Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 583 din 15 septembrie 2008  pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea si functionarea sistemului informational integrat de urmarire a materialelor lemnoase (SUMAL) si obligatiie operatorilor economici legate de acesta    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 583 din 15 septembrie 2008 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea si functionarea sistemului informational integrat de urmarire a materialelor lemnoase (SUMAL) si obligatiie operatorilor economici legate de acesta

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 23 septembrie 2008

Vãzând Referatul de aprobare nr 97.066 din 12 septembrie 2008 al Direcţiei politici, strategii şi reglementãri forestiere,
în temeiul art. 20 alin. (8) din Normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 996/2008 ,
în baza <>art. 7 alin. (7) din Hotãrârea Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale,

ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale emite prezentul ordin.

ART. 1
Se aprobã Metodologia privind organizarea şi funcţionarea sistemului informaţional integrat de urmãrire a materialelor lemnoase (SUMAL) şi obligaţiile operatorilor economici legate de acesta, prevãzutã în anexa care face parte din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
Dacian Cioloş

Bucureşti, 15 septembrie 2008.
Nr. 583.


ANEXĂ
METODOLOGIE
privind organizarea şi funcţionarea sistemului
informaţional integrat de urmãrire a materialelor lemnoase (SUMAL)
şi obligaţiile operatorilor economici legate de acesta

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
SUMAL este un sistem informaţional integrat de urmãrire a materialelor lemnoase asigurat de autoritatea publicã centralã care rãspunde de silviculturã şi pus la dispoziţia utilizatorilor prevãzuţi la art. 20 alin. (2) din Normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 996/2008 , de la locul de obţinere a materialelor lemnoase pânã la utilizatorii finali inclusiv.
ART. 2
Principalele obiective ale SUMAL sunt:
a) realizarea de cercetãri statistice la nivel naţional privind volumul de lemn exploatat şi al materialelor lemnoase rezultate;
b) practicã unitarã în evidenţa gestionarã a materialelor lemnoase prin punerea la dispoziţia operatorilor economici specializaţi a unei aplicaţii gratuite;
c) creşterea eficienţei controlului ca parte a politicilor publice de reducere a infracţionalitãţii în domeniul forestier, prin prevenirea şi combaterea activitãţilor ilegale.
ART. 3
SUMAL cuprinde douã componente:
a) aplicaţii client utilizate de operatorii economici pentru:
- calculul actului de punere în valoare, denumit în continuare APV, autorizarea şi reprimirea parchetelor, aplicaţii grupate în softul SUMAL Ocol;
- operarea documentelor de transport al materialelor lemnoase, a recepţiilor în depozitele finale şi a situaţiilor gestionate obligatorii, aplicaţii grupate în softul SUMAL Agent;
b) unitatea centralã - hardware şi software - de centralizare, prelucrare şi analizã a informaţiilor, gestionatã de o structurã silvicã specializatã aflatã în subordinea conducãtorului autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã.
ART. 4
Suportul tehnic pentru implementarea SUMAL se va asigura prin intermediul structurilor teritoriale ale autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã şi prin Programul de dezvoltare forestierã.
ART. 5
(1) Aplicaţiile SUMAL se personalizeazã pentru fiecare ocol silvic şi operator economic şi se distribuie gratuit, la solicitarea acestora, astfel:
a) softul SUMAL Ocol cãtre ocoalele silvice;
b) softul SUMAL Agent, la cerere, tuturor operatorilor economici şi ocoalelor silvice care exploateazã, prelucreazã, depoziteazã sau comercializeazã materiale lemnoase.
(2) Distribuirea softurilor prevãzute la alin. (1) se face concomitent cu emiterea acordului de distribuire şi utilizare a formularelor cu regim special şi a sigiliilor-crotalii pentru identificarea pomilor de Crãciun.
(3) Distribuirea softurilor prevãzute la alin. (1) se face cãtre:
a) persoana delegatã de cãtre conducerea operatorului economic;
b) şeful ocolului silvic sau împuternicitul acestuia.

CAP. II
Modul de utilizare a SUMAL

ART. 6
La iniţierea aplicaţiei, ocoalele silvice introduc în SUMAL Ocol urmãtoarele informaţii:
a) fişele de proprietate pentru pãdurile pe care le administreazã sau pentru care furnizeazã servicii;
b) ciocanele silvice folosite;
c) persoanele fizice sau juridice partenere.
ART. 7
La iniţierea aplicaţiei, operatorii economici introduc în SUMAL Agent urmãtoarele informaţii:
a) gestiunile referitoare la materialele lemnoase;
b) persoanele fizice şi juridice partenere;
c) utilajele de prelucrare a materialelor lemnoase;
d) ciocanele silvice folosite.

SECŢIUNEA 1
Utilizarea SUMAL pentru elaborarea APV, autorizarea partizilor şi reprimirea acestora
ART. 8
Aplicaţia SUMAL Ocol se acceseazã de cãtre ocoalele silvice, on-line, pe serverul central al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, pe baza identificãrii ca utilizator prin parolã, cu drepturi diferenţiate pentru şeful ocolului silvic, responsabilul cu fondul forestier şi responsabilul cu paza fondului forestier, conform atribuţiilor specifice.
ART. 9
Aplicaţia SUMAL Ocol este obligatorie pentru:
a) calculul unitar certificat la nivel naţional al APV;
b) emiterea/prelungirea autorizaţiilor de exploatare;
c) operarea actului de reprimire a partizilor.
ART. 10
(1) Pentru fiecare APV, autorizaţie de exploatare şi act de reprimire, aplicaţia SUMAL va genera odatã cu aprobarea documentului un numãr unic de înregistrare la nivel naţional, iar actul respectiv nu va mai putea fi modificat.
(2) Procesele-verbale de confiscare a materialelor lemnoase rãmase definitive vor fi introduse în SUMAL de cãtre ocolul silvic care a primit în custodie materialele lemnoase, actul de înregistrare furnizat de SUMAL constituind documentul de provenienţã pentru materialele lemnoase respective.
ART. 11
Actele emise şi aprobate în SUMAL vor fi tipãrite, semnate în original şi ataşate la dosarul partizii, conform competenţelor legale.

SECŢIUNEA a 2-a
Utilizarea SUMAL pentru activitatea de exploatare
ART. 12
Operarea datelor pentru activitatea de exploatare a pãdurilor se face în aplicaţia SUMAL Agent de cãtre operatorul economic titular al autorizaţiei de exploatare a partizii sau de cãtre cel care expediazã materialele lemnoase din platforma primarã a partizii.
ART. 13
(1) Operatorii economici prevãzuţi la art. 12 vor desemna o persoanã angajatã a operatorului economic care va opera datele pe mãsura exploatãrii partizii, cu obligaţia operãrii şi transmiterii raportãrii datelor prevãzute la art. 12 pânã în data de 5 a fiecãrei luni pentru luna anterioarã.
(2) Prima raportare se va realiza în data de 5 decembrie 2008.
ART. 14
(1) Anterior datei aprobate pentru reprimirea parchetului de exploatare, operatorii economici sunt obligaţi sã opereze în sistemul SUMAL toate documentele de transport al materialelor lemnoase din partida respectivã şi sã ruleze un raport centralizator al materialelor lemnoase transportate.
(2) Raportul centralizator prevãzut la alin. (1) va fi prezentat obligatoriu la reprimirea partizii şi stã la baza calcului rezultatului exploatãrii din partida respectivã.
ART. 15
Rezultatul exploatãrii materialelor lemnoase se calculeazã pe fiecare specie, total lemn de lucru şi total volum, precum şi pe total APV, verificându-se încadrarea în toleranţele admisibile de calcul al APV.
ART. 16
Dupã reprimirea partizii sunt interzise eliberarea şi operarea de documente având înscrisã la rubrica "Provenienţa" partida respectivã decât în limita stocului înregistrat în platforma primarã la reprimire.

SECŢIUNEA a 3-a
Utilizarea SUMAL pentru depozite
ART. 17
(1) Utilizarea SUMAL este obligatorie la nivelul depozitelor pentru:
a) operarea recepţiilor de materiale lemnoase;
b) operarea livrãrilor de materiale lemnoase;
c) operarea proceselor-verbale de sortare a materialelor lemnoase;
d) operarea stocurilor gestionare la sfârşitul fiecãrei luni, pe specii şi sortimente;
e) operarea transferurilor între gestiunile aceluiaşi operator ale materialelor lemnoase prelucrate în cherestea, care se face automat prin procesul-verbal de gaterare.
(2) Utilizarea SUMAL este obligatorie la nivelul depozitelor de cherestea pentru:
a) recepţiile de cherestea;
b) livrãrile de cherestea.
ART. 18
(1) Dupã operarea situaţiilor primare prevãzute la art. 17, operatorul economic va verifica existenţa corelaţiilor stoc iniţial + total intrãri = stoc final + total ieşiri pentru fiecare specie şi sortiment, va face corecţiile necesare, dupã care va salva datele pentru luna în curs.
(2) Stocurile finale ale lunii precedente devin stocuri iniţiale pentru luna în curs.
ART. 19
În cazul în care operatorul economic realizeazã transbordarea materialelor lemnoase sau sortarea acestora în alte puncte decât depozitele permanente, acestea vor fi înregistrate ca gestiuni temporare în SUMAL, cu obligaţia întocmirii situaţiilor gestionare menţionate la art. 17 alin. (1).
ART. 20
(1) Datele obţinute lunar prin aplicarea procedurilor precizate la art. 17-19 se cuprind într-un raport şi nu mai pot fi modificate.
(2) Rapoartele precizate la alin. (1) pentru luna în curs se printeazã, se semneazã în original şi se înregistreazã în contabilitatea operatorului economic.

SECŢIUNEA a 4-a
Utilizarea SUMAL la nivelul activitãţii de prelucrare primarã a lemnului
ART. 21
Utilizarea SUMAL la nivelul centrelor de prelucrare primarã a lemnului este obligatorie pentru:
a) operarea recepţiilor de materiale lemnoase;
b) operarea livrãrilor materialelor lemnoase prelucrate sumar;
c) operarea proceselor-verbale de gaterare a materialelor lemnoase;
d) operarea stocurilor gestionare la sfârsitul fiecãrei luni, pe specii şi sortimente;
e) operarea consumurilor interne, dacã operatorul economic prelucreazã în continuare materialele lemnoase în produse semifinite sau finite.
ART. 22
(1) Dupã operarea situaţiilor primare prevãzute la art. 21, operatorul economic va verifica existenţa corelaţiilor stoc iniţial + total intrãri = stoc final + total ieşiri pentru fiecare specie şi sortiment, va face corecţiile necesare, dupã care va salva datele pentru luna în curs.
(2) Stocurile finale ale lunii precedente devin stocuri iniţiale pentru luna în curs.
ART. 23
(1) Datele obţinute lunar prin aplicarea procedurilor precizate la art. 20 şi 21 se cuprind într-un raport şi nu mai pot fi modificate.
(2) Rapoartele precizate la alin. (1) pentru luna în curs se printeazã, se semneazã în original şi se înregistreazã în contabilitatea operatorului economic.

SECŢIUNEA a 5-a
Utilizarea SUMAL la nivelul altor activitãţi de prelucrare a lemnului decât prelucrarea primarã
ART. 24
În cazul activitãţilor în care se recepţioneazã materiale lemnoase şi se prelucreazã integral în consum propriu, fãrã a se face expediţie, operatorii economici vor opera în SUMAL Agent doar recepţiile de masã lemnoasã şi consumul propriu.
ART. 25
În alte activitãţi de prelucrare a materialelor lemnoase în care materialele lemnoase recepţionate se prelucreazã parţial în capacitãţile proprii şi se reexpediazã în parte, se vor întocmi toate situaţiile gestionare specifice gestiunilor de buştean sau gestiunilor de cherestea, dupã caz.

SECŢIUNEA a 6-a
Utilizarea SUMAL Server
ART. 26
Centralizarea, prelucrarea şi analiza datelor furnizate de cãtre ocoalele silvice şi operatorii economici care exploateazã, prelucreazã, depoziteazã sau comercializeazã materiale lemnoase, pe serverul central instalat la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, se utilizeazã în scopuri statistice şi pentru controlul respectãrii regimului silvic.
ART. 27
În scop statistic, SUMAL Server va genera, în principal, urmãtoarele rapoarte:
a) statistica volumului de lemn pus în valoare/autorizat pe proprietar, administraţie silvicã, tip de lucrãri şi pe unitãţi amenajistice;
b) statistica materialelor lemnoase transportate din partizile în exploatare, pe specii şi sortimente;
c) statistica modului de utilizare industrialã a materialelor lemnoase.
ART. 28
(1) Pentru controlul regimului silvic şi al provenienţei legale a materialelor lemnoase, SUMAL Server va genera, în principal, urmãtoarele rapoarte:
a) calculul rezultatului exploatãrii şi încadrarea în toleranţele admisibile de calcul al APV;
b) exploatarea lemnului în perioada autorizatã a partizii;
c) justificarea tuturor documentelor cu regim special ridicate de cãtre operatorii economici;
d) identificarea documentelor de transport utilizate ilegal de alt operator economic decât cel autorizat;
e) compararea cantitãţilor avizate cu cele efectiv recepţionate de cãtre beneficiar;
f) corectitudinea situaţiilor gestionare raportate de operatorii economici - existenţa corelaţiilor stocuri iniţiale + total intrãri = stocuri finale + total ieşiri;
g) alcãtuirea cazierului tehnic de exploatare al operatorilor economici - respectarea perioadelor şi termenelor autorizate, pagube produse în parchete, sancţiuni.
(2) Pentru clarificarea aspectelor ridicate de acţiunile de control al regimului silvic se pot realiza şi alte analize.

SECŢIUNEA a 7-a
Alte funcţii ale SUMAL Agent
ART. 29
Aplicaţia SUMAL Agent realizeazã gestionarea formularelor cu regim special ridicate de cãtre operatorii economici.
ART. 30
(1) Operatorii economici care exploateazã, prelucreazã, depoziteazã sau comercializeazã materiale lemnoase sunt obligaţi sã opereze în aplicaţia SUMAL Agent seriile şi numerele avizelor documentelor cu regim special de transport al materialelor lemnoase, ridicate de la Imprimeria Naţionalã - S.A., conform acordului eliberat de structurile teritoriale ale autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã.
(2) Documentele de transport anulate se vor opera în SUMAL, cu obligaţia existenţei tuturor celor 3 exemplare ale documentului în blocul de avize.
(3) Pe mãsura utilizãrii documentelor cu regim special pentru transportul materialelor lemnoase şi a operãrii documentelor în SUMAL, operatorii economici vor urmãri justificarea tuturor documentelor ridicate în ordinea blocurilor de documente.

CAP. III
Competenţe şi control

ART. 31
(1) Accesul la aplicaţia SUMAL Ocol se face pe bazã de utilizator şi parolã, cu drepturi diferenţiate pentru:
a) şeful ocolului silvic;
b) responsabilul cu fondul forestier;
c) responsabilul cu paza fondului forestier.
(2) Accesul se comunicã de cãtre administratorul aplicaţiei SUMAL Server, iar persoanele nominalizate pentru acces se comunicã subunitãţilor silvice teritoriale ale autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã, sub semnãtura şefului ocolului silvic.
ART. 32
(1) Accesul la aplicaţia SUMAL Agent se face de cãtre o persoanã desemnatã de operatorul economic, angajatã a acestuia.
(2) Accesul se comunicã de cãtre administratorul aplicaţiei SUMAL Server, iar persoana nominalizatã pentru acces se comunicã structurilor silvice teritoriale ale autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã, sub semnãtura administratorului operatorului economic.
ART. 33
Accesul la aplicaţiile SUMAL se face pe bazã de utilizator şi parolã, cu drepturi diferenţiate pentru douã persoane. O persoanã este inspectorul-şef al structurii silvice teritoriale a autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã, iar cea de-a doua face parte din personalul silvic şi este desemnatã de cãtre acesta.
ART. 34
Accesul la aplicaţiile SUMAL se face pe bazã de utilizator şi parolã, cu drepturi diferenţiate pentru persoanele din cadrul autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã desemnate de conducãtorul acesteia.
ART. 35
Accesul la aplicaţiile SUMAL pentru personalul silvic împuternicit pentru controlul silvic se poate aproba numai pentru perioada în care se executã controlul la ocolul silvic sau la operatorul economic care exploateazã, prelucreazã, depoziteazã ori comercializeazã materiale lemnoase.
ART. 36
Personalul silvic împuternicit cu atribuţii de control silvic din cadrul autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã sau al subunitãţilor silvice teritoriale ale autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã are posibilitatea verificãrii APV şi a avizelor de însoţire a materialelor lemnoase generate de SUMAL.
ART. 37
Toate avertizãrile rezultate în urma prelucrãrii informaţiilor în SUMAL se transmit imediat şi direct structurii cu atribuţii de control al regimului silvic din cadrul autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã sau structurilor silvice teritoriale ale autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã.

CAP. IV
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 38
(1) Dreptul de proprietate intelectualã asupra SUMAL aparţine Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale.
(2) Operatorii economici care utilizeazã softuri proprii de gestiune pot exporta date din softurile proprii în sistemul SUMAL, cu obligaţia de a furniza datele minime solicitate în sistemul SUMAL. Transferul de date se va face în formatul solicitat de aplicaţia SUMAL.
ART. 39
Persoanele prevãzute la art. 31-35 rãspund penal, contravenţional, administrativ şi material pentru divulgarea şi utilizarea în alte scopuri a informaţiilor din SUMAL.
ART. 40
(1) Ocoalele silvice vor introduce în aplicaţia SUMAL Ocol APV pentru partizile autorizate la exploatare şi nereprimite pânã în momentul intrãrii în vigoare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 996/2008 .
(2) Numãrul de ordine generat de SUMAL pentru APV precizate la alin. (1) va fi comunicat în scris de cãtre ocolul silvic operatorilor economici titulari ai autorizaţiilor de exploatare şi va fi folosit de cãtre operatorii economici la rubrica "Provenienţa" din documentele de transport.
(3) Ocoalele silvice vor emite o nouã autorizaţie de exploatare pentru partizile precizate la alin. (1), pentru perioada de valabilitate rãmasã din autorizaţia anterioarã.
ART. 41
(1) Operatorii economici care exploateazã, prelucreazã, depoziteazã sau comercializeazã materiale lemnoase vor introduce în aplicaţia SUMAL Agent, pentru gestiunile de buştean şi cherestea, stocurile iniţiale de buştean şi, respectiv, masa lemnoasã prelucratã.
(2) Stocurile introduse sunt stocurile faptice înregistrate în contabilitate la data de 30 septembrie 2008.
ART. 42
(1) Operarea datelor primare obligatorii pentru fiecare operator economic şi transmiterea acestora se fac pânã în data de 5 a fiecãrei luni pentru luna precedentã.
(2) Transmiterea datelor cãtre SUMAL Central se va putea face:
a) direct, prin intermediul internetului;
b) pe suport electronic.
(3) Dupã transmiterea datelor lunare, SUMAL va transmite o confirmare de preluare a datelor transmise de cãtre operatorul economic. Confirmarea de primire se îndosariazã şi pãstreazã de cãtre operatorul economic şi este dovada îndeplinirii obligaţiilor legale de raportare în SUMAL.

----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016