii se menţioneazã în contractul comercial stabilit de producãtor cu cumpãrãtorul.
ART. 4
(1) Probele de lapte pentru determinarea parametrilor fizico-chimici şi microbiologici prevãzuţi în grila se preiau la receptionarea laptelui de la producãtor de cãtre cumpãrãtor.
(2) La prelevarea probelor se menţioneazã cantitatea de lapte livrat care face obiectul analizei.
(3) Cumpãrãtorul este obligat sa asigure condiţiile de transport ale probelor de lapte, în vederea realizãrii analizelor de laborator.
(4) Valorile parametrilor fizico-chimici şi microbiologici ai laptelui sunt evidentiate în buletinele de analiza emise de laboratoarele prevãzute la art. 3 dupã efectuarea analizelor.
(5) În vederea plãţii laptelui, în funcţie de parametrii din grila prevãzutã în anexa la prezentul ordin, se preleveaza lunar un numãr de probe, care se menţioneazã în contractul comercial, dar nu mai mic de doua probe pentru NTG (numãrul total de germeni), respectiv o proba pentru NCS (numãrul de celule somatice).
ART. 5
Cumpãrãtorii de lapte, prin reprezentanţii lor în Consiliul Laptelui şi al Produselor Lactate, monitorizeazã şi transmit decadal, la Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, informaţii privind cantitatea de lapte şi preţul de preluare al laptelui de vacã pe grupe de calitate conform grilei de parametri stabiliţi în anexa.
ART. 6
Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, prin direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin reprezentanţii producãtorilor şi al cumparatorilor de lapte de vacã din Consiliul Laptelui şi al Produselor Lactate, vor controla modul de respectare a prevederilor prezentului ordin.
ART. 7
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Nicolae Flaviu Lazin,
secretar de stat

Bucureşti, 9 octombrie 2006.
Nr. 682.


ANEXA

GRILA DE PARAMETRI
pentru negocierea preţului de livrare al laptelui de vacã materie prima


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Clasa A Clasa B
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Parametrii Valorile parametrilor de Valorile parametrilor de
igiena şi calitate conform igiena şi calitate în
cerinţelor comunitare perioada de tranzitie
Conform Directivei 92/46/CE , Conform Ordinului ministrului
transpusa de Ordinul ministru- agriculturii, pãdurilor,
lui agriculturii, alimentaţiei apelor şi mediului nr. 1.106/
şi pãdurilor nr. 389/2002 2003 privind aprobarea
pentru aprobarea Normei Programului de acţiuni
sanitare veterinare privind pentru îmbunãtãţirea calita-
condiţiile de sãnãtate pentru tii şi salubritatii laptelui
producerea şi comercializarea materie prima, cu modifica
laptelui crud, a laptelui rile ulterioare
tratat termic şi a produselor
pe baza de lapte, şi Regula-
mentului 853/2004/CE , transpus
prin Hotãrârea Guvernului nr.
954/2005 privind aprobarea
Regulilor specifice de igiena
pentru alimente de origine
animala
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãrul total ≤ 100.000*a) ≤ 1.000.000*a)
de germeni în etapa a II-a pana la 31
(NTG per ml) decembrie 2006
30°C şi etapa a III-a de la 1
ianuarie 2007 pana
la 31 decembrie 2008
≤ 500.000*a)
în etapa a IV-a de la 1
ianuarie 2009 pana
la 31 decembrie 2009
≤ 100.000*a) de la
1 ianuarie 2010
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãrul de celule ≤ 400.000*b) ≤ 600.000*b)
somatice (NCS în etapa a II-a 2006 şi
per ml) etapa a III-a de la 1
ianuarie 2007 pana la 31
decembrie 2008
≤ 400.000*b)
de la 1 ianuarie 2009
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Punct de ≤ -0,515°C ≤ -0,515°C
congelare*)
(°C)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Inhibitori**) Negativ Negativ
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



---------
*a) Media geometrica pe o perioada de doua luni, cel puţin doua probe analizate pe luna.
*b) Media geometrica pe o perioada de 3 luni, cel puţin o proba analizata pe luna.
NOTA:
Dacã operatorul nu a corectat situaţia în decurs de 3 luni de la prima notificare a autoritãţii competente privind neconformitatea cu criteriile referitoare la numãrul total de germeni (NTG) şi numãrul de celule somatice (NCS), livrarea laptelui de vacã materie prima din exploatatia de producere urmeazã a fi suspendatã sau, în conformitate cu o autorizare specifica a autoritãţii competente, urmeazã sa fie supusã unor cerinţe necesare pentru a proteja sãnãtatea publica. Suspendarea sau acele cerinţe rãmân în aplicare pana când operatorul dovedeşte ca laptele este din nou conform cu criteriile referitoare la NTG şi NCS.
(Cap. II din anexa nr. 4 la Regulile specifice pentru organizarea de controale oficiale referitoare la produsele de origine animala destinate consumului uman, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 955/2005 , transpune Regulamentul Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene nr. 854/2005).
*) Punct de congelare: orice diferenţa de 0,001 °C în plus fata de -0,515 °C se considera adaos de apa de 0,19% şi se penalizeaza prin diminuarea cantitãţii de lapte livrate în perioada respectiva cu cantitatea de apa adãugatã acesteia, multiplicata de 5 ori, pentru descurajarea producãtorilor în utilizarea acestei practici.
**) Inhibitori: în cazul rezultatului pozitiv al probei medii prelevate de la centrele de colectare a laptelui, se vor efectua analizele probelor-martor prelevate în vederea depistarii producãtorului care a utilizat substanţe inhibitoare. Laptele receptionat se penalizeaza conform negocierilor dintre producãtor şi cumpãrãtor. Începând cu urmãtoarea abatere laptele se respinge.

A. Clasa A - laptele de vacã crud conform parametrilor comunitari
Penalizãri la preţul de baza, stabilit prin negocieri, astfel:
- de la 1 august la 31 decembrie 2006: pentru fiecare diferenţa în plus de 20.000 germeni şi 20.000 celule somatice/ml lapte, pentru cantitatea livrata cu un conţinut mai mare de 100.000 germeni, respectiv 400.000 celule somatice/ml lapte;
- de la 1 ianuarie 2007 la 31 decembrie 2008: dublu pentru fiecare diferenţa în plus de 20.000 germeni şi 20.000 celule somatice/ml lapte, pentru cantitatea livrata cu un conţinut mai mare de 100.000 germeni, respectiv 400.000 celule somatice/ml lapte;
- de la 1 ianuarie 2009: triplu pentru fiecare diferenţa în plus de 20.000 germeni şi 20.000 celule somatice/ml lapte, pentru cantitatea livrata cu un conţinut mai mare de 100.000 germeni, respectiv 400.000 celule somatice/ml lapte.
Bonificatii la preţul de baza, stabilit prin negocieri, astfel:
- de la 1 august 2006: triplu pentru fiecare diferenţa în minus de 100.000 germeni şi 50.000 celule somatice/ml lapte, pentru cantitatea livrata cu un conţinut mai mic de 1.000.000 germeni, respectiv 600.000 celule somatice/ml lapte.

B. Clasa B - laptele de vacã crud conform parametrilor prevãzuţi în perioada de tranzitie pana la 31 decembrie 2009
Penalizãri la preţul de baza, stabilit prin negocieri, astfel:
- de la 1 august la 31 decembrie 2006: pentru fiecare diferenţa în plus de 100.000 germeni şi 20.000 celule somatice/ml lapte, pentru cantitatea livrata cu un conţinut mai mare de 1.000.000 germeni, respectiv 600.000 celule somatice/ml lapte;
- de la 1 ianuarie 2007 la 31 decembrie 2008: dublu pentru fiecare diferenţa în plus de 100.000 germeni şi 20.000 celule somatice/ml lapte, pentru cantitatea livrata cu un conţinut mai mare de 1.000.000 germeni, respectiv 600.000 celule somatice/ml lapte;
- de la 1 ianuarie la 31 decembrie 2009: triplu pentru fiecare diferenţa în plus de 100.000 germeni şi 20.000 celule somatice/ml lapte, pentru cantitatea livrata cu un conţinut mai mare de 500.000 germeni, respectiv 400.000 celule somatice/ml lapte.
Bonificatii la preţul de baza, stabilit prin negocieri, astfel:
- de la 1 august la 31 decembrie 2006: pentru fiecare diferenţa în minus de 100.000 germeni şi 50.000 celule somatice/ml lapte, pentru cantitatea livrata cu un conţinut mai mic de 1.000.000 germeni, respectiv 600.000 celule somatice/ml lapte;
- de la 1 ianuarie la 31 decembrie 2009: pentru fiecare diferenţa în minus de 100.000 germeni şi 50.000 celule somatice/ml lapte, pentru cantitatea livrata cu un conţinut mai mic de 500.000 germeni, respectiv 400.000 celule somatice/ml lapte.
Pentru fiecare diminuare sau creştere cu 0,1% a conţinutului de grasime aprobat prin contract, pot fi aplicate penalizãri sau bonificatii. Sub un conţinut minim stabilit prin negociere, laptele nu se preia.
Pentru fiecare creştere cu 0,1% a conţinutului de proteina se pot acorda bonificatii, conform politicii unitãţilor cumparatoare şi negocierilor cu producãtorii.
Penalizãrile şi bonificatiile negociate între producãtori şi cumpãrãtori se precizeazã în contractele de livrare-cumpãrare.

--------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016