Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 581 din 25 martie 2024  privind prospectele operaţiunilor de preschimbare  a titlurilor de stat aferente lunii martie 2024    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 581 din 25 martie 2024 privind prospectele operaţiunilor de preschimbare a titlurilor de stat aferente lunii martie 2024

EMITENT: Ministerul Finanţelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 255 din 25 martie 2024
    În temeiul:
    - art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 6 alin. (2) din Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr. 212/2020 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, aprobată cu modificări prin Legea nr. 109/2021;
    – Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare, al Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.470/2007, cu modificările şi completările ulterioare;
    – Regulamentului-cadru privind operaţiunile de piaţă cu titluri de stat pe piaţa internă, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 318/2022, al Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 8/2022 privind operaţiunile de administrare a datoriei publice guvernamentale efectuate de către Ministerul Finanţelor pe piaţa titlurilor de stat administrată de Banca Naţională a României, al Normei Băncii Naţionale a României nr. 1/2022 pentru aplicarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 8/2022 privind operaţiunile de administrare a datoriei publice guvernamentale efectuate de către Ministerul Finanţelor pe piaţa titlurilor de stat administrată de Banca Naţională a României, al Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 12/2005 privind piaţa secundară a titlurilor de stat administrată de Banca Naţională a României, cu modificările ulterioare, şi al Convenţiei nr. 184.575/13/2005, încheiată între Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională a României,

    ministrul finanţelor emite următorul ordin:
    ART. 1
    În vederea administrării riscurilor asociate datoriei publice guvernamentale, se aprobă prospectul operaţiunilor de preschimbare a titlurilor de stat în luna martie 2024, în valoare nominală totală de 200 milioane lei, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 2
    Direcţia generală de trezorerie şi datorie publică va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 3
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.                    p. Ministrul finanţelor,
                    Alin Marius Andrieş,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 25 martie 2024.
    Nr. 581.
    ANEXA 1

    PROSPECTUL
    operaţiunilor de preschimbare a titlurilor de stat
    ART. 1
    În vederea administrării riscurilor asociate datoriei publice guvernamentale în luna martie 2024, Ministerul Finanţelor organizează operaţiuni de preschimbare a titlurilor de stat după cum urmează:
    a) elementele de identificare a seriilor de titluri de stat în circulaţie oferite spre preschimbare (etapa de răscumpărare):

┌────────┬────────────┬──────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────┬─────────┐
│Tipul │Seria │ │Data │ │Valoarea │Rata │Dobânda │
│titlului│emisiunii │Data │decontării│Data │nominală │cuponului│acumulată│
│de stat │(cod ISIN) │licitaţiei│licitaţiei│scadenţei│individual│(%) │(lei/ │
│ │ │ │ │ │(lei) │ │titlu) │
├────────┼────────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼─────────┤
│ │ │27 martie │29 martie │29 │ │ │ │
│OS │RO1624DBN027│2024 │2024 │aprilie │5.000 │3,25 │148,74 │
│ │ │ │ │2024 │ │ │ │
├────────┼────────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼─────────┤
│OS │ROGV3LGNPCW9│27 martie │29 martie │17 iunie │5.000 │4,50 │175,82 │
│ │ │2024 │2024 │2024 │ │ │ │
└────────┴────────────┴──────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┴─────────┘


    b) elementele seriei de titluri de stat redeschise:

┌────────┬────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┬─────────┬─────────┐
│Tipul │Seria │ │Data │ │Valoarea │Valoare │Dobânda │Rata │
│titlului│emisiunii │Data │decontării│Data │nominală │totală │acumulată│cuponului│
│de stat │(cod ISIN) │licitaţiei│licitaţiei│scadenţei │individual│indicative│(lei/ │(%) │
│ │ │ │ │ │(lei) │(mil. lei)│titlu) │ │
├────────┼────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼─────────┤
│ │ │27 martie │29 martie │29 │ │ │ │ │
│OS │RO52CQA3C829│2024 │2024 │septembrie│5.000 │200 │205,12 │8,25 │
│ │ │ │ │2032 │ │ │ │ │
└────────┴────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┴─────────┴─────────┘
    ART. 2
    Metoda de adjudecare este licitaţia care va avea loc la data menţionată în tabelul de mai sus, iar adjudecarea se va face după metoda cu preţ multiplu. Cotaţia de preţ va fi exprimată sub formă procentuală, cu patru zecimale.

    ART. 3
    Costul brut total aferent titlurilor nou-emise/redeschise solicitate de către fiecare participant sau client al acestuia la licitaţia de preschimbare trebuie să fie mai mare sau egal cu costul brut total al titlurilor de stat oferite spre preschimbare de respectivul participant sau client, diferenţa în lei urmând a fi plătită către Ministerul Finanţelor la data decontării operaţiunii. Diferenţa în lei dintre costul brut total al titlurilor nou-emise/redeschise solicitate şi costul brut total al titlurilor oferite spre preschimbare nu trebuie să depăşească costul brut individual al unui titlu de stat nou-emis/redeschis, calculat la preţul cel mai mare specificat în oferta respectivului participant sau client.

    ART. 4
    Participanţii la operaţiunile de preschimbare a titlurilor de stat sunt dealerii primari care prezintă oferta în cont propriu şi în contul clienţilor lor, deţinători legali de titluri de stat din seriile anunţate pentru etapa de răscumpărare a operaţiunii de preschimbare.

    ART. 5
    În cadrul licitaţiilor de preschimbare:
    1. Ofertele de preschimbare sunt competitive şi necompetitive.
    2. În cadrul ofertei competitive de preschimbare de titluri de stat se vor indica elementele cuprinse în anexa nr. 8.1 la Norma Băncii Naţionale a României nr. 1/2022 pentru aplicarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 8/2022 privind operaţiunile de administrare a datoriei publice guvernamentale efectuate de către Ministerul Finanţelor pe piaţa titlurilor de stat administrată de Banca Naţională a României.
    3. Numărul cotaţiilor de preţ nu este restricţionat.
    4. Ofertele de preschimbare necompetitive pot fi depuse de persoane fizice şi juridice, cu excepţia instituţiilor de credit, aşa cum sunt acestea definite în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, în calitate de clienţi ai dealerilor primari.
    5. În cadrul ofertei de preschimbare necompetitive se vor indica elementele cuprinse în anexa nr. 8.2 la Norma Băncii Naţionale a României nr. 1/2022 pentru aplicarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 8/2022 privind operaţiunile de administrare a datoriei publice guvernamentale efectuate de către Ministerul Finanţelor pe piaţa titlurilor de stat administrată de Banca Naţională a României. Se admit oferte de preschimbare necompetitive într-o pondere de 25% din totalul valorii indicative anunţate pentru fiecare operaţiune de preschimbare de titluri de stat. Oferta necompetitivă depusă de dealerul primar în contul unui singur client nu va putea depăşi valoarea calculată prin aplicarea ponderii anterior menţionate. Executarea acestora se va efectua la nivelul preţului mediu ponderat al ofertelor competitive pentru titlurile nou-emise/redeschise rezultat în procesul de licitaţie.
    6. Fiecare tranşă a ofertei de preschimbare competitive sau necompetitive va avea o valoare minimă egală cu valoarea nominală unitară aferentă instrumentelor oferite spre preschimbare (etapa de răscumpărare).


    ART. 6
    Ministerul Finanţelor anunţă preţul net cu 4 zecimale aferent titlurilor oferite spre preschimbare (etapa de răscumpărare), până la ora de începere a primirii ofertelor, prin publicarea pe website-ul Ministerului Finanţelor şi/sau pe platformele electronice de ştiri financiare.

    ART. 7
    (1) Ofertele de preschimbare a titlurilor de stat se transmit la Banca Naţională a României, ce acţionează în calitate de administrator al pieţei primare şi secundare a titlurilor de stat şi al sistemului de înregistrare/depozitare, în ziua licitaţiei în intervalul orar 10.00-12.00.
    (2) Şedinţa de licitaţie începe după încheierea orarului de transmitere a ofertelor de participare la licitaţie specificat la alin. (1).

    ART. 8
    În funcţie de necesităţile de finanţare şi/sau de nivelul randamentului rezultat în urma licitaţiei, Ministerul Finanţelor îşi rezervă dreptul ca suma aferentă operaţiunilor de preschimbare să fie majorată, micşorată sau anulată.

    ART. 9
    Rezultatele operaţiunii de preschimbare a titlurilor de stat se vor stabili în ziua desfăşurării licitaţiei de către Comisia de licitaţie constituită în acest scop şi vor fi date publicităţii.

    ART. 10
    Evenimentele de plată aferente operaţiunii de preschimbare a titlurilor de stat se gestionează în conformitate cu Regulile Sistemului de depozitare şi decontare a instrumentelor financiare - SaFIR.

    ART. 11
    Dacă data la care trebuie efectuată una dintre decontările aferente titlurilor de stat este o zi de sărbătoare sau o zi nelucrătoare, plata se va face în următoarea zi lucrătoare, fără obligarea la dobânzi moratorii. Titlurile de stat care se regăsesc în această situaţie rămân în proprietatea deţinătorului înregistrat şi nu pot fi tranzacţionate.

    ART. 12
    Regimul fiscal al titlurilor de stat prevăzute la art. 1 este reglementat de legislaţia în vigoare.

    ART. 13
    Sumele încasate de Ministerul Finanţelor ca urmare a operaţiunilor de preschimbare se utilizează pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.


    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016