Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 605 din 3 iulie 2013  privind modificarea si completarea Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 340/2013 pentru aprobarea procedurilor de autorizare a operatorilor economici care desfasoara activitati si servicii in domeniul insamantarilor artificiale la animale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 605 din 3 iulie 2013 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 340/2013 pentru aprobarea procedurilor de autorizare a operatorilor economici care desfasoara activitati si servicii in domeniul insamantarilor artificiale la animale

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 414 din 9 iulie 2013

    Văzând Referatul Direcţiei generale politici agricole şi strategii nr. 78.610 din 28 iunie 2013,
    în conformitate cu prevederile art. 31 din Legea zootehniei nr. 72/2002, cu modificările şi completările ulterioare, având în vedere prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii şi libertatea de a furniza servicii în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 68/2010,
    în temeiul art. 7 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin.

    ART. I
    Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 340/2013 pentru aprobarea procedurilor de autorizare a operatorilor economici care desfăşoară activităţi şi servicii în domeniul însămânţărilor artificiale la animale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 297 şi 297 bis din 24 mai 2013, se modifică şi se completează după cum urmează:

    1. La articolul 2, literele b) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "b) comercializare - acţiunea de livrare a materialului seminal congelat de un operator economic autorizat către beneficiari, respectiv asociaţii judeţene de crescători autorizate, ingineri zootehnişti, medici veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii în vigoare, fermieri - crescători de bovine înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor conform legislaţiei în vigoare, primării;
    ...................................................................
    d) utilizator - operator de însămânţări artificiale autorizat în urma cursului de calificare, asistent veterinar sau tehnician zootehnist autorizaţi în urma cursului de calificare, inginer zootehnist avizat în baza diplomei de studii, medic veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii în vigoare, avizat în baza certificatului de înregistrare în Registrul unic al cabinetelor medicale veterinare cu sau fără personalitate juridică, şi a atestatului de liberă practică;"

    2. După articolul 2 se introduce un nou articol, articolul 2^1, cu următorul cuprins:
    "Art. 2^1. - Medicii veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii în vigoare şi avizaţi conform prezentului ordin pot achiziţiona material seminal de la centrele de colectare, de la centrele de depozitare autorizate conform legislaţiei în vigoare, de la orice entitate autorizată sau de la asociaţiile crescătorilor de animale şi îl pot utiliza pentru însămânţarea artificială a animalelor deţinute de persoane fizice ori juridice în cadrul prestărilor de servicii către aceştia sau pot utiliza materialul seminal congelat pus la dispoziţie de către fermieri în cadrul prestărilor de servicii către aceştia, cu obligativitatea de a raporta datele privind însămânţările artificiale la oficiile judeţene de ameliorare şi reproducţie în zootehnie."

    3. Anexa nr. 1 "Procedura de autorizare prestare de servicii pentru activitatea de testare a reproducătorilor, colectarea şi comercializarea materialului seminal congelat, la specia bovine" se modifică după cum urmează:
    a) La articolul 20 litera B, a doua liniuţă va avea următorul cuprins:
    "- volumul dozei: paieta fină 0,25 ml şi paieta medie 0,50 ml;"

    b) La articolul 22, alineatele (3), (7) şi (8) vor avea următorul cuprins:
    "(3) Materialul seminal congelat în paiete va fi livrat către asociaţii judeţene de crescători autorizate, ingineri zootehnişti, medici veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii în vigoare, fermieri-crescători de bovine înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor conform legislaţiei în vigoare, primării, numai în goblete cu capacitate corespunzătoare numărului de doze solicitate.
    ......................................................................
    (7) Comercializarea materialului seminal congelat se face numai la solicitarea asociaţiilor judeţene ale crescătorilor, autorizate de autoritatea competentă, publicate pe site-ul ANARZ, şi a primăriilor, cu avizul OARZ-ului judeţean, şi/sau după caz, a fermierilor-crescători de bovine înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor conform legislaţiei în vigoare, a inginerilor zootehnişti şi a medicilor veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii în vigoare. Solicitarea pentru material seminal congelat trebuie să cuprindă: codul, numele şi rasa taurului, numărul de doze/taur, numele, prenumele şi semnătura solicitantului.
    (8) Comercializarea materialului seminal congelat se execută pe bază de contract încheiat între furnizor şi asociaţii judeţene de crescători autorizate/medici veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii în vigoare/ingineri zootehnişti/fermieri-crescători de bovine înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor conform legislaţiei în vigoare/primării."

    c) La articolul 23, alineatul (3) va avea următorul cuprins:
    "(3) Lunar, până în data de 10, se va transmite la autoritatea competentă (ANARZ) situaţia mişcărilor de material seminal congelat pe tauri (stoc, intrări pe tauri, ieşiri pe tauri, stoc la zi pe tauri), pentru luna anterioară, iar în cazul sesizărilor şi pe beneficiari, conform tabelelor."

    d) La articolul 25, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    "Art. 25. - (1) Centrele de colectare autorizate sunt supuse unor inspecţii periodice efectuate de două ori pe an, în cadrul controlului permanent al respectării condiţiilor de autorizare şi de supraveghere."

    e) La articolul 27, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    "(2) Controlul de supraveghere planificat (periodic) se efectuează în cadrul controlului permanent al respectării condiţiilor de autorizare şi se comunică centrului de depozitare autorizat cu cel puţin 15 zile înainte de data propusă pentru realizarea acestuia."

    f) La al doilea tabel "Situaţia livrărilor de material seminal congelat pe tauri şi beneficiari", titlul coloanei a opta va avea următorul cuprins:
    "Societăţi comerciale, ferme, primării, ingineri zootehnişti, medici veterinari."

    g) În anexa nr. 1b "Raport de evaluare pentru autorizarea zootehnică a centrelor de colectare şi comercializare a materialului seminal congelat la specia bovine", la punctul 13, literele b), c) şi e) vor avea următorul cuprins:
    "b) Comercializarea materialului seminal congelat se face numai la solicitarea asociaţiilor judeţene ale crescătorilor, autorizate de autoritatea competentă, publicate pe site-ul ANARZ, şi a primăriilor cu avizul OARZ-ului judeţean şi/sau, după caz, a fermierilor-crescători de bovine înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor conform legislaţiei în vigoare, a inginerilor zootehnişti şi a medicilor veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii în vigoare. Solicitarea pentru material seminal congelat trebuie să cuprindă: codul, numele şi rasa taurului, numărul de doze/taur, numele, prenumele şi semnătura solicitantului.
    c) Operatorii de însămânţări artificiale încheie contracte de muncă sau de colaborare cu o asociaţie judeţeană autorizată pentru activitatea de distribuţie a materialului seminal congelat, cu o primărie sau cu un fermier-crescător de bovine înregistrat în Registrul naţional al exploataţiilor conform legislaţiei în vigoare.
    .......................................................................
    e) Lunar, până în data de 10, se va transmite la autoritatea competentă (ANARZ) situaţia mişcărilor de material seminal congelat pe tauri (stoc, intrări pe tauri, ieşiri pe tauri, stoc la zi pe tauri), pentru luna anterioară, iar în cazul sesizărilor şi pe beneficiari, conform procedurii de lucru."

    h) În anexa nr. 1g "Notă de control", la punctul 3, literele b), c) şi e) vor avea următorul cuprins:
    "b) Comercializarea materialului seminal congelat se face numai la solicitarea asociaţiilor judeţene ale crescătorilor, autorizate de autoritatea competentă, publicate pe site-ul ANARZ, şi a primăriilor cu avizul OARZ-ului judeţean şi/sau, după caz, a fermierilor-crescători de bovine înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor conform legislaţiei în vigoare, a inginerilor zootehnişti şi a medicilor veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii în vigoare. Solicitarea pentru material seminal congelat trebuie să cuprindă: codul, numele şi rasa taurului, numărul de doze/taur, numele, prenumele şi semnătura solicitantului.
    c) Operatorii de însămânţări artificiale încheie contracte de muncă sau de colaborare cu o asociaţie judeţeană autorizată pentru activitatea de distribuţie a materialului seminal congelat, cu o primărie sau cu un fermier-crescător de bovine înregistrat în Registrul naţional al exploataţiilor conform legislaţiei în vigoare.
    .......................................................................
    e) Lunar, până în data de 10, se va transmite la autoritatea competentă (ANARZ) situaţia mişcărilor de material seminal congelat pe tauri (stoc, intrări pe tauri, ieşiri pe tauri, stoc la zi pe tauri), pentru luna anterioară, iar în cazul sesizărilor şi pe beneficiari, conform procedurii de lucru."

    4. Anexa nr. 2 "Procedura de autorizare prestare de servicii pentru activitatea de depozitare şi comercializare a materialului seminal congelat şi/sau embrionilor la specia bovine" se modifică după cum urmează:
    a) La articolul 13, liniuţa a doua va avea următorul cuprins:
    "- volumul dozei: paieta fină 0,25 ml şi paieta medie 0,5 ml;"

    b) La articolul 14, alineatele (2), (5) şi (6) vor avea următorul cuprins:
    "(2) Materialul seminal congelat în paiete va fi livrat către asociaţii judeţene de crescători autorizate, ingineri zootehnişti, medici veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii în vigoare, fermieri-crescători de bovine înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor conform legislaţiei în vigoare, primării, numai în goblete cu capacitate corespunzătoare numărului de doze solicitate.
    .......................................................................
    (5) Comercializarea materialului seminal congelat se face numai la solicitarea asociaţiilor judeţene ale crescătorilor, autorizate de autoritatea competentă, publicate pe site-ul ANARZ, şi a primăriilor cu avizul OARZ-ului judeţean şi/sau, după caz, a fermierilor-crescători de bovine înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor conform legislaţiei în vigoare, a inginerilor zootehnişti şi a medicilor veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii în vigoare. Solicitarea pentru material seminal congelat trebuie să cuprindă: codul, numele şi rasa taurului, numărul de doze/taur, numele, prenumele şi semnătura solicitantului.
    (6) Comercializarea materialului seminal congelat se execută pe bază de contract încheiat între furnizor şi asociaţii judeţene de crescători autorizate/ingineri zootehnişti/medici veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii în vigoare/fermieri-crescători de bovine înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor conform legislaţiei în vigoare/primării."

    c) La articolul 16, alineatul (3) va avea următorul cuprins:
    "(3) Lunar, până în data de 10, se va transmite la autoritatea competentă (ANARZ) situaţia mişcărilor de material seminal congelat pe tauri (stoc, intrări pe tauri, ieşiri pe tauri, stoc la zi pe tauri), pentru luna anterioară, iar în cazul sesizărilor şi pe beneficiari, conform procedurii de lucru."

    d) La articolul 18, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    "Art. 18. - (1) Centrele de depozitare autorizate sunt supuse unor inspecţii periodice efectuate de două ori pe an, în cadrul controlului permanent al respectării condiţiilor de autorizare şi de supraveghere."

    e) La articolul 20, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    "(2) Controlul de supraveghere planificat (periodic) se efectuează în cadrul controlului permanent al respectării condiţiilor de autorizare şi se comunică centrului de depozitare autorizat cu cel puţin 15 zile înainte de data propusă pentru realizarea acestuia."

    f) La al doilea tabel "Situaţia livrărilor de material seminal congelat pe tauri şi beneficiari", titlul coloanei a opta va avea următorul cuprins:
    "Societăţi comerciale, ferme, primării, ingineri zootehnişti, medici veterinari"

    g) În anexa nr. 2b "Raport de evaluare pentru autorizarea zootehnică a centrului de depozitare şi comercializare a materialului seminal congelat şi/sau embrionilor, la specia bovine", la punctul 10, literele b), c) şi e) vor avea următorul cuprins:
    "b) Comercializarea materialului seminal congelat se face numai la solicitarea asociaţiilor judeţene ale crescătorilor, autorizate de autoritatea competentă, publicate pe site-ul ANARZ, şi a primăriilor cu avizul OARZ-ului judeţean şi/sau, după caz, a fermierilor-crescători de bovine înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor conform legislaţiei în vigoare, a inginerilor zootehnişti şi a medicilor veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii în vigoare. Solicitarea pentru material seminal congelat trebuie să cuprindă: codul, numele şi rasa taurului, numărul de doze/taur, numele, prenumele şi semnătura solicitantului.
    c) Operatorii de însămânţări artificiale încheie contracte de muncă sau de colaborare cu o asociaţie judeţeană autorizată pentru activitatea de distribuţie a materialului seminal congelat, cu o primărie sau cu un fermier-crescător de bovine înregistrat în Registrul naţional al exploataţiilor conform legislaţiei în vigoare.
    ........................................................................
    e) Lunar, până în data de 10, se va transmite la autoritatea competentă (ANARZ) situaţia mişcărilor de material seminal congelat pe tauri (stoc, intrări pe tauri, ieşiri pe tauri, stoc la zi, pe tauri), pentru luna anterioară, iar în cazul sesizărilor şi pe beneficiari, conform procedurii de lucru."

    h) În anexa nr. 2f "Notă de control", la punctul 1, literele b), c) şi e) vor avea următorul cuprins:
    "b) Comercializarea materialului seminal congelat se face numai la solicitarea asociaţiilor judeţene ale crescătorilor, autorizate de autoritatea competentă, publicate pe site-ul ANARZ, şi a primăriilor cu avizul OARZ-ului judeţean şi/sau, după caz, a fermierilor-crescători de bovine înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor conform legislaţiei în vigoare, a inginerilor zootehnişti şi a medicilor veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii în vigoare. Solicitarea pentru material seminal congelat trebuie să cuprindă: codul, numele şi rasa taurului, numărul de doze/taur, numele, prenumele şi semnătura solicitantului.
    c) Operatorii de însămânţări artificiale încheie contracte de muncă sau de colaborare cu o asociaţie judeţeană autorizată pentru activitatea de distribuţie a materialului seminal congelat sau cu un fermier-crescător de bovine înregistrat în Registrul naţional al exploataţiilor conform legislaţiei în vigoare.
    .......................................................................
    e) Lunar, până în data de 10, se va transmite la autoritatea competentă (ANARZ) situaţia mişcărilor de material seminal congelat pe tauri (stoc, intrări pe tauri, ieşiri pe tauri, stoc la zi pe tauri), pentru luna anterioară, iar în cazul sesizărilor şi pe beneficiari, conform procedurii de lucru."

    5. Anexa nr. 3 "Procedura de autorizare pentru activitatea de achiziţie, depozitare, aprovizionare a punctelor de însămânţări artificiale cu material seminal congelat, pentru efectuarea însămânţărilor artificiale la specia bovine" se modifică şi se completează după cum urmează:
    a) După articolul 7 se introduce un nou articol, articolul 7^1, cu următorul cuprins:
    "Art. 7^1. - (1) Medicii veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii în vigoare, care achiziţionează şi depozitează material seminal congelat, trebuie să depună o cerere la oficiile judeţene de ameliorare şi reproducţie în zootehnie, însoţită de copii de pe certificatul de înregistrare al cabinetului medical veterinar, atestatul de liberă practică, precum şi documentele prevăzute la art. 7 lit. i) şi j).
    (2) Inginerii zootehnişti care achiziţionează şi depozitează material seminal congelat trebuie să depună o cerere la oficiile judeţene de ameliorare şi reproducţie în zootehnie, însoţită de copie de pe diploma de studii, precum şi documentele prevăzute la art. 7 lit. i) şi j).
    (3) În baza documentaţiei, oficiile judeţene de ameliorare şi reproducţie în zootehnie emit avizul pentru activitatea de achiziţie şi depozitare a materialului seminal congelat, în termen de 30 de zile de la depunerea cererii.
    (4) Medicii veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii în vigoare şi inginerii zootehnişti achiziţionează material seminal congelat aprobat de autoritatea competentă, de la centrele de colectare şi centrele de depozitare autorizate, pe bază de solicitări. Solicitarea pentru material seminal congelat trebuie să cuprindă: codul, numele şi rasa taurului, numărul de doze/taur, numele, prenumele şi semnătura solicitantului."

    b) La articolul 13, alineatele (2) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Se va achiziţiona numai material seminal congelat provenit de la tauri aprobaţi de autoritatea competentă pentru a fi utilizat la însămânţări artificiale, pe baza contractului încheiat cu furnizorii şi a solicitărilor. Solicitarea pentru material seminal congelat trebuie să cuprindă: codul, numele şi rasa taurului, numărul de doze/taur, numele, prenumele şi semnătura solicitantului.
    ..........................................................................
    (5) Operatorii de însămânţări artificiale încheie contracte de muncă sau de colaborare cu o asociaţie judeţeană autorizată pentru activitatea de distribuţie a materialului seminal congelat, cu o primărie sau cu un fermier-crescător de bovine înregistrat în Registrul naţional al exploataţiilor conform legislaţiei în vigoare."

    c) La articolul 14, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Lunar, până în data de 15, se va transmite la autoritatea competentă teritorială situaţia mişcărilor de material seminal congelat (stoc, intrări pe tauri, ieşiri pe tauri, stoc la zi pe tauri) şi informarea privind realizarea indicatorilor de reproducţie, pentru luna anterioară, conform tabelelor."

    6. Anexa nr. 4 "Procedura de autorizare prestare de servicii pentru activitatea de însămânţări artificiale, la animale" se modifică şi se completează după cum urmează:
    a) La articolul 2, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Prezenta procedură se aplică specialiştilor ingineri zootehnişti şi medici veterinari, precum şi persoanelor care au parcurs un curs de specializare sau calificare pentru însămânţări artificiale, care solicită autorizarea în domeniul însămânţărilor artificiale la animale, denumiţi în continuare prestatori de servicii."

    b) La articolul 4, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Prestatorii de servicii de însămânţare artificială autorizaţi, cu excepţia inginerilor zootehnişti şi a medicilor veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii în vigoare, trebuie să aibă un contract de muncă sau de colaborare cu o asociaţie judeţeană autorizată pentru activitatea de distribuţie a materialului seminal congelat, cu o primărie sau cu un fermier-crescător de bovine înregistrat în Registrul naţional al exploataţiilor conform legislaţiei în vigoare."

    c) La articolul 7, literele c), d) şi f) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "c) diploma de absolvire a studiilor universitare pentru inginerii zootehnişti sau certificatul de calificare ori specializare profesională în meseria de operator de însămânţări artificiale pentru alte persoane;
    d) documente care să precizeze modalitatea de desfăşurare a activităţii de însămânţări artificiale (angajat, persoană fizică autorizată sau altă formă);
    ......................................................................
    f) contract de muncă sau de colaborare încheiat cu asociaţia judeţeană de crescători autorizată de autoritatea competentă pentru activitatea de achiziţie, depozitare, aprovizionare a punctelor de însămânţări artificiale cu material seminal congelat, pentru efectuarea însămânţărilor artificiale sau cu un fermier-crescător de bovine înregistrat în Registrul naţional al exploataţiilor conform legislaţiei în vigoare."

    d) După articolul 10 se introduce un nou articol, articolul 10^1, cu următorul cuprins:
    "Art. 10^1. - (1) Medicii veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii prestează serviciile de însămânţare artificială în baza atestatului de liberă practică şi a certificatului de înregistrare în Registrul unic al cabinetelor medicale veterinare, cu sau fără personalitate juridică, eliberate de Colegiul Medicilor Veterinari, precum şi în baza avizului emis de oficiile judeţene de ameliorare şi reproducţie în zootehnie, iar evaluarea anuală a rezultatelor activităţii acestora se face de către o comisie formată din reprezentanţi ai autorităţii competente şi ai Colegiului Medicilor Veterinari.
    (2) Inginerii zootehnişti prestează serviciile de însămânţare artificială în baza diplomei de studii, precum şi în baza avizului emis de oficiile judeţene de ameliorare şi reproducţie în zootehnie, iar evaluarea anuală a rezultatelor activităţii acestora se face de către o comisie formată din reprezentanţi ai autorităţii competente.
    (3) Medicii veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii şi inginerii zootehnişti, care doresc să presteze servicii de însămânţare artificială, depun o cerere prin care solicită avizul de la oficiile judeţene de ameliorare şi reproducţie în zootehnie, fără a se emite autorizaţie. Cererea este însoţită de copii de pe certificatul de înregistrare al cabinetului medical veterinar, atestatul de liberă practică şi diploma de studii, iar în cerere se va menţiona că îndeplineşte condiţiile minime să efectueze însămânţările artificiale.
    (4) Oficiile judeţene de ameliorare şi reproducţie în zootehnie emit medicilor veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii în vigoare şi inginerilor zootehnişti solicitanţi avizul scris pentru efectuarea însămânţărilor artificiale în termen de maximum 30 de zile de la depunerea cererilor."

    e) La articolul 11, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 11. - (1) Autorizaţie de funcţionare pentru prestarea serviciilor de însămânţări artificiale, în format original pe hârtie, ştampilat (anexa nr. 4c)."

    f) La articolul 12 alineatul (1), partea introductivă şi literele g), h) şi j) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "Art. 12. - (1) Obligaţiile prestatorilor de servicii de însămânţare artificială autorizaţi sunt:
    ........................................................................
    g) Prestatorii de servicii de însămânţare artificială autorizaţi, cu excepţia medicilor veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii în vigoare şi a inginerilor zootehnişti, trebuie să aibă un contract de muncă sau de colaborare cu o asociaţie judeţeană autorizată pentru activitatea de distribuţie a materialului seminal congelat, cu o primărie sau cu un fermier-crescător de bovine înregistrat în Registrul naţional al exploataţiilor conform legislaţiei în vigoare.
    h) Să completeze şi să elibereze crescătorului buletinul de însămânţare artificială. Buletinul se emite în 3 exemplare (unul pentru fermier - proprietarul animalelor, unul pentru distribuitor şi unul pentru prestatorul de servicii) şi se păstrează de către prestatorul de servicii timp de 5 ani.
    ........................................................................
    j) Să transmită lunar, până în data de 10, la distribuitorul cu care are contract, cu excepţia medicului veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii în vigoare, a inginerului zootehnist, precum şi a prestatorilor de servicii care au contracte de muncă sau de colaborare încheiate cu primării care transmit la oficiul judeţean de ameliorare şi reproducţie în zootehnie până în data de 15, următoarele documente:
    - centralizatorul însămânţărilor artificiale, care va cuprinde: numărul matricol al vacii însămânţate artificial, codul taurului partener, data însămânţării, codul prestatorului de servicii, numărul buletinului de însămânţare, semnătura;
    - situaţia consumului de material seminal congelat pe tauri (stoc, intrări, ieşiri);
    - informarea lunară privind realizarea indicatorilor de reproducţie care va cuprinde: număr femele IA(1) şi IA total, număr femele gestante, pierderi gestaţie, număr femele fătate, produşi etc.;
    - centralizatorul fătărilor, care va cuprinde: numărul matricol al vacii, numărul matricol al produsului, sexul, data naşterii, originea."

    g) La articolul 14, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Beneficiarii (fermieri - crescători de bovine înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor conform legislaţiei în vigoare) activităţilor de IA realizate de persoanele autorizate trebuie să permită efectuarea controalelor în ferme şi accesul la documentele emise de prestatorii de servicii."

    h) La anexa nr. 4f "Cerere de preschimbare a autorizaţiei", în anexa la autorizaţie "Obligaţiile persoanei autorizate", litera k) se abrogă.

    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.


                 p. Ministrul agriculturii
                    şi dezvoltării rurale,
                       Achim Irimescu,
                       secretar de stat


    Bucureşti, 3 iulie 2013.
    Nr. 605.
                           _______
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016