Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 62 din 26 iulie 2017  pentru modificarea şi completarea Metodologiei privind stabilirea tarifelor de emitere şi actualizare a avizelor tehnice de racordare, certificatelor de racordare şi avizelor de amplasament, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 61/2014     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 62 din 26 iulie 2017 pentru modificarea şi completarea Metodologiei privind stabilirea tarifelor de emitere şi actualizare a avizelor tehnice de racordare, certificatelor de racordare şi avizelor de amplasament, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 61/2014

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 613 din 28 iulie 2017
    Având în vedere prevederile art. 36 alin. (11), art. 44 alin. (7), art. 76 alin. (1) şi (3) şi art. 79 alin. (3) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 30, art. 38 alin. (1) şi art. 57 alin. (2) din Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 59/2013, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. b) şi alin. (5), art. 8 lit. e) şi g) şi art. 9 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Metodologia privind stabilirea tarifelor de emitere şi actualizare a avizelor tehnice de racordare, certificatelor de racordare şi avizelor de amplasament, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 61/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 537 din 18 iulie 2014, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 4 alineatul (1), după litera b) se introduce o nouă literă, litera c), cu următorul cuprins:
    "c) Metodologia pentru emiterea avizelor de amplasament de către operatorii de reţea, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2016, denumită în continuare Metodologia avizelor de amplasament."

    2. Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    Tarifele de emitere a ATR şi tarifele de actualizare a ATR/CR se stabilesc pe tranşe de putere conform anexei nr. 1 şi nu includ TVA."

    3. La articolul 9, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 9
    (1) Tarifele de emitere a AA se stabilesc pentru 1 km de reţea edilitară, respectiv pentru un obiectiv/o construcţie."

    4. La articolul 9, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) În cazul branşamentelor edilitare individuale (gaze, apă, canalizare) se aplică tariful prevăzut la alin. (2)."

    5. La articolul 9, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins:
    "(4) În cazul în care obiectul solicitării de emitere a AA constă într-o reţea cu unul sau mai multe branşamente edilitare, tariful aplicat este egal cu produsul dintre tariful de emitere a AA pentru 1 km de reţea edilitară şi lungimea totală pentru care se verifică şi se stabilesc condiţiile de coexistenţă cu reţeaua electrică, cu respectarea prevederilor Metodologiei avizelor de amplasament.
(5) În cazul prevăzut la alin. (4), dacă lungimea totală a reţelei edilitare şi a branşamentelor pentru care se verifică şi se stabilesc condiţiile de coexistenţă cu reţeaua electrică este mai mică de 1 km, se aplică tariful prevăzut la alin. (2)."

    6. Articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 13
    (1) În cazul în care emiterea ATR sau actualizarea ATR/CR se realizează pe baza unei fişe de soluţie, tarifele includ şi cheltuielile legate de elaborarea fişei de soluţie respective.
    (2) În cazul în care AA se emite pe baza unei fişe de coexistenţă, tariful include şi cheltuielile legate de elaborarea fişei de coexistenţă respective."

    7. Articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 14
    (1) În cazul în care ATR se emite pe bază de studiu de soluţie, operatorii de distribuţie aplică un tarif egal cu 30% din tariful de emitere a ATR pe bază de fişă de soluţie, corespunzător tranşei de putere solicitate.
    (2) În cazul în care AA se emite pe baza unui studiu de coexistenţă, operatorii de distribuţie aplică un tarif egal cu 30% din tariful de emitere a AA pe bază de fişă de coexistenţă."

    8. Articolul 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 16
    (1) În cazul unor modificări tehnice, inclusiv majorarea puterii aprobate prin ATR/CR pentru locul de consum şi/sau de producere, care permit continuarea utilizării reţelei electrice în aceleaşi condiţii tehnico-economice de racordare la reţea, fără a fi necesară îndeplinirea în prealabil a unor condiţii suplimentare, pentru actualizarea unui ATR în timpul procesului de racordare sau a unui CR, se aplică tariful de actualizare a ATR/CR, corespunzător tranşei de putere solicitate.
    (2) În cazul modificărilor prevăzute la alin. (1), pentru un loc de consum şi/sau de producere care a fost pus sub tensiune înainte de intrarea în vigoare a Regulamentului de racordare, pentru care nu a fost emis CR, se actualizează ATR cu aplicarea tarifului prevăzut la alin. (1) şi se emite gratuit CR.
    (3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) şi (2), în cazul unor modificări tehnice ce constau în reducerea puterii faţă de puterea aprobată prin ATR/CR existent, care permit continuarea utilizării reţelei electrice în aceleaşi condiţii tehnico-economice de racordare la reţea, fără a fi necesară îndeplinirea în prealabil a unor condiţii suplimentare, actualizarea unui ATR sau a unui CR se realizează gratuit."

    9. Articolul 17 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 17
    În cazul modificării unor elemente de natură administrativă, fără majorarea puterii aprobate prin ATR/CR pentru locul de consum şi/sau de producere respectiv şi fără modificarea unor elemente de natură tehnică, pentru actualizarea unui ATR în timpul procesului de racordare sau a unui CR, se aplică un tarif egal cu 10% din tariful de emitere a ATR, corespunzător tranşei de putere aferente."

    10. Articolul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 19
    (1) În situaţia unui loc de consum şi/sau de producere care a fost pus sub tensiune înainte de intrarea în vigoare a Regulamentului de racordare, pentru care nu a fost emis CR şi în absenţa modificărilor prevăzute la art. 16 sau la art. 18, operatorii de reţea au obligaţia să emită CR fără a percepe tarif, în următoarele condiţii:
    a) la solicitarea de emitere a CR sau de actualizare a ATR ca urmare a unei modificări de natură administrativă pentru un loc de consum şi/sau de producere pentru care contractul de distribuţie este încheiat între operatorul de distribuţie şi utilizator;
    b) ca urmare a comunicării de către furnizor a datelor actualizate aferente unui loc de consum inclus în contractul de distribuţie sau ca urmare a transmiterii de către un alt furnizor a datelor aferente utilizatorului în scopul includerii locului de consum în contractul de distribuţie.
    (2) În situaţia prevăzută la alin. (1), în cazul constatării sau aducerii la cunoştinţa operatorului de reţea din partea utilizatorului/furnizorului a unor modificări de natură administrativă, se emite CR fără a fi necesară o solicitare scrisă în acest sens din partea utilizatorului."

    11. După articolul 19 se introduce un nou articol, articolul 19^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 19^1
    În cazul în care solicitarea de actualizare a unui ATR sau a unui CR vizează atât modificări de natură tehnică, cât şi modificări de natură administrativă, operatorii de reţea efectuează toate actualizările şi percep un singur tarif, corespunzător modificărilor de natură tehnică şi tranşei de putere solicitate."

    12. Anexa nr. 1 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.
    13. Anexa nr. 2 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.


    ART. II
    Anexele la prezentul ordin vor fi publicate pe siteurile operatorilor de reţea şi vor fi afişate la sediile acestora şi la centrele teritoriale de relaţii cu utilizatorii, în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a ordinului.

    ART. III
    Operatorii economici din sectorul energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. IV
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 septembrie 2017.



                    p. Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Emil Calotă

    Bucureşti, 26 iulie 2017.
    Nr. 62.
    ANEXA NR. 1
    (Anexa nr. 1 la metodologie)
    Lista tipurilor de tarife

    
    ┌────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┐
    │Nr. │ Tipuri de tarife │ Simbol │
    │crt.│ │ │
    ├────┼─────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────┼────────┤
    │ 1 │Tarif emitere AA pe bază de fişă de │pentru reţele edilitare │ TAAFC1 │
    ├────┤coexistenţă ├────────────────────────────────┼────────┤
    │ 2 │ │pentru o construcţie/obiectiv │ TAAFC2 │
    ├────┤ ├────────────────────────────────┼────────┤
    │ 3 │ │pentru reţele edilitare cu │ │
    │ │ │lungime sub 1 km sau branşamente│ │
    │ │ │edilitare individuale (gaze, │ TAAFC3 │
    │ │ │apă, canalizare) │ │
    ├────┼─────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼────────┤
    │ 4 │Tarif emitere AA pe bază de studiu de │pentru reţele edilitare │ TAASC1 │
    ├────┤coexistenţă ├────────────────────────────────┼────────┤
    │ 5 │ │pentru o construcţie/obiectiv │ TAASC2 │
    ├────┤ ├────────────────────────────────┼────────┤
    │ 6 │ │pentru reţele edilitare cu │ │
    │ │ │lungime sub 1 km sau branşamente│ │
    │ │ │edilitare individuale (gaze, │ │
    │ │ │apă, canalizare) │ TAASC3 │
    ├────┼─────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼────────┤
    │ 7 │Tarif emitere ATR la RED pentru un loc │P ≤ 30 kW │ TEDFS1 │
    ├────┤de producere/consum pe bază de fişă ├────────────────────────────────┼────────┤
    │ 8 │de soluţie │30 < P ≤ 100 kW │ TEDFS2 │
    ├────┤ ├────────────────────────────────┼────────┤
    │ 9 │ │P > 100 kW │ TEDFS3 │
    ├────┼─────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼────────┤
    │ 10 │Tarif emitere ATR la RED pentru un loc │P ≤ 30 kW │ TEDSS1 │
    ├────┤de producere/consum pe bază de studiu ├────────────────────────────────┼────────┤
    │ 11 │de soluţie │30 < P ≤ 100 kW │ TEDSS2 │
    ├────┤ ├────────────────────────────────┼────────┤
    │ 12 │ │P > 100 kW │ TEDSS3 │
    ├────┼─────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼────────┤
    │ 13 │Tarif emitere ATR la RET pentru un loc │P ≤ 50 MW │ TET1 │
    ├────┤de producere/consum ├────────────────────────────────┼────────┤
    │ 14 │ │50 < P ≤ 100 MW │ TET2 │
    ├────┤ ├────────────────────────────────┼────────┤
    │ 15 │ │P > 100 MW │ TET3 │
    ├────┼─────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼────────┤
    │ 16 │Tarif actualizare ATR/CR la RED pentru │P ≤ 30 kW │ TADT1 │
    ├────┤un loc de producere/consum, urmare a ├────────────────────────────────┼────────┤
    │ 17 │unor modificări tehnice │30 < P ≤ 100 kW │ TADT2 │
    ├────┤ ├────────────────────────────────┼────────┤
    │ 18 │ │P > 100 kW │ TADT3 │
    ├────┼─────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼────────┤
    │ 19 │Tarif actualizare ATR/CR la RED pentru │P ≤ 30 kW │ TADA1 │
    ├────┤un loc de producere/consum, urmare a unor├────────────────────────────────┼────────┤
    │ 20 │modificări de natură administrativă │30 < P ≤ 100 kW │ TADA2 │
    ├────┤ ├────────────────────────────────┼────────┤
    │ 21 │ │P > 100 kW │ TADA3 │
    ├────┼─────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼────────┤
    │ 22 │Tarif actualizare ATR/CR la RET pentru │P ≤ 50 MW │ TATT1 │
    ├────┤un loc de producere/consum urmare a unor ├────────────────────────────────┼────────┤
    │ 23 │modificări tehnice │50 < P ≤ 100 MW │ TATT2 │
    ├────┤ ├────────────────────────────────┼────────┤
    │ 24 │ │P > 100 MW │ TATT3 │
    ├────┼─────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼────────┤
    │ 25 │Tarif actualizare ATR/CR la RET pentru │P ≤ 50 MW │ TATA1 │
    ├────┤un loc de producere/consum urmare a unor ├────────────────────────────────┼────────┤
    │ 26 │modificări de natură administrativă │50 < P ≤ 100 MW │ TATA2 │
    ├────┤ ├────────────────────────────────┼────────┤
    │ 27 │ │P > 100 MW │ TATA3 │
    ├────┼─────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼────────┤
    │ 28 │Tarif emitere duplicat AA / ATR / CR │ │ TEDU │
    └────┴─────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────┴────────┘


    ANEXA NR. 2
    (Anexa nr. 2 la metodologie)
    Sinteză privind tipul de tarif aplicat în funcţie de tipul de solicitare

    
    ┌────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┬─────────┬──────────────────┐
    │Nr. │ │ │ Document│ │
    │crt.│ Solicitare │ Situaţie │ emis │ Tariful aplicat │
    ├────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────────────┤
    │ 1 │Emiterea unui AA │Pentru reţele edilitare, tarif pe km reţea, │ │ │
    │ │ │fişă de coexistenţă/studiu de coexistenţă, │ │ │
    │ │ │art. 9 │ AA │ TAAFC1/TAASC1 │
    ├────┤ ├─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────────────┤
    │ 2 │ │Pentru o construcţie/obiectiv, fişă de │ │ │
    │ │ │coexistenţă/studiu de coexistenţă, art. 9 │ AA │ TAAFC2/TAASC2 │
    ├────┤ ├─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────────────┤
    │ 3 │ │Pentru reţele edilitare cu lungimea sub 1 km │ │ │
    │ │ │sau branşamente edilitare individuale (gaze, │ │ │
    │ │ │apă, canalizare), fişă de coexistenţă/studiu │ │ │
    │ │ │de coexistenţă, art. 9 │ AA │ TAAFC3/TAASC3 │
    ├────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────────────┤
    │ 4 │Racordarea unui utilizator │Racordare la RED pe bază de fişă de soluţie, │ │ │
    │ │nou │art. 13 │ ATR │ TEDFS │
    ├────┤ ├─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────────────┤
    │ 5 │ │Racordare la RED pe bază de Studiu de soluţie, │ │ │
    │ │ │art. 14 │ ATR │ TEDSS │
    ├────┤ ├─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────────────┤
    │ 6 │ │Racordare la RET │ ATR │ TET │
    ├────┤ ├─────────────────────────────────────┬───────────────┼─────────┼──────────────────┤
    │ 7 │ │Racordare la RED/RET, în condiţiile │sunt implicaţi │ │ │
    │ │ │în care emitentul ATR este diferit │OTS şi OD │ ATR │ 50%TET+50%TEDSS │
    ├────┤ │de OR care a primit cererea de ├───────────────┼─────────┼──────────────────┤
    │ 8 │ │racordare, art. 15 │sunt implicaţi │ │ │
    │ │ │ │OD diferiţi │ ATR │ 50%TEDSS+50%TEDSS│
    ├────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┴───────────────┼─────────┼──────────────────┤
    │ 9 │Actualizarea unui ATR în │Necesitatea îndeplinirii unor condiţii tehnico- │ │ │
    │ │timpul procesului de │economice suplimentare de racordare la reţea, art. 18│ ATR │ TEDFS/TEDSS/TET │
    ├────┤racordare ├─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────────────┤
    │ 10 │ │Modificări tehnice, inclusiv majorarea puterii │ │ │
    │ │ │aprobate prin ATR, care permit continuarea utilizării│ │ │
    │ │ │reţelei electrice în aceleaşi condiţii tehnico- │ │ │
    │ │ │economice de racordare la reţea, fără a fi necesară │ │ │
    │ │ │îndeplinirea în prealabil a unor condiţii │ │ │
    │ │ │suplimentare, art. 16 alin. (1) │ ATR │ TADT/TATT │
    ├────┤ ├─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────────────┤
    │ 11 │ │Modificări ale unor elemente de natură │ │ │
    │ │ │administrativă, fără majorarea puterii aprobate prin │ │ │
    │ │ │ATR pentru locul de consum şi sau de producere │ │ │
    │ │ │respectiv şi fără modificarea unor elemente de natură│ │ │
    │ │ │tehnică, art. 17 │ ATR │ TADA/TATA │
    ├────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────────────┤
    │ 12 │Actualizarea unui ATR pentru│Necesitatea îndeplinirii unor condiţii tehnico- │ │ │
    │ │un loc de consum şi/sau de │economice suplimentare de racordare la reţea, art. 18│ ATR │ TEDFS/TEDSS/TET │
    ├────┤producere care a fost pus ├─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────────────┤
    │ 13 │sub tensiune înainte de │Modificări tehnice, inclusiv majorarea puterii │ │ │
    │ │intrarea în vigoare a │aprobate la locul de consum şi/sau de producere, care│ │ │
    │ │Regulamentului de racordare,│permit continuarea utilizării reţelei electrice în │ │ │
    │ │pentru care nu a fost emis │aceleaşi condiţii tehnico-economice de racordare la │ │ │
    │ │CR │reţea, fără a fi necesară îndeplinirea în prealabil a│ │ │
    │ │ │unor condiţii suplimentare, art. 16 alin. (2) │ CR │ TADT/TATT │
    ├────┤ ├─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────────────┤
    │ 14 │ │Modificări ale unor elemente de natură │ │ │
    │ │ │administrativă, fără majorarea puterii aprobate │ │ │
    │ │ │pentru locul de consum şi/sau de producere respectiv │ │ │
    │ │ │şi fără modificarea unor elemente de natură tehnică, │ │ │
    │ │ │art. 19 alin. (1) │ CR │ - │
    ├────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────────────┤
    │ 15 │Actualizarea unui CR │Necesitatea îndeplinirii unor condiţii tehnico- │ │ │
    │ │ │economice suplimentare de racordare la reţea, art. 18│ ATR │ TEDFS/TEDSS/TET │
    ├────┤ ├─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────────────┤
    │ 16 │ │Modificări tehnice, inclusiv majorarea puterii │ │ │
    │ │ │aprobate prin CR, care permit continuarea utilizării │ │ │
    │ │ │reţelei electrice în aceleaşi condiţii tehnico- │ │ │
    │ │ │economice de racordare la reţea, fără a fi necesară │ │ │
    │ │ │îndeplinirea în prealabil a unor condiţii │ │ │
    │ │ │suplimentare, art. 16 alin. (1) │ CR │ TADT/TATT │
    ├────┤ ├─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────────────┤
    │ 17 │ │Modificări ale unor elemente de natură │ │ │
    │ │ │administrativă, fără majorarea puterii aprobate prin │ │ │
    │ │ │CR pentru locul de consum şi/sau de producere │ │ │
    │ │ │respectiv şi fără modificarea unor elemente de │ │ │
    │ │ │natură tehnică, art. 17 │ CR │ TADA/TATA │
    ├────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────────────┤
    │ 18 │Cerere duplicat AA/ATR/CR │ │AA/ATR/CR│ TEDU │
    └────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┴─────────┴──────────────────┘


    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016