Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 617 din 13 august 2007  pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 617 din 13 august 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate

EMITENT: CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 649 din 24 septembrie 2007

Având în vedere Referatul de aprobare al directorului general nr. DG 3.686 din 7 august 2007,
în temeiul dispoziţiilor art. 211 alin. (3), art. 213 alin. (3) şi (4), art. 216, art. 256-260, art. 261 alin. (2) şi (4) şi ale <>art. 281 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale art. 7, ale art. 17 alin. (5) şi ale art. 18 pct. 36 din Statutul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 972/2006 ,

preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Normele metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobândirea calitãţii de asigurat, respectiv asigurat fãrã plata contribuţiei, precum şi pentru aplicarea mãsurilor de executare silitã pentru încasarea sumelor datorate la Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, prevãzute în anexa la prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile de specialitate ale Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi casele de asigurãri de sãnãtate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentului ordin se abrogã <>Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 221/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice privind contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.064 din 28 noiembrie 2005.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate,
Vasile Ciurchea

Bucureşti, 13 august 2007.
Nr. 617.

ANEXĂ
NORME METODOLOGICE
privind stabilirea documentelor justificative pentru
dobândirea calitãţii de asigurat, respectiv de asigurat
fãrã plata contribuţiei, precum şi pentru aplicarea
mãsurilor de executare silitã pentru încasarea sumelor datorate
Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, denumit în continuare fondul, se constituie din contribuţii ale persoanelor fizice şi juridice, subvenţii de la bugetul de stat, precum şi din donaţii, sponsorizãri, dobânzi, venituri obţinute din exploatarea patrimoniului Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, şi al caselor de asigurãri de sãnãtate judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi al Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, denumite în continuare CAS, precum şi din alte venituri, inclusiv sume din veniturile proprii ale Ministerului Sãnãtãţii Publice, în condiţiile legii.
(2) Colectarea contribuţiilor persoanelor juridice sau fizice care au calitatea de angajator se face de cãtre Ministerul Economiei şi Finanţelor, prin Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã, denumitã în continuare ANAF, în contul unic deschis pe seama CNAS, în condiţiile legii, cu respectarea dispoziţiilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, denumit în continuare Codul de procedurã fiscalã.
(3) Colectarea contribuţiilor de la persoanele fizice, altele decât cele pentru care colectarea veniturilor se realizeazã de cãtre ANAF, se face în contul unic deschis pe seama CNAS, prin CAS.
ART. 2
(1) Calitatea de asigurat o au toţi cetãţenii români cu domiciliul în ţarã, precum şi cetãţenii strãini şi apatrizii care au solicitat şi au obţinut prelungirea dreptului de şedere temporarã sau au domiciliul în România şi fac dovada plãţii contribuţiei la fond, în condiţiile legii şi ale prezentelor norme metodologice.
(2) Calitatea de asigurat înceteazã odatã cu pierderea dreptului de domiciliu sau de şedere în România, cu decesul sau cu declararea judecãtoreascã a morţii asiguratului.
(3) Drepturile de asigurare înceteazã dupã 3 luni de la ultima platã a contribuţiei.
(4) Asiguraţii au dreptul la pachetul de servicii medicale de la data începerii plãţii contribuţiei la fond, urmând ca sumele restante sã fie recuperate de CAS şi ANAF, în condiţiile legii, inclusiv obligaţiile financiare accesorii aplicate pentru creanţele bugetare.
(5) Persoanele asigurate din statele cu care România a încheiat documente internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii beneficiazã de servicii medicale şi alte prestaţii acordate pe teritoriul României, în condiţiile prevãzute de respectivele documente internaţionale.
(6) Asigurarea socialã de sãnãtate este facultativã pentru urmãtoarele categorii de persoane care nu se încadreazã în prevederile alin. (5):
a) membrii misiunilor diplomatice acreditate în România;
b) cetãţenii strãini şi apatrizii care se aflã temporar în ţarã, fãrã a solicita vizã de lungã şedere;
c) cetãţenii români cu domiciliul în strãinãtate, care se aflã temporar în ţarã.
(7) Prin sintagma care se aflã temporar în ţarã se înţelege vizita, turismul, misiunea, transportul, activitãţile sportive, activitãţile culturale, ştiinţifice, umanitare, tratamentul medical de scurtã duratã sau alte situaţii asemãnãtoare care nu presupun prelungirea unui drept de şedere temporarã, efectuate de cãtre cetãţenii români cu domiciliul în strãinãtate, precum şi de cetãţenii strãini şi apatrizi.

CAP. II
Contribuţia angajatorului

ART. 3
(1) Angajatorii au obligaţia sã calculeze, sã reţinã şi sã vireze lunar în contul deschis la unitãţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, în a cãror razã sunt luaţi în evidenţã ca plãtitori de impozite şi taxe, contribuţia datoratã pentru asigurarea sãnãtãţii personalului din unitatea respectivã, raportat la fondul de salarii realizat.
(2) Prin fond de salarii realizat, în sensul prezentelor norme metodologice, se înţelege totalitatea sumelor constituite şi utilizate de persoanele fizice şi juridice pentru plata drepturilor salariale sau/şi drepturilor asimilate salariilor, aşa cum sunt definite în <>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Codul fiscal.
(3) Orice schimbare care are loc în nivelul veniturilor va fi evidenţiatã în declaraţia lunarã privind obligaţiile la fond depusã de angajator la organul fiscal teritorial la care este luat în evidenţã ca plãtitor de impozite şi taxe.
ART. 4
Contribuţia angajatorilor se calculeazã asupra tuturor veniturilor din salarii şi asimilate salariilor.

CAP. III
Contribuţia asiguraţilor

SECŢIUNEA 1
Asiguraţii care realizeazã venituri din salarii sau asimilate salariilor
ART. 5
(1) Contribuţia lunarã a persoanelor asigurate se stabileşte sub forma unei cote stabilite de lege, aplicatã asupra veniturilor din salarii sau a celor asimilate acestora, care sunt supuse impozitului pe venit. Angajatorul are obligaţia calculãrii, reţinerii şi virãrii lunare integrale a contribuţiei datorate de cãtre persoana asiguratã în contul deschis pe seama CNAS la unitãţile teritoriale ale Trezoreriei Statului în a cãror razã angajatorii sunt luaţi în evidenţã ca plãtitori de impozite şi taxe.
(2) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în naturã obţinute de o persoanã fizicã ce desfãşoarã o activitate în baza unui contract individual de muncã, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevãzut de lege, indiferent de perioada la care se referã, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordã.
(3) Veniturile asimilate salariilor cuprind orice alte sume sau avantaje de naturã salarialã ori asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit, aşa cum sunt definite de codul fiscal şi de Normele metodologice de aplicare a acestuia.
(4) Pentru asociatul unic cu indemnizaţie lunarã înscrisã în declaraţia de asigurãri sociale, contribuţia lunarã se calculeazã prin aplicarea cotei stabilite de lege asupra indemnizaţiei; baza de calcul a contribuţiei nu poate fi mai micã decât un salariu de bazã minim brut pe ţarã, lunar.
(5) Veniturile realizate în baza funcţiilor de administrator şi director, aşa cum sunt definite de <>Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, reprezintã venituri asimilate salariilor asupra cãrora se calculeazã contribuţia lunarã a persoanei asigurate.
(6) Persoanele care realizeazã venituri din salarii, care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile şi care nu mai realizeazã alte venituri, au obligaţia plãţii contribuţiei lunare calculate la un salariu de bazã minim brut pe ţarã. Contribuţia se plãteşte în mod direct de aceste persoane la CAS pentru care au optat. Angajatorii acestor persoane nu calculeazã şi nu vireazã pentru veniturile salariale realizate de aceştia contribuţia prevãzutã de lege pentru angajator.

SECŢIUNEA a 2-a
Asiguraţii care realizeazã venituri impozabile din activitãţi independente
ART. 6
(1) Veniturile realizate de persoanele care desfãşoarã activitãţi independente asupra cãrora se calculeazã contribuţia sunt veniturile comerciale şi veniturile din profesii libere realizate în mod individual şi/sau într-o formã de asociere fãrã personalitate juridicã.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comerţ ale asiguraţilor, aşa cum sunt prevãzute în codul fiscal şi în Normele metodologice de aplicare a acestuia.
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obţinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar public, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfãşurate în mod independent, în condiţiile legii.
ART. 7
(1) Persoanele care desfãşoarã activitãţi independente au obligaţia de a vira trimestrial contribuţia aplicatã asupra:
a) venitului net determinat ca diferenţã între venitul brut şi cheltuielile deductibile aferente realizãrii venitului, conform prevederilor Codului fiscal, realizate de persoanele care desfãşoarã activitãţi independente ale cãror venituri sunt determinate pe baza contabilitãţii în partidã simplã;
b) venitului net determinat ca diferenţã între venitul brut şi cheltuielile deductibile aferente realizãrii venitului, determinate pe baza normelor de venit stabilite de Ministerul Economiei şi Finanţelor prin nomenclatorul activitãţilor pentru care venitul se stabileşte pe bazã de norme de venit, în cazul persoanelor ale cãror venituri sunt determinate pe bazã de norme de venit.
(2) În cazul persoanelor care obţin venituri din activitãţi independente ale cãror venituri sunt determinate pe bazã de normã de venit şi care beneficiazã de o reducere a normelor de venit, cota stabilitã de lege se va aplica la veniturile care se supun impozitului pe venit rezultate din norma redusã, determinatã potrivit reglementãrilor în vigoare pentru impunerea veniturilor respective.
(3) Pentru veniturile realizate din activitãţi independente, contribuţia se plãteşte de persoana care le realizeazã.
ART. 8
(1) Contribuabilii care realizeazã venituri din activitãţi independente vireazã trimestrial contribuţia calculatã la venitul estimat, pânã la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.
(2) În cazul în care contribuabilii care realizeazã venituri din activitãţi independente, la finele anului, înregistreazã pierderi sau realizeazã venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţarã, contribuţia se calculeazã la nivelul unui salariu de bazã minim brut pe ţarã pentru fiecare lunã şi se achitã în termenul prevãzut la alin. (4).
(3) Prevederile alin. (2) se aplicã numai în situaţia în care venitul din activitãţi independente este singurul venit asupra cãruia se calculeazã contribuţia.
(4) Diferenţele rãmase de achitat, calculate în raport cu decizia de impunere anualã, se plãtesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicãrii deciziei de impunere, perioadã pentru care nu se calculeazã şi nu se datoreazã majorãri de întârziere.
(5) La expirarea termenului prevãzut la alin. (4), pentru sumele datorate şi rãmase neachitate se vor percepe majorãri de întârziere conform procedurii instituite prin Codul de procedurã fiscalã.

SECŢIUNEA a 3-a
Asiguraţii care realizeazã venituri din agriculturã şi silviculturã, persoane fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadreazã la secţiunea a 2-a
ART. 9
(1) Persoanele care realizeazã venituri din agriculturã, potrivit Codului fiscal, cu excepţia persoanelor fizice care au calitatea de angajator sau care realizeazã venituri din activitãţi independente, au obligaţia de a plãti contribuţia asupra acestor venituri.
(2) Contribuţia pentru veniturile prevãzute la alin. (1) se aplicã asupra veniturilor care se supun impozitului pe venit.
(3) Persoanele care realizeazã venituri din silviculturã, cu excepţia persoanelor fizice care au calitatea de angajator sau care realizeazã venituri din activitãţi independente, au obligaţia de a plãti contribuţia asupra acestor venituri.
(4) Persoanele care realizeazã venituri de natura celor prevãzute la alin. (1) şi (3) vor plãti contribuţia anual, pânã la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmãtor celui pentru care se face plata.
(5) Contribuţia datoratã de persoanele care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social şi care realizeazã venituri din agriculturã şi silviculturã sub nivelul salariului de bazã minim brut pe ţarã se stabileşte asupra sumei reprezentând o treime din salariul de bazã minim brut pe ţarã, pentru fiecare lunã.
(6) Persoanele care realizeazã venituri de natura celor prevãzute la alin. (5) vor plãti contribuţia trimestrial, pânã la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.

SECŢIUNEA a 4-a
Asiguraţii beneficiari ai indemnizaţiei de şomaj
ART. 10
(1) Beneficiarii indemnizaţiei de şomaj sunt asiguraţi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate, iar contribuţia bãneascã lunarã se aplicã asupra indemnizaţiei de şomaj şi se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj.
(2) Instituţia care administreazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj are obligaţia sã calculeze şi sã vireze contribuţia unitãţilor teritoriale ale Trezoreriei Statului, în contul deschis pe seama CNAS.

SECŢIUNEA a 5-a
Asiguraţii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din dividende şi dobânzi, venituri din drepturi de proprietate intelectualã
ART. 11
Persoana asiguratã are obligaţia plãţii contribuţiei asupra veniturilor realizate din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectualã realizate în mod individual şi /sau într-o formã de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizeazã venituri de natura celor prevãzute la <>art. 257 alin. (2) lit. a)-d) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare lege; baza de calcul a contribuţiei nu poate fi mai micã decât un salariu de bazã minim brut pe ţarã, lunar.
ART. 12
(1) Veniturile din cedarea folosinţei bunurilor sunt veniturile, în bani şi/sau în naturã, provenind din cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile, obţinute de proprietar, uzufructuar sau alt deţinãtor legal, altele decât veniturile din activitãţi independente.
(2) Contribuţia pentru veniturile prevãzute la alin. (1) se aplicã la venitul net din cedarea folosinţei bunurilor stabilit prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut determinat potrivit Codului fiscal.
(3) Persoanele care realizeazã venituri de natura celor prevãzute la alin. (1) şi dacã, pânã la data de 31 decembrie a anului în curs, aceste venituri anuale sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţarã, vor plãti contribuţia anual pânã la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmãtor, calculatã la nivelul a 12 salarii minime brute pe ţarã.
ART. 13
(1) Veniturile din dividende şi dobânzi prevãzute la art. 257 alin. (2) lit. e) din lege reprezintã veniturile din investiţii, aşa cum sunt definite acestea în Codul fiscal.
(2) Pentru veniturile din dividende care se supun impozitului pe venit, obligaţia plãţii contribuţiei revine persoanelor fizice beneficiare ale acestor venituri, care vor achita contribuţia pânã la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmãtor celui în care se face plata dividendelor.
(3) Persoanele care realizeazã venituri de natura celor prevãzute la alin. (2), dar care pânã la data de 31 decembrie a anului în curs nu au încasat aceste venituri sau veniturile de acest fel, încasate anual, sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţarã, vor plãti contribuţia anual pânã la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmãtor, calculatã la nivelul a 12 salarii minime brute pe ţarã. Diferenţele rãmase de achitat, calculate în raport cu dividendele care se plãtesc dupã data prevãzutã pentru plata contribuţiei, se achitã pânã la data de 25 a lunii urmãtoare celei în care s-a fãcut plata.
(4) Pentru veniturile realizate din dobânzi, contribuţia se aplicã la veniturile brute şi se vireazã de cãtre asiguraţii care realizeazã astfel de venituri, anual, pânã la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmãtor celui de realizare a venitului.
(5) Persoanele care realizeazã venituri de natura celor prevãzute la alin. (4) şi dacã, pânã la data de 31 decembrie a anului în curs, aceste venituri anuale sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţarã, vor plãti contribuţia anual pânã la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmãtor, calculatã la nivelul a 12 salarii minime brute pe ţarã.
ART. 14
(1) Veniturile din drepturi de proprietate intelectualã sunt veniturile realizate din valorificarea drepturilor industriale, cum ar fi: invenţii, mai puţin realizãrile tehnice, know-how, mãrci înregistrate, franciza şi altele asemenea, recunoscute şi protejate prin înscrisuri ale instituţiilor specializate, precum şi a drepturilor de autor, inclusiv a drepturilor conexe dreptului de autor.
(2) Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectualã (venitul brut din care se scade cheltuiala deductibilã prevãzutã de Codul fiscal), obligaţia plãţii contribuţiei revine persoanelor fizice beneficiare ale acestor venituri.
(3) Persoanele care realizeazã venituri de natura celor prevãzute la alin. (1) şi dacã, pânã la data de 31 decembrie a anului în curs, aceste venituri anuale sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţarã, vor plãti contribuţia anual pânã la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmãtor, calculatã la nivelul a 12 salarii minime brute pe ţarã.
ART. 15
(1) Prin sintagma alte venituri care se supun impozitului pe venit, prevãzutã la art. 257 alin. (2) lit. e) din lege, se înţelege veniturile impozabile prevãzute de Codul fiscal, altele decât cele prevãzute la art. 257 alin. (2) lit. a)-d) şi f) din lege.
(2) Persoanele care realizeazã veniturile prevãzute la alin. (1) şi care pânã la data de 31 decembrie a anului în curs sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţarã vor plãti contribuţia anual pânã la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmãtor, calculatã la nivelul a 12 salarii minime brute pe ţarã.
ART. 16
(1) Pentru veniturile prevãzute la art. 12-15, contribuţia se achitã numai în situaţia în care persoana asiguratã nu realizeazã venituri de natura celor prevãzute la art. 257 alin. (2) lit. a)-d) din lege.
(2) În cazul persoanelor care realizeazã în acelaşi timp mai multe tipuri de venituri de natura celor prevãzute la art. 257 alin. (2) lit. e) din lege, contribuţia se calculeazã asupra tuturor acestor venituri.

SECŢIUNEA a 6-a
Veniturile realizate din pensii
ART. 17
(1) Pentru pensionari contribuţia datoratã de aceştia se aplicã numai la veniturile din pensiile care depãşesc limita supusã impozitului pe venit prevãzutã de Codul fiscal, se calculeazã pentru diferenţa dintre cuantumul pensiei şi aceastã limitã şi se vireazã odatã cu plata drepturilor bãneşti asupra cãrora se calculeazã de cãtre cei care efectueazã plata acestor drepturi.
(2) Contribuţia pentru veniturile din pensii aflate sub limita sumei neimpozabile din pensii prevãzute de codul fiscal se datoreazã şi se calculeazã începând cu 1 ianuarie 2008.
(3) Orice plãtitor de venituri din pensii are obligaţia de a calcula lunar contribuţia aferentã acestui venit şi de a o vira la bugetul fondului, potrivit prevederilor art. 257 alin. (5) lit. a) din lege.
(4) Persoanele care realizeazã în acelaşi timp venituri de natura celor prevãzute la art. 257 alin. (2) lit. e) şi f) din lege plãtesc contribuţia asupra tuturor acestor venituri.
(5) Persoanele care realizeazã în acelaşi timp venituri de natura celor prevãzute la art. 257 alin. (2) lit. a)-d) şi f) din lege plãtesc contribuţia asupra tuturor acestor venituri.

SECŢIUNEA a 7-a
Persoanele care beneficiazã de asigurare cu plata contribuţiei din alte surse
ART. 18
(1) Contribuţiile pentru persoanele prevãzute la art. 213 alin. (2) lit. b) şi e) din lege se stabilesc prin aplicarea cotei prevãzute de lege asupra indemnizaţiei pentru incapacitate de muncã din cauza unui accident de muncã sau unor boli profesionale, respectiv asupra indemnizaţiei de şomaj, şi se suportã din bugetul asigurãrilor sociale de stat, respectiv din bugetul asigurãrilor de şomaj.
(2) Pentru perioada în care indemnizaţiile pentru incapacitate temporarã de muncã din cauza unui accident de muncã sau unor boli profesionale nu se suportã din bugetul asigurãrilor sociale de stat, angajatorul are obligaţia de a plãti contribuţia raportat la fondul de salarii pentru salariaţii aflaţi în aceastã situaţie.
(3) Angajatorii vor reţine din contribuţia datoratã bugetului asigurãrilor sociale de stat sumele calculate potrivit alin. (1).
(4) Contribuţiile pentru persoanele prevãzute la art. 213 alin. (2) lit. g) din lege se stabilesc asupra ajutorului social acordat în condiţiile <>Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi se suportã de cãtre bugetele locale.
(5) Contribuţiile pentru persoanele prevãzute la art. 213 alin. (2) lit. a), c), d), f) şi i) din lege se stabilesc prin aplicarea cotei prevãzute de lege asupra sumei reprezentând valoarea a douã salarii de bazã minime brute pe ţarã, se suportã din bugetul de stat şi se calculeazã dupã urmãtoarea formulã:


Salariul de bazã minim brut Numãrul de zile lucrãtoare în
pe ţarã x 2 x ..........% care s-a aflat în situaţiile
────────────────────────────── x prevãzute la art. 213 alin. (2)
Numãrul de zile lucrãtoare din lit. a), c), d), f) şi i) din luna
luna în care se face calculul pentru care se face calculul



(6) Contribuţia persoanelor aflate în concediu pentru creşterea copilului pânã la vârsta de 2 ani şi în cazul copilului cu handicap pânã la împlinirea vârstei de 3 ani, care intrã sub incidenţa <>Legii nr. 138/1999 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului militar din instituţiile publice de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã, precum şi acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste instituţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se calculeazã asupra valorii a douã salarii minime brute pe ţarã, se suportã din aceeaşi sursã din care se suportã indemnizaţiile şi se vireazã de cãtre plãtitorii acestor indemnizaţii.
(7) Contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate nu se datoreazã asupra indemnizaţiilor reglementate de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile ulterioare, cu excepţia contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate datoratã de angajatori pentru indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate suportate din fondurile proprii ale acestora.
ART. 19
(1) În situaţia în care persoanele prevãzute la art. 213 alin. (1) din lege realizeazã şi alte venituri decât cele pentru care sunt asigurate fãrã plata contribuţiei, acestea datoreazã contribuţia prevãzutã de lege pentru aceste venituri.
(2) Persoanele care sunt instituţionalizate prin legi speciale şi care realizeazã şi alte venituri decât cele provenite din drepturile bãneşti acordate de aceste legi, precum şi cele provenite din pensii au obligaţia plãţii contribuţiei calculate asupra acestor venituri.

SECŢIUNEA a 8-a
Documentele justificative privind dobândirea calitãţii de asigurat, respectiv de asigurat fãrã plata contribuţiei
ART. 20
(1) Persoanele care beneficiazã de asigurãrile sociale de sãnãtate fãrã plata contribuţiei sau cu plata contribuţiei din alte surse vor face dovada încadrãrii în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinţã, eliberat de CAS, potrivit fiecãrei categorii, pe baza urmãtoarelor documente:
a) pentru copiii în vârstã de pânã la 18 ani, cu act de identitate sau certificat de naştere, dupã caz;
b) pentru tinerii cu vârsta cuprinsã între 18 şi 26 de ani, cu act de identitate şi cu un document eliberat de organele fiscale teritoriale din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri din muncã, un document din care sã rezulte cã au calitatea de elev sau student, precum şi cu o declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri din muncã;
c) pentru tinerii cu vârsta de pânã la 26 de ani, care provin din sistemul de protecţie a copilului, cu act de identitate, document care sã ateste cã au fost incluşi într-un sistem de protecţie a copilului, un document eliberat de organele fiscale teritoriale din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri din muncã, un document eliberat de primãria din localitatea de domiciliu prin care sã ateste cã nu beneficiazã de ajutor social, precum şi cu o declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri din muncã;
d) soţul, soţia şi pãrinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, cu act de identitate, documente care sã ateste relaţia de rudenie sau cãsãtoria cu persoana asiguratã, documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri impozabile, o declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri proprii, precum şi o declaraţie pe propria rãspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declarã cã are în întreţinere persoana respectivã;
e) beneficiarii <>Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instauratã cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în strãinãtate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ai <>Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de cãtre regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 pânã la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 189/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ai <>Legii nr. 44/1994 privind veteranii de rãzboi, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi vãduvelor de rãzboi, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ai <>Legii nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi persoanele prevãzute la art. 3 alin. (1) lit. b) din Legea recunoştinţei faţã de eroii-martiri şi luptãtorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 nr. 341/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pe baza actului de identitate, a documentelor doveditoare cã se încadreazã în una dintre categoriile de beneficiari ai acestor legi, a documentului eliberat de organele fiscale teritoriale din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri impozabile, altele decât cele din pensii, precum şi cu o declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã nu realizeazã alte venituri decât cele prevãzute de legile speciale sau pensii;
f) pentru persoanele cu handicap, pe baza actului de identitate, a certificatului de încadrare într-un grad de handicap, a documentului eliberat de organele fiscale teritoriale din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri impozabile, precum şi a declaraţiei pe propria rãspundere din care sã rezulte cã nu realizeazã alte venituri în afara celor prevãzute de legea prin care li s-a stabilit aceastã calitate;
g) pentru bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sãnãtate stabilite de Ministerul Sãnãtãţii Publice, pânã la vindecarea respectivei afecţiuni, pe baza actului de identitate, a adeverinţei medicale eliberate de medicul curant sau de medicul coordonator al programului de sãnãtate, a documentului eliberat de organele fiscale teritoriale din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri impozabile, precum şi a declaraţiei pe propria rãspundere din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri din muncã, pensie sau alte surse;
h) pentru femeile însãrcinate sau lãuze, pe baza actului de identitate, a adeverinţei medicale, a certificatului de naştere a copilului - pentru lãuze, precum şi a documentului eliberat de unitãţile fiscale teritoriale din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri impozabile şi a declaraţiei pe propria rãspundere din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri sau pe baza documentelor justificative cã realizeazã venituri lunare sub salariul de bazã minim brut pe ţarã;
i) pentru persoanele care se aflã în concediu pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani şi în cazul copilului cu handicap pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de 3 ani, pe baza actului de identitate şi a deciziei emise de direcţiile judeţene de muncã, familie şi egalitate de şanse, respectiv de Direcţia de Muncã, Familie şi Egalitate de Şanse a Municipiului Bucureşti;
j) pentru persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj, pe baza actului de identitate şi a carnetului şi/sau adeverinţei eliberate de instituţiile care administreazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj;
k) pentru persoanele care sunt returnate sau expulzate ori sunt victime ale traficului de persoane şi se aflã în timpul procedurilor necesare stabilirii identitãţii, pe baza adeverinţei eliberate de instituţiile din subordinea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi din care sã rezulte cã se aflã în aceastã situaţie;
l) pentru persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, potrivit <>Legii nr. 416/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pe baza actului de identitate şi a adeverinţei eliberate de cãtre primãria localitãţii de domiciliu, din care sã rezulte cã acestea se încadreazã în categoria persoanelor care au dreptul la ajutor social;
m) pentru pensionarii cu venituri din pensii pânã la limita supusã impozitului pe venit, pe baza actului de identitate, a cuponului mandatului poştal de achitare a drepturilor sau a talonului de platã prin cont curent personal deschis la o unitate bancarã, din luna anterioarã. În cazul pierderii acestor documente sau pânã la dobândirea lor, calitatea de pensionar poate fi doveditã cu o adeverinţã eliberatã de instituţia plãtitoare a pensiei;
n) pentru persoanele care se aflã în executarea mãsurilor prevãzute la art. 105, 113 şi 114 din Codul penal şi pentru persoanele care se aflã în perioada de amânare sau de întrerupere a executãrii pedepsei privative de libertate, pe baza adeverinţei emise de instituţia respectivã sau de instituţia în grija cãreia se aflã persoana.
(2) Asiguratul are obligaţia de a anunţa în termen de 15 zile calendaristice medicul de familie şi CAS despre orice schimbare care poate conduce la modificarea condiţiilor de dobândire a calitãţii de asigurat fãrã plata contribuţiei.
(3) În condiţiile în care persoanele beneficiare ale documentului prevãzut la alin. (1) nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile în baza cãrora au beneficiat de asigurarea socialã de sãnãtate fãrã plata contribuţiei sau cu plata contribuţiei din alte surse, valabilitatea documentului prevãzut înceteazã de drept de la acea datã.
ART. 21
Documentul prevãzut la art. 20 alin. (1) se elibereazã cu respectarea modelului prevãzut în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice şi are urmãtoarea perioadã de valabilitate:
a) pentru persoanele prevãzute la art. 20 alin. (1) lit. a) adeverinţa este valabilã pânã la împlinirea vârstei de 18 ani; persoanele care fac parte din aceastã categorie se pot prezenta la furnizorii de servicii medicale cu adeverinţa prevãzutã la art. 20 alin. (1) sau cu actul de identitate (certificat de naştere sau carte de identitate);
b) pentru persoanele prevãzute la art. 20 alin. (1) lit. b) adeverinţa este valabilã pe durata anului şcolar sau universitar;
c) pentru persoanele prevãzute la art. 20 alin. (1) lit. c), e), f), g), h) şi l) adeverinţa este valabilã un an de la data emiterii;
d) pentru persoanele prevãzute la art. 20 alin. (1) lit. d), k) şi n) adeverinţa este valabilã 3 luni de la data emiterii;
e) pentru persoanele prevãzute la art. 20 alin. (1) lit. i) şi m) adeverinţa este valabilã 2 ani de la data emiterii;
f) pentru persoanele prevãzute la art. 20 alin. (1) lit. j) adeverinţa este valabilã 6 luni de la data emiterii.
ART. 22
(1) Persoanele care realizeazã venituri de natura celor prevãzute la art. 257 alin. (2) lit. a) din lege vor face dovada încadrãrii în categoria de salariat pe baza adeverinţei eliberate de persoanele fizice şi juridice la care îşi desfãşoarã activitatea.
(2) Unitãţile abilitate sã elibereze documente care fac dovada achitãrii contribuţiei şi deţinerii calitãţii de asigurat sunt CAS, pe baza listelor depuse de angajatori, pe baza evidenţelor organizate pentru categoriile de persoane prevãzute la art. 213 din lege şi pentru categoriile de persoane care realizeazã veniturile prevãzute la art. 257 alin. (2) lit. b)-f) şi art. 259 alin. (9) din lege.
ART. 23
Persoanele asigurate obligatoriu în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate cu vârsta cuprinsã între 18 şi 26 de ani, dacã nu realizeazã venituri din muncã şi sunt elevi sau studenţi în ţarã ori în strãinãtate, beneficiazã de asigurarea de sãnãtate fãrã plata contribuţiei.

SECŢIUNEA a 9-a
Alte categorii de persoane asigurate
ART. 24
(1) Pentru persoanele prevãzute la art. 214 alin. (2) din lege şi care se asigurã facultativ, contribuţia lunarã se calculeazã prin aplicarea cotei stabilite de lege la valoarea a douã salarii de bazã minime brute pe ţarã pentru un pachet de servicii stabilit prin contractul-cadru, începând cu luna în care s-a fãcut solicitarea privind asigurarea socialã de sãnãtate.
(2) Cetãţenii strãini şi apatrizii care solicitã şi obţin prelungirea vizei de lungã şedere în România în condiţiile legislaţiei care reglementeazã regimul strãinilor în România au obligaţia plãţii contribuţiei calculate asupra veniturilor impozabile realizate pe teritoriul României, conform art. 257 alin. (2) din lege, începând cu data solicitãrii.
(3) Cetãţenii strãini care au obţinut permis de şedere în România înainte de intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice au obligaţia plãţii contribuţiei asupra veniturilor impozabile realizate pe teritoriul României de la data obţinerii permisului de şedere, cu respectarea termenului de prescripţie a contribuţiei.
(4) Persoanele menţionate la alin. (2) şi (3), care nu realizeazã venituri impozabile pe teritoriul României şi care nu fac dovada calitãţii de asigurat, vor achita o contribuţie lunarã calculatã prin aplicarea cotei stabilite de lege la valoarea unui salariu de bazã minim brut pe ţarã în vigoare la data plãţii, de la data solicitãrii prelungirii dreptului de şedere, respectiv de la data obţinerii permisului de şedere.
ART. 25
(1) Strãinii cãrora li s-a acordat una dintre formele de protecţie prevãzute la <>art. 22 lit. a), b) şi c) din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificãrile ulterioare, sunt obligaţi, pentru a obţine calitatea de asigurat, sã plãteascã contribuţia asupra veniturilor impozabile realizate, începând cu data obţinerii respectivei forme de protecţie.
(2) Strãinii cãrora li s-a acordat, anterior intrãrii în vigoare a legislaţiei privind integrarea socialã a strãinilor care au dobândit o formã de protecţie în România, una dintre formele de protecţie prevãzute la <>art. 22 lit. a), b) şi c) din Legea nr. 122/2006 ,cu modificãrile ulterioare, sunt obligaţi, pentru a obţine calitatea de asigurat, sã plãteascã contribuţia asupra veniturilor impozabile realizate, începând cu data intrãrii în vigoare a legislaţiei privind integrarea socialã a strãinilor care au dobândit o formã de protecţie în România.
(3) În situaţia în care nu realizeazã venituri impozabile, persoanele prevãzute la alin. (1) şi (2) plãtesc contribuţia lunarã calculatã la un salariu minim brut pe ţarã în vigoare la data plãţii.
(4) Contribuţia pentru situaţiile prevãzute la alin. (1) şi (2) se calculeazã de la data ultimei plãţi a contribuţiei, respectiv de la data când plata contribuţiei era obligatorie, cu respectarea termenului de prescripţie a contribuţiei, calculându-se majorãri de întârziere.
ART. 26
(1) Pentru lucrãtorii migranţi care îşi pãstreazã domiciliul sau reşedinţa în România, contribuţia lunarã la fond se calculeazã la veniturile obţinute din contractele încheiate cu un angajator strãin şi care se impoziteazã în România.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplicã în cazul lucrãtorilor migranţi care îşi desfãşoarã activitatea în statele membre ale Uniunii Europene sau în statele cu care România are încheiate acorduri de securitate socialã.
ART. 27
(1) Persoanele asigurate în baza art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din lege, respectiv soţul, soţia şi pãrinţii fãrã venituri proprii, aflate în întreţinerea unei persoane asigurate, denumite în continuare coasiguraţi, îşi pãstreazã calitatea de asigurat şi drepturile care decurg din aceasta numai în perioada în care persoana în a cãrei întreţinere se aflã are calitatea de asigurat.
(2) Coasiguraţii nu pot avea la rândul lor coasiguraţi în baza art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din lege.

SECŢIUNEA a 10-a
Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei
ART. 28
Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate pentru a obţine calitatea de asigurat sã achite contribuţia legalã pe ultimele 6 luni, dacã nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale. Contribuţia în acest caz se calculeazã la salariul minim brut pe ţarã în vigoare la data plãţii, calculându-se majorãri de întârziere. Nivelul majorãrilor de întârziere este cel în vigoare la data plãţii.
Exemplu de calcul pentru aceastã situaţie: O persoanã avea obligaţia sã plãteascã contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate, dar nu a realizat venituri impozabile pe perioada termenului de prescripţie, respectiv pe ultimii 5 ani. La data de 1 august 2007 se adreseazã casei de asigurãri de sãnãtate pentru a obţine calitatea de asigurat. În urma verificãrilor casa de asigurãri de sãnãtate constatã cã, în termenul de prescripţie, respectiv 1 august 2002-1 august 2007, aceastã persoanã nu a realizat venituri impozabile. Pentru a beneficia de pachetul de servicii de bazã are obligaţia sã plãteascã contribuţia pe 6 luni (1 februarie 2007-31 iulie 2007), calculatã la nivelul salariului de bazã minim brut pe ţarã în vigoare la data plãţii, precum şi majorãri de întârziere la nivelul în vigoare la data plãţii. Data de la care începe sã curgã perioada de 6 luni începe de la data de 1 august 2007. Dupã efectuarea acestei plãţi persoana în cauzã are obligaţia plãţii lunare a contribuţiei la fond, calculatã la nivelul salariului de bazã minim brut pe ţarã, dacã nu realizeazã venituri impozabile.
ART. 29
Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate pentru a obţine calitatea de asigurat sã achite pe întreaga perioadã a termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale contribuţia legalã lunarã calculatã asupra veniturilor impozabile realizate şi obligaţiile fiscale accesorii de platã prevãzute de Codul de procedurã fiscalã, dacã au realizat venituri impozabile pe toatã aceastã perioadã.
ART. 30
(1) Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate pentru a obţine calitatea de asigurat sã achite atât contribuţia legalã lunarã şi obligaţiile fiscale accesorii prevãzute la art. 28 pentru perioada în care au realizat venituri impozabile, cât şi contribuţia legalã lunarã, precum şi majorãrile de întârziere prevãzute la art. 28 sau, dupã caz, obligaţiile fiscale accesorii, pentru perioada în care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioadã mai mare de 6 luni.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplicã situaţiilor în care în cadrul termenelor de prescripţie existã atât perioade în care s-au realizat venituri impozabile, cât şi perioade în care nu s-au realizat astfel de venituri. În cazul în care perioada în care nu s-au realizat venituri impozabile este mai micã de 6 luni, se achitã contribuţia legalã lunarã proporţional cu perioada respectivã, inclusiv majorãrile de întârziere şi obligaţiile fiscale accesorii, dupã caz. Nivelul majorãrilor de întârziere este cel în vigoare la data plãţii.
Exemplu de calcul nr. 1 pentru aceastã situaţie: O persoanã avea obligaţia sã plãteascã contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate, dar pe perioada termenului de prescripţie, respectiv pe ultimii 5 ani, a avut perioade în care a realizat venituri impozabile şi perioade în care nu a realizat venituri impozabile şi nu a achitat contribuţia la fond pentru niciuna dintre aceste perioade. La data de 1 august 2007 se adreseazã casei de asigurãri de sãnãtate pentru a obţine calitatea de asigurat. În urma verificãrilor casa de asigurãri de sãnãtate constatã cã, în termenul de prescripţie, respectiv 1 august 2002-1 august 2007, aceastã persoanã a realizat venituri impozabile în anii 2002, 2003, 2004, 2005 şi 2006. În anul 2007 nu a realizat venituri impozabile în perioada 1 ianuarie 2007-1 august 2007. Pe toatã perioada termenului de prescripţie, 1 august 20021 august 2007, persoana în cauzã nu şi-a achitat contribuţia la fond. Pentru a obţine calitatea de asigurat la data care a fãcut aceastã cerere, respectiv 1 august 2007, persoana are urmãtoarele obligaţii:
- pentru perioada în care a realizat venituri impozabile are obligaţia plãţii contribuţiei calculate la aceste venituri, inclusiv majorãri de întârziere şi obligaţii fiscale accesorii;
- pentru perioada în care nu a realizat venituri impozabile are obligaţia plãţii contribuţiei lunare calculate la salariul minim brut pe ţarã pe o perioadã de 6 luni, cu majorãri de întârzieri calculate pe aceastã perioadã începând cu 1 august 2007.
Exemplu de calcul nr. 2 pentru aceastã situaţie: O persoanã avea obligaţia sã plãteascã contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate, dar, pe perioada termenului de prescripţie, respectiv pe ultimii 5 ani, a avut atât perioade în care a realizat venituri impozabile, cât şi perioade în care nu a realizat venituri impozabile, neachitând contribuţia la fond pentru niciuna dintre aceste perioade. La data de 1 august 2007 se adreseazã casei de asigurãri de sãnãtate pentru a obţine calitatea de asigurat. În urma verificãrilor, casa de asigurãri de sãnãtate constatã cã, în termenul de prescripţie, respectiv 1 august 2002-1 august 2007, aceastã persoanã a realizat venituri impozabile în anii 2003, 2004, 2005, 2006, precum şi în anul 2007, pânã la 31 martie 2007. În anul 2002, în perioada 1 august 31 decembrie 2002 (5 luni), şi în anul 2007, în perioada 1 aprilie 1 august 2007 (4 luni), nu a realizat venituri impozabile. Pe toatã perioada termenului de prescripţie, 1 august 2002- 1 august 2007, persoana în cauzã nu şi-a achitat contribuţia la fond. Pentru a obţine calitatea de asigurat la data la care a fãcut aceastã cerere, respectiv 1 august 2007, persoana are urmãtoarele obligaţii:
- pentru perioada în care a realizat venituri impozabile are obligaţia plãţii contribuţiei calculate la aceste venituri, inclusiv obligaţii fiscale accesorii;
- pentru perioada în care nu a realizat venituri impozabile are obligaţia plãţii contribuţiei lunare calculate la salariul minim brut pe ţarã pe o perioadã de 6 luni, inclusiv obligaţii fiscale accesorii, dupã cum urmeazã. Cele 6 luni vor fi compuse din urmãtoarele perioade:
* 4 luni din anul 2007, pentru care se va plãti contribuţia calculatã la nivelul salariului de bazã minim brut pe ţarã în vigoare la data plãţii, precum şi majorãri de întârziere la nivelul în vigoare la data plãţii, calculate pânã la 1 august 2007;
* 2 luni din anul 2002 (decembrie şi noiembrie), pentru care se va plãti contribuţia calculatã la nivelul salariului de bazã minim brut pe ţarã în vigoare la data plãţii, precum şi obligaţii fiscale accesorii calculate în perioada 1 noiembrie 20021 august 2007.
ART. 31
(1) Pentru situaţiile prevãzute la art. 28-30, termenele de prescripţie privind obligaţiile fiscale se calculeazã începând cu data primei solicitãri de acordare a serviciilor medicale, la notificarea CAS sau la solicitarea persoanelor în vederea dobândirii calitãţii de asigurat, dupã caz.
(2) Prevederile art. 28-30 se aplicã corespunzãtor şi în situaţia în care pentru aceste persoane este începutã executarea silitã potrivit Codului de procedurã fiscalã.

CAP. IV
Constituirea fondului

ART. 32
(1) Persoanele juridice şi persoanele fizice, în calitate de angajator, care, potrivit legii, au obligaţia de platã cãtre fond, declarã aceste obligaţii la organele fiscale teritoriale la care sunt luate în evidenţã ca plãtitori de impozite şi taxe. Listele nominale cu salariaţii se depun lunar, pânã la data de 25 a lunii curente pentru luna anterioarã, la casele de asigurãri de sãnãtate la care aceştia au optat, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.
(2) Listele nominale se depun la casele de asigurãri de sãnãtate şi de cãtre direcţiile de asistenţã socialã pentru familiile şi persoanele care beneficiazã de ajutor social în baza <>Legii nr. 416/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Titularii ajutorului social vor fi înscrişi pe anexa 2a), iar membrii familiei beneficiare de ajutor social vor fi înscrişi pe anexa 2b).
(3) Listele nominale se depun şi de cãtre direcţiile judeţene de muncã şi protecţie socialã, respectiv de Direcţia de Muncã şi Protecţie Socialã a Municipiului Bucureşti, pentru persoanele asigurate în baza <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 7/2007 , în conformitate cu modelul prevãzut în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice, precum şi de agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncã pentru persoanele beneficiare a indemnizaţiei de şomaj, în conformitate cu modelul prevãzut în anexa nr. 4 la prezentele norme metodologice.
(4) Persoanele fizice asigurate pe bazã de contract de asigurare de sãnãtate, altele decât cele pentru care colectarea contribuţiei se realizeazã de ANAF, declarã obligaţiile cãtre fond, potrivit declaraţiilor-model prevãzute în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice. Declaraţiile privind obligaţiile la fond se depun la casele de asigurãri de sãnãtate cu care persoana fizicã asiguratã a încheiat contractul de asigurare.
(5) Persoanele juridice care au în derulare convenţii de eşalonare la platã a contribuţiilor la asigurãrile sociale de sãnãtate pot depune listele prevãzute la alin. (1) fãrã evidenţierea obligaţiilor de platã şi fãrã a fi însoţite de dovada plãţii, dacã se aflã în perioadele în care efectueazã plata obligaţiilor de platã curente în cel mult 90 de zile de la data scadenţei, împreunã cu majorãrile de întârziere. Persoanele juridice aflate în aceastã situaţie vor depune şi un document care sã ateste valabilitatea convenţiei de eşalonare.
(6) Persoanele juridice care au solicitat compensarea contribuţiilor la asigurãrile sociale de sãnãtate cu sumele negative de taxã pe valoare adãugatã cu opţiune de rambursare vor depune listele prevãzute la alin. (1), însoţite de decizia de rambursare a taxei pe valoarea adãugatã eliberatã de organele fiscale teritoriale.
ART. 33
(1) Listele privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã cãtre fond, semnate şi stampilate, se vor depune la casele de asigurãri de sãnãtate pe suport hârtie şi în format electronic, însoţite de dovada plãţii contribuţiilor. Raportarea în format electronic, însoţitã de o semnãturã electronicã agreatã de ambele pãrţi, se poate transmite on-line, urmatã de trimiterea datelor pe suport hârtie semnat şi ştampilat.
(2) Condiţii tehnice standard pentru formatul electronic:
a) declaraţiile în format electronic vor conţine 3 fişiere în structura DBF, care vor avea în mod obligatoriu urmãtoarele denumiri şi conţinuturi:
- 1a_LLAA_CUI. dbf [anexa nr. 2a) la prezentele norme metodologice] şi va conţine datele aferente asiguraţilor;
- 1b_LLAA_CUI. dbf [anexa nr. 2b) la prezentele norme metodologice] şi va conţine datele aferente coasiguraţilor;
- 1c_LLAA_CUI. dbf [anexa nr. 2c) la prezentele norme metodologice] şi va conţine datele aferente angajatorului, unde:
- LL reprezintã luna pentru care se face raportarea;
- AA reprezintã ultimele douã cifre ale anului pentru care se face raportarea;
- CUI reprezintã codul unic de identificare;
b) denumirea câmpurilor date, tipul şi ordinea acestora din structurile fişierelor sunt obligatorii;
c) structura DBF a fişierelor de raportare, aprobatã prin ordin al preşedintelui CNAS, precum şi lista caselor de asigurãri de sãnãtate care pot primi raportãrile on-line se publicã pe pagina web a CNAS, la adresa www.cnas.ro.
ART. 34
(1) Persoanele juridice sau fizice care au calitatea de angajator au obligaţia de a calcula şi a reţine contribuţia în conformitate cu prevederile legii şi ale prezentelor norme metodologice. Contribuţia se vireazã pânã la data de 25 a lunii urmãtoare celei pentru care se efectueazã plata drepturilor salariale.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), contribuţia datoratã de urmãtorii angajatori se plãteşte astfel:
a) trimestrial, pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare trimestrului, de cãtre contribuabilii persoane juridice care au statut de microîntreprindere, în condiţiile <>Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţãrii şi dezvoltãrii întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi de cãtre persoanele fizice care desfãşoarã activitãţi independente;
b) anual, pânã la data de 25 inclusiv a lunii ianuarie a anului urmãtor, de cãtre asociaţii, fundaţii sau alte entitãţi fãrã scop patrimonial, cu excepţia instituţiilor publice.
(3) Angajatorii prevãzuţi la alin. (2) pãstreazã obligaţia de a depune lunar listele nominale prevãzute la alin. (1) al art. 32.

CAP. V
Executarea silitã a creanţelor datorate fondului de cãtre persoanele fizice, altele decât cele pentru care colectarea veniturilor se face de ANAF

ART. 35
(1) În conformitate cu art. 215 alin. (3) din lege şi art. 79 din Codul de procedurã fiscalã, pentru obligaţiile de platã faţã de fond ale persoanelor fizice care se asigurã pe bazã de contract de asigurare, altele decât cele pentru care colectarea veniturilor se face de ANAF, titlul de creanţã îl constituie, dupã caz, declaraţia prevãzutã la art. 32 alin. (4) sau decizia de impunere emisã de organul competent al casei de asigurãri de sãnãtate, precum şi hotãrârile judecãtoreşti privind debite datorate fondului.
(2) Titlul de creanţã prevãzut la alin. (1) devine titlu executoriu la data la care creanţa bugetarã este scadentã prin expirarea termenului de platã prevãzut de lege.
ART. 36
CNAS, prin CAS sau persoane fizice ori juridice specializate, procedeazã la aplicarea mãsurilor de executare silitã pentru încasarea sumelor cuvenite bugetului fondului şi a majorãrilor de întârziere datorate de persoanele fizice, altele decât cele pentru care colectarea se realizeazã de cãtre ANAF, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscalã şi ale prezentelor norme metodologice.
ART. 37
La nivelul caselor de asigurãri de sãnãtate se constituie compartimente organizate distinct, în cadrul cãrora se organizeazã şi funcţioneazã activitatea de executare silitã a creanţelor prevãzute la art. 36.
ART. 38
(1) Personalul compartimentelor constituite conform art. 37, abilitate sã ducã la îndeplinire mãsurile asigurãtorii şi sã efectueze procedura de executare silitã, împuternicit prin decizie a preşedintelui-director general, îndeplineşte o funcţie ce implicã exerciţiul autoritãţii de stat, primind în acest sens o legitimaţie specialã.
(2) Executorul este împuternicit în faţa debitorului şi a terţilor prin legitimaţia de executor, conform modelului prevãzut în anexa nr. 6 la prezentele norme metodologice, şi delegaţia emisã de CAS.
ART. 39
(1) Personalul împuternicit, abilitat sã ducã la îndeplinire mãsurile asigurãtorii şi sã efectueze procedura de executare silitã, are urmãtoarele atribuţii principale:
a) identificã, în baza evidenţei pe plãtitori, persoanele fizice, şi/sau declaraţiile fãcute, precum şi alte documente întocmite de organele de specialitate, debitorii fondului;
b) întocmeşte şi comunicã debitorului somaţia de platã şi titlul executoriu ca prim act de executare silitã;
c) ţine evidenţa titlurilor executorii în Registrul de evidenţã a debitorilor supuşi executãrii silite;
d) înscrie debitul în evidenţa nominalã proprie, în temeiul titlului executoriu;
e) întocmeşte dosarul debitorului care urmeazã sã fie executat silit;
f) solicitã compartimentelor de evidenţã a populaţiei, organelor de poliţie şi altor instituţii care deţin astfel de informaţii elementele necesare în vederea identificãrii debitorului;
g) face cercetãri, prin mijloace proprii, pentru identificarea domiciliului sau a veniturilor şi bunurilor urmãribile ale debitorului;
h) aplicã mãsuri de executare silitã asupra tuturor bunurilor urmãribile, mobile şi imobile, proprietate a debitorului, precum şi asupra veniturilor şi disponibilitãţilor bãneşti ale acestuia, în limita valorii necesare realizãrii creanţei la fond, a accesoriilor aferente şi cheltuielilor de executare silitã;
i) solicitã informaţii de la organele administraţiei publice centrale ori locale sau de la orice persoane juridice ori fizice pentru derularea eficientã a procedurii de executare silitã;
j) sesizeazã organul de executare silitã al altei CAS, dacã bunurile urmãribile se aflã în afara razei sale de competenţã;
k) aplicã modalitãţile de executare silitã, potrivit legii, în baza titlurilor executorii transmise de alte case de asigurãri de sãnãtate;
l) aplicã, dupã caz, succesiv sau concomitent, toate modalitãţile de executare silitã (poprire, executare silitã mobiliarã, executare silitã imobiliarã) pânã la realizarea creanţei;
m) solicitã unitãţilor bancare, respectând normele privind secretul bancar, informaţiile necesare în vederea urmãririi debitelor prin luarea de mãsuri de indisponibilizare a sumelor aflate în contul debitorului, în cuantumul necesar pentru achitarea sumelor datorate pentru care s-a înfiinţat poprirea;
n) întocmeşte adresa de înfiinţare a popririi şi o comunicã bãncii/bãncilor la care debitorul are deschise conturi;
o) desfãşoarã, dacã este necesar pentru recuperarea la timp a creanţei, executarea silitã prin poprire concomitent asupra tuturor conturilor debitorului;
p) ia mãsuri de valorificare a bunurilor mobile şi a bunurilor imobile supuse executãrii silite, potrivit prevederilor art. 155 din Codul de procedurã fiscalã;
r) urmãreşte situaţia debitorilor declaraţi în stare de insolvabilitate pe toatã durata prescripţiei dreptului de a cere executarea silitã, inclusiv în cazul în care cursul acesteia este suspendat sau întrerupt, procedând potrivit prevederilor Codului de procedurã fiscalã, referitoare la compensarea, restituirea şi scãderea pentru cauze de insolvabilitate a obligaţiilor bugetare;
s) procedeazã la încetarea procedurii de executare silitã, potrivit prevederilor art. 144 alin. (4) din Codul de procedurã fiscalã.
(2) Pentru activitatea de colectare a contribuţiilor realizatã de CAS, acestea vor utiliza formularele utilizate în domeniul colectãrii creanţelor fiscale adaptate la situaţia proprie.
ART. 40
În exercitarea atribuţiilor ce le revin, pentru aplicarea procedurilor de executare silitã, executorii procedeazã potrivit prevederilor art. 136 alin. (3) din Codul de procedurã fiscalã.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 41
(1) În cazul plãţilor în numerar efectuate de persoanele fizice, obligaţia la fond se considerã plãtitã la data înscrisã în documentul de platã eliberat de organele sau persoanele abilitate ale caselor de asigurãri.
(2) Pentru neachitarea la termenul de scadenţã de cãtre angajatorii şi asiguraţii care au obligaţia plãţii contribuţiei, aceştia datoreazã dupã acest termen majorãri de întârziere, potrivit prevederilor legale în materie de colectare a creanţelor fiscale.
(3) Termenul de prescripţie a dreptului de stabilire, a dreptului de a cere executarea silitã şi a dreptului de a cere compensarea sau restituirea contribuţiei se stabileşte în acelaşi mod cu cel prevãzut pentru obligaţiile fiscale.
(4) Persoanele care înregistreazã restanţe la plata contribuţiei lunare, trimestriale sau anuale de asigurãri sociale de sãnãtate, în termenul de prescripţie prevãzut la alin. (3), beneficiazã numai de pachetul minimal de servicii pânã la plata contribuţiei în condiţiile art. 28-31. Diminuarea are loc dupã 3 luni de la ultima platã a contribuţiei datoratã fondului.
(5) În situaţia în care persoanele care sunt asigurate fãrã plata contribuţiei sau cu plata contribuţiei din alte surse nu mai îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadrate în una dintre aceste categorii, documentul prevãzut la art. 20 îşi înceteazã de drept valabilitatea, iar aceste persoane beneficiazã numai de pachetul minimal de servicii pânã la plata contribuţiei în condiţiile art. 28-31. Diminuarea are loc dupã 3 luni de la pierderea calitãţii de asigurat fãrã plata contribuţiei sau cu plata contribuţiei din alte surse.
ART. 42
(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la art. 305 şi 306 din lege, precum şi constatarea, controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţiile datorate de persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator se realizeazã de Ministerul Economiei şi Finanţelor şi de unitãţile sale subordonate, care au şi calitatea de creditor bugetar.
(2) Controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor, precum şi constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la art. 305 şi 306 din lege, pentru persoanele fizice, altele decât cele pentru care colectarea contribuţiei se realizeazã de cãtre ANAF, se efectueazã de cãtre CAS prin compartimentele prevãzute la art. 37.
ART. 43
În aplicarea prevederilor art. 306-309 din lege, se va utiliza formularul-model prevãzut în <>Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 328/2006 privind desfãşurarea activitãţilor de monitorizare şi control în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

ANEXA 1
la normele metodologice


CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE
................................
Nr. de înregistrare ............

ADEVERINŢĂ DE ASIGURAT

Prin prezenta se certificã cã domnul/doamna ..............................,
CNP ............., act de identitate ........... seria ....... nr. .........,
eliberat de ............... la data de ..............., cu domiciliul în
..................., str. ........... nr. .........., bl. ......., ap. .....,
sector/judeţ ............, are calitatea de asigurat în sistemul de asigurãri
sociale de sãnãtate din România.
Prezenta adeverinţã are o perioadã de valabilitate de ............... luni/
ani de la data emiterii.
Valabilitatea prezentei adeverinţe*) înceteazã de drept de la data la care
persoana mai sus menţionatã nu mai îndeplineşte una dintre condiţiile în baza
cãrora beneficia de asigurarea de sãnãtate fãrã plata contribuţiei sau cu
plata contribuţiei din alte surse.

Preşedinte - director general,


_________
*) Menţiune valabilã numai pentru adeverinţele emise pentru categoriile de persoane prevãzute la <>art. 213 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.


ANEXA 2a)
la normele metodologice


Denumirea angajatorului ....................... ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
Cod fiscal └─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
(CUI/ CNP angajator/persoanã fizicã) .......... ├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
Nr. de înregistrare la └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
registrul comerţului ..........

LISTĂ*)
nominalã cuprinzând persoanele asigurate pentru care se plãteşte
contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┘
Z Z L L A A

┌─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬───────┬─────────┬────────┐
│ CNP │ Numele │Prenumele│Categoria│ Suma │ Suma │ Data │ Data │
│ │ │ │ de │datoratã │ totalã│angajãrii│plecãrii│
│ │ │ │asigurat │ - lei - │ viratã│ │ │
│ │ │ │ **) │ │- lei -│ │ │
├─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────┼─────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────┼─────────┼────────┤
│TOTAL: │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┴───────┴─────────┴────────┘

Reprezentant legal,
....................


_____________
*) Se depune lunar la casele de asigurãri de sãnãtate, în termen de 25 de zile de la expirarea perioadei pentru care se datoreazã contribuţiile.
**) Se va menţiona categoria de salariat: S - salariat, CM - concedii medicale în baza <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile ulterioare, AM - accident de muncã, CT - cenzori, membri în consiliul de administraţie, alte categorii de persoane care realizeazã venituri asimilate salariilor.

ANEXA 2b)
la normele metodologice


Denumirea angajatorului ....................... ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
Cod fiscal └─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
(CUI/ CNP angajator/persoanã fizicã) .......... ├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
Nr. de înregistrare la └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
registrul comerţului ..........

LISTĂ*)
nominalã cuprinzând persoanele aflate în
întreţinerea asiguraţilor pentru care se plãteşte
contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┘
Z Z L L A A

┌──────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ CNP angajat │ Persoane coasigurate │
├──────────────┼───────────────┬──────────────┬───────────────┬──────────────┤
│ │ CNP │ Numele │ Prenumele │ Tipul**) │
├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
└──────────────┴───────────────┴──────────────┴───────────────┴──────────────┘

Reprezentant legal,
....................


____________
*) Se depune lunar la casele de asigurãri de sãnãtate, în termen de 25 de zile de la expirarea perioadei pentru care se datoreazã contribuţiile.
**) Se va menţiona categoria de coasigurat (S - soţ/soţie, P - pãrinţi).

ANEXA 2c)
la normele metodologice


Denumirea angajatorului ....................... ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
Cod fiscal └─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
(CUI/ CNP angajator/persoanã fizicã) .......... ├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
Nr. de înregistrare la └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
registrul comerţului ..........

CENTRALIZATOR*)
referitor la obligaţiile de platã ale angajatorului la F.N.U.A.S.S.
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┘
Z Z L L A A

┌──────────────┬──────────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│ Casa de │ Contribuţia angajatorului │ Contribuţia asiguraţilor │
│ Asigurãri ├───────────────┬──────────────┼───────────────┬──────────────┤
│de Sãnãtate**)│ Suma datoratã │ Suma totalã │ Suma datoratã │ Suma totalã │
│ │ │ viratã │ │ viratã │
│ │ - lei - │ - lei - │ - lei - │ - lei - │
├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│TOTAL: │ │ │ │ │
└──────────────┴───────────────┴──────────────┴───────────────┴──────────────┘

Reprezentant legal,
......................


____________
*) Se depune lunar la casele de asigurãri de sãnãtate, în termen de 25 de zile de la expirarea perioadei pentru care se datoreazã contribuţii.
**) Se vor înscrie toate casele de asigurãri de sãnãtate alese în mod liber de salariaţi.

ANEXA 3
la normele metodologice


DIRECŢIA DE MUNCĂ, FAMILIE ŞI EGALITATE DE ŞANSE
A .................................
Cod fiscal: .......................

LISTA*)
nominalã cuprinzând persoanele asigurate
în baza Ordonanţei de urgenţã a
Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei
în vederea creşterii copilului, aprobatã cu
modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 7/2007 ,
pentru care se plãteşte contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┘
Z Z L L A A

┌──────────┬──────────┬─────────┬────────────────┬───────────────────────────┐
│ │ │ │ Suma │ Data │
│ C.N.P. │ Numele │Prenumele├────────┬───────┼─────────────┬─────────────┤
│ │ │ │datoratã│viratã │ acordãrii │ încetãrii │
│ │ │ │ - lei- │- lei -│indemnizaţiei│indemnizaţiei│
├──────────┼──────────┼─────────┼────────┼───────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼─────────┼────────┼───────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼─────────┼────────┼───────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼─────────┼────────┼───────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼─────────┼────────┼───────┼─────────────┼─────────────┤
│ TOTAL: │ │ │ │ │ │ │
└──────────┴──────────┴─────────┴────────┴───────┴─────────────┴─────────────┘

Director executiv,
....................
Numele şi prenume .................
Semnãtura .........................
L.S.


____________
*) Se depune lunar la casele de asigurãri de sãnãtate, în termen de 25 de zile de la expirarea perioadei pentru care se datoreazã contribuţiile.

ANEXA 4
la normele metodologice


AGENŢIA JUDEŢEANĂ DE OCUPARE A FORŢEI DE MUNCĂ
..............................................
Codul fiscal: ................................

LISTA*)
nominalã cuprinzând persoanele asigurate în
baza <>Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor
pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de
muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
pentru care se plãteşte contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┘
Z Z L L A A

┌──────────┬──────────┬─────────┬────────────────┬───────────────────────────┐
│ │ │ │ Suma │ Data │
│ C.N.P. │ Numele │Prenumele├────────┬───────┼─────────────┬─────────────┤
│ │ │ │datoratã│viratã │ acordãrii │ încetãrii │
│ │ │ │ - lei- │- lei -│indemnizaţiei│indemnizaţiei│
├──────────┼──────────┼─────────┼────────┼───────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼─────────┼────────┼───────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼─────────┼────────┼───────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼─────────┼────────┼───────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼─────────┼────────┼───────┼─────────────┼─────────────┤
│ TOTAL: │ │ │ │ │ │ │
└──────────┴──────────┴─────────┴────────┴───────┴─────────────┴─────────────┘

Director executiv,
.......................
Numele şi prenume ...............
Semnãtura .......................
L.S.


_____________
*) Se depune lunar la casele de asigurãri de sãnãtate, în termen de 25 de zile de la expirarea perioadei pentru care se datoreazã contribuţiile.


ANEXA 5


DECLARAŢIE*)
Privind obligaţiile de constituire şu platã la
Fondul Naţional Unic de Asigurãri Sociale de Sãnãtate datorate de alte
persoane decãt cele care desfãşoarã activitate în baza unui contract
individual de muncã

Nr. │_│_│_│_│_│_│_│ Din ziua │_│_│, Luna │_│_│, Anul │_│_│_│_│


Perioada/an ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
_ _
DECLARAŢIE iniţialã │_│ rectificativã │_│**)

Nume Prenume
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘

B.I./C.I. Seria ┌─┬─┬─┬─┐ Nr. ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┘ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘

Eliberat de ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ La data ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ └─┴─┴─┴─┴─┴─┘

C.N.P. ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘

Adresa:
Localitate Str.
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
Nr. Bloc Sc. Ap. Sector
┌─┬─┬─┬─┐ ┌─┬─┬─┬─┬─┐ ┌─┬─┬─┬─┬─┐ ┌─┬─┬─┬─┐ ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┘ ├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤ └─┴─┴─┴─┘ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
Telefon └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘

Conturi bancare:
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
Bãnci:
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘

Contribuţia la F.N.U.A.S.S. potrivit <>Legii nr. 95/2006
_
A. │_│ Persoane ale cãror venituri sunt impuse pe baza venitului efectiv
_ realizat
B. │_│ Persoane care realizeazã venituri din agriculturã şi silviculturã
_ sub nivelul salariului de bazã minim brut pe ţarã
C. │_│ Persoane ale cãror venituri sunt impuse pe bazã de norme anuale de
venit

a. Venit anual/estimat ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
┌───────────────┐ ┌───────────────┐ ┌───────────────┐
│ Venit-bazã de │ │b. Contribuţie │ │Termen de platã│
Din care │ calcul │ ├─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┤ ├─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │1│5│0│3│ │ │ │ │
├─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┤ ├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤ ├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
Trim. I │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │1│5│0│6│ │ │ │ │
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤ ├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤ ├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
Trim. II │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │1│5│0│9│ │ │ │ │
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤ ├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤ ├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
Trim. III │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │1│5│1│2│ │ │ │ │
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤ ├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
Trim. IV │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ Z Z L L A A A A
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤ ├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
Total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘

Diferenţã de venit faţã de venitul estimat, conform deciziei de
impunere anualã:
┌─────────────────────┐ ┌───────────────┐ ┌───────────────┐
│ Venit-bazã de calcul│ │b. Contribuţie │ │Termen de platã│
├─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┤ ├─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┤ ├─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘

c. Sume restante
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
d. Majorãri de întârziere
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
e. Total contribuţii de achitat (b + c + d)
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘

D. Contribuţia persoanelor care realizeazã venituri din agriculturã şi
silviculturã
- peste nivelul salariului de bazã minim brut pe ţarã,
a. Venitul - baza de calcul
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
b. Contribuţie datoratã
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
c. Sume restante
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
d. Majorãri de întârziere
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
e. Total contribuţii de achitat (b+c+d)

E. Contribuţia persoanelor care realizeazã venituri astfel:
_
1. │_│ Venituri din cedarea folosinţei bunurilor
2. │_│ Venituri din dividende
3. │_│ Venituri din dobânzi
4. │_│ Venituri din drepturi de proprietate intelectualã
5. │_│ Alte venituri conform art. 257 alin. (2) lit. e)
6. │_│ Venituri din contracte de administrare sau management
7. │_│ Asociatul unic cu asigurare la CJPAS (la nivelul valorii înscrise
în declaraţia de asigurãri sociale)

Venit - baza de calcul
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
b. Contribuţie datoratã
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
c. Sume restante
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
d. Majorãri de întârziere
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
e. Total contribuţii de achitat
(b + c + d)
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘

F. Contribuţia persoanelor fizice care se asigurã facultativ
(<>art. 214, alin. (2) din Legea nr. 95/2006 )
a. Venit ~ baza de calcul
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
b. Contribuţia datoratã
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘

G. Contribuţia persoanelor fãrã venituri
Venit bazã de calcul
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
b. Contribuţia datoratã
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
c. Sume restante
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
d. Majorãri de întârziere
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
e. Total contribuţii de achitat (b + c + d)
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘

Declaraţia asiguratului:
- sub sancţiunile aplicate faptei de fals în acte publice, declar cã datele
din declaraţie sunt corecte şi complete;
- cunosc obligativitatea virãrii contribuţiei la F.N.U.A.S.S. lunar pânã la
data de 25 a lunii urmãtoare celei pentru care se datoreazã plata - în
situaţiile prevãzute la punctele E7, G, anual pânã la data de
25 ianuarie a anului urmãtor celui pentru care se datoreazã plata - în
situaţiile prevãzute la punctele D, E1 - E6, respectiv pânã la
termenul de platã completat pentru situaţiile de la punctele A, B, C;
- cunosc obligativitatea depunerii la închiderea exerciţiului financiar
anual a documentelor justificative privind veniturile efectiv realizate
în vederea regularizãrii obligaţiilor de platã, cu excepţia situaţiilor
de la punctul E6, E7, F şi G;
- menţionez cã nu / realizez şi alte venituri din: salarii/pensii

Data Semnãtura asiguratului,
┌─┬─┐ ┌─┬─┐ ┌─┬─┬─┬─┐ __________________________


_____________
*) Se depune anual la casa de asigurãri de sãnãtate aleasã în mod liber, pânã la primul termen de platã, pentru anul fiscal în curs.
**) Se depune rectificativa în 15 zile de la modificãrile survenite asupra elementelor din declaraţia iniţialã.


ANEXA 6
la normele metodologice


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ CASA NAŢIONALĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE │
│ │
│Casa de Asigurãri de Sãnãtate .............................. │
│ │
│ │
│ LEGITIMAŢIE DE EXECUTOR │
│ Seria ......... nr. ........... │
│ ┌──────┐ │
│ Numele ................. │ │ │
│ Prenumele .............. │ Foto │ │
│ Funcţia ................ │ │ │
│ Data eliberãrii: └──────┘ │
│ │
│ Director general, │
│ L.S. │
│ │
│ │
│ LEGITIMAŢIA NU ESTE TRANSMISIBILĂ. │
│ Legitimaţia este valabilã numai însoţitã de delegaţia semnatã de cãtre │
│preşedintele-director general al casei de asigurãri de sãnãtate al cãrui │
│angajat este titularul acesteia. │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Titularul legitimaţiei are acces la persoanele fizice şi are dreptul sã │
│ducã la îndeplinire mãsurile asiguratorii şi sã efectueze procedura de │
│executare silitã pentru creanţele Fondului naţional unic de asigurãri │
│sociale de sãnãtate, sã intre în orice incintã sau încãpere a debitorului, │
│sã cerceteze toate locurile în care acesta îşi pãstreazã bunurile sau │
│valorile, sã solicite şi sã cerceteze orice document ori element material │
│pentru determinarea bunurilor proprietate a debitorului, sã primeascã │
│concursul organelor de poliţie, jandarmerie şi altor agenţi ai forţei │
│publice, precum şi sã obţinã relaţiile solicitate de la persoane fizice sau │
│juridice ori de la alte organe competente, conform Ordonanţei Guvernului │
│nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã. │
│ De asemenea, titularul legitimaţiei are dreptul sã constate şi sã aplice│
│sancţiuni potrivit prevederilor legale. │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ VIZE │
├──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┤
│ Sem. ........../anul ........... │ Sem. ........../anul ........... │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ Sem. ........../anul ........... │ Sem. ........../anul ........... │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘


----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016