Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 577 din 17 mai 2021  pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenţa în România a persoanelor juridice străine    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 577 din 17 mai 2021 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenţa în România a persoanelor juridice străine

EMITENT: Ministerul Finantelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 520 din 19 mai 2021
    Având în vedere prevederile art. 7 pct. 18 şi 37,art. 8^1 şi ale art. 230 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare,
    în conformitate cu prevederile convenţiilor de evitare a dublei impuneri,
    în temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul finanţelor emite următorul ordin:
    ART. 1
    Se aprobă formularistica elaborată pentru aplicarea prevederilor art. 7 pct. 18 şi 37,art. 8^1 şi art. 230 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, şi ale convenţiilor de evitare a dublei impuneri, prevăzută în anexele nr. 1 şi 2*), care fac parte integrantă din prezentul ordin, după cum urmează:
    a) Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei juridice străine cu locul conducerii efective în România (anexa nr. 1);
    b) Notificare privind îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă potrivit prevederilor art. 7 pct. 18 şi 37 din Codul fiscal de către persoana juridică străină (anexa nr. 2).
    *) Anexele nr 1 şi 2 sunt reproduse în facsimil.


    ART. 2
    Formularul prevăzut la art. 1 lit. a), la care se anexează documentele prevăzute la art. 8^1 alin. (2) din Codul fiscal, se depune de către solicitant la registratura organului fiscal central definit potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare organ fiscal central, sau se transmite prin poştă, cu confirmare de primire, ori prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, potrivit legii.

    ART. 3
    Formularul prevăzut la art. 1 lit. a) transmis de solicitant prin mijloace electronice de transmitere la distanţă se depune în format PDF cu XML ataşat, la care se anexează o arhivă ZIP, care nu poate depăşi 5 MB şi care conţine documentele prevăzute la art. 8^1 alin. (2) din Codul fiscal, în formatele „PDF“, „JPEG“ sau „TIFF“.

    ART. 4
    (1) Formularul prevăzut la art. 1 lit. b) se completează, se semnează şi se eliberează/se comunică în trei exemplare de către organul fiscal central, fiind semnat de conducătorul unităţii fiscale, potrivit competenţelor sau cu semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat, după caz. Un exemplar se transmite persoanei juridice străine, prin poştă sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, potrivit legii. Un exemplar se arhivează la organul fiscal central care a emis notificarea şi un exemplar se transmite organului fiscal central la care persoana juridică străină cu locul conducerii efective în România se înregistrează fiscal potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Codul de înregistrare fiscală emis de organul fiscal central persoanei juridice străine cu locul conducerii efective în România se comunică şi organului fiscal central care a emis notificarea.

    ART. 5
    (1) Potrivit art. 7 pct. 18 şi 37 din Codul fiscal, persoana juridică străină este rezidentă în România dacă locul de exercitare a conducerii efective este în România, realizând operaţiuni care corespund unor scopuri economice, reale şi de substanţă şi unde este îndeplinită cel puţin una dintre condiţiile:
    a) deciziile economico-strategice necesare pentru conducerea activităţii persoanei juridice străine în ansamblul său se iau în România de către directorii executivi/membrii consiliului de administraţie; sau
    b) cel puţin 50% din directorii executivi/membrii consiliului de administraţie ai persoanei juridice străine sunt rezidenţi.

    (2) În vederea verificării îndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. (1) organul fiscal central este îndreptăţit să aprecieze, în limitele atribuţiilor şi competenţelor ce îi revin, relevanţa stării de fapt fiscale potrivit prevederilor art. 6 şi 7 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 6
    (1) Organul fiscal central analizează îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă în funcţie de situaţia concretă a persoanei juridice străine, luând în considerare prevederile Codului fiscal, documentaţia prezentată şi datele înscrise în formularul prevăzut la art. 1 lit. a).
    (2) Organul fiscal central, în urma analizei efectuate, stabileşte şi notifică persoana juridică străină, în termen de 30 de zile de la depunerea formularului prevăzut la art. 1 lit. a), dacă îndeplineşte sau nu condiţia de rezidenţă potrivit locului conducerii efective în România.

    ART. 7
    Persoana juridică străină notificată că îndeplineşte condiţiile de rezidenţă potrivit locului conducerii efective în România are obligaţia să se înregistreze la organul fiscal central în termen de 30 de zile de la data comunicării notificării, potrivit formularului 016 „Declaraţie de înregistrare fiscală/declaraţie de menţiuni/declaraţie de radiere pentru persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România“, aprobat prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.725/2017 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor şi a tipurilor de obligaţii fiscale care formează vectorul fiscal.

    ART. 8
    Persoana juridică străină este considerată rezidentă în România potrivit locului de exercitare a conducerii efective de la data înregistrării fiscale la organul fiscal central.

    ART. 9
    (1) Formularul prevăzut la art. 1 lit. a) se corectează/se modifică de către contribuabilul rezident din proprie iniţiativă, ori de câte ori informaţiile/documentele actuale nu corespund celor din chestionarul depus anterior, prin depunerea unui chestionar rectificativ.
    (2) Chestionarul rectificativ se completează înscriindu-se toate datele şi informaţiile supuse rectificării, inclusiv cele care nu diferă faţă de chestionarul iniţial/anterior.
    (3) Organul fiscal central competent emite, în baza chestionarului rectificativ, o notificare rectificată numai în situaţia în care sunt modificate datele înscrise în notificarea iniţială/anterioară.
    (4) Emiterea unei notificări rectificate de către organul fiscal central nu generează obligaţie de înregistrare fiscală pentru contribuabilul rezident, potrivit formularului 016 „Declaraţie de înregistrare fiscală/declaraţie de menţiuni/declaraţie de radiere pentru persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România“.

    ART. 10
    (1) Persoana juridică străină înregistrată cu locul conducerii efective în România până la data de 31 decembrie 2020 inclusiv are obligaţia ca până la data de 30 iunie 2021 inclusiv să depună la organul fiscal central competent formularul prevăzut la art. 1 lit. a) şi să anexeze documentele prevăzute la art. 8^1 alin. (2) din Codul fiscal, în vederea clarificării situaţiei concrete a contribuabilului în ceea ce priveşte rezidenţa fiscală în România.
    (2) Persoana juridică străină înregistrată cu locul conducerii efective în România în perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 şi data intrării în vigoare a prezentului ordin are obligaţia ca până la data de 30 iunie 2021 inclusiv să depună la organul fiscal central competent formularul prevăzut la art. 1 lit. a) şi să anexeze documentele prevăzute la art. 8^1 alin. (2) din Codul fiscal.

    ART. 11
    Organul fiscal central înştiinţează persoana juridică străină menţionată la art. 10 cu privire la obligativitatea depunerii formularului prevăzut la art. 1 lit. a) şi a documentelor prevăzute la art. 8^1 alin. (2) din Codul fiscal, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin.

    ART. 12
    Organul fiscal central notifică persoana juridică străină menţionată la art. 10 dacă îndeplineşte rezidenţa potrivit locului conducerii efective în România de la data înregistrării fiscale în România.

    ART. 13
    Direcţia generală de legislaţie fiscală şi reglementări vamale şi contabile şi Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare din cadrul Ministerului Finanţelor, Direcţia generală de asistenţă pentru contribuabili, Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor, precum şi direcţiile generale regionale ale finanţelor publice şi unităţile fiscale subordonate din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 14
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul finanţelor,
                    Alexandru Nazare

    Bucureşti, 17 mai 2021.
    Nr. 577.
    ANEXA 1

 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 2

 (a se vedea imaginea asociată)
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016