Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 591 din 30 iunie 2012  privind procedurile publicarii, republicarii si rectificarii, precum si ale publicarii in numere speciale, cu tiraj limitat, a actelor in Monitorul Oficial al Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 591 din 30 iunie 2012 privind procedurile publicarii, republicarii si rectificarii, precum si ale publicarii in numere speciale, cu tiraj limitat, a actelor in Monitorul Oficial al Romaniei

EMITENT: SECRETARIATUL GUVERNULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 437 din 30 iunie 2012

    În temeiul prevederilor art. 12-17 şi ale art. 22 din Legea nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, republicatã, cu modificãrile ulterioare,
    în baza art. 5 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 405/2007 privind funcţionarea Secretariatului General al Guvernului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    secretarul general al Guvernului emite prezentul ordin.

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    (1) Prezentul ordin stabileşte procedura publicãrii în pãrţile I-VII ale Monitorului Oficial al României, procedura republicãrii şi a rectificãrii, precum şi procedurile publicãrii în numere speciale, cu tiraj limitat, a unor acte care au un volum extins şi/sau intereseazã, prin obiectul lor de reglementare, doar un numãr restrâns de persoane ori care conţin informaţii clasificate.
    (2) Procedurile publicãrii, republicãrii şi rectificãrii actelor normative se realizeazã cu respectarea prevederilor Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnicã legislativã pentru elaborarea actelor normative, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. 2
    (1) În sensul prezentului ordin, prin emitent se înţelege autoritãţile publice şi celelalte persoane juridice prevãzute la cap. II din Legea nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, republicatã, cu modificãrile ulterioare.
    (2) Emitenţii au obligaţia de a comunica neîntârziat, în scris, Secretariatului General al Guvernului, regiei autonome sau Consiliului Legislativ, dupã caz, date, informaţii şi precizãri necesare îndeplinirii cerinţelor legale privind procedurile prevãzute la art. 1 alin. (1).
    (3) În cazul în care solicitarea de date, informaţii şi precizãri se face pe cale electronicã, rãspunsul emitenţilor se va face tot pe cale electronicã, prin semnãturã electronicã calificatã.

    CAP. II
    Procedura publicãrii actelor

    SECŢIUNEA 1
    Publicarea actelor în Partea I a Monitorului Oficial al României

    ART. 3
    (1) Emitenţii transmit Secretariatului General al Guvernului actele supuse publicãrii, pe suport hârtie, în copie certificatã, precum şi pe e-mail, în fişier electronic certificat.
    (2) Certificarea se realizeazã prin aplicarea ştampilei emitentului pe fiecare filã, inclusiv pe anexe, fãrã a se suprapune pe text.
    (3) Certificarea formei electronice se realizeazã prin semnãturã electronicã calificatã, de o persoanã anume desemnatã de cãtre emitent.
    (4) Emitenţii comunicã Secretariatului General al Guvernului numele şi funcţia persoanelor împuternicite sã certifice actele transmise spre publicare ori de câte ori apar modificãri cu privire la desemnarea acestora.
    (5) Actele supuse publicãrii se transmit Secretariatului General al Guvernului însoţite de o adresã de înaintare, care va cuprinde:
    a) categoria şi datele de identificare ale actului supus publicãrii;
    b) numãrul de pagini ale documentului supus publicãrii;
    c) numãrul anexelor şi numãrul de pagini ale acestora;
    d) semnãtura conducãtorului emitentului sau a locţiitorului sãu, iar în cazul actelor Parlamentului României, ale Preşedintelui României şi ale Guvernului României, semnãtura persoanei împuternicite sã transmitã actele spre publicare.
    (6) Actele transmise în vederea publicãrii care nu îndeplinesc condiţiile prevãzute la alin. (2)-(5) pot fi restituite emitentului.
    (7) Evidenţa actelor primite spre publicare se ţine într-un registru special, pe categorii de acte, potrivit art. 5 din Legea nr. 202/1998, republicatã, cu modificãrile ulterioare, la Secretariatul General al Guvernului.
    ART. 4
    Secretarul general al Guvernului dispune publicarea şi transmiterea actelor cãtre regia autonomã, pe bazã de semnãturã în condica de predare-primire, în termen de cel mult 24 de ore de la data primirii acestora.
    ART. 5
    (1) Publicarea legilor, a celorlalte acte ale Parlamentului şi ale fiecãreia dintre cele douã Camere, a deciziilor Curţii Constituţionale pronunţate cu ocazia controlului constituţionalitãţii legilor înainte de promulgare, a decretelor, a mesajelor şi a altor acte ale Preşedintelui României adresate Parlamentului, a ordonanţelor de urgenţã şi a ordonanţelor Guvernului se realizeazã prin grija regiei autonome, cu prioritate, înaintea oricãror altor acte.
    (2) Celelalte acte prevãzute la cap. II din Legea nr. 202/1998, republicatã, cu modificãrile ulterioare, se publicã în ordinea înregistrãrii lor potrivit art. 3, dupã publicarea actelor menţionate la alin. (1).
    (3) În situaţii motivate, secretarul general al Guvernului poate stabili o altã ordine de prioritate în publicarea actelor.
    ART. 6
    Conţinutul actului introdus în procesul de publicare nu poate fi modificat, sub sancţiunea nulitãţii.
    ART. 7
    (1) Persoanele prevãzute la art. 3 alin. (5) lit. d) pot solicita, în scris, secretarului general al Guvernului retragerea actelor de la publicare.
    (2) Secretarul general al Guvernului dispune, de îndatã, regiei autonome nepublicarea actului în cauzã, în mãsura în care, la momentul sesizãrii sale, publicarea nu fusese realizatã.
    (3) Emitentul care a solicitat retragerea actului de la publicare suportã cheltuielile aferente operaţiunilor materiale efectuate de regia autonomã în procesul de publicare, pânã la data dispoziţiei emise în condiţiile alin. (2).
    (4) Obligaţia de platã a cheltuielilor prevãzute la alin. (3) se notificã emitentului de cãtre regia autonomã, în termen de cel mult 3 zile de la data dispoziţiei emise în condiţiile alin. (2). Notificarea se face prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire, prin fax sau prin poştã electronicã, certificatã cu semnãturã electronicã calificatã.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Republicarea actelor normative în Partea I a Monitorului Oficial al României

    ART. 8
    Actul normativ modificat şi/sau completat în mod substanţial se republicã având la bazã dispoziţia cuprinsã în ultimul act de modificare, respectiv de completare.
    ART. 9
    (1) Elaborarea formei republicabile a actelor normative, precum şi trimiterea acestora Secretariatului General al Guvernului se efectueazã de cãtre emitenţi.
    (2) Republicarea legilor, a ordonanţelor şi a hotãrârilor Guvernului se face în cel mult 45 de zile de la data publicãrii actului care a dispus aceastã mãsurã, cu respectarea dispoziţiilor art. 70 din Legea nr. 24/2000, republicatã.
    (3) Emitenţii actelor de modificare şi/sau de completare sunt obligaţi sã elaboreze şi sã transmitã Secretariatului General al Guvernului forma republicabilã a actului originar, pentru obţinerea avizului Consiliului Legislativ, în termen de cel mult 30 de zile de la data publicãrii actului de modificare şi/sau de completare. În cazul codurilor, acest termen se prelungeşte cu 15 zile. Prin act originar, în sensul prezentului ordin, se înţelege actul normativ asupra cãruia s-au produs modificãri şi/sau completãri şi care urmeazã sã fie republicat.
    (4) Republicarea legilor modificate sau completate prin ordonanţe ale Guvernului se face dupã aprobarea acestora din urmã prin lege, pentru a nu se crea eventuale discrepanţe cu legea de aprobare, în cazul în care aceasta aduce alte modificãri ordonanţei supuse aprobãrii.
    (5) Evidenţa cererilor de republicare se ţine într-un registru special, la Secretariatul General al Guvernului.
    ART. 10
    (1) Cererea, împreunã cu forma republicabilã a actului normativ primitã de Secretariatul General al Guvernului, se transmite, de îndatã, Consiliului Legislativ spre avizare.
    (2) Consiliul Legislativ transmite avizul sãu cãtre Secretariatul General al Guvernului în termen de cel mult 15 zile de la primirea cererii de republicare a actului normativ. În cazul codurilor, acest termen se prelungeşte cu 15 zile. Dupã primirea avizului Consiliului Legislativ, Secretariatul General al Guvernului îl transmite de îndatã emitentului.
    (3) Dupã primirea avizului Consiliului Legislativ, emitentul întocmeşte forma finalã a actului normativ supus republicãrii.
    ART. 11
    (1) Secretarul general al Guvernului dispune republicarea şi transmiterea, de îndatã, cãtre regia autonomã a formei finale a actului normativ supus republicãrii, împreunã cu avizul Consiliului Legislativ, pe bazã de semnãturã în condica de predare-primire.
    (2) Regia autonomã procedeazã la republicarea actului normativ în forma transmisã de Secretariatul General al Guvernului, în termen de cel mult 10 zile de la primirea acesteia.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Rectificarea actelor publicate în Partea I a Monitorului Oficial al României

    ART. 12
    (1) În cazul în care dupã publicare se descoperã erori materiale, se procedeazã la publicarea unei rectificãri, pe baza cererii emitentului.
    (2) Cererea emitentului, semnatã de conducãtorul sau de locţiitorul acestuia, iar în cazul actelor Parlamentului, ale Preşedintelui României şi ale Guvernului României, de persoanele anume desemnate din cadrul acestor autoritãţi publice, se adreseazã Secretariatului General al Guvernului, cu respectarea prevederilor art. 71 din Legea nr. 24/2000, republicatã.
    (3) Cererea trebuie sã indice, în mod clar, actul supus rectificãrii, numãrul şi data Monitorului Oficial al României, Partea I, în care a fost publicat, eroarea materialã, cu explicaţiile necesare, precum şi conţinutul rectificãrii.
    (4) Evidenţa cererilor de rectificare se ţine în registrul special prevãzut la art. 9 alin. (5).
    ART. 13
    (1) Secretariatul General al Guvernului transmite cererea de rectificare Consiliului Legislativ, spre avizare.
    (2) Consiliul Legislativ transmite avizul sãu cãtre Secretariatul General al Guvernului în termen de cel mult 3 zile de la primirea cererii de rectificare a actului normativ.
    (3) Secretarul general al Guvernului dispune publicarea rectificãrii şi transmiterea, de îndatã, cãtre regia autonomã a cererii de rectificare, împreunã cu avizul Consiliului Legislativ, pe bazã de semnãturã în condica de predare-primire.
    (4) În cazul în care Consiliul Legislativ avizeazã negativ cererea de rectificare, aceasta, împreunã cu avizul Consiliului Legislativ, se restituie emitentului de cãtre Secretariatul General al Guvernului.
    ART. 14
    (1) Regia autonomã procedeazã la publicarea rectificãrii, pe baza avizului Consiliului Legislativ, în termen de cel mult 5 zile de la primire.
    (2) Dacã ulterior se constatã cã rectificarea solicitatã nu priveşte o eroare materialã, rãspunderea revine organului emitent care a solicitat rectificarea actului respectiv.
    ART. 15
    (1) În cazul în care, dupã publicarea unor acte administrative individuale, care nu sunt supuse avizãrii Consiliului Legislativ, se descoperã erori materiale, emitentul înainteazã Secretariatului General al Guvernului o cerere de rectificare, întocmitã în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (2) şi (3).
    (2) Cererile de rectificare a hotãrârilor Guvernului care nu au caracter normativ şi care nu au fost avizate în stadiul de proiect de cãtre Consiliul Legislativ se adreseazã Secretariatul General al Guvernului de cãtre autoritatea publicã iniţiatoare.
    (3) Atestarea neavizãrii de cãtre Consiliul Legislativ se face la cererea Secretariatului General al Guvernului.
    (4) Rectificãrile actelor prevãzute la alin. (1) şi (2) se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, din dispoziţia secretarului general al Guvernului, în temeiul cererii înaintate de emitent.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Publicarea unor acte normative care au volum extins şi/sau intereseazã, prin obiectul lor de reglementare, doar un numãr restrâns de persoane ori care conţin informaţii clasificate

    ART. 16
    (1) În cazul în care actul supus publicãrii are un volum extins şi/sau intereseazã, prin obiectul sãu de reglementare, doar un numãr restrâns de persoane, emitentul sau, dupã caz, regia autonomã solicitã Secretariatului General al Guvernului aprobarea publicãrii actului într-un numãr special al Monitorului Oficial al României, Partea I, cu un tiraj limitat, precum şi numãrul de exemplare, care se difuzeazã numai persoanelor interesate.
    (2) Lista persoanelor interesate cãrora li se difuzeazã numãrul special prevãzut la alin. (1) se stabileşte de emitent şi se transmite regiei autonome, cu avizul secretarului general al Guvernului.
    (3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplicã în mod corespunzãtor şi în cazul actelor supuse publicãrii care conţin informaţii clasificate.
    ART. 17
    (1) Cererile prevãzute la art. 16 trebuie sã fie temeinic motivate, ele neputând fi formulate în scopul eludãrii sau al înfrângerii obligaţiei constituţionale de publicare.
    (2) Cererea privind publicarea în numere speciale, cu tiraj limitat, a actelor normative care au volum extins şi/sau intereseazã, prin obiectul lor de reglementare, doar un numãr restrâns de persoane trebuie sã cuprindã numãrul de exemplare, referiri cu privire la destinatarii acestora, precum şi date de ordin financiar privind publicarea acestora.
    (3) Cererea privind publicarea în numere speciale, cu tiraj limitat, a actelor care conţin informaţii clasificate trebuie sã cuprindã tipul documentului, numãrul total de file al acestuia, numãrul de anexe şi numãrul de file al fiecãrei anexe, numãrul total de exemplare care vor fi publicate, lista destinatarilor acestora, numãrul de exemplare care va fi distribuit fiecãrui destinatar, forma prin care sunt transmise spre publicare - suport hârtie, suport electronic cu menţionarea numãrului şi mãrimii fişierelor de pe acesta, cu obligativitatea restituirii suportului electronic.
    (4) Rãspunderea pentru datele cererii prevãzute la alin. (1)-(3) revine emitentului.
    (5) În cazul solicitãrii prevãzute la art. 16, precum şi în alte situaţii în care tipãrirea şi difuzarea anexelor la diverse acte sunt limitate ca tiraj, se va face menţiune în numãrul respectiv al Monitorului Oficial al României, Partea I, despre regimul acestora.
    ART. 18
    Secretarul general al Guvernului se pronunţã printr-o rezoluţie asupra cererii prevãzute la art. 17, în termen de 48 de ore de la primirea acesteia.
    ART. 19
    Respingerea motivatã a cererii prevãzute la art. 17 de cãtre secretarul general al Guvernului se comunicã, de îndatã, emitentului.
    ART. 20
    Regia autonomã distribuie exemplarele din Monitorul Oficial al României, Partea I, cu tiraj limitat, care conţin informaţii clasificate.
    ART. 21
    Prevederile legale în vigoare privind protecţia informaţiilor clasificate se aplicã în mod corespunzãtor în toate situaţiile gestionãrii actelor normative şi individuale cu conţinut clasificat.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Publicarea actelor în Partea a II-a a Monitorului Oficial al României

    ART. 22
    Actele care, potrivit art. 6 din Legea nr. 202/1998, republicatã, cu modificãrile ulterioare, se publicã în Partea a IIa a Monitorului Oficial al României urmeazã procedura prevãzutã la art. 3 şi 4, atribuţiile Secretariatului General al Guvernului exercitându-se în mod corespunzãtor.
    ART. 23
    (1) Regia autonomã procedeazã la publicarea actelor în Partea a II-a în termenele prevãzute de regulamentele celor douã Camere ale Parlamentului.
    (2) Dacã regulamentele nu stabilesc un termen, publicarea trebuie efectuatã în cel mult 15 zile de la data primirii actelor de cãtre regia autonomã.

    SECŢIUNEA a 6-a
    Publicarea actelor în pãrţile III-VII ale Monitorului Oficial al României

    ART. 24
    (1) Publicarea actelor în pãrţile III-VII ale Monitorului Oficial al României se realizeazã în condiţiile stabilite de regia autonomã, cu respectarea dispoziţiilor art. 7-11 din Legea nr. 202/1998, republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi ale legilor care reglementeazã regimul juridic al actelor respective.
    (2) Emitenţii transmit regiei autonome actele supuse publicãrii, pe suport hârtie, în copie certificatã, precum şi pe email, în fişier electronic certificat.
    (3) Certificarea se realizeazã prin aplicarea ştampilei emitentului pe fiecare filã, inclusiv pe anexe, fãrã a se suprapune pe text. Certificarea formei electronice se realizeazã prin semnãturã electronicã calificatã, de o persoanã anume desemnatã de cãtre emitent.
    (4) Emitenţii comunicã regiei autonome numele şi funcţia persoanelor împuternicite sã certifice actele transmise spre publicare ori de câte ori apar modificãri cu privire la desemnarea acestora.
    (5) Actele supuse publicãrii se transmit regiei autonome însoţite de o adresã de înaintare, care va cuprinde:
    a) categoria şi datele de identificare ale documentului supus publicãrii;
    b) numãrul de pagini, cuprinzând şi numãrul de caractere cu spaţii, ale documentului supus publicãrii;
    c) numãrul anexelor şi numãrul de pagini, cuprinzând şi numãrul de caractere cu spaţii, ale acestora;
    d) semnãtura conducãtorului emitentului sau a locţiitorului sãu.
    (6) Actele transmise în vederea publicãrii care nu îndeplinesc condiţiile prevãzute la alin. (3)-(5) pot fi restituite emitentului.

    CAP. III
    Dispoziţii finale

    ART. 25
    (1) În cadrul procedurii de publicare a actelor în Partea I şi Partea a II-a ale Monitorului Oficial al României, regia autonomã prezintã secretarului general al Guvernului spre avizare, imediat dupã procesarea şi paginarea actului supus publicãrii, sumarul numãrului publicaţiei.
    (2) Secretarul general al Guvernului avizeazã sumarul numãrului publicaţiei şi îl transmite, de îndatã, regiei autonome, în vederea tipãririi.
    ART. 26
    Întârzierea efectuãrii unor publicãri, republicãri sau rectificãri, datoratã nerespectãrii de cãtre emitenţi a obligaţiilor ce le revin potrivit prezentului ordin, atrage exclusiv rãspunderea acestora.
    ART. 27
    Cheltuielile de publicare a actelor în Monitorul Oficial al României se suportã potrivit prevederilor art. 20 şi 21 din Legea nr. 202/1998, republicatã, cu modificãrile ulterioare.
    ART. 28
    Prezentul ordin intrã în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                       Secretarul general al Guvernului,
                                   Ion Moraru

    Bucureşti, 30 iunie 2012.
    Nr. 591.

                                    -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016