Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 6 din 11 februarie 2010  privind aprobarea Procedurii operationale Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 6 din 11 februarie 2010 privind aprobarea Procedurii operationale "Mecanismul de compensare a efectelor utilizarii retelelor electrice de transport pentru tranzite de energie electrica intre operatorii de transport si de sistem"

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 148 din 8 martie 2010
ORDIN nr. 6 din 11 februarie 2010
privind aprobarea Procedurii operaţionale "Mecanismul de compensare a efectelor utilizãrii reţelelor electrice de transport pentru tranzite de energie electricã între operatorii de transport şi de sistem"
EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALÃ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 148 din 8 martie 2010


Având în vedere prevederile <>art. 9 alin. (8) şi (9) , ale <>art. 11 alin. (1) şi alin. (2) lit. h), ale <>art. 74 lit. b) , ale <>art. 76 alin. (1) şi ale <>art. 79 alin. (3) din Legea energiei electrice nr. 13/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale art. 9 din Regulamentul (CE) nr. 1.228/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 iunie 2003 privind condiţiile de acces la reţea pentru schimburile transfrontaliere de energie electricã, ale <>Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 60/2007 ,
în temeiul <>art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.428/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,

preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Procedura operaţionalã "Mecanismul de compensare a efectelor utilizãrii reţelelor electrice de transport pentru tranzite de energie electricã între operatorii de transport şi de sistem", prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Compania Naţionalã de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. percepe de la operatorii economici care încheie contracte pentru prestarea serviciului de tranzit al energiei electrice din/spre ţãrile perimetrice prin Sistemul electroenergetic naţional un tarif reglementat de tranzit, exprimat în euro/MWh, exclusiv TVA, care se aprobã prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 42/2007 privind aplicarea de cãtre Compania Naţionalã de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. a procedurii operaţionale "Mecanismul de compensare a efectelor utilizãrii reţelelor electrice de transport pentru tranzite de energie electricã între operatorii de transport şi de sistem", publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 754 din 6 noiembrie 2007.
ART. 4
Compania Naţionalã de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar departamentele şi direcţiile de specialitate din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmãresc respectarea acestora.
ART. 5
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Preşedintele
Autoritãţii Naţionale de Reglementare
în Domeniul Energiei,
Petru Lificiu

Bucureşti, 11 februarie 2010.
Nr. 6.


ANEXÃ

PROCEDURA OPERAŢIONALÃ
"Mecanismul de compensare a efectelor utilizãrii reţelelor electrice de
transport pentru tranzite de energie electricã între operatorii de
transport şi de sistem"

CAP. I
Principiile Mecanismului ITC

ART. 1
Mecanismul de compensare a efectelor utilizãrii reţelelor electrice de transport pentru tranzite de energie electricã între operatorii de transport şi de sistem, denumit în continuare Mecanismul ITC, prevãzut în prezenta procedurã operaţionalã, reprezintã mecanismul aprobat la data de 11 decembrie 2009 în cadrul şedinţei Comitetului de Piaţã al European Network Transmission System Operators Electricity, denumit în continuare ENTSO-E, pe baza cãruia a fost încheiat Contractul ITC de decontare şi clearing pentru anul 2010, denumit în continuare Contractul ITC 2010, semnat în data de 16 decembrie 2009, în cadrul Adunãrii generale a ENTSO-E.
ART. 2
Ţãrile din Europa, prin participarea la Mecanismul ITC, fac posibilã implementarea în cadrul unui contract comun a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.228/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 iunie 2003 privind condiţiile de acces la reţeaua electricã pentru schimburile transfrontaliere de energie electricã.
ART. 3
(1) Lista ţãrilor/blocurilor de control (coduri ISO din douã litere) participante la Mecanismul ITC este prevãzutã în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezenta procedura operaţionalã.
(2) Lista ţãrilor perimetrice (coduri ISO din douã litere) este prevãzutã în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezenta procedurã operaţionalã.
ART. 4
Mecanismul operaţional ITC se bazeazã pe urmãtoarele principii:
a) definirea unui sistem de compensare pentru utilizarea reţelelor naţionale pentru tranzitul de energie electricã, a costurilor cu infrastructura şi a costurilor cu pierderile suplimentare din reţeaua electricã de transport datorate tranzitelor;
b) definirea modului de finanţare a fondului de compensare;
c) un sistem de decontare a diferenţelor dintre obligaţiile de platã şi drepturile de încasare.

CAP. II
Sistemul de compensare pentru costurile cu infrastructura

ART. 5
Compensarea pentru costurile cu infrastructura corespunzãtoare utilizãrii reţelei electrice de transport a unei ţãri (parte ITC) semnatare a Contractului ITC 2010 de cãtre terţe pãrţi care fac schimburi transfrontaliere de energie electricã se face în limita unui fond-cadru de compensare în valoare de 100 milioane euro.
ART. 6
Compensarea pentru costurile cu infrastructura (CC_I) în limita fondului-cadru de compensare se calculeazã astfel:

CC_I(k)= FF*[0,75*TF(k)+0,25* CF(k)],

unde:
k reprezintã ţara;
FF este fondul-cadru de compensare;
TF este un factor corespunzãtor tranzitului de energie electricã şi se calculeazã cu formula:

[FORMULA]*)
-----------
NOTÃ(CTCE)
Reprezentarea graficã a formulei se gãseşte în Monitorul Oficial al României Partea I, Nr. 148 din 8 martie 2010, la pagina 4, a se vedea imaginea asociatã.


T este tranzitul de energie electricã, definit ca minimul dintre fluxurile orare de energie electricã în direcţia import (IF) şi fluxurile orare de energie electricã în direcţia export (EF), mãsurate pe liniile de interconexiune:

T(k) = min [EF(k), IF(k)];

CF este un factor corespunzãtor consumului de energie electricã şi se calculeazã cu formula:

[FORMULA]*)

-----------
NOTÃ(CTCE)
Reprezentarea graficã a formulei se gãseşte în Monitorul Oficial al României Partea I, Nr. 148 din 8 martie 2010, la pagina 4, a se vedea imaginea asociatã.

unde:
C este consumul de energie electricã, utilizat în calculul tarifelor naţionale de transport.

CAP. III
Sistemul de compensare a costurilor suplimentare cu consumul propriu tehnologic în reţeaua electricã de transport (CPT)

ART. 7
Metoda "cu şi fãrã tranzite" (WWT - With and Without Transits) ia în considerare impactul tranzitelor asupra fiecãrei pãrţi ITC participante la Mecanismul ITC. Metoda se bazeazã pe o comparaţie între pierderile tehnologice de putere electricã pe elementele de reţea pentru douã situaţii: situaţia înregistratã (conţinând fluxurile reale, inclusiv tranzitele) şi situaţia cu eliminarea tranzitelor de energie electricã prin reţea.
Modelarea reţelei
ART. 8
(1) Colectarea unui set de informaţii complet care sã descrie situaţiile de funcţionare realã în toate cele 8.760 de ore din an nefiind posibilã, se ia în considerare colectarea de informaţii referitoare la o descriere completã a topologiei reţelei, distribuţiei consumurilor şi producţiei pentru un numãr limitat de ore predefinite.
(2) Se considerã cã fiecare orã din an este simulatã printr-un model similar unuia dintre aceste regimuri de funcţionare realã (snapshoturi) privind topologia reţelei, caracteristicile tehnice, distribuţia consumurilor şi a producţiei în fiecare nod din reţea şi fluxurile pe liniile de interconexiune.
ART. 9
Pentru fiecare lunã se utilizeazã 6 regimuri de funcţionare realã (snapshoturi) la orele: 3,30 h, 11,30 h şi 19,30 h CET din cea de-a treia miercuri şi din duminica precedentã.
ART. 10
Formatul convenit pentru transmiterea regimurilor de funcţionare realã este formatul UCTE pentru reţelele din ţãrile UCTE şi formatul PSS/E 29 pentru reţelele din ţãrile nordice (Nordel) şi ţãrile baltice.
ART. 11
În metoda cu şi fãrã tranzit (WWT), compensãrile şi contribuţiile pentru pierderi (L) sunt calculate pe baza: "situaţiilor înregistrate" descrise prin regimuri de funcţionare, ale costurilor unitare aprobate de reglementator pentru pierderile de energie electricã, ale fluxurilor înregistrate pe liniile de interconexiune şi fluxurilor programate între ţãrile participante la Mecanismul ITC şi ţãrile perimetrice.
ART. 12
Acestor rezultate nu li se aplicã nicio limitare.
ART. 13
Compensarea pentru pierderi datoratã fiecãrei pãrţi ITC k pentru luna m este:

[FORMULA]*)
------------
NOTÃ(CTCE)
Reprezentarea graficã a formulei se gãseşte în Monitorul Oficial al României Partea I, Nr. 148 din 8 martie 2010, la pagina 5, a se vedea imaginea asociatã.

ART. 14
Fondul total de compensare lunarã pentru pierderi este egal cu suma compensãrilor tuturor pãrţilor ITC (k).

[FORMULA]*)
------------
NOTÃ(CTCE)
Reprezentarea graficã a formulei se gãseşte în Monitorul Oficial al României Partea I, Nr. 148 din 8 martie 2010, la pagina 5, a se vedea imaginea asociatã.

unde:
C(pierderi) este costul unitar al energiei electrice achiziţionate pentru acoperirea pierderilor din reţeaua electricã de transport (RET);
Delta P(pierderi_k) este diferenţa dintre pierderile din reţea în situaţia realã din regimul de funcţionare şi în situaţia în care s-au eliminat tranzitele de putere prin ţara k.

CAP. IV
Definirea modului de finanţare a fondului de compensare

ART. 15
Contribuţiile operatorului de transport şi de sistem la fondul de compensare (numite şi obligaţii de platã) sunt formate din douã pãrţi, în mod similar cu mecanismele de compensare ITC aplicate în anii anteriori:
a) Prima parte a fondului ia în considerare contribuţia din partea ţãrilor perimetrice (PC). Aceasta rezultã din tariful de tranzit în valoare de 0,70 euro/MWh, determinat ex-ante pe baza datelor din 2007 şi 2008, aplicat exporturilor (EPC) şi importurilor (IPC) programate din ţãrile perimetrice din/spre ţãrile participante la mecanismul de compensare.
b) A doua parte a fondului, denumitã partea de "flux net de energie electricã în direcţia export/import", este bazatã pe un "tarif pentru fluxul net", care se aplicã exporturilor nete (NEF) şi importurilor nete (NIF), mãsurate pe liniile de interconexiune. Tarifele pentru fluxurile nete se calculeazã lunar, astfel încât sã fie asiguratã acoperirea fondului de compensare a costurilor cu infrastructura, în limita fondului-cadru aprobat şi a costurilor suplimentare cu pierderile de energie electricã din reţea.
ART. 16
Tariful de tranzit în valoare de 0,70 euro/MWh, aplicat importurilor şi exporturilor programate din ţãrile perimetrice, reprezintã suma dintre tariful fluxului net pentru infrastructurã [NFP(eaI)], în valoare de 0,30 euro/MWh, şi tariful fluxului net pentru pierderi [NFP(eaL)], în valoare de 0,40 euro/MWh, determinate ex-ante pe baza datelor din anii 2007 şi 2008.
ART. 17
Tariful fluxului net ex-ante pentru infrastructurã este dat de raportul dintre fondul-cadru total de compensare pentru infrastructurã şi suma fluxurilor din care este alcãtuitã contribuţia:

[FORMULA]*)
------------
NOTÃ(CTCE)
Reprezentarea graficã a formulei se gãseşte în Monitorul Oficial al României Partea I, Nr. 148 din 8 martie 2010, la pagina 5, a se vedea imaginea asociatã.


ART. 18
Tariful fluxului net ex-ante pentru pierderi este dat de urmãtorul raport:

[FORMULA]*)
------------
NOTÃ(CTCE)
Reprezentarea graficã a formulei se gãseşte în Monitorul Oficial al României Partea I, Nr. 148 din 8 martie 2010, la pagina 5, a se vedea imaginea asociatã.

ART. 19
Pentru a asigura lunar (m) permanenta egalitate dintre contribuţiile la fond şi compensaţiile pentru infrastructurã, sau pierderi, tariful fluxului net pentru infrastructurã, NFP(ep)I(m), şi pentru pierderi, NFP(ep)L(m), se recalculeazã lunar (ex-post) dupã cum urmeazã:

[FORMULA]*)
------------
NOTÃ(CTCE)
Reprezentarea graficã a formulei se gãseşte în Monitorul Oficial al României Partea I, Nr. 148 din 8 martie 2010, la pagina 5, a se vedea imaginea asociatã.



NOTÃ:
La finele fiecãrei luni, se recalculeazã tariful fluxului net, cumulat într-un "interval extins" care începe din luna ianuarie pânã în luna (m) de calcul.

CAP. V
Sistemul de decontare a diferenţelor dintre obligaţiile de platã şi drepturile de încasare

SECŢIUNEA 1
Procedura de decontare lunarã

I. Calculul rezultatelor finale - prima etapã
ART. 20
Rezultatele finale nete (FNP) datorate în luna m fiecãrei pãrţi ITC k sunt calculate ca diferenţa dintre suma drepturilor de încasare pentru infrastructurã [CC(ep)I] şi pierderi [CC(ep)L] şi suma obligaţiilor de platã pentru infrastructurã [Ct(ep)I] şi pierderi [Ct(ep)L].

FNP(k,m) = [CC(ep)I(k,m) + CC(ep)L(k,m)] - [Ct(ep)I(k,m) + Ct(ep)L(k,m)]

ART. 21
Rezultatele finale nete lunare se vor calcula luându-se în considerare diferenţa dintre rezultatele finale ale lunii (m) şi rezultatele finale ale lunii precedente (m - 1).
II. Calculul rezultatelor finale - etapa a doua
ART. 22
Pentru fiecare parte ITC care a alocat capacitãţi de interconexiune în alt mod decât cel prevãzut în Liniile directoare pentru managementul congestiilor, anexã la Regulamentul (CE) 1.228/2003 , se recalculeazã tranzitul de energie electricã şi compensarea costurilor cu infrastructura, în limitele fondului-cadru şi ale costurilor cu pierderile suplimentare din reţea.
ART. 23
Pentru fiecare parte ITC se recalculeazã rezultatele finale nete (etapa a doua) prin diminuarea rezultatelor finale din prima etapã cu diferenţele corespunzãtoare reducerii tranzitului de energie electricã aferente capacitãţilor de interconexiune rezervate.

SECŢIUNEA a 2-a
Procedura de decontare finalã

ART. 24
Având în vedere cã tariful fluxului net se recalculeazã lunar pentru asigurarea egalitãţii dintre contribuţiile la fond şi compensaţiile pentru infrastructurã şi pierderi, nu mai este necesarã nicio altã procedurã de decontare dupã finalizarea decontãrii lunare pentru decembrie 2010.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 25
Companiile Amprion (Germania) şi Swissgrid (Elveţia) (denumite împreunã administrator de date) îndeplinesc sarcinile de administrare a datelor şi calculul lunar al obligaţiilor de platã şi al drepturilor de încasat prevãzute în Contractul ITC 2010. Aceste companii sunt şi cele douã centre europene de coordonare a activitãţii de evidenţã a schimburilor de energie electricã (accounting) şi de organizare a reglajului frecvenţã - putere LFC (Load-Frequency Control). Datele de bazã şi rezultatele finale se publicã pe website-ul ENTSO-E de cãtre administratorul de date.


ANEXA 1


───────
la procedura operaţionalã
──────────────────────────

Lista ţãrilor/blocurilor de control (coduri ISO din douã litere)
participante la Mecanismul ITC

Albania (AL)
Austria (AT)
Bosnia şi Herţegovina (BA)
Belgia (BE)
Bulgaria (BG)
Cehia (CZ)
Croaţia (HR)
Danemarca de Est (DKE)
Danemarca de Vest (DKW)
Germania (DE)
Elveţia (CH)
Estonia (EE)
Finlanda (FI)
Franţa (FR)
Grecia (GR)
Italia (IT)
Irlanda (IE)
Irlanda de Nord (NI)
Letonia (LV)
Lituania (LT)
Luxemburg (LU)
Marea Britanie (GB)
Muntenegru (ME)
Macedonia (MK)
Olanda (NL)
Norvegia (NO)
Polonia (PL)
Portugalia (PT)
România (RO)
Serbia (RS)
Slovacia (SK)
Slovenia (SI)
Spania (ES)
Suedia (SE)
Ungaria (HU)


ANEXA 2
───────
la procedura operaţionalã
─────────────────────────

Lista ţãrilor perimetrice (coduri ISO din douã litere)

Bielorusia (BY)
Federaţia Rusã (RU)
Maroc (MA)
Moldova (MD)
Turcia (TR)
Ucraina (UA)
__________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016