Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 6.538 din 20 iunie 2007  pentru aprobarea Normelor privind accesul operatorilor economici la Sistemul de control al exportului (ECS)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 6.538 din 20 iunie 2007 pentru aprobarea Normelor privind accesul operatorilor economici la Sistemul de control al exportului (ECS)

EMITENT: AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 11 iulie 2007

În temeiul <>art. 5 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 532/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale a Vãmilor,

vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Normele privind accesul operatorilor economici la Sistemul de control al exportului (ECS), prevãzute în anexã.
ART. 2
Anexa face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 3
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã,
Gelu Ştefan Diaconu

Bucureşti, 20 iunie 2007.
Nr. 6.538.


ANEXĂ
NORME
privind accesul operatorilor economici
la Sistemul de control al exportului (ECS)

CAP. I
Dispoziţii generale

1. Depunerea declaraţiei vamale de export prin mijloace electronice se poate face de cãtre operatorii economici (exportatori, comisionari în vamã, exportatori/destinatari agreaţi), prin intermediul modulului de management al declaraţiei vamale de export, componentã a aplicaţiei ECS-RO.
2. Pentru utilizarea modulului de management a declaraţiei vamale de export destinat operatorilor economici este necesar ca aceştia sã îndeplineascã cerinţele tehnice hardware şi software, prezentate în anexa nr. 1.
3. În aplicarea prezentelor norme prin modulul de management al declaraţiei vamale de export se înţelege modulul ECS utilizat de operatorii economici pentru completarea şi depunerea declaraţiei vamale de export, în format electronic.

CAP. II
Procedura de autorizare a accesului la ECS

A. Condiţii de acces
4. Accesul operatorilor economici la ECS se realizeazã pe baza autorizaţiei eliberate de Autoritatea Naţionalã a Vãmilor, Direcţia de tehnologia informaţiei, comunicaţii şi statisticã vamalã.

B. Dosarul de autorizare
5. Autorizaţia de acces al operatorilor economici la ECS se acordã pe baza unei cereri scrise, întocmitã potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2, care cuprinde: denumirea societãţii comerciale, sediul, codul unic de înregistrare, numele, prenumele şi funcţiile persoanelor care reprezintã legal societatea comercialã. Declararea mãrfurilor în ECS în procedura simplificatã se face numai în cazul în care se utilizeazã procedura de vãmuire la domiciliu. În acest caz, cererea de autorizare pentru acces la ECS se depune de cãtre societatea autorizatã în calitate de exportator/destinatar agreat sau, dupã caz, de cãtre comisionarul în vamã care reprezintã societatea pentru efectuarea formalitãţilor vamale. Cererea de autorizare se transmite la Autoritatea Naţionalã a Vãmilor, Direcţia de tehnologia informaţiei, comunicaţii şi statisticã vamalã împreunã cu:
a) formularul unic de înregistrare în ECS, conform modelului prezentat în anexa nr. 3, împreunã cu o declaraţie în care se specificã birourile vamale pe lângã care îşi vor desfãşura activitatea;
b) o declaraţie, în cazul exportatorilor/destinatarilor agreaţi în care se specificã dacã declararea mãrfurilor pentru export se face de cãtre comisionarul în vamã;
c) o declaraţie-angajament completatã conform modelului prezentat în anexa nr. 5.
6. În cazul menţionat la pct. 5 lit. b) se procedeazã astfel:
a) toate documentele menţionate la pct. 5 lit. a)-c) se vor depune de cãtre comisionarul în vamã, atunci când acesta nu deţine autorizaţie de acces la ECS;
b) atunci când comisionarul în vamã deţine autorizaţie de acces la ECS, acesta va prezenta pe lângã documentele menţionate la pct. 5 lit. a) şi b), completate de exportatorul/ destinatarul agreat, autorizaţia de vãmuire la domiciliu a acestuia, în copie, împreunã cu o cerere din care sã reiasã cã acesta declarã mãrfurile pentru exportatorul/destinatarul agreat şi în care sã se specifice biroul vamal şi numãrul autorizaţiei de acces la ECS.

C. Emiterea autorizaţiei de acces
7. Dupã verificarea documentelor menţionate la lit. B se întocmeşte autorizaţia de acces al operatorilor economici la ECS, în douã exemplare, şi se semneazã de cãtre directorul Direcţiei de tehnologia informaţiei, comunicaţii şi statisticã vamalã din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 6. Un exemplar al autorizaţiei se transmite solicitantului, iar celalalt se pãstreazã în evidenţa Serviciului gestiunea calitãţii datelor din cadrul Direcţiei de tehnologia informaţiei, comunicaţii şi statisticã vamalã.
8. Autorizaţia de acces va conţine informaţii privind numãrul unic de identificare (Trader Identification Number - TIN), certificatul digital/numele utilizatorului şi parola aferentã acestuia (fişier care asigurã accesul criptat şi securizat la ECS), unic alocat pentru fiecare operator economic.
Împreunã cu autorizaţia se va transmite titularului şi fişierul ce conţine certificatul digital, acesta din urmã fiind transmis la adresa de e-mail comunicatã de acesta.
9. Dupã obţinerea autorizaţiei de acces la ECS solicitantul va depune imediat o copie a acesteia la fiecare birou vamal pe lângã care îşi va desfãşura activitatea, împreunã cu lista persoanelor (utilizatorilor) desemnate sã depunã declaraţii vamale de export pentru fiecare birou vamal, conform modelului prezentat în anexa nr. 4.

D. Suspendarea/Revocarea autorizaţiei de acces
10. Autoritatea Naţionalã a Vãmilor poate suspenda sau revoca autorizaţia dacã:
a) emiterea ei s-a facut pe baza unor date sau informaţii incorecte, iar solicitantul avea cunoştinţã ori trebuia sa aibã cunoştinţã de acest fapt;
b) una sau mai multe dintre condiţiile ce au stat la baza emiterii nu mai sunt valabile;
c) titularul solicitã ;
d) titularul nu respectã regulile de funcţionare, securitate şi confidenţialitate a datelor impuse de sistemul informatic vamal.
Decizia de suspendare sau revocare a autorizaţiei conţine data de la care mãsura intrã în vigoare şi este transmisã titularului.
11. Autoritatea Naţionalã a Vãmilor nu revocã autorizaţia în cazurile în care titularul îşi îndeplineşte obligaţiile într-un termen stabilit de aceasta. În cazul în care autorizaţia a fost revocatã, o nouã autorizaţie va putea fi emisã numai dupã remedierea sau înlãturarea cauzelor care au dus la revocarea celei iniţiale, prin reluarea procedurii de autorizare descrisã în prezentele norme.

E. Actualizarea datelor privind autorizaţia de acces
12. Autorizaţia de acces al operatorilor economici la ECS se actualizeazã atunci când:
a) titularul prezintã date sau informaţii referitoare la extinderea activitãţii la noi birouri vamale, la suspendarea activitãţii la unul dintre birourile vamale transmise anterior, la personalul desemnat sã depunã declaraţii vamale de export etc.;
b) au survenit modificãri faţã de situaţia iniţialã privind declararea mãrfurilor pentru export;
c) unul sau mai multe dintre elementele care au stat la baza emiterii au fost modificate (actualizate).

CAP. III
Dispoziţii finale

13. Operatorul economic va depune un singur dosar de autorizare pentru accesul la ECS.
14. Operatorul economic care a obţinut autorizaţia de acces la ECS va parcurge toţi paşii prezentaţi în anexa nr. 7 privind Instrucţiunile de instalare şi configurare a modulului ECS pentru operatorii economici.
15. Orice modificare intervenitã în datele titularului autorizaţiei se va transmite, în scris, Autoritãţii Naţionale a Vãmilor sau biroului vamal (pentru situaţia în care sunt modificãri privind personalul desemnat sã depunã declaraţii vamale de export) de cãtre operatorul economic în termen de 24 de ore de la producerea lor, cu completarea corespunzãtoare a formularelor din anexele nr. 2, 3, 4 şi 5.
16. Autoritatea Naţionalã a Vãmilor poate aproba pentru anumite categorii de operatori economici, în cazuri justificate, pe bazã de protocol încheiat între pãrţi, utilizarea altor soluţii de transport al datelor de la modulul ECS la serverul ECS, instalat la sediul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor.
17. Autoritatea Naţionalã a Vãmilor va informa operatorii economici, prin publicaţii pe site-ul propriu, despre schimbãrile ce pot surveni în politica de acces la ECS.
18. Anexele nr. 1-7 fac parte integrantã din prezentele norme.


ANEXA 1
la norme
CERINŢE TEHNICE
pentru utilizarea modulului ECS


* Hardware
> Pentium IV
- 512 MB RAM
- 40 G HDD
- USB
> Conexiune internet stabilã (128 Kbps), nerecomandat dial-up
> Imprimantã laser (600 Dots/inch)
> Imprimantã matricialã

* Software
> Windows 2000 sau XP
> Internet Explorer versiunea 6.0 sau superioarã
> Acrobat Reader PDF - versiunea 6.0 sau superioarã (opţional)




ANEXA 2
la norme



Nr. ........ din .............
Cãtre Autoritatea Naţionalã a Vãmilor
Direcţia de tehnologia informaţiei,
comunicaţii şi statisticã vamalã

CERERE DE AUTORIZARE
pentru acces la ECS

Societatea Comercialã ....................................................
CUI .....................................................................,
cu sediul în ............................................................,
adresa ..................................................................,
reprezentatã legal de ................, având funcţia de ................,

solicitãm autorizarea pentru accesul la ECS*).



Declarare în procedurã

normalã simplificatã
de vãmuire la domiciliu

Numele, prenumele, funcţia
.............................

Semnãtura şi ştampila
.........................
___________
*) Se bifeazã cãsuţa corespunzãtoare.




ANEXA 3
la norme


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│[siglã ANAF] [siglã VAMĂ]│
│ ROMÂNIA - MINISTERUL ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR │
│ AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ │
│ Autoritatea Naţionalã a Vãmilor │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ FORMULAR DE ÎNREGISTRARE ÎN ECS │
├────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────┤
│NUMĂR DE IDENTIFICARE OPERATOR ECONOMIC(TIN)│ │
│(*) │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│COD UNIC DE ÎNREGISTRARE │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│NUME │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ ││_│ SA │
│ │ _ │
│FORMA SOCIETATE ││_│ SRL │
│ │ _ │
│ ││_│ ALTE │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ADRESA │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│COD POŞTAL (ZIP) │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ORAŞ/LOCALITATE │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│SECTOR/JUDEŢ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ŢARA │ROMÂNIA │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│TELEFON │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│FAX │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│E-MAIL │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│NUME REPREZENTANT LEGAL │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ ││_│ COMISIONAR ÎN VAMĂ │
│ │ _ │
│TIP SOCIETATE ││_│ EXPORTATOR AGREAT │
│ │ _ │
│ ││_│ DESTINATAR AGREAT │
│ │ _ │
│ ││_│ DECLARANT ÎN NUME PROPRIU │
│ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│DATA INTRODUCERII ÎN ECS │(*) │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│DATA IEŞIRII DIN ECS │(*) │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│SOCIETATE │AUTORITATEA NAŢIONALĂ A VĂMILOR│
│ │ │
│ │ │
│SEMNĂTURĂ ŞTAMPILĂ │ │
│ │SEMNĂTURĂ │
│ │ŞTAMPILĂ │
│ │ │
│ │ │
└────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────┘
(*) = se completeazã de cãtre ANV (RO + cod unic de înregistrare)




ANEXA 4
la norme

Lista birourilor vamale ECS pe lângã care se solicitã autorizarea
şi a persoanelor desemnate sã depuna declaraţii vamale de export*)


┌────┬──────────────────────────────────┬──────────────┬─────────────────────┐
│ │ Birou vamal │ Persoane │ Valabilitate**) │
│Nr. │ │ desemnate │ │
│crt.├──────────────┬───────────────────┼──────┬───────┼──────────┬──────────┤
│ │ Cod │ Denumire │ Nume │Prenume│ Data │ Data │
│ │ │ │ │ │ început │ sfârşit │
│ │ │ │ │ │zz/ll/│zz/ll/│
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ │D.R.V. BRAŞOV-│ │ │ │ │ │
│ │ROBV │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 1 │ROBV0300 │ALBA IULIA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 2 │ROBV0900 │BRAŞOV │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 3 │ROBV5600 │MIERCUREA CIUC │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 4 │ROBV5610 │ODORHEIU SECUIESC │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 5 │ROBV7820 │SFÂNTU GHEORGHE │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 6 │ROBV7900 │SIBIU │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 7 │ROBV8800 │TÂRGU MUREŞ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ │D.R.V. │ │ │ │ │ │
│ │BUCUREŞTI-ROBU│ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 8 │ROBU1030 │OTOPENI CĂLĂTORI │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 9 │ROBU1040 │BĂNEASA - AEROPORT │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 10 │ROBU1120 │BUCUREŞTI-SUD │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 11 │ROBU1200 │ANTREPOZITE │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 12 │ROBU1400 │TÂRGURI ŞI │ │ │ │ │
│ │ │EXPOZIŢII │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 13 │ROBU3910 │GIURGIU │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 14 │ROBU1380 │POŞTA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 15 │ROBU3980 │ZONA LIBERĂ GIURGIU│ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 16 │ROBU7100 │PLOIEŞTI │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 17 │ROBU8600 │TÂRGOVIŞTE │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ │D.R.V.CLUJ - │ │ │ │ │ │
│ │ROCJ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 18 │ROCJ0400 │BISTRIŢA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 19 │ROCJ1800 │CLUJ NAPOCA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 20 │ROCJ1810 │CLUJ NAPOCA - │ │ │ │ │
│ │ │AEROPORT │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 21 │ROCJ9700 │ZALĂU │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 22 │ROCJ0500 │BAIA MARE │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 23 │ROCJ4310 │HALMEU │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 24 │ROCJ6570 │ORADEA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 25 │ROCJ7810 │SATU MARE │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 26 │ROCJ8000 │SIGHET │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ │D.R.V.CRAIOVA-│ │ │ │ │ │
│ │ROCR │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 27 │ROCR0310 │ALEXANDRIA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 28 │ROCR1700 │CALAFAT │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 29 │ROCR1720 │BECHET │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 30 │ROCR2000 │CORABIA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 31 │ROCR2100 │CRAIOVA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 32 │ROCR7000 │PITEŞTI │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 33 │ROCR7270 │PORŢILE DE FIER I │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 34 │ROCR7280 │ORŞOVA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 35 │ROCR7700 │RÂMNICU VÂLCEA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 36 │ROCR8210 │SLATINA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 37 │ROCR8810 │TÂRGU JIU │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 38 │ROCR9000 │DROBETA TURNU │ │ │ │ │
│ │ │SEVERIN │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 39 │ROCR9100 │TURNU MĂGURELE │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ │D.R.V. │ │ │ │ │ │
│ │CONSTANŢA-ROCT│ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 40 │ROCT1710 │CĂLĂRAŞI │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 41 │ROCT1900 │CONSTANŢA SUD │ │ │ │ │
│ │ │AGIGEA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 42 │ROCT1970 │CONSTANŢA PORT │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 43 │ROCT5400 │MANGALIA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 44 │ROCT8820 │SLOBOZIA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ │D.R.V.GALAŢI -│ │ │ │ │ │
│ │ROGL │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 45 │ROGL0700 │BRĂILA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 46 │ROGL0710 │ZONA LIBERĂ BRĂILA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 47 │ROGL1500 │BUZĂU │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 48 │ROGL3600 │FOCŞANI │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 49 │ROGL3610 │OANCEA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 50 │ROGL3800 │GALAŢI DOCURI │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 51 │ROGL3810 │ZONA LIBERĂ GALAŢI │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 52 │ROGL3850 │GIURGIULEŞTI │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 53 │ROGL8900 │TULCEA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ │D.R.V. IAŞI - │ │ │ │ │ │
│ │ROIS │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 54 │ROIS0100 │ALBIŢA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 55 │ROIS0600 │BACĂU │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 56 │ROIS0620 │BACĂU AEROPORT │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 57 │ROIS1600 │BOTOŞANI │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 58 │ROIS2700 │DORNEŞTI │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 59 │ROIS4650 │IAŞI │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 60 │ROIS4800 │PAŞCANI │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 61 │ROIS4990 │SCULENI │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 62 │ROIS7400 │PIATRA NEAMŢ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 63 │ROIS8200 │SIRET │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 64 │ROIS8230 │SUCEAVA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 65 │ROIS9610 │VASLUI │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 66 │ROIS1610 │STÂNCA COSTEŞTI │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ │D.R.V. │ │ │ │ │ │
│ │TIMIŞOARA-ROTM│ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 67 │ROTM0200 │ARAD │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 68 │ROTM0230 │ARAD AEROPORT │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 69 │ROTM2300 │ZONA LIBERĂ CURTICI│ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 70 │ROTM8100 │DEVA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 71 │ROTM5010 │JIMBOLIA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 72 │ROTM5510 │MORAVIŢA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 73 │ROTM7600 │REŞIŢA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 74 │ROTM8720 │TIMIŞOARA BAZA │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 75 │ROTM8730 │TIMIŞOARA AEROPORT │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 76 │ROTM8750 │LUGOJ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────────────┼──────┼───────┼──────────┼──────────┤
│ 77 │ROTM6100 │NAIDAŞ │ │ │ │ │
└────┴──────────────┴───────────────────┴──────┴───────┴──────────┴──────────┘


___________
*) Se vor completa numai birourile vamale şi utilizatorii operatorilor economici unde aceştia îşi desfãşoarã activitatea.
**) Data de început, data de la care operatorii economici vor depune declaraţii vamale de export pe lângã birourile vamale unde aceştia îşi desfãşoarã activitatea. Data de sfârşit, data la care operatorii economici înceteazã depunerea declaraţiilor vamale de export. Se completeazã de ANV.


ANEXA 5
la norme


Societatea Comercialã ............................
Cod unic de înregistrare .........................

DECLARAŢIE - ANGAJAMENT
nr. ........../data .................
privind respectarea obligaţiilor ce revin
utilizatorilor ECS

Societatea Comercialã ....................................................,
CUI ................, reprezentatã legal prin ............................,
având funcţia de ............................, se angajeazã:
În calitate de utilizator, cunoscând dispoziţiile legale cu caracter
general şi special în materie de protecţie a dreptului de proprietate, precum
şi sancţiunile aplicabile în cazul sãvârşirii unor fapte prin care se aduc
atingeri dreptului de proprietate, ne asumãm în mod direct şi necondiţionat
obligaţiile privitoare la utilizarea ECS faţã de Autoritatea Naţionalã a
Vãmilor, în calitate de proprietar al Sistemului Informatic Integrat Vamal,
astfel:
I. Obligaţiile utilizatorului
Ne angajãm, în calitate de utilizatori ai ECS, sã respectãm regulile impuse
de autoritatea vamalã, proprietarã a sistemului. Ea este singura în masurã sã
asigure accesul utilizatorilor la software-ul specific ECS, în condiţiile pe
care le considerã necesare.
Faţã de cele de mai sus, ne obligãm:
1. Condiţii tehnice:
a) sã deţinem echipamentele de calcul adecvate pentru instalarea, utiliza-
rea şi funcţionarea normalã a ECS;
b) sã deţinem platforma software adecvatã pentru instalarea, utilizarea şi
funcţionarea normalã a ECS;
c) sã asigurãm suportul tehnic necesar pentru utilizarea şi funcţionarea
normalã a ECS;
d) sã asigurãm conexiunea la internet în conformitate cu condiţiile stabi-
lite prin prezentele norme privind accesul la ECS.
2. Resursele umane:
a) sã asigurãm personalul calificat în domeniul informatic şi vamal capabil
sã utilizeze ECS;
b) sã asigurãm instruirea personalului utilizator al ECS cu privire la
normele în vigoare.
3. Confidenţialitatea şi securitatea datelor:
a) sã asigurãm utilizarea ECS pus la dispoziţie de autoritatea vamalã, la
parametrii definiţi de cãtre aceasta;
b) sã nu permitem accesul terţilor la ECS;
c) sã nu utilizãm ECS în numele altor persoane juridice sau fizice;
d) sã nu difuzãm ECS altor persoane juridice sau fizice;
e) sã nu modificãm ECS;
f) sã nu utilizãm alte produse informatice pentru accesul la ECS;
g) sã luam toate mãsurile ce se impun pentru a nu afecta securitatea
Sistemului Informatic Integrat Vamal;
h) sã asigurãm confidenţialitatea datelor şi informaţiilor de care luãm
cunoştinţã prin utilizarea ECS.
4. Asigurarea condiţiilor pentru exercitarea dreptului de control al
Autoritãţii Naţionale a Vãmilor asupra activitãţii desfãşurate privind:
a) respectarea obligaţiilor referitoare la condiţiile tehnice, comunicaţii
şi confidenţialitatea şi securitatea datelor;
b) nivelul de instruire a persoanelor desemnate sã utilizeze ECS şi
respectarea instrucţiunilor de lucru.

II. Mãsuri cu caracter administrativ ce pot fi luate de cãtre Autoritatea
Naţionalã a Vãmilor
În cazul nerespectãrii obligaţiilor asumate, am luat cunoştinţã cã suntem
pasibili de a suporta urmãtoarele sancţiuni, în funcţie de gravitatea
faptelor sãvârşite:
a) suspendarea temporarã a autorizaţiei de acces la ECS pe o perioadã
cuprinsã între 3 şi 12 luni;
b) anularea autorizaţiei de acces la ECS.
Autoritatea Naţionalã a Vãmilor are dreptul de a anula sau de a prelungi
sancţiunile acordate.
Aplicarea sancţiunilor de cãtre autoritatea vamalã nu exclude rãspunderea
civilã şi penalã a utilizatorului pentru eventualele prejudicii cauzate prin
faptele sãvârşite.

Data Utilizator
Funcţia .....................
Numele ......................
Semnãtura ...................




ANEXA 6
la norme


AUTORITATEA NAŢIONALĂ A VĂMILOR
DIRECŢIA DE TEHNOLOGIE A INFORMAŢIEI,
COMUNICAŢII ŞI STATISTICĂ VAMALĂ
Exemplar nr. ............

AUTORIZAŢIE
pentru accesul la ECS
nr. ......... din .................

1. Denumirea şi sediul solicitantului .....................................
...........................................................................
2. TIN:*) .................................................................
3. Certificatul digital/Numele utilizatorului: ....................
Parolã: ........................


DIRECTOR
_________
*) Numãrul unic de identificare (Trader Identification Number - TIN) are
urmãtoarea structurã:
a) Identificator de ţarã conform ISO 3166 - 2 caractere - RO;
b) Cod unic de înregistrare al operatorului economic.




ANEXA 7
la norme

INSTRUCŢIUNI
de instalare şi configurare a modulului ECS prin conexiune internet

A. Noţiuni generale
Modulul ECS permite utilizatorilor autorizaţi completarea declaraţiei vamale de export, verificarea şi transmiterea acesteia prin mijloace electronice la autoritatea vamalã, printr-o conexiune criptatã şi securizatã peste internet.
Utilizatorii autorizaţi, care îşi desfãşoarã activitatea pe lânga un anumit birou vamal, pot completa, în conformitate cu fluxul de prelucrare a datelor, declaraţia vamalã de export sau, dupã caz, datele necesare încheierii exportului la biroul de ieşire din comunitate, fiind conectaţi la serverul ECS instalat la sediul central al Autoritãţii Naţionale a Vãmilor.

B. Cerinţe hardware
Modulul ECS a fost dezvoltat utilizând mediul Oracle.
Cerinţele hardware necesare utilizãrii modulului ECS sunt:
1. calculatoare PC echipate cu procesoare Intel Pentium IV cu minimum 512 MB RAM de memorie, 40 G HDD, USB, sistem de operare Windows XP;
2. conexiune internet stabilã (minimum 128K), nerecomandat dial-up;
3. imprimantã laser (600Dots/inch);
4. imprimantã matricialã.

C. Cerinţe software
Cerinţele software necesare utilizãrii modulului ECS se pot clasifica in 3 categorii, respectiv în relaţie cu (1) software de bazã, (2) suport de execuţie şi (3) software de comunicaţie.
(1) Software de bazã
Modulul ECS poate fi lansat pe sistemele de operare din familia Microsoft Windows, respectiv Windows XP, Windows 2000 cu Service Pack 4 sau superior, pentru procesoare Intel.
(2) Suport de execuţie
Modulul ECS necesitã instalarea în prealabil a aplicaţiei ORACLE Jinitiator 1.3.1.22, aplicaţie pusã la dispoziţie gratuit şi a cãrei instalare este descrisã în secţiunea F.3. - Instalare şi configurare modul ECS.
(3) Software de comunicaţie
Utilizatorul modulului ECS se va conecta la serverul din ANV - sediul central unde este autorizat printr-o conexiune stabilã la internet furnizatã de orice provider de servicii internet (ISP), folosind un browser tip Internet Explorer versiunea 6.0 sau o versiune superioarã. Peste aceastã conexiune se va stabili un canal criptat între calculatorul utilizatorului şi gateway-ul VPN al ANV. Sesiunea VPN va fi realizatã utilizând pachetul VPN Secure Client livrat de producãtorul CheckPoint ce poate fi descãrcat gratuit de la adresa:
http://www.checkpoint.com/downloads/quicklinks/downloads_sr.html,
link: Administrators:HFA-03 Configurable Installation, împreunã cu instrucţiunile de instalare şi configurare.
_________
NOTĂ (CTCE)
Imaginea ferestrei Windows se gãseşte în Monitorul Oficial nr. 466 din 11 iulie 2007, Partea I, pag. 25. (a se vedea imaginea asociatã)

Acest pachet se instaleazã pe un calculator cu sistem de operare Windows; dupã ce utilizatorul se va conecta la internet, modulul VPN se va conecta la gateway prin user/parola, stabilindu-se astfel un tunel criptat cu modulul CheckPoint VPN-1. În urma acestei acţiuni calculatorul utilizatorului va primi o adresã de IP asignatã de cãtre gateway-ul VPN de la Autoritatea Naţionalã a Vãmilor.

Instalarea modulului VPN
Dupã descãrcarea kit-ului de la adresa de mai sus, din directorul "Disk1" creat pe staţia de lucru se lanseazã programul de instalare "Setup" pentru instalarea VPN.
_________
NOTĂ (CTCE)
Imaginea ferestrelor Windows se gãseşte în Monitorul Oficial nr. 466 din 11 iulie 2007, Partea I, pag. 25, 26. (a se vedea imaginea asociatã)

Pentru funcţionarea corectã trebuie setat "InstalVPN-1 SecureClient".
_________
NOTĂ (CTCE)
Imaginea ferestrelor Windows se gãseşte în Monitorul Oficial nr. 466 din 11 iulie 2007, Partea I, pag. 26, 27. (a se vedea imaginea asociatã)

Configurarea clientului VPN
Dupã instalarea clientului site-ul se configureazã astfel: din fereastra ce se afişeazã, dupã un click dreapta pe icoana VPN-1 SecureClient aflata în barã, se selecteazã, cu conexiunea la internet stabilitã, meniul Settings > New > Site şi se introduce informaţia referitoare la site, respectiv adresa IP externã a gateway-ului, care în acest caz are valoarea 80.96.3.4.
_________
NOTĂ (CTCE)
Imaginea ferestrelor Windows se gãseşte în Monitorul Oficial nr. 466 din 11 iulie 2007, Partea I, pag. 27, 28. (a se vedea imaginea asociatã)

Folosirea certificatelor digitale
Certificatul digital emis de cãtre VPN Gateway-ul ANV este stocat într-un fişier cu extensia .p12 (ex. testweb.p12).
Acest fişier trebuie transferat pe calculatorul unde se realizeazã conexiunea prin SecureClient. Se poate copia certificatul la orice locaţie ce poate fi selectatã prin apãsarea butonului Browse din fereastra VPN-1 SecureClient Authentication afişatã odatã cu apãsarea butonului Connect în fereastra VPN-1 SecureClient Connection. Certificatul poate fi, de asemenea, salvat şi pe smartcard, în funcţie de opţiunea utilizatorului şi de nivelul de securitate ce se doreşte pentru controlul accesului la date.
_________
NOTĂ (CTCE)
Imaginea ferestrelor Windows se gãseşte în Monitorul Oficial nr. 466 din 11 iulie 2007, Partea I, pag. 29. (a se vedea imaginea asociatã)

În situaţia în care compania dispune de un sistem de securitate de tip firewall prin care se face accesul la internet, trebuie ca porturile 500 şi 264 sã fie deschise pentru a asigura conexiunea prin canal VPN.

Menţiune:
1. Utilizatorul de ECS primeşte de la Autoritatea Naţionalã a Vãmilor un fişier *.p12 şi parola corespunzãtoare. Acesta reprezintã certificatul digital care asigurã conectarea utilizatorului la ECS printr-o conexiune criptatã peste internet.
2. Utilizatorul descarcã VPN Secure Client de la adresa:
http://www.checkpoint.com/downloads/quicklinks/downloads_sr.html
link : Administrators:HFA-03 Configurable Installation şi instaleazã şi configureazã clientul.
3. În momentul stabilirii canalului VPN dintre calculatorul utilizatorului şi gateway-ul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, calculatorul va primi o adresã din clasa 10.255.*. Autoritatea Naţionalã a Vãmilor îşi rezervã dreptul de a actualiza clasele de adrese în situaţia în care se depãşeşte numãrul maxim de adrese ce poate fi alocat pentru o clasã.
4. Pentru a se putea stabili conexiunea dintre cele douã puncte ale canalului VPN (calculatorul utilizatorului şi gateway-ul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor), accesul la internet prin diferite firewall-uri (ale modulului din Domeniul Extern şi/sau ale provider-ului de internet) trebuie sa permitã protocoalele ipsec, esp şi ike (TCP şi UDP) pe portul 500.

D. Instalarea şi configurarea componentelor software
Pentru a avea acces la modulul ECS, utilizatorul trebuie sã instaleze şi sã configureze componentele software descrise în secţiunea Cerinţe Software. Modulul ECS ţine cont de urmãtoarele ipoteze:
* sistemul de operare Microsoft Windows este instalat într-o partiţie creatã pe dispozitivul logic C:
* structura de fişiere componente ale modulului ECS va fi creatã tot pe dispozitivul logic C:
În acest context trebuie efectuate urmãtoarele configurãri:
1. Pentru conectarea la aplicaţia ECS în fişierul
c:WINDOWSsystem32driversetchosts se va adãuga urmãtoarea adresã:
172.20.1.158 ecs
2. Pentru stabilirea conexiunii la serverul ECS se poate utiliza orice browser de internet; se recomandã Internet Explorer, versiunea minima 6.0.
De menţionat cã înaintea lansãrii sesiunii de lucru este recomandat ca fişierele temporare de internet sã fie şterse. În meniul din Internet Explorer se selecteazã opţiunea "Tools/Internet Options..."
_________
NOTĂ (CTCE)
Imaginea ferestrei Windows se gãseşte în Monitorul Oficial nr. 466 din 11 iulie 2007, Partea I, pag. 30. (a se vedea imaginea asociatã)

Din rubrica "Temporary Internet files", din fereastra afişatã, se apeleazã butoanele "Delete Cookies.." şi "Delete Files..", pentru a şterge atât fişierele temporare, cât şi fişierele de tip Cookies.
_________
NOTĂ (CTCE)
Imaginea ferestrei Windows se gãseşte în Monitorul Oficial nr. 466 din 11 iulie 2007, Partea I, pag. 30. (a se vedea imaginea asociatã)

E. Instalarea şi configurarea modulului ECS
Pentru instalarea şi configurarea modulului ECS de cãtre utilizator, dupã ce acesta a fost autorizat de cãtre Autoritatea Naţionalã a Vãmilor şi apoi înregistrat în VPN Gateway al Autoritãţii Naţionale a Vãmilor pe baza unui certificat digital, cu generarea tuturor structurilor de informaţie care sã permitã utilizatorului conectarea la serverul ECS, este necesar ca acesta sã parcurgã urmatorii paşi:
1. În fereastra de adrese (URL-uri) a unui browser de internet se va scrie urmãtoarea adresã:
http://ecs:7778/forms/frmservlet?config=ecs_dec
2. Prin lansarea acestui link se va descãrca şi instala pe staţia localã aplicaţia Oracle JInitiator 1.3.1.22:
_________
NOTĂ (CTCE)
Imaginea ferestrelor Windows se gãseşte în Monitorul Oficial nr. 466 din 11 iulie 2007, Partea I, pag. 31. (a se vedea imaginea asociatã)

În momentul în care instalarea este terminatã, aplicaţia ECS este lansatã în execuţie. Conectarea la ECS se face pe bazã de user şi parolã atribuite pentru fiecare birou vamal în conformitate cu prevederile normelor de acces.
_________
NOTĂ (CTCE)
Imaginea ferestrei Windows se gãseşte în Monitorul Oficial nr. 466 din 11 iulie 2007, Partea I, pag. 32. (a se vedea imaginea asociatã)

F. Dispoziţii finale
De evitat a se lansa simultan în execuţie douã sesiuni ale modulului ECS pentru acelaşi utilizator. Acest lucru poate conduce la blocarea comunicaţiilor şi la imposibilitatea lucrului pe calculatorul unde un astfel de eveniment poate sã aparã.
Se recomandã ca la închiderea fiecarei sesiuni de lucru utilizatorul sã închidã toate ferestrele de lucru.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016