Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 61 din 27 aprilie 1999  pentru aprobarea Normelor metodologice si a criteriilor privind clasificarea structurilor de primire turistice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 61 din 27 aprilie 1999 pentru aprobarea Normelor metodologice si a criteriilor privind clasificarea structurilor de primire turistice

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU TURISM
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 242 bis din 31 mai 1999
Preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Turism,
în temeiul <>art. 6 din Hotãrârea Guvernului nr. 601/1997 privind clasificarea structurilor de primire turistice,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele metodologice şi criteriile privind clasificarea structurilor de primire turistice, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga <>Ordinul ministrului turismului nr. 20/1995 pentru aprobarea normelor şi a criteriilor minime privind clasificarea pe stele a pensiunilor turistice şi a fermelor agroturistice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 101 din 25 mai 1995, <>Ordinul ministrului turismului nr. 56/1995 pentru aprobarea Normelor metodologice şi a criteriilor privind clasificarea pe stele şi categorii a structurilor de primire turistice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 220 din 25 septembrie 1995, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
ART. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Turism,
Marius Dorin Anton,
vicepreşedinte

ANEXA 1

NORME METODOLOGICE ŞI CRITERII
privind clasificarea structurilor de primire turistice

1. Dispoziţii generale

1.1. Prin prezentele norme, elaborate în conformitate cu prevederile <>art. 6 din Hotãrârea Guvernului nr. 601/1997 privind clasificarea structurilor de primire turistice, se stabilesc metodologia şi criteriile de clasificare pentru toate tipurile de structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi de alimentaţie publica din România.
1.2. Prezentele norme sunt obligatorii pentru toţi agenţii economici care deţin sau administreazã structuri de primire turistice.
1.3. Structurile de primire turistice se clasifica pe stele sau categorii dupã caracteristicile constructive, dotãrile şi calitatea serviciilor pe care le oferã, potrivit criteriilor cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 la prezentele norme metodologice.
Clasificarea are ca scop prioritar protecţia turistilor, constituind o forma codificata de prezentare sinteticã a nivelului de confort şi a ofertei de servicii.
Clasificarea structurilor de primire turistice se face de cãtre Oficiul de Autorizare şi Control în Turism, denumit în continuare O.A.C.T., care, potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 972/1998 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Turism, este singura instituţie abilitata sa desfãşoare activitãţi de autorizare în domeniul turismului.
1.4. Desfãşurarea de activitãţi turistice în structuri de primire neclasificate constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda între 10.000.000 lei şi 15.000.000 lei potrivit <>art. 41 din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfãşurarea activitãţii de turism în România.
Desfãşurarea activitãţii turistice în structuri de primire cu certificate de clasificare nevizate, cu viza expiratã sau cu alta structura a spaţiilor decât cea stabilitã prin anexa la certificatul de clasificare constituie contravenţie şi se sancţioneazã potrivit <>Hotãrârii Guvernului nr. 601/1997 .

2. Documentaţia necesarã pentru clasificare

În vederea obţinerii certificatului de clasificare agenţii economici care deţin sau administreazã structuri de primire turistice vor întocmi o documentaţie cu urmãtorul conţinut:
- cerere-tip (anexa nr. 3) la prezentele norme metodologice;
- copie de pe actul constitutiv al agentului economic, hotãrârea judecãtoreascã de înfiinţare a acestuia sau copie de pe autorizaţia de funcţionare, dupã caz, din care sa rezulte obiectul de activitate;
- copie de pe certificatul de înmatriculare în registrul comerţului;
- autorizaţia sanitarã de funcţionare;
- autorizaţia sanitar-veterinara (numai pentru unitãţile de alimentaţie);
- avizul/autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor - P.S.I.;
- autorizaţia de mediu;
- schita privind amplasarea şi adresa unitãţii (anexa nr. 4) la prezentele norme metodologice;
- schita privind structura, amplasarea şi nominalizarea camerelor, respectiv a spaţiilor de alimentaţie (anexa nr. 5) la prezentele norme metodologice;
- fişa privind încadrarea nominalã a camerelor şi a spaţiilor de alimentaţie pe categorii de clasificare (anexele nr. 6.1 şi 6.2 la prezentele norme metodologice);
- avizul specific privind amplasamentul şi functionalitatea obiectivului, emis de Autoritatea Nationala pentru Turism pentru noile construcţii din domeniul turismului;
- copie de pe brevetul de turism pentru directorii de hotel, de restaurant, motel, camping, sat de vacanta sau pentru cabanier;
- copii de pe actele de calificare ale personalului de la recepţie şi de la unitãţile de alimentaţie;
- copie de pe documentul de plata a contravalorii tarifului achitat în contul O.A.C.T., în vederea eliberãrii certificatului de clasificare.

3. Eliberarea şi anularea certificatului de clasificare

3.1. Documentaţia de clasificare se transmite O.A.C.T., care verifica îndeplinirea criteriilor de clasificare şi întocmeşte certificatul de clasificare.
Certificatul de clasificare prin care se atesta categoria unitãţii va fi însoţit de fişa privind încadrarea nominalã a camerelor şi, respectiv, fişa privind structura spaţiilor de alimentaţie destinate servirii turistilor, prin care se stabileşte capacitatea şi structura unitãţii.
Agentul economic care deţine sau administreazã structuri de primire turistice va solicita O.A.C.T. clasificarea acestora cu minimum 60 de zile înainte de darea lor în folosinta.
3.2. Verificarea la fata locului a îndeplinirii criteriilor se face de cãtre specialiştii din O.A.C.T., cu sprijinul şi cu colaborarea unor specialişti desemnaţi de consiliile judeţene, consiliile locale şi de reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din turism, în prezenta reprezentantului agentului economic care deţine sau administreazã structura de primire turistica în cauza.
3.3. În funcţie de condiţiile concrete constatate în unitatea verificata se pot propune unele compensãri de dotãri şi servicii pentru acordarea sau menţinerea categoriei.
3.4. Eliberarea certificatului se face în termen de cel mult 60 de zile de la data primirii documentaţiei de clasificare complete din partea agentului economic.
3.5. Structurile de primire turistice care la data verificãrii nu îndeplinesc criteriile nici pentru categoria minima nu se clasifica şi, în consecinta, nu pot desfasura activitate de turism. Motivatia neclasificarii se consemneazã în nota de verificare întocmitã în doua exemplare, dintre care una se preda agentului economic care administreazã sau deţine unitatea.
3.6. Agenţii economici au obligaţia sa respecte pe toatã perioada de funcţionare a structurilor de primire turistice condiţiile şi criteriile care au stat la baza clasificarii.
3.7. O.A.C.T. verifica periodic starea şi funcţionarea dotãrilor, calitatea serviciilor prestate, respectarea normelor de igiena şi a celorlalte criterii care au stat la baza clasificarii unitãţii. Nerespectarea acestora atrage dupã sine mãsuri de declasificare sau, dupã caz, de retragere şi anulare a certificatului de clasificare, în conformitate cu <>Hotãrârea Guvernului nr. 601/1997 .
Certificatul de clasificare se retrage atunci când nu este respectat unul dintre urmãtoarele criterii minime care influenţeazã direct protecţia turistilor:
a) asigurarea apei calde la grupurile sanitare şi în spaţiile de producţie, din structurile de primire turistice unde acest criteriu este obligatoriu;
b) asigurarea functionarii şi întreţinerii corespunzãtoare a grupurilor sanitare;
c) asigurarea unei temperaturi minime de 18°C, pe timp friguros, în spaţiile de cazare şi de servire a mesei;
d) deţinerea autorizaţiilor: sanitarã, sanitar-veterinara şi de mediu;
e) deţinerea autorizaţiilor/avizelor de prevenire şi stingere a incendiilor - P.S.I., în cazul unitãţilor pentru care, potrivit legii, este obligatorie obţinerea acestora.
O.A.C.T. va proceda la declasificarea structurilor de primire turistice, în situaţia în care constata nerespectarea criteriilor avute în vedere la clasificare, altele decât cele prevãzute la alineatul de mai sus.
3.8. În situaţia în care s-au modificat condiţiile care au stat la baza acordãrii clasificarii astfel încât nu se mai asigura categoria de clasificare acordatã, agentul economic este obligat sa solicite o noua clasificare a structurii de primire turistice în cauza, în termen de 30 de zile de la apariţia modificãrilor.
În acelaşi termen este obligatorie solicitarea eliberãrii unui nou certificat de clasificare, în cazul trecerii structurii turistice în administrarea altui agent economic.
3.9. Certificatele de clasificare eliberate vor fi vizate de O.A.C.T. din 3 în 3 ani. Agentul economic va solicita vizarea certificatului cu cel puţin 60 de zile înainte de expirarea termenului de 3 ani de la emiterea acestuia sau de la ultima viza.
În termen de 60 de zile de la data înregistrãrii cererii agentului economic, O.A.C.T. va proceda la reverificarea structurii de primire turistice în cauza şi va acorda viza solicitatã, în mãsura în care sunt îndeplinite condiţiile şi criteriile minime de clasificare pentru categoria respectiva.
În caz contrar, structura de primire turistica va fi clasificata la un nivel inferior. Dacã nu sunt îndeplinite cel puţin condiţiile şi criteriile pentru categoria minima de clasificare, se procedeazã la retragerea certificatului de clasificare.
Titularul certificatului de clasificare poate solicita reclasificarea structurii de primire turistice, dacã în urma unor lucrãri de modernizare şi de imbunatatire a dotãrilor şi serviciilor estimeaza ca aceasta corespunde unei categorii superioare de clasificare.
În aceste cazuri memoriul justificativ va fi însoţit de documentaţia de clasificare prevãzutã la pct. 2, în mãsura în care s-au produs modificãri în privinta structurii spaţiilor, a capacitãţilor, a echiparii sanitare etc., precum şi de sinteza rezultatelor obţinute din testarea turistilor cu privire la calitatea serviciilor oferite în ultimele 12 luni de activitate.
Pentru structurile de primire turistice care au fost date în folosinta anterior intrãrii în vigoare a prezentelor norme şi care n-au obţinut certificatul de clasificare, termenul de 60 de zile prevãzut la alin. 1 şi 2 curge de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României a prezentelor norme metodologice, iar în cazul structurilor de primire turistice la care a expirat termenul de 3 ani de la eliberarea certificatului, vizarea se va face eşalonat într-o perioada de 12 luni.

4. Tipuri de structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare

Conform prezentelor norme metodologice, în România pot funcţiona urmãtoarele tipuri de structuri de primire cu funcţiuni de cazare turistica, clasificate astfel:
1. hoteluri de 5, 4, 3, 2, 1 stele;
2. hoteluri-apartament de 5, 4, 3, 2 stele;
3. moteluri de 3, 2, 1 stele;
4. hoteluri pentru tineret de 3, 2, 1 stele;
5. hoteluri de 3, 2 stele;
6. vile de 5, 4, 3, 2, 1 stele;
7. bungalouri de 3, 2, 1 stele;
8. cabane turistice, cabane de vanatoare, cabane de pescuit de 3, 2, 1 stele;
9. sate de vacanta de 3, 2 stele;
10. campinguri de 4, 3, 2, 1 stele;
11. popasuri turistice de 2, 1 stele;
12. pensiuni turistice urbane de 4, 3, 2, 1, stele;
13. pensiuni turistice rurale de 4, 3, 2, 1 flori (margarete), pensiuni agroturistice de 4, 3, 2, 1 flori (margarete);
14. apartamente sau camere de închiriat în locuinţe familiale sau în clãdiri cu alta destinaţie de 3, 2, 1 stele;
15. structuri de primire cu funcţiuni de cazare pe nave fluviale şi maritime de 5, 4, 3, 2, 1 stele.
În cadrul tipurilor sus-menţionate poate exista urmãtoarea structura a spaţiilor de cazare:
- camera cu pat individual, reprezentând spaţiul destinat folosirii de cãtre o singura persoana. Lãţimea paturilor individuale este de minimum 90 cm;
- camera cu pat matrimonial, reprezentând spaţiul destinat folosirii de cãtre una sau doua persoane. Lãţimea patului matrimonial va fi de minimum 140 cm;
- camera cu pat dublu, reprezentând spaţiul destinat folosirii de cãtre doua persoane. Lãţimea patului dublu este de minimum 160 cm;
- camera cu doua paturi individuale, reprezentând spaţiul destinat folosirii de cãtre doua persoane;
- camera cu trei sau mai multe paturi individuale, reprezentând spaţiul destinat folosirii de cãtre un numãr de persoane egal cu numãrul paturilor. Camerele cu peste patru paturi individuale sunt considerate camere comune;
- camera cu priciuri, reprezentând spaţiul destinat utilizãrii de cãtre mai multe persoane. Priciul reprezintã o platforma din lemn sau din alte materiale, pe care se asigura un spaţiu de 100 cm latime pentru fiecare turist;
- garsoniera, reprezentând spaţiul compus din: dormitor pentru doua persoane, salon, vestibul şi grup sanitar propriu. Dormitorul poate fi despãrţit de salon şi printr-un glasvand sau alte soluţii care permit o delimitare estetica;
- apartament, reprezentând spaţiul compus din unul sau mai multe dormitoare (maximum 5 dormitoare), sufragerie, vestibul, echipare sanitarã proprie. La categoria 5 stele va exista un grup sanitar pentru fiecare doua locuri, iar la categoria 4 stele, precum şi la restul categoriilor, minimum un grup sanitar la 4 locuri.

5. Tipuri de structuri de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie publica

În conformitate cu prezentele norme metodologice, în România pot funcţiona urmãtoarele tipuri de structuri de alimentaţie pentru turism:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Categoria
crt. Tipul de unitate Lux I II III
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Restaurant
1.1. Clasic x x x x
1.2. Specializat
1.2.1. Pescaresc, vanatoresc x x x -
1.2.2. Dietetic, lacto-vegetarian - x x x
1.2.3. Rotiserie, zahana - x x x
1.2.4. Familial - x x x
1.2.5. Pensiune - x x x
1.3. Cu specific naţional sau local x x x -
1.4. Cu program artistic x x - -
1.5. Braserie x x x -
1.6. Berarie x x x -
1.7. Gradina de vara x x x x
2. Bar
2.1. Bar de noapte x x - -
2.2. Bar de zi x x x -
2.3. Cafe-bar, cafenea x x x -
2.4. Disco-bar (discoteca, videoteca) x x x -
2.5. Bufet-bar - x x x
3. Fast-food
3.1. Restaurant fast-food - x x x
3.2. Restaurant fast-food cu autoservire - x x x
3.3. Bufet tip expres şi bistrou - x x x
3.4. Pizzerie - x x x
3.5. Snack-bar - x x x
4. Cofetarie x x x x
5. Patiserie, placintarie, simigerie, covrigarie - x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Se pot stabili şi alte tipuri de unitãţi, în funcţie de condiţiile concrete constatate la fata locului, cu respectarea criteriilor pentru tipul de structura turistica asimilatã.
Principalele caracteristici funcţional-comerciale ale acestor tipuri de unitãţi sunt prezentate în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.

6. Alte precizãri

6.1. Agenţii economici care construiesc structuri de primire turistice au obligaţia sa asigure, încã din faza de proiectare, respectarea criteriilor de clasificare prevãzute în prezentele norme metodologice.
6.2. Activitãţile desfãşurate în cadrul structurilor de primire turistice (cazare, alimentaţie, agrement, tratament, comerţ etc.) constituie un tot unitar, fiind pãrţi componente ale produsului turistic, care impune asigurarea corelatiei între categoria structurii de primire şi calitatea celorlalte servicii.
6.3. Categoria de clasificare a structurii de primire turistice este data de cea la care a fost incadrata majoritatea spaţiilor de cazare din incinta acesteia.
De regula, nu se admit spaţii de cazare încadrate la categorii superioare celei de clasificare a structurii de primire turistice. În mod excepţional se poate propune încadrarea la o categorie superioarã, cu cel mult o stea peste categoria structurii turistice în cauza, a unor spaţii de cazare cu un nivel de dotare şi cu o calitate a serviciilor deosebite.
6.4. Personalul de servire din structurile de primire turistice va purta îmbrãcãminte specifica, stabilitã de agentul economic care administreazã sau deţine structura în cauza, diferenţiat în funcţie de condiţiile de desfãşurare a activitãţii, şi ecuson cuprinzând numele şi prenumele, iar restul personalului va purta echipament de lucru, specific activitãţii.
6.5. Însemnele privind categoria de clasificare a unitãţii se înscriu pe o placheta montata în exteriorul unitãţii, la loc vizibil pentru turişti, precum şi pe autocolante aplicate în punctele de acces al turistilor. Autocolantele şi plachetele se realizeazã centralizat prin O.A.C.T., de unde se procura de cãtre agenţii economici, de regula, o data cu primirea certificatului de clasificare.
În cazul pensiunilor turistice rurale şi al pensiunilor agroturistice însemnele vor fi realizate pe plachete confectionate din materiale rezistente la intemperii. Montarea acestora se face în exterior, de regula la poarta sau în alt loc care asigura o vizibilitate optima pentru turişti.
6.6. În toate structurile de primire turistice este obligatorie afişarea la loc vizibil pentru turişti a numerelor de telefon ale conducerii agentului economic care deţine sau administreazã structura în cauza, precum şi de la reprezentanta zonala a O.A.C.T., pentru a se da posibilitatea turistilor sa semnaleze eventualele nemultumiri cu privire la serviciile oferite.
6.7. În toate structurile de primire turistice este obligatorie pãstrarea ordinii, liniştii publice, moralitãţii, curãţeniei şi respectarea cu stricteţe a normelor sanitare şi a celor de prevenire şi stingere a incendiilor.
6.8. La toate structurile de primire turistice serviciile vor fi asigurate de personal calificat şi cu conduita ireprosabila, conform specificatiilor din anexa nr. 8 la prezentele norme metodologice.

ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------



CRITERII MINIME
privind clasificarea structurilor de primire cu funcţiuni de cazare turistica

1. Structurile de primire turistice vor avea firme exterioare, în concordanta cu certificatul de clasificare, în ceea ce priveşte denumirea, tipul şi categoria unitãţii. Pentru categoriile 5, 4 şi 3 stele, firmele vor fi luminoase.
2. În spaţiile de cazare, precum şi în grupurile sanitare (cu excepţia WC exterioare) se va asigura în sezonul rece o temperatura minima de 18°C.
3. La grupurile sanitare ale camerelor se va asigura în permanenta apa calda şi rece.
4. Construcţiile vor fi astfel realizate încât sa se evite deranjarea turistilor din cauza zgomotelor produse de instalaţiile tehnice ale clãdirii sau a factorilor de poluare, inclusiv a zgomotelor produse peste limitele legale admise.
4.1. Nu se admit spaţii de cazare situate la subsol sau fãrã aerisire şi lumina naturala directa.
4.2. Pardoselile grupurilor sanitare vor fi placate cu materiale ceramice, marmura sau alte asemenea materiale estetice şi de buna calitate. La categoriile 1 şi 2 stele se admit şi pardoseli din mozaic lustruit.
4.3. Pereţii grupurilor sanitare vor fi placati cu materiale ceramice, marmura sau cu alte asemenea materiale estetice şi de buna calitate, pe intreaga suprafata (pana la tavan). La categoria 2 stele se admit şi placari parţiale pana la înãlţimea de 180 cm, iar la categoria 1 stea pereţii pot fi acoperiţi cu zugraveli lavabile.
5. Starea generalã de curãţenie, salubritate şi igiena se asigura în condiţiile prevãzute de Normele de igiena aprobate prin ordinele ministrului sãnãtãţii nr. 102/1993 şi nr. 536/1997.
6. Lenjeria de pat, prosoapele şi halatele vor fi schimbate dupã fiecare turist, iar pentru sejururile mai lungi, astfel:





───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Categoria Lenjeria Prosoapele Halatele
unitãţii de baie
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5 şi 4 stele la 2 zile la 2 zile la 3 zile
3 stele la 3 zile la 2 zile -
2 şi 1 stea la 4 zile la 3 zile -
sau ori de
câte ori este
nevoie
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



7. La toate tipurile de structuri de primire cu funcţiuni de cazare turistica este obligatorie oferirea unei game diversificate de servicii suplimentare, cuprinse în tariful de cazare sau cu plata separat, astfel:



- la unitãţile de 4 şi 5 stele - cel puţin 18 servicii
- la unitãţile de 3 stele - cel puţin 15 servicii
- la unitãţile de 2 stele - cel puţin 10 servicii
- la unitãţile de 1 stea - cel puţin 5 servicii.



În spaţiile de cazare turistii vor fi informati despre serviciile suplimentare oferite.
Lista orientativa cuprinzând serviciile suplimentare este prezentatã în anexa nr. 7 la prezentele norme metodologice.
8. În toate spaţiile de cazare este obligatorie existenta unor mijloace scrise, realizate estetic şi tipãrite în limba romana şi în cel puţin doua limbi de circulaţie internationala, cuprinzând informaţii utile pentru turişti:
- instrucţiuni de folosire a telefonului;
- tarifele interne şi internaţionale pentru convorbiri telefonice;
- lista cuprinzând serviciile suplimentare oferite şi tarifele pentru cele cu plata, cu indicarea modalitãţilor de solicitare a serviciului în camera;
- lista room-service;
- lista cuprinzând preţurile produselor din minibar, dupã caz;
- programul TV pentru saptamana în curs, dupã caz;
- informaţii turistice privind zona sau localitatea;
- inserarea în pliantul hotelului a hârtii zonei sau a localitãţii, cu precizarea unitãţii de cazare (pentru unitãţile de 3, 4 şi 5 stele);
- orice alte informaţii ce ar putea face mai agreabil sejurul turistului;
- chestionare pentru testarea opiniei turistilor cu privire la calitatea serviciilor oferite.
La hotelurile de 3, 4 şi 5 stele materialele vor fi prezentate în mape speciale, în fiecare spaţiu de cazare sau prin afişare cu mijloace electronice.
9. Nu se admite organizarea unor activitãţi de jocuri distractive sau de noroc în holurile unitãţilor. Asemenea activitãţi pot fi organizate doar în spaţii distincte, cu intrari care sunt separate fata de fluxul turistilor cazati în hotel.
10. La hotelurile de 1-3 stele, în spaţiile destinate cazarii se pot amenaja activitãţi de birouri sau firme, pana la 15% din capacitatea de cazare. Se excepteazã cazurile în care se asigura intrari separate şi fluxuri de circulaţie distincte pentru turişti.

ANEXA 1.1.
----------
la normele metodologice
-----------------------



CRITERII MINIME
privind clasificarea pe stele a hotelurilor, a hotelurilor-apartament şi a motelurilor

Hotelul este structura de primire turistica amenajatã în clãdiri sau în corpuri de clãdiri, care pune la dispoziţie turistilor camere, garsoniere sau apartamente dotate corespunzãtor, asigura prestãri de servicii specifice şi dispune de recepţie şi de spaţii de alimentaţie în incinta.
Hotelurile compuse din apartamente sau garsoniere, astfel dotate încât sa asigure pãstrarea şi prepararea alimentelor, precum şi servirea mesei în incinta acestora, sunt considerate hoteluri-apartament.
Motelul este unitate hoteliera situata, de regula, în afarã localitãţilor, în imediata apropiere a arterelor intens circulate, dotatã şi amenajatã atât pentru satisfacerea nevoilor de cazare şi de masa ale turistilor, precum şi pentru parcarea în siguranta a mijloacelor de transport.
Categoria de clasificare a hotelului este determinata de îndeplinirea în totalitate a criteriilor obligatorii prevãzute în anexa nr. 1.1.a) la prezentele norme metodologice, precum şi de realizarea urmatorului punctaj minim, rezultat din evaluarea criteriilor suplimentare prevãzute în anexa nr. 1.1.b), astfel:
- pentru hotel de 5 stele 150 puncte
- pentru hotel de 4 stele 120 puncte
- pentru hotel de 3 stele 70 puncte
- pentru hotel de 2 stele 30 puncte.
Pentru hoteluri-apartament punctajul este urmãtorul:
- 5 stele 100 puncte
- 4 stele 60 puncte
- 3 stele 40 puncte
- 2 stele 20 puncte.

ANEXA 1.1.a


la normele metodologice
-----------------------



CRITERII OBLIGATORII

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Hoteluri Hoteluri- Moteluri
Criterii/stele categoria apartament categoria
categoria
5 4 3 2 1 5 4 3 2 3 2 1
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Starea generalã a clãdirii:
- aspect
. foarte bun x x - - - x x - - - - -
. bun - - x - - - - x - x - -
. corespunzãtor - - - x x - - - x - x x
- firma luminoasa x x x - - x x x - x - -
- firma - - - x x - - - x - x x
- însemn distinctiv
reprezentând categoria
unitãţii x x x x x x x x x x x x
- parcaj auto.) propriu:
numãrul locurilor va fi de
minimum ...% din numãrul
camerelor 30 20 - - - 50 50 - - 100 100 100
- garaj.): numãrul locurilor
va fi de minimum ...%
din numãrul camerelor 30 20 - - - 50 50 - - - - -
- intrari separate:
. pentru turişti şi bagaje x x x x x x x x x x x x
. pentru personal x x x - - x x x - x - -
. pentru primirea mãrfurilor x x x x - x x x x x x -

*) Unitãţile existente pot fi exceptate, dacã nu exista teren limitat pentru acesta.

- rampa de acces al
carucioarelor pentru
persoanele cu handicap fizic x x x x - x x x x - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Organizarea spaţiilor şi
a serviciilor aferente:
- numãr minim al spaţiilor
de cazare (camere
sau apartamente) 20 20 15 10 5 10 10 10 5 10 10 5
- hol de primire (recepţie)
în suprafata minima
de ... mp/camera 2,5 2,5 2 1,5 1 2 1,5 1 1 x x x
În cazul hotelurilor de mare
capacitate, suprafata holu-
lui poate fi limitatã la
500 mp pentru cele de 5 şi 4
stele, la 400 m 2 pentru
cele de 3 stele, la 300 mp
pentru cele de 2 şi 1 stea.
La cele de mica capaci-
tate (inclusiv moteluri),
holul nu poate fi mai mic de
100 mp pentru cele de 4 şi
5 stele, de 40 mp pentru
cele de 2 şi 3 stele şi de
20 mp pentru cele de
1 stea. Sunt considerate
hoteluri de mare capacitate
cele cu peste 200 de camere.
La hotelurile existente
se admit şi holuri cu pana
la 25% mai mici.
- servicii de recepţie cu:
. spaţii comerciale distincte
de recepţie gen boutique x x x - - x x x - x - -
. spaţii pentru pãstrat
bagajele turistilor x x x x x x x x x - - -
. spaţiu pentru
administraţie x x x x x x x x x x x x
. spaţiu pentru pãstrarea
materialelor sportive
(la hoteluri pe Litoral şi
în zonele montane în
care se practica sporturi
de iarna) x x x - - x x x - - - -
. sistem pentru pãstrarea
valorilor turistilor
- serviciul de recepţie x - - - - x - - - - - -
. de 24 de ore, cu concierge - x x - - - x - - - - -
. de 24 de ore - - - x x - - x - x - -
. receptioner prezent 12 ore - - - x x - - - x - x x
La hoteluri de 2 şi 1 stea
cu o capacitate de pana la
25 de camere criteriul este
facultativ.
. serviciul de primire
accesibil prin clopotel
sau telefon în afarã
orelor de funcţionare
a recepţiei - - - x x - - - x - x x
. întregul personal de la
recepţie calificat x x x x x x x x x x x x
. portar-usier*) x x x - - x x x - - - -
. bagajist*) x x x - - x x x - - - -
. comisionar-curier*) x x x - - x x x - - - -
. serviciu de securitate
şi paza*) x x x - - x x x - - - -
- sala de mese pentru personal
la hoteluri cu peste 100 de
camere x x - - - x x - - - - -
- oficii pentru cameriste
(minimum o camerista
pentru maximum 20 de camere,
dar cel puţin una pe un etaj
cu peste 10 camere) x x x x x x x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Instalaţii
- sistem de climatizare**) x x - - - x x - - - - -
- aer condiţionat la bazele
de tratament x x x - - x x x - - - -
- încãlzire centrala - - x x x - - x x x x x
. la unitãţi de 2 şi 1 stea
vor fi acceptate şi sobe
de teracota
- izolarea fonica a
spaţiilor***) x x x x x x x x x x x x


*) La 3 stele este obligatoriu pentru hoteluri cu peste 50 de camere.
**) Hotelurile de 4 stele din zonele montane pot fi exceptate.
***) Unitãţile existente pot fi exceptate pana la prima reparatie capitala sau modernizare.

- iluminatul electric în
camere, apartamente,
garsoniere:
. o sursa principala,
iluminatul fiind
echivalentul unor becuri
de 100 W fiecare x x x x x x x x x x x x

. o sursa individualã pentru
fiecare loc (veioza
sau aplica), iluminatul
fiind echivalentul unor
becuri de 60 W fiecare x x x x x x x x x x x x
- grup electrogen la hoteluri
cu capacitate de
peste ... camere 50 50 100 - - 50 50 100 - - - -
- ascensoare la clãdirile cu
cel puţin ... (unitãţile
existente de 2 şi 1 stea se
excepteazã): P+2 P+3 P+3 P+4 P+5 P+2 P+3 P+3 P+4 - - -
. silentioase şi rapide x x - - - x x - - - - -
. în buna stare de
funcţionare - - x x x - - x x - - -
- ascensoare pentru turişti
(minimum doua la
unitãţile de 5 şi 4 stele,
precum şi la cele de
3 şi 2 stele, cu o capacitate
de peste 200 de
locuri, din care,
la hotelurile de cura
balneara unul va fi de tip
sanatorial) x x x x x x x x x - - -
- ascensoare pentru bagajele
turistilor (unitãţile
existente şi cele de pana
la 100 de camere
pot fi exceptate) x x - - - x x - - - - -
- ascensoare pentru personal,
pentru scopuri
gospodãreşti şi serviciu în
camera x x x - - x x x - - - -


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Suprafata minima a camerelor
(fãrã grup sanitar):
- camera cu 1 pat (single) 16 15 14 12 11 - - - - 14 11 10
- camera cu 2 paturi 20 18 16 13 12 - - - - 14 12 11
- camera cu 3 paturi - - - 18 15 - - - - - 16 14
- camera cu 4 paturi - - - - 20 - - - - - - 18
- salonul din apartament 20 18 16 13 12 20 18 16 13 14 12 11
- dormitorul din apartament 20 18 16 13 12 20 18 16 13 14 12 11
La unitãţile existente se
accepta o reducere de cel
mult 20%
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Suprafata minima a camerei
de baie mp 4 4 3,5 3 - 4 4 3,5 3 3,5 3 -
La grupurile sanitare cu dus
suprafeţele pot fi mai
mici.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Înãlţimea spaţiilor de
cazare ... m 2,8 2,8 2,7 2,6 2,6 2,8 2,8 2,7 2,6 2,7 2,6 2,6
La unitãţile existente se
accepta o reducere de cel
mult 10% .
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Culoarele şi scarile vor
avea lãţimea minima de
1,40 m (casa scãrii va fi
separatã de culoare) x x x x - x x x x x x -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Numãrul maxim de paturi
într-o camera 2 2 2 3 4 2 2 2 3 2 3 4
. dormitorul din apartament
sau din garsoniera 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Echiparea sanitarã:
- camerele dispun de grup
sanitar propriu (cada
sau cuva cu dus, lavoar
şi WC) x x x x - x x x x x x -
. WC separat de baie
(hotelurile existente
pot fi exceptate) x - - - - x - - - - - -
- grup sanitar comun, separat
pe sexe, pentru camerele ce
nu dispun de baie proprie,
astfel:
. sala de baie, cada sau
dus pentru maximum
15 locuri - - - - x - - - - - - x
. cabina WC şi lavoar pentru
maximum 10 locuri - - - - x - - - - - - x
. lavoare cu apa curenta
calda/rece cu program
permanent, în camere fãrã
grup sanitar propriu
(unitãţile existente pot
fi exceptate) - - - - x - - - - - - x
- grupuri sociale pentru
personal, vestiare, duşuri,
WC pe sexe x x x x x x x x x x x x
- grup sanitar, separat pe
sexe, în holul de recepţie
(la unitãţile de 3, 2 şi 1
stea acesta poate fi
comun cu cele din restaurant,
dacã sunt legate funcţional
de holul de primire, iar
unitãţile cu o capacitate
mai mica de 50 locuri,
fãrã spaţii pentru
alimentaţie, se excepteazã) x x x x x x x x x x x x
- dotarea grupurilor sanitare
a) grupuri sanitare din camere:
. oglinda cu suport pentru
articole la lavoar x x x x x x x x x x x x
. suport separat de oglinda
pentru articole la
lavoar x x x - - x x x - - - -
. savoniera x x x x x x x x x x x x
. cos pentru gunoi x x x x x x x x x x x x
. cuier de baie x x x x - x x x x x x -
. perie WC şi dezodorizant x x x x - x x x x x x -
. covoras de protecţie sau
alt echipament pentru
evitarea alunecarii x x x x - x x x x x x -
. suport pentru prosoape x x x x x x x x x x x x
. priza pentru aparate de
ras x x x x - x x x x x x -
. derivatie de telefon x x - - - x x - - - - -
. pahare pentru apa
(1 bucata/persoana) x x x x x x x x x x x x
. uscator de par x x - - - x x - - - - -
. sapun pentru turişti - - - x x - - - x - x x
. hârtie igienica x x x x x x x x x x x x
. maner de sprijin pentru
intrare-ieşire din cada
(unitãţile existente se
excepteazã) x x x x - x x x - x x -
. sampon spumant sau gel
pentru dus, ambalat,
sapun tip turist, casca
de baie, servetele
parfumate x x x - - x x x - x - -
. prosop plusat pentru fata x x x x x x x x x x x x
. prosop plusat pentru baie,
inclusiv la hoteluri
de 1 stea care au camere
cu baie x x x x - x x x x x x -
. prosop pentru picioare
(şi la hoteluri de 1 stea
care au camere cu baie) x x x x - x x x x x x -
. halat plusat pentru baie x x - - - x x - - - - -
. papuci de unica folosinta x x - - - x x - - - - -
b) grupuri sanitare comune:
. însemn pentru marcarea
pe sexe, luminat în
timpul nopţii - - - - x - - - - - - x
. cuier pentru haine (ferit
de stropire) - - - - x - - - - - - x
. covoras impotriva
alunecarii - - - - x - - - - - - x
. portprosop, anou - - - - x - - - - - - x
. oglinda - - - - x - - - - - - x
. galeata cu capac - - - - x - - - - - - x
. dozator de sapun lichid - - - - x - - - - - - x
. prosop rola din hârtie
sau din panza - - - - x - - - - - - x
. priza pentru aparate
de ras - - - - x - - - - - - x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Dotare cu mobilier, lenjerie
şi cu alte obiecte
în camere, apartamente şi
garsoniere
a) camere:
. mocheta sau covoare
(pardoselile din marmura,
ceramica sau din alte
materiale similare
pot fi acoperite doar
parţial) x x x - - x x x - x - -
. covoare sau carpete - - - x x - - - x - x x
. pat tip hotelier cu
somiera şi cu saltea tip
relaxa (patul va avea
lungimea de minimum
200 cm) x x - - - x x - - - - -
. pat tip hotelier cu
somiera sau saltea tip
relaxa (patul va avea
lungimea de minimum
200 cm la unitãţile de
3 stele şi de minimum
190 cm la unitãţile
de 2 şi 1 stea) - - x x x - - x x x x x
. saltea din lana în
grosime de 5 cm*)
(unitãţile sezoniere
de 3 stele de pe Litoral
pot fi exceptate) x x x - - x x x - x - -
. salteluta-husa de
protecţie (realizatã
din material textil,
lavabil şi
hidroabsorbant) x x x x x x x x x x x x
. noptiere
La unitãţile de 2 şi 1
stea pot fi şi etajere.
La unitãţile existente se
admit noptiere duble. x x x x x x x x x x x x
. fotolii, demifotolii sau
scaune tapisate
(1 bucata/loc) x x x - - x x x - x - -
. scaune semitapisate - - - x x - - - x - x x
. masa/masuta x x x x x x x x x x x x
. masa de toaleta cu
scaun tapisat**) x x x - - x x x - x - -
. suport sau spaţiu pentru
bagaje x x x x x x x x x x x x
. ansamblu cuier cu oglinda
în hol x x x - - x x x - x - -
. cuier, oglinda - - - x x - - - x - x x
. dulap sau spaţiu amenajat
pentru lenjerie şi
haine, dotat cu umerase
(4 bucãţi/persoana) x x x x x x x x x x x x
. veioza sau aplica la
capatul patului
(1 bucata/loc) x x x x x x x x x x x x
. scrumiere de masa x x x x x x x x x x x x
. pahare
(1 bucata/persoana) x x x x x x x x x x x x
. perii pentru haine şi
perii pentru incaltaminte x x x x x x x x x x x x
. trusa pentru cusut x x x - - x x x - x - -
. ac şi ata - - - x x - - - x - x x
. vaze cu flori x x x x - x x x x x x -
. televizor în stare de
funcţionare***) x x x - - x x x - x - -
. radio (poate fi incorporat
în televizor) în stare
de funcţionare x x x - - x x x - x - -
. prize pentru calculator
şi Internet (la unitãţile
noi) x x - - - x x - - - - -
. telefon în camera****) x x x x - x x x x x x -
. sisteme de trezire x x - - - x x - - - - -
. minibar frigorific dotat
cu produse de tip minibar
contra cost x x x - - x x x - - - -
. pled sau alte obiecte cu
funcţiuni similare de
calitate superioarã x x x - - x x x - x - -
. pled - - - x x - - - x - x x
. cearsaf plic x x x x x x x x x x x x
Unitãţile de 5, 4 şi 3 stele
pot utiliza cearsafuri de
mari dimensiuni în locul
celor plic):
. cearsaf pentru pat x x x x x x x x x x x x
. perna mare infatata x x x x x x x x x x x x
. perna mica infatata x x x - - x x x - x - -
. cuvertura pentru pat x x x - - x x x - x - -
. perdele, draperii sau
alte mijloace obturante x x x x x x x x x x x x
b) salonul din apartamente şi
garsoniere:
. masa de scris (birou) şi
scaun tapisat x x x x - x x x x - - -


*) Salteaua de lana poate fi şi incorporata în salteaua de baza.
**) La categoria 3 stele se accepta şi taburet tapisat.
***) La categoria 4 şi 5 stele televizorul va fi obligatoriu color.
****) Se excepteazã hotelurile sezoniere de 2 stele de pe Litoral.
------------
. masuta x x x x x x x x x x x x
. tava cu pahare adecvate
pentru bãuturi în
minibar x x x - - x x x - - - -
. fotolii, demifotolii x x x x x x x x x x x x
. canapea pentru 2-3
persoane (la garsoniere
este facultativ) x x x x x x x x x x - -
. corpuri de iluminat
adecvate (lustra,
lampadar, aplice etc.) x x x x x x x x x x x x
. lampa de birou x x x x - x x x x - - -
. serviciu de birou x x - - - x x - - - - -
. vaza cu flori sau
aranjamente florale x x x x x x x x x x x x
. televizor cu suport, în
stare de funcţionare x x x x x x x x x x x x
. frigider sau minibar
frigorific cu produse tip
minibar, contra cost x x x x x x x x x x x x
c) holul de primire, holuri
şi coridoare de etaj:
. pardoseli acoperite cu
mocheta sau cu covoare
(pardoselile din marmura
se vor acoperi parţial
pentru atenuarea
zgomotului) x x x x - x x x x x x -
. pardoseli acoperite cu
carpete sau cu covoare - - - - x - - - - - - x
. comptuar recepţie x x x x x x x x x x x x
. calculator pentru
gestionarea spaţiilor de
cazare şi a serviciilor x x x - - x x x - - - -
. canapele x x - - - x x - - - - -
. fotolii x x x - - x x x - x - -
. demifotolii - - - x x - - - x x - -
. mese de hol x x x x x x x x x x x x
. aparate de curatat
incaltamintea x x - - - x x - - - - -
. corpuri de iluminat
adecvate (candelabre,
plafoniere, lustre,
aplice etc.) x x x x x x x x x x x x


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Seif/posibilitãţi de
depozitare a valorilor:
. centralizat (la recepţie) - - - x x - - - x - x x
. în camera sau centralizat
(la recepţie) - x x - - - x x - x - -
. în camera x - - - - x - - - - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Telefon în camera:
. telefon accesibil la
recepţie - - - x x - - - x - x x
. telefon în camera şi
instrucţiuni de utilizare,
tarife - - x - - - - x - x - -
. telefon în camera şi
instrucţiuni de utilizare,
acces direct, tarife x x - - - x x - - - - -
. telefon public în hol,
la dispoziţia turistilor - - x - - - - x - x - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Telefax la recepţie x x x - - x x x - x - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Încasarea contravalorii
serviciilor şi pe baza de
cãrţi de credit x x x - - x x x - - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Restaurant: x x x - - - - - - x - -
. spaţiu pentru prepararea
şi servirea micului
dejun - - - x x - - - - - - -
. bucatarie complet
echipata în apartament - - - - - x x x x - - -
. bufet - - - - - - - - - - x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Bar de zi x x x - - x x x - x - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Posibilitãţi pentru
organizare de intalniri de
afaceri, congrese, recepţii,
conferinţe etc. x x - - - - - - - - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Servicii minime oferite
turistilor, care pot fi
cuprinse în tarif sau cu
plata separatã:
. spãlat, curatat, cãlcat
şi reparat incaltaminte
şi lenjerie x x x x - x x x x x - -
. serviciu pentru curatat
şi lustruit incaltamintea x x x x x x x x x x x x
. servicii poştale x x x - - x x x - - - -
. servicii telefonice
locale, interurbane,
internaţionale, cu plata
tarifului şi a
comisionului x x x x x x x x x x x x
. vânzãri de mãrfuri şi de
articole de stricta
necesitate, suveniruri,
ziare, vederi etc. x x x x x x x x x x x x
. rent-a-car x x x - - x x x - - - -
. room-service x x x - - x x x - x - -
. servirea micului dejun
în sistem bufet x x x - - x x x - x - -
. asigurarea cu umbrele în
caz de ploaie x x x - - x x x - x - -
. informaţii turistice şi
culturale x x x x x x x x x x x x
. pãstrarea obiectelor de
valoare ale turistilor x x x x x x x x x x x x
. serviciul pentru
transportul bagajelor x x x - - x x x - - - -
. serviciul
comisionar-curier x x x - - x x x - - - -
. acordarea de prim ajutor
în caz de urgenta
(trusa medicalã) x x x x x x x x x x x x
. trezirea clienţilor la
cerere x x x x x x x x x x x x
. primirea şi transmiterea
mesajelor şi a
corespondentei pentru
turişti x x x x x x x x x x x x
. rezervarea de bilete pe
mijloace de transport x x x - - x x x - x - -
. informaţii privind orarul
mijloacelor de transport x x x x x x x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Alte criterii:
- directorul de hotel (motel)
sa fie deţinãtor de
brevet de turism x x x x x x x x x x x x
- personalul care are relaţii
directe cu turistii
strãini sa fie cunoscator
de limbi strãine (minimum
.... limbi strãine), şi
anume: receptioneri,
casieri-recepţie, concierge,
portari-usieri, comisionari,
curieri, bagajisti,
lucrãtori pentru rezervari
şi rent-a-car, schimb
valutar, centru de afaceri,
guvernante etaj,
operatoare-telefoniste etc.) 2 2 2 1 - 2 2 2 1 1 1 -
- parcare cu paza x x x - - x x x - x - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Criterii suplimentare de
evaluare [anexa nr. 1.1.b)]
. puncte 150 120 70 30 - 100 60 40 20 - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 1.1.b)
------------
la normele metodologice
-----------------------



CRITERII SUPLIMENTARE (FACULTATIVE) DE EVALUARE

1. Construcţii-instalaţii şi dotãri: Puncte


. restaurant 15
. climatizare în camere 15
. climatizare în sali de seminarii şi conferinţe 15
. climatizare în alte spaţii 15
. garaje pentru minimum 20% din numãrul camerelor 10
. parcaj auto propriu pentru minimum 30% din numãrul camerelor 10
. ferestre antifonice 10
. bar de zi 5
. salon pentru micul dejun 5
. camere adecvate pentru persoane cu handicap fizic (minimum 2) 5
. masina pentru curatat incaltaminte, pe nivel 5
. ascensor 5
. recepţie TV prin satelit/cablu în camera 5
. masina cuburi de gheaţa, pe nivel 5
2. Servicii suplimentare
---------------------
. spalatorie/curatatorie 10
. salon de cosmetica şi/sau de frizerie şi coafura 5
. telefax în camera 5
. robot-telefon în camera 5
. telefon în camera la hoteluri de 2 şi 1 stea 5
. incalzitor de prosoape, oglinda de machiaj, cantar de
persoane, masina de cãlcat, halat de baie (dacã se întrunesc
3 criterii, se acorda) 5
. închirieri de maşini - servicii de agenţie 2
. reviste şi ziare, gratuite, pe hol, la dispoziţia turistilor 2
. vânzare sau oferta de obiecte igienice: periuta de dinti, pasta
de dinti, aparat de ras de unica folosinta, spuma de ras, pila
de unghii, set de cusut, slapi de baie (dacã se întrunesc
4 criterii, se acorda) 2
. rezervare de bilete la recepţie (spectacole, teatru, film) 2
. recepţie cu caracter permanent la hotelurile de 1, 2 stele 2
. receptioner prezent la hotelurile de 1, 2 stele 2
3. Spaţii de agrement şi fitness
-----------------------------
. piscina acoperitã 30
. piscina în aer liber 25
. baie cu abur 15
. sala de tenis 10
. sauna 10
. hol de relaxare (cu sezlonguri) 5
. solar 5
. popice 5
. bowling 5
. teren de tenis 5
. teren de badminton 5
. salon de cosmetica 5
. profesor de sport 5
. tratament sportiv 5
. asistent de vacanta (insotitor) 5
. masaje 5
. bãi 5
. sala de forta (fitness-body building, minimum 4 aparate) 5
. gimnastica medicalã 5
. baby sitter 5
. spaţii de joaca pentru copii (camera, teren) 5
. spaţiu verde de odihna/strand 5
. minigolf 5
. închirieri de obiecte sportive (schi, barci, biciclete) 2
. tenis de masa 2
. biliard 2
4. Posibilitãţi de organizare de recepţii, conferinţe, banchete,
centre de afaceri
. salon pentru organizare de recepţii, banchete, pentru minimum
100 de persoane 10
. salon pentru organizare de conferinţe, centre de afaceri,
dupã mãrime
pana la 100 mp 5
pana la 250 mp 10
pana la 500 mp 15
peste 500 mp, având în dotare: 20
. camera de computere 5
. instalaţii pentru microfoane 2
. ecran de protecţie 2
. perete pentru afisaj 2
. retroproiector 2
. proiector de film sau diapozitive 2
. camera video 2
. videorecorder 2
. TV color 2
. tabla magnetica 2
. magnetofon/casetofon 2
. traducere simultanã 2
. telefon mobil 2
. telefax 2
. xerox 2
. reportofon 2
. spaţii pentru activitate în grup 2
. servicii pe Internet 2
. birou 2


ANEXA 1.2.




CRITERII MINIME
privind clasificarea hotelurilor pentru tineret şi a hotelurilor

Hotelurile pentru tineret sunt structuri de primire turistice, cu dotãri simple, adaptate cerinţelor caracteristice tineretului, care asigura servicii de cazare, masa, agrement, pe baza unor regulamente de organizare interioarã specifice. De regula, sunt amplasate în centre urbane universitare, staţiuni şi în alte zone turistice frecventate de tineret.
Hotelurile sunt structuri de primire turistice cu o capacitate minima de 5 camere sau apartamente dispuse pe un nivel sau pe mai multe niveluri, în clãdiri amenajate, de regula, în clãdiri cu alta destinaţie iniţialã decât cea de cazare turistica.

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Hoteluri pentru tineret Hoteluri
Criterii/Stele categoria categoria
3 2 1 3 2
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Criterii generale:
- firma cu denumirea unitãţii şi
însemne distinctive privind categoria x x x x x
- parcare, parcare pentru biciclete x x - - -
- parcare auto - - - x -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Organizarea spaţiilor şi serviciilor:
- numãrul minim al spaţiilor de cazare
(camere sau apartamente) 15 10 5 5 3
- hol de primire x x x - -
- serviciu de recepţie prevãzut cu:
. spaţiu pentru pãstrarea bagajelor
turistilor x x x - -
. spaţiu pentru administraţie x x x x x
. sistem pentru pãstrarea valorilor
turistilor x x x x x
- serviciu de recepţie, cu funcţionare
8 ore din 24 x x x - -
- spaţiu amenajat pentru minireceptie - - - x x
- grup sanitar de hol, separat pe sexe x x x - -
- spaţiu special amenajat pentru
fumatori x x x - -
- spaţiu amenajat pentru copii, cu sau
fãrã supraveghere x - - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Instalaţii:
- încãlzire centrala
. la unitãţile de categoria 1 şi 2
stele se vor accepta şi sobe de
teracota x x x x x
- iluminatul electric în camera:
. o sursa principala x x x x x
. o sursa individualã la capatul
patului x x x x x
- ascensoare la clãdirile cu
peste .... etaje - - - P+4 P+5
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Suprafata minima a camerelor (mp ):
. pentru o persoana 7 6 5 12 11
. pentru 1 pat sau pat etajat 6 5 4 - -
. pentru doua paturi - - - 13 12
. pentru 3 paturi - - - 18 15
În camere cu paturi suprapuse se va
asigura un volum de minimum
8 mc/persoana
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Înãlţimea minima a spaţiilor de
cazare 2,7 2,6 2,6 2,6 2,6
În cazul unitãţilor existente se
admite o reducere de pana la 10% .
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Numãrul maxim de paturi într-o
camera 4 6 6 3 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Echipare sanitarã:
- camerele dispun de grup sanitar
propriu (cada sau cuva cu dus,
lavoar şi WC) - - - x -
- grup sanitar comun, separat,
pe sexe, astfel:
. minimum 1 WC pentru 12 persoane
de acelaşi sex - - x - x
. minimum 1 lavoar pentru 6 persoane
de acelaşi sex - - x - x
. minimum 1 boxa de dus pentru 15
persoane de acelaşi sex - - x - x
. maximum 8 persoane de acelaşi sex
la 1 WC x x - - -
. maximum 10 persoane de acelaşi sex
la 1 dus x x - - -
. maximum 4 persoane de acelaşi sex la
1 lavoar x x - - -
- lavoare cu apa curenta calda/rece
în camere*) x - - - x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Dotare cu mobilier, lenjerie şi cu
alte obiecte:
a) camere:
- pardoseli simple şi uşor lavabile x x x - -
- covoare sau carpete - - - x x
- pat cu somiera sau cu saltea tip
relaxa (patul la hotelurile pentru
tineret va avea minimum 80 x 190 cm,
iar distanta dintre paturi va fi de
minimum 75 cm) x x x x x
- salteluta-husa de protecţie
(realizatã din material
textil, lavabil şi hidroabsorbant) - - - x x
- dulap de haine, cu umerase x x - x x
- suport sau spaţii pentru bagaje x x - x x
- cuier pentru haine - - x - -
- scaune, taburete tapisate - - - x x
- scaune, masa x x x - -
- masa/masuta - - - x x
- noptiere (la unitãţile de 1 stea pot
fi şi etajere) x x x x x
- lenjerie de pat (la unitãţile de
categoria 1 stea se acorda la cerere) x x x - -


*) În situaţia amenajãrii în clãdiri existente, criteriul poate fi exceptat.
-----------
- perne x x x - -
- perdele la geamuri x x x - -
- sac de dormit, cu asternut sau
lenjerie de pat x x - - -
- pled, plapuma (la unitãţile de
categoria 1 stea se acorda la
cerere) x x x x x
- cearsaf-plic pentru pled sau plapuma - - - x x
- cearsaf-plic pentru pat - - - x x
- perna mare infatata - - - x x
- cuvertura pentru pat - - - x x
- perdele, draperii sau alte mijloace
obturante - - - x x
- cos pentru gunoi x x x x x
- priza pentru aparate de ras x x x x x
- veioze sau aplice la paturi x x - x x
- uscator pentru par x - - - -
- prosop plusat pentru fata x x - x x
- prosop plusat pentru baie - - - x x
- prosop pentru picioare - - - x x
- portprosop x x - x x
- oglinda x x - - -
- oglinda cu suport pentru articole
la lavoar - - - x x
- pahare pentru apa (1 bucata/persoana) x x - x x
- sapun pentru turişti - - - x x
- hârtie igienica - - - x x
b) salonul din apartamente şi garsoniere:
- masa şi scaun tapisat - - - x -
- masuta - - - x x
- fotolii, demifotolii - - - x x
- canapea pentru 2-3 persoane
(la garsoniere este facultativ) - - - x x
- corpuri de iluminat adecvate - - - x x
- lampa de birou - - - x -
- vaza cu flori - - - x x
- televizor cu suport - - - x x
- frigider sau minibar frigorific - - - x x
c) grupuri sanitare comune:
- însemn pentru marcarea pe sexe,
luminat în timpul nopţii x x x - x
- cuier pentru haine (ferit de stropire) x x x - x
- covoras sau alte dispozitive
impotriva alunecarii x x x - x
- anou, portprosop x x x - x
- oglinda x x x - x
- galeata cu capac x x - - x
- cos pentru gunoi - - x - -
- dozator pentru sapun lichid x x x - x
- prosop-rola, din hârtie x x x - x
- hârtie igienica x x x - x
- priza pentru aparate de ras x x x - x
d) holul de primire:
- pardoseli uşor lavabile x x - - -
- mese de hol, scaune x x x - -
- corpuri de iluminat x x x - -


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Seif/posibilitãţi pentru pãstrarea
valorilor turistilor, centralizat,
la recepţie - - - x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Telefon
- la recepţie x x x x x
- în camere - - - x -
- public în hol la dispoziţia
turistilor x x - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Încasarea contravalorii serviciilor
şi pe baza de cãrţi de credit x - - x -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Restaurant-autoservire x - - - -
- spaţiu pentru pãstrarea, prepararea
şi servitul mesei, dotat corespunzãtor - - x x -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Posibilitãţi de amenajare a unui
spaţiu comun pentru intalniri
(poate fi şi în aer liber) ale
oaspetilor x x x - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Servicii minime oferite turistilor:
- spãlat, cãlcat lenjerie x x - - -
- serviciu de recepţie cu personal
pregãtit, vorbitor de limbi strãine x - - - -
- informaţii turistice în mai multe
limbi de circulaţie internationala x x - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Regulament de organizare interioarã*),
referitor la elemente, cum ar fi:
- conduita tinerilor în incinta unitãţii
- program de acces în unitate, în
sensul intrãrii-iesirii
tinerilor pe timpul nopţii
- interzicerea stationarii în camere în
timpul diminetii, pana la ora
pranzului, pe perioada efectuãrii
curãţeniei
- interzicerea fumatului în spaţiile de
cazare
- cazarea insotitorilor (profesori,
ghizi etc.)
- spaţii pentru primirea vizitatorilor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

*) Numai în cazul hotelurilor pentru tineret.



ANEXA 1.3.

CRITERII MINIME
privind clasificarea cabanelor turistice, a cabanelor de vanatoare şi de pescuit

Cabanele turistice sunt structuri de primire turistice de capacitate relativ redusã, funcţionând în clãdiri independente cu arhitectura specifica, care asigura cazarea, alimentaţia şi alte servicii specifice, necesare turistilor aflaţi în drumetie sau la odihna în zone montane, rezervaţii naturale, în apropierea staţiunilor balneare sau a altor obiective de interes turistic.
Cabanele, în funcţie de amplasamentul lor, pot fi:
1. cabane situate în locuri uşor accesibile (altitudine sub 1.000 m, cu acces auto pe drumuri publice);
2. cabane situate în zone greu accesibile (zone montane de creasta, izolate, fãrã acces auto pe drumuri publice).
Cabanele din zona de creasta şi alte amplasamente izolate, care nu îndeplinesc criteriile minime pentru categoria 1 stea, pot fi utilizate ca refugii turistice.
Refugiile turistice sunt structuri de primire turistice, situate în locuri izolate şi greu accesibile din zona montanã, de regula la altitudini mari, având o capacitate redusã, un grad minim de confort şi un numãr redus de personal de deservire. Acestea nu se clasifica.
Cabanele de vanatoare şi de pescuit sunt structuri de primire turistice, de capacitate redusã, amplasate în zone bogate în fond cinegetic şi de pescuit, care asigura condiţii pentru cazare şi servicii suplimentare specifice activitãţii.



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cabane Cabane de vanatoare
Criterii/Stele turistice şi de pescuit
categoria categoria
3 2 1 3 2 1
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Criterii generale:
- firma la intrarea în cabana
(cabana turistica, cabana de
vanatoare, de pescuit), cu indicarea
categoriei, a denumirii masivului
şi a altitudinii x x x x x x
- parcaj la unitãţile cu acces auto x x - x x -
- intrare separatã pentru primirea
mãrfurilor x - - x - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Organizarea spaţiilor:
- vestibul x x x x x x
- hol de primire-recepţie şi de
asteptare x - - x - -
- recepţie amenajatã în sala de mese - x x - x x
- garderoba pentru echipament sportiv
la unitãţile situate în zone unde
pot fi practicate sporturi de iarna x x - - - -
- rastel pentru arme, unelte de pescuit,
echipamente specifice, prevãzut cu
sistem de siguranta - - - x x x
- spaţiu pentru administraţie şi pentru
pãstrarea valorilor turistilor x x x x x x
- spaţiu pentru pãstrarea bagajelor
turistilor x x x x x x
- locuinta pentru cabanier şi familia
acestuia x x x x x x
- camere separate (pe sexe) pentru
cazarea personalului (la cabanele
izolate) x x x - - -
- oficiu pentru cameriste (unul
pentru maximum 60 de locuri) x x x - - -
- magazie pentru pãstrarea lenjeriei
şi a obiectelor de inventar x x x x x x
- spaţiu pentru depozitarea vânatului,
a pestelui, dimensionat în funcţie
de capacitatea de cazare (cu
posibilitãţi de pãstrare la rece
şi de congelare) - - - x x x
- spaţiu pentru pregãtirea (fezandarea),
prepararea vânatului şi curatarea
pestelui - - - x x x
- spaţiu pentru bucatarie şi anexe,
dimensionat şi utilat corespunzãtor - - - x x x
- spaţiu amenajat pentru adãpostirea
cainilor de vanatoare - - - x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Instalaţii de:
- încãlzire centrala sau cu sobe de
teracota x - - x - -
- încãlzire cu sobe sau cu alte
mijloace admise de normele P.S.I. - x x - x x
- iluminat propriu (din reţeaua
publica, generator sau alte mijloace
admise de normele P.S.I.) x x x x x x
- sistem de avertizare luminoasa
(girofar) la cabane situate în locuri
greu accesibile.
Marcaje reflectorizante pe trasee,
într-un perimetru de minimum 100 m x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Suprafata minima (în mp) pentru 75%
din camere:
- cabane situate în zone uşor
accesibile
. camere cu 1 pat 12 10 9 12 10 9
. camere cu 2 paturi 13 12 11 13 12 11
. camere cu 3 paturi 16 15 14 16 15 14
. camere cu peste 3 paturi (se vor
asigura minimum 4,5 mp/pat) x x x x x x
- cabane situate în zone greu
accesibile
. camere cu 1 pat 9 8 7 9 8 7
. camere cu 2 paturi 11 10 9 11 10 9
. camere cu 3 paturi 15 14 12 15 14 12
. camere cu peste 3 paturi (se vor
asigura minimum 4,5 mp/pat) x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Volumul minim de 8 mc/loc va fi
asigurat în toate camerele: x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Numãrul maxim de paturi într-o
camera:
. în cabane situate în zone uşor
accesibile 2 4 peste 2 4 peste
4 4
. în cabane situate în zone greu
accesibile 4 8 peste 4 8 peste
8 8
. la categoria 1 stea se admit şi
priciuri - - x - - x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Echipare sanitarã:
- cabane situate în zone uşor
accesibile
. camerele dispun de baie (cuva cu dus,
lavoar şi WC) x x - x x -
. grup sanitar comun, separat pe sexe
(distinct de cel pentru alimentaţia
publica) - - x - - x
= 1 spalator cu lavoar cu apa curenta,
calda/rece la 10 locuri - - x - - x
= 1 cabina dus cu apa calda/rece
la 15 locuri - - x - - x
= 1 cabina WC la 10 locuri
- cabane situate în zone greu accesibile
. camerele dispun de baie (cuva cu dus,
lavoar şi WC) în proporţie de
minimum 25% - - 25% - -
. grup sanitar comun în incinta
cabanei, separat pe sexe, compus din:
= 1 cabina dus cu apa calda/rece la
15 locuri x - - x - -
= 1 cabina WC la 10 locuri (separate
de cele pentru alimentaţia publica) x x x x x x
= 1 spalator cu lavoar cu apa curenta,
calda/rece la 10 locuri x x x x x x
- dotarea bailor din camere
. baile din camere
= oglinda cu suport pentru articole
la lavoar x x - x x -
= savoniera x x - x x -
= cos pentru gunoi x x - x x -
= anou pentru prosoape x x - x x -
= prosop pentru fata x x - x x -
= prosop pentru baie x x - x x -
- dotarea grupurilor sanitare comune
. însemn pentru marcare pe sexe - - x - - x
. cuier haine - - x - - x
. oglinda - - x - - x
. etajera - - x - - x
. portprosop - - x - - x
. galeata cu capac - - x - - x
La unitãţile de categoria 1 stea se
admit şi WC uscate şi spalatoare
exterioare, alimentate de la surse
naturale sau rezervoare.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Dotare cu mobilier, lenjerie şi cu
alte obiecte în camere:
- pat cu somiera şi saltea x - - x - -
- pat cu saltea (paturile pot fi şi
suprapuse) - x x - x x
- noptiera x x - x x -
- scaun sau taburet tapisat x - - x - -
- scaun sau taburet - x x - x x
- veioza sau aplica la capatul patului x x - x x -
- suport pentru bagaje x x x x x x
- dulap sau spaţiu amenajat pentru
haine, cu umerase (3 bucãţi/loc) x - - x - -
- cuier de perete x x x x x x
- masa (1 bucata/4 persoane) x x x x x x
- oglinda x x x x x x
- rastele pentru uscat echipamentul
turistilor (la cabanele de creasta) x x x x x x
- lampa, plafoniera sau aplica x x x x x x
- pahare ... bucãţi/persoana 2 1 1 2 1 1
- perdele sau alte mijloace obturante
(jaluzele, transperante etc.) x x x x x x
- pled sau patura (2 bucãţi/loc) x x x x x x
- perna infatata x x x x x x
- cearsaf de pat x x x x x x
- cearsaf plic x x x x x x
- prosop pentru fata, baie, numai
pentru camerele cu grup sanitar
propriu x x - x x -
- pardoselile vor fi acoperite cu
mocheta sau cu covoare şi leifere x x - x x -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Dotarea salonului din apartamente,
garsoniere:
- canapea pentru 2-3 persoane x x - x x -
- fotolii x x - x x -
- masa joasa x x - x x -
- frigider x x - x x -
- aparat de radio şi televizor, cu
suport x x - x x -
- perdele şi draperii x x - x x -
- scrumiera (optional) x x - x x -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Serviciul telefonic disponibil:
- telefon la recepţie, la dispoziţia
turistilor x x - x x -
La cabanele de creasta se admit şi
staţii de radio emisie-recepţie;
obligatoriu şi la cabanele
de 1 stea:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Posibilitãţi pentru organizarea
activitãţilor de agrement şi sportive
(schi, patinaj, terenuri de sport,
piscina, sauna, sala de gimnastica,
monitor pentru diverse activitãţi
de agrement sau sportive etc.):
- asigurarea a cel puţin ... activitãţi 3 2 - - - -
- club cu capacitatea corelata cu cea a
unitãţii x - - x - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Unitate de alimentaţie pentru turism
- la cabanele de 1 stea, situate în
zone greu accesibile, se admit şi
puncte de preparare şi servire a
mesei x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Televizor şi aparat de radio în
spaţii comune, la dispoziţia
turistilor x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Trusa cu medicamente, materiale
necesare acordãrii primului ajutor
medical x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Panou-harta privind traseele
turistice din zona, cu indicarea
marcajelor, a duratelor de
parcurs, a gradului de dificultate
etc. x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Servicii minime oferite turistilor,
cu sau fãrã plata, astfel:
- desfacere de mãrfuri de stricta
necesitate (cosmetice, ilustrate,
harti turistice, timbre
etc.) prin recepţie x x x x x x
- informaţii turistice asupra traseelor,
obiectivelor, marcajelor, orarului
mijloacelor de transport, situaţiei
şi prognozei condiţiilor
meteorologice x x x x x x
- pãstrarea obiectelor de valoare ale
turistilor x x x x x x
- închiriere de jocuri distractive,
echipament şi material sportiv x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Alte criterii:
- anexele gospodãreşti sunt realizate
în construcţii care se armonizeaza cu
arhitectura unitãţii şi se integreaza
corespunzãtor în peisaj x x x x x x
- magaziile şi celelalte construcţii
gospodãreşti vor fi mascate prin
mijloace estetice (de regula,
garduri vii) x x x x x x
- grajdurile şi cotetele pentru
creşterea animalelor şi pasarilor
vor fi amplasate la distanta
corespunzãtoare de spaţiile de
cazare şi de alimentaţie, astfel
încât turistii sa nu fie deranjati
de noxele emanate de acestea x x x - - -
- perimetrul cabanei va fi delimitat
prin garduri vii sau alte elemente
estetice şi eficiente x x x x x x
- WC-urile uscate vor avea pereţii
varuiti cel puţin o data pe trimestru
sau ori de câte ori este nevoie - - x - - x
- spaţii suplimentare, minim dotate,
pentru adãpostirea turistilor sositi
peste capacitatea de cazare, pe timp
nefavorabil (la cabanele
de creasta şi izolate) x x x - - -
- registru pentru declararea traseului
(la cabanele izolate şi de creasta) x x x - - -
- turn amplasat în apropierea cabanei,
pentru observarea vânatului - - - x x -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 1.4.

CRITERIILE MINIME
pentru clasificarea vilelor şi bungalourilor

Vilele sunt structuri de primire turistice de capacitate relativ redusã, funcţionând în clãdiri independente, cu arhitectura specifica, situate în staţiuni balneoclimaterice sau în alte zone şi localitãţi de interes turistic, care asigura cazarea turistilor şi prestarea unor servicii specifice.
Bungalourile sunt structuri de primire turistice de capacitate redusã, realizate, de regula, din lemn sau din alte materiale similare. În zonele cu umiditate ridicatã (munte, mare) acestea pot fi construite şi din zidãrie. Sunt amplasate în perimetrul campingurilor, satelor de vacanta, ca unitãţi independente în cadrul unor staţiuni sau zone turistice sau ca spaţii complementare pe lângã alte structuri de primire turistice. Asigura cazarea turistilor, precum şi celelalte servicii prestate de unitatea de baza. Funcţioneazã, de regula, cu activitate sezoniera.



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Vile Bungalouri
Criterii/Stele categoria categoria
5 4 3 2 1 3 2 1
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Criterii generale:
- firma cu denumirea unitãţii şi
însemne distinctive privind
numãrul de stele x x x x x x x x
- parcare auto x x x - - x - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Organizarea spaţiilor:
- numãrul maxim de camere 10 15 25 35 40 - - -
- vestibul x x x x - x x x
- salon cu suprafata minima de ...
mp/camera, 4 2,5 2 1,5 1,5 - - -
dar nu mai mica de ... mp 30 30 30 20 10 - - -
- sufragerie pentru servirea mesei x x x - - - - -
- salon-sufragerie - - - - - x x -
- spaţiu pentru pregãtirea mesei,
dotat corespunzãtor x x x - - x x -
- grup sanitar comun pentru camerele
care nu dispun de grup sanitar
propriu, separat pe sexe - - - - x x x x
- oficiu pentru camerista (unul
pentru maximum 20 de camere) x x x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Instalaţii:
- sistem de climatizare (la vilele
din oraşe şi de pe Litoral) x x - - - - - -
- încãlzire centrala, mai puţin la
unitãţile sezoniere x x - - - - - -
- încãlzire centrala sau cu sobe de
teracota, mai puţin la unitãţile
sezoniere - - x x x - - -
- iluminatul electric în camera:
. o sursa principala x x x x x x x x
. o sursa individualã pentru fiecare
loc x x x x x x x x
- ascensoare la clãdirile cu mai
mult de ... niveluri P+2 P+2 P+3 P+4 P+5 - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Suprafata minima (mp) a camerelor
(fãrã grup sanitar):
- camere cu 1 pat (single) 16 15 14 12 11 12 10 9
- camere cu 2 paturi 20 18 16 13 12 14 12 10
- camere cu 3 paturi - - - 18 15 - 16 14
- camere cu 4 paturi - - - - 20 - - 18
- salonul din apartament 20 18 16 13 12 14 12 -
- dormitorul din apartament 20 18 16 13 12 14 12 -
- salon-sufragerie, în suprafata
minima de ... mp/camera, - - - - - 2 1,5 -
dar nu mai mica de ... mp - - - - - 18 16 -
La unitãţile existente se accepta o
reducere de cel mult 20% .
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Suprafata minima a camerei de baie 4 4 3,5 3 - 3,5 3 -
La grupurile sanitare cu dus
suprafeţele pot fi mai mici.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Înãlţimea minima a camerelor
(pentru unitãţile existente se
admite o reducere de cel mult 10%) 2,8 2,8 2,5 2,5 2,5 2,5 2,5 2,5
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Numãrul maxim de paturi într-o
camera 2 2 2 3 4 2 3 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Echipare sanitarã:
- camerele dispun de grup sanitar
propriu (cada sau cuva cu dus,
lavoar şi WC) x x x x - - - -
- vilele de categoriile 4, 3, 2 şi
1 stea, în care spaţiul este compus
dintr-un singur apartament
(maxim 5 dormitoare), vor avea
minimum un grup sanitar propriu
la 4 locuri
- grup sanitar comun, separat pe sexe,
pentru camere ce nu dispun de grup
sanitar propriu, separat de sexe,
astfel:
. o cabina de dus pentru maximum
15 locuri - - - - x x x x
. o cabina WC pentru maximum
10 locuri - - - - x x x x
. la bungalourile de 1 stea grupul
sanitar comun poate fi amplasat
într-o clãdire apropiatã, la
maximum 50 m distanta
- lavoare cu apa curenta, calda/rece
în camere fãrã grup sanitar propriu
La unitãţile de categoria 5 stele
WC-ul este separat de baie
(pot fi exceptate vilele existente). - - - - x - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Dotare cu mobilier, lenjerie şi
alte obiecte:
- dotarea spaţiilor de cazare şi a
grupurilor sanitare va fi
similarã cu cea a hotelurilor,
pentru vile şi cu cea a motelurilor,
pentru bungalouri de aceeaşi
categorie
- salonul:
. pardoseli acoperite cu mocheta
sau covoare x x x x x - - -
. canapele sau fotolii x x - - - - - -
. demifotolii sau scaune tapitate - - x x x - - -
. mese de hol x x x x x - - -
. aparat de radio în stare de
funcţionare x x x x x - - -
. televizor în stare de funcţionare x x x - - - - -
. coşuri pentru hârtii x x x x x - - -
. perdele şi draperii sau alte
mijloace obturante x x x x - - - -
- sufragerie-salon pentru servirea
mesei:
. masa şi scaune x x x - - x x -
. servanta-bar pentru pahare şi
vesela x x x - - x x -
. aparat de radio în stare de
funcţionare - - - - - x x -
. televizor în stare de funcţionare - - - - - x x -
- holurile etajelor şi coridoarelor:
. pardoseli acoperite cu mocheta
sau covoare x x x x x - - -
. fotolii sau demifotolii x x x - - - - -
. masuta joasa x x x - - - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Articole cuprinse în tarif sau
contra cost, oferite turistilor.
Lista este similarã cu cea de la
hoteluri, în cazul vilelor, şi de
la moteluri, în cazul
bungalourilor, în funcţie de
aceeaşi categorie.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Telefon în camera sau apartament/
garsoniera x x x - - - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Telefon accesibil la recepţia
de care aparţine unitatea - - - x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Posibilitãţi pentru organizarea
de activitãţi de agrement şi
sportive (piscina, sauna, sala
fitness, jocuri distractive,
terenuri de sport etc. - cel
puţin doua activitãţi) x x - - - - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 1.5.

CRITERII MINIME
privind clasificarea pensiunilor turistice şi a pensiunilor agroturistice

Pensiunile turistice sunt structuri de primire turistice, având o capacitate de cazare de pana la 10 camere, totalizand maximum 30 de locuri în mediul rural, şi pana la 20 de camere în mediul urban, funcţionând în locuintele cetãţenilor sau în clãdiri independente, care asigura în spaţii special amenajate cazarea turistilor în condiţiile de pregãtire şi servire a mesei.
Pensiunile agroturistice sunt pensiunile turistice care pot asigura o parte din alimentaţia turistilor cu produse din producţia proprie.
Amplasarea pensiunilor turistice urbane, a pensiunilor turistice rurale şi a pensiunilor agroturistice trebuie realizatã în locuri ferite de surse de poluare şi de orice alte elemente care ar pune în pericol sãnãtatea sau viata turistilor.
Dotãrile din camerele şi din grupurile sanitare destinate turistilor vor fi puse în exclusivitate la dispoziţie acestora. În interiorul acestora nu se admit lucrurile personale ale locatarului (articole de îmbrãcãminte şi incaltaminte, bibelouri sau alte obiecte care ar putea stanjeni turistii).
Spaţiile pentru prepararea şi servirea mesei în cazul în care sunt destinate şi pentru consumatori din afarã, numãrul locurilor la mese fiind mai mare decât al celor de cazare, dar mai mic de 20 de locuri la mese, se clasifica ca unitãţile de alimentaţie pentru turism, potrivit normelor specifice elaborate de Autoritatea Nationala pentru Turism.
Pensiunile agroturistice care dispun de teren pentru asigurarea serviciilor de campare vor respecta pentru montarea corturilor şi rulotelor criteriile privind echiparea sanitarã şi dimensiunea parcelelor, potrivit anexei 1.6.



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pensiuni turistice Pensiuni
categoria agroturistice
Criterii/Stele, margarete urban - stele categoria
rural - margarete margarete
4 3 2 1 3 2 1
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Criterii generale:
- clãdirile, inclusiv anexele
gospodãreşti, sa fie în stare:
. foarte buna x x - - x - -
. buna - - x x - x x
- cãile de acces propriu şi spaţiile
inconjuratoare sa fie bine întreţinute x x x x x x x
- curte proprie, cu spaţii verzi şi
împrejmuiri estetice şi eficiente - - - - x x -
- suprafeţe de joaca pentru copii - - - - x - -
- garaj sau parcare proprie x - - - - - -
Numãrul locurilor de parcare va fi de
cel puţin 30% din numãrul camerelor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Organizarea spaţiilor:
- accesul în camerele de dormit şi în
grupurile sanitare sa fie direct,
fãrã a se trece prin alte camere
folosite pentru dormit x x x x x x x
- holul de primire, în suprafata minima
de 12 mp, sa fie mobilat şi decorat x - - - - - -
- spaţii corespunzãtoare şi igienice
pentru prepararea şi servirea mesei
cu bucatarie dotatã cu echipamente
de preparare şi conservare a
alimentelor x x x x x x x
- sufragerie dotatã cu mobilier adecvat,
de calitate superioarã, şi cu inventar
de servire de calitate x - - - - - -
- spaţiu pentru servirea mesei, dotat
cu mobilier (mese, scaune, banchete)
şi inventar de servire - x x - x x -
- camere de grup sanitar propriu x x - - x - -
- grup sanitar comun (la pensiunile
agroturistice de 1 stea se admit în WC
uscate şi spalatoare exterioare
alimentate la surse naturale din
rezervoare) - - x x - x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Instalaţii:
- încãlzire centrala sau cu gaze la
soba de teracota x x - - - - -
- încãlzire cu soba de teracota sau
cu alte echipamente admise de
normele P.S.I. - - x x x x x
- sursa proprie de încãlzire în
camerele de baie (încãlzire centrala
sau alte mijloace admise de
normele P.S.I.) x x - - x x -
- instalatie de apa curenta calda/rece
la bucatarie x x x - x x -
- instalatie de apa curenta rece la
bucatarie - - - x - x -
- aer condiţionat x - - - - - -
- racord la reţeaua publica de
canalizare sau la mijloace proprii
de colectare şi epurare x x x x x x x
- clãdirea sa fie racordata la reţeaua
electrica publica x x x x x x -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Suprafata minima a camerelor (mp)
- camera cu 1 pat 15 10 9 8 10 9 8
- camera cu 2 paturi 18 13 12 11 13 12 11
- camera cu 3 paturi - - 16 14 - 16 14
- camera cu 4 paturi - - - 16 - - 16
- dormitorul din apartamente 18 14 12 11 14 12 11
- salonul din apartamente 18 14 12 11 14 12 11
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Numãr maxim de paturi simple
într-o camera 2 2 3 4 2 3 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Echipare sanitarã:
- camerele dispun de grup sanitar
propriu (cada sau cuva cu dus, lavoar
şi WC) x x - - x - -
- grup sanitar comun compus din:
. 1 cabina WC la 10 locuri - - x x - x x
. 1 spalator cu un lavoar cu apa curenta
calda/rece la 10 locuri - - x x - x x
. 1 cabina dus cu apa calda/rece la
15 locuri - - x x - x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Dotarea camerelor:
- pardoseli acoperite cu covoare sau
mocheta de buna calitate (pardoselile
din parchet, marmura şi alte
materiale similare pot fi acoperite
şi parţial) x - - - - - -
- pardoseli acoperite integral sau
parţial cu covoare sau carpete - x x - x x -
- mobilier uniform ca stil şi calitate x x - - x - -
- pat cu somiera cu saltea sau pat cu
saltea relaxa x x - - x - -
- pat cu saltea - - x x - x x
- saltea cu o grosime de 5 cm x - - - - - -
- plapuma, pled sau paturi (câte doua
bucãţi de persoana) x x x x x x x
- perne mari x x x x x x x
- cearsaf pentru pat şi cearsaf x x x x x x x
- plic pentru pled, patura sau plapuma x x x x x x x
- cuvertura de pat x x x - x x -
- husa de protecţie x x - - x - -
- masa şi scaune x x x x x x x
- dulap sau spaţii amenajate pentru
haine, cu umerase x x x - x x -
- cuier x x x x x x x
- oglinda sau toaleta la dispoziţia
turistilor x x x x x x x
- veioza sau aplica la capatul patului x x x - x x -
- prosoape pentru fata
(1 bucata/persoana) x x x x x x x
- prosoape plusate pentru baie
(1 bucata/persoana) x x x - x x -
- halat de baie x - - - - - -
- perdele transparente x x - - x - -
- perdele obturante sau alte mijloace
de obturare a luminii x x x x x x x
- perii pentru haine şi pantofi x x x x x x x
- scrumiere (optional) x x x x x x x
- pahare (2 bucãţi/persoana) x x x x x x x
- vaze cu flori x x - - x - -
- televizor şi aparat de radio în camera,
garsoniera şi apartament x x - - - - -
- televizor şi aparat de radio în
spaţii comune - x x - x x -
Garsonierele şi apartamentele vor avea
în plus:
- fotolii sau canapea x x - - x - -
- demifotolii, scaune - - x x - x x
- masa sau masuta x x x x x x x
- frigider x x - - x - -
- set de pahare pentru apa, vin, coniac x x - - - - -
- perdea, covor de calitatea celor din
dormitor x x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Dotarea bucãtãriilor:
- plita electrica sau cu gaze x x - - - - -
- masina de gãtit sau resou electric cu
minim doua ochiuri - - x x x x x
- cuptor cu microunde x - - - - - -
- vase şi ustensile de bucatarie din
inox x - - - - - -
- vase şi ustensile de bucatarie - x x x x x x
- echipamente pentru pãstrarea prin
frig a alimentelor x x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Telefon la dispoziţia turistilor x x - - x - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Alte criterii:
- anexele gospodãreşti pentru creşterea
animalelor şi pasarilor vor fi
amplasate şi întreţinute astfel încât
sa nu creeze disconfort pentru turişti - - - - x x x
- animalele de la care provin lactatele
sa fie atestate ca sanatoase, iar
produsele din carne sa fie examinate
sanitar-veterinar - - - - x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 1.6.

CRITERII MINIME
privind clasificarea campingurilor, satelor de vacanta şi a popasurilor turistice

Campingurile sunt structuri de primire turistice destinate sa asigure cazarea turistilor în corturi sau rulote, astfel amenajate încât sa permitã acestora sa parcheze mijloacele de transport, sa îşi pregãteascã masa şi sa beneficieze de celelalte servicii specifice acestor tipuri de unitãţi.
1. Amplasarea campingului trebuie sa fie facuta în locuri de interes turistic ferite de zgomot sau alte surse de poluare, precum şi de elemente periculoase pentru sãnãtatea şi securitatea turistilor.
2. Elementul de baza al campingului este parcela de campare, aceasta reprezentând o suprafata de teren bine delimitata şi marcata, unde se poate parca mijlocul de transport şi instala cortul sau rulota, asigurându-se totodatã suprafata libera necesarã pentru miscarea şi odihna a 4 turişti.
Totalitatea parcelelor de campare reprezintã suprafata de campare amenajatã.
Capacitatea campingului se exprima în numãr de locuri de campare şi se determina prin înmulţirea cu 4 a numãrului parcelelor de campare, la care se adauga eventualele locuri de cazare în casute tip camping şi/sau în bungalouri amplasate în incinta unitãţii.
Casutele sunt spaţii de cazare de dimensiuni reduse, realizate din lemn sau alte materiale similare, compuse, de regula, dintr-o camera şi un mic antreu sau terasa şi, uneori, dotate şi cu grup sanitar propriu.
Distanta între doua casute nu poate fi mai mica de 3 m, asigurându-se totodatã spaţiul pentru parcarea unei maşini.
Bungalourile amplasate în interiorul campingurilor se clasifica o data cu acestea, potrivit criteriilor specifice din prezentele norme.
La dimensionarea dotãrilor şi a instalaţiilor din campinguri se va avea în vedere capacitatea totalã de cazare a campingului.
Cel puţin 15% din suprafata campingului trebuie sa fie plantata cu arbori sau arbuşti. La campingurile de 3 şi 4 stele vegetatia trebuie sa fie suficient de abundenta pentru a da o umbra confortabila şi o ambianta agreabila.
Accesul la camping trebuie sa fie astfel conceput încât sa previnã accidentele de circulaţie în momentul intrãrii şi iesirii vehiculelor.
La campingurile de 3 şi 4 stele cãile de acces trebuie sa permitã circulaţia în ambele sensuri.
Reţeaua de alei trebuie sa permitã legatura dintre spaţiile de campare-cazare şi toate celelalte amenajãri care asigura servicii (inclusiv cu terenurile pentru agrement).
3. Mãrimea campingurilor, amplasamentul, stilul constructiv şi coloritul diverselor construcţii din cadrul acestuia nu trebuie sa aducã nici un fel de prejudicii peisajului sau mediului înconjurãtor.
Toate campingurile trebuie sa aibã o împrejmuire care sa nu permitã accesul în camping decât prin intrãrile stabilite pentru turişti. Campingurile vor avea paza ziua şi noaptea.
4. Alimentarea cu apa potabilã trebuie asigurata prin racordarea la reţeaua publica, iar în lipsa acesteia, prin realizarea de foraje proprii sau de alte lucrãri de captare a unor izvoare din zona. Nu este permisã alimentarea cu apa din fântâna neacoperita din care apa se scoate cu galeata sau cu alt mijloc similar.
Distanta dintre gurile de apa amplasate pe suprafata de campare nu trebuie sa fie mai mare de 100 m.
Alimentarea cu apa trebuie sa asigure pentru fiecare loc de campare-cazare (inclusiv pentru personal) minimum:
- 60 l/zi, din care 20 l apa calda, în campingurile de 3 şi 4 stele;
- 50 l/zi în campingurile de 2 stele şi 1 stea.
5. Grupurile sanitare comune trebuie sa fie amplasate cat mai central posibil, dar nu mai aproape de 20 m de cel mai apropiat spaţiu de cazare (parcela, casuta sau bungalou) şi nu mai departe de 100 m de cel mai îndepãrtat spaţiu de campare-cazare.
Pardoseala la grupurile sanitare şi din spaţiile amenajate pentru spalatul lenjeriei şi, respectiv, pentru pregãtirea mesei trebuie sa fie cel puţin mozaicata, cu panta de scurgere corespunzãtoare, pentru a fi uşor de întreţinut.
Lavoarele vor fi izolate între ele cu paravan.
La campingurile de 4 stele compartimentul lavoarelor şi al dusurilor trebuie sa fie separat de cel al cabinelor WC, iar fiecare cabina de dus va trebui sa cuprindã, separat de dusul propriu-zis, un compartiment pentru dezbracare-imbracare, echipat cu scaun, oglinda, policioara şi cuier.
6. La toate clãdirile existente ferestrele vor trebui sa fie astfel construite încât sa poatã fi deschise pentru aerisire. De asemenea, acestea vor fi astfel realizate încât sa permitã montarea cu usurinta a unor plase impotriva insectelor, la cererea turistilor.
7. Turistii cazati în casute şi bungalouri beneficiazã de toate dotãrile şi instalaţiile comune din cadrul campingurilor.
8. Casutele amplasate pe terenuri care nu permit şi amenajarea unor spaţii de campare (pentru montarea corturilor sau rulotelor) vor fi clasificate casute tip camping şi vor dispune de dotãri şi servicii identice cu cele ale campingurilor de aceeaşi categorie.
9. Casutele tip camping amplasate pe lângã alte unitãţi de cazare sau de alimentaţie pentru turism, ca spaţii complementare, vor dispune de grup sanitar comun, compartimentat pe sexe, în construcţie închisã, cuprinzând:
- un lavoar la 30 de locuri;
- o cabina dus la 50 de locuri;
- o cabina WC la 30 de locuri.
Satul de vacanta este un ansamblu de clãdiri, de regula vile sau bungalouri, amplasat într-un perimetru bine delimitat, care asigura turistilor servicii de cazare, de alimentaţie şi o gama larga de prestaţii turistice suplimentare (agrement, sportive, culturale etc.).
Amplasamentul trebuie sa asigure un microclimat favorabil, ferit de surse de poluare (zgomot, noxe etc.) şi de alte elemente care ar putea pune în pericol securitatea şi sãnãtatea turistilor.
Mãrimea satului de vacanta, amplasamentul, stilul constructiv şi coloritul diverselor construcţii din cadrul acestuia nu trebuie sa aducã nici un fel de prejudicii peisajului şi mediului înconjurãtor.
Toate satele de vacanta vor avea o împrejmuire, accesul fiind dirijat şi controlat.
La unitãţile de 3 stele vegetatia trebuie sa fie abundenta pentru a crea o ambianta agreabila.
Suprafata spaţiilor verzi şi a celor destinate pentru agrement şi odihna reprezintã minimum 25% din suprafata totalã a satului de vacanta.
Dotarea cu echipamente, mobilier, obiecte de inventar şi elemente constructive şi functionale a structurilor de primire turistice din incinta satului de vacanta se realizeazã potrivit criteriilor specifice stabilite prin prezentele norme pentru unitãţile respective, ţinându-se seama de amplasamentul şi de perioada de funcţionare a acestora (permanente sau sezoniere).
Majoritatea vilelor şi a bungalourilor din satele de vacanta de 3 stele trebuie sa fie încadrate cel puţin la aceasta categorie.
Popasul turistic reprezintã o structura de primire turistica de capacitate redusã, formatã din casute şi/sau bungalouri amplasate într-un perimetru bine delimitat, care asigura servicii de cazare şi alimentaţie, precum şi posibilitãţi de parcare auto.
Dotarea şi serviciile aferente sunt identice cu ale campingurilor de aceeaşi categorie, cu excepţia faptului ca popasurile turistice nu dispun de teren de campare pentru amplasarea corturilor şi/sau a rulotelor.




CRITERII MINIME
pentru clasificarea campingurilor şi a satelor de vacanta

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Campinguri Sate de vacanta
Criterii/Stele categoria categoria
4 3 2 1 3 2
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I. Criterii generale
1. Firma:
- la intrare, din care sa rezulte denumirea
şi categoria x x x x - -
- luminoasa - - - - x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Panouri cu schema campingului şi a
satului de vacanta, amplasate la loc
vizibil (regulamentul de ordine
interioarã, alte informaţii) x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Cutie poştalã la intrare x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Amenajarea terenurilor:
- cat mai plane posibil, bine nivelate,
acoperite cu gazon şi sa permitã o
drenare rapida a apelor rezultate
din ploi x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Drumurile carosabile de acces la
spaţiile de cazare, parcele de campare,
unitãţi de alimentaţie etc.:
- asfaltate sau cu dale x x - - x -
- pietruite - - x x - x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Alei amenajate între spaţiile de cazare
şi cele de folosinta comuna:
- asfaltate sau cu dale x x - - x -
- pietruite - - x x - x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Iluminarea electrica cu intensitate:
- corespunzãtoare în spaţiile de cazare
de folosinta comuna, inclusiv a
parcelelor x x x x x x
- discreta a cãilor de circulaţie
interioarã x x - - x -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Prize pentru racordarea rulotelor la
reţeaua de alimentare cu energie
electrica la ...% din parcele 20 10 10 - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Capacitatea de cazare sa fie de cel
puţin ... locuri 80 60 20 12 100 70
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Suprafata minima a fiecãrei parcele
de campare (mp) 100 80 80 80 - -
- numãrul maxim de locuri la 1.000 mp
suprafata totalã (parcele+alei+spaţii
verzi, de agrement, clãdiri etc.) 20 24 28 32 - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Ponderea minima din suprafata totalã a
spaţiilor destinate drumurilor şi
aleilor interioare, zonelor de
liniste şi recreere, terenurilor de
sport şi agrement 25% 25% 15% 10% 25% 15%
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Parcelele de campare sa fie:
- numerotate, ecranate cu garduri verzi
sau cu alte materiale care asigura
o delimitare eficienta şi estetica x x - - - -
- numerotate şi delimitate - - x x - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Terenuri şi sali pentru sport şi
agrement (tenis, minigolf, volei,
fitness, buding, piscina, inclusiv
bazine pentru copii), cel puţin un
numãr de .... pentru fiecare
categorie 6 4 3 2 6 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Grãdiniţe cu spaţii de joaca pentru
copii x x - - x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Spaţii independente sau în incinta
spaţiilor de cazare pentru depozitarea
şi închirierea echipamentelor,
a materialelor sportive şi de agrement x x x - x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Spaţiu pentru recepţie x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Spaţii pentru administraţie şi de
pãstrare a valorilor, inclusiv a celor
predate de turişti spre pãstrare x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Hol de primire x - - - x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Locuinta pentru director x - - - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Magazii pentru lenjerie şi materiale
de întreţinere x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Oficiu pentru cameriste x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Spaţiu amenajat şi dotat corespunzãtor
pentru spalatul şi calcatul lenjeriei şi
de cãtre turişti x x x x - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Punct de prim ajutor, punct farmaceutic
şi spaţiu pentru izolarea bolnavilor x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Spaţii comerciale pentru vânzarea
produselor alimentare, a legumelor,
fructelor şi a produselor nealimentare
(cosmetice, tigari, obiecte de artizanat,
timbre, efecte poştale, ziare, reviste,
articole sportive etc.) x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Una sau mai multe unitãţi de alimentaţie x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
26. Spaţii de parcare x x - - x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
27. Racord la reţeaua publica de canalizare
sau la mijloacele proprii de colectare
şi epurare x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
28. Pubele acoperite, lavabile, amplasate
în locuri fixe adapostite, evacuarea
resturilor menajere efectuandu-se zilnic x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
II. Alte criterii
. Directorul de camping sa detina brevet
de turism la cele cu peste 100 de locuri
de cazare x x x x - -
. Personalul de la recepţie sa fie
calificat şi sa cunoascã una-doua
limbi de circulaţie internationala x x x - x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Servicii
. Telefon public (la 4 stele în cabine
fonoizolate) x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Echipamente sanitare:
. Grup sanitar comun, compartimentat
pe sexe, în construcţie închisã,
cuprinzând:
- un lavoar la .... locuri, cu oglinzi şi
policioare 10 20 25 30 - -
- o cabina de dus (închisã) la ...
persoane 10 20 25 30 - -
- o cabina WC cu apa curenta la
..... locuri femei 20 20 30 30 - -
bãrbaţi 15 15 20 20 - -
- un pisoar la ..... locuri 50 50 60 60 - -
- spalatoare pentru picioare, câte unu la
fiecare grup sanitar - - - x - -
- un lavoar şi un WC special pentru copii,
separat pe sexe, la fiecare grup
sanitar x x - - - -
- un lavoar şi un WC pentru persoane
cu handicap (la cele de peste 400 de
locuri) x x - - - -
. Prize pentru barbierit, montate în
spalatoarele pentru bãrbaţi la
.... locuri 50 50 50 - - -
. Dotarea casutelor tip camping:
- pat cu saltea, husa de protecţie,
cearsaf de pat, pleduri - doua
bucãţi/loc, cu cearsaf plic şi perna
infatata, numãr maxim - 2 2 2 - -
- aplica în perete - x x x - -
- oglinda - x x x - -
- cuier de perete - x x x - -
- covoras, carpeta - x x x - -
- masuta - x x x - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
Unitãţile de alimentaţie vor fi de categorie similarã cu cea a satului de vacanta, iar numãrul de locuri la mese va fi cel puţin egal cu capacitatea de cazare.

ANEXA 1.7

CRITERII MINIME
privind clasificarea apartamentelor sau a camerelor de închiriat în locuinţe familiale sau în clãdiri cu alta destinaţie

Apartamentele sau camerele de închiriat în locuinţe familiale sau în clãdiri cu alta destinaţie sunt structuri de primire turistice constând dintr-un numãr limitat de spaţii, care oferã servicii de cazare şi posibilitatea preparãrii hranei în bucataria folositã exclusiv de turişti sau în comun cu locatorul. Se pot organiza şi spaţii special amenajate pentru prepararea hranei destinate exclusiv turistilor.



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Criterii/Stele Categoria
3 2 1
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Criterii generale:
- clãdirea sa fie în stare buna, cu aspect corespunzãtor x x x
- cãile de acces şi spaţiile inconjuratoare sa fie
întreţinute x x x
- posibilitãţi de parcare auto x - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Organizarea spaţiilor:
- camerele de dormit şi grupurile sanitare sa aibã acces
direct, fãrã a se trece prin alte camere de dormit x x x
- camere cu grup sanitar propriu x - -
- grup sanitar comun exclusiv la dispoziţia turistilor - x x
- grup sanitar în folosinta comuna cu locatorul - - x
- bucatarie dotatã corespunzãtor, exclusiv la dispoziţia
turistilor x x -
- bucatarie în folosinta comuna cu locatorul - - x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Instalaţii:
- instalaţii de apa calda/rece la grupurile sanitare x x -
- instalaţii de încãlzire admise de normele P.S.I. x x x
- locuinta sa dispunã de instalatie electrica x x x
- camerele aflate mai sus de etajul 4 sa fie deservite de
lift x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Suprafata minimala (mp) a camerelor:
- camere cu 1 pat 10 10 10
- camere cu 2 paturi 12 12 12
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Numãr maxim de paturi într-o camera 2 2 2
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Echipare sanitarã:
- camerele dispun de baie (cada sau cuva cu dus, lavoar
şi WC) x - -
- grup sanitar comun, exclusiv la dispoziţia turistilor
(minimum o cabina WC, cada sau dus, lavoar la 8 locuri) - x -
- grup sanitar în folosinta comuna cu locatorul (minimum o
cabina WC, cada sau dus, lavoar la 8 locuri) - - x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Dotarea camerelor:
- pat cu somiera sau cu saltea relaxa x - -
- pat cu saltea - x x
- masa şi scaune x x x
- dulap sau spaţiu amenajat pentru haine şi lenjerie în
folosinta exclusiva a turistilor x x x
- oglinda x x x
- plapuma sau pled x x x
- cearsaf pentru pat, cearsaf plic pentru pled, patura sau
plapuma x x x
- perne mari infatate x x x
- prosoape de fata şi de baie x x -
- perdele x x x
- covoare sau mocheta x x -
- carpete - - x
- frigider (la categoria 3 stele, în exclusivitate pentru
turişti) x x -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Telefon în locuinta (la categoria 3 stele, cu derivatie
în camera) x x -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 1.8

CRITERII MINIME
privind clasificarea pe stele a navelor maritime şi fluviale

Navele maritime şi fluviale, inclusiv pontoanele plutitoare, utilizate pentru cazarea turistilor pe durata cãlãtoriei sau ca hoteluri plutitoare ancorate în porturi, se clasifica pe stele (de la 1 la 5) în funcţie de calitatea dotãrilor şi a serviciilor pe care le oferã.
Criteriile de clasificare pentru hoteluri se aplica în mod corespunzãtor şi în cazul spaţiilor de cazare de pe nave, cu excepţia celor referitoare la:
- dimensiunile spaţiilor de cazare, care pot fi reduse cu pana la 50% fata de cele din hotelurile de aceeaşi categorie;
- dimensiunile paturilor, care pot fi de 0,80/2,00 m la paturile individuale şi 1,20/2,00 m la cele duble;
- dotarea cu piese de mobilier (scaune, mese etc.) va fi în limita spaţiului, cu condiţia asigurãrii unei functionalitati şi utilizãri cat mai confortabile a spaţiului de cazare. Se admit şi dotãri cu piese de mobilier rabatabile. La categoriile 1 şi 2 stele se pot utiliza şi paturi suprapuse.
Structura spaţiilor de cazare de pe nave este similarã cu cea din hoteluri.
Spaţiile de alimentaţie pentru servirea turistilor se clasifica separat, potrivit criteriilor specifice unitãţilor de acelaşi profil (anexa nr. 2).
La navele de categorie superioarã (4 şi 5 stele) este obligatorie asigurarea posibilitãţilor pentru agrement, sport şi banchete, festivitati, distracţii etc.


ANEXA 2
-------
la normele metodologice
-----------------------

CARACTERISTICILE FUNCŢIONAL-COMERCIALE ŞI CRITERIILE MINIME
privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie, destinate servirii turistilor

Caracteristici funcţional-comerciale ale principalelor tipuri de unitãţi de alimentaţie destinate servirii turistilor

Restaurantul este local public care imbina activitatea de producţie cu cea de servire, punând la dispoziţie clienţilor o gama diversificata de preparate culinare, produse de cofetarie-patiserie, bãuturi şi unele produse pentru fumatori.
1.1. Restaurantul clasic este local public cu profil gastronomic, în care se serveşte un larg sortiment de preparate culinare (gustari calde şi reci, preparate lichide calde, mancaruri, minuturi, salate, dulciuri de bucatarie), produse de cofetarie, patiserie, inghetata, fructe, bãuturi nealcoolice şi alcoolice, produse din tutun etc. Pentru crearea unei atmosfere animate-distractive poate dispune de formatie muzical-artisticã. Organizeazã servicii suplimentare: banchete, recepţii etc.
1.2. Restaurantul specializat serveşte un sortiment specific de preparate culinare şi bãuturi care se afla permanent în lista de meniu, în condiţiile unor amenajãri şi dotãri clasice sau adecvate structurii sortimentale (pescaresc, vanatoresc, rotiserie, zahana, dietetic, lacto-vegetarian etc.) care formeazã obiectul specializãrii.
1.2.1. Restaurantul pescaresc este o unitate gastronomica care se caracterizeazã prin desfacerea, în principal, a unui sortiment variat de preparate culinare din peste. Este decorat cu obiecte sugestive din activitatea de pescuit şi de prelucrare a pestelui.
1.2.2. Restaurantul vanatoresc este o unitate gastronomica specializatã în producerea şi servirea de preparate culinare din vanat (iepure, caprioara, porc şi mistret, urs, gaste, rate sãlbatice etc.), care este organizatã şi funcţioneazã pe principii similare restaurantului clasic, având însã prin amenajare, dotare şi prezentarea personalului elemente specifice, particulare.
1.2.3. Rotiseria este un restaurant de mica capacitate (20-50 de locuri la mese), în care consumatorii sunt serviti cu produse din carne la frigare-rotisor (pui, muschi de vacã şi porc, specialitãţi din carne etc.), chebap cu garnituri, unele gustari reci (pe baza de oua, branza, legume etc.), salate, deserturi, precum şi bãuturi racoritoare, cafea, vin (în special vin roşu servit în carafe), un sortiment redus de bãuturi alcoolice fine.
Spaţiul de producţie se afla chiar în interiorul sãlii de consumaţie şi este dotat cu rotisor sau frigarui şi cu vitrina frigorifica în care se afla expusi pui şi alte specialitãţi din carne pentru fript în fata consumatorilor.
1.2.4. Restaurant-zahana este o unitate gastronomica în care se servesc, la comanda, în tot timpul zilei, produse (specialitãţi din carne de porc, vacã, batal, miel) şi subproduse din carne neportionata (ficat, rinichi, inima, splina, momite, maduvioare etc.), mici, carnati etc., pregãtite la gratar şi alese de consumatori din vitrine de expunere sau din platourile prezentate de ospatari la masa. Mai poate oferi: ciorba de burta, ciorba de ciocanele, tuslama, tochitura, salate combinate de sezon, muraturi, dulciuri de bucatarie, bãuturi alcoolice (aperitive şi vinuri).
1.2.5. Restaurantul dietetic este o unitate gastronomica care oferã consumatorilor sortimente de preparate culinare dietetice (pregãtite sub îndrumarea unui cadru medical dietetician) şi bãuturi nealcoolice.
1.2.6. Restaurantul lacto-vegetarian este o unitate gastronomica în care se desfac în exclusivitate sortimente de preparate culinare pe baza de lapte şi produse lactate, oua, paste fainoase, orez, salate din legume, precum şi dulciuri de bucatarie, lactate proaspete, produse de patiserie, inghetata şi bãuturi nealcoolice calde şi reci.
1.2.7. Restaurantul familial sau pensiunea este o unitate cu profil gastronomic care oferã, în mai multe variante, meniuri complete la preţ accesibil. Preparatele şi specialitatile solicitate în afarã meniurilor se servesc conform preţurilor stabilite în listele de meniu. Bãuturile sunt limitate la sortimente de racoritoare şi ape minerale. Poate funcţiona şi pe baza de abonament. La nevoie se poate organiza şi ca secţie în cadrul unui restaurant clasic.
De regula, asemenea unitãţi se organizeazã în staţiuni turistice sau în pensiuni turistice şi pensiuni agroturistice.
1.3. Restaurantul cu specific este o unitate de alimentaţie pentru recreere şi divertisment, care, prin dotare, profil, ţinuta lucrãtorilor, momente recreative şi structura sortimentala, trebuie sa reprezinte obiceiuri gastronomice locale sau naţionale, traditionale şi specifice diferitelor zone.
1.3.1. Crama desface o gama larga de vinuri. Acestea se pot servi atât imbuteliate, cat şi neimbuteliate. Se realizeazã şi se desface o gama specifica de preparate culinare: tochitura, preparate din carne la gratar sau trase la tigaie. Vinurile se servesc în carafe sau cani din ceramica. Este dotatã cu mobilier din lemn masiv, iar pereţii sunt decorati cu scoarte, stergare etc. Poate avea program muzical, tarafuri de muzica populara.
1.3.2. Restaurantul cu specific local pune în valoare bucataria specifica unor zone geografice din ţara sau a unor tipuri traditionale de unitãţi (crame, colibe, suri etc.).
Sunt servite vinuri şi alte bãuturi din regiunea respectiva, utilizându-se ulcioare, carafe, cani etc. Efectul original al acestor unitãţi este realizat prin imbinarea cadrului natural cu cel arhitectural al sistemului constructiv, al finisajelor inspirate dupã modelul popular, al elementelor de decoratie, al mobilierului şi obiectelor de inventar de conceptie deosebita, de gama sortimentala a mancarurilor pregãtite şi prezentarea personalului. La construirea unitãţilor se utilizeazã materiale prelucrate sumar, specifice regiunii respective, cum sunt: piatra, bolovani de rau, lemn (brut sau prelucrat), caramida, trestie, stuf, rachita etc. Ospatarii au uniforma confectionata în concordanta cu specificul unitãţii (costume de daci, de romani, ciobanesti etc.).
1.3.3. Restaurantul cu specific naţional pune în valoare tradiţiile culinare ale unor natiuni (chinezesc, arabesc, mexican etc.), servind o gama diversificata de preparate culinare, bãuturi alcoolice şi nealcoolice specifice. Ambianta interioarã şi exterioarã a saloanelor, programul muzical, uniformele personalului de servire şi celelalte sunt specifice tarii respective.
1.4. Restaurantul cu program artistic este o unitate de alimentaţie pentru turişti care prin dotare şi amenajare asigura şi derularea unor programe de divertisment gen spectacol (muzica, balet, circ, recitaluri, scheciuri, programe specifice barurilor de noapte etc.).
1.5. Braseria asigura în tot cursul zilei servirea consumatorilor, în principal cu preparate reci, minuturi, un sortiment restrâns de mancaruri, specialitãţi de cofetarie-patiserie, bãuturi nealcoolice calde şi reci, bãuturi alcoolice de calitate superioarã, un bogat sortiment de bere.
1.6. Beraria este o unitate specifica pentru desfacerea berii de mai multe sortimente, în recipiente specifice (tap, halba, cana) de diferite capacitãţi şi a unor produse şi preparate care se asociaza în consum cu acestea (crenvursti cu hrean, mititei, carnati, chiftelute, foetaje, covrigei, migdale, alune etc.), precum şi branzeturi, gustari calde şi reci, minuturi (din oua, legume), specialitãţi de zahana (1-2 preparate), precum şi bãuturi alcoolice (coniac, rom, sortiment restrâns de vinuri şi bãuturi nealcoolice).
1.7. Gradina de vara este o unitate amenajatã în aer liber, dotatã cu mobilier specific "de gradina" şi decorata în mod adecvat. Oferã un sortiment diversificat de preparate culinare, minuturi, gratar, salate, dulciuri de bucatarie şi cofetarie-patiserie, un larg sortiment de bãuturi alcoolice (vinuri selecţionate de regiune, imbuteliate sau neimbuteliate, bãuturi spirtoase etc.) şi nealcoolice, cafea, fructe, produse din tutun.
2. Barul este o unitate de alimentaţie cu program de zi sau de noapte, în care se serveşte un sortiment diversificat de bãuturi alcoolice şi nealcoolice şi o gama restrânsã de produse culinare.
Cadrul ambiental este completat cu program artistic, auditii muzicale, video, TV.
2.1. Barul de noapte este o unitate cu caracter distractiv, cu un orar de noapte care prezintã un program variat de divertisment, de music-hall şi dans pentru consumatori şi oferã o gama variata de bãuturi alcoolice fine, amestecuri de bãuturi de bar, bãuturi nealcoolice, specialitãţi de cofetarie şi inghetata asortate, roast-beef, fripturi reci etc., fructe şi salate de fructe (proaspete şi din compoturi), cafea, jardiniere cu delicatese. De obicei este realizat în amfiteatru, pentru ca de la toate mesele sa se poatã viziona programul artistic muzical. Este dotat cu instalaţii de amplificare a sunetului, orga de lumini, de proiectie a unor filme.
2.2. Barul de zi este o unitate care funcţioneazã, de regula, în cadrul hotelurilor şi restaurantelor sau ca unitate independenta. Oferã consumatorilor o gama variata de bãuturi alcoolice şi nealcoolice, simple sau în amestec, şi gustari în sortiment restrâns, tartine, foetaje, specialitãţi de cofetarie şi inghetata, produse din tutun (tigari) şi posibilitãţi de distractie (muzica discreta, televizor, jocuri mecanice etc.). În salonul de servire se afla tejgheaua-bar cu scaune înalte, un numãr restrâns de mese cu dimensiuni mici, cu scaunele respective.
2.3. Cafe-bar-cafenea este o unitate care imbina activitatea de desfacere a cafelei cu cea recreativa; oferã consumatorilor şi gustari calde şi reci, minuturi, produse de cofetarie-patiserie, inghetata, bãuturi nealcoolice calde (cafea filtru, svart, cafea cu lapte, ciocolata, ceai etc.), bãuturi alcoolice fine (lichior, coniac, vermut etc.).
2.4. Disco-bar (discoteca-videoteca) este o unitate cu profil de divertisment pentru tineret, activitatea comercialã fiind axata pe desfacerea de gustari, produse de cofetarie-patiserie, inghetata şi, în special, amestecuri de bãuturi alcoolice şi nealcoolice. Divertismentul este realizat prin intermediul muzicii de auditie şi de dans, înregistratã şi difuzatã prin instalaţii speciale şi prin disc-jockey, care asigura organizarea şi desfãşurarea întregii activitãţi. Videoteca este o încãpere special amenajatã cu instalaţii electronice de redare şi vizionare în care se prezintã videoprograme şi filme.
2.5. Bufet-bar oferã un sortiment restrâns de preparate calde şi reci (gustari, sandviciuri, minuturi, mancaruri, produse de patiserie) pregãtite în bucataria proprie sau aduse din afarã, bãuturi nealcoolice calde şi reci, bãuturi alcoolice (aperitive), bere, vinuri, la pahar.
3. Unitãţi tip fast food
3.1. Restaurant-autoservire este o unitate cu desfacere rapida în care consumatorii îşi aleg şi se servesc singuri cu preparatele culinare calde şi reci (gustari, produse lactate, bãuturi calde nealcoolice, supe-ciorbe-creme, preparate din peste, antreuri, preparate de baza, salate, deserturi, fructe) şi bãuturi alcoolice (bere) şi nealcoolice, la sticla, aşezate în linii de autoservire cu flux dirijat şi cu plata dupã alegerea produselor.
3.2. Bufet tip expres-bistrou este o unitate cu desfacere rapida, în care fluxul consumatorilor nu este dirijat, servirea se face de cãtre vânzãtor, iar plata se face anticipat. Unitatea este dotatã cu mese tip "expres".
3.3. Pizzerie este o unitate specializatã în desfacerea sortimentelor de pizza. Se mai pot desface gustari, minuturi, salate, produse de patiserie, racoritoare, bere, vin la pahar sau bãuturi slab alcoolizate.
3.4. Snack-bar este o unitate caracterizatã prin existenta unei tejghele-bar, cu un front de servire care sa permitã accesul unui numãr mare de consumatori, serviti direct cu sortimente pregãtite total sau parţial în fata lor. Oferã în tot timpul zilei o gama diversificata de preparate culinare (crenvursti, pui fripti, sandviciuri, carnaciori, unele preparate cu specific), precum şi bãuturi nealcoolice calde şi reci şi bãuturi alcoolice în sortiment redus.
4. Cofetarie este o unitate specializatã pentru desfacerea unui sortiment larg de prajituri, torturi, fursecuri, cozonac, inghetata, bomboane, patiserie fina, bãuturi nealcoolice calde şi reci şi unele bãuturi alcoolice fine (coniac, lichior).
5. Patiserie este o unitate specializatã în desfacerea pentru consum, pe loc sau la domiciliu, a producţiei proprii specifice, în stare calda (placinta, strudele, merdenele, pateuri, covrigi, branzoaice, gogosi, cornuri etc.). Sortimentul de bãuturi include bere la sticla, bãuturi nealcoolice, bãuturi calde, racoritoare, vin la pahar, diferite sortimente de produse lactate (iaurt, chefir, lapte batut etc.). Se poate organiza şi cu profil de placintarie, simigerie, covrigarie, gogoserie sau patibar.


CRITERII MINIME
privind clasificarea unitãţilor de alimentaţie destinate servirii turistilor


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Bar de Fast Cofetarii,
Criterii/ Restaurante Baruri noapte food patiserii
Categorii categoria categoria categoria categoria categoria
L I II III L I II III L I I II III L I II III
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

1. Descriere
generalã a
clãdirii:
- firma
luminoasa
pentru unitãţi
indepen-
dente x x - - x x - - x x x - - x x - -
- firma - - x x - - x x - - - x x - - x x
- emblema
unitãţii x - - - x - - - x - - - - x - - -
- însemne
distinctive
privind
tipul şi
categoria
unitãţilor x x x x x x x x x x x x x x x x x
- accesul
consumatorilor
din holul
unitãţii de
cazare
(pentru uni-
tatile
amplasate în
structuri de
cazare) x x - - x x - - x x - - - - - - -
- acces
pentru
aprovizionare
cu mãrfuri
şi circulaţia
persona-
lului,
separat de
intrarea
principala x x x x x x - - x x x - - x x - -
- parcaj auto
propriu pentru
unitãţile
independente x - - - - - - - x - - - - - - - -
- acces auto
pentru mijloace
auto la
intrare x x - - x - - - x x - - - x - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Organizarea
spaţiilor:
- windfand,
usi rotative
sau perdea
de aer la
intrare
(unitãţi
cu acces
direct din
afarã) x - - - x - - - x x x - - x - - -
- hol de
primire şi
de asteptare
pentru
consumatori x x - - - - - - x x - - - - - - -
- garderoba
(unitãţile
de vara
şi cele cu
o capacitate
sub 100 de
locuri se
excepteazã,
acestea
dispunând
de cuier în
incinta) x x - - x - - - x x - - - x - - -
- saloanele
sunt
dimensionate
corespunzãtor,
în funcţie de
numãrul de
locuri şi de
indicele
de suprafata
.. mp/loc
masa 1,6 1,5 1,3 1,0 1,2 1,2 1,1 1,0 1,7 1,5 1,2 1,1 1,0 1,4 1,3 1,1 1,0
- salon
pentru mic
dejun (la
unitãţi din
incinta unor
structuri
de primire) x x - - - - - - - - - - - - - - -
- saloanele
cu o capacitate
mai mare de
150-200 de
locuri se
compartimen-
teaza x x - - - - - - x x - - - x x - -
- oficiu
pentru
ospatari sau
spaţiu de
distribuţie
(restaurantele
de mica
capacitate -
sub 50 de
locuri - şi
familiale
pot fi
exceptate) x x x x - - - - x x x - - x - - -
- acces
între oficiu
şi salon prin
usi batante x x x - - - - - x x x x - x - - -
- grup sanitar
cu apa
curenta
calda/rece,
separat pe
sexe, o
cabina la
..... locuri 30 40 - - 30 40 - - 30 40 40 - - 30 - - -
- grup
sanitar
cu apa calda - - x x - - x x - - - x x x - - -
- bucataria
cuprinde
urmãtoarele
secţii:
. bucatarie
calda x x - - - - - - - - - - - - - - -
. bucatarie
rece x x - - - - - - - - - - - - - - -
. bucatarie
calda şi
rece - - x x - - - - x x x x x - - - -
. patiserie x - - - - - - - - - - - - - - - -
. cofetarie x - - - - - - - - - - - - - - - -
. bufet - - x x x x x x x x - - - - - - -
. preparari
preliminare x x x x - - - - x x x x x - - - -
- secţie-bar x x x x x x x x x x x x x - - - -
- laborator
propriu - - - - - - - - - - - - - x - - -
- spalator de
vesela x x x x x x x x x x x x x x x x x
- spalator de
vase x x x x - - - - x x x x x x - - -
- depozit
pentru
alimente şi
bãuturi x x x x x x x x x x x x x x x x x
- camera
pentru
lenjerie x x - - - - - - x x x - - x - - -
- birou al
şefului de
unitate x x - - - - - - x x - - - x - - -
- birou al
bucatarului-
şef x - - - - - - - - - - - - - - - -
- grup social
care sa
cuprindã:
. vestiar
bãrbaţi+duşuri
+ WC x x x - x - - - x x - - - x - - -
. vestiar
femei+
duşuri+WC x x x - x - - - x x - - - x - - -
- sala de
mese pentru
personal x - - - - - - - - - - - - - - - -
- spaţiu
pentru
depozitarea
ambalajelor/
resturilor
menajere x x x x x x x x x x x x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Instalaţii:
- sisteme de
climatizare
(spaţii
de servire,
producţie
şi grupuri
sanitare) x - - - x - - - x - - - - x - - -
- ventilaţie
mecanicã în
spaţii de
servire şi
producţie - x x - - x x - - x x x - - x x -
- ventilaţie
naturala - - - x - - - x - - - - x - - - x
- încãlzire
centrala sau
alte surse
de încãlzire
admise de
normele
P.S.I. - x x x - x x x - x x x x - x x x
- instalatie
curenta de
apa
calda/rece x x x x x x x x x x x x x x x x x
- iluminat
în toate
spaţiile de
servire,
producţie şi
anexe x x x x x x x x x x x x x x x x x
- ascensor
pentru mãrfuri
şi preparate
(când bucataria
este amplasata
la alt nivel
decât salonul
de servire) x x - - - - - - - - - - - x x - -
- priza
telefonica
şi telefon la
dispoziţia
consuma-
torilor x - - - x - - - x - - - - - - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Utilaje,
mobilier
tehnologic,
aparatura de
control,
aparate şi
dispozitive
necesare în
secţiile de
producţie
ale bucatariei:
- utilaje
tehnice*):
. utilaje
pentru fiert x x x - - - - - - - - - - - - - -
. utilaje
pentru prajit,
fript şi
gãtit x x x x - - - - x x x x x x - - -
. utilaje
pentru copt x x x x - - - - x x x - - x - - -
. utilaje
pentru
mecanizarea
muncii x x x x - - - - x x x x x x - - -
. utilaje
auxiliare x x x x x x - - x x x x x x - - -
. utilaje
frigorifice x x x x x x x x x x x x x x - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Amenajãri
şi dotãri
interioare
în saloane:
- pardoseala
din marmura,
mozaic
venetian,
placaje
ceramice de
buna calitate
(cu traverse
tip covor)
sau mocheta x x - - x x - - x x x - - x x - -
- pardoseala
din mozaic
sau din alte
materiale
uşor
lavabile - - x x - - x x - - - x x - - x x
- pereţi
tapisati
(material
textil),
placati cu
furnir de
buna cali-
tate sau cu
zugraveli
moderne
deosebite x - - - x - - - x - - - - x - - -
- pereţi
tapetati cu
materiale de
calitate
superioarã
sau cu
zugraveli
deosebite - x - - - x - - - x x - - - x - -
- zugraveli
şi vopsitorii
obişnuite - - x x - - x x - - - x x - - x x
- perdele şi
draperii din
materiale
de buna
calitate x - - - x - - - x - - - - x - - -
- perdele**) - - x x - - x x - - - x x - - x x
- decoratiuni
interioare
adecvate
specificului
unitãţii x x - - x x - - x x x - - x x - -
- mobilier
uniform ca
stil şi
colorit:
. de
calitate x x - - x x - - x x - - - x x - -
. în buna
stare de
folosinta - - x x - - x x - - - x x - - - -
- blatul
meselor,
acoperit cu
postav***) x x - - - - - - x x - - - - - - -
- fete de
masa***):
. din
material
textil de
calitate x x - - x - - - x x x - - x - - -
. din
material
textil - - x x - x x x - - - x x - x - -
- fete de
masa pentru
banchete x x - - - - - - - - - - - - - - -
- servetele
de masa din
material
textil de
calitate x x - - x - - - x x - - - x - - -
- lista
pentru
mancaruri,
bãuturi
şi mic dejun,
tiparita în
limba romana
şi în doua
limbi de
circulaţie
internatio-
nala x x - - x x - - x x - - - x - - -
- lista
pentru
mancaruri
şi bãuturi,
tiparita
sau dactilo-
grafiata - - x - - - x - - - - - - - - - -
- lista
afişatã şi
etichete cu
preţurile
preparatelor
şi ale
bãuturilor
oferite - - - x - - - x - - x x x - x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

*) Dotarea se face în funcţie de profilul şi de capacitatea unitãţii, cu respectarea liniei tehnologice.
**) Se admit şi alte soluţii moderne care pot fi folosite în locul perdelelor.
***) Se pot folosi ca fete de masa şi alte soluţii echivalente care sa fie estetice, moderne şi igienice.

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Dotarea
cu inventar
de servire:
a) sticlarie
(cristal,
semicristal,
sticla):
- cupe de
sampanie x x x - x x x - x x - - - - - - -
- carafe de
vin x x x - - - - - - - - - - - - - -
- pahare
pentru vin
roşu x x x - x x - - x x x - - - - - -
- pahare
pentru vin
alb x x x x x x x x x x x x x - - - -
- pahare
pentru
aperitiv x x x x x x x x x x - - - - - - -
- pahare
pentru
lichior x x x - x x x x x x - - - - - - -
- pahare
pentru
coniac x x x x x x x x x x - - - - - - -
- pahare
pentru
bãuturi în
amestec x x x - x x x x x x - - - - - - -
- pahare
pentru
bãuturi
racoritoare
şi apa x x - - x x x x x x x x x x x x x
- pahare tip
sonda pentru
whisky x x - - x x x x - - - - - - - - -
- sonde
pentru bere x x - - x x x x x x x - - - - - -
- cani, halbe,
tapi de bere - - x x - - - - - - - - - - - x x
- cani pentru
apa - - - - - - - - - - x x x x x x x
- cilindri şi
pahare
gradate x x x x x x x x x x x x x x x x x
- solnite - - x x - - x x - - - x x - - - -
- presara-
tori x x - - x x - - x x x - - - - - -
- oliviere x x x - x x x - x x x - - - - - -
- mustariera x x x - x x x - x x x x - - - - -
- compotiera x x x - x x x - x x x - - - - - -
- clopot
pentru
pateuri x x - - x x - - x x x - - x x - -
- doze pentru
mujdei x x x - - - - - - - x x - - - - -
- scrumiere x x x x x x x x x x x x x - - - -
- bol pentru
clatirea
degetelor x x - - x x - - x x x - - - - - -
- fructiera x x x - x x x - x x - - - - - - -
- platouri de
diferite
forme şi
marimi x x x x x x x x x x x x x x x x x
b) portelan:
- cesti cu
farfurioara
pentru cafea x x x x x x x x x x x x x x x x x
- cesti cu
farfurioara
pentru ceai x x x - x x - - x x - - - x x x x
- cesti/
boluri/
farfurii
pentru pre-
parate
lichide
calde x x x - - - - - - - x x x - - - -
- cani cu
farfurioara
pentru lapte x x - - x - - - x - - - - x x x -
- cafetiere x x - - x x - - x x - - - x x - -
- zaharnite x x - - x x - - x x - - - x x - -
- ceainice x x x - x x - - x x - - - x x x -
- supiere x x x - - - - - - - - - - - - - -
- castroane x x x x - - - - - - - - - - - - -
- farfurii
suport mici
(jour) x x - - x x - - x x x - - x x x -
- farfurii
desert x x x x x x x x x x x x x x x x x
- farfurii
intinse mari x x x x x x x x x x x x x - - - -
- farfurii
adânci x x x x - - - - - - x x x - - - -
- farfurii
pentru gem,
dulceata x x x - - - - - - - x x x - - - -
- osiere x x x - - - - - x x x - - - - - -
- raviere - - - x - - - - - - x x x - - - -
- salatiere x x x x x - - - x x x x x x - - -
- cocotiere x x - - x x - - x x - - - - - - -
- sosiere x x x - x - - - x - x - - - - - -
- platouri
de diferite
forme şi
dimensiuni x x x x x x - - x x x x x x x x x
- suport
pentru
scobitori x x x x x x x - x x x x x - - - -
c) alpaca
argintata
sau oţel inox:
- lingurite
pentru ceai x x x - x x - - x x x x - x x x x
- lingurite
pentru cafea
sau mocca x x x x x x x x x x x x - x x x x
- lingurite
pentru
inghetata x x x - x x x - x x x x - x x x x
- lingurite
pentru
mazagran x x - - x x x x x x x - - x - - -
- lingurite
pentru sos x x x - x - - - x x x - - - - - -
- lingurite
pentru
prajituri x x x x x x x x x x x x x x x x x
- linguri/
lingurite
pentru
consomee x x - - - - - - - - - - - - - - -
- lingura,
furculita
şi cutit
mare x x x x x x x x x x x x x - x x x
- furculite
şi cutite
pentru
peste x x x - - - - - x x x - - - - - -
- cutite şi
furculite
pentru
gustari x x x - x x - - x x x x - - - - -
- furculite
şi cutite
pentru
desert
şi fructe x x x x x x x - x x x x x - - - -
- tacamuri
pentru fructe
de mare x - - - - - - - x - - - - - - - -
- galetusa
cu cleste
pentru
cuburi de
gheaţa x x x - x x - - x x - - - x - - -
- capace
pentru
ochiuri x x - - x x - - - - x - - - - - -
- tambate cu
capac x x - - - - - - x x - - - - - - -
- sheckere x x - - x x - - x x - - - - - - -
- foarfece
pentru
struguri x - - - x - - - x - - - - - - - -
- paleta
pentru tort x x x x x x x x x x x x x x x x x
- platouri,
tavi de
diferite
marimi x x x - x x - - x x x - - x - - -
- frapiere
pentru
sampanie x - - - x x - - x x - - - - - - -
Dotarea cu
inventar de
servire se
va face în
funcţie de
specificul uni-
tatii, de
sortimentele
de preparate şi
bãuturi servite
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Alte criterii:
- servirea
se efectueazã
prin:
. ospatari x x x x x x - - x x - - - x x - -
. vânzãtori
sau
autoservire - - - - - - x x - - x x x - - x x
- personalul
de baza din
secţiile
de servire
şi producţie
are, în
majoritate:
. înalt nivel
de
calificare x x - - x x - - x x x - - x x - -
. calificare - - x x - - x x - - - x x - - x x
- personalul
va fi în
permanenta
curat, cu
parul strâns,
îmbrãcãminte
curata,
pantofii
lustruiti
şi fãrã
bijuterii
în exces x x x x x x x x x x x x x x x x x
- ospatarii
trebuie sa
cunoascã
cel puţin o
limba strãinã,
iar formatia
de lucru va
fi astfel
stabilitã
încât într-un
singur
schimb sa se
asigure cunoas-
terea a cel
puţin 2-3
limbi de
circulaţie
internatio-
nala (%) 80 70 - - 80 70 - - 80 70 - - - - - - -
- portar-
usier x - - - - - - - x - - - - - - - -
- uniforme
pentru
ospatari şi
ajutor de
ospatari x x x x x x x x x x x - - x x x x
- uniforme
pentru
barmani x x x x x x - - x x x - - - - - -
- uniforme
pentru
formaţii
muzicale x - - - - - - - - - - - - - - - -
- uniforme
pentru
vânzãtori - - - - - - x x - - x x x - - x x
- uniforme
pentru
portar-usier x - - - - - - - x - - - - - - - -
- uniforma
pentru
garderobier x x - - x - - - x x - - - x - - -
- efectuarea
zilnica sau
ori de câte
ori este
nevoie a
curãţeniei
în spaţiile
de servire,
producţie,
depozitare
şi la
grupurile
sociale
pentru
consumatori
şi personal x x x x x x x x x x x x x x x x x
- spaţiile
de producţie
vor fi
astfel
realizate şi
ventilate
încât sa nu
pãtrundã
mirosul
din bucatarie
în sãlile de
servire şi
în spaţiile
de cazare x x x x x x x x x x x x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Servicii
suplimentare
oferite
clienţilor,
cu sau fãrã
plata, astfel:
- organizarea
de banchete
sau mese
festive x x x x - - - - - - - - - - - - -
- comenzi
pentru
închirieri
de taximetre x x - - - x x - x x - - - x - - -
- oferirea
în puncte
fixe (garde-
roba) sau
volante de
produse
din tutun,
pliante,
obiecte de
artizanat x x - - x x - - x x - - - x - - -
- diverse
comisioane x x - - x x - - x x - - - x - - -
- la
solicitare
se rezerva
locuri
la mese x x - - - - - - x x - - - - - - -
- sa ofere
în lista-meniu
un minimum
de preparate
dietetice x x - - - - - - - - - - - - - - -
- asigurarea
pazei pentru
autovehiculele
parcate x - - - x - - - x - - - - - - - -
- gararea
autoturismului
şi,
respectiv,
predarea lui
la plecarea
clienţilor
se fac de
cãtre
personalul
restauran-
tului x - - - - - - - x - - - - - - - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 3
-------
la normele metodologice
-----------------------



Cãtre
OFICIUL DE AUTORIZARE ŞI CONTROL ÎN TURISM

...............................................................................
(denumirea agentului economic)
cu sediul în localitatea ........................., str. ....................., nr. ......., având ca obiect de activitate ...................................,
reprezentatã prin ..............................................., funcţia ...................., în calitate de .........................................,
(preşedinte, director, administrator etc.)
va rugãm sa aprobaţi eliberarea certificatului de clasificare pentru
........................................................................,
(denumirea unitãţii)
situata în localitatea ..................., str. ............... nr. .........,
judeţul/sectorul ........................ .

Declaram ca unitatea întruneşte criteriile de clasificare la categoria ................., conform normelor metodologice emise de Autoritatea Nationala pentru Turism.
Anexãm documentaţia de clasificare:
- copie de pe hotãrârea judecãtoreascã de înfiinţare a agentului economic/copie de pe autorizaţia de funcţionare;
- copie de pe certificatul de înmatriculare nr. ......../ data ........;
- autorizaţia sanitarã de funcţionare nr. ............../ data ........;
- autorizaţia sanitar-veterinara nr. .................../ data .......;
(pentru unitãţile de alimentaţie pentru turism)
- aviz/autorizaţie P.S.I. nr. ........................./ data .........;
- autorizaţie de mediu;
- schita privind amplasarea unitãţii;
- schita privind structura şi amplasarea camerelor/spaţiilor de alimentaţie;
- aviz specific pentru amplasamentul şi functionalitatea obiectivului (pentru structurile nou-construite), emis de cãtre Autoritatea Nationala pentru Turism;
- copie de pe brevetul de turism pentru directorul hotelului, motelului, campingului, satului de vacanta sau al cabanei pentru care se solicita clasificarea;
- copii de pe actele de calificare a personalului de la recepţie şi de la unitãţile de alimentaţie pentru turism.

Semnatura ..................

Data ...............



ANEXA 4
-------
la normele metodologice
-----------------------

SCHITA
privind amplasarea şi adresa unitãţii

Se va transmite partea din planul urbanistic general, care conţine obiectivul turistic.
În cazul unitãţilor cu activitate hoteliera, amplasate în afarã localitãţilor, se va face pozitionarea lor în funcţie de soseaua sau drumul care trece prin apropierea acestui obiectiv.
Amplasarea cabanelor se face în funcţie de traseele montane sau de alte cai de acces la acestea, vaile cele mai apropiate şi drumurile carosabile de pe acestea.
Schita amplasarii unitãţilor de alimentaţie se realizeazã separat, numai dacã nu fac parte dintr-un complex hotelier.

ANEXA 5
-------
la normele metodologice
-----------------------



UNITATEA .......................................
(tipul şi denumirea unitãţii de cazare)


MODEL
pentru etajul I

SCHITA
privind structura şi amplasarea camerelor pe nivelul*) ...... se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 bis din 31 mai 1999.


*) Se întocmeşte câte o fişa pentru fiecare nivel (demisol, parter, etaje, mansarda).

Director, Administrator,
.................... .........................


SCHEME CONVENŢIONALE

101, 102 etc. - numãrul de ordine al camerei,
apartamentului;
░ - pat pentru o persoana (camera cu un pat);

░ ░ - idem, în camera cu doua paturi;

░ ░ ░ - idem, în camera cu trei paturi;

░ ░ ░ ░ - idem, în camera cu patru paturi;


┌───┐
│ / │ - pat matrimonial;
└───┘
┌───┐
│─/─│ - pat dublu;
└───┘

┬────┬ - balcon sau loggie la camera;
└────┘

<│< - suita (camere care comunica între ele);
>│>

B - grup sanitar individual cu baie, lavoar şi WC;
D - grup sanitar individual cu dus, lavoar şi WC;

│+ +│ - lavoar în camera, cu apa calda şi rece curenta;
└───┘
│ + │ - lavoar în camera, cu apa rece curenta;
└───┘

↑S.P.↑ - scara principala cu semnul de urcare;
└────┘

↑S.S.↑ - scara de serviciu cu semnul de urcare;
└────┘

//
┌─┬─┐
│4│4│ - ascensor pentru pasageri (2 a câte 4 persoane);
└─┴─┘
┌────┐
│A.S.│ - ascensor de serviciu;
└────┘

┌────┐
│A.B.│ - ascensor pentru bagaje;
└────┘

┌────┐
│ S. │ - ascensor sanatorial;
└────┘

┌───┐
│ M │ - camera cu tavanul mansardat.
└───┘



ANEXA 6.1.



UNITATEA .......................................................
(tipul şi denumirea unitãţii de alimentaţie pentru turism)

FIŞA
privind clasificarea unitãţilor de alimentaţie destinate servirii turistilor

1. Adresa ...........................................................
2. Profilul .........................................................
3. Total suprafata utila (mp) .......................................
4. Total suprafata comercialã (mp) ..................................
5. Amplasarea unitãţii ..............................................
6. Capacitatea totalã a unitãţii ....................................

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãrul din care: Alte


crt. de unitate Categoria TOTAL, Saloane Terasa Terasa Gradina Numãrul
acope- neaco- de de
rita perita vara saloane


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Director,
................



ANEXA 6.2.



SOCIETATEA COMERCIALĂ .......................................
(tipul şi denumirea unitãţii de cazare)

FIŞA
privind încadrarea nominalã a spaţiilor de cazare pe categorii din unitatea ..............., localitatea ............., judeţul .............

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Categoria Numãrul Numãrul de ordine
şi tipul spaţiilor de camere Locuri al spaţiilor de cazare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Categoria*)
Total ......... ........

Categoria**)
Total ......... ........

TOTAL UNITATE: ......... .........
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


*) Se trec spaţiile comercializabile care corespund categoriei unitãţii.
**) Se trec alte spaţii comercializabile, de alte categorii decât cea a unitãţii.

Director, Şef de unitate,
.................. .....................



ANEXA 7
-------
la normele metodologice
-----------------------

LISTA ORIENTATIVA
a serviciilor suplimentare ce pot fi prestate în structuri de primire turistice

1. Servicii de reparaţii privind obiectele de uz personal:
- reparat îmbrãcãminte;
- reparat incaltaminte;
- repararea şi întreţinerea autoturismelor;
- reparat geamantane şi genti;
- reparat umbrele.
2. Servicii de posta, telecomunicaţii şi publicitate:
- convorbiri telefonice;
- telex;
- fax;
- racord la reţeaua internationala de calculatoare;
- antena satelit;
- program video intern, TV cablu;
- televizor;
- radio;
- vânzãri de cãrţi poştale, ilustrate, timbre poştale, reviste;
- vânzãri de materiale de propaganda turistica (albume, ghiduri, diapozitive).
3. Servicii personale:
- frizerie;
- coafura;
- cosmetica;
- manichiura;
- pedichiura;
- gimnastica de întreţinere;
- exercitii fizice şi cura pentru slabire;
- spalatorie şi curatatorie;
- curatat incaltaminte.
4. Închirieri de:
- aparate de radio;
- frigidere;
- televizoare;
- paturi suplimentare;
- jocuri distractive (rummy, table, sah);
- echipament şi materiale sportive;
- sali de recepţie, simpozioane etc.;
- birouri pentru firme;
- birouri pentru oameni de afaceri;
- maşini de scris;
- maşini de calculat-calculatoare;
- instalaţii pentru traducere simultanã;
- locuinţe pentru reprezentanţi de firme;
- locuri de garaj;
- biciclete şi triciclete;
- ambarcatiuni (şalupe, barci);
- articole de strand şi plaja (umbrele, sezlonguri, cearsafuri);
- autoturisme cu/fãrã sofer (rent-a-car);
- terenuri de sport;
- umbrele;
- articole de uz gospodãresc pentru campinguri;
- cazarmament suplimentar (pleduri, cearsafuri, perne etc.) în campinguri;
- maşini de cãlcat;
- maşini automate de spãlat rufe în campinguri.
5. Servicii de educaţie fizica şi sport:
- inot;
- patinaj;
- schi;
- echitatie;
- popice;
- gimnastica;
- alpinism;
- tenis de camp;
- tenis de masa;
- tir cu arcul;
- schi nautic;
- şcoli pentru schi, patinaj, inot, tenis etc.
6. Servicii de cultura şi arta:
. organizare directa şi procurare de bilete pentru:
- spectacole teatrale;
- concerte;
- carnavaluri.
7. Diverse alte servicii:
- room service;
- spãlat şi cãlcat lenjerie;
- spãlat, cãlcat, curatat obiectele turistilor;
- comisionar-curier;
- lucrãri de secretariat;
- multiplicari de documente;
- rezervari de locuri la hoteluri în alte localitãţi;
- rezervari de locuri în unitãţi de alimentaţie;
- parcaj auto;
- supraveghere copii, bãtrâni;
- gradinita pentru copii;
- procurari de bilete de tren, avion;
- transport hotel-aeroport;
- piscine, saune;
- sala de fitness;
- solariu;
- masaj;
- organizare de banchete, recepţii, mese oficiale, nunti;
- servicii de ghid;
- tratamente geriatrice şi reumatismale;
- tratamente prin metode româneşti (Gerovital, Amar etc.) şi strãine;
- asigurarea de medicamente pentru continuarea tratamentului ambulatoriu;
- organizarea de partide de pescuit;
- abonamente la mijloacele de transport pe cablu;
- bilete pentru mijloacele de transport în comun;
- plimbari cu cãruţa, trasura, sania etc.;
- schimb valutar;
- vânzãri de mãrfuri - puncte comerciale diverse (alimentare, farmacii, cadouri, ziare, flori etc.);
- vânzãri de excursii pe trasee interne şi externe;
- vânzãri de locuri la diferite acţiuni specifice (seri folclorice, degustari de vinuri etc.).
8. Servicii gratuite:
- informaţii privind prestarea unor servicii, mijloace de transport, spectacole, starea vremii;
- încãrcarea, descãrcarea şi transportul bagajelor;
- trezirea clienţilor la ora solicitatã;
- obţinerea legãturilor telefonice;
- pãstrarea obiectelor de valoare;
- transmiterea de mesaje;
- predarea corespondentei clienţilor;
- expedierea corespondentei clienţilor;
- asigurarea de ziare, reviste în holuri;
- acordarea de medicamente şi materiale sanitare în cadrul primului ajutor în caz de accidente;
- pãstrarea obiectelor uitate şi anunţarea clienţilor;
- pãstrarea bagajelor;
- comenzi pentru taximetre;
- expediere prin "retur" la domiciliu a scrisorilor sosite dupã plecarea clienţilor;
- facilitarea cazarii pasagerilor în alte spaţii de cazare din localitate;
- oferirea de material de propaganda şi informare turistica;
- servicii de parcare şi garare.


ANEXA 8
--------
la normele metodologice
-----------------------



CRITERII
privind încadrarea cu personal, pregãtirea profesionalã şi evoluţia în cariera a acestuia

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Criterii minime/ Hoteluri, Cabane, Restaurante Baruri Cofe-
categorie moteluri campinguri, tarii
sate de
vacanta
5 4 3 2 1 3 2 1 Lux I II III Lux I Lux
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Persoana care
asigura condu-
cerea operativã
a structurii
de primire
turistice trebuie
sa detina brevet
de turism*1) x x x x x x x x x x - - - - -
2. Personalul din
recepţie trebuie
sa fie
calificat*2) x x x x x x x x - - - - - - -
3. ...% din personalul
secţiilor de
producţie şi
servire trebuie
sa fie calificat - - - - - - - - 80 60 40 20 80 60 80
4. Şef de recepţie x x x - - - - - - - - - - - -
5. Guvernanta x x x - - - - - - - - - - - -
6. Şef de sala - - - - - - - - x x - - - - -
7. Somelier - - - - - - - - x - - - - - -
8. Barman preparator - - - - - - - - x x - - x x -
9. Bucatar
specialist - - - - - - - - x x - - - - -
10. Maestru în arta
culinara - - - - - - - - x - - - - - -
11. Cursuri de
perfecţionare
pentru întreg
personalul,
efectuate la
interval de
maximum 5 ani
de la obţinerea
calificãrii,
sau alte forme
de pregãtire de
perfecţionare
de scurta durata x x x x x x x x x x x x x x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


*1) Campingurile cu o capacitate de cazare sub 100 de locuri, precum şi unitãţile de alimentaţie sub 50 de locuri la mese se excepteazã.
*2) Cu certificate de calificare obţinute potrivit legislaţiei muncii.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016