Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 62 din 6 iunie 1970  privind regimul vamal al bunurilor apartinind persoanelor fizice care trec frontiera de stat a Republicii Socialiste Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 62 din 6 iunie 1970 privind regimul vamal al bunurilor apartinind persoanelor fizice care trec frontiera de stat a Republicii Socialiste Romania

EMITENT: MINISTERUL COMERTULUI EXTERIOR
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 77 din 8 iulie 1970

Legatura cu HOT. 685/1990

Ministerul comerţului exterior,
în temeiul art. 77 din Constituţia Republicii Socialiste România,
vãzînd Decretul nr. 622/1969 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Comerţului Exterior,
vãzînd prevederile Legii nr. 6/1961 privind reglementarea regimului vamal al Republicii Socialiste România,
vãzînd Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 403/1961 privind reglementarea introducerii sau scoaterii de bunuri din ţarã de cãtre cãlãtori şi Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 83/1962 privind aprobarea tarifului vamal pentru persoane fizice,
vãzînd avizele Ministerului Finanţelor nr. 2224 din 29 ianuarie 1970 şi nr. 5031 din 2 iunie 1970,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Persoanele care intrã sau ies din ţarã pot duce cu sine în scutire de taxe vamale şi de autorizaţie efectele personale, alimentele şi medicamentele necesare în mod uzual în raport cu durata deplasãrii.
Prin "efecte personale" scutite de taxe vamale şi autorizaţie de import-export, în sensul prezentului ordin se înţelege orice îmbrãcãminte şi alte articole, noi sau folosite de care poate avea nevoie personal şi în mod raţional un cãlãtor, pe care le transportã asupra lui sau în bagajele ce-l însoţesc, cu condiţia sã fie în cantitãţi raţionale, sã nu constituie o suspiciune de abuz şi ca aceste efecte sã fie reexportate sau reimportate.
Efectele personale cuprind între alte articole urmãtoarele obiecte, cu condiţia ca ele sã poatã fi considerate ca fiind în curs de întrebuinţare: bijuterii personale, douã aparate fotografice şi 24 casete sau 10 rolfilme, un aparat cinematografic de filmat de format mic şi douã bobine de film, un binoclu, un magnetofon portativ, un patefon portativ şi 10 discuri, un televizor portativ, un aparat de radio recepţie portativ, una maşinã de scris portativã, un cãrucior de copil, un cort sau alt echipament de cantonament pentru turişti, scule şi articole de sport (o undiţã de pescuit, douã arme de vînãtoare cu 100 cartuşe, una bicicletã fãrã motor, un caiac sau canoe de dimensiuni sub 5,50 m, o pereche de schiuri, douã rachete de tenis şi alte articole asemãnãtoare).
La trecerea frontierei de stat cãlãtorii cu domiciliul în Republica Socialistã România, precum şi cei cu domiciliul în strãinãtate, sînt obligaţi sã declare în scris la organele vamale, dupã cum urmeazã:
a) cãlãtorii cu domiciliul în Republica Socialistã România, atît la ieşirea din ţarã cît şi la înapoiere, obiectele din metale preţioase sub orice formã, precum şi pietrele preţioase montate sau nemontate;
b) cãlãtorii cu domiciliul în strãinãtate, la intrarea în ţarã, toate bunurile de la litera a, precum şi monedele şi medaliile de aur. La ieşirea din ţarã, organele vamale verificã existenţa bijuteriilor declarate la intrare, cu excepţia acelora înstrãinate în conformitate cu dispoziţiile legale.
Prin sondaj şi ori de cîte ori se va considera necesar, organele vamale vor controla şi celelalte bunuri aflate asupra sau în bagajele cãlãtorilor mai sus arãtaţi.
Turiştii care vin în baza unui aranjament special încheiat cu O.N.T. sau alt organism românesc, fãcut cunoscut din timp organelor vamale, pot aduce cu ei mai multe arme de vînãtoare, precum şi muniţia respectivã, în conformitate cu aranjamentul încheiat.
Prin "alimente necesare pe durata cãlãtoriei" se înţeleg diferite alimente ca: 1-2 kg salam, caşcaval, brînzã, mãlai, pîine, biscuiţi, gem, untdelemn, conserve, ouã etc., precum şi 2 litri bãuturi spirtoase, 4-5 litri vin, 200 gr. cafea, 200 gr. cacao, 300 bucãţi ţigãri sau 300 gr. tutun; valoarea totalã a acestora nu trebuie sã depãşeascã 500 lei.
Prin "medicamente necesare în raport cu durata deplasãrii" se înţeleg medicamente pentru tratament personal sub formã de injecţii, tablete, ceaiuri etc.
ART. 2
Cetãţenii români şi strãini care trec frontiera de stat a Republicii Socialiste România pot introduce şi scoate din ţarã, pe lîngã efectele personale, alimente şi medicamente necesare în mod uzual în raport cu durata deplasãrii, şi alte bunuri în scutire de taxe vamale şi autorizaţie în limitele valorice prevãzute în prezentul ordin, în raport de categoria de cãlãtori şi scopul cãlãtoriei, dupã cum urmeazã:
I. Cetãţeni români
a) În interes de serviciu, pe o duratã mai mare de 3 luni (misiune îndelungatã, specializare, bursã)
- la ieşirea din ţarã, bunurile ce fac parte din gospodãria persoanelor susmenţionate; diferite cadouri în valoare totalã pînã la 1.000 lei;
- la înapoierea în ţarã, bunurile ce fac parte din gospodãria de familie a persoanelor susmenţionate, luate la plecare, precum şi cele procurate din valuta primitã oficial cît au lucrat în strãinãtate şi anume: obiectele de îmbrãcãminte, lenjeria, încãlţãmintea, precum şi cîte un frigider, aparat de radio, televizor, magnetofon, maşinã de gãtit, maşinã de spãlat, maşinã de cusut sau tricotat manual, obiecte folosite în gospodãria proprie în limite raţionale (covoare, instrumente muzicale, articole de sport, toaletã etc.) pe timpul cît au fost în misiune.
Scutirea de taxe vamale a obiectelor de mai sus se acordã o singurã datã, pentru întreaga perioadã cît persoana sau familia respectivã s-a aflat în deplasare, fie cã ele sosesc în interval de 6 luni înainte, fie dupã data înapoierii definitive a acestora în ţarã.
Eliberarea bunurilor în scutire de taxe vamale, atunci cînd acestea nu sosesc în ţarã odatã cu perioada respectivã se face pe baza unei adeverinţe emise de institutul sau întreprinderea de care aparţin persoanele respective, din aceasta rezultînd cã cei în cauzã au fost trimişi în strãinãtate în interes de serviciu, perioada deplasãrii şi data înapoierii definitive în ţarã.
b) În interes de serviciu (invitaţi, delegaţi pe linie economicã, ştiinţificã, culturalã, organizaţii obşteşti, sportive, precum şi alte categorii similare) pe o durata de deplasare de pînã la 3 luni
- la ieşirea din ţarã, bunurile care fac parte din gospodãria persoanelor susmenţionate, diferite cadouri în valoare totalã de pînã la 500 lei;
- la intrarea în ţarã, bunurile procurate în limita economiilor realizate din valuta primitã oficial pentru durata deplasãrii respective, constînd în articole de îmbrãcãminte (cu excepţia blãnurilor naturale şi a confecţiilor din blãnuri naturale), lenjerie şi încãlţãminte, cu condiţia sã nu depãşeascã nevoile raţionale ale unei familii, precum şi unul sau douã articole diferite de uz îndelungat. De asemenea, se admit în scutire de taxe vamale obiecte de uz casnic şi gospodãresc a cãror valoare sã nu depãşeascã 500 lei într-o cãlãtorie.
c) Personalul navigant şi de însoţire a mijloacelor de transport (aero, navale, terestre)
- la ieşirea din ţarã, numai efectele personale, alimentele şi medicamentele strict necesare pe durata cãlãtoriei; bunurile cu valoare deosebitã ca: aparate foto, aparate radio, magnetofon etc., se înscriu în carnetul de evidenţã vamalã, urmînd a fi reintroduse în ţarã la înapoiere;
- la intrarea în ţarã, bunurile procurate în limita economiilor realizate din valuta primitã oficial, constînd în articole de îmbrãcãminte (cu excepţia blãnurilor naturale şi a confecţiilor din blãnuri naturale), lenjerie şi încãlţãminte, cu condiţia sã nu depãşeascã nevoile raţionale ale unei familii. De asemenea, se admit în scutire de taxe vamale maximum 4 bunuri de folosinţã îndelungatã, cu o valoare de peste 500 lei fiecare, într-un an calendaristic. Eliberarea bunurilor aparţinînd personalului navigant şi de însoţire a mijloacelor de transport, în scutire de taxe vamale, se face pe baza carnetului de evidenţã vamalã întocmit conform modelului aprobat de Direcţia Vãmilor.
d) Turiştii în grupuri organizate
- la ieşirea din ţarã, numai efecte personale, alimente şi medicamente strict necesare pe durata cãlãtoriei, precum şi cadouri pînã la valoarea de 500 lei în total;
- la intrarea în ţarã, bunuri şi amintiri de voiaj în cantitãţi raţionale procurate din sumele schimbate oficial.
e) Turiştii individuali (în vizitã la rude sau prieteni, la tratament medical etc.)
- la ieşirea din ţarã, cadouri a cãror valoare sã nu depãşeascã suma de 1.000 lei;
- la intrarea în ţarã, diferite bunuri în cantitãţi raţionale, procurate din valuta obţinutã oficial de la autoritãţile româneşti, precum şi bunuri primite drept cadouri în valoare totalã de 2.000 lei.
- Aducerea în ţarã de autoturisme, motoare pentru acestea, rulote, motociclete cu capacitate cilindricã peste 350 cmc., ambarcaţiuni cu motor şi garnituri de mobilã nouã, se permite cu taxe vamale; întocmirea formalitãţilor de import pentru autoturisme se face numai la Vama Bucureşti Antrepozite.
II. Cetãţeni strãini
a) În interes de serviciu (invitaţi, delegaţi pe linie economicã, ştiinţificã, culturalã, organizaţii obşteşti, sportive, pentru specializare, precum şi alte categorii similare)
- la intrarea în ţarã, diverse cadouri în valoare totalã de 1.000 lei;
- la ieşirea din ţarã, bunurile procurate cu valuta oficial schimbatã, precum şi mãrfurile cumpãrate din unitãţile comerciale de cãtre artiştii sau sportivii strãini cu sume în lei sau cecuri în lei provenite din onorariile ce li se cuvin în baza adeverinţelor eliberate de instituţia care i-a plãtit, din care sã rezulte sumele neto achitate, cu excepţia bunurilor prohibite la export.
În afarã de acestea, pot lua diferite cadouri pînã la valoarea totalã de 2.000 lei.
b) Specialişti şi tehnicieni
- la intrarea în ţarã, obiecte de îmbrãcãminte, lenjerie, încãlţãminte, cîte un: frigider, aparat de radio, magnetofon, maşinã de spãlat rufe şi alte bunuri similare de uz casnic, inclusiv mobilierul necesar pe timpul şederii în Republica Socialistã România.
Bunurile cu întrebuinţare îndelungatã vor trebui scoase din ţarã la terminarea misiunii posesorilor lor; în acest scop, pe chitanţa de import se va face menţiunea "import temporar cu obligaţia scoaterii din ţarã la plecarea titularului - nu este admisã înstrãinarea".
De asemenea, sînt scutite de taxe vamale şi autorizaţie bunurile de felul celor prevãzute mai sus, inclusiv piese de schimb auto, alimente, bãuturi, ţigãri şi medicamente pentru folosinţã personalã, sosite ulterior, pe tot timpul cît persoanele în cauzã locuiesc în Republica Socialistã România, în limitele cantitative sau valorice ce se vor stabili de Ministerul Comerţului Exterior. Eliberarea se face pe baza unei adeverinţe emise de instituţia sau întreprinderea la care lucreazã persoanele respective. Piesele de schimb auto de valoare de peste 500 lei se elibereazã cu condiţia ca cele înlocuite sã fie expediate în strãinãtate sau predate la întreprinderea pentru colectarea metalelor sau vamã;
- la ieşirea din ţarã, bunurile admise la intrare, precum şi bunurile cumpãrate, a cãror valoare nu depãşeşte 30% din sumele primite în lei de la unitãţile sau instituţiile la care au lucrat în Republica Socialistã România, pe baza adeverinţei din care sã rezulte sumele plãtite pe toatã durata cît cei în cauzã s-au aflat pe teritoriul ţãrii noastre.
c) Personalul navigant şi de însoţire a mijloacelor de transport
- la intrarea în ţarã, numai efecte personale, alimente şi medicamente strict necesare pe timpul cãlãtoriei;
- la ieşirea din ţarã, bunurile cumpãrate cu valuta oficialã schimbatã sau din sumele în lei primite oficial.
d) Turiştii individuali, care se deplaseazã pe cont propriu sau în grupuri
- la intrarea în ţarã, cadouri în valoare de 2.000 lei;
- la ieşirea din ţarã, bunuri cumpãrate din valuta oficial schimbatã. În afarã de acestea, cadouri primite a cãror valoare totalã sã nu depãşeascã suma de 1.000 lei.
Persoanele care vin în Republica Socialistã România mai mult decît o datã pe lunã, pot introduce şi scoate din ţarã în scutire de taxe urmãtoarele bunuri:
- articole de îmbrãcãminte de uz personal necesare pe durata cãlãtoriei;
- 2 kg alimente din care pîine 1 kg, mezeluri 1/2 kg, alte alimente 1/2 kg, precum şi 1/2 litru bãuturi alcoolice;
- 20 buc. ţigãri sau 20 gr. tutun sau 6 buc. ţigãri de foi;
- medicamente pentru folosinţã personalã în cantitãţi confirmate de medic.
Persoanele sub 16 ani nu beneficiazã de prevederile de mai sus în ce priveşte bãuturile alcoolice, ţigãrile şi tutunul.
În afarã de bunurile arãtate mai sus, persoanele care vin în Republica Socialistã România mai mult decît o datã pe lunã, pot importa bunuri destinate cadourilor în valoare totalã de pînã la 250 lei şi pot exporta bunuri destinate cadourilor în valoare totalã de pînã la 150 lei. În limita de 150 lei nu se permit obiecte din metale preţioase, mãrci poştale, alimente, bãuturi alcoolice şi produse din tutun, altele decît cele arãtate mai înainte, precum şi bunuri din import şi deficitare la un moment dat pe piaţa localã.
Fiecare persoanã care vine în Republica Socialistã România mai mult decît o datã pe lunã, în afarã de bunurile importate în scutire de taxe vamale, mai poate importa, cu plata taxelor vamale, bunuri a cãror valoare totalã, la preţul pieţei, sã nu depãşeascã 250 lei.
Plafoanele arãtate mai sus pentru bunurile ce urmeazã a fi importate sau exportate sînt stabilite pentru fiecare persoanã în parte; ele nu pot fi cumulate pentru a justifica importul sau exportul unui bun de o valoare mai mare, chiar dacã mai mulţi membri din aceeaşi familie cãlãtoresc împreunã.
Bunurile care depãşesc valoric drepturile unei singure persoane vor fi reţinute de cãtre organele vamale şi restituite la înapoiere.
e) Cãlãtorii în tranzit
- pot intra cu bunurile ce le aparţin, cu condiţia scoaterii lor la ieşirea din ţarã.
În cazul cînd bunurile importate sînt în cantitãţi şi valori deosebite, tranzitul se permite cu condiţia predãrii lor la staţia de cale feratã, pe cheltuiala cãlãtorilor, pentru a fi tranzitate la vama de ieşire din ţarã, sau se lasã asupra cãlãtorilor cu condiţia consemnãrii unor sume echivalente cu valoarea taxelor vamale cuvenite.
f) Membrii misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare
- beneficiazã de regimul vamal stabilit prin Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1944/1968.
ART. 3
Persoanele care sosesc sau pleacã din ţarã sînt obligate sã declare şi sã prezinte organelor vamale bunurile supuse vãmuirii. Neîndeplinirea acestei obligaţii constituie, dupã caz, contravenţie sau contrabandã vamalã şi se sancţioneazã sau pedepseşte în conformitate cu dispoziţiile din Legea nr. 6/1961 pentru reglementarea regimului vamal.
ART. 4
Bunurile care depãşesc limitele admise în scutire de taxe vamale şi autorizaţie, prevãzute în prezentul ordin, sînt supuse taxelor vamale în condiţiile tarifului vamal stabilit de Consiliul de Miniştri.
Avînd în vedere prevederile art. 5 din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 83/1962 în caz cã bunurile aduse de cãlãtori urmeazã a fi supuse taxelor vamale, precum şi în cazul bunurilor neînsoţite, sosite pe orice cale, la calcularea taxelor vamale se va proceda dupã cum urmeazã:
a) pentru bunurile de acelaşi fel, care au valoare individualã sub 500 lei, se aplicã:
- taxele prevãzute în tariful susmenţionat, cînd valoarea totalã a acestora este pînã la 500 lei;
- taxe vamale majorate cu 50% pentru bunurile de acelaşi fel a cãror valoare totalã este cuprinsã între 501-1.000 lei;
- taxe vamale majorate cu 100% pentru bunurile de acelaşi fel a cãror valoare totalã depãşeşte plafonul de 1.000 lei;
b) pentru bunurile care au valoare individualã peste 500 lei per bucatã, set sau garniturã, se aplicã:
- taxele prevãzute în tariful susmenţionat pentru prima bucatã, set sau garniturã;
- taxe majorate cu 50% pentru a doua bucatã, set sau garniturã de acelaşi fel;
- taxe majorate cu 100% pentru a treia bucatã, set sau garniturã şi celelalte de acelaşi fel.
În cazul cînd taxele vamale pentru bunurile aduse cadou de cãtre cetãţenii strãini se plãtesc din valuta schimbatã, nu se aplicã majorãrile de mai sus.
Efectele de îmbrãcãminte uzate aduse cadou se aprobã la import cu totul excepţional; taxele vamale pot fi reduse de cãtre şeful vãmii cu 25%.
ART. 5
Unitãţile vamale vor permite introducerea sau scoaterea din ţarã a bunurilor duse de cãlãtori, cu plata taxelor vamale, în cadrul competenţelor ce se vor stabili periodic de cãtre Ministerul Comerţului Exterior.
ART. 6
Prezentul ordin intrã în vigoare de la data semnãrii lui.
ART. 7
Ordinele nr. 116 din 13 iunie 1964, nr. 223 din 30 august 1966, nr. 326 din 27 decembrie 1966, nr. 141 din 4 august 1967 şi pct. 2 din Ordinul nr. 45 din 16 mai 1962 îşi înceteazã aplicarea pe data intrãrii în vigoare a prezentului ordin.
ART. 8
Direcţia Vãmilor va aduce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.


Ministru,
Ing. CORNEL BURTICĂ

Bucureşti, 6 iunie 1971.
Nr. 62.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016