Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 574 din 7 mai 2009  privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 417/431/2009 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate in anul 2009    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 574 din 7 mai 2009 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 417/431/2009 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate in anul 2009

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 313 din 12 mai 2009
Vãzând Referatul de aprobare nr. IB/4.552 din 7 mai 2009 al Direcţiei generale de sãnãtate publicã, asistenţã medicalã şi programe din cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi nr. IP/2.404/2009 al Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate,
având în vedere <>art. 48 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi <>Hotãrârea Guvernului nr. 367/2009 pentru aprobarea programelor naţionale de sãnãtate în anul 2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 281 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al <>art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.718/2008 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 972/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul sãnãtãţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate emit urmãtorul ordin:

ART. I
Ordinul ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 417/431/2009 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sãnãtate în anul 2009, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 211 şi 211 bis din 1 aprilie 2009, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. În anexa nr. 1, la secţiunea A, articolul 4, punctul 1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"1) Programul naţional de boli cardiovasculare - Subprogramul de screening pentru identificarea pacienţilor cu factori de risc cardiovasculari şi tratamentul pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare;".
2. În anexa nr. 1, la secţiunea A, articolul 15 alineatul (1), dupã litera d) se introduce o nouã literã, litera e), cu urmãtorul cuprins:
"e) manuale de prim ajutor utilizate în formarea medicalã continuã a paramedicilor şi ambulanţierilor."
3. În anexa nr. 1, la secţiunea A, articolul 15, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Ca urmare a licitaţiilor naţionale organizate de Ministerul Sãnãtãţii pentru achiziţionarea produselor, bunurilor şi serviciilor prevãzute la alin. (1), contractele de furnizare se încheie astfel:
a) pentru lit. a)-d) - între Ministerul Sãnãtãţii şi furnizorii adjudecaţi;
b) pentru lit. e) - între unitãţi sanitare şi furnizorii adjudecaţi."
4. În anexa nr. 1, secţiunea A, la articolul 15, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Pentru achiziţia de medicamente antivirale necesare chimioprofilaxiei şi tratamentului infecţiei umane cu noul virus gripal A/H1/N1, Ministerul Sãnãtãţii organizeazã procedurã de negociere fãrã publicarea unui anunţ prealabil, conform prevederilor <>art. 122 alin. (1) lit. c) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publicã, a contractelor de concesiune de lucrãri publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 337/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
5. În anexa nr. 1, secţiunea B, titlul capitolului 1 "Programele naţionale de sãnãtate cu scop curativ" se eliminã.
6. În anexa nr. 1, la secţiunea B, litera A, articolul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Programele naţionale de sãnãtate de evaluare, profilactice şi cu scop curativ, finanţate prin transferuri din bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, au ca scop depistarea unor boli în stadiul presimptomatic în vederea instituirii precoce a tratamentului adecvat, îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate şi creşterea speranţei de viaţã a pacienţilor cu boli cu impact major asupra stãrii de sãnãtate."
7. În anexa nr. 1, la secţiunea B, litera A, articolul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Programele naţionale de sãnãtate de evaluare, profilactice şi cu scop curativ se deruleazã prin furnizori de servicii medicale, farmacii cu circuit deschis, furnizori autorizaţi şi evaluaţi, în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate sau cu Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, inclusiv unitãţi sanitare aflate în subordinea ministerelor cu reţea sanitarã proprie, la propunerea acestora, cu aprobarea Ministerului Sãnãtãţii."
8. În anexa nr. 1, la secţiunea B, litera A, articolul 12 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - În vederea derulãrii în bune condiţii a programelor naţionale de sãnãtate de evaluare, profilactice şi cu scop curativ, în urma evaluãrilor trimestriale ale indicatorilor specifici şi în funcţie de realizarea obiectivelor şi activitãţilor propuse, se stabileşte modul de alocare a resurselor rãmase neutilizate."
9. În anexa nr. 1, la secţiunea B, litera B, articolul 13 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - În anul 2009, programele naţionale de evaluare, profilactice şi cu scop curativ sunt finanţate de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate din bugetul aprobat prin <>Legea bugetului de stat pe anul 2009 nr. 18/2009 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi prin transferuri din bugetul aprobat Ministerului Sãnãtãţii cãtre bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate."
10. În anexa nr. 1, la secţiunea B, litera B, articolul 17 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - Sumele aferente programelor sunt prevãzute în bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, la capitolul 66.05 «Sãnãtate», titlul 20 «Bunuri şi servicii»".
11. În anexa nr. 1, la secţiunea B, litera C, articolul 22 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) Achiziţia medicamentelor pentru tratamentul pe perioada spitalizãrii ce se acordã bolnavilor beneficiari ai programului naţional de oncologie şi ai programului naţional de diabet zaharat se face, în condiţiile legii, de cãtre unitãţile sanitare care deruleazã programele respective, la un preţ care nu poate depãşi preţul de decontare aprobat prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
(2) Pentru medicamentele care se elibereazã în cadrul acestor programe şi prin farmacii cu circuit deschis, achiziţia acestora de cãtre unitãţile sanitare se face la un preţ care nu poate depãşi preţul de decontare aprobat prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
(3) Achiziţia dispozitivelor medicale specifice, utilizate pentru bolnavii beneficiari ai Subprogramului de screening pentru depistarea precoce activã a cancerului de col uterin, se face, în condiţiile legii, de cãtre furnizorii de servicii medicale, aflaţi în relaţie contractualã pentru derularea subprogramului cu unitãţile sanitare de specialitate care deruleazã subprogramul, de la furnizorii de dispozitive medicale specifice care îndeplinesc condiţiile stabilite de Ministerul Sãnãtãţii şi prevãzute în Normele metodologice pentru realizarea şi raportarea activitãţilor specifice subprogramului, aprobate prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, la un preţ ce nu poate depãşi preţul de decontare aprobat prin ordin al ministrului sãnãtãţii."
12. În anexa nr. 1, la secţiunea B, litera D, dupã articolul 23 se introduce un nou articol, articolul 23^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 23^1. - Decontarea serviciilor medicale din cadrul Subprogramului de screening pentru depistarea precoce activã a cancerului de col uterin, furnizate de unitãţile sanitare care deruleazã subprogramul, se realizeazã lunar, din fondurile aprobate cu aceastã destinaţie, de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate, la tarifele şi în condiţiile prevãzute în Normele metodologice pentru realizarea şi raportarea activitãţilor specifice subprogramului."
13. În anexa nr. 1, la secţiunea B, litera D, articolul 24 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - Decontarea serviciilor de hemodializã şi dializã peritonealã în sistem ambulatoriu, furnizate de unitãţile sanitare care deruleazã Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţã renalã cronicã, cuprinse în anexa nr. 2 lit. B pct. 10, se realizeazã în conformitate cu prevederile <>Ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 560/2009 pentru aprobarea Normelor privind condiţiile şi modalitatea de decontare a serviciilor de hemodializã şi dializã peritonealã în sistem ambulatoriu, contractate de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate cu furnizorii din sectorul privat, câştigãtori ai licitaţiei naţionale pentru centrele-pilot şi alţi furnizori privaţi de servicii medicale de hemodializã şi dializã peritonealã autorizaţi şi evaluaţi în condiţiile legii, la un tarif de 472 lei pentru şedinţa de hemodializã şi la tariful de 50.800 lei/an pentru un bolnav cu dializã peritonealã. Contractarea cu furnizorii privaţi de servicii medicale de hemodializã şi dializã peritonealã, autorizaţi şi evaluaţi în condiţiile legii, se realizeazã pe baza modelului de contract încheiat de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate cu centrele-pilot, adaptat."
14. În anexa nr. 1, la secţiunea B, litera E, articolul 31, litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) Tiazolidindionele şi combinaţiile acestora, eliberate la preţ de decontare, se aprobã de cãtre comisia de la nivelul caselor de asigurãri de sãnãtate, la propunerea medicului diabetolog sau a medicului cu competenţã/atestat în diabet, conform protocoalelor terapeutice elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sãnãtãţii. Iniţierea tratamentului cu tiazolidindione şi combinaţiile acestora pentru pacienţii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate se face numai cu încadrarea în sumele alocate în acest sens."
15. În anexa nr. 1, la secţiunea B, litera E, articolul 31, litera h) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
" h) comisia de la nivelul casei de asigurãri de sãnãtate care aprobã iniţierea şi continuarea tratamentului cu medicamentele prevãzute la lit. f) este formatã din: un reprezentant al direcţiei de sãnãtate publicã, un reprezentant al casei de asigurãri de sãnãtate şi medicul coordonator al programului;".
16. În anexa nr. 1, la secţiunea B, litera F, articolul 34, litera e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"e) transmite lunar, în primele 10 zile ale lunii în curs pentru luna precedentã, Direcţiei generale de sãnãtate publicã, asistenţã medicalã şi programe din cadrul Ministerului Sãnãtãţii, indicatorii fizici şi de eficienţã realizaţi pentru fiecare program de sãnãtate de evaluare, profilactice şi cu scop curativ;".
17. În anexa nr. 2, secţiunea A se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:

"A. PROGRAME NAŢIONALE DE SĂNĂTATE DE EVALUARE, PROFILACTICE ŞI CU SCOP CURATIV, FINANŢATE DIN BUGETUL MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII





mii lei
┌─────────────────────────────────────────────────────┬────────┬─────────┬─────────┬──────────┐
│ DENUMIRE PROGRAM │ Buget │ Venituri│ Buget │Din care: │
│ │ de stat│ proprii │ total │transfer │
│ │ │ │ │ FNUASS │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│I. PROGRAMELE NAŢIONALE PRIVIND BOLILE TRANSMISIBILE,│ │ │ │ │
│din care: │ │ │ │ │
│ Credite de angajament│ 9.944│ 174.596│ 184.540│ │
│ Credite bugetare│ 9.944│ 174.596│ 184.540│ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│II. PROGRAMELE NAŢIONALE PRIVIND BOLILE │ │ │ │ │
│NETRANSMISIBILE, din care: │ │ │ │ │
│ Credite de angajament│ 299.027│ 417.916│ 716.943│ 560.754│
│ Credite bugetare│ 299.027│ 417.916│ 716.943│ 560.754│
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│III. PROGRAMUL NAŢIONAL DE DEPISTARE PRECOCE ACTIVĂ │ │ │ │ │
│A AFECŢIUNILOR ONCOLOGICE, din care: │ │ │ │ │
│ Credite de angajament│ │ 56.134│ 56.134│ 54.134│
│ Credite bugetare│ │ 56.134│ 56.134│ 54.134│
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│IV. PROGRAMUL NAŢIONAL DE PROMOVARE A SĂNĂTĂŢII ŞI │ │ │ │ │
│EDUCAŢIE PENTRU SĂNĂTATE, din care: │ │ │ │ │
│ Credite de angajament│ 15.000│ │ 15.000│ │
│ Credite bugetare│ 15.000│ │ 15.000│ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│V. PROGRAMUL NAŢIONAL DE SĂNĂTATE A FEMEII ŞI │ │ │ │ │
│COPILULUI, din care: │ │ │ │ │
│ Credite de angajament│ 26.393│ 7.907│ 34.300│ │
│ Credite bugetare│ 26.393│ 7.907│ 34.300│ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│VI. PROGRAM NAŢIONAL DE ADMINISTRAŢIE SANITARĂ, │ │ │ │ │
│din care: │ │ │ │ │
│ Credite de angajament│ 200│ 2.300│ 2.500│ │
│ Credite bugetare│ 200│ 2.300│ 2.500│ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│VII. PROGRAMUL NAŢIONAL DE TRATAMENT ÎN STRĂINĂTATE, │ │ │ │ │
│din care: │ │ │ │ │
│ Credite de angajament│ 19.036│ │ 19.036│ │
│ Credite bugetare│ 19.036│ │ 19.036│ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│VIII. PROGRAMUL PENTRU COMPENSAREA CU 90% A PREŢULUI │ │ │ │ │
│DE REFERINŢĂ AL MEDICAMENTELOR, din care: │ │ │ │ │
│ Credite de angajament│ │ 255.000│ 255.000│ 255.000│
│ Credite bugetare│ │ 255.000│ 255.000│ 255.000│
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│IX. PROGRAMUL NAŢIONAL DE ASISTENŢĂ MEDICALĂ │ │ │ │ │
│COMUNITARĂ ŞI ACŢIUNI PENTRU SĂNĂTATE, din care: │ │ │ │ │
│ Credite de angajament│ 13.593│ 593│ 14.186│ │
│ Credite bugetare│ 13.593│ 593│ 14.186│ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│X. PROGRAMUL NAŢIONAL PRIVIND EVALUAREA STĂRII DE │ │ │ │ │
│SĂNĂTATE A POPULAŢIEI ÎN ASISTENŢA MEDICALĂ PRIMARĂ, │ │ │ │ │
│din care: │ │ │ │ │
│ Credite de angajament│ │ 13.088│ 13.088│ 13.088│
│ Credite bugetare│ │ 13.088│ 13.088│ 13.088│
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│DATORII 2008 │ 19.520│ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│TOTAL PROGRAME NAŢIONALE DE SĂNĂTATE, │ │ │ │ │
│din care: │ │ │ │ │
│ Credite de angajament│ 402.713│ 927.534│1.330.247│ 882.976│
│ Credite bugetare│ 402.713│ 927.534│1.330.247│ 882.976"│
└─────────────────────────────────────────────────────┴────────┴─────────┴─────────┴──────────┘



18. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 1 "Programul naţional de imunizare (PNI)", litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) Activitãţi la nivelul Ministerului Sãnãtãţii: Direcţia Generalã de Sãnãtate Publicã, Asistenţã Medicalã şi Programe (DG-SPAMP) coordoneazã activitãţile de achiziţionare, depozitare şi distribuire a vaccinurilor prevãzute în calendarul de vaccinare aprobat."
19. La anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 1 "Programul naţional de imunizare (PNI)", titlul "Indicatori de evaluare", la "Indicatori fizici-trimestrial" se eliminã sintagma "trimestrial".
20. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 1 "Programul naţional de imunizare", titlul "Indicatori de evaluare", la "Indicatori de eficienţã-trimestrial" se eliminã sintagma "trimestrial".
21. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 1 "Programul naţional de imunizare (PNI)", Calendarul de vaccinare 2009 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Calendarul de vaccinare 2009



┌─────────────────────────────┬──────────────────┬────────────────────┐
│ Vârsta recomandatã │ Vacci │ Comentarii │
├─────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Primele 24 de ore │HEP B │În maternitate │
├─────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│2-7 zile │BCG │ │
├─────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│2 luni │DTPa-VPI, HEP B │Simultan │
├─────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│4 luni │DTPa-VPI │Simultan │
├─────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│6 luni │DTPa-VPI, HEP B │Simultan │
├─────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│12 luni │DTPa-VPI, RRO │Simultan │
├─────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│4 ani │DTPa*) │ │
├─────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│7 ani (în clasa I) │RRO │Campanii şcolare │
├─────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│9 ani (în clasa a III-a) │VPI │Campanii şcolare │
├─────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│14 ani (în clasa a VIII-a) │dT │Campanii şcolare │
└─────────────────────────────┴──────────────────┴────────────────────┘


*) Pentru cohortele de copii de 30-35 de luni care nu au primit DTP
doza a 5-a pânã la data de 30 septembrie 2008, precum şi cohorta de
copii care împlinesc 30 de luni în luna octombrie 2008 se va realiza
vaccinarea cu DTPa la împlinirea vârstei de 4 ani, începând din anul
2010.



Abrevieri:
DTPa = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular
VPO = vaccin polio inactivat (se va utiliza VPI = Vaccin polio inactivat sau combinat DTPa-VPI)
Hep B = vaccin hepatitic B
DTPa-VPI = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic
RRO = vaccin rujeolic-rubeolic-oreion
BCG = vaccin de tip Calmette Guerrin
dT = vaccin diftero-tetanic pentru adulţi"
22. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", înainte de titlul "Obiectiv" se completeazã cu un nou titlu, "Coordonare tehnicã", cu urmãtorul cuprins:
"2.1. Coordonarea tehnicã: Institutul de Sãnãtate Publicã Bucureşti, prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) şi Biroul Evenimente de Sãnãtate şi Alertã Precoce".
23. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 7 "supravegherea bolilor transmisibile considerate probleme de sãnãtate publicã localã, cu colaborarea institutului de sãnãtate publicã, inclusive imunizãri în situaţii epidemiologice deosebite" se renumeroteazã şi devine punctul 5.
24. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2. "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 8 "instituirea şi aplicarea mãsurilor de prevenire şi control al focarului de boalã transmisibilã (depistarea, tratamentul profilactic şi/sau vaccinarea contacţilor, notificare şi raportare, dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare, anchetã epidemiologicã etc.), în colaborare cu reţeaua de asistenţã primarã şi, dupã caz, în colaborare cu institutul de sãnãtate publicã" se renumeroteazã şi devine punctul 6.
25. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 9 "asigurarea activitãţii epidemiologice în situaţii de urgenţã provocate de calamitãţi naturale (inundaţii, cutremure etc.), în colaborare cu reţeaua de asistenţã medicalã primarã şi de specialitate şi cu administraţia publicã localã, conform practicilor epidemiologice curente" se renumeroteazã şi devine punctul 7.
26. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 10 "acţiuni speciale de depistare activã şi prevenire a bolilor transmisibile în comunitãţi la risc, dupã caz, cu colaborarea institutului de sãnãtate publicã" se renumeroteazã şi devine punctul 8.
27. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 11 "organizarea de instruiri ale personalului medico-sanitar şi ale mediatorilor sanitari cu privire la prevenirea, depistarea, raportarea şi controlul bolilor transmisibile, precum şi cu privire la vaccinarea populaţiei din grupele expuse la risc sau din comunitãţi greu accesibile" se renumeroteazã şi devine punctul 9.
28. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 12 "asigurarea medicamentelor, vaccinurilor, dezinfectantelor, materialelor sanitare, echipamentelor de protecţie necesare pentru intervenţie în caz de focar/epidemie de boalã transmisibilã sau situaţii de risc epidemiologic, prin reîntregirea rezervei antiepidemice" se renumeroteazã şi devine punctul 10.
29. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 13 "participarea la supravegherea rezistenţei la antibiotice" se renumeroteazã şi devine punctul 11.
30. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 14 "asigurarea funcţionãrii optime a sistemului de alertã precoce şi rãspuns rapid" se renumeroteazã şi devine punctul 12.
31. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 15 "participã la realizarea de studii de seroprevalenţã organizate de CNSCBT şi/sau institutele de sãnãtate publicã Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara" se renumeroteazã şi devine punctul 13.
32. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 16 "supravegheazã şi participã la implementarea mãsurilor de sãnãtate în porturi, aeroporturi internaţionale şi puncte de frontierã, în conformitate cu prevederile Regulamentului Sanitar Internaţional 2005" se renumeroteazã şi devine punctul 14.
33. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 17 "asigurã schimbul de informaţii specifice şi colaborarea interjudeţeanã în probleme de epidemiologie" se renumeroteazã şi devine punctul 15.
34. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 18 "organizeazã şi participã la derularea unor activitãţi antiepidemice solicitate de CNSCBT sau dispuse de cãtre MS-DGSPAMP" se renumeroteazã şi devine punctul 16.
35. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", dupã litera e) se adaugã o nouã literã, litera f) "Activitãţi desfãşurate de Ministerul Sãnãtãţii", cu urmãtorul cuprins:
"f) Activitãţi desfãşurate de Ministerul Sãnãtãţii:
1. asigurarea medicamentelor, vaccinurilor, dezinfectantelor, materialelor sanitare şi echipamentelor de protecţie necesare pentru intervenţia în caz de focar/epidemie/pandemie de boalã transmisibilã sau situaţii de risc epidemiologic;
2. asigurarea sumelor necesare realizãrii activitãţilor prevãzute la pct. 1 prin redistribuirea fondurilor alocate în cadrul programelor naţionale privind bolile transmisibile."
36. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", titlul "Indicatori de evaluare", la litera a) "indicatori fizici-trimestrial" se eliminã sintagma "trimestrial".
37. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", titlul "Indicatori de evaluare", la litera b) "indicatori de eficienţã - anual" se eliminã sintagma "anual".
38. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", titlul "Indicatori de evaluare", la litera c) "indicatori de rezultat - anual" se eliminã sintagma "anual".
39. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I "Programe naţionale privind bolile transmisibile", subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.2 "Subprogramul de supraveghere şi control al infecţiei HIV", punctul IV "Activitãţi derulate la nivelul direcţiilor de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti:" se renumeroteazã şi devine litera d) "Activitãţi derulate la nivelul direcţiilor de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti:".
40. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.2 "Subprogramul de supraveghere şi control al infecţiei HIV", titlul "Indicatori de evaluare", la litera a) "indicatori de rezultat (anuali)" se eliminã sintagma "(anuali)".
41. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.2 "Subprogramul de supraveghere şi control al infecţiei HIV", titlul "Indicatori de evaluare", la litera b) "indicatori fizici anuali cu raportare trimestrialã" se eliminã sintagma "anuali cu raportare trimestrialã".
42. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.2 "Subprogramul de supraveghere şi control al infecţiei HIV", titlul "Indicatori de evaluare", la litera c) "indicatori de eficienţã (trimestriali)" se eliminã sintagma "(trimestriali)".
43. În anexa nr. 2, la litera A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.2 "Subprogramul de supraveghere şi control al infecţiei HIV", titlul "Unitãţi care deruleazã subprogramul" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Unitãţi care deruleazã subprogramul:
- Institutul Naţional de Boli Infecţioase «Prof. Dr. Matei Balş» Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale «Dr. V. Babeş» Bucureşti - centru regional HIV/SIDA;
- Spitalul de Boli Infecţioase Braşov - centru regional HIV/SIDA;
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj - centru regional HIV/SIDA;
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa - centru regional HIV/SIDA;
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase «Dr. V. Babeş» Craiova - centru regional HIV/SIDA;
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase «Sf. Paraschieva» Iaşi - centru regional HIV/SIDA;
- Secţia de Boli Infecţioase nr. 1 - Spitalul Clinic Judeţean Mureş - centru regional HIV/SIDA;
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase «Dr. V. Babeş» Timişoara - centru regional HIV/SIDA;
- direcţiile de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti;
- institutele de sãnãtate publicã Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara;
- spitalele cu secţii de obstetricã-ginecologie (maternitãţile);
- spitalele/secţiile judeţene de boli infecţioase."
44. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.3 "Subprogramul de supraveghere şi control al tuberculozei", titlul "Indicatori de evaluare", la litera a) "indicatori fizici-trimestrial" se eliminã sintagma "trimestrial".
45. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.3 "Subprogramul de supraveghere şi control al tuberculozei", titlul "Indicatori de evaluare", la litera b) "indicatori de eficienţã - trimestrial" se eliminã sintagma "trimestrial".
46. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.3 "Subprogramul de supraveghere şi control al tuberculozei", titlul "Indicatori de evaluare", la litera c) "indicatori de rezultat - anual" se eliminã sintagma "anual".
47. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.4 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor cu transmitere sexualã", litera d) "Activitãţi derulate la nivelul direcţiilor de sãnãtate publicã judeţene şi a Municipiului Bucureşti", punctul 6 "Direcţiile de sãnãtate publicã judeţene desemnate ca sentinelã organizeazã şi coordoneazã serviciile de dermatovenerologie din teritoriu pentru efectuarea investigaţiile necesare diagnosticului infecţiei gonococice şi cu Chlamydia pentru persoanele neasigurate şi testarea rezistenţei la antibiotice pentru tulpinile de gonococ izolate" se modificã, se renumeroteazã şi devine punctul 7 "Direcţiile de sãnãtate publicã judeţene desemnate ca sentinelã organizeazã şi coordoneazã serviciile de dermatovenerologie din teritoriu pentru efectuarea investigaţiilor necesare diagnosticului infecţiei gonococice şi cu Chlamydia pentru persoanele neasigurate şi testarea rezistenţei la antibiotice pentru tulpinile de gonococ izolate".
48. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.4 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor cu transmitere sexualã", litera d) "Activitãţi derulate la nivelul direcţiilor de sãnãtate publicã judeţene şi a Municipiului Bucureşti", punctul 7 "monitorizeazã şi evalueazã la nivel judeţean desfãşurarea programului" se renumeroteazã şi devine punctul 8.
49. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.4 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor cu transmitere sexualã", litera d) "Activitãţi derulate la nivelul direcţiilor de sãnãtate publicã judeţene şi a Municipiului Bucureşti", punctul 8 "raporteazã institutelor de sãnãtate publicã indicatorii trimestriali şi anuali şi fac propuneri de îmbunãtãţire a derulãrii programului" se modificã, se renumeroteazã şi devine punctul 9 "raporteazã institutelor de sãnãtate publicã indicatorii şi fac propuneri de îmbunãtãţire a derulãrii programului".
50. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.4 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor cu transmitere sexualã", litera d) "Activitãţi derulate la nivelul direcţiilor de sãnãtate publicã judeţene şi a Municipiului Bucureşti", punctul 9 "trimit lunar fişele de supraveghere a infecţiilor cu transmitere sexualã (ITS) la ISP coordonator" se renumeroteazã şi devine punctul 10.
51. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.4 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor cu transmitere sexualã", titlul "Indicatori de evaluare", la litera a) "Indicatori fizici-trimestrial" se eliminã sintagma "trimestrial".
52. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.4 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor cu transmitere sexualã", titlul "Indicatori de evaluare", la litera b) "Indicatori de eficienţã - anual" se eliminã sintagma "anual".
53. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.4 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor cu transmitere sexualã", titlul "Indicatori de evaluare", la litera c) "Indicatori de rezultat - anual" se eliminã sintagma "anual".
54. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 3 "Programul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale (IN)", partea introductivã a titlului "Obiectiv specific: standardizarea metodelor de supraveghere clinicoepidemiologicã la nivel naţional şi implementarea strategiei de control, în conformitate cu legislaţia în vigoare (<>legea nr. 95/2006 şi <>ordinul M.S. nr. 916/2006 ), prin:" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Obiectiv specific: standardizarea metodelor de supraveghere clinico-epidemiologicã la nivel naţional şi implementarea strategiei de control, în conformitate cu legislaţia în vigoare (<>Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi <>Ordinul ministrului sãnãtãţii publice nr. 916/2006 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale în unitãţile sanitare, prin:".
55. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 3 "Programul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale (IN)", la titlul "Indicatori", punctul 1 "Indicatori pentru sistemul de supraveghere de rutinã", la litera a) "Indicatori fizici (trimestrial)" se eliminã sintagma "trimestrial".
56. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 3 "Programul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale (IN)", titlul "Indicatori", punctul 1 "Indicatori pentru sistemul de supraveghere de rutinã", la litera b) "Indicatori de eficienţã (trimestrial)" se eliminã sintagma "trimestrial".
57. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 3 "Programul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale (IN)", titlul "Indicatori", punctul 1 "Indicatori pentru sistemul de supraveghere de rutinã", la litera c) "Indicatori de rezultat (trimestrial)" se eliminã sintagma "trimestrial".
58. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 3 "Programul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale (IN)", titlul "Indicatori", punctul 2 "Indicatori pentru unitãţile selectate în sistem sentinelã", la litera a) "Indicatori fizici (trimestrial)" se eliminã sintagma "trimestrial".
59. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 3 "Programul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale (IN)", titlul "Indicatori", punctul 2 "Indicatori pentru unitãţile selectate în sistem sentinelã", la litera b) "Indicatori de eficienţã (trimestrial)" se eliminã sintagma "trimestrial".
60. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã", litera A "Acţiuni derulate la nivelul institutelor de sãnãtate publicã Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi a centrelor de sãnãtate publicã Târgu Mureş şi Sibiu", domeniul 1 "Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea îmbolnãvirilor asociate factorilor de risc din mediul de viaţã" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins: "Obiectivul 1. Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea îmbolnãvirilor asociate factorilor de risc din mediul de viaţã".
61. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã", litera A "Acţiuni derulate la nivelul institutelor de sãnãtate publicã Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi a centrelor de sãnãtate publicã Târgu Mureş şi Sibiu", domeniul 2: "Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea îmbolnãvirilor asociate radiaţiilor ionizante" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins: "Obiectivul 2. Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea îmbolnãvirilor asociate radiaţiilor ionizante".
62. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã", litera A "Acţiuni derulate la nivelul institutelor de sãnãtate publicã Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi a centrelor de sãnãtate publicã Târgu Mureş şi Sibiu", domeniul 2: "Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea îmbolnãvirilor asociate radiaţiilor ionizante", punctul 2.1. "Elaborarea metodologiilor de supraveghere a sãnãtãţii în relaţie cu radiaţiile ionizante privind:", dupã subpunctul 2.1.3 se introduce un nou subpunct, subpunctul 2.1.4, cu urmãtorul cuprins:
"2.1.4. Monitorizarea protecţiei radiologice a pacientului în procedurile cu radiaţii ionizante - ISP Bucureşti".
63. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã", litera A "Acţiuni derulate la nivelul institutelor de sãnãtate publicã Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi a centrelor de sãnãtate publicã Târgu Mureş şi Sibiu, obiectivul 3 "Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea îmbolnãvirilor asociate factorilor de risc alimentari", la punctul 3.1 "Elaborarea metodologiilor de supraveghere la nivel naţional a sãnãtãţii în relaţie cu alimentul privind:", dupã subpunctul 3.1.8 se introduce un nou subpunct, subpunctul 3.1.9, cu urmãtorul cuprins:
"3.1.9. Evaluarea concentraţiei de iod din sarea iodatã pentru consumatorii umani în scopul profilaxiei deficitului de iod - ISP Bucureşti."
64. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã", litera A "Acţiuni derulate la nivelul institutelor de sãnãtate publicã Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi a centrelor de sãnãtate publicã Târgu Mureş şi Sibiu" domeniul 4 "Evaluarea şi supravegherea stãrii de sãnãtate a copiilor şi tinerilor din colectivitãţi în relaţie cu factorii din mediul de viaţã şi activitate" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins: "Obiectivul 4. Evaluarea şi supravegherea stãrii de sãnãtate a copiilor şi tinerilor din colectivitãţi în relaţie cu factorii din mediul de viaţã şi activitate".
65. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã", litera A "Acţiuni derulate la nivelul institutelor de sãnãtate publicã Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi a centrelor de sãnãtate publicã Târgu Mureş şi Sibiu", domeniul 4 "Evaluarea şi supravegherea stãrii de sãnãtate a copiilor şi tinerilor din colectivitãţi în relaţie cu factorii din mediul de viaţã şi activitate", dupã subpunctul 4.3 "Asigurarea calitãţii: avizarea mobilierului şcolar" se introduce un nou subpunct, subpunctul 4.4, cu urmãtorul cuprins:
"4.4. Monitorizarea stãrii de sãnãtate a copiilor şi tinerilor prin examene de bilanţ şi dispensarizare - ISP Bucureşti".
66. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã", litera A "Acţiuni derulate la nivelul institutelor de sãnãtate publicã Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi a centrelor de sãnãtate publicã Târgu Mureş şi Sibiu", domeniul 4 "Evaluarea şi supravegherea stãrii de sãnãtate a copiilor şi tinerilor din colectivitãţi în relaţie cu factorii din mediul de viaţã şi activitate", subpunctul 4.7 "Elaborarea de proiecte de acte normative în domeniul igienei şcolare şi medicinei şcolare" se renumeroteazã şi devine subpunctul 4.5.
67. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã", litera A "Acţiuni derulate la nivelul institutelor de sãnãtate publicã Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi a centrelor de sãnãtate publicã Târgu Mureş şi Sibiu", domeniul 4 "Evaluarea şi supravegherea stãrii de sãnãtate a copiilor şi tinerilor din colectivitãţi în relaţie cu factorii din mediul de viaţã şi activitate", subpunctul 4.8 "Elaborarea de materiale pentru intervenţii educative în unitãţile de învãţãmânt vizând corectarea comportamentelor cu risc şi formarea unui stil de viaţã sãnãtos" se renumeroteazã şi devine subpunctul 4.6.
68. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã", litera A "Acţiuni derulate la nivelul institutelor de sãnãtate publicã Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi a centrelor de sãnãtate publicã Târgu Mureş şi Sibiu", domeniul 5 "Activitãţi de protejarea sãnãtãţii şi prevenirea îmbolnãvirilor asociate factorilor de risc ocupaţionali" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins: "Obiectivul 5. Activitãţi de protejare a sãnãtãţii şi prevenire a îmbolnãvirilor asociate factorilor de risc ocupaţionali".
69. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã", litera A "Acţiuni derulate la nivelul institutelor de sãnãtate publicã Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi a centrelor de sãnãtate publicã Târgu Mureş şi Sibiu", domeniul 6 "Monitorizarea stãrii de sãnãtate a populaţiei" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins: "Obiectivul 6. Monitorizarea stãrii de sãnãtate a populaţiei".
70. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã", litera B "Acţiuni derulate la nivelul Direcţiilor de Sãnãtate Publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti", domeniul 1 "Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea îmbolnãvirilor asociate factorilor de risc din mediul de viaţã" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins: "Obiectivul 1. Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea îmbolnãvirilor asociate factorilor de risc din mediul de viaţã".
71. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã", litera B "Acţiuni derulate la nivelul Direcţiilor de Sãnãtate Publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti", la domeniul 1 "Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea îmbolnãvirilor asociate factorilor de risc din mediul de viaţã", dupã subpunctul 1.10 se introduc 3 noi subpuncte, subpunctele 1.11, 1.12 şi 1.13, cu urmãtorul cuprins:
"1.11. Supravegherea produselor cosmetice;
1.12. Monitorizarea intoxicaţiilor neprofesionale cu pesticide;
1.13. Alte acţiuni destinate rezolvãrii prioritãţilor locale."
72. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã", litera B "Acţiuni derulate la nivelul Direcţiilor de Sãnãtate Publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti", domeniul 2 "Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea îmbolnãvirilor asociate radiaţiilor ionizante (derulat prin Laboratoarele de Igiena Radiaţiilor Ionizante)" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins: "Obiectivul 2. Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea îmbolnãvirilor asociate radiaţiilor ionizante (derulat prin Laboratoarele de Igiena Radiaţiilor Ionizante)".
73. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã", litera B "Acţiuni derulate la nivelul Direcţiilor de Sãnãtate Publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti", domeniul 2 "Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea îmbolnãvirilor asociate radiaţiilor ionizante (derulat prin Laboratoarele de Igiena Radiaţiilor Ionizante)", dupã subpunctul 2.4 se introduce un nou subpunct, subpunctul 2.5, cu urmãtorul cuprins:
"2.5. Monitorizarea protecţiei radiologice a pacientului în procedurile cu radiaţii ionizante - ISP Bucureşti".
74. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã", litera B "Acţiuni derulate la nivelul Direcţiilor de Sãnãtate Publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti", obiectivul 3 "Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea îmbolnãvirilor asociate factorilor de risc alimentari", dupã subpunctul 3.8 se introduce un nou subpunct, subpunctul 3.9, cu urmãtorul cuprins:
"3.9. alte acţiuni destinate rezolvãrii prioritãţilor locale".
75. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã", litera B "Acţiuni derulate la nivelul Direcţiilor de Sãnãtate Publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti", domeniul 4 "Evaluarea şi supravegherea stãrii de sãnãtate a copiilor şi tinerilor din colectivitãţi în relaţie cu factorii din mediul de viaţã şi activitate" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins: "Obiectivul 4: Evaluarea şi supravegherea stãrii de sãnãtate a copiilor şi tinerilor din colectivitãţi în relaţie cu factorii din mediul de viaţã şi activitate".
76. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã", litera B "Acţiuni derulate la nivelul Direcţiilor de Sãnãtate Publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti", la domeniul 4 "Evaluarea şi supravegherea stãrii de sãnãtate a copiilor şi tinerilor din colectivitãţi în relaţie cu factorii din mediul de viaţã şi activitate", dupã subpunctul 4.4 se introduc douã noi subpuncte, subpunctele 4.5 şi 4.6, cu urmãtorul cuprins:
"4.5. Evaluarea stãrii de sãnãtate a copiilor şi tinerilor pe baza examenelor de bilanţ şi dispensãrizãrii prin cabinetele medicale şcolare şi studenţeşti
4.6. Alte acţiuni destinate rezolvãrii prioritãţilor locale".
77. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã", litera B "Acţiuni derulate la nivelul Direcţiilor de Sãnãtate Publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti", domeniul 5 "Activitãţi de protejarea sãnãtãţii şi prevenirea îmbolnãvirilor asociate factorilor de risc ocupaţionali" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins: "Obiectivul 5: Activitãţi de protejare a sãnãtãţii şi prevenire a îmbolnãvirilor asociate factorilor de risc ocupaţionali".
78. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã", litera B "Acţiuni derulate la nivelul Direcţiilor de Sãnãtate Publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti", la domeniul 5 "Activitãţi de protejarea sãnãtãţii şi prevenirea îmbolnãvirilor asociate factorilor de risc ocupaţionali", dupã subpunctul 5.6 se introduce un nou subpunct, subpunctul 5.7, cu urmãtorul cuprins:
"5.7. Supravegherea expunerii la azbest şi monitorizarea mãsurilor pentru protejarea sãnãtãţii faţã de acest risc".
79. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 5 "Programul naţional de hematologie şi securitate transfuzionalã", titlul "Indicatori de evaluare", la litera b) "Indicatori fizici - trimestrial" se eliminã sintagma "trimestrial".
80. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 5 "Programul naţional de hematologie şi securitate transfuzionalã", titlul "Indicatori de evaluare", la litera c) "Indicatori de eficienţã - trimestrial" se eliminã sintagma "trimestrial".
81. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", "Coordonarea tehnicã: Ministerul Sãnãtãţii - DG-SPAMP" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins: "Coordonarea tehnicã: Ministerul Sãnãtãţii - Direcţia Generalã de Sãnãtate Publicã, Asistenţã Medicalã şi Programe (DG-SPAMP)".
82. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", litera b) "Activitãţi derulate la nivelul Institutului de Sãnãtate Publicã Bucureşti - CNSCBT şi BESAP - pentru programul naţional de imunizãri şi subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", punctul 6 "acordã asistenţã tehnicã la solicitare" se renumeroteazã şi devine punctul 5.
83. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile," litera b) "Activitãţi derulate la nivelul Institutului de Sãnãtate Publicã Bucureşti - CNSCBT şi BESAP - pentru programul naţional de imunizãri şi subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", punctul 7 "realizeazã coordonarea tehnicã, monitorizarea şi evaluarea activitãţilor aferente implementãrii <>Hotãrârea Guvernului nr. 589/2007 " se renumeroteazã şi devine punctul 6.
84. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", litera b) "Activitãţi derulate la nivelul Institutului de Sãnãtate Publicã Bucureşti - CNSCBT şi BESAP - pentru programul naţional de imunizãri şi subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", punctul 8 "monitorizeazã şi evalueazã modul de rãspuns la alertele naţionale şi internaţionale" se renumeroteazã şi devine punctul 7.
85. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", litera b) "Activitãţi derulate la nivelul Institutului de Sãnãtate Publicã Bucureşti - CNSCBT şi BESAP - pentru programul naţional de imunizãri şi subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", punctul 9 "editeazã buletine informative lunar, trimestrial sau anual, dupã caz." se renumeroteazã şi devine punctul 8.
86. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", litera c) "Activitãţi derulate la nivelul institutelor de sãnãtate publicã Bucureşti (CEBTIN), Cluj, Iaşi, Timişoara pentru programul naţional de imunizare şi programul naţional de boli transmisibile (infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", punctul 4 "organizeazã instruiri metodologice pentru programul naţional de imunizare şi programele de boli transmisibile" se renumeroteazã şi devine punctul 3.
87. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", litera c) "Activitãţi derulate la nivelul institutelor de sãnãtate publicã Bucureşti (CEBTIN), Cluj, Iaşi, Timişoara pentru programul naţional de imunizare şi programul naţional de boli transmisibile (infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", punctul 5 "evalueazã trimestrial şi anual stadiul de realizare a obiectivelor propuse" se renumeroteazã şi devine punctul 5.
88. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", litera c) "Activitãţi derulate la nivelul institutelor de sãnãtate publicã Bucureşti (CEBTIN), Cluj, Iaşi, Timişoara pentru programul naţional de imunizare şi programul naţional de boli transmisibile (infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)", punctul 6 "acordã asistenţã tehnicã la solicitarea DSPJ-urile arondate" se renumeroteazã şi devine punctul 5.
89. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", litera e) "Activitãţi derulate la nivelul direcţiilor de sãnãtate publicã judeţene, punctul 3 "raporteazã indicatorii fizici, de eficienţã şi de rezultate cãtre ISP Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, inclusiv dificultãţile identificate în derularea programului la nivel judeţean şi propune/implementeazã mãsuri de înlãturare a acestora" se renumeroteazã şi devine punctul 2.
90. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", litera e) "Activitãţi derulate la nivelul direcţiilor de sãnãtate publicã judeţene", punctul 4 "organizeazã instruiri metodologice cu furnizorii de servicii medicale" se renumeroteazã şi devine punctul 3.
91. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", litera e) "Activitãţi derulate la nivelul direcţiilor de sãnãtate publicã judeţene", punctul 5 "evalueazã trimestrial şi anual stadiul de realizare a obiectivelor propuse" se renumeroteazã şi devine punctul 4.
92. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", litera e) "Activitãţi derulate la nivelul direcţiilor de sãnãtate publicã judeţene", punctul 7 "acordã asistenţã tehnicã la solicitare furnizorilor de servicii medicale" se renumeroteazã şi devine punctul 5.
93. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", titlul "Indicatori de evaluare", la litera a) "Indicatori fizici - trimestrial" se eliminã sintagma "trimestrial".
94. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", titlul "Indicatori de evaluare", la litera b) "Indicatori de eficienţã - trimestrial" se eliminã sintagma "trimestrial".
95. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 2 "Programul naţional de oncologie", titlul "Coordonare tehnicã" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Coordonare tehnicã:
- Institutul Oncologic «Prof. Dr. Al. Trestioreanu» Bucureşti [obiectivele prevãzute la lit. a)-c)]
- Institutul de Sãnãtate Publicã Bucureşti - Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile [obiectivul prevãzut la lit. a), activitãţile 1) şi 3)]."
96. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 2 "Programul naţional de oncologie", titlul "Activitãţi" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Activitãţi:
1) campanie de informare, educare şi comunicare cu privire la vaccinarea HPV şi profilaxia cancerului de col uterin;
2) finalizarea vaccinãrii HPV cu 3 doze a fetelor cu vârsta de 10 ani în vederea prevenirii cancerului de col uterin, realizatã în cadrul unitãţilor de învãţãmânt de cãtre personalul medical responsabil de asigurarea asistenţei medicale preventive la nivelul acestora;
3) vaccinarea HPV a populaţiei feminine eligibile cu vârsta cuprinsã între 12 şi 15 ani, realizatã în cadrul unitãţilor de învãţãmânt de cãtre personalul medical responsabil de asigurarea asistenţei medicale preventive la nivelul acestora. Selectarea cohortelor se face în funcţie de rezultatele campaniei de informare, educare şi comunicare;
4) realizarea, implementarea şi managementul Registrului naţional de cancer prin dezvoltarea celor 8 registre regionale de cancer."
97. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 2 "Programul naţional de oncologie", titlul "Indicatori de evaluare" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Indicatori de evaluare:
1) Indicatori fizici:
- numãr fete vaccinate: 2.700;
- numãr doze vaccin administrate: 5.400;
- numãr de registre: 8.
2) Indicatori de eficienţã:
- cost mediu/fatã vaccinatã: 838, 14 lei;
- cost mediu/dozã vaccin: 279, 38 lei.
3) Indicatori de rezultat:
- acoperirea vaccinalã de 95-99% a cohortei de fete cu vârsta de 10 ani la care s-a administrat prima dozã în anul 2008, în scopul prevenirii cancerului de col uterin."
98. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 4 "Programul naţional de diabet zaharat", titlul "Indicatori de evaluare", subtitlul "Indicatori de eficienţã" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"3) Indicatori de rezultat:
- tratamentul prin perfuzie subcutanatã continuã cu insulinã la 330 persoane cu diabet;
- informatizarea evidenţelor centrelor judeţene de diabet pe baza unor programe unitare;
- finalizarea Registrului naţional de diabet."
99. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 4 "Programul naţional de diabet zaharat", titlul "Unitãţi care deruleazã programul" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Unitãţi care deruleazã programul:
- Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice «Prof. Dr. N. Paulescu» Bucureşti;
- Centrul Clinic de Evaluare şi Recuperare pentru Copii şi Tineri «Cristian Şerban Buziaş» - pentru activitatea 6;
- centre şi unitãţi sanitare cu secţii/compartimente de profil, cabinete medicale de specialitate autorizate şi evaluate în condiţiile legii;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie;
- direcţiile de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti;
- furnizori de servicii medicale paraclinice aflaţi în relaţie contractualã cu casa de asigurãri pentru furnizarea serviciilor medicale paraclinice în ambulatoriu, pe baza actelor adiţionale încheiate în acest sens;
- farmacii cu circuit deschis aflate în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate."
100. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 5 "Programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umanã", la titlul "Unitãţi care deruleazã programul" se eliminã ultima liniuţã "- Institutul Naţional de Medicinã Legalã «Mina Minovici» - Laboratorul de Geneticã Medicalã".
101. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 6 "Programul de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltã performanţã" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"6. Programul naţional de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltã performanţã".
102. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 6 "Programul de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltã performanţã", la 6.1 "Subprogramul de tratament chirurgical al unor afecţiuni complexe prin chirurgie minim invazivã asistatã robotic" se introduce un prim titlu, titlul "Coordonare tehnicã", cu urmãtorul cuprins:
"Coordonare tehnicã: Institutul Clinic Fundeni Bucureşti".
103. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 6 "Programul de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltã performanţã", la 6.2 "Subprogramul de radiologie intervenţionalã" se introduce un prim titlu, titlul "Coordonare tehnicã", cu urmãtorul cuprins:
"Coordonare tehnicã: Spitalul Universitar de Urgenţã Bucureşti".
104. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 6 "Programul de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltã performanţã", la 6.2 "Subprogramul de radiologie intervenţionalã", titlul "Indicatori de evaluare", punctul 2) "indicatori de eficienţã" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"2) indicatori de eficienţã:
- cost mediu/pacient cu afecţiuni cerebrovasculare tratat: 7.873 lei;
- cost mediu/tratament Gamma-Knife: 15.725 lei;
- cost mediu/stimulator cerebral: 64.750 lei;
- cost mediu/pompã implantabilã: 37.000 lei;
- cost mediu/pacient cu afecţiuni vasculare periferice tratat: 3.006 lei;
- cost mediu/pacient cu afecţiuni ale coloanei vertebrale tratat: 1.263 lei;
- cost mediu/pacient cu afecţiuni oncologice tratat: 1.042 lei;
- cost mediu/pacient cu hemoragii acute sau cronice tratat: 1.249 lei;
- cost mediu/pacient cu infertilitate tratat: 1.249 lei;
- cost mediu/embolizare fibrom uterin: 925 lei."
105. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 6 "Programul de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltã performanţã", la 6.2 "Subprogramul de radiologie intervenţionalã", titlul "Unitãţi care deruleazã subprogramul" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Unitãţi care deruleazã subprogramul:
- Spitalul Clinic de Urgenţã «Bagdasar-Arseni» Bucureşti (activitãţile: 1, 2, 3, 5);
- Spitalul Universitar de Urgenţã Bucureşti (activitãţile: 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9);
- Spitalul Clinic de Urgenţã Bucureşti (activitãţile: 1, 4, 6, 7);
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã «Sf. Spiridon» Iaşi (activitãţile: 4, 6, 7);
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Târgu Mureş (activitãţile: 1, 4, 5, 6, 7, 8, 9);
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Craiova (activitãţile: 1, 4, 5, 6, 7, 8, 9);
- Spitalul Clinic de Urgenţã «Prof. Dr. N. Oblu» (activitatea 1);
- Institutul de Urgenţã pentru Boli Cardiovasculare «Prof. dr. C.C. Iliescu» Bucureşti (activitatea 4)".
106. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 6 "Programul de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltã performanţã", la 6.3 "Subprogramul de utilizare a suturilor mecanice în chirurgia generalã", titlul "Unitãţi care deruleazã subprogramul" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Unitãţi care deruleazã subprogramul:
- Spitalul Clinic de Urgenţã Bucureşti;
- Institutul Clinic Fundeni Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Urgenţã «Sf. Pantelimon» Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Urgenţã «Bagdasar-Arseni» Bucureşti;
- Spitalul Clinic Colentina Bucureşti".
107. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 6 "Programul de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltã performanţã", la 6.4 "Subprogram de utilizare a plaselor sintetice în chirurgia parietalã abdominalã deschisã şi laparoscopicã", titlul "Indicatori de evaluare", subtitlul 1) "Indicatori fizici" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"1) Indicatori fizici:
a) numãr bolnavi cu hernie inghinalã, femuralã sau ombilicalã care vor beneficia de chirurgie parietalã abdominalã cu plasã sinteticã: 22.500 de adulţi, din care:
- 20.500 operaţi clasic;
- 2.000 laparoscopic, din care:
- 1.000 cu dispozitive de fixare;
- 1.000 fãrã dispozitive de fixare;
b) numãr de bolnavi cu eventraţii: 9.000, din care:
- 8.000 operaţi clasic;
- 1.000 operaţi laparoscopic, cu dispozitive de fixare."
108. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 6 "Programul de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltã performanţã", la 6.4 "Subprogram de utilizare a plaselor sintetice în chirurgia parietalã abdominalã deschisã şi laparoscopicã", titlul "Indicatori de evaluare", subtitlul "c) Indicatori de rezultat:" se modificã şi devine subtitlul "3) Indicatori de rezultat:".
109. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 6 "Programul de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltã performanţã", la 6.4 "Subprogram de utilizare a plaselor sintetice în chirurgia parietalã abdominalã deschisã şi laparoscopicã", titlul "Unitãţi care deruleazã subprogramul" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Unitãţi care deruleazã subprogramul:
- Spitalul Clinic de Urgenţã Bucureşti;
- Institutul Clinic Fundeni Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Urgenţã «Sf. Pantelimon» Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Urgenţã «Bagdasar-Arseni» Bucureşti;
- Spitalul Clinic Colentina Bucureşti."
110. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 6 "Programul de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltã performanţã", la 6.5 "Subprogramul de tratament al surditãţii prin proteze auditive implantabile (implant cohlear şi proteze auditive)" se introduce un prim titlu, titlul "Coordonare tehnicã", cu urmãtorul cuprins:
"Coordonare tehnicã: Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţionalã O.R.L. «Prof. dr. Dorin Hociotã» Bucureşti".
111. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 7 "Programul naţional de boli endocrine", titlul "Unitãţi care deruleazã programul" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Unitãţi care deruleazã programul:
- Institutul de Endocrinologie «Prof. dr. C.I. Parhon» Bucureşti;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Cluj-Napoca;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã «Sf. Spiridon» Iaşi;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Timişoara;
- Spitalul Clinic Judeţean Mureş;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Braşov;
- Spitalul Judeţean Piteşti;
- Spitalul Clinic Judeţean Sibiu;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Arad;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Craiova;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Constanţa;
- Spitalul Clinic Judeţean Oradea;
- Spitalul Judeţean de Urgenţã Piatra-Neamţ;
- Spitalul Judeţean de Urgenţã Râmnicu Vâlcea;
- Spitalul Judeţean «Sf. Gheorghe»;
- Spitalul Judeţean de Urgenţã «Sf. Ioan cel Nou» Suceava;
- Spitalul Judeţean Târgovişte;
- Spitalul Judeţean Târgu Jiu;
- Spitalul Judeţean Zalãu;
- Spitalul Judeţean de Urgenţã «Mavromati» Botoşani;
- Spitalul Judeţean de Urgenţã Brãila;
- Spitalul Judeţean de Urgenţã «Sf. Apostol Andrei» Galaţi;
- Spitalul Judeţean de Urgenţã Bacãu;
- Spitalul Judeţean Baia Mare;
- Spitalul Municipal Câmpulung Muscel;
- Spitalul de Cardiologie Covasna;
- Spitalul Judeţean Deva;
- Spitalul Judeţean Ploieşti;
- Spitalul Judeţean Miercurea-Ciuc."
112. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever" se renumeroteazã şi devine subpunctul 8.
113. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la titlul "Activitãţi", activitatea 5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"5) asigurarea în spital a medicamentului specific Proteina C activatã (DCI Drotrecoginum alfa), precum şi a materialelor sanitare, consumabilelor, kiturilor pentru monitorizare şi testelor de laborator necesare îngrijirilor intensive ale bolnavilor cu sepsis sever;".
114. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", dupã titlul "Activitãţi" se introduce un nou titlu, titlul "Structura".
115. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 1) "Hipertensiune arterialã pulmonarã (HTAP)" se introduce un prim titlu, titlul "Coordonare tehnicã", cu urmãtorul cuprins:
"Coordonare tehnicã: Institutul de Pneumoftiziologie «Prof. dr. Marius Nasta» Bucureşti".
116. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 1) "Hipertensiune arterialã pulmonarã (HTAP)", titlul "Unitãţi prin care se deruleazã", litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) pentru copii:
- Institutul de Urgenţã pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş;
- Institutul Inimii de Urgenţã pentru Boli Cardiovasculare «Nicolae Stãncioiu» Cluj-Napoca;
- Spitalul Clinic de Urgenţã pentru Copii «Louis Ţurcanu» Timişoara;
- Institutul de Urgenţã pentru Boli Cardiovasculare «Prof. dr. C.C. Iliescu» Bucureşti."
117. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 2) "Boli neurologice degenerative/ inflamatorii" se introduce un prim titlu, titlul "Coordonare tehnicã", cu urmãtorul cuprins:
"Coordonare tehnicã: Spitalul Universitar de Urgenţã Bucureşti".
118. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 3) "Miastenia gravis" se introduce un prim titlu, titlul "Coordonare tehnicã", cu urmãtorul cuprins:
"Coordonare tehnicã: Institutul Clinic Fundeni Bucureşti".
119. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 3) "Miastenia gravis", titlul "Indicatori de evaluare" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Indicatori de evaluare:
1) Indicatori fizici:
- numãr de bolnavi cu crize miastenice: 45
2) Indicatori de eficienţã:
- cost mediu/bolnav cu crize miastenice/an: 39.000 lei."
120. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 3) "Miastenia gravis", titlul "Unitãţi prin care se deruleazã" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Unitãţi prin care se deruleazã:
Secţii/compartimente de specialitate neurologie din:
- Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare Bucureşti;
- Spitalul Universitar de Urgenţã Bucureşti;
- Spitalul Clinic Colentina Bucureşti;
- Institutul Clinic Fundeni Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Urgenţã «Prof. Dr. N. Oblu» Iaşi;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Timişoara;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Cluj-Napoca;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Târgu Mureş."
121. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 4) "Osteogeneza imperfectã", titlul "Unitãţi care deruleazã" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Unitãţi care deruleazã:
- unitãţi sanitare care au în evidenţã şi tratament bolnavi cu osteogenezã imperfectã."
122. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 5) "Sindrom Prader Willi", titlul "Unitãţi care deruleazã" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Unitãţi care deruleazã:
- unitãţi sanitare care au în evidenţã şi tratament bolnavi Sindrom Prader Willi."
123. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 6) "Boala Fabry", titlul "Indicatori de evaluare" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Indicatori de evaluare:
1) Indicatori fizici:
- numãr bolnavi cu boala Fabry: 4;
2) Indicatori de eficienţã:
- cost mediu/bolnav cu boala Fabry/an: 350.000 lei."
124. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 6) "Boala Fabry", titlul "Unitãţi prin care se deruleazã" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Unitãţi prin care se deruleazã:
- unitãţi sanitare din Iaşi, Cluj-Napoca, Constanţa, Bucureşti care au în evidenţã şi tratament bolnavi cãrora li s-a stabilit diagnosticul de boala Fabry".
125. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 9) "Distrofii musculare de tip Duchenne şi Becker" se introduce un prim titlu, titlul "Coordonare tehnicã", cu urmãtorul cuprins:
"Coordonare tehnicã: Spitalul Clinic de Psihiatrie «Prof. dr. Al. Obregia» Bucureşti, Secţia clinicã de neurologie pediatricã".
126. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 9) "Distrofii musculare de tip Duchenne şi Becker", titlul "Indicatori de evaluare" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Indicatori de evaluare:
1) Indicatori fizici:
- numãr de copii diagnosticaţi cu DMD/DMB clinic şi paraclinic: 50;
- numãr de copii diagnosticaţi precoce cu DMD/DMB prin test genetic: 50;
- numãrul rudelor pacienţilor la care se stabileşte clinic şi paraclinic diagnosticul de purtãtor DMD/DMB: 150;
- numãrul rudelor pacienţilor la care se stabileşte diagnosticul de purtãtor al mutaţiei genice: 150;
- numãr de sarcini cu risc de transmitere a bolii DMD/DMB investigate genetic: 50;
- numãr de familii la care s-a acordat sfat genetic: 50.
2) Indicatori de eficienţã:
- cost mediu/copil diagnosticat clinic, paraclinic: 250 lei;
- cost mediu/copil diagnosticat genetic prin investigaţii moleculare (screeningul molecular al mutaţiilor majore şi teste aprofundate): 1.000 lei;
- cost mediu/rudã pacient diagnosticatã clinic, paraclinic: 250 lei;
- cost mediu/rudã pacient diagnosticatã genetic prin teste moleculare: 500 lei;
- cost mediu/diagnostic prenatal (screening molecular al sexului fetal, identificare status mutant mama şi fetus): 2.000 lei.
3) Indicatori de rezultat:
- creşterea numãrului de copii diagnosticaţi precoce şi corect cu DMD/DMB cu 30%;
- scãderea cu pânã la 100% a transmiterii ereditare a bolii în familiile pacienţilor cu DMD/DMB prin consiliere preconcepţionalã şi diagnostic prenatal sistematic al sexului fetal şi al statusului mutant la fetuşii de sex masculin;
- scãderea cu 10% a morbiditãţii la pacienţii diagnosticaţi precoce prin aplicarea tratamentelor de susţinere;
- selectarea, în funcţie de tipul mutaţiei genetice, a celor 10% dintre pacienţi care pot beneficia de terapii moderne în cadrul unor trialuri clinice derulate la nivel european, prin proiectul administrarea de modulatori ai transcripţiei şi expresiei genei distrofinei de tipul gentamicinei, PTC124."
127. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 9) "Distrofii musculare de tip Duchenne şi Becker", titlul "Unitãţi prin care se deruleazã" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Unitãţi prin care se deruleazã:
- Spitalul Clinic de Psihiatrie «Prof. dr. Al. Obregia» Bucureşti, Secţia clinicã de neurologie pediatricã;
- Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului «Prof. dr. Alfred Rusescu» Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Copii «Dr. V. Gomoiu» Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Copii «Grigore Alexandrescu» Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Copii «M. S. Curie» Bucureşti - Secţia recuperare copii;
- Spitalul Clinic de Copii Cluj-Napoca - Secţia Clinicã de Neuropsihiatrie a Copilului şi Adolescentului Cluj;
- Spitalul Clinic Judeţean Mureş - Clinica de Neuropsihiatrie Infantilã;
- Spitalul Clinic de Copii «Louis Ţurcanu» Timişoara - Secţia clinicã de Neuropsihiatrie Infantilã."
128. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", punctul 10) "Sepsis sever" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"10) Sepsis sever
Coordonare tehnicã: Comisia de anestezie şi terapie intensivã
Criterii de eligibilitate:
Pacienţi adulţi care îndeplinesc criteriile de diagnostic pentru sepsis sever conform ghidurilor internaţionale (Surviving Sepsis Campaign: International guidelines for management of severe sepsis and shock 2008, International Surviving Sepsis Campaign Guidelines Comitee), adaptate de Societatea Românã de ATI şi Societatea Românã de Sepsis dupã cum urmeazã:
a) criterii de diagnostic de sepsis:
- prezenţa unei surse de infecţie, documentatã sau suspectatã; şi
- prezenţa mai multor modificãri dintre urmãtoarele:
- febrã (temperatura > 38°C);
- hipotermie (temperatura centralã < 36°C);
- tahicardie (alurã ventricularã > 90 bãtãi/min. sau > 2 SD pentru valoarea normalã pentru vârstã);
- tahipnee;
- alterarea statusului mental;
- edeme semnificative sau balanţa hidricã pozitivã (> 20 ml/kg/24 h);
- hiperglicemie (glicemie > 140 mg% în absenţa diabetului zaharat);
- leucocitozã ( > 12.000 leucocite/æl);
- leucopenie (< 4.000 leucocite/æl);
- leucocite normale ca numãr, dar > 10% forme imature;
- proteina C reactivã > 2 SD peste limita normalã;
- procalcitonina plasmaticã > 2 SD peste limita normalã.
b) criterii de diagnostic de sepsis sever: sepsis asociat cu hipoperfuzie tisularã sau disfuncţie de organ, respectiv:
- hipotensiune indusã de sepsis;
- şoc septic (hipotensiune indusã de sepsis care nu rãspunde la umplere volemicã adecvatã);
- lactat seric crescut peste limitele normale;
- diureza < 0,5 ml./kg. pentru > 2h, în condiţiile resuscitãrii volemice adecvate;
- ALI cu PaO2 < 250 în absenţa pneumoniei ca sursã de infecţie;
- ALI cu PaO2/FiO2 < 200 în prezenţa pneumoniei ca sursã de infecţie;
- creatininã sanguinã > 2 mg./dl.;
- trombocite < 100. 000/mmc;
- bilirubina > 2 mg./dl.;
- coagulopatie (INR > 1,5).
Administrarea medicamentului specific Drotrecoginum alfa se realizeazã conform recomandãrilor ghidurilor internaţionale, la bolnavii adulţi cu sepsis sever, cu disfuncţii de organe şi risc crescut de mortalitate evaluat clinic, incluzând bolnavii cu disfuncţii multiple de organe sau cu scor APACHE II > 25, la care nu existã contraindicaţii specifice administrãrii medicamentului.
Indicatori de evaluare:
1) Indicatori fizici:
- numãr bolnavi cu sepsis sever trataţi în secţii/compartimente de ATI: 240
- numãr de secţii/compartimente de ATI: 15
2) Indicatori de eficienţã:
- cost mediu/bolnav cu sepsis sever: 28.000 lei
- cost mediu/secţie sau compartiment de ATI: 448.000 lei
Unitãţi prin care se deruleazã:
Secţii/compartimente de terapie intensivã din structura spitalelor urmãtoare:
- Spitalul Universitar de Urgenţã Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Urgenţã Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale «Dr. V. Babeş» Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Chirurgie Plasticã Reparatorie şi Arsuri Bucureşti;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Timişoara;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Sibiu;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Târgu Mureş;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã «Sf. Spiridon» Iaşi;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Craiova;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Cluj;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Constanţa;
- Spitalul Judeţean «Sf. Apostol Andrei» Galaţi;
- Institutul Clinic Fundeni Bucureşti;
- Institutul de Urgenţã pentru Boli Cardiovasculare «Prof. dr. C.C. Iliescu» Bucureşti;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Oradea."
129. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever, dupã punctul 10) "Sepsis sever" se introduce un nou punct, punctul 11), cu urmãtorul cuprins:
"11) Fenilcetonuria
Coordonator tehnic: Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului «Prof. dr. Alfred Rusescu» Bucureşti
Criterii de eligibilitate:
- bolnavi cu diagnostic de fenilcetonurie
Indicatori de evaluare:
1) Indicatori fizici:
- numãr bolnavi cu fenilcetonurie: 1;
2) Indicatori de eficienţã:
- cost mediu/bolnav cu fenilcetonurie/an: 20.000 lei.
Unitãţi prin care se deruleazã:
- Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului «Prof. dr. Alfred Rusescu» Bucureşti".
130. În anexa nr. 2, la litera A, punctul II, la subpunctul 9 "Programul naţional de urgenţã prespitaliceascã" se introduce un prim titlu, titlul "Coordonare tehnicã", cu urmãtorul cuprins:
"Coordonare tehnicã: Comisia de medicinã de urgenţã şi dezastre".
131. În anexa nr. 2, la litera A, punctul IV, la subpunctul 1 "Subprogramul de informare, educare, comunicare pentru prevenirea bolilor cardiovasculare" se introduce un prim titlu, titlul "Coordonare tehnicã", cu urmãtorul cuprins:
"Coordonare tehnicã: Direcţia generalã pentru politici de sãnãtate şi resurse umane".
132. În anexa nr. 2, la litera A, punctul IV, la subpunctul 1 "Subprogramul de informare, educare, comunicare pentru prevenirea bolilor cardiovasculare", punctul 1 de la titlul "Activitãţi" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"1) Dezvoltarea strategiei naţionale privind educaţia pentru sãnãtate privind bolile cardiovasculare:
1.1. Dezvoltarea campaniei de informare, educare, comunicare despre bolile cardiovasculare;
1.2. Realizarea conceptului creativ pentru spoturile TV şi radio;
1.3. Creaţie mesaje publicitare pentru mediul on-line (site-uri web, comunicare directã: newsletter-uri, prezentãri, alerte);
1.4. Creaţie şi dezvoltare vizualã pentru conferinţe de presã şi evenimente publice;
1.5. Creaţie graficã pentru materiale tipãrite (machete pentru presã, materiale pentru corespondenţã directã;
1.6. Tipãrirea materialelor de informare, educare, comunicare privind bolile cardiovasculare."
133. În anexa nr. 2, la litera A, punctul IV, subpunctul 1 "Subprogramul de informare, educare, comunicare pentru prevenirea bolilor cardiovasculare", dupã titlul "Activitãţi" se introduce un nou titlu, titlul "Indicatori de evaluare", cu urmãtorul cuprins:
"Indicatori de evaluare:
1) Indicatori fizici:
- kitul medicului de familie: 1;
- soft pentru prelucrarea şi centralizarea datelor: 1;
- întruniri şi conferinţe de diseminare şi creştere a vizibilitãţii programului: 2;
- 1 curriculum de curs pentru furnizorii de servicii medicale din asistenţa medicalã primarã;
- numãr de instructori formatori pentru medicii de familie instruiţi: 30;
- numãr medici de familie instruiţi: 250;
- materiale IEC elaborate, tipãrite şi distribuite;
- 1 spot de promovare a subprogramului.
2) Indicatori de rezultat:
- kitul medicului de familie;
- soft pentru prelucrarea şi centralizarea datelor;
- întruniri şi conferinţe de diseminare şi creştere a vizibilitãţii programului;
- curriculum de curs pentru furnizorii de servicii medicale din asistenţa medicalã primarã;
- instructori formatori formaţi;
- medicii de familie instruiţi;
- materiale IEC elaborate, tipãrite şi distribuite;
- spot de promovare a subprogramului."
134. În anexa nr. 2, la litera A, punctul IV, subpunctul 2 "Subprogramul de informare, educare, comunicare pentru prevenirea cancerului de col uterin" se introduce un prim titlu, titlul "Coordonare tehnicã", cu urmãtorul cuprins:
"Coordonare tehnicã: Direcţia generalã pentru politici de sãnãtate şi resurse umane".
135. În anexa nr. 2, la litera A, punctul IV, la subpunctul 2 "Subprogramul de informare, educare, şi comunicare pentru prevenirea cancerului de col uterin", punctul 1 de la titlul "Activitãţi" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"1) Dezvoltarea strategiei naţionale privind educaţia pentru sãnãtate în domeniul prevenirii cancerului de col uterin:
1.1. Dezvoltarea campaniei de informare, educare, comunicare în domeniul prevenirii cancerului de col uterin;
1.2. Realizarea conceptului creativ pentru spoturile TV şi radio;
1.3. Creaţie mesaje publicitare pentru mediul on-line (site-uri web, comunicare directã: newsletter-uri, prezentãri, alerte);
1.4. Creaţie şi dezvoltare vizualã pentru conferinţe de presã şi evenimente publice;
1.5. Creaţie graficã pentru materiale tipãrite (machete pentru presã, materiale pentru corespondenţã directã;
1.6. Tipãrirea materialelor de informare, educare, comunicare în domeniul prevenirii cancerului de col uterin.
1.7. Dezvoltarea unui soft pentru managementul de caz şi monitorizarea femeilor participante la screeningul organizat pentru depistarea precoce activã a cancerului de col uterin."
136. În anexa nr. 2, la litera A, punctul IV, la subpunctul 2 "Subprogramul de informare, educare, comunicare pentru prevenirea cancerului de col uterin, dupã titlul "Activitãţi" se introduce un nou titlu, titlul "Indicatori de evaluare", cu urmãtorul cuprins:
"Indicatori de evaluare:
1) Indicatori fizici:
- soft pentru managementul de caz şi monitorizarea pacientelor cu cancer de col uterin: 1;
- întruniri şi conferinţe de diseminare şi creştere a vizibilitãţii programului: 2;
- 1 curriculum de curs pentru furnizorii de servicii medicale din asistenţa medicalã primarã;
- numãr de instructori formatori pentru medicii de familie instruiţi: 30;
- numãr de medici de familie instruiţi: 250;
- materiale IEC elaborate, tipãrite şi distribuite;
- 1 spot de promovare a subprogramului.
2) Indicatori de rezultat:
- soft pentru managementul de caz şi monitorizarea pacientelor cu cancer de col uterin;
- întruniri şi conferinţe de diseminare şi creştere a vizibilitãţii programului;
- curriculum de curs pentru furnizorii de servicii medicale din asistenţa medicalã primarã;
- instructori formatori pentru medicii de familie instruiţi;
- medici de familie instruiţi: 250;
- materiale IEC elaborate, tipãrite şi distribuite;
- spot de promovare a subprogramului."
137. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul IV, subpunctul 2 "Subprogramul de informare, educare, comunicare pentru prevenirea cancerului de col uterin", punctul 3) "Întãrirea şi dezvoltarea cunoştinţelor şi aptitudinilor furnizorilor de servicii medicale pentru a comunica şi a sprijini pacientele cãrora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin", subpunctul 3.5 "Organizarea unui program de instruire a furnizorilor de servicii medicale" se renumeroteazã şi devine subpunctul 3.6.
138. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul IV, subpunctul 2 "Subprogramul de informare, educare, comunicare pentru prevenirea cancerului de col uterin, punctul 3) "Întãrirea şi dezvoltarea cunoştinţelor şi aptitudinilor furnizorilor de servicii medicale pentru a comunica şi a sprijini pacientele cãrora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin", subpunctul 3.6 "Evaluarea cunoştinţelor cursanţilor dupã absolvirea programului de instruire" se renumeroteazã şi devine subpunctul 3.7.
139. În anexa nr. 2, la litera A, punctul IV, subpunctul 10 "Subprogramul de promovare a unui stil de viaţã sãnãtos" se renumeroteazã şi devine subpunctul 3.
140. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul IV, subpunctul 10 "Subprogramul de promovare a unui stil de viaţã sãnãtos", titlul "Indicatori de evaluare", la litera a) "Indicatori fizici - raportare trimestrialã" se eliminã sintagma "raportare trimestrialã".
141. În anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul IV, subpunctul 10 "Subprogramul de promovare a unui stil de viaţã sãnãtos", titlul "Indicatori de evaluare", la litera b) "Indicatori de eficienţã: raportare anualã" se eliminã sintagma "raportare anualã".
142. În anexa nr. 2, la litera A, punctul V, subpunctul 1 "Subprogramul de profilaxie şi diagnostic pre- şi postnatal al malformaţiilor şi/sau al unor afecţiuni genetice" se renumeroteazã şi devine subpunctul 3.
143. În anexa nr. 2, la litera A, punctul V, subpunctul 1, "Subprogramul de profilaxie şi diagnostic pre- şi postnatal al malformaţiilor şi/sau al unor afecţiuni genetice", titlul "Unitãţi care deruleazã subprogramul" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Unitãţi care deruleazã subprogramul:
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Cluj-Napoca;
- Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului «Prof. Dr. Alfred Rusescu» Bucureşti;
- Spitalul Judeţean de Urgenţã Ilfov - Secţia de obstetricã-ginecologie nr. 2 - Compartimentul de Medicinã Materno-Fetalã;
- Spitalul Clinic de Copii Oradea;
- Spitalul Clinic de Urgenţã pentru Copii Cluj-Napoca;
- Spitalul Clinic de Urgenţã pentru Copii «Sfânta Maria» Iaşi;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Târgu Mureş;
- Spitalul Clinic Judeţean Mureş;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Constanţa;
- Spitalul Clinic de Obstetricã-Ginecologie «Cuza Vodã» Iaşi;
- Spitalul Clinic de Obstetricã-Ginecologie «Dumitru Popescu» Timişoara;
- Spitalul Clinic de Obstetricã-Ginecologie «Filantropia» Bucureşti;
- Centrul de Patologie Neuro-Muscularã «Dr. Radu Horia» Vâlcele."
144. În anexa nr. 2, la litera A, punctul V, subpunctul 2 "Subprogramul de profilaxie a sindromului de izoimunizare Rh" se renumeroteazã şi devine subpunctul 4.
145. În anexa nr. 2, la litera A, punctul V, subpunctul 6 "Subprogramul de screening neonatal pentru depistarea fenilcetonuriei şi hipotiroidismului congenital, precum şi confirmarea diagnosticului şi tratamentul specific al cazurilor depistate", titlul "Indicatori de evaluare" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Indicatori de evaluare:
1) Indicatori fizici:
- numãr nou-nãscuţi testaţi pentru fenilcetonurie: cel puţin 63.450/an;
- numãr nou-nãscuţi testaţi pentru hipotiroidism congenital: cel puţin 63.450/an;
- numãr nou-nãscuţi trataţi pentru fenilcetonurie: 50/an;
- numãr nou-nãscuţi trataţi pentru hipotiroidism congenital: 50/an;
2) Indicatori de eficienţã:
- cost mediu/screening pentru fenilcetonurie: 10 lei;
- cost mediu/screening pentru hipotiroidism congenital: 10 lei;
- cost mediu/copil tratat pentru fenilcetonurie: 8.000 lei;
- cost mediu/copil tratat pentru hipotiroidism congenital: 120 lei.
3) Indicatori de rezultat:
- creşterea numãrului de judeţe incluse în screening la 22."
146. În anexa nr. 2, la litera A, punctul V, subpunctul 6 "Subprogramul de screening neonatal pentru depistarea fenilcetonuriei şi hipotiroidismului congenital, precum şi confirmarea diagnosticului şi tratamentul specific al cazurilor depistate", titlul "Unitãţi care deruleazã intervenţia" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Unitãţi care deruleazã subprogramul:
- Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului «Prof. Dr. Alfred Rusescu» Bucureşti;
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Cluj-Napoca;
- Spitalul Clinic de Urgenţã pentru Copii Cluj-Napoca;
- Spitalul Clinic de Urgenţã pentru Copii «Sf. Maria» Iaşi;
- Spitalul Clinic de Copii III Timişoara;
- secţiile, compartimentele de nou-nãscuţi din judeţele în care se efectueazã screeningul neonatal arondate la centrele regionale dupã cum urmeazã:
- Centrul regional Bucureşti din structura Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului «Prof. Dr. Alfred Rusescu» Bucureşti are arondate unitãţile sanitare din municipiul Bucureşti, judeţele: Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Cãlãraşi, Vâlcea, Argeş, Braşov, Tulcea, Brãila, Buzãu, Prahova, Dâmboviţa, Mureş;
- Centrul regional Cluj din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţã Cluj-Napoca şi Spitalului Clinic de Urgenţã pentru Copii Cluj-Napoca are arondate unitãţile sanitare din judeţele Cluj, Maramureş, Bihor, Sibiu;
- Centrul regional Iaşi din structura Spitalului Clinic de Urgenţã pentru Copii «Sf. Maria» Iaşi are arondate unitãţile sanitare din judeţele Iaşi, Neamţ, Suceava;
- Centrul regional Timişoara din structura Spitalului Clinic de Urgenţã pentru Copii «Louis Ţurcanu» Timişoara are arondate unitãţile sanitare din judeţele Timiş şi Hunedoara."
147. În anexa nr. 2, la litera A, punctul V., subpunctul 1 "Subprogramul de promovare a alãptãrii" se renumeroteazã şi devine subpunctul 9.
148. În anexa nr. 2, la litera A, punctul V, subpunctul 2 "Subprogramul de profilaxie a distrofiei la copiii cu vârstã cuprinsã între 0-12 luni, care nu beneficiazã de lapte matern prin administrare de lapte praf" se renumeroteazã şi devine subpunctul 10.
149. În anexa nr. 2, la litera A, punctul V, subpunctul 3 "Subprogramul de profilaxie a malnutriţiei la copii cu greutate micã la naştere" se renumeroteazã şi devine subpunctul 11.
150. În anexa nr. 2, la litera A, punctul V, subpunctul 4 "Subprogramul de profilaxie a anemiei feriprive la gravidã" se renumeroteazã şi devine subpunctul 12.
151. În anexa nr. 2, la litera A, punctul V, subpunctul 16 "Subprogramul de prevenire a complicaţiilor, prin diagnostic precoce tratament medicamentos specific si recuperare neuropsihomotorie a urmãtoarelor afecţiuni: epilepsia, paraliziile cerebrale, întârzierile neuropsihomotorii de cauze multifactoriale", titlul "Unitãţi care deruleazã subprogramul" se modificã dupã cum urmeazã:
"Unitãţi care deruleazã subprogramul:
- Spitalul Clinic de Psihiatrie «Prof. Dr. Al. Obregia», Bucureşti - Clinica de Neurologie Pediatricã;
- Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului «Prof. Dr. Alfred Rusescu» Bucureşti;
- Spitalul de Pediatrie Piteşti;
- Spitalul Clinic de Copii Oradea;
- Spitalul Clinic de Copii Cluj-Napoca - Secţia Clinicã de Neuropsihiatrie a Copilului şi Adolescentului Cluj;
- Spitalul Clinic Judeţean Mureş - Clinica de Neuropsihiatrie Infantilã;
- Spitalul Clinic de Urgenţã pentru Copii «Dr. V. Gomoiu» Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Urgenţã pentru Copii «Grigore Alexandrescu» Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Urgenţã pentru Copii «M. S. Curie» Bucureşti - Secţia recuperare copii;
- Spitalul Clinic de Copii «Louis Ţurcanu» Timişoara - Secţia clinicã de neuropsihiatrie infantilã;
- Spitalul de Copii Botoşani;
- Spitalul Clinic de Recuperare Medicalã Bãile Felix Bihor - Secţia recuperare copii «1 Mai»;
- Sanatoriul Balnear Techirghiol - Secţia recuperare copii;
- Centrul Medical Clinic de Evaluare şi Recuperare pentru Copii şi Adolescenţi «Cristian Şerban» Buziaş, judeţul Timiş;
- Spitalul de Recuperare Borşa - Maramureş;
- Sanatoriul Balneoclimateric de Copii Buşteni;
- Centrul de Patologie Neuromuscularã «Dr. Radu Horia» Vâlcele;
- Spitalul de Copii Braşov;
- Spitalul de Urgenţã pentru Copii «Sf. Ioan» Galaţi;
- Spitalul de Copii «Petru şi Pavel» Ploieşti;
- Spitalul de Psihiatrie «Dr. G. Preda» Sibiu;
- Centrul Naţional Medical de Recuperare Neuropsihomotorie Copii «Dr. N. Robãnescu» Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi - Clinica neurologie şi recuperare neurologicã;
- Spitalul Clinic de Urgenţã pentru Copii «Sf. Maria» Iaşi - Secţia clinicã de neurologie pediatricã."
152. În anexa nr. 2, la litera A, punctul VI se introduce un prim titlu, titlul "Coordonare tehnicã", cu urmãtorul cuprins: "Coordonare tehnicã: Direcţia generalã pentru politici de sãnãtate şi resurse umane".
153. În anexa nr. 2, la litera A, punctul VI, punctul 1 "Subprogramul de descentralizare a sistemului sanitar", dupã titlul "Activitate" se introduce un nou titlu, titlul "Indicatori de evaluare", cu urmãtorul cuprins:
"Indicatori de evaluare:
- elaborarea unui raport privind bune practici de management şi planificarea de servicii medicale ale structurilor de la nivel judeţean care se vor înfiinţa şi vor coordona activitatea medicalã în urma procesului de descentralizare;
- elaborarea unui raport conţinând opţiuni şi recomandãri pentru grupul de lucru privind strategia sectorialã organizat la nivelul Ministerului Sãnãtãţii pentru descentralizarea sistemului sanitar;
- elaborarea rapoartelor de monitorizare a fazelor-pilot ale procesului de descentralizare sectorialã, aflate în desfãşurare în 2009;
- elaborarea raportului de evaluare a nevoilor de formare a personalului;
- realizarea tematicii de curs şi materiale de curs;
- elaborarea unui raport de evaluare a programelor de formare."
154. În anexa nr. 2, la litera A, punctul VI, punctul 2 "Subprogramul de evaluare a performanţei spitalelor", dupã titlul "Activitate" se introduce un nou titlu, titlul "Indicatori de evaluare", cu urmãtorul cuprins:
"Indicatori de evaluare:
- up-gradarea aplicaţiei DRG Naţional;
- realizarea unei baze de date pentru monitorizarea trimestrialã a activitãţii de spitalizare continuã şi de zi în România;
- elaborarea rapoartelor trimestriale de analizã privind erori în calitatea datelor transmise de unitãţile spitaliceşti;
- elaborarea raportului anual privind furnizarea de cursuri la spitalele cu probleme;
- publicarea pe internet (pagina www.drg.ro) a unor rapoarte privind performanţele spitalelor;
- elaborarea, editarea şi distribuirea revistei trimestriale "Management în sãnãtate";
- elaborarea rapoartelor trimestriale privind performanţa managerilor unitãţilor;
- elaborarea raportului anual privind ierarhizarea spitalelor; publicarea pe internet, pagina www.drg.ro".
155. În anexa nr. 2, la litera A, punctul VI, punctul 3 "Subprogramul de dezvoltare a ghidurilor clinice", dupã titlul "Activitate" se introduce un nou titlu, titlul "Indicatori de evaluare", cu urmãtorul cuprins:
"Indicatori de evaluare:
- elaborarea unui document în baza cãruia se va elabora proiectul de act normativ de constituire a Centrului de resurse pentru dezvoltarea ghidurilor clinice;
- crearea unui site internet dedicat ghidurilor clinice;
- elaborarea unui protocol administrativ de aprobare şi utilizare a ghidurilor şi protocoalelor;
- asigurarea suportului logistic şi metodologic necesar realizãrii ghidurilor de practicã prevãzute de <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 276/2009 privind aprobarea înfiinţãrii Comisiei naţionale pentru elaborarea ghidurilor de practicã medicalã şi a responsabililor pentru acestea;
- publicarea în format electronic a ghidurilor de practicã medicalã elaborate în baza prevederilor <>Ordinului ministrului sãnãtãţii nr. 276/2009 privind aprobarea înfiinţãrii Comisiei naţionale pentru elaborarea ghidurilor de practicã medicalã şi a responsabililor pentru acestea;
- elaborarea raportului final al proiectului."
156. În anexa nr. 2, la litera A, punctul VI, punctul 4 "Subprogramul de evaluare şi îmbunãtãţire a managementului programelor naţionale de sãnãtate", titlul "Activitãţi" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Activitãţi:
Asigurarea fondurilor necesare pentru:
- evaluarea performanţei Programului de management al registrelor naţionale desfãşurat în anul 2008;
- identificarea de modalitãţi de îmbunãtãţire a managementului registrelor naţionale de boli cronice;
- monitorizarea unor programe naţionale de sãnãtate care se vor derula în anul 2009."
157. În anexa nr. 2, la litera A, punctul VI, punctul 4 "Subprogramul de evaluare şi îmbunãtãţire a managementului programelor naţionale de sãnãtate", dupã titlul "Activitãţi" se introduce un nou titlu, titlul "Indicatori de evaluare", cu urmãtorul cuprins:
"Indicatori de evaluare:
- elaborarea unui raport preliminar (modele de bunã practicã, metodologie şi instrumente de lucru);
- elaborarea unui raport de analizã a capacitãţii de programare, management şi implementare a Programului de management al registrelor naţionale de boli cronice;
- elaborarea rapoartelor trimestriale de monitorizare a unor programe naţionale de sãnãtate;
- elaborarea raportului final conţinând propuneri de îmbunãtãţire a modului de concepere şi a structurii de management şi implementare a unui program naţional, precum şi recomandãri privind elaborarea unui model informatic pentru registre naţionale de boli cronice."
158. În anexa nr. 2, la litera A, punctul IX, litera b) de la titlul "Obiective" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) constituirea echipelor multidisciplinare de asistenţã medicalã comunitarã care se vor implica în desfãşurarea activitãţilor din domeniul asistenţei medicale comunitare; dezvoltarea şi perfecţionarea pregãtirii profesionale a membrilor echipelor multidisciplinare constituite;".
159. În anexa nr. 2, la litera A, punctul IX, titlul "Indicatori de evaluare" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Indicatori de evaluare:
1) Indicatori fizici:
- numãr de asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari romi şi consilieri HIV/SIDA angajaţi: 1.800;
- numãr de comunitãţi deservite de asistenţi medicali comunitari şi mediatori sanitari romi: 5.000;
- 1 curriculum de curs pentru echipele multidisciplinare de asistenţã medicalã comunitarã;
- elaborarea şi tipãrirea a 300 de manuale de asistenţã medicalã comunitarã;
- elaborarea protocoalelor de colaborare interdisciplinarã în asistenţa medicalã comunitarã;
- elaborarea modelului fişelor de post pentru membrii echipelor multidisciplinare de asistenţã medicalã comunitarã;
- elaborarea criteriilor şi indicatorilor de evaluare pentru membrii echipelor multidisciplinare de asistenţã medicalã comunitarã;
- formarea a 80 de echipe multidisciplinare de asistenţã medicalã comunitarã.
2) Indicatori de eficienţã:
- cost mediu persoanã angajatã (drepturi salariale şi cheltuieli de funcţionare): 1.125 lei/lunã.
3) Indicatori de rezultat:
- cursuri de formare pentru echipele multidisciplinare din AMC (asistenţii medicali comunitari, mediatorii sanitari rroma, asistenţi sociali, medici de familie);
- echipe multidisciplinare de asistenţã medicalã comunitarã formate;
- manual de asistenţã medicalã comunitarã."
160. În anexa nr. 2, la litera B, tabelul se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:



┌────────────────────────────────────────────────┬────────────┬───────────────┐
│ │ │ "mii lei │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│ Denumire program │ Program │ Transferuri │
│ │ an 2009, │ din bugetul │
│ │ din care │ MInisterului │
│ │ │ Sãnãtãţii │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│I. PROGRAMUL NAŢIONAL CU SCOP CURATIV, din care:│ 1.920.554│ 556.254│
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│Programul naţional de boli transmisibile, │ │ │
│din care: │ 155.000│ 0│
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│- Subprogramul de tratament şi monitorizare a │ │ │
│persoanelor cu infecţie HIV/SIDA şi tratamentul │ │ │
│postexpunere │ 140.071│ │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│- Subprogramul de tratament al bolnavilor │ │ │
│cu tuberculozã │ 14.929│ │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│Programul naţional de boli cardiovasculare │ 51.500│ 1.500│
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│Programul naţional de oncologie │ 596.645│ 143.545│
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│Programul naţional de boli neurologice │ 58.587│ 6.587│
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│Programul naţional de diabet zaharat │ 340.408│ 322.408│
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│Programul naţional de diagnostic şi tratament │ │ │
│pentru boli rare şi sepsis sever │ 30.791│ 30.791│
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│Programul naţional de boli endocrine │ 5.610│ │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│Programul naţional de ortopedie │ 33.200│ │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│Programul naţional de transplant de organe, │ │ │
│ţesuturi şi celule de origine umanã │ 55.913│ 51.423│
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│Programul naţional de supleere a funcţiei renale│ │ │
│la bolnavii cu insuficienţã renalã cronicã │ 592.900│ │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│II. PROGRAMUL NAŢIONAL PRIVIND EVALUAREA STĂRII │ │ │
│DE SĂNĂTATE A POPULAŢIEI ÎN ASISTENŢA MEDICALĂ │ │ │
│PRIMARĂ │ 13.088│ 13.088│
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│III. PROGRAMELE NAŢIONALE DE SĂNĂTATE │ │ │
│PROFILACTICE │ 58.634│ 58.634│
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│1. Programul naţional de prevenţie a bolilor │ │ │
│cardiovasculare: │ 4.500│ 4.500│
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│1.1. Subprogramul de screening pentru │ │ │
│identificarea pacienţilor cu factori de risc │ │ │
│cardiovasculari │ 4.500│ 4.500│
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│2. Programul naţional de depistare precoce │ │ │
│activã a afecţiunilor oncologice, din care: │ 54.134│ 54.134│
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│2.1. Subprogramul de screening pentru depistarea│ │ │
│precoce activã a cancerului de col uterin │ 53.134│ 53.134│
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│2.2. Subprogramul de screening pentru depistarea│ │ │
│precoce activã a cancerului mamar │ 1.000│ 1.000│
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│PROGRAMUL PENTRU COMPENSAREA CU 90% A PREŢULUI │ │ │
│DE REFERINŢĂ AL MEDICAMENTELOR │ 255.000*│ 255.000*│
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────────┤
│ TOTAL: │ 2.247.276│ 882.976│
└────────────────────────────────────────────────┴────────────┴───────────────┘



-------
* Suma de 255.000 mii lei care este aferentã compensãrii diferenţei dintre cuantumul de 90% şi 50% din preţul de referinţã al medicamentelor pentru pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de pânã la 600 lei/lunã şi prevãzutã a fi finanţatã prin transferuri din bugetul Ministerului Sãnãtãţii cãtre bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, la paragraful "medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã", este monitorizatã ca program derulat de Ministerul Sãnãtãţii conform lit. A pct. VIII din <>Hotãrârea Guvernului nr. 367/2009 pentru aprobarea programelor naţionale de sãnãtate pe anul 2009."

161. În anexa nr. 2, la litera B, punctul 2 "Programul naţional de boli cardiovasculare", la litera a) a subtitlului "Unitãţi care deruleazã programul" se eliminã "Spitalul Clinic de Urgenţã Cluj-Napoca".
162. În anexa nr. 2, la litera B, punctul 2 "Programul naţional de boli cardiovasculare", la litera b) a subtitlului "Unitãţi care deruleazã programul", "Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Cluj-Napoca" se înlocuieşte cu "Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca".
163. În anexa nr. 2, la litera B, punctul 2 "Programul naţional de boli cardiovasculare", la litera d) a subtitlului "Unitãţi care deruleazã programul", "Centrul de Recuperare Cluj" se înlocuieşte cu "Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca".
164. În anexa nr. 2, la litera B, punctul 2 "Programul naţional de boli cardiovasculare", la litera e) a subtitlului "Unitãţi care deruleazã programul", "Centrul de Recuperare Cluj" se înlocuieşte cu "Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca", se eliminã ultima liniuţã "Spitalul Clinic Caritas Bucureşti".
165. În anexa nr. 2, la litera B, punctul 6 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis", subtitlul "Indicatori de evaluare" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Indicatori de evaluare:
a) indicatori fizici:
- numãr de bolnavi cu hemofilie fãrã intervenţie chirurgicalã majorã - 1.030;
- numãr de bolnavi cu hemofilie care necesitã intervenţii chirurgicale majore pentru artropatii invalidante - 15;
- numãr de bolnavi cu talasemie - 240;
- nr. de bolnavi cu mucoviscidozã (adulţi) - 24;
- nr. de bolnavi cu mucoviscidozã (copii) - 147;
- nr. de bolnavi cu epidermolizã buloasã - 15;
- numãr de bolnavi cu sclerozã lateralã amiotroficã - 90;
b) indicatori de eficienţã:
- cost mediu/bolnav cu hemofilie fãrã intervenţie chirurgicalã majorã/an - 12.507,69 lei;
- cost mediu/bolnav cu hemofilie cu intervenţie chirurgicalã majorã/an - 60.000 lei;
- cost mediu/bolnav cu talasemie/an - 21.667 lei;
- cost mediu/bolnav cu mucoviscidozã (copii)/an - 41.212,27 lei;
- cost mediu/bolnav cu mucoviscidozã (adulţi)/an - 88.800 lei;
- cost mediu/bolnav cu epidermolizã buloasã/an - 12.000 lei;
- cost mediu/bolnav cu sclerozã lateralã amiotroficã/an - 31.200 lei."
166. În anexa nr. 2, la litera B, punctul 7 "Programul naţional de boli endocrine", la subtitlul "Unitãţi care deruleazã programul", "Spitalul Clinic Judeţean Târgu Mureş" se înlocuieşte cu "Spitalul Clinic Judeţean Mureş", "Spitalul Municipal Câmpulung" se înlocuieşte cu "Spitalul Municipal Câmpulung Muscel" şi se eliminã "Spitalul Judeţean Prahova".
167. În anexa nr. 2, la litera B, punctul 8 "Programul naţional de ortopedie", litera a) a subtitlului "Indicatori de evaluare" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) indicatori fizici:
"- numãr bolnavi cu afecţiuni articulare endoprotezaţi - 10.565
- numãr bolnavi cu endoprotezare articularã tumoralã - 23
- numãr bolnavi cu implant segmentar de coloanã - 520".
168. În anexa nr. 2, la litera B, punctul 8 "Programul naţional de ortopedie", subtitlul "Unitãţi care deruleazã programul", la punctul 2 "Tratamentul bolnavilor cu pierderi osoase importante epifizo-metafizare de cauzã tumoralã sau netumoralã prin endoprotezare articularã tumoralã", "Spitalul Judeţean Cluj" se înlocuieşte cu "Spitalul Clinic de Urgenţã "Prof. dr. Octavian Fodor" - Cluj-Napoca" şi "Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Târgu Mureş" se înlocuieşte cu "Spitalul Clinic Judeţean Mureş".
169. În anexa nr. 2, la litera B, punctul 8 "Programul naţional de ortopedie", subtitlul "Unitãţi care deruleazã programul", punctul 3 "Tratamentul prin implant segmentar de coloanã" se completeazã cu o nouã liniuţã, cu urmãtorul cuprins:
"- Spitalul Clinic de Urgenţã "Prof. dr. Octavian Fodor" - Cluj-Napoca".
170. În anexa nr. 2, la litera B, dupã punctul II "Programul naţional privind evaluarea stãrii de sãnãtate în asistenţã medicalã primarã" se introduce un nou punct, punctul III, cu urmãtorul cuprins:
"III. Programele naţionale de sãnãtate profilactice
1. Programul naţional de prevenţie a bolilor cardiovasculare
Obiectiv:
Prevenţia bolilor cardiovasculare
Structurã:
Subprogramul de screening pentru identificarea pacienţilor cu factori de risc cardiovasculari
2. Programul naţional de depistare precoce activã a afecţiunilor oncologice
Obiectiv:
Diagnosticarea în stadii incipiente a afecţiunilor oncologice (cancer de col uterin, mamar)
Structurã:
2.1. Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activã a cancerului de col uterin;
2.2. Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activã a cancerului mamar.
Activitãţile, indicatorii de evaluare şi normele metodologice pentru realizarea şi raportarea activitãţilor specifice se aprobã prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate."
171. În anexa nr. 3B, la articolul 6, litera f) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"f) sã factureze lunar, în vederea decontãrii de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate, activitatea realizatã conform contractului de furnizare de servicii de dializã; factura va fi însoţitã de desfãşurãtoarele/documentele justificative privind activitãţile realizate, separat pentru asiguraţi, pentru cetãţenii titulari ai cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate şi pentru cetãţenii statelor cu care România a încheiat acorduri, înţelegeri, convenţii sau protocoale internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii, care beneficiazã de servicii medicale pe teritoriul României de la furnizori aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurãri de sãnãtate, atât pe suport hârtie, cât şi în format electronic, în formatul prevãzut în anexa B la <>Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 560/2009 pentru aprobarea Normelor privind condiţiile şi modalitatea de decontare a serviciilor de hemodializã şi dializã peritonealã în sistem ambulatoriu, contractate de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate cu furnizorii din sectorul privat, câştigãtori ai licitaţiei naţionale pentru centrele-pilot, şi alţi furnizori privaţi de servicii medicale de hemodializã şi dializã peritonealã autorizaţi şi evaluaţi în condiţiile legii. Nerespectarea termenelor de depunere a facturii pentru o perioadã de maximum douã luni consecutive în cadrul unui trimestru, respectiv 3 luni într-un an, conduce la mãsuri mergând pânã la rezilierea contractului de furnizare de servicii de dializã;".
172. În anexa nr. 3B, la articolul 8 alin. (1), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) suma aferentã serviciilor de dializã peritonealã, a cãror platã se face pe tarif/pacient/an, care se stabileşte astfel:


┌──────────────┬──────────┬──────────┬────────────┐
│ Serviciu │ │ │ │
│ de dializã │ Numãr │ Tarif │ Total │
│ peritonealã │ bolnavi │ (lei) │ (lei) │
├──────────────┼──────────┼──────────┼────────────┤
│ C1 │ C2 │ C3 │ C4=C2*C3" │
└──────────────┴──────────┴──────────┴────────────┘



ART. II
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii,
Ion Bazac

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate,
Irinel Popescu

------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016