Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 590 din 11 martie 2019  pentru aprobarea Normelor privind organizarea şi exercitarea activităţii de supraveghere desfăşurate de Autoritatea Feroviară Română - AFER pentru respectarea Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar, a formei, modelului, conţinutului legitimaţiei speciale, a funcţiilor care au dreptul la aceasta, precum şi a modelului procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 590 din 11 martie 2019 pentru aprobarea Normelor privind organizarea şi exercitarea activităţii de supraveghere desfăşurate de Autoritatea Feroviară Română - AFER pentru respectarea Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar, a formei, modelului, conţinutului legitimaţiei speciale, a funcţiilor care au dreptul la aceasta, precum şi a modelului procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei

EMITENT: Ministerul Transporturilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 239 din 28 martie 2019
    În temeiul prevederilor art. 1 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1.476/2009 privind stabilirea unor măsuri pentru asigurarea aplicării Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar, cu modificările ulterioare, ale art. 4 lit. a) din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 626/1998 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Feroviare Române - AFER, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 13 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 21/2015 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul transporturilor emite următorul ordin:
    ART. 1
    (1) Se aprobă Normele privind organizarea şi exercitarea activităţii de supraveghere desfăşurate de Autoritatea Feroviară Română - AFER pentru respectarea Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar, prevăzute în anexa nr. 1 la prezentul ordin.
    (2) Se aprobă forma, modelul, conţinutul legitimaţiei speciale pentru activitatea de supraveghere a respectării Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar şi funcţiile care au dreptul la aceasta, prevăzute în anexa nr. 2 la prezentul ordin.
    (3) Se aprobă modelul procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, prevăzut în anexa nr. 3 la prezentul ordin.

    ART. 2
    (1) Activitatea de supraveghere privind respectarea drepturilor şi obligaţiilor călătorilor din transportul feroviar se efectuează de către personalul Autorităţii Feroviare Române - AFER prin acţiuni de control la administratorul/gestionarii de infrastructură feroviară publică şi la operatorii de transport feroviar de călători.
    (2) Personalul împuternicit al Autorităţii Feroviare Române - AFER în exercitarea activităţii de supraveghere privind respectarea drepturilor şi obligaţiilor călătorilor din transportul feroviar are drept de acces în unităţile de transport feroviar aparţinând administratorului/gestionarilor de infrastructură feroviară publică şi operatorilor de transport feroviar de călători şi în toate mijloacele de transport feroviar aparţinând operatorilor de transport feroviar de călători, în baza legitimaţiei speciale emise de Autoritatea Feroviară Română - AFER.
    (3) Lista nominală a personalului împuternicit să desfăşoare activitatea de la alin. (1) se aprobă de către directorul general al Autorităţii Feroviare Române - AFER.

    ART. 3
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 4
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării.



                    p. Ministrul transporturilor,
                    Dragoş-Virgil Titea,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 11 martie 2019.
    Nr. 590.
    ANEXA 1

    NORME

    ANEXA 2





    FORMA, MODELUL, CONŢINUTUL
legitimaţiei speciale pentru activitatea de supraveghere a respectării Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 al Parlamentului European
    şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar şi funcţiile care au dreptul la aceasta
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Personalul AFER împuternicit cu supravegherea respectării Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar [Regulamentul (CE) nr. 1.371/2007], în exercitarea atribuţiilor ce le revin, au următoarele drepturi, înscrise în legitimaţia specială:
    a) de acces şi de exercitare a activităţii de supraveghere prin acţiuni de control în unităţile de transport feroviar aparţinând administratorului/gestionarilor de infrastructură feroviară publică, operatorilor de transport feroviar de călători;
    b) de acces şi de exercitare a activităţii de supraveghere prin acţiuni de control în mijloacele de transport feroviar ale operatorilor de transport feroviar de călători;
    c) de solicitare şi obţinere a datelor, informaţiilor şi a documentelor specifice cu privire la respectarea drepturilor şi obligaţiilor călătorilor din transportul feroviar de călători.


    ART. 2
    Funcţiile din cadrul AFER care au dreptul la legitimaţia specială pentru activitatea de supraveghere a respectării Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 sunt:
    a) directorul coordonator al activităţii de supraveghere;
    b) şef serviciu al activităţii de supraveghere;
    c) inspectorul de stat cu atribuţii pentru activitatea de supraveghere.


    CAP. II
    Forma, modelul şi conţinutul legitimaţiei speciale
    ART. 3
    Forma, modelul şi conţinutul legitimaţiei speciale se stabilesc după cum urmează:
    - recto -

┌─────────────────────────────────────────────────┐
│MINISTERUL TRANSPORTURILOR │
│AUTORITATEA FEROVIARĂ ROMÂNĂ - AFER │
│LEGITIMAŢIE SPECIALĂ │
│pentru activitatea de supraveghere a respectării │
│Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 │
│Nr. .......... Data emiterii │
│....................... LOC │
│Dl/Dna │
│.................................................│
│PENTRU FOTOGRAFIE │
│Funcţia │
│................................................ │
│În conformitate cu prevederile Hotărârii │
│Guvernului nr. 1.476/2009 privind stabilirea unor│
│măsuri pentru asigurarea aplicării Regulamentului│
│(CE) nr. 1.371/2007 al Parlamentului European şi │
│al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind │
│drepturile şi obligaţiile călătorilor din │
│transportul feroviar, cu modificările ulterioare,│
│ale Hotărârii Guvernului nr. 626/1998 privind │
│organizarea şi funcţionarea Autorităţii Feroviare│
│Române - AFER, cu modificările şi completările │
│ulterioare, şi ale Ordinului ministrului │
│transporturilor nr. 590/2019 pentru aprobarea │
│Normelor privind organizarea şi exercitarea │
│activităţii de supraveghere desfăşurate de │
│Autoritatea Feroviară Română - AFER pentru │
│respectarea Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 al│
│Parlamentului European şi al Consiliului din 23 │
│octombrie 2007 privind drepturile şi obligaţiile │
│călătorilor din transportul feroviar, a formei, │
│modelului, conţinutului legitimaţiei speciale, a │
│funcţiilor care au dreptul la aceasta, precum şi │
│a modelului procesului-verbal de constatare şi │
│sancţionare a contravenţiei, titularul │
│legitimaţiei este împuternicit: │
└─────────────────────────────────────────────────┘


    – verso - rulant

┌─────────────────────────────────────────────────┐
│1. să aibă acces şi să exercite activitatea de │
│supraveghere prin acţiuni de control în unităţile│
│de transport feroviar aparţinând │
│administratorului/gestionarilor de infrastructură│
│feroviară publică, operatorilor de transport │
│feroviar de călători; │
│2. să aibă acces şi să exercite activitatea de │
│supraveghere prin acţiuni de control în │
│mijloacele de transport feroviar ale operatorilor│
│de transport feroviar de călători; │
│3. să solicite şi să obţină date, informaţii şi │
│documente specifice cu privire la respectarea │
│drepturilor şi obligaţiilor călătorilor din │
│transportul feroviar de călători. │
│Ministrul transporturilor, │
│.................................................│
│Valabilă până la ........................ (nume, │
│semnătură, ştampilă) │
└─────────────────────────────────────────────────┘




    CAP. III
    Dispoziţii finale
    ART. 4
    Legitimaţia specială pentru activitatea de supraveghere a respectării Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 este document cu regim special, nominal şi netransmisibil.

    ART. 5
    Legitimaţia specială pentru activitatea de supraveghere a respectării Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 se tipăreşte, se gestionează şi se eliberează de către AFER, potrivit unei proceduri proprii aprobate de directorul general al AFER, pe ea aplicându-se semnătura şi ştampila ministrului transporturilor.


    ANEXA 3





    (model)
    MINISTERUL TRANSPORTURILOR
    Autoritatea Feroviară Română - AFER
    PROCES-VERBAL DE CONSTATARE ŞI SANCŢIONARE A CONTRAVENŢIEI
    seria ............... nr. ...........
    Încheiat astăzi, .....................(anul, luna, ziua), la ...................................,(denumirea unităţii în care s-a constatat contravenţia) de agentul constatator ...........................(numele şi prenumele), având funcţia de ...........................
    la Autoritatea Feroviară Română - AFER, împuternicit de Ministerul Transporturilor în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.476/2009 privind stabilirea unor măsuri pentru asigurarea aplicării Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar, cu modificările ulterioare, prin Legitimaţia specială nr. ..................
    Constat că .................................... (denumirea şi sediul persoanei juridice care a săvârşit contravenţia) nr. de înmatriculare în registrul comerţului ....................., cod fiscal ........................., reprezentată prin .....................................(numele, prenumele şi funcţia reprezentantului legal), posesor al CI seria ............. nr. ............, eliberată de ................ la data de .............., CNP ........................, în ......................(anul, luna, ziua, ora, locul),
    a săvârşit următoarele fapte:
    ...........................................................
    ...........................................................
    ...........................................................
    ...........................................................
    (descrierea faptelor contravenţionale şi a împrejurărilor în care acestea au fost produse)

    şi a încălcat prevederile:
    ...............................................................,
                                               (denumirea actelor normative încălcate, cu precizarea articolului, paragrafului, alineatului)

    ceea ce constituie contravenţie(i) prevăzută(e) în Hotărârea Guvernului nr. 1.476/2009 privind stabilirea unor măsuri pentru asigurarea aplicării Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar, cu modificările ulterioare, pct. .............................................., care se sancţionează cu amendă de la ……………......... lei la .................................... lei.
    Agent constatator ......................
    (semnătura)
    Contravenient .......................
    (semnătura)
    Faţă de împrejurările în care s-a comis fapta, contravenientul se sancţionează cu amendă în valoare de ............ lei.
    Obiecţiile contravenientului sunt ........................................................
    ................................................................................................
    ................................................................................................
    ................................................................................................
    ................................................................................................
                                                                                     (obiecţiile contravenientului, cu indicarea mijloacelor de probă)

    În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, contravenientul poate să achite, în termen de 15 zile de la data primirii înştiinţării de plată, jumătate din minimul amenzii, adică suma de .................................................. lei, prin mijloace de plată online, în conturile dedicate, la instituţiile de credit autorizate cu care există încheiate convenţii sau la unităţile Trezoreriei Statului.
    Contravenientul nu este de faţă/refuză/nu poate să semneze procesul-verbal.
    De faţă a fost martorul ................................(numele şi prenumele), CNP ................., domiciliat în ....................................(adresa exactă), posesor al C.I. seria .............. nr. ............... eliberată de .............. la data de ................. .
    Agent constatator ......................
    (semnătura)
    Martor ..................................
    (semnătura)
    Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia. Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.
    În termen de 30 de zile de la data primirii înştiinţării, contravenientul va transmite Autorităţii Feroviare Române - AFER, Calea Griviţei nr. 393, sectorul 1, Bucureşti, cod 010719, dovada de plată a amenzii sau, după caz, o copie a plângerii împotriva procesului-verbal. În caz contrar, se procedează la executarea silită.
    Am primit exemplarul nr. 2, care constituie şi înştiinţarea de plată.
    Agent constatator ....................
                                                          (semnătura) (semnătura)
    Contravenient ...........................

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016