Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 61 din 12 iulie 2010  pentru aprobarea Normelor metodologice privind introducerea pe piata a alimentelor la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 61 din 12 iulie 2010 pentru aprobarea Normelor metodologice privind introducerea pe piata a alimentelor la care s-au adaugat vitamine, minerale si alte substante

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 531 din 29 iulie 2010
ORDIN nr. 61 din 12 iulie 2010
pentru aprobarea Normelor metodologice privind introducerea pe piaţã a alimentelor la care s-au adãugat vitamine, minerale şi alte substanţe
EMITENT: MINISTERUL SÃNÃTÃŢII
Nr. 369 din 22 aprilie 2010
AUTORITATEA NAŢIONALÃ SANITARÃ VETERINARÃ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
Nr. 61 din 12 iulie 2010
AUTORITATEA NAŢIONALÃ PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR
Nr. 291 din 20 iulie 2010
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 531 din 29 iulie 2010

Vãzând Referatul de aprobare al Direcţiei sãnãtate publicã şi control în sãnãtate publicã nr. Cs.A. 3.711 din 19 aprilie 2010 din cadrul Ministerului Sãnãtãţii,
având în vedere prevederile <>art. 20 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, republicatã, şi prevederile <>art. 2 şi 24 din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, republicatã,
în temeiul <>art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu completãrile ulterioare, al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia, cu modificãrile ulterioare, şi al <>art. 5 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 284/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificãrile ulterioare,

ministrul sãnãtãţii, preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Normele metodologice privind introducerea pe piaţã a alimentelor la care s-au adãugat vitamine, minerale şi alte substanţe, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţia de sãnãtate publicã şi control în sãnãtate publicã din Ministerul Sãnãtãţii, direcţiile de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti, Institutul Naţional de Sãnãtate Publicã, Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor, prin comisariatele regionale pentru protecţia consumatorilor/comisariatele judeţene pentru protecţia consumatorilor, respectiv prin Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti, precum şi Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti şi punctele de inspecţie la frontierã, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii,
Cseke Attila

p. Preşedintele Autoritãţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor,
Corneliu Ceicã

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Constantin Cerbulescu

ANEXÃ



NORME METODOLOGICE
privind introducerea pe piaţã a alimentelor la care
s-au adãugat vitamine, minerale şi alte substanţe

ART. 1
(1) Adãugarea de vitamine, minerale şi alte substanţe în alimente se supune prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind adaosul de vitamine şi minerale, precum şi de anumite substanţe de alt tip în produsele alimentare.
(2) Ministerul Sãnãtãţii este autoritatea naţionalã competentã pentru implementarea prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006 .
ART. 2
(1) În conformitate cu prevederile art. 15 din Regulamentul (CE) nr. 1.925/2006 , producãtorul sau persoana care vrea sã introducã pe piaţã alimente la care s-au adãugat vitamine, minerale şi alte substanţe:
a) va notifica respectiva introducere pe piaţã la Institutul Naţional de Sãnãtate Publicã, prin transmiterea on-line a modelului de etichetã utilizat pentru produsul respectiv;
b) va notifica retragerea produsului de pe piaţã la Institutul Naţional de Sãnãtate Publicã.
(2) Personalul de specialitate desemnat prin decizie de cãtre conducãtorul instituţiei prevãzute la alin. (1) are urmãtoarele atribuţii:
a) primeşte notificãrile privind introducerea pe piaţã a alimentelor care intrã sub incidenţa Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006 , în vederea analizãrii conformitãţii cu cerinţele acestui regulament;
b) publicã lunar pe site-ul oficial al Ministerului Sãnãtãţii lista notificãrilor primite;
c) în cazul neconformitãţii cu cerinţele Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006 , informeazã producãtorul sau persoana care vrea sã introducã pe piaţã alimente la care s-au adãugat vitamine, minerale şi alte substanţe, în termen de 30 de zile de la primirea notificãrii.
(3) În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a ordinului, producãtorul sau persoana care a introdus pe piaţã alimente la care s-au adãugat vitamine, minerale şi alte substanţe va notifica respectiva introducere pe piaţã la Institutul Naţional de Sãnãtate Publicã, prin depunerea unui model de etichetã utilizat pentru produsul respectiv.
ART. 3
Ministerul Sãnãtãţii şi Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor iau mãsurile necesare pentru monitorizarea alimentelor la care s-au adãugat vitamine, minerale şi alte substanţe şi pentru furnizarea, pânã la data de 1 iulie 2012, cãtre Comisia Europeanã a informaţiilor privind evoluţia pieţei de produse alimentare la care au fost adãugate vitamine şi minerale, consumul acestora, aportul de nutrienţi pentru populaţie şi modificarea obiceiurilor alimentare, precum şi adãugarea altor substanţe şi, de asemenea, eventuale propuneri de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006 .
ART. 4
Ministerul Sãnãtãţii are urmãtoarele atribuţii:
a) în cazul în care nu existã prevederi la nivel comunitar, notificã Comisiei Europene şi celorlalte state membre adoptarea unor noi reglementãri naţionale cu privire la adaosul obligatoriu de vitamine şi minerale la anumite categorii de alimente sau interzicerea ori restricţionarea utilizãrii altor substanţe pentru producerea anumitor alimente, precum şi mãsurile urmãrite, oferind justificarea lor;
b) în cazul în care existã motive serioase de a considera cã un anumit produs dãuneazã sãnãtãţii umane, cu toate cã acesta corespunde prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006 , poate suspenda sau restricţiona provizoriu aplicarea respectivelor prevederi pe teritoriul României şi informeazã celelalte state membre şi Comisia Europeanã privind produsul respectiv, justificând decizia;
c) transmite cãtre Comisia Europeanã, pânã la data de 1 iulie 2012, informaţiile prevãzute la art. 3;
d) avizeazã publicitatea alimentelor la care s-au adãugat vitamine, minerale şi alte substanţe.
ART. 5
Controlul respectãrii prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006 se face de cãtre:
a) specialiştii din cadrul Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pentru controlul respectãrii prevederilor privind etichetarea alimentelor la care s-au adãugat vitamine, minerale şi alte substanţe la comercializare;
b) specialiştii împuterniciţi din cadrul Ministerului Sãnãtãţii:
1. pentru controlul respectãrii prevederilor referitoare la tipurile de vitamine şi minerale care se pot adãuga în produsele alimentare;
2. pentru suspendarea şi restricţionarea temporarã a introducerii pe piaţã a alimentelor la care s-au adãugat vitamine, minerale şi alte substanţe, în cazul în care se considerã cã acestea dãuneazã sãnãtãţii umane, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006 ;
c) specialiştii din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor:
1. pentru controlul alimentelor la care s-au adãugat vitamine, minerale şi alte substanţe care fac obiectul activitãţii de importexport şi/sau de comerţ intracomunitar;
2. pentru controlul respectãrii prevederilor privind alimentele, conform Regulamentului (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autoritãţii Europene pentru Siguranţa Alimentarã şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016