Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 59 din 22 mai 2007  pentru aprobarea   Instructiunii nr. 3/2007 privind derularea ofertelor publice prin intermediul sistemului de tranzactionare al unui operator de piata/de sistem    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 59 din 22 mai 2007 pentru aprobarea Instructiunii nr. 3/2007 privind derularea ofertelor publice prin intermediul sistemului de tranzactionare al unui operator de piata/de sistem

EMITENT: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 363 din 28 mai 2007

În conformitate cu prevederile art. 1, 2 şi ale art. 7 alin. (3), (10) şi (15) din Statutul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, aprobat prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 25/2002 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 514/2002 , modificat prin <>Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în şedinţa din data de 14 mai 2007

Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare a hotãrât emiterea urmãtorului ordin:

ART. 1
Se aprobã Instrucţiunea nr. 3/2007 privind derularea ofertelor publice prin intermediul sistemului de tranzacţionare al unui operator de piaţã/de sistem.
ART. 2
Instrucţiunea menţionatã la art. 1 se publicã împreunã cu ordinul de aprobare a acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I, în Buletinul C.N.V.M. şi pe site-ul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (www.cnvmr.ro).
ART. 3
Direcţia reglementare din cadrul Direcţiei generale autorizare reglementare, împreunã cu Secretariatul general şi cu directorul general executiv vor urmãri ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare,
Gabriela Anghelache

Bucureşti, 22 mai 2007.
Nr. 59.

INSTRUCŢIUNEA Nr. 3/2007
privind derularea ofertelor publice prin
intermediul sistemului de tranzacţionare
al unui operator de piaţã/de sistem

ART. 1
Prevederile prezentei instrucţiuni sunt aplicabile în cazul ofertelor publice derulate prin intermediul sistemului de tranzacţionare al unui operator de piaţã/de sistem.
ART. 2
(1) Derularea unei oferte publice de vânzare/de cumpãrare, precum şi operaţiunile realizate în vederea alocãrii, efectuãrii şi decontãrii tranzacţiilor aferente ofertei se vor realiza cu respectarea prevederilor <>Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale reglementãrilor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi ale operatorului de piaţã/de sistem.
(2) Contractele referitoare la derularea unei oferte publice de vânzare/de cumpãrare şi la operaţiunile realizate ulterior închiderii acesteia, în vederea realizãrii alocãrii, a tranzacţiilor şi a decontãrii sumelor aferente subscrierilor realizate în cadrul ofertei, încheiate între operatorul de piaţã/de sistem, ofertant, intermediarul ofertei, Societatea Comercialã "Depozitarul Central" - S.A. şi/sau orice altã parte implicatã în ofertã, nu pot conţine prevederi contrare sau care sã facã inaplicabile prevederile <>Legii nr. 297/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale reglementãrilor CNVM şi ale operatorului de piaţã/de sistem.
ART. 3
(1) Subscrierile în cadrul unei oferte publice de vânzare/de cumpãrare vor fi efectuate numai cu condiţia respectãrii prevederilor înscrise în prospectul/documentul de ofertã aprobat de CNVM.
(2) Intermediarii au obligaţia informãrii clienţilor cu privire la condiţiile de derulare a ofertei şi poartã rãspunderea cu privire la respectarea prevederilor prospectului/documentului de ofertã.
(3) Intermediarii verificã în momentul completãrii formularelor de subscriere, cerinţele de validitate prevãzute în prospectul/documentul de ofertã şi certificã respectarea acestora prin introducerea ordinelor aferente formularelor de subscriere în sistemul de tranzacţionare aferent ofertelor publice.
(4) în vederea aprobãrii de cãtre CNVM a prospectului/documentului de ofertã, la cererea depusã de ofertant se anexeazã modelul de angajament privind respectarea de cãtre intermediarii prin care se subscrie în cadrul ofertei a condiţiilor de derulare a ofertei, precum şi a prevederilor înscrise în prospectul/documentul de ofertã aprobat de CNVM.
(5) Intermediarii pot accepta subscrieri şi pot introduce ordine aferente respectivelor formulare de subscriere numai ulterior transmiterii cãtre intermediarul ofertei a angajamentului precizat la alin. (4).
ART. 4
(1) Responsabilitatea privind desfãşurarea operaţiunilor în cadrul Pieţelor de Oferte şi Operaţiuni Speciale, în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare, revine respectivului operator de piaţã/de sistem.
(2) Alocarea aferentã ofertei publice se realizeazã ulterior datei de închidere a ofertei, cu respectarea prevederilor precizate în prospectul/documentul de ofertã.
(3) Tranzacţiile aferente ofertei se realizeazã ulterior determinãrii indicelui de alocare şi realizãrii alocãrii, precum şi dupã scurgerea unei perioade de minimum 24 de ore de la transmiterea de cãtre operatorul de piaţã/de sistem a unui anunţ, cu privire la rezultatele alocãrii, cãtre participanţii la piaţã, pe cale electronicã, prin sistemele de comunicare ale acestuia, precum şi cãtre CNVM.
(4) Decontarea se va realiza la T+3, unde T este data realizãrii tranzacţiilor aferente ofertei.
(5) Notificarea privind rezultatele ofertei se transmite în conformitate cu art. 35, respectiv cu <>art. 71 alin. (2) şi (3) din Regulamentul nr. 1/2006 privind emitenţii şi operaţiunile cu valori mobiliare, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 23/2006 , însoţitã de dovada realizãrii decontãrii.
ART. 5
(1) în cazul în care, anterior realizãrii alocãrii, intermediarul ofertei sau operatorul de piaţã/de sistem constatã cã în sistemul de tranzacţionare aferent ofertelor publice au fost introduse ordine aferente formularelor de subscriere cu nerespectarea prevederilor prospectului/ documentului de ofertã, intermediarii care au validat şi au introdus respectivele ordine au obligaţia de a le retrage astfel încât acestea sã nu fie luate în calcul la alocare.
(2) Intermediarii prevãzuţi la alin. (1) au obligaţia de a informa, în scris, cu privire la retragerea ordinului, operatorul de piaţã/de sistem, intermediarul ofertei, precum şi investitorul al cãrui formular de subscriere nu respectã prevederile prospectului/documentului de ofertã şi pentru care se retrage ordinul.
(3) Operatorul de piaţã/de sistem comunicã CNVM denumirea intermediarilor şi numele agenţilor pentru servicii de investiţii financiare care au introdus în sistemul de tranzacţionare ordine aferente formularelor de subscriere cu nerespectarea prevederilor prospectului/documentului de ofertã, precum şi sancţiunile dispuse în baza art. 8, dacã este cazul.
(4) în cazul în care intermediarii care au introdus ordine aferente formularelor de subscriere cu nerespectarea prevederilor prospectului/documentului de ofertã nu retrag respectivele ordine în conformitate cu prevederile alin. (1), ulterior notificãrii CNVM cu privire la neîndeplinirea de cãtre respectivii intermediari a obligaţiilor prevãzute la alin. (1), operatorul de piaţã/de sistem:
a) dispune mãsurile necesare, astfel încât la alocare sã fie luate în calcul doar ordinele aferente formularelor de subscriere realizate cu respectarea prevederilor prospectului/documentului de ofertã;
b) comunicã ofertantului, intermediarului ofertei şi celorlalţi intermediari care au introdus ordine aferente formularelor de subscriere în sistemul de tranzacţionare aferent pieţei ofertelor publice mãsurile luate în conformitate cu lit. a);
c) interzice intermediarului aflat la a treia abatere de la obligativitatea retragerii ordinelor în conformitate cu alin. (1) de a mai participa o perioadã de 12 luni la ofertele publice derulate prin sistemul sãu de tranzacţionare, prin introducerea în sistem de ordine aferente formularelor de subscriere.
ART. 6
(1) în cazul în care, între momentul alocãrii şi realizarea decontãrii, intermediarul ofertei sau operatorul de piaţã/de sistem constatã cã unele ordine aferente formularelor de subscriere au fost introduse în sistemul de tranzacţionare aferent pieţei ofertelor publice cu nerespectarea prevederilor prospectului/documentului de ofertã:
a) intermediarii care au validat respectivele ordine au obligaţia sã adopte împreunã cu ofertantul, intermediarul ofertei şi operatorul de piaţã/de sistem toate mãsurile necesare pentru realizarea operaţiunilor implicate de derularea ofertei, cu respectarea reglementãrilor aplicabile, inclusiv cele cuprinse în reglementãrile operatorului de piaţã/de sistem, a condiţiilor de validitate prevãzute în prospectul/documentul de ofertã aprobat de CNVM;
b) intermediarii care au validat respectivele ordine au obligaţia de a transmite în scris cererea de retragere a acestora cãtre operatorul de piaţã/de sistem şi, spre informare, intermediarului ofertei, precum şi investitorului pentru care a fost introdus ordinul aferent formularului de subscriere cu nerespectarea prevederilor prospectului/ documentului de ofertã. Cererea de retragere se transmite individualizat pentru fiecare ordin/tranzacţie;
c) în baza cererii prevãzute la lit. b), operatorul de piaţã/de sistem:
(i) corecteazã alocarea şi tranzacţiile încheiate cu luarea în considerare a ordinelor aferente formularelor de subscriere care au fost introduse cu nerespectarea prevederilor prospectului/ documentului de ofertã. Corectarea tranzacţiilor presupune invalidarea/neconfirmarea acestora de cãtre Bursa de Valori Bucureşti, denumitã în continuare BVB;
(ii) informeazã cu privire la aplicarea prevederilor menţionate la pct. (i) ofertantul, intermediarul ofertei şi toţi intermediarii care au introdus în sistem ordine aferente formularelor de subscriere;
(iii) dispune mãsurile necesare, astfel încât la determinarea automatã a indicelui de alocare de cãtre sistemul operatorului de piaţã/de sistem sã fie luate în calcul doar ordinele aferente formularelor de subscriere realizate cu respectarea prevederilor prospectului/documentului de ofertã şi, totodatã, comunicã ofertantului, intermediarului ofertei şi celorlalţi intermediari care au introdus ordine aferente formularelor de subscriere în sistemul de tranzacţionare aferent pieţei ofertelor publice modul de realizare a alocãrii;
(iv) notificã CNVM denumirea intermediarilor şi numele agenţilor pentru servicii de investiţii financiare, care au introdus în sistemul de tranzacţionare ordine aferente formularelor de subscriere cu nerespectarea prevederilor prospectului/documentului de ofertã, precum şi sancţiunile dispuse în baza art. 8, dacã este cazul.
(2) în cazul în care intermediarii care au introdus ordine aferente formularelor de subscriere cu nerespectarea prevederilor prospectului/documentului de ofertã nu transmit cererea de retragere a acestora în conformitate cu prevederile alin. (1), operatorul de piaţã/de sistem realizeazã operaţiunile şi informãrile prevãzute la alin. (1) ulterior notificãrii CNVM cu privire la neîndeplinirea de cãtre respectivii intermediari a obligaţiilor prevãzute la alin. (1) lit. b).
(3) Ulterior notificãrii CNVM, operatorul de piaţã/de sistem interzice intermediarului aflat la a treia abatere de la obligativitatea transmiterii cererii de retragere a ordinelor în conformitate cu alin. (1) lit. b) de a mai participa o perioadã de 12 luni la ofertele publice derulate prin sistemul sãu de tranzacţionare, prin introducerea în sistem de ordine aferente formularelor de subscriere.
(4) Prevederile alin. (1) lit. b) şi c) şi ale alin. (2) se aplicã în cazul alocãrii pro-rata.
ART. 7
(1) Responsabilitatea privind finalizarea operaţiunilor aferente ofertei publice, în conformitate cu prevederile prospectului de ofertã, ale prezentei instrucţiuni, precum şi cu celelalte prevederi legale incidente revine intermediarilor implicaţi în derularea ofertei, intermediarului ofertei, ofertantului şi operatorului de piaţã/de sistem, cu luarea în considerare a atribuţiilor fiecãruia.
(2) Intermediarii care au introdus în sistemul de tranzacţionare al unui operator de piaţã/de sistem aferent ofertelor publice ordine aferente unor formulare de subscriere cu nerespectarea prevederilor prospectului/ documentului de ofertã sunt direct şi integral rãspunzãtori faţã de respectivii clienţi ale cãror ordine nu sunt luate în calcul la realizarea alocãrii conform prevederilor prospectului/documentului de ofertã, precum şi de eventualele prejudicii cauzate de eventualele consecinţe sau daune care ar putea apãrea ca urmare a corecţiei intervenite.
ART. 8
Introducerea de cãtre intermediari în sistemul de tranzacţionare al unui operator de piaţã/de sistem de ordine aferente formularelor de subscriere cu nerespectarea prevederilor prospectului/documentului de ofertã se sancţioneazã de cãtre operatorul de piaţã/de sistem, conform reglementãrilor proprii.
ART. 9
Societatea Comercialã "Bursa de Valori" S.A. are obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei instrucţiuni, sã modifice şi sã completeze corespunzãtor Codul BVB ca operator de piaţã, în conformitate cu prevederile acesteia.
ART. 10
(1) Introducerea de cãtre intermediari în sistemul de tranzacţionare al unui operator de piaţã/de sistem alternativ de tranzacţionare de ordine aferente formularelor de subscriere de acţiuni, cu nerespectarea prevederilor prospectului/documentului de ofertã, poate fi sancţionatã de cãtre CNVM cu:
a) avertisment;
b) amendã; şi/sau
c) suspendarea autorizaţiei agentului pentru servicii de investiţii financiare, pe o perioadã cuprinsã între 30 şi 90 de zile;
d) retragerea autorizaţiei agentului pentru servicii de investiţii financiare;
e) interzicerea temporarã a desfãşurãrii unor activitãţi şi servicii ce cad sub incidenţa <>Legii nr. 297/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Aplicarea de sancţiuni de cãtre CNVM conform alin. (1) va atrage anularea sancţiunilor dispuse de operatorul de piaţã/de sistem pentru aceeaşi faptã.
ART. 11
Prezenta instrucţiune intrã în vigoare la data publicãrii acesteia şi a ordinului de aprobare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare,
Gabriela Anghelache

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016