Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 655 din 7 martie 2007  pentru modificarea si completarea Regulamentului de punere in aplicare a   Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995 , adoptat prin   Ordinul ministrului justitiei nr. 710/C/1995     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 655 din 7 martie 2007 pentru modificarea si completarea Regulamentului de punere in aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995 , adoptat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 710/C/1995

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 201 din 26 martie 2007

Având în vedere necesitatea modificãrii şi completãrii unor dispoziţii ale Regulamentului de punere în aplicare a <>Legii notarilor publici şi a activitãţii notariale nr. 36/1995 , aprobat prin <>Ordinul ministrului justiţiei nr. 710/C/1995 ,
vãzând şi adresele nr. 2.423 din 25 septembrie 2006 şi nr. 205 din 29 ianuarie 2007 ale Uniunii Naţionale a Notarilor Publici de înaintare a propunerilor de modificare şi completare a dispoziţiilor Regulamentului de punere în aplicare a <>Legii notarilor publici şi a activitãţii notariale nr. 36/1995 ,
în conformitate cu dispoziţiile <>art. 6 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 83/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 132 din 11 februarie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul justiţiei emite urmãtorul ordin:

ART. I
Regulamentul de punere în aplicare a <>Legii notarilor publici şi a activitãţii notariale nr. 36/1995 , adoptat prin <>Ordinul ministrului justiţiei nr. 710/C/1995 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 176 din 8 august 1995, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatele (1), (2) şi (3) ale articolului 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Numãrul notarilor publici şi al birourilor notariale din localitãţile aflate în circumscripţia fiecãrei judecãtorii şi din municipiul Bucureşti se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei, la propunerea Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici. La formularea propunerilor, Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici va avea în vedere propunerile Camerelor notarilor publici, precum şi cerinţele rezultate din întinderea teritoriului, numãrul locuitorilor, volumul şi tipul procedurilor notariale solicitate de cãtre public, precum şi onorariile încasate.
(2) Ministrul justiţiei va proceda la actualizarea numãrului notarilor publici şi al birourilor notariale în primul trimestru al fiecãrui an, la propunerea Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici. Ordinul de actualizare va cuprinde:
a) numãrul notarilor publici în funcţie;
b) numãrul locurilor vacante pentru notarii stagiari care se vor angaja în birourile notariale;
c) numãrul locurilor vacante pentru notarii stagiari care vor participa la examenul de definitivat;
d) numãrul locurilor vacante pentru cei care au îndeplinit timp de 5 ani funcţiile juridice prevãzute la art. 16 lit. g) din lege şi care au promovat concursul prevãzut la art. 4 alin. (3) din prezentul regulament;
e) numãrul locurilor vacante pentru schimbãri de sediu.
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) nu se aplicã notarilor publici cãrora le-a încetat suspendarea din exerciţiul funcţiei de notar public."
2. Articolul 3 se abrogã.
3. Alineatele (3) şi (4) ale articolului 4 vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) Verificarea cunoştinţelor se efectueazã prin concurs organizat anual, de regulã în perioada 1-30 noiembrie, de Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, cu acordul Ministerului Justiţiei, de cãtre o comisie formatã din: un membru al Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, desemnat de cãtre acesta; un notar public desemnat de Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici; 2 reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei desemnaţi prin ordin de ministrul justiţiei; un cadru didactic universitar în specialitatea drept civil de la una dintre facultãţile de drept acreditate din ţarã. Data desfãşurãrii concursului se stabileşte de preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, cu acordul ministrului justiţiei.
(4) Tematica pentru fiecare concurs se va stabili din domeniile prevãzute la art. 16 alin. (3) din prezentul regulament de cãtre Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, împreunã cu direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei, cu consultarea unui cadru didactic universitar în specialitatea drept civil de la una dintre facultãţile de drept acreditate din ţarã."
4. Alineatele (1) şi (4) ale articolului 5 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Procedura desfãşurãrii concursului este stabilitã prin Regulamentul de organizare şi desfãşurare a examenului de notar public pentru notarii stagiari şi a concursului pentru ocuparea locurilor vacante de notar public.
............................................................................................
(4) În cazul în care constatã cã desfãşurarea concursului s-a fãcut potrivit legii, Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici îl valideazã şi înainteazã Ministerului Justiţiei propunerile de numire a candidaţilor declaraţi admişi."
5. Alineatul (2) al articolului 5 se abrogã.
6. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Propunerile de numire a notarilor publici se vor înainta Ministerului Justiţiei de cãtre Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, împreunã cu urmãtoarele documente care atestã îndeplinirea condiţiilor prevãzute de art. 16 din lege:
- cererea de numire în funcţia de notar public;
- declaraţia pe propria rãspundere a candidatului cã are numai cetãţenia românã;
- dovada domiciliului în România;
- copie legalizatã de pe diploma de studii;
- cazierul judiciar;
- referatul notarului public îndrumãtor şi notele sau calificativele obţinute pe perioada de stagiu, pentru notarul stagiar; recomandare de la ultimul loc de muncã privind reputaţia profesionalã şi socialã, pentru candidaţii admişi la concursul prevãzut la art. 4 din prezentul regulament;
- adeverinţa medicalã eliberatã de o instituţie medicalã desemnatã de Biroul executiv al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, care sã ateste cã este apt din punct de vedere medical;
- dovada cã a fost declarat admis la examenul sau la concursul de notar public;
- dovada privind exercitarea timp de 5 ani a uneia dintre funcţiile juridice prevãzute de lege, pentru candidaţii admişi la concursul prevãzut la art. 4 din prezentul regulament."
7. Alineatul (1) al articolului 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Notarul public este numit prin ordin al ministrului justiţiei, pe baza referatului întocmit de direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei privind îndeplinirea condiţiilor de numire prevãzute de lege."
8. Alineatul (3) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) La cererea de înregistrare se va ataşa ordinul de numire a notarului public, dovada existenţei sediului biroului notarial - prin act de proprietate, contract de închiriere sau alt act, confirmarea Colegiului director al Camerei notarilor publici, în cazul în care activitatea se desfãşoarã în baza unui contract de societate civilã, precum şi cu privire la faptul cã biroul notarial dispune de spaţiu corespunzãtor desfãşurãrii activitãţii şi conservãrii arhivei în bune condiţii. Dovada existenţei sediului biroului notarial în localitatea în care notarul public a fost numit şi în localitatea în care se asociazã nu este necesarã în cazul în care se asociazã cu un notar public care are înregistrat sediul biroului notarial."
9. Alineatul (1) al articolului 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) În registrul special prevãzut la art. 8 alin. (1) se vor înscrie şi urmãtoarele operaţiuni:
- modificãri în modul de desfãşurare a activitãţii în cadrul biroului notarial;
- schimbarea sediului biroului notarial;
- radierea biroului notarial;
- înregistrarea şi încetarea activitãţii sediilor secundare, potrivit art. 115 din lege."
10. Dupã alineatul (1) al articolului 12 se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Notarul stagiar este persoana care îndeplineşte cumulativ condiţiile prevãzute la art. 16 lit. a)-f) din lege, a promovat examenul sau concursul de notar stagiar organizat anual, de regulã în perioada 1-15 septembrie, de Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, cu acordul Ministerului Justiţiei, şi este angajat de notarul public îndrumãtor. Data susţinerii examenului sau concursului de notar stagiar se stabileşte de preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, cu acordul ministrului justiţiei."
11. Alineatele (2) şi (4) ale articolului 12 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cererea de angajare, avizatã de Colegiul director al Camerei notarilor publici, va fi însoţitã de dovezile corespunzãtoare îndeplinirii condiţiilor prevãzute de art. 16 lit. a)-f) din lege şi de dovada promovãrii examenului sau concursului de notar stagiar.
...........................................................................................
(4) Examenul sau concursul va consta într-o probã scrisã cu caracter teoretic. Tematica se va stabili din domeniile dreptului civil şi legislaţiei notariale de cãtre Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, împreunã cu direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei, cu consultarea unui cadru didactic universitar în specialitatea drept civil de la una dintre facultãţile de drept acreditate din ţarã.
Comisia de examinare este formatã din: un membru al Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, desemnat de cãtre acesta; 2 notari publici desemnaţi de Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, dintre care unul din Camera notarilor publici unde s-au înscris cei mai mulţi candidaţi; un reprezentant al Ministerului Justiţiei desemnat prin ordin de ministrul justiţiei; un cadru didactic universitar în specialitatea drept civil de la una dintre facultãţile de drept acreditate din ţarã. Rezultatele examenului sau concursului se valideazã de Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici."
12. Alineatele (1) şi (3) ale articolului 14 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Uniunea Naţionalã a Notarilor Publici organizeazã anual, de regulã în perioada 1-31 octombrie, examenul de notar public pentru notarii care, pânã la data examenului, au îndeplinit stagiul de pregãtire de 2 ani. Durata de pregãtire a notarilor stagiari poate fi consideratã îndeplinitã dupã cel puţin un an de activitate, dacã s-au distins în profesie şi, anterior angajãrii lor, au exercitat şi alte funcţii de specialitate juridicã timp de cel puţin un an.
...........................................................................................
(3) Camerele notarilor publici vor înainta Uniunii Naţionale a Notarilor Publici cererile candidaţilor pentru susţinerea examenului de notar public, împreunã cu referatele notarilor publici îndrumãtori, notele sau calificativele obţinute pe perioada de stagiu şi dovezile privind îndeplinirea condiţiilor de la art. 16 lit. a)-f) din lege."
13. Alineatul (2) al articolului 15 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Respingerea sau, dupã caz, lipsa nejustificatã a notarului stagiar la douã examene de notar public consecutive, dupã efectuarea stagiului, atrage încetarea contractului individual de muncã şi pierderea calitãţii de notar stagiar."
14. Alineatele (1) şi (3) ale articolului 16 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Comisia de examinare va fi formatã din:
- un membru al Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, desemnat de cãtre acesta;
- un reprezentant al Ministerului Justiţiei desemnat de ministrul justiţiei;
- un cadru didactic universitar în specialitatea drept civil de la una dintre facultãţile de drept din ţarã;
- 2 notari publici desemnaţi de Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici.
...........................................................................................
(3) Examenul va consta din probe scrise cu caracter teoretic şi practic din domeniile dreptului civil, dreptului familiei, dreptului comercial, dreptului internaţional privat, procedurii notariale, dreptului constituţional, precum şi legislaţiei notariale."
15. Alineatul (1) al articolului 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - (1) În toate cazurile de încetare a calitãţii de notar public, de suspendare din funcţie pe o perioadã mai mare de 6 luni, precum şi în alte cazuri prevãzute de lege în care notarul public nu îşi poate exercita profesia pe o perioadã mai mare de 6 luni, în lipsa unui notar public asociat sau a unui alt notar public în aceeaşi circumscripţie teritorialã, Colegiul director al Camerei notarilor publici poate delega un notar public pentru îndeplinirea activitãţii notariale, în condiţiile statutului, pânã la numirea unui notar public, încetarea suspendãrii din funcţie sau, dupã caz, încetarea cauzei care a impus delegarea."
16. Alineatul (2) al articolului 21 se abrogã.
17. Articolul 22 se abrogã.
18. Articolul 23 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - (1) Sediul biroului notarial se stabileşte în localitatea prevãzutã în ordinul de numire în funcţie a notarului public sau la sediul unuia dintre notarii publici asociaţi.
(2) Asocierea notarilor publici în cadrul aceleiaşi Camere a notarilor publici se aprobã de cãtre Colegiul director, iar a notarilor publici din Camere diferite, de cãtre Consiliul Uniunii, la propunerea Camerelor notarilor publici.
În cazul în care în localitatea din care urmeazã sã îşi schimbe temporar sediul notarul public, în vederea asocierii, nu îşi mai desfãşoarã activitatea un alt notar public, Colegiul director al Camerei notarilor publici este obligat sã asigure continuitatea serviciului notarial, precum şi preluarea arhivei."
19. Articolul 27 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - (1) Schimbarea sediului biroului notarului public din localitatea în care îşi desfãşoarã activitatea într-o localitate din cadrul aceleiaşi circumscripţii sau din altã circumscripţie judecãtoreascã se face prin examen sau concurs pe post vacant, prevãzut în ordinul de actualizare. În cazul decesului sau încetãrii calitãţii de notar public a unuia dintre asociaţi, locul rãmas vacant va fi ocupat de asociatul care, anterior asocierii, a fost numit în altã localitate, la cererea acestuia. În cazul existenţei mai multor asociaţi care, anterior asocierii, şi-au desfãşurat activitatea în alte localitãţi, locul rãmas vacant va fi ocupat prin concurs organizat de Camera respectivã. La concurs pot participa numai notarii publici care au avut calitatea de asociat al notarului public decedat sau cãruia i-a încetat calitatea.
În cazul în care în localitatea din care urmeazã sã îşi schimbe sediul notarul public nu îşi mai desfãşoarã activitatea un alt notar public, Colegiul director al Camerei notarilor publici este obligat sã asigure continuitatea serviciului notarial, precum şi preluarea arhivei.
(2) Examenul sau concursul de schimbare de sedii se organizeazã anual, de regulã în perioada 1-30 mai, de cãtre Camerele notarilor publici, şi constã într-o probã practicã scrisã. Examenul sau concursul de schimbare de sedii se susţine în faţa unei comisii formate din 3-5 notari publici din cadrul Camerei notarilor publici respective. La examenul sau concursul de schimbare de sediu va participa, în calitate de observator, un reprezentant al Ministerului Justiţiei, desemnat prin ordin al ministrului justiţiei. Acesta va întocmi un raport privind desfãşurarea examenului sau concursului de schimbare de sedii, pe care îl va înainta ministrului justiţiei şi Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici.
(3) Rezultatele examenului sau concursului de schimbare de sedii se valideazã de Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, pe baza propunerilor Camerelor notarilor publici şi a raportului întocmit de observator.
(4) Procedura desfãşurãrii examenului sau concursului de schimbare de sedii este stabilitã prin regulament aprobat prin ordin al ministrului justiţiei.
(5) Dupã emiterea ordinului ministrului justiţiei de schimbare a sediului, notarul public are obligaţia de a face înscrierile corespunzãtoare potrivit prevederilor art. 8 din prezentul regulament; cu privire la arhivã sunt aplicabile dispoziţiile art. 18 alin. (3) din prezentul regulament.
(6) Locurile rãmase vacante dupã actualizare, în urma concursului prevãzut la art. 4 din prezentul regulament, a examenului sau concursului pentru schimbãrile de sedii, precum şi ca urmare a decesului sau încetãrii calitãţii de notar public vor fi prevãzute în urmãtorul ordin de actualizare, în situaţia în care menţinerea acestora se mai justificã."
20. Titlul capitolului III va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL III
Biroul notarial. Evidenţele activitãţii notariale. Evidenţele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici"
21. Dupã alineatul (2) al articolului 36 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) În cazul încetãrii activitãţii notarului public, arhiva biroului notarial va fi preluatã, dupã caz, de alt notar din circumscripţia aceleiaşi judecãtorii sau de Camera notarilor publici."
22. La articolul 37, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Evidenţele biroului notarilor publici asociaţi se ţin în partidã comunã, iar arhiva creatã pe durata asocierii va rãmâne notarului public în al cãrui sediu aceştia îşi desfãşoarã activitatea. În cazul în care sediul biroului notarului public este coproprietatea notarilor publici asociaţi, arhiva va rãmâne notarului public care îşi continuã activitatea în acel sediu."
23. Alineatul (2) al articolului 38 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Traducerile se efectueazã de persoane autorizate de Ministerul Justiţiei şi de interpreţii şi traducãtorii autorizaţi în specialitatea ştiinţe juridice în statele membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European de origine ori de provenienţã, ale cãror certificate sau alte documente similare sunt recunoscute de Ministerul Justiţiei."
24. La articolul 40 alineatul (1), literele e) şi f) se abrogã.
25. Alineatul (4) al articolului 40 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Dacã în biroul notarial funcţioneazã mai mulţi notari publici asociaţi, în registrele prevãzute la alin. (1) vor fi evidenţiate separat lucrãrile şi onorariile pe numele fiecãrui notar public."
26. La articolul 40, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmãtorul cuprins:
"(6) Notarul public întocmeşte evidenţa statisticã a lucrãrilor şi operaţiunilor notariale."
27. Alineatul (4) al articolului 41 se abrogã.
28. Articolul 42 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 42. - În opisul registrului general se trec numele şi prenumele tuturor pãrţilor care figureazã în actele întocmite, în ordine alfabeticã. Legalizãrile copiilor şi traducerile nu se opiseazã."
29. Articolul 45 se abrogã.
30. Dupã secţiunea a II-a "Evidenţele biroului notarial" a capitolului III se introduce o nouã secţiune, secţiunea a III-a, cu urmãtorul cuprins:
"SECŢIUNEA a III-a
Evidenţele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici
Art. 56^1 . - La nivelul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România se înfiinţeazã urmãtoarele registre:
a) Registrul naţional de evidenţã a succesiunilor, în care se înregistreazã cauzele succesorale referitoare la cetãţenii strãini sau apatrizi, cu ultimul domiciliu în strãinãtate, de pe urma cãrora au rãmas bunuri imobile în România (RNSE);
b) Registrul naţional de evidenţã a testamentelor autentice (RNTA), în care se înregistreazã toate dispoziţiile testamentare şi revocarea lor;
c) Registrul naţional de evidenţã a opţiunilor succesorale (RNOS), în care se înregistreazã toate actele notariale referitoare la acceptarea purã şi simplã, acceptarea sub beneficiu de inventar şi renunţarea la succesiune;
d) Registrul naţional de evidenţã a revocãrii procurilor (RNPR), în care se înregistreazã toate actele de revocare expresã a procurilor date în scopul încheierii de acte şi îndeplinirii de proceduri notariale.
Art. 56^2. - (1) Registrele prevãzute la art. 56^1 se ţin în format material şi electronic.
(2) Înregistrãrile se fac în momentul şi în ordinea primirii lucrãrilor.
(3) Erorile de înregistrare se îndreaptã fãrã a se şterge vechiul text, doar prin bararea acestuia.
Art. 56^3. - Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici va aproba prin hotãrâre normele metodologice privind procedura de operare în registrele prevãzute la art. 56^1 şi dovezile care se elibereazã în urma verificãrilor.
Art. 56^4. - (1) Notarii publici sunt obligaţi sã comunice de îndatã Uniunii Naţionale a Notarilor Publici informaţiile care au legãturã cu actele şi procedurile menţionate la art. 56^1 , în vederea înregistrãrii.
(2) Notarii publici au obligaţia ca, înainte de finalizarea actelor şi procedurilor notariale, sã procedeze la consultarea registrelor naţionale corespunzãtoare, prevãzute la art. 56^1 , solicitând în acest scop şi pe cheltuiala pãrţilor un certificat eliberat de Uniunea Naţionalã a Notarilor Publici în condiţiile stabilite prin normele metodologice."
31. Alineatul (1) al articolului 58 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 58. - (1) Identitatea pãrţilor se stabileşte în condiţiile art. 50 din lege, cu menţionarea numelui, prenumelui şi a codului numeric personal ale persoanelor fizice sau, dupã caz, a denumirii, a codului unic de înregistrare sau a codului fiscal şi a calitãţii reprezentantului îndreptãţit sã încheie actul în numele persoanei juridice."
32. Alineatul (2) al articolului 58 se abrogã.
33. Alineatul (1) al articolului 60 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 60. - (1) În cazul actelor supuse publicitãţii mobiliare sau imobiliare, notarul public este obligat sã întreprindã de îndatã în numele titularilor acestor drepturi, direct ori prin angajaţii sãi, demersurile necesare la biroul de publicitate competent şi sã înmâneze pãrţilor dovezile referitoare la înscrierea drepturilor."
34. Alineatul (3) al articolului 60 se abrogã.
35. Alineatul (1) al articolului 70 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 70. - (1) În actele de transmisiuni sau constituiri de drepturi reale imobiliare notarul public este obligat sã verifice situaţia proprietãţii şi sarcinile bunului. În acest scop, notarul public va pretinde prezentarea titlurilor de proprietate ale înstrãinãtorului şi, dupã caz, extrasul de carte funciarã sau certificatul de sarcini, precum şi certificatul de atestare fiscalã."
36. Alineatul (1) al articolului 80 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 80. - (1) Declaraţiile de renunţare la succesiune, de acceptare purã şi simplã sau sub beneficiu de inventar se fac în formã autenticã şi se înscriu pentru opozabilitate în Registrul naţional de evidenţã a opţiunilor succesorale (RNOS) prevãzut la art. 56^1 ."
37. Dupã alineatul (1) al articolului 80 se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Fac excepţie de la dispoziţiile alin. (1) declaraţiile de acceptare purã şi simplã fãcute în cadrul dezbaterii succesorale şi consemnate în încheierea de şedinţã."
38. Alineatul (2) al articolului 80 se abrogã.
39. Alineatul (3) al articolului 80 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Declaraţiile de opţiuni succesorale înscrise în Registrul naţional de evidenţã a opţiunilor succesorale se pãstreazã în mape ţinute de Uniunea Naţionalã a Notarilor Publici."
40. Alineatul (2) al articolului 81 se abrogã.
41. Alineatul (3) al articolului 95 se abrogã.
42. Articolul 96 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 96. - (1) Încheierea de legalizare a copiei de pe un înscris întocmit într-o altã limbã decât cea românã se semneazã de notarul public care a fãcut confruntarea, în cazul în care limba strãinã este limba sa maternã sau pentru care a fost autorizat ca traducãtor şi interpret. În cazul în care confruntarea se face de cãtre traducãtor, încheierea va fi semnatã de acesta în faţa notarului public, în afarã de cazul în care traducãtorul are depus specimenul de semnãturã la biroul notarial, la care se va anexa traducerea în limba românã a înscrisului, semnatã de traducãtor.
(2) Copia înscrisului tradus se anexeazã la exemplarul traducerii legalizate a acestuia, care rãmâne în arhiva notarului public."
43. Alineatul (1) al articolului 109 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 109. - (1) Evidenţele privind numãrul notarilor publici, al notarilor stagiari, al birourilor notariale, numirea, suspendarea şi încetarea suspendãrii, asocierea şi încetarea asocierii, schimbarea sediului biroului notarial, încetarea calitãţii de notar public, înregistrarea şi încetarea activitãţii birourilor notariale sunt îndeplinite sau, dupã caz, ţinute, potrivit legii, de direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei."
44. Dupã articolul 127 se introduce un nou articol, articolul 127^1 , cu urmãtorul cuprins:
"Art. 127^1 . - Uniunea Naţionalã a Notarilor Publici şi Camerele notarilor publici pot elibera persoanelor interesate, la cerere, copii certificate de pe actele pe care le deţin."
ART. II
(1) În termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, se vor stabili condiţiile de organizare şi desfãşurare a examenului sau concursului de schimbare de sedii, prin regulament aprobat prin ordin al ministrului justiţiei.
(2) În acelaşi termen, Regulamentul de organizare şi desfãşurare a examenului de notar public pentru notarii stagiari şi a concursului pentru ocuparea locurilor vacante de notar public se va modifica şi se va completa în mod corespunzãtor, urmând a stabili şi condiţiile de organizare şi desfãşurare a examenului sau concursului de notar stagiar.
ART. III
Camerele notarilor publici şi notarii publici, care ţin registrele speciale de renunţãri la succesiune, opisele acestora, precum şi declaraţiile înscrise în aceste registre, le vor transmite Uniunii Naţionale a Notarilor Publici în vederea creãrii bazei de date centralizate.
ART. IV
<>Ordinul ministrului justiţiei nr. 710/C/1995 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 176 din 8 august 1995, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezentul ordin, va fi republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se articolelor o nouã numerotare.

Ministrul justiţiei,
Monica Luisa Macovei

Bucureşti, 7 martie 2007.
Nr. 655/C.
-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016