Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 668 din 28 noiembrie 2014  privind aprobarea Metodologiei de alocare a fondurilor bugetare pentru finanţarea de bază şi finanţarea suplimentară a instituţiilor de învăţământ superior de stat din România pentru anul 2014    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 668 din 28 noiembrie 2014 privind aprobarea Metodologiei de alocare a fondurilor bugetare pentru finanţarea de bază şi finanţarea suplimentară a instituţiilor de învăţământ superior de stat din România pentru anul 2014

EMITENT: MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 882 din 4 decembrie 2014

    Luând în considerare Adresa nr. 4.020 din 27 noiembrie 2014, prin care Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior propune Ministerului Educaţiei Naţionale, spre aprobare, Metodologia de alocare a fondurilor bugetare pentru finanţarea de bază şi finanţarea suplimentară a instituţiilor de învăţământ superior de stat din România pentru anul 2014,
    în temeiul art. 193, 197, art. 219 alin. (2) şi art. 223 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 185/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei Naţionale, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul educaţiei naţionale şi ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică emit prezentul ordin.

    ART. 1
    Se aprobă Metodologia de alocare a fondurilor bugetare pentru finanţarea de bază şi finanţarea suplimentară a instituţiilor de învăţământ superior de stat din România pentru anul 2014, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. 2
    Instituţiile de învăţământ superior de stat îşi asumă răspunderea pentru corectitudinea datelor transmise.
    ART. 3
    Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior îşi asumă răspunderea pentru corectitudinea calculelor efectuate conform anexei şi notifică Ministerului Educaţiei Naţionale eventualele neconcordanţe sesizate.
    ART. 4
    Ministerul Educaţiei Naţionale şi Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior notifică, verifică şi/sau controlează instituţiile de învăţământ superior de stat privind orice neconcordanţe sesizate în datele raportate.
    ART. 5
    În anul 2014, Ministerul Educaţiei Naţionale analizează şi aprobă deschiderile de credite lunare, pe întreg parcursul anului, astfel încât instituţiilor de învăţământ superior de stat să le fie repartizate sume care să asigure funcţionarea în condiţii normale a acestora.
    ART. 6
    Direcţia generală învăţământ superior şi Direcţia generală buget-finanţe şi resurse umane din Ministerul Educaţiei Naţionale, Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi instituţiile de învăţământ superior de stat vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. 7
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                   Ministrul educaţiei naţionale,
                          Remus Pricopie

            Ministrul delegat pentru învăţământ superior,
          cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică,
                       Mihnea Cosmin Costoiu

    Bucureşti, 28 noiembrie 2014.
    Nr. 668.


    ANEXĂ

                             METODOLOGIE
       de alocare a fondurilor bugetare pentru finanţarea de bază
        şi finanţarea suplimentară a instituţiilor de învăţământ
             superior de stat din România pentru anul 2014

    ART. 1
    (1) Sumele stabilite pentru finanţarea de bază şi cea suplimentară, provenite de la bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, sunt evidenţiate distinct în contractul instituţional al instituţiilor de învăţământ superior. În contract sunt specificate: numărul de studenţi (echivalenţi unitari) finanţaţi de la bugetul de stat, pe cicluri de studii, şi numărul de granturi doctorale finanţate.
    (2) Contractele instituţionale pentru alocarea de fonduri bugetare sunt supuse controlului periodic efectuat de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS).
    ART. 2
    (1) Toate fondurile pentru finanţarea de bază şi suplimentară a universităţilor de stat sunt considerate venituri proprii.
    (2) Veniturile pentru finanţarea de bază şi suplimentară sunt utilizate de instituţiile de învăţământ superior în condiţiile autonomiei universitare, în vederea realizării obiectivelor care le revin în cadrul politicii statului din domeniul învăţământului şi cercetării ştiinţifice universitare.
    ART. 3
    Finanţarea de bază se referă la:
    1. cheltuieli de personal (CP): salarii pentru personalul didactic, auxiliar didactic şi nedidactic, personal de cercetare implicat în desfăşurarea programelor de studii, sporuri, CAS, alte contribuţii legale, deplasări interne şi internaţionale;
    2. cheltuieli materiale (CM): cheltuieli de întreţinere şi gospodărie, cheltuieli pentru materiale şi prestări de servicii cu caracter funcţional, cheltuieli cu cercetarea aferente programelor de studii, obiecte de inventar, reparaţii curente, cărţi şi publicaţii, perfecţionarea personalului, protocol, protecţia muncii etc.;
    3. cheltuieli pentru susţinerea proiectelor educaţionale şi de dezvoltare a resursei umane;
    4. cheltuieli cu regia instituţiilor de învăţământ superior pentru desfăşurarea unui program de studii.
    ART. 4
    (1) În vederea încurajării excelenţei în instituţiile de învăţământ superior, se constituie un fond de finanţare suplimentară a universităţilor în sumă, la nivel naţional, de minimum 30% din suma alocată la nivel naţional universităţilor de stat ca finanţare de bază.
    (2) Atribuirea fondurilor pentru finanţarea suplimentară are în vedere ierarhizarea programelor de studii, pentru componenta bazată pe excelenţă, precum şi alte criterii referitoare la: a) finanţarea preferenţială a programelor de studii de master şi doctorat în ştiinţe şi tehnologii avansate, a programelor în limbi de circulaţie internaţională şi a doctoratelor în cotutelă; b) creşterea capacităţii instituţionale şi a eficienţei manageriale; c) asumarea de către instituţiile de învăţământ superior a unui rol activ la nivel local şi regional.
    (3) Rectorii universităţilor de stat, prin contractul instituţional încheiat cu MEN, alocă fondurile pentru finanţare suplimentară prioritar spre departamentele şi structurile cele mai performante din universitate.
    ART. 5
    Sumele atribuite fiecărei universităţi pentru finanţarea de bază, pentru studenţii înmatriculaţi pe baza cifrelor de şcolarizare primite de universitate, într-un program de studii universitare de licenţă, de master sau de doctorat, se alocă proporţional cu numărul de studenţi echivalenţi unitari ai acestora. Numărul de studenţi echivalenţi unitari ai universităţii se determină prin ponderarea numărului fizic de studenţi ai acesteia cu coeficienţi de echivalare şi de cost.
    ART. 6
    (1) Prin excepţie de la prevederile art. 5, pentru doctoranzii înmatriculaţi începând cu anul universitar 2011-2012 pe baza cifrei de şcolarizare aprobate, finanţarea se face prin granturi doctorale. Valoarea acestora este prevăzută în anexa nr. 3.
    (2) Din fondurile cuprinse în bugetul de stat pentru finanţarea instituţională se constituie, ca o componentă distinctă, un fond care acoperă sumele VGD(d), fond ce nu cuprinde bursele studenţilor doctoranzi.
    (3) Repartizarea pe universităţi a fondului pentru finanţarea granturilor, pentru studenţii doctoranzi înmatriculaţi începând cu anul universitar 2011-2012, se face prin cumularea valorii sumelor aferente granturilor repartizate fiecărei universităţi:

                D ┌ ┐
    [F(GD)]^U = Σ │VGD(d,I) x [GD(d,I)]^U + VGD(d,II) x [GD(d,II)]^U│
               d=1└ ┘ '

    unde:
    - VGD(d,I) şi VGD(d,II) sunt valorile granturilor care nu cuprind bursa doctorală pentru anii de studiu I şi II, corespunzătoare domeniului de ierarhizare d, cuprinse în anexa nr. 3;
    - GD(d,I) şi GD(d,I) reprezintă numărul de granturi doctorale pentru anii de studiu I, II şi III finanţate pentru universitatea U, în programe asociate domeniului de ierarhizare d;
    - D este numărul total al domeniilor de ierarhizare finanţate.

    ART. 7
    (1) Procedurile de alocare a fondurilor pentru finanţarea de bază şi pentru finanţarea suplimentară bazată pe excelenţă pentru studenţii înmatriculaţi într-un program de studii de licenţă, de master sau de doctorat (cu excepţia doctoranzilor înmatriculaţi începând cu anul universitar 2011-2012) sunt prevăzute în art. 8 şi 9.
    (2) Valorile coeficienţilor de echivalare şi de cost pentru anul 2014, stabilite prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 6.265/2012 pentru finanţarea prin granturi a studenţilor înmatriculaţi în anul universitar 2012-2013, sunt prevăzute în anexa nr. 1.
    (3) Distribuţia fondurilor pentru finanţarea instituţională a universităţilor din bugetul naţional pentru anul 2014 este prevăzută în anexa nr. 2.
    ART. 8
    Determinarea alocaţiilor bugetare pentru universităţile de stat pentru finanţarea de bază asociată ciclurilor de studii (licenţă, masterat, doctorat anul IV - doar pentru domeniul de medicină) se face pe baza următoarei proceduri:
    1. Se determină fondurile alocate pentru finanţarea de bază (FB) pe anul 2014, asociată ciclurilor de studii (licenţă, masterat, doctorat anul IV - doar pentru domeniul de medicină):
    a) din suma alocată în bugetul naţional pentru finanţarea instituţională a universităţilor se scad următoarele valori: valoarea alocată pentru finanţarea situaţiilor speciale, care nu pot fi integrate în formula de finanţare, şi valoarea alocată pentru finanţarea granturilor doctorale pentru studenţii doctoranzi înmatriculaţi începând cu anul universitar 2011-2012;
    b) din suma rămasă se calculează valoarea fondurilor ce corespund proporţiei prevăzute în anexa nr. 2 pentru FB.
    2. Se determină numărul de studenţi echivalenţi unitari din fiecare universitate şi fiecare ciclu de studii (licenţă, masterat, doctorat anul IV - doar pentru domeniul de medicină). Procedura are două etape:
    a) În prima etapă se determină, pentru fiecare universitate U şi ciclu de studii r, numărul [SE(r,d)]^U de studenţi echivalenţi din domeniul de ierarhizare d:

                  Fr ┌ ┐
    [SE(r,d)]^U = Σ │e(fr) x [S(fr,d)]^U │ ,
                 fr=1└ ┘

    unde:
    - [SE(fr,d)]^U este numărul de studenţi fizici din domeniul de ierarhizare d, la forma de învăţământ fr, asociată ciclului de studii r înscrişi în universitatea U, raportat la o dată de referinţă stabilită (1 octombrie 2013 pentru repartizarea preliminară şi 1 ianuarie 2014 pentru repartizarea finală);
    - e(fr) este coeficientul de echivalare corespunzător formei de învăţământ fr (a se vedea tabelul nr. 1 din anexa nr. 1);
    - F(r) este numărul total al formelor de învăţământ finanţate de la bugetul de stat asociate ciclului de studii r în universităţile din România (a se vedea tabelul nr. 1 din anexa nr. 1).

    b) În a doua etapă se determină pentru fiecare universitate U şi fiecare ciclu de studii r numărul [SEU(r)]^U de studenţi echivalenţi unitari:

                 D ┌ ┐
    [SEU(r)]^U = Σ │C(d) x [SE(r,d)]^U │ ,
                d=1 └ ┘

    unde:
    - C(d) este coeficientul de cost corespunzător domeniului de ierarhizare d (a se vedea tabelul nr. 2 din anexa nr. 1);
    - D este numărul total al domeniilor de ierarhizare finanţate (a se vedea tabelul nr. 2 din anexa nr. 1).

    3. Se determină numărul total de studenţi echivalenţi unitari SEU:

          u
    SEU = Σ Σ [SEU(r)]^U] ,
         U=1 r

    unde u este numărul total de universităţi de stat finanţate de la bugetul MEN.

    4. Se determină alocaţia fb(s) pe student echivalent unitar:

            FB
    fb(s) = ─── '
            SEU

    unde:
    - FB este valoarea alocaţiei pentru finanţarea de bază;
    - SEU reprezintă numărul total de studenţi echivalenţi unitari.

    5. Pentru fiecare universitate U şi ciclu de studii r valoarea fondurilor pentru finanţarea de bază [FB(r)]^U se calculează multiplicând alocaţia fb(s) cu numărul de studenţi echivalenţi unitari ai universităţii înmatriculaţi la programe de studii asociate ciclului r:
    [FB(r)]^U = [fb(s)] x [SEU(r)^U] ,
    unde:
    - [SEU(r)]^U reprezintă numărul total de studenţi echivalenţi unitari ai universităţii U;
    - fb(s) este valoarea alocaţiei corespunzătoare unui student echivalent unitar.

    6. Se determină pentru fiecare universitate U alocaţia FBU pentru finanţarea de bază:


    FB^U = Σ [FB(r)]^U] ,
           r


    ART. 9
    Determinarea alocaţiilor bugetare pentru universităţile de stat pentru finanţarea suplimentară bazată pe excelenţă se face pe baza următoarei proceduri:
    1. În prima etapă se determină:
    a) valoarea alocaţiilor bugetare totale pentru finanţarea suplimentară bazată pe excelenţă;
    b) valoarea alocaţiilor bugetare pentru finanţarea suplimentară bazată pe excelenţă pentru fiecare domeniu de ierarhizare d;
    c) valoarea alocaţiilor bugetare pentru finanţarea suplimentară bazată pe excelenţă pentru fiecare ciclu de studii r (licenţă, masterat, doctorat anul IV - doar pentru domeniul de medicină) din fiecare domeniu de ierarhizare d.
    În acest sens:
        (i) Din suma rămasă după scăderea fondurilor pentru granturi doctorale, din suma alocată în bugetul naţional pentru finanţarea instituţională, se calculează valoarea fondurilor ce corespund proporţiei prevăzute în anexa nr. 2 pentru FSE.
        (ii) Se determină fondurile FSE(d) alocate pentru finanţarea suplimentară bazată pe excelenţă FSE pe anul 2014, pentru fiecare domeniu de ierarhizare, după cum urmează:
        - Se determină numărul [SEU'(d)]^U de studenţi echivalenţi unitari din domeniul de ierarhizare d (cu excepţia doctoranzilor înmatriculaţi începând cu anul universitar 2011-2012 şi a studenţilor de la formele de învăţământ speciale menţionate în nota de la tabelul nr. 2 din anexa nr. 1):

                  u
        SEU'(d) = Σ [SEU'(d)]^U] ,
                 U=1

        unde [SEU'(d)]^U reprezintă numărul de studenţi echivalenţi unitari ai universităţii U în domeniul d, determinaţi după eliminarea categoriilor menţionate.
        - Se determină fondurile FSE(d) considerând din valoarea totală FSE ponderea studenţilor echivalenţi unitari din domeniul de ierarhizare d:

                 SEU'(d)
        FSE(d) = ────────── x FSE
                  D
                  Σ SEU'(d)
                 d=1


        (iii) Analog procedurii prin care se determină FSE(d) se determină suma alocată pentru finanţarea suplimentară bazată pe excelenţă FSE(r,d) pentru domeniul d şi ciclul de studii r, considerând din valoarea FSE(d) ponderea studenţilor echivalenţi unitari din domeniul de ierarhizare d înmatriculaţi la programe de studii asociate ciclului r:

                   SEU'(r,d)
        FSE(r,d) = ───────── x FSE(d)
                    SEU'(d)


    2. În a doua etapă se determină valoarea alocaţiilor bugetare per student echivalent unitar ponderat cu indicele de excelenţă pe fiecare domeniu de ierarhizare şi ciclu de studii:
        (i) Se determină numărul [SEUP(r,d)]^U de studenţi echivalenţi unitari ponderaţi cu indicele de excelenţă din domeniul de ierarhizare d şi ciclul de studii r ai universităţii U:

        [SEUP(r,d)]^U = k(r) x [SEU'(r,d)]^U

        unde kr este un indice de excelenţă care depinde de clasa în care sunt poziţionate în ierarhie programele de studii oferite de universitatea U în domeniul d şi la ciclul de studii r (licenţă, masterat, doctorat anul de studii IV), a se vedea anexa nr. 4.

        (ii) Se determină numărul SEUP(r,d) de studenţi echivalenţi unitari ponderaţi cu indicele de excelenţă, din domeniul de ierarhizare d şi ciclul de studii r:

                    u
        SEUP(r,d) = Σ [SEUP(r,d)]^U] ,
                   U=1

        unde [SEUP(r,d)]^U este numărul de studenţi echivalenţi unitari ponderaţi ai universităţii U din domeniul de ierarhizare d şi ciclul de studii r (cu excepţia doctoranzilor înmatriculaţi începând cu anul universitar 2011/2012 şi a studenţilor de la formele de învăţământ speciale menţionate în nota de la tabelul 2 din anexa nr. 1).

        (iii) Se determină din FSE valoarea alocaţiilor bugetare a(fse,r,d) per student echivalent ponderat cu indicele de excelenţă pentru domeniul de ierarhizare d şi ciclul de studii r:

                      FSE(r,d)
        a(fse,r,d) = ─────────
                     SEUP(r,d)

    unde:
    - SEUP(r,d) este numărul total de studenţi echivalenţi unitari ponderaţi din domeniul de ierarhizare d şi ciclul de studii r;
    - FSE(r,d) reprezintă valoarea finanţării suplimentare bazată pe excelenţă corespunzătoare domeniului d, pentru ciclul de studii r.

    3. În a treia etapă se determină valoarea alocaţiilor bugetare pentru finanţarea suplimentară bazată pe excelenţă pentru fiecare universitate, pentru fiecare ciclu de studii r şi ca valoare totală:
        (i) Pentru fiecare universitate U se determină valoarea alocaţiei suplimentare bazate pe excelenţă în domeniul de ierarhizare d şi ciclul de studii r:
        [FSE(r,d)]^U = a(fse,r,d) x [SEUP(r,d)]^U
        unde:
        - [SEUP(r,d)]^U este numărul de studenţi echivalenţi unitari ponderaţi ai universităţii U din domeniul de ierarhizare d, la ciclul de studii r;
        - a(fse,r,d) reprezintă valoarea din FSE a alocaţiei bugetare per student echivalent ponderat cu indicele de excelenţă corespunzător domeniului d şi ciclul de studii r.
        (ii) Pentru fiecare universitate U se determină valoarea alocaţiei suplimentare bazate pe excelenţă pentru ciclul de studii r:

                     D
        [FSE(r)]^U = Σ [FSE(r,d)]^U] ,
                    d=1

        unde [FSE(r,d)]^U este valoarea alocaţiei suplimentare bazate pe excelenţă pentru universitatea U din domeniul de ierarhizare d, pentru ciclul de studii r.

        (iii) Pentru fiecare universitate se determină valoarea totală a alocaţiilor bugetare pentru finanţarea suplimentară bazată pe excelenţă:

        FSE^U = Σ [FSE(r)]^U
                r

         unde [FSE(r)]^U este valoarea alocaţiei suplimentare bazate pe excelenţă pentru universitatea U pentru ciclul de studii r.


    ANEXA 1

    Valorile coeficienţilor de echivalare şi de cost pentru anul 2014,
     conform Ordinului ministrului educaţiei, cercetării, tineretului
       şi sportului nr. 6.265/2012 pentru finanţarea prin granturi
        a studenţilor înmatriculaţi în anul universitar 2012-2013

    Tabelul nr. 1: Lista formelor de învăţământ cu coeficienţii de echivalare corespunzători folosiţi pentru finanţarea studenţilor înmatriculaţi într-un program de studii de licenţă sau de master şi a doctoranzilor înmatriculaţi anterior anului universitar 2011-2012

┌─────┬──────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┐
│Nr. │ Ciclul şi forma de învăţământ │ Coeficient │
│crt. │ │de echivalare│
├─────┴──────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┤
│I. Studii universitare de licenţă │
├─────┬──────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┤
│ 1 │Studii în limba română(*1) │ 1,00 │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 2 │Studii în limba maghiară - ca limbă maternă │ 2,00 │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 3 │Studii în limba germană - ca limbă maternă │ 2,50 │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 4.1 │ Studii integral în limbi de mare circulaţie │ │
│ │internaţională(*2) │ 1,50 │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 4.2 │Studii desfăşurate parţial în limbi de mare circulaţie │ │
│ │internaţională şi în limba română │ 1,25 │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 5.1 │Studii integral în limbi de circulaţie restrânsă │ 2,00 │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 5.2 │Studii desfăşurate parţial în limbi de circulaţie │ │
│ │restrânsă şi în limba română │ 1,50 │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 6 │Studii desfăşurate în cadrul extensiilor universitare - │ │
│ │în afara ţării │ 2,50 │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 7 │Studii universitare cu frecvenţă redusă │ 0,25 │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 8 │Studii universitare - învăţământ seral │ 0,80 │
├─────┴──────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┤
│II. Studii universitare de masterat(*3) │
├─────┬──────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┤
│ 9 │Studii de masterat în limba română(*1) │ 2,00 │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 10 │Studii de masterat în limbi de circulaţie internaţională │ 3,00 │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 11 │Studii de masterat desfăşurate în cadrul extensiilor │ │
│ │universitare - în afara ţării │ 3,00 │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 12 │Studii de masterat în limbile minorităţilor naţionale(*4) │ 3,00 │
├─────┴──────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┤
│III. Studii universitare de doctorat │
├─────┬──────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┤
│12.a │Studii universitare de doctorat cu frecvenţă (cu excepţia │ │
│ │domeniilor tehnic, agronomic, ştiinţe*) şi medicină) │ 3,00 │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│12.b │Studii universitare de doctorat cu frecvenţă (în domeniile│ │
│ │tehnic, agronomic, ştiinţe şi medicină) │ 4,00 │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┤
│ IV. │Alte forme de pregătire │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┤
│ 13 │Stagiu de rezidenţiat │ 1,20 │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 14 │Pregătire preliminară pentru studenţi străini │ │
│ │(an pregătitor) │ 1,25 │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 15 │Activităţi asociate acordării gradelor didactice în │ │
│ │învăţământul preuniversitar │ 0,40 │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 16 │Pregătire pedagogică suplimentară (seminar pedagogic) │ 0,16 │
└─────┴──────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┘

──────────
    *) Informatică, geografie, geologie, fizică, matematică, chimie, biologie.
    (1) Coeficientul se aplică şi studenţilor înscrişi la forma "Studii desfăşurate în afara localităţii de rezidenţă a universităţii" de la ciclul universitar de licenţă.
    (2) Pentru domeniul medicină, studiile în limbi moderne, pentru ultimii 3 ani (clinici), care se desfăşoară în limba română, se utilizează coeficientul de echivalare de la studii în limba română.
    (3) La forma de masterat de un an şi jumătate, pentru anul 2 cu un semestru se consideră coeficientul de echivalare corespunzător numai pentru un semestru.
    (4) Coeficientul se aplică studenţilor înscrişi la "Studii de masterat în limba germană (limbă maternă)" şi "Studii de masterat în limba maghiară (limbă maternă)" de la ciclul universitar de masterat.
──────────

    Tabelul nr. 2: Lista domeniilor de ierarhizare cu coeficienţii de cost corespunzători folosiţi pentru finanţarea studenţilor înmatriculaţi într-un program de studii de licenţă sau de master şi a doctoranzilor înmatriculaţi anterior anului universitar 2011-2012

┌─────────────────────┬─────────────────────────────────────────────┬──────────┐
│Domeniul fundamental │ Domeniul de ierarhizare (DII) │Coeficient│
│de ierarhizare (DFI) │ │ de cost │
├─────────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│Matematică şi ştiinţe│Matematică │ 1,65 │
│ale naturii ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Informatică │ 1,65 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Fizică │ 1,90 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Chimie │ 1,90 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Geografie │ 1,65 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Geologie │ 1,65 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Ştiinţe ale mediului │ 1,65 │
├─────────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│Ştiinţe inginereşti │Inginerie civilă şi instalaţii │ 1,75 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Inginerie electrică şi energetică │ 1,75 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Inginerie electronică şi telecomunicaţii │ 1,75 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Inginerie geologică, Inginerie geodezică │ 1,75 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Inginerie chimică │ 1,90 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Mine, petrol şi gaze │ 1,75 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Inginerie aerospaţială, autovehicule, │ │
│ │transporturi │ 1,75 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Agronomie, Horticultură, Silvicultură, │ │
│ │Inginerie forestieră │ 1,75 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Biotehnologii │ 1,75 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Ingineria produselor alimentare │ 1,75 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Zootehnie │ 1,75 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Ingineria sistemelor, calculatoare şi │ │
│ │tehnologia informaţiei │ 1,75 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Inginerie mecanică │ 1,75 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Inginerie industrială │ 1,75 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Mecatronică şi robotică │ 1,75 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Ingineria materialelor │ 1,75 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Ingineria mediului │ 1,75 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Inginerie şi management │ 1,75 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Inginerie genistică, inginerie de armament, │ │
│ │rachete şi muniţii │ 1,75 │
├─────────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│Ştiinţe biologice şi │Biologie │ 1,90 │
│biomedicale ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Biochimie │ 1,90 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Medicină │ 2,25 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Medicină veterinară │ 2,25 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Medicină dentară │ 2,25 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Farmacie │ 2,25 │
├─────────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│Ştiinţe sociale │Drept │ 1,00 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Ştiinţe administrative │ 1,00 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Ştiinţe ale comunicării │ 1,00 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Asistenţă socială │ 1,00 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Sociologie │ 1,00 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Ştiinţe politice │ 1,00 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Ştiinţe militare, informaţii şi ordine │ │
│ │publică │ 1,00 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Administrarea afacerilor │ 1,00 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Cibernetică, statistică şi informatică │ │
│ │economică │ 1,65 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Contabilitate │ 1,00 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Economie │ 1,00 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Finanţe │ 1,00 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Management │ 1,00 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Marketing │ 1,00 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Relaţii economice internaţionale │ 1,00 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Educaţie fizică şi sport │ 1,86 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Psihologie │ 1,00 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Ştiinţe ale educaţiei │ 1,00 │
├─────────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│Ştiinţe umaniste │Filologie │ 1,00 │
│şi arte ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Filosofie │ 1,00 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Istorie │ 1,00 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Teologie │ 1,00 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Studii culturale │ 1,00 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Arhitectură şi urbanism │ 2,50 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Arte vizuale (Istoria şi teoria artei) │ 3,00 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Artele spectacolului (Teatru/Film) │5,37/7,50 │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ │Muzică (Interpretare muzicală/Muzică │ │
│ │(pedagogie muzicală) │5,37/3,00 │
└─────────────────────┴─────────────────────────────────────────────┴──────────┘


    NOTĂ:
    Toţi studenţii/participanţii din toate universităţile de stat din România, aflaţi la formele de învăţământ speciale (Pregătire preliminară pentru studenţi străini, Pregătire psihopedagogică suplimentară, Activităţi asociate acordării gradelor didactice în învăţământul preuniversitar) sunt luaţi în considerare cu valoarea 1 (unu) a coeficientului de cost.


    ANEXA 2

         Distribuţia fondurilor pentru finanţarea instituţională
         a universităţilor din bugetul naţional pentru anul 2014

    Din suma alocată în bugetul naţional pentru finanţarea instituţională a universităţilor se repartizează 3% pentru finanţarea situaţiilor speciale, care nu pot fi integrate în formula de finanţare, şi se alocă, pentru finanţarea granturilor doctorale pentru studenţii doctoranzi înmatriculaţi începând cu anul universitar 2011/2012, o sumă calculată conform anexei nr. 3 la metodologie. Suma rămasă se distribuie după cum urmează:
    a) Finanţarea de bază (FB): 73,5%
    b) Finanţarea suplimentară (FS): 25,50%, din care:
    1. Finanţare suplimentară bazată pe excelenţă (FSE): 25%
    2. Finanţarea preferenţială a programelor de studii de master şi doctorat în ştiinţe şi tehnologii avansate, a programelor în limbi de circulaţie internaţională şi a doctoratelor în cotutelă (FSEP): 0,00 %
    3. Creşterea capacităţii instituţionale şi a eficienţei manageriale (FSCM): 0,00%
    4. Asumarea de către instituţiile de învăţământ superior a unui rol activ la nivel local şi regional (FSL): 0,50 %
    c) Dezvoltare instituţională: 1,00%


    ANEXA 3

             Finanţarea prin granturi a studenţilor doctoranzi
                    înmatriculaţi începând cu anul 2011

    Fundamentarea grantului anual pentru doctorat

┌─┬──────────────────────────┬─────────────────────────┬───────────────────────┐
│ │ Categorii cheltuieli │ Domeniul de finanţare │ Corelaţia cu art. 160 │
│ │ ├────────┬────────┬───────┤ alin. (2) din Legea │
│ │ │ D1 │ D2 │D3, D4 │ educaţiei naţionale │
│ │ │ │ │ │ nr. 1/2011, cu │
│ │ │ │ │ │ modificările şi │
│ │ │ │ │ │completările ulterioare│
├─┼──────────────────────────┼────────┼────────┼───────┼───────────────────────┤
│1│Salarizarea conducătorului│ 8.000 │ 8.000 │ 8.000 │Costurile pentru │
│ │de doctorat │ │ │ │programul de studii │
├─┼──────────────────────────┼────────┼────────┼───────┤avansate │
│2│Salarizarea membrilor │ 1.500 │ 1.500 │ 1.500 │ │
│ │comisiei de îndrumare │ │ │ │ │
├─┼──────────────────────────┼────────┼────────┼───────┤ │
│3│Program de pregătire bazat│ 2.500 │ 2.500 │ 2.500 │ │
│ │pe studii avansate │ │ │ │ │
├─┼──────────────────────────┼────────┼────────┼───────┤ │
│4│Program de pregătire │ 1.000 │ 1.000 │ 1.000 │ │
│ │suplimentar │ │ │ │ │
├─┼──────────────────────────┼────────┼────────┼───────┼───────────────────────┤
│5│Fonduri pentru cercetare │ 4.000 │ 6.400 │ 9.600 │Costurile pentru │
│ │ │ │ │ │programul de cercetare │
├─┼──────────────────────────┼────────┼────────┼───────┼───────────────────────┤
│6│Regia şcolii doctorale - │ 5.301/ │ 5.445/ │ 6.126 │ │
│ │20% │ 5.781/ │ 5.925/ │ 6.606 │ │
│ │ │ 6.421/ │ 6.565/ │ 7.246 │ │
├─┼──────────────────────────┼────────┼────────┼───────┼───────────────────────┤
│ │TOTAL GRANT (lei) │22.301/ │22.445/ │23.126 │Corelaţia cu art. 160 │
│ │ │25.181/ │25.325/ │26.006 │alin. (2) din Legea │
│ │ │29.021/ │29.165/ │29.846 │nr. 1/2011, cu │
│ │ │ │ │ │modificările şi │
│ │ │ │ │ │completările ulterioare│
└─┴──────────────────────────┴────────┴────────┴───────┴───────────────────────┘


    Explicaţie pentru modul de calcul:
    Conducătorului de doctorat i se alocă 14 ore fizice/lună pentru fiecare doctorand = 170 ore/an = 8.000 lei/an salariu brut.
    Salarizarea membrilor comisiei de îndrumare = 1.500 lei/an salariu brut (500 lei/an pentru fiecare membru).
    Program de pregătire studii avansate = 14 săptămâni x 6 ore fizice (15 ore convenţionale)/săptămână = 1 normă didactică de profesor (formaţie de 6 doctoranzi), cca 2.500 lei/student/an (costurile sunt distribuite egal pentru cei trei ani de studiu).
    Program de pregătire suplimentar = 40% din valoarea celui normal.
    Fonduri pentru cercetare
    1. Pentru domeniul de finanţare D1 a studiilor doctorale se alocă o sumă de 4.000 lei.
    2. Pentru domeniul de finanţare D2 a studiilor doctorale se alocă o sumă de 6.400 lei (ajustare cu un coeficient de 1,6).
    3. Pentru domeniile de finanţare D3 şi D4 a studiilor doctorale se alocă o sumă de 9.600 lei (ajustare cu un coeficient de 2,4).
    În domeniul de finanţare D1 intră programele de studii doctorale din următoarele domenii de ierarhizare: Drept; Ştiinţe administrative; Ştiinţe ale comunicării; Sociologie; Asistenţă socială; Ştiinţe politice; Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică; Economie; Administrarea afacerilor; Finanţe; Cibernetică, statistică şi informatică economică; Contabilitate; Relaţii economice internaţionale; Management; Marketing; Psihologie; Ştiinţe ale educaţiei; Filologie; Filosofie; Istorie; Teologie; Studii culturale.
    În domeniul de finanţare D2 intră programele de studii doctorale din următoarele domenii de ierarhizare: Inginerie civilă şi instalaţii; Inginerie electronică şi telecomunicaţii; Inginerie geologică; Inginerie geodezică; Mine, petrol şi gaze; Inginerie aerospaţială, autovehicule şi transporturi; Zootehnie; Biotehnologii; Ingineria produselor alimentare; Agronomie, Horticultură, Silvicultură, Inginerie forestieră; Ingineria sistemelor, calculatoare şi tehnologia informaţiei; Inginerie mecanică; Inginerie industrială; Mecatronică şi robotică; Ingineria materialelor; Ingineria mediului; Inginerie şi management; Inginerie genistică; Inginerie de armament, rachete şi muniţii; Inginerie electrică şi energetică; Educaţie fizică şi sport; Biologie; Biochimie; Matematică; Informatică; Chimie; Inginerie chimică; Geologie; Geografie; Ştiinţe ale mediului; Fizică.
    În domeniul de finanţare D3 intră programele de studii doctorale din următoarele domenii de ierarhizare: Medicină; Medicină veterinară; Medicină dentară; Farmacie; Arhitectură şi urbanism.
    În domeniul de finanţare D4 intră programele de studii doctorale din următoarele domenii de ierarhizare: Arte vizuale; Istoria şi teoria artei; Artele spectacolului; Muzică.


    ANEXA 4

                Valoarea indicilor de excelenţă kr în funcţie
              de poziţionarea în ierarhie a programelor de studii
                    şi de ciclul de studii pentru anul 2014

┌────────────────┬──────────┬─────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │Poziţionarea în ierarhie a programelor de studii │
├────────────────┼──────────┼─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┤
│ │ │ E │ D │ C │ B │ A │
├────────────────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Ciclul de studii│ Licenţă │ 0 │ 1 │ 1,5 │ 2 │ 2,5 │
│ ├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│ │ Masterat │ 0 │ 0 │ 1 │ 2 │ 4 │
│ ├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│ │ Doctorat │ 0 │ 0 │ 0 │ 1 │ 5 │
└────────────────┴──────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┘


                             --------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016