Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 583 din 25 martie 2004  privind evidenta navelor care arboreaza pavilionul roman si evidenta navelor in constructie in santierele navale aflate pe teritoriul Romaniei, aprobarea formei si continutului registrelor matricole si ale registrelor de evidenta a navelor, a procedurilor privind evidenta navelor in constructie, acordarea, suspendarea, retragerea dreptului de arborare a pavilionului roman, inmatricularea, scoaterea din evidenta a navelor, transcrierea drepturilor reale mobiliare si/sau a sarcinilor asupra navelor, precum si forma si continutul cererilor-tip    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 583 din 25 martie 2004 privind evidenta navelor care arboreaza pavilionul roman si evidenta navelor in constructie in santierele navale aflate pe teritoriul Romaniei, aprobarea formei si continutului registrelor matricole si ale registrelor de evidenta a navelor, a procedurilor privind evidenta navelor in constructie, acordarea, suspendarea, retragerea dreptului de arborare a pavilionului roman, inmatricularea, scoaterea din evidenta a navelor, transcrierea drepturilor reale mobiliare si/sau a sarcinilor asupra navelor, precum si forma si continutul cererilor-tip

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 314 din 9 aprilie 2004
În temeiul <>art. 40 şi 51 din Ordonanţa Guvernului nr. 42/1997 privind transportul naval, republicatã, al <>art. 25 din Hotãrârea Guvernului nr. 245/2003 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 42/1997 privind transportul naval şi al <>art. 5 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 740/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului,

ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului emite urmãtorul ordin:

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Se aprobã procedurile privind evidenţa navelor care arboreazã pavilionul român şi evidenţa navelor în construcţie în şantierele navale aflate pe teritoriul României, aprobarea formei şi conţinutului registrelor matricole şi ale registrelor de evidenţã a navelor, a procedurilor privind evidenţa navelor în construcţie, acordarea, suspendarea, retragerea dreptului de arborare a pavilionului român, înmatricularea, scoaterea din evidenţã a navelor, transcrierea drepturilor reale mobiliare şi/sau a sarcinilor asupra navelor, precum şi forma şi conţinutul cererilor-tip.
(2) Fac excepţie de la prevederile prezentului ordin navele de agrement, pentru care procedurile prevãzute la alin. (1) se aprobã prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului.
ART. 2
Se aprobã forma şi conţinutul registrului matricol al navelor de categoria I, prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 3
Se aprobã forma şi conţinutul registrului matricol al navelor de categoria a II-a, prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 4
Se aprobã forma şi conţinutul registrului de evidenţã a navelor în construcţie, prevãzute în anexa nr. 3.
ART. 5
Se aprobã forma şi conţinutul registrului de evidenţã centralizatã a navelor, prevãzute în anexa nr. 4.
ART. 6
Se aprobã forma şi conţinutul cererilor-tip prevãzute în anexele nr. 5 şi 6.
ART. 7
(1) Registrele matricole prevãzute la art. 2-4 se ţin de cãtre cãpitãniile de port, desemnate prin decizie a directorului general al Autoritãţii Navale Române, denumitã în continuare ANR.
(2) Registrul matricol prevãzut la art. 5 se ţine de cãtre ANR.

CAP. II
Evidenţa navelor în construcţie

ART. 8
Evidenţa navelor aflate în construcţie în şantierele navale aflate pe teritoriul României se ţine în registrul de evidenţã a navelor în construcţie, ţinut de cãpitãnia de port în a cãrei zonã de jurisdicţie se aflã şantierul constructor.
ART. 9
Pentru începerea construcţiei unei nave, şantierul constructor este obligat sã obţinã o autorizaţie de construcţie, eliberatã de cãpitãnia portului în a cãrei zonã de jurisdicţie se aflã respectivul şantier.
ART. 10
Pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie şantierul constructor prevãzut la art. 9 va depune la cãpitãnia portului urmãtoarele documente:
a) cerere-tip de eliberare a autorizaţiei de construcţie, prevãzutã în anexa nr. 5;
b) documentaţia tehnicã avizatã de direcţia de specialitate din cadrul ANR sau de autoritatea competentã a statului unde urmeazã sã fie înmatriculatã nava ori de o societate de clasificare agreatã de acestea - copie;
c) contractul de construcţie, în care se va preciza în mod expres numele proprietarului - copie legalizatã.
ART. 11
(1) În baza documentelor prevãzute la art. 10, cãpitãnia portului elibereazã autorizaţia de construcţie.
(2) Autorizaţia de construcţie se elibereazã în maximum 10 zile de la depunerea documentaţiei.
ART. 12
În registrul de evidenţã a navelor în construcţie se vor face menţiuni privind:
a) denumirea/numele şantierului constructor şi al beneficiarului;
b) denumirea, numãrul şi data emiterii autorizaţiei de construcţie;
c) contractul de construcţie a navei;
d) numãrul comenzii de construcţie stabilit de şantierul naval;
e) principalele date privind documentaţia tehnicã în baza cãreia s-a emis autorizaţia;
f) principalele caracteristici tehnice ale navei ce urmeazã a fi construitã;
g) data punerii chilei;
h) data lansãrii la apã;
i) principalele date ale permisului provizoriu de arborare a pavilionului român, eliberat pentru perioada probelor de marş;
j) perioada în care se efectueazã probele de marş;
k) constituirea, transmiterea şi stingerea drepturilor reale asupra navei;
l) numãrul şi data proceselor-verbale de recepţie şi/sau de predare-primire;
m) orice modificãri sau menţiuni privind datele de mai sus.
ART. 13
(1) Pe perioada derulãrii construcţiei navei, şantierul constructor este obligat sã anunţe cãpitãnia de port unde este înregistratã nava în construcţie, orice modificare privind:
a) contractul de construcţie a navei;
b) documentaţia tehnicã de construcţie a navei;
c) beneficiarul navei.
(2) Cãpitãnia de port va face, în registrul de evidenţã a navelor în construcţie, menţiunile necesare privind datele prevãzute la alin. (1).
ART. 14
(1) În cazul schimbãrii şantierului constructor, se elibereazã o nouã autorizaţie de construcţie de cãtre cãpitãnia de port în a cãrei zonã de activitate se aflã noul şantier constructor, în conformitate cu prevederile art. 10.
(2) Vechea autorizaţie se depune la cãpitãnia de port care a emis-o.
ART. 15
Scoaterea din evidenţã a navelor nou-construite din registrul de evidenţã a navelor în construcţie se face:
a) dupã primirea dreptului de arborare a pavilionului român sau al unui alt stat;
b) dupã obţinerea unui permis provizoriu de arborare a unui pavilion strãin din partea misiunii diplomatice pentru România a statului de pavilion pentru navele care nu vor arbora pavilionul român;
c) când construcţia unei nave se continuã într-un şantier aflat în zona unei alte cãpitãnii de port.
ART. 16
Scoaterea navelor din registrul de evidenţã a navelor în construcţie se face pe baza unei cereri-tip, prevãzute în anexa nr. 5, depuse de şantierul constructor la care se anexeazã copii legalizate de pe actele care fac dovada cã navele se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 15.
ART. 17
Cãpitãniile de port nu vor permite plecarea navelor nou-construite dacã acestea nu au fost scoase din registrul de evidenţã a navelor în construcţie.

CAP. III
Înmatricularea, evidenţa şi alte operaţiuni privind navele care arboreazã pavilionul român

ART. 18
Dreptul de arborare a pavilionului român se acordã de cãtre Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, prin ANR.
ART. 19
Proprietarii de nave care doresc sã obţinã dreptul de arborare a pavilionului român vor depune la cãpitãnia portului în care doresc sã înmatriculeze nava, urmãtoarele documente:
a) cerere-tip pentru obţinerea dreptului de arborare a pavilionului român, prevãzutã în anexa nr. 6;
b) titlul de proprietate - copie legalizatã;
c) confirmare scrisã, emisã de direcţia de specialitate a ANR sau de o societate de clasificare recunoscutã, prin care se atestã cã nava este conformã cu normele tehnice de contrucţie obligatorii, legislaţia în vigoare şi cu prevederile convenţiilor internaţionale la care România este parte - original;
d) certificatul de înmatriculare sau, dupã caz, certificatul constatator al proprietarului, emis de oficiul registrului comerţului pentru persoanele juridice, respectiv actul de identitate sau un alt document oficial din care sã rezulte şi cetãţenia, pentru persoanele fizice - copie legalizatã;
e) certificatul de radiere eliberat de autoritatea competentã a statului în care nava a fost înmatriculatã anterior sau documentul emis de autoritatea competentã a statului unde a fost efectuatã construcţia prin care se atestã cã nava nu a mai fost înmatriculatã anterior, în cazul navelor nou-construite - original;
f) cerere care sã conţinã 3 propuneri de nume, în ordinea preferinţelor;
g) douã fotografii ale navei, tip 13/18 (din lateral tribord şi din pupa).
ART. 20
În cazul în care navele sunt grevate de garanţii reale mobiliare şi/sau de sarcini, în documentele prevãzute la art. 19 lit. e) se vor menţiona şi datele despre aceste garanţii şi/sau sarcini, care se vor transcrie în registrele matricole conform legislaţiei în vigoare.
ART. 21
(1) În baza documentelor prevãzute la art. 19, directorul general al ANR emite decizia de acordare a dreptului de arborare a pavilionului român.
(2) În baza deciziei prevãzute la alin. (1), nava va fi înmatriculatã în registrele matricole şi în registrul de evidenţã centralizatã a navelor.
ART. 22
(1) Cãpitãnia de port va comunica, în scris, proprietarului navei acordarea dreptului de arborare a pavilionului român şi înmatricularea navei.
(2) Dupã primirea comunicãrii prevãzute la alin. (1), proprietarul navei se va prezenta la cãpitãnia de port pentru ridicarea actului de naţionalitate.
ART. 23
Dreptul de arborare a pavilionului român se poate acorda provizoriu:
a) navelor aflate în construcţie în şantiere româneşti pe perioada probelor de marş;
b) navelor construite în strãinãtate, care urmeazã sã arboreze pavilionul român, pe timpul voiajului între şantierul constructor şi un port românesc;
c) navelor proprietate a persoanelor fizice sau juridice strãine care arboreazã un pavilion strãin, închiriate în contracte bare-boat sau leasing pe perioade mai mari de un an de cãtre persoane fizice sau juridice române.
ART. 24
Pentru obţinerea dreptului provizoriu de arborare a pavilionului român de cãtre navele aflate în construcţie în porturile româneşti, pe perioada probelor de marş, şantierul constructor va depune la cãpitãnia portului urmãtoarele documente:
a) cerere-tip privind acordarea dreptului provizoriu de arborare a pavilionului român, prevãzutã în anexa nr. 5;
b) actele de stare tehnicã eliberate de cãtre direcţia de specialitate din cadrul ANR sau de cãtre o societate de clasificare, prin care se atestã cã nava poate efectua aceste probe - original.
ART. 25
(1) Cãpitãnia portului elibereazã permisul privind acordarea dreptului provizoriu de arborare a pavilionului român, pentru perioada valabilitãţii actului de stare tehnicã prevãzut la art. 24, în termen de 5 zile de la data depunerii cererii.
(2) În cazul în care probele de marş se prelungesc peste perioada solicitatã iniţial, cãpitãnia portului poate, la solicitarea, în scris, din partea şantierului constructor, sã prelungeascã valabilitatea permisului prevãzut la alin. (1), cu condiţia ca valabilitatea actului de stare tehnicã sã fie prelungitã corespunzãtor.
ART. 26
Dupã întoarcerea navei din probele de marş, şantierul constructor este obligat sã depunã permisul prevãzut la art. 25 la cãpitãnia portului, care va face menţiunea în registrul de evidenţã a navelor în construcţie.
ART. 27
Pentru navele construite în strãinãtate, care urmeazã sã arboreze pavilionul român, permisul privind acordarea dreptului provizoriu de arborare a pavilionului român, pentru perioada efectuãrii voiajului între şantierul constructor şi un port românesc, se obţine de la misiunea diplomaticã a României pentru statul în care a fost construitã nava.
ART. 28
Pentru obţinerea permisului prevãzut la art. 27, proprietarul navei trebuie sã depunã la misiunea diplomaticã a României urmãtoarele acte:
a) certificatele tehnice, conform legislaţiei în vigoare, prin care se atestã capacitatea navei de a efectua respectivul voiaj - original;
b) titlul de proprietate - copie legalizatã.
ART. 29
La sosirea în primul port românesc, comandantul navei va depune la cãpitãnia portului permisul eliberat, în conformitate cu prevederile art. 27.
ART. 30
(1) Navelor închiriate în contracte de bare-boat sau leasing prevãzute la art. 23 lit. c) li se poate acorda dreptul provizoriu de arborare a pavilionului român la solicitarea utilizatorului.
(2) Pentru obţinerea dreptului provizoriu de arborare a pavilionului român utilizatorul trebuie sã depunã la cãpitãnia portului de înmatriculare urmãtoarele acte:
a) cerere-tip privind acordarea dreptului provizoriu de arborare a pavilionului român, prevãzutã în anexa nr. 6;
b) contractul de bare-boat sau leasing - copie legalizatã;
c) acordul scris al proprietarului ca nava sã arboreze pavilionul român pe perioada executãrii contractului, dacã acesta nu rezultã în mod expres din contract - original;
d) confirmare scrisã, emisã de direcţia de specialitate a ANR sau de o societate de clasificare recunoscutã, prin care se atestã cã nava este conformã cu normele tehnice de construcţie obligatorii, legislaţia în vigoare şi cu prevederile convenţiilor internaţionale la care România este parte - original;
e) certificatul de suspendare a dreptului de arborare a pavilionului purtat anterior - original;
f) certificatul de înmatriculare sau, dupã caz, certificatul constatator al proprietarului, emis de oficiul registrului comerţului pentru persoanele juridice, respectiv actul de identitate sau un alt document oficial din care sã rezulte şi cetãţenia, pentru persoanele fizice - copie legalizatã;
g) cerere scrisã conţinând 3 propuneri de nume, în ordinea preferinţelor, dacã se doreşte şi schimbarea numelui navei, la care se va anexa acordul scris al proprietarului în acest sens.
(3) În cazul în care nava este grevatã de garanţii reale mobiliare şi/sau de sarcini, în documentele prevãzute la alin. (2) lit. e) se vor menţiona şi datele despre aceste garanţii şi/sau sarcini.
(4) În situaţia prevãzutã la alin. (3), utilizatorul va prezenta şi acceptul scris al creditorilor privind înmatricularea navei în registrul român de nave pe perioada contractului de închiriere.
(5) În baza documentelor prevãzute la alin. (1)-(4), directorul general al ANR emite decizia de acordare a dreptului provizoriu de arborare a pavilionului român.
(6) Cãpitãnia de port va comunica, în scris, utilizatorului navei acordarea dreptului provizoriu de arborare a pavilionului român.
(7) Dupã primirea comunicãrii prevãzute la alin. (6), utilizatorul navei se va prezenta la cãpitãnia de port pentru ridicarea actului de naţionalitate.
ART. 31
(1) Perioada pentru care se acordã dreptul provizoriu de arborare a pavilionului român pentru navele închiriate în contracte de bare-boat sau leasing prevãzute la art. 23 lit. c) va fi aceeaşi cu perioada pentru care s-a încheiat contractul de închiriere.
(2) În situaţia în care contractul de închiriere se încheie pe o perioadã mai mare de 5 ani, actul de naţionalitate va fi prelungit în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
ART. 32
(1) La navele care arboreazã pavilionul român şi poartã un nume, ANR stabileşte aceste nume în baza propunerilor fãcute de cãtre proprietari sau de cãtre utilizatori, cu acordul proprietarului.
(2) În cazul în care ANR considerã cã propunerile de nume nu sunt acceptabile, se vor solicita noi propuneri de nume de la proprietari, respectiv utilizatori.
ART. 33
Proprietarii sau utilizatorii navelor care au obţinut dreptul permanent sau provizoriu de arborare a pavilionului român sunt obligaţi sã informeze cãpitãnia portului de înmatriculare despre orice schimbare privind situaţia juridicã a acestor nave în maximum 15 zile de la producerea acestor schimbãri.
ART. 34
(1) În cazul în care proprietarul/utilizatorul unei nave care arboreazã pavilionul român doreşte schimbarea numelui navei, va depune la cãpitãnia portului de înmatriculare o cerere-tip pentru schimbarea numelui, în care va menţiona 3 propuneri de nume în ordinea preferinţelor, prevãzutã în anexa nr. 6.
(2) Dupã aprobarea schimbãrii numelui de cãtre ANR, se va elibera un nou act de naţionalitate şi se vor face menţiunile necesare în registrele matricole.
ART. 35
(1) În cazul în care proprietarul/utilizatorul unei nave care arboreazã pavilionul român doreşte schimbarea portului de înmatriculare, acesta va depune la cãpitãnia noului port de înmatriculare o cerere-tip privind schimbarea portului de înmatriculare, prevãzutã în anexa nr. 6.
(2) Dupã aprobarea de cãtre ANR a schimbãrii portului de înmatriculare, se va elibera un nou act de naţionalitate şi se vor face menţiunile necesare în registrele matricole şi de evidenţã centralizatã.
ART. 36
În cazul navelor închiriate în regim de bare-boat sau leasing, în termen de 60 de zile de la data suspendãrii la cerere a dreptului de arborare a pavilionului român, proprietarul va depune la cãpitãnia portului un act oficial prin care se certificã cã nava a fost înmatriculatã într-un registru de nave.
ART. 37
(1) În cazul în care proprietarul/utilizatorul unei nave care arboreazã pavilionul român doreşte sã facã modificãri în structura constructivã a navei, acesta va depune la cãpitãnia portului de înmatriculare urmãtoarele documente:
a) cerere-tip privind modificarea constructivã a navei, în care se va preciza locul unde se vor executa lucrãrile respective, prevãzutã în anexa nr. 6;
b) proiectul tehnic vizat de direcţia de specialitate din cadrul ANR sau de o societate de clasificare recunoscutã - original.
(2) Pe baza documentelor prevãzute la alin. (1), cãpitãnia portului de înmatriculare va elabora autorizaţia de efectuare a respectivelor lucrãri.
(3) Dupã efectuarea lucrãrilor proprietarul/utilizatorul va depune la cãpitãnia portului de înmatriculare certificatele tehnice eliberate de direcţia de specialitate din cadrul ANR sau de o societate de clasificare recunoscutã - original.
(4) Pe baza documentelor prevãzute la alin. (3), în situaţia în care este necesar, se va elibera un nou act de naţionalitate şi se vor face menţiunile necesare în registrele matricole şi în registrul de evidenţã centralizatã.
ART. 38
În cazul transferului de proprietate asupra unei nave care arboreazã pavilionul român, între persoane fizice sau juridice care, în conformitate cu legislaţia în vigoare, îndeplinesc condiţiile ca navele din proprietatea lor sã arboreze pavilionul român, noul proprietar va depune la cãpitãnia portului de înmatriculare urmãtoarele documente:
a) cerere-tip de transcriere a dreptului de proprietate, prevãzutã în anexa nr. 6, în care vor fi menţionate şi 3 nume, în ordinea preferinţelor, dacã se doreşte şi schimbarea numelui;
b) titlul de proprietate - copie legalizatã;
c) certificatul de înmatriculare sau certificatul constatator al noului proprietar, emis de oficiul registrului comerţului pentru persoanele juridice, respectiv actul de identitate sau un alt document oficial din care sã rezulte şi cetãţenia, pentru persoanele fizice - copie legalizatã.
ART. 39
Pe baza documentelor prevãzute la art. 38 se va elibera un nou act de naţionalitate şi se vor face menţiunile necesare în registrele matricole şi de evidenţã centralizatã.
ART. 40
(1) În cazul pierderii sau distrugerii actului de naţionalitate, proprietarul sau utilizatorul va solicita cãpitãniei portului de înmatriculare eliberarea unui duplicat.
(2) Pentru obţinerea duplicatului se vor depune urmãtoarele acte:
a) cerere-tip pentru eliberarea unui duplicat, prevãzutã în anexa nr. 6;
b) dovada publicãrii anunţului privind pierderea sau distrugerea actului de naţionalitate în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.

CAP. IV
Suspendarea şi retragerea dreptului de arborare a pavilionului român. Scoaterea din evidenţã a navelor

ART. 41
(1) Suspendarea dreptului de arborare a pavilionului român se face la solicitarea proprietarului navei. În acest sens proprietarul va depune la cãpitãnia portului de înmatriculare urmãtoarele documente:
a) cerere-tip pentru aprobarea suspendãrii dreptului de arborare a pavilionului român, prevãzutã în anexa nr. 6, în care se vor preciza motivul acestei cereri şi pavilionul pe care urmeazã sã îl arboreze nava;
b) actul de naţionalitate al navei - original.
(2) În cazul în care motivul cererii de suspendare îl constituie înmatricularea navei într-un registru strãin pe perioada unui contract de bare-boat sau leasing, proprietarul va depune la cãpitãnia portului:
a) contractul de bare-boat sau leasing - copie legalizatã;
b) acordul scris al creditorilor, în cazul în care nava este grevatã de sarcini sau garanţii reale mobiliare - original.
ART. 42
(1) Suspendarea dreptului de arborare a pavilionului român se aprobã prin decizie a directorului general al ANR.
(2) Decizia directorului general al ANR prevãzutã la alin. (1) se aduce la cunoştinţã, în scris, proprietarului navei.
ART. 43
În cazul navelor închiriate în bare-boat sau leasing pe toatã perioada cuprinsã între data aprobãrii suspendãrii dreptului de arborare a pavilionului român şi data înmatriculãrii navei într-un registru strãin de nave, proprietarul navei este rãspunzãtor de menţinerea navei în stare de navigabilitate, precum şi de toate evenimentele în care aceasta este implicatã.
ART. 44
Pentru a obţine din nou dreptul de arborare a pavilionului român, dupã ce a solicitat suspendarea acestui drept, proprietarul navei trebuie sã urmeze procedurile prevãzute la art. 18-22.
ART. 45
Retragerea dreptului de arborare a pavilionului român şi scoaterea din evidenţã a navelor se fac:
a) la cererea proprietarului;
b) din dispoziţia directorului general al ANR, dacã:
1. nu mai sunt îndeplinite condiţiile privind acordarea dreptului de arborare a pavilionului român;
2. nu respectã în mod repetat prevederile convenţiilor internaţionale la care România este parte;
c) în cazul pierderii totale a navei ca urmare a naufragiului, eşuãrii, incendiului sau scufundãrii;
d) în cazul dezmembrãrii.
ART. 46
(1) În cazul retragerii dreptului de arborare a pavilionului român conform art. 45 lit. a), proprietarul trebuie sã depunã la cãpitãnia portului de înmatriculare urmãtoarele acte:
a) cerere-tip privind retragerea dreptului de arborare a pavilionului român, prevãzutã în anexa nr. 6;
b) actul de naţionalitate al navei - original;
c) acordul scris al creditorilor, în cazul în care nava este grevatã de garanţii reale mobiliare şi/sau sarcini - original.
(2) În baza documentelor prevãzute la alin. (1), directorul general al ANR emite decizia de retragere a dreptului de arborare a pavilionului român.
(3) În baza deciziei prevãzute la alin. (2) se fac menţiunile necesare în registrele matricole şi în registrul de evidenţã centralizatã.
(4) La cererea proprietarului, cãpitãnia portului de înmatriculare elibereazã certificatul de radiere în care vor fi menţionate şi garanţiile reale mobiliare şi/sau sarcinile care greveazã nava.
ART. 47
(1) În cazurile prevãzute la art. 45 lit. b) directorul general al ANR emite decizia de retragere a dreptului de arborare a pavilionului român.
(2) Decizia prevãzutã la alin. (1), precum şi motivele acestei decizii se comunicã în termen de 5 zile, în scris, proprietarului/chiriaşului navei.
(3) În baza deciziei prevãzute la alin. (1) se vor efectua menţiunile necesare în registrele matricole şi în registrul de evidenţã centralizatã.
(4) În termen de 15 zile de la primirea deciziei, proprietarul/utilizatorul este obligat sã depunã actul de naţionalitate.
(5) La solicitarea proprietarului/utilizatorului ANR va elibera certificatul de radiere în care se vor menţiona şi eventualele garanţii reale mobiliare şi/sau sarcini.
ART. 48
(1) În caz de pierdere totalã a navei din cauza naufragiului, eşuãrii sau incendiului, retragerea dreptului de arborare a pavilionului român şi radierea din registrele matricole şi din registrul de evidenţã centralizatã se vor face pe baza urmãtoarelor documente ce vor fi depuse de proprietar sau utilizator la cãpitãnia portului:
a) cerere-tip, prevãzutã în anexa nr. 6;
b) declaraţie de abandon, autentificatã de un notar public;
c) actul de naţionalitate, dacã acesta a fost recuperat.
(2) În baza documentelor prevãzute la alin. (1), directorul general al ANR emite decizia de retragere a dreptului de arborare a pavilionului român.
(3) În baza deciziei prevãzute la alin. (2) se vor face menţiunile necesare în registrele matricole şi registrul de evidenţã centralizatã.
ART. 49
(1) Dezmembrarea unei nave sub pavilion român se face în baza unei autorizaţii emise de cãpitãnia portului în a cãrei zonã se va dezmembra nava.
(2) Pentru obţinerea autorizaţiei prevãzute la alin. (1) proprietarul navei va depune:
a) cerere-tip de dezmembrare a navelor, prevãzutã în anexa nr. 6;
b) acordul scris al creditorilor pentru dezmembrarea navei, în cazul în care aceasta este grevatã de sarcini - original.
(3) Dupã dezmembrarea navei, proprietarul va obţine de la cãpitãnia portului în zona cãreia a avut loc operaţiunea un document prin care se certificã finalizarea dezmembrãrii.
ART. 50
Navele care au fost dezmembrate vor fi scoase din evidenţã pe baza urmãtoarelor documente, care vor fi depuse de cãtre proprietar la cãpitãnia portului de înmatriculare:
a) cerere-tip de retragere a navei dezmembrate, prevãzute în anexa nr. 6;
b) documentul prin care se certificã finalizarea dezmembrãrii, prevãzut la art. 49 alin. (1) - original;
c) actul de naţionalitate a navei - original.
ART. 51
În cazul în care dezmembrarea navei se face din dispoziţia cãpitãniei de port în conformitate cu legislaţia în vigoare, radierea navei se va face pe baza unui act emis de cãpitãnia care a dat respectiva dispoziţie şi prin care se confirmã cã nava a fost dezmembratã.

CAP. V
Transcrierea constituirii, transmiterii şi stingerii de drepturi reale asupra navelor

ART. 52
(1) Constituirea, transmiterea şi stingerea drepturilor reale asupra navelor care arboreazã pavilionul român se transcriu la solicitarea persoanelor juridice sau fizice interesate în registrele matricole.
(2) În cazul navelor de categoria I aceste drepturi se transcriu şi în registrul de evidenţã centralizatã.
(3) La navele aflate în construcţie drepturile prevãzute la alin. (1) se transcriu în registrul de evidenţã a navelor în construcţie.
ART. 53
Garanţiile reale mobiliare şi/sau sarcinile care greveazã navele sub pavilion român sunt opozabile terţilor numai dacã sunt transcrise în registrele matricole.
ART. 54
(1) Transcrierea garanţiilor reale mobiliare şi/sau a sarcinilor în registrele matricole se face de cãtre titulari sau de cãtre împuterniciţii acestora prin depunerea la cãpitãnia portului de înmatriculare a unui aviz de garanţie realã în conformitate cu legislaţia în vigoare, care va fi pus la dispoziţie de cãtre ANR sau cãpitãniile de port.
(2) Garanţiile reale mobiliare şi/sau sarcinile care greveazã navele de categoria I se transcriu şi în registrul de evidenţã centralizatã.
ART. 55
Garanţiile reale mobiliare şi/sau sarcinile care greveazã navele se menţioneazã şi în actele lor de naţionalitate.
ART. 56
(1) Garanţiile reale mobiliare care greveazã navele în construcţie se transcriu în registrul de evidenţã a navelor în construcţie, în conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1).
(2) În momentul terminãrii construcţiei navei, cãpitãnia portului în al cãrei registru de evidenţã a navelor în construcţie a fost înscrisã nava este obligatã sã informeze despre garanţiile mobiliare şi/sau sarcinile care greveazã construcţia:
a) cãpitãnia portului românesc unde urmeazã sã fie înmatriculatã nava, dacã aceasta urmeazã sã arboreze pavilionul român;
b) autoritãţile competente din statul sau misiunea diplomaticã pentru România a statului unde urmeazã sã fie înmatriculatã nava.
ART. 57
Radierea din registrele matricole, din registrul de evidenţã centralizatã şi din registrul de evidenţã a navelor în construcţie a garanţiilor reale mobiliare şi/sau a sarcinilor se face în conformitate cu legislaţia în vigoare.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 58
Directorul general al ANR poate delega competenţele sale privind evidenţa navelor în construcţie, acordarea, suspendarea, retragerea dreptului de arborare a pavilionului român, înmatricularea, scoaterea din evidenţã a navelor, precum şi transcrierea garanţiilor reale mobiliare şi/sau a sarcinilor asupra navelor conducãtorilor organelor teritoriale operative ale ANR.
ART. 59
Circuitul documentelor între aparatul central şi organele teritoriale operative ale ANR în aplicarea prevederilor prezentului ordin se stabilesc prin decizie a directorului general al ANR.
ART. 60
Anexele nr. 1-6*) fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 61
ANR va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 62
Pe data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, <>Ordinul ministrului transporturilor nr. 327/1994 pentru aprobarea Metodologiei privind evidenţa, înmatricularea şi scoaterea din evidenţã a navelor sub pavilion român, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 289 din 12 octombrie 1994, se abrogã.
ART. 63
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul transporturilor,
construcţiilor şi turismului,
Sergiu Sechelariu,
secretar de stat

Bucureşti, 25 martie 2004.
Nr. 583.

ANEXA 1

REGISTRUL MATRICOL AL NAVELOR DE CATEGORIA I

PORT DE INMATRICULARE -----------------

MATRICOL ----------/-------------------

NUMELE/NUMARUL NAVEI ----------------------------------------------------

NUME/NUMAR ANTERIOR -----------------------------------------------------

MATRICOL ANTERIOR (A.N.R./CPT.) -----------------------------------------


┌─────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────┐
│ │ CORP │


│ │ │
│ Tipul navei --------------------------- │ Constructor(Nume/Adresa) -------- │
│ │ │
│ Indicativ de apel --------------------- │---------------------------------- │
│ │ │
│ Numar I.M.O. -------------------------- │ Material de constructie al │
│ │ corpului navei ------------------ │
│ Numar M.M.S.I. ------------------------ │ │
│ │ Numarul puntilor ---------------- │
│ Zona de navigatie --------------------- │ │
│ │ Modificari ---------------------- │
│ --------------------------------------- │ --------------------------------- │


├─────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ CARACTERISTICI PRINCIPALE │ MASINI PRINCIPALE │
│ │ │


│ │ │
│ Lungimea intre perpendiculare(m) ------ │ Puterea M.P.(KW) ---------------- │
│ │ │
│ Latimea maxima(m) --------------------- │ Locul si anul constructiei M.P.-- │
│ │ │
│ Pescajul navei goale(m) --------------- │---------------------------------- │
│ │ │
│ Pescajul maxim(m) --------------------- │ Constructor (Nume/adresa) ------- │
│ │ │
│ Inaltimea de constructie(m) ----------- │ --------------------------------- │


│ ├───────────────────────────────────┤


│ │ │
│ Bord liber(cm) ------------------------ │ Tonaj brut (TRB) ---------------- │
│ │ │
│ Bord liber majorat(cm) ---------------- │ Tonaj net (TRN) ----------------- │
│ │ │
│ Nr. maxim de pasageri ----------------- │ Deadweight(tdw) ----------------- │
│ │ │
│ --------------------------------------- │ Deplasament maxim (t) ----------- │
│ │ │
│ │ Capacitate maxima de incarcare(t) │
│ │ --------------------------------- │
│ │ │


└─────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────┘


---------------------------------------------------------------------------
Operator Nume/Adresa) -----------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------
Pavilionul roman a fost arborat in baza aprobarii data de -----------------
prin ----------- nr. -----/------------------------------------------------
Actul de nationalitate care atesta dreptul de arborare a pavilionului roman
--------- eliberat de --------- la data de --------- sub nr. --------------
este valabil pana la data de ----------------------------------------------



ANEXA 2

REGISTRUL MATRICOL AL NAVELOR DE CATEGORIA a II-a

PORT DE INMATRICULARE -----------------

MATRICOL ----------/-------------------

NUMELE/NUMARUL DE IDENTIFICARE AL NAVEI ---------------------------------
-------------------------------------------------------------------------

NUME/NUMAR ANTERIOR -----------------------------------------------------

MATRICOL ANTERIOR (A.N.R./CPT./Oficiul de capitanie) --------------------

TIPUL NAVEI -------------------------------------------------------------

INDICATIV DE APEL/NR. M.M.S.I. ------------------------------------------


┌─────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────┐
│ CARACTERISTICI PRINCIPALE │ CORP │
│ │ │


│ │ │
│ Lungimea intre perpendiculare(m) ------ │ Constructor(Numele/Adresa) ------ │
│ │ │
│ Latimea maxima(m) --------------------- │ --------------------------------- │
│ │ │
│ Pescajul navei goale(m) --------------- │ Material de constructie al │
│ │ corpului navei ------------------ │
│ Pescajul maxim(m) --------------------- │ │
│ │ Catarge fixe ---- mobile -------- │
│ Inaltimea de constructie(m) ----------- │ │
│ │ --------------------------------- │
│ Inaltimea maxima(m) ------------------- │ │
│ │ Modificari ---------------------- │
│ Bord liber(cm) ------------------------ │ │
│ │ --------------------------------- │
│ Bord liber majorat(cm) ---------------- │ │
│ │ │

│ │ │
│ Viteza(Km/h) -------------------------- │ MASINI PRINCIPALE │
│ │ │
│ Zona de navigatie --------------------- │ Numarul si tipul M.P. ----------- │


├─────────────────────────────────────────┤ │
│ PARTICULARITATI TONAJ │ Locul si anul constructiei M.P. --│
│ │ │


│ │ Constructor (Nume/Adresa) ------- │
│ Tonaj net (TRN) ----------------------- │ │
│ │ --------------------------------- │
│ Deadweight(tdw) ----------------------- │ Seria motorului ----------------- │
│ │ │
│ Deplasament maxim (t) ----------------- │ Puterea M.P.(KW) ---------------- │
│ │ │
│ Capacitate maxima de incarcare(t)------ │ Combustibil --------------------- │


└─────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────┘


---------------------------------------------------------------------------
Operator Nume/Adresa) -----------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------
Pavilionul roman a fost arborat in baza aprobarii data de -----------------
prin ----------- nr. -----/------------------------------------------------
Actul de nationalitate care atesta dreptul de arborare a pavilionului roman
--------- eliberat de --------- la data de ---------sub nr. ---------------
este valabil pana la -----------------------------------------



ANEXA 3

REGISTRUL DE EVIDENTA A NAVELOR IN CONSTRUCTIE

CAPITANIA PORTULUI -------------------

MATRICOL -------/-----------

NUMAR COMANDA/CONSTRUCTIE ----------------------------------------------

TIPUL CONSTRUCTIEI ------------------------------------------------------

AUTORIZATIE DE CONSTRUCTIE (Nr./Data) -----------------------------------

CONSTRUCTOR (Nume/Adresa) -----------------------------------------------

BENEFICIAR (Nume/Adresa) ------------------------------------------------


┌────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────┐
│ CARACTERISTICI PRINCIPALE │ PARTICULARITATI TONAJ │
│ │ │


│ │ │
│ Lungimea intre perpendiculare(m) ------│ Tonaj net (TRN) ----------------- │
│ │ │
│ Latimea maxima(m) ---------------------│ Deadweight(tdw) ----------------- │
│ │ │
│ Pescajul navei goale(m) ---------------│ Deplasament maxim (t) ----------- │
│ │ │
│ Pescajul maxim(m) ---------------------│ Capacitatea maxima de incarcare(t) │
│ │ --------------------------------- │
│ Inaltimea de constructie(m) -----------│ │


│ ├────────────────────────────────────┤


│ │ │
│ Bord liber(cm) ----------------------- │ Numarul si tipul M.P. ------------ │
│ │ │
│ Zona de navigatie -------------------- │ Puterea M.P.(KW) ----------------- │
│ │ │
│ -------------------------------------- │ Locul si anul constructiei M.P. -- │
│ │ ---------------------------------- │
│ │ Constructor (Nume/adresa) -------- │
│ │ │
│ │ --------------------------------- │


└────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────┘


Permisul provizoriu de arborare a pavilionului roman eliberat de ----------
sub nr. ----- din ----------- este valabil pana la ------------------------
Valabilitatea permisului provizoriu de arborare a pavilionului roman s-a
prelungit pana la ---------------------------------------------------------
Pavilonul roman a fost arborat in baza aprobarii data de ------------------
prin ----------- nr. -----/------------------------------------------------
Capitania portului de inmatriculare ----------- matricol -------- din -----
---------------------------------------------------------------------------


ANEXA 4


REGISTRUL DE EVIDENTA CENTRALIZATA A NAVELOR

MATRICOL A.N.R. ------------------
PORT DE INMATRICULARE --------------------

MATRICOL_C.P.T. ----------/------------

NUMELE/NUMARUL NAVEI ----------------------------------------------------

NUME/NUMAR ANTERIOR -----------------------------------------------------

MATRICOL ANTERIOR (A.N.R./CPT.) -----------------------------------------


┌─────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────┐
│ │ CORP │


│ │ │
│ Tipul navei --------------------------- │ Constructor(Nume/Adresa) -------- │
│ │ │
│ Indicativ de apel --------------------- │---------------------------------- │
│ │ │
│ Numar I.M.O. -------------------------- │ Materialul de constructie al │
│ │ corpului navei ------------------ │
│ Numar M.M.S.I. ------------------------ │ │
│ │ Numarul puntilor ---------------- │
│ Zona de navigatie --------------------- │ │
│ │ Modificari ---------------------- │
│ --------------------------------------- │ --------------------------------- │


├─────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ CARACTERISTICI PRINCIPALE │ MASINI PRINCIPALE │
│ │ │


│ │ │
│ Lungimea intre perpendiculare(m) ------ │ Puterea M.P.(KW) ---------------- │
│ │ │
│ Latimea maxima(m) --------------------- │ Locul si anul constructiei M.P.-- │
│ │ │
│ Pescajul navei goale(m) --------------- │---------------------------------- │
│ │ │
│ Pescajul maxim(m) --------------------- │ Constructor (Nume/adresa) ------- │
│ │ │
│ Inaltimea de constructie(m) ----------- │ --------------------------------- │


│ ├───────────────────────────────────┤


│ │ │
│ Bord liber(cm) ------------------------ │ Tonaj brut (TRB) ---------------- │
│ │ │
│ Bord liber majorat(cm) ---------------- │ Tonaj net (TRN) ----------------- │
│ │ │
│ Nr. maxim de pasageri ----------------- │ Deadweight(tdw) ----------------- │
│ │ │
│ --------------------------------------- │ Deplasament maxim (t) ----------- │
│ │ │
│ │ Capacitate maxima de incarcare(t) │
│ │ --------------------------------- │
│ │ │


└─────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────┘


---------------------------------------------------------------------------
Operator Nume/Adresa) -----------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------
Pavilionul roman a fost arborat in baza aprobarii data de -----------------
prin ----------- nr. -----/------------------------------------------------
Actul de nationalitate care atesta dreptul de arborare a pavilionului roman
--------- eliberat de --------- la data de ---------sub nr. ---------------
este valabil pana la data de ----------------------------------------------



ANEXA 5


DOMNULE CAPITAN SEF

Subsemnatul/Subscrisa ...................................................
act de identitate ........... seria ....... nr. ......./cod fiscal .......
cu domiciliul/sediul in localitatea .......... str. .....................,
nr. ........., bloc .......... scara .........., etaj ......., ap. ......,
judet/sector ............., cod postal ..........., casuta postala .......
telefon ............, fax .......... e-mail ..............................
web site ............ in calitate de constructor

[] Navei
[] Corpului de nava

tip ....................., comanda nr. ........................

al carui constructor
este .....................................................................
cu domiciliul/sediul in ....................... str. (1)
nr. ....., bloc ..........., scara ......., etaj ........., ap. .........,
judet/sector .............., cod postal ........., casuta postala .......,
telefon ............., fax(2) ............., e-mail ................, web
site .................................

solicit:

[] autorizatie de constructie
[] scoaterea navei din registrul de evidenta a navelor in constructie
[] acordare drept provizoriu de arborare a pavilionului roman

Anexez urmatoarele documente:
┌────┬─────────────────────────────────────┬────────────────────────────────┐
│Nr. │ Denumirea actului │Nr. si data actului/Emitent │
│Crt.│ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
└────┴─────────────────────────────────────┴────────────────────────────────┘

In acest sens, am completat, pe propria raspundere, cunoscand ca
declaratiile inexacte se pedepsesc conform legii


Data ................ Semnatura ..............
L.S.



ANEXA 6



DOMNULE CAPITAN SEF

Subsemnatul/Subscrisa ...................................................
act de identitate ........... seria ....... nr. ......./cod fiscal .......
cu domiciliul/sediul in localitatea .......... str. .....................,
nr. ........., bloc .......... scara .........., etaj ......., ap. ......,
judet/sector ............., cod postal ..........., casuta postala .......
telefon ............, fax .......... e-mail ..............................
web site ............ in calitate proprietar/utilizator/operator al navei
(nume/nr.) ....... tip ........ inmatriculata in (tara, port) ...........
cu nr. matricol ................. arborand pavilionul

solicit efectuarea urmatoarelor operatiuni privind nava mai sus mentionata:

[] acordarea dreptului de arborare a pavilionului roman
[] transcrierea dreptului de proprietate
[] eliberarea unui duplicat dupa actul de nationalitate
[] retragerea dreptului de arborare a pavilionului roman
[] suspendarea dreptului de arborare a pavilionului roman
[] eliberarea unei autorizatii de dezmembrare
[] eliberarea unui permis provizoriu de arborare a pavilionului roman
[] schimbarea numelui/numarului
[] eliberarea unei autorizatii de modificare a structurii constructive
a navei
[] schimbarea portului de inmatriculare

Anexez urmatoarele documente:

┌────┬─────────────────────────────────────┬────────────────────────────────┐
│Nr. │ Denumirea actului │Nr. si data actului/Emitent │
│Crt.│ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
└────┴─────────────────────────────────────┴────────────────────────────────┘

In acest sens, am completat, pe propria raspundere, in doua exemplare,
cunoscand ca declaratiile inexacte se pedepsesc conform legii

Data ................ Semnatura ..............
L.S.


--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016