Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 6 din 23 februarie 2022  pentru modificarea şi completarea Procedurii privind confirmarea unui sistem de distribuţie închis de energie electrică sau de gaze naturale, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 195/2020     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 6 din 23 februarie 2022 pentru modificarea şi completarea Procedurii privind confirmarea unui sistem de distribuţie închis de energie electrică sau de gaze naturale, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 195/2020

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 197 din 28 februarie 2022
    Având în vedere prevederile art. 10 alin. (4^2), art. 50 alin. (5), art. 118 alin. (2^1) şi ale art. 139 alin. (6) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Procedura privind confirmarea unui sistem de distribuţie închis de energie electrică sau de gaze naturale, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 195/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1051 din 10 noiembrie 2020, cu completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    (1) Prestarea serviciului de distribuţie de energie electrică de către operatorii economici care operează sisteme de distribuţie închise în condiţiile art. 50 din Lege se realizează pe baza unei decizii de confirmare emise de ANRE conform prezentei proceduri.
    (2) În cazul în care apreciază că sistemul de distribuţie pe care îl exploatează se încadrează într-un sistem de distribuţie închis, conform prevederilor art. 50 din Lege, un operator economic poate solicita ANRE confirmarea prin decizie a sistemului de distribuţie respectiv ca fiind sistem de distribuţie închis, indiferent de puterea electrică aprobată pentru locurile de consum, inclusiv:
    a) operatorii de distribuţie sau administratorii parcurilor industriale în interiorul parcurilor industriale constituite conform Legii nr. 186/2013 privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale, cu modificările ulterioare, care îndeplinesc cerinţele prevăzute la art. 50 din Lege;
    b) operatorii de distribuţie sau administratorii de zone libere în interiorul zonelor libere constituite conform Legii nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere, cu modificările şi completările ulterioare, care îndeplinesc cerinţele prevăzute la art. 50 din Lege;
    c) operatorii economici care deţin reţele de distribuţie ce alimentează cu energie electrică locuri de consum cu puteri electrice aprobate însumate mai mici de 3 MW, care îndeplinesc cerinţele prevăzute la art. 50 din Lege.
    (3) Prestarea serviciului de distribuţie a gazelor naturale se desfăşoară fără licenţă acordată de ANRE operatorilor economici pe baza deciziei de confirmare emise de ANRE în următoarele cazuri considerate sisteme închise:
    a) administratorilor parcurilor industriale constituite conform Legii nr. 186/2013, cu modificările ulterioare;
    b) administratorilor zonelor libere constituite conform Legii nr. 84/1992, cu modificările şi completările ulterioare;
    c) altor operatori economici care se află într-o zonă industrială, comercială sau de servicii comune, limitată din punct de vedere geografic şi care nu alimentează clienţii casnici, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 139 alin. (4) din Lege."

    2. La articolul 7 alineatul (1), după litera k) se introduce o nouă literă, litera k^1), cu următorul cuprins:
    "k^1) valoarea cifrei de afaceri estimată a se realiza din desfăşurarea activităţii de distribuţie a energiei electrice în cadrul sistemului de distribuţie a cărui confirmare se solicită, în anul emiterii deciziei de confirmare;"

    3. La articolul 7, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu următorul cuprins:
    "(7) În cazul în care solicitantul operează mai multe sisteme de distribuţie închise de energie electrică sau de gaze naturale, acesta poate solicita simultan, printr-o singură cerere, confirmarea acestora ca fiind sisteme de distribuţie închise, situaţie în care se emite o singură decizie de confirmare, pe baza unui singur tarif de analiză a documentaţiei ce însoţeşte cererea."

    4. Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    (1) După finalizarea procesului de analiză a documentaţiei depuse de solicitant, compartimentul de specialitate din cadrul ANRE întocmeşte un raport prin care se propune Comitetului de reglementare al ANRE modul de soluţionare a cererii solicitantului, precum şi proiectul de decizie aferent.
    (2) În vederea confirmării unui sistem de distribuţie închis de energie electrică sau gaze naturale/modificării unei decizii de confirmare, după întocmirea proiectului de decizie şi a raportului prevăzute la alin. (1), ANRE comunică solicitantului tariful pentru aprobarea deciziei de confirmare a unui sistem de distribuţie închis de energie electrică sau gaze naturale/pentru modificarea deciziei de confirmare ce trebuie plătit de solicitant conform reglementărilor ANRE incidente.
    (3) Proiectul de decizie şi raportul prevăzute la alin. (1) sunt incluse pe ordinea de zi a şedinţei Comitetului de reglementare al ANRE numai după efectuarea plăţii tarifului pentru aprobarea deciziei de confirmare a unui sistem de distribuţie închis de energie electrică sau gaze naturale/pentru modificarea deciziei de confirmare ce trebuie plătit de solicitant, conform reglementărilor ANRE incidente."

    5. Articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 11
    (1) În baza hotărârii Comitetului de reglementare al ANRE, adoptată în şedinţă publică, preşedintele ANRE emite o decizie de confirmare a sistemului de distribuţie închis de energie electrică sau de gaze naturale.
    (2) Decizia de confirmare prevăzută la alin. (1) îşi încetează aplicabilitatea în următoarele situaţii:
    a) la cererea motivată a operatorului economic căruia i-a fost emisă decizia;
    b) în cazul falimentului/radierii operatorului economic căruia i-a fost emisă decizia;
    c) la încetarea condiţiilor care au stat la baza încadrării unui sistem de distribuţie închis de energie electrică sau de gaze naturale, prevăzute la art. 1 alin. (2) din prezenta procedură;
    d) la expirarea duratei de valabilitate prevăzute în cuprinsul acesteia.
    (3) În caz de neîndeplinire de către operatorul economic, căruia i-a fost emisă decizia de confirmare, a obligaţiilor sale legale, constatate de autoritatea competentă din oficiu ori la sesizarea unor terţi sau la notificarea de către operatorul economic în cauză, ANRE va proceda după cum urmează:
    a) în cazul în care neîndeplinirea sau nerespectarea obligaţiilor nu este imputabilă titularului, va dispune:
    (i) un termen de conformare, dacă situaţia creată este remediabilă;
    (ii) încetarea aplicabilităţii deciziei de confirmare, dacă situaţia creată este iremediabilă;;
    b) în cazul în care neîndeplinirea sau nerespectarea obligaţiilor este imputabilă operatorului economic căruia i-a fost emisă decizia de confirmare, va dispune:
    (i) suspendarea deciziei de confirmare, pe o perioadă stabilită pentru remedierea situaţiei create şi pentru conformare, dacă situaţia creată este remediabilă;
    (ii) încetarea aplicabilităţii deciziei de confirmare, dacă situaţia creată este iremediabilă.
    (4) La cererea operatorului economic căruia i-a fost emisă, ANRE dispune modificarea deciziei de confirmare, în următoarele situaţii:
    a) în cazul unor modificări ale statutului operatorului economic căruia i-a fost emisă, determinate de schimbarea formei juridice, schimbarea denumirii sau schimbări privind sediul social/alte sedii prevăzute în cuprinsul deciziei;
    b) în cazul unor modificări ale statutului operatorului economic căruia i-a fost emisă, determinate de fuziunea, divizarea sau transformarea acestuia;
    c) în cazul modificării caracteristicilor specifice sistemului de distribuţie închis precizate în cuprinsul deciziei de confirmare.
    (5) Cererea de modificare a deciziei de confirmare va fi însoţită de acele documente prevăzute de art. 7 alin. (1) din prezenta procedură care fac obiectul modificării în cauză, precum şi de dovada plăţii tarifului de analiză a documentaţiei anexate cererii de modificare conform ordinului preşedintelui ANRE de stabilire a tarifelor şi contribuţiilor ANRE."

    6. Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 12
    (1) Decizia de confirmare a sistemului de distribuţie închis de energie electrică sau de gaze naturale conţine cel puţin următoarele elemente:
    a) datele de identificare ale solicitantului;
    b) adresa sistemului închis, judeţ, municipiu/oraş/comună, cu localitatea aparţinătoare, strada şi numărul imobilului;
    c) confirmarea sau refuzul confirmării sistemului de distribuţie închis de energie electrică sau de gaze naturale;
    d) durata de valabilitate a deciziei de confirmare.
    (2) Durata de valabilitate a unei decizii de confirmare a sistemului de distribuţie închis de energie electrică sau de gaze naturale este de maximum 5 ani.
    (3) Cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea duratei de valabilitate stabilite conform alin. (2), titularul poate solicita o nouă confirmare a sistemului de distribuţie închis de energie electrică sau de gaze naturale, caz în care se reia procedura de emitere a unei decizii de confirmare prevăzută de prezenta procedură."

    7. La articolul 15, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Dacă în urma acţiunii de control întreprinse de ANRE se stabileşte că operatorul economic prevăzut la alin. (1) nu a respectat prevederile deciziei de confirmare emise, ANRE aplică sancţiuni conform prevederilor Legii şi ale prezentei proceduri."



    ART. II
    (1) Deciziile de confirmare a unui sistem de distribuţie închis de energie electrică sau de gaze naturale emise până la data intrării în vigoare a prevederilor prezentului ordin îşi încetează aplicabilitatea în termen de 5 ani de la data de la care au început să producă efecte juridice.
    (2) Cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea termenului prevăzut la alin. (1), titularul poate solicita o nouă confirmare a sistemului de distribuţie închis de energie electrică sau de gaze naturale, caz în care se reia procedura privind confirmarea unui sistem de distribuţie închis de energie electrică sau de gaze naturale prevăzută la art. I.

    ART. III
    Operatorii economici care solicită confirmarea unui sistem de distribuţie închis de energie electrică sau de gaze naturale, precum şi operatorii economici care au obţinut de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei confirmarea încadrării într-un sistem de distribuţie închis de energie electrică sau de gaze naturale duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar compartimentele din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei vor urmări respectarea acestora.

    ART. IV
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 23 februarie 2022.
    Nr. 6.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016